فهرست مطالب

مطالعات قدرت نرم - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیوان حیدرنژاد، جمال بیگی، بابک پورقهرمانی صفحات 8-21
    هدف
    مطالعه نگرش افراد نسبت به قدرت نرم نهاد بسیج در امر پیشگیری وضعی از آسیب های شبکه های ماهواره ای با لحاظ متغیرهای جنسیت، سن، تحصیلات و شغل در سطح شهرستان بناب است.
    روش بررسی
    توصیفی- پیمایشی، جامعه آماری 200 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه 10 سوالی که پس از سنجش روایی و پایایی در اختیار نمونه آماری قرار و پس از جمع آوری اطلاعات حاصله تلخیص و طبقه بندی شده و برای تجزیه و تحلیل از آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    الف- میانگین نگرش افراد نسبت به قدرت نرم بسیج در امر پیشگیری وضعی از آسیب های شبکه های ماهواره، 59 درصد به دست آمد. یعنی 59 درصد از پاسخ دهندگان اظهار نمودند که نهاد بسیج عملکرد خوبی داشته است. ب- میانگین نگرش افراد نسبت به قدرت نرم بسیج در امر پیشگیری وضعی با لحاظ متغیر جنسیت در بین دو گروه زن و مرد تفاوت معناداری وجود دارد. ج- میانگین نگرش افراد نسبت به قدرت نرم بسیج در امر پیشگیری وضعی بر اساس متغیر تحصیلات تفاوت معناداری وجود دارد. د- میانگین نگرش افراد نسبت به قدرت نرم بسیج در امر پیشگیری وضعی با لحاظ متغیر شغل تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    با مطالعه یافته های تحقیق مشخص گردید که نگرش افراد نسبت به قدرت نرم بسیج در امر پیشگیری وضعی بر اساس متغیرهای جنسیت، سن، تحصیلات تفاوت معنی داری وجود دارد. ولی در متغیر شغل تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بسیج، قدرت نرم، پیشگیری وضعی، آسیب های شبکه های ماهواره ای
  • احمد سلطانی نژاد، محمدحسین جمشیدی، افشین شامیری صفحات 22-41
    انسان موجودی مدنی است و برای رشد و نمو خود و همچنین سیر تکاملی خود نیاز به تعامل با دیگران دارد. در فرایند تعاملات و ارتباطات اجتماعی هست که تمام پدیده ها اجتماعی به ظهور می رسند. هویت ملی یکی از پدیده های انسانی است که از دل تعاملات اجتماعی پدیدار می شود و کنشگران درسطح خرد و کلان در تعاملات خود با دیگران شدیدا به آن نیاز دارد. این پدیده به خاطر خصلت اجتماعی و تاریخی آن در دایره زمانی و مکانی محدود و محصور نیست. از این روست که با تغییر شرایط و منابع شکل گیری تعاملات اجتماعی، بستر و زمینه تغییر و تحول آن فراهم می شود. بر همین مبنا، هدف از این پژوهش نشان دادن تاثیر فناوری های اطلاعاتی بر مفهوم هویت ملی در سیاست جهانی است. در این راستا، سوال اصلی پژوهش این است که تاثیر تحولات نوین فن آوری های اطلاعاتی بر تحول مفهوم هویت ملی چیست؟ فناوری های نوین اطلاعاتی از طریق ایجاد مفاهیم و داده های جدید باعث ایجاد بستری شده است که بر مبنای آن مفهوم هویت ملی از قالب نسبتا ایستا و اصیل خارج شده و به صورت پدیده ای اجتماعی و تحول یابنده انگاشته شود. روش این پژوهش، روشی تحلیلی - توصیفی است و بررسی موضوع بر مبنای نظریه سازه انگاری صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، جامعه فرا فناوری، فرهنگ فرا فناوری، مفهوم هویت، هویت ملی
  • مهدی شاهین صفحات 42-59
    دانشگاهیان و نخبگان از جمله اقشاری هستند که به دلیل نقش و تاثیری که در جامعه دارند، همواره هدف اساسی جنگ نرم از سوی دشمن به حساب می آیند. دشمنان اسلام درصددند تا این صاحب نظران کشور را علیه فرهنگ و ارزش های کشورمان متحول نمایند و راه خویش را برای نفوذ فرهنگ مغایر با دین در بین جوانان مملکت باز نمایند. با توجه به اهمیت مطالب فوق،این پژوهش به بررسی نحوه عملکرد و نقش بسج اساتید در مقابله با راهبرد جنگ نرم در استان لرستان پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، تمام اساتید عضو بسیج دانشگاهی در استان لرستان بوده اند(832 نفر) و نمونه ای به تعداد 132 نفر از اساتید دانشگاه های شهرستان بروجرد، دورود و خرم آباد به طور تصادفی انتخاب شده اند. ابزار این تحقیق یک پرسشنامه با 25 گویه بوده است که روایی از روش پنل مشتمل بر استادان و کارشناسان مرتبط منطقه مورد بررسی قرار گرفت و پایایی آن نیز با استفاده از آلفای کرونباخ (87/0) مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بین شرکت در دوره آموزشی در زمینه جنگ نرم و دیدگاه کلی اساتید نسبت به امکان نقش آفرینی بسیج اساتید در مقابله با جنگ نرم رابطه مثبت و معناداری وجود داردو همچنین عوامل آموزشی، پژوهش و تحقیق، راهکارهای رسانه ای و در نهایت عامل راهکار مشاوره ای جمعا توانستند حدود 60 درصد از واریانس کل برای نقش آفرینی بسیج اساتید در مقابله با جنگ نرم را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، بسیج اساتید، راهبرد جنگ نرم، دانشگاه
  • علی بنیادی نایینی، سیدمحمود صدوق صفحات 60-85
    دیپلماسی علم و فناوری پدیده ای است که اگرچه نوظهور نبوده، لیکن ادبیات آن در سال های اخیر رو به افزایش است و تجربیات موفقی را با خود به همراه آورده است. دیپلماسی علم و فناوری بمعنای تعامل علم و فناوری با دیپلماسی در جهت تامین منافع کشورها در حوزه بین الملل می باشد و تاکنون کشورهای زیادی آن را به خدمت گرفته اند. این تحقیق بر اساس خلاء پژوهشی موجود در خصوص توسعه دیپلماسی علم و فناوری شکل گرفته است. خلائی که بسیاری از خبرگان به آن اذعان داشته اند. این پژوهش با استفاده از ادبیات موجود شامل گزارش ها و نوشتارهایی از افرادی مجرب در این حوزه، آغاز شده و با مصاحبه هایی اکتشافی ادامه یافته است که نهایتا با توجه به روش های کمی و کیفی و آزمون های سنجش کیفیت پنج دسته عوامل موثر بر دیپلماسی علم و فناوری شناسایی شدند. طبق این پژوهش دسته عوامل برنامه ریزی و نظام سازی؛ دسته عوامل زیرساخت و الزامات؛ دسته عوامل برندینگ و ارتقای ساخت ملی؛ دسته عوامل ظرفیت سنجی و نهایتا دسته عوامل تعاملات آکادمیک از جمله موارد تاثیرگذار بر توسعه دیپلماسی علم وفناوری می باشند که از این میان عوامل زیرساخت و الزامات به عنوان دسته عوامل پایه ای، پرتکرار و مهم شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی علم و فناوری، قدرت نرم، توسعه ارتباطات، همکاری های بین المللی
  • عباس عیسی زاده، سید حسین شرف الدین صفحات 86-115
    غالبا این گونه تصور می شود که در وجود جریانی به نام «اسلام هراسی رسانه ای» و یا «تزریق ترس، نفرت و تعصب علیه اسلام و مسلمانان در افکار عمومی غرب از طریق رسانه ها»، هیچ گونه تردیدی وجود ندارد و مخالف و منکری برای آن نمی توان یافت، لکن چنین نیست. با وجود اینکه بسیاری از پژوهشگران با ارائه دلایل و شواهد کافی، بر وجود این معضل در غالب جوامع غربی به ویژه در دو سه دهه اخیر تاکید دارند، برخی محققان پس از بررسی و تحلیل روشمند رسانه های گوناگون گفتاری، نوشتاری و تصویری، در وجود معضل و جریانی با عنوان «اسلام هراسی رسانه ای» مناقشه کرده، آن را ناشی از تئوری توطئه و ساخته ذهن وهم آلود برخی مسلمانان جهت مقابله با هرگونه نقد و خرده گیری از باورها و معتقدات مذهبی شان می دانند. در این نوشتار تلاش شده است تا با استناد به شش پژوهش مهم، دیدگاه های منتقدان اسلام هراسی مورد نقد، بررسی و واکاوی قرار گیرد و صحت و سقم ادعای آن ها ارزیابی و تحلیل شود. ازاین رو، سوال اصلی مطالعه حاضر این است: منتقدان وجود اسلام هراسی رسانه ای در غرب، برای اثبات مدعای خود به چه شواهدی استناد جسته اند؟ روش مطالعه در مقام گردآوری، اسنادی و استنادی (بررسی منابع و گزارشات رسانه ای) و در مقام ارزیابی و داوری، تحلیلی و انتقادی است. نتیجه آنکه تقریبا هیچ یک از پژوهش ها به طور قطع وجود «اسلام هراسی رسانه ای» را رد نکرده اند، بلکه تنها بخش هایی از ادعای مذکور را مردود می دانند؛ بنابراین بیشتر تلاش ها معطوف به خدشه دار کردن این مدعا و شواهد آن معطوف بوده است و هیچ محققی به ضرس قاطع وجود جریان اسلام هراسی را رد نمی کند؛ چراکه تعصب گسترده ضد اسلامی در غرب به ویژه در وسایل ارتباط جمعی چنان عیان گشته که به هیچ عنوان قابل انکار و چشم پوشی نیست.
    کلیدواژگان: اسلام، اسلام هراسی، غرب، رسانه های غربی، منتقدین اسلام هراسی
  • محمودرضا رهبرقاضی، زینب ایمانیان مفرد صفحات 116-133
    تغییر و تکوین هویت ملی به عوامل و زمینه های مختلفی مرتبط می گردد. یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر هویت ملی تکنولوژی های جدید ارتباطی است. هدف این پژوهش شناخت و تبیین تاثیر فضای مجازی با تاکید بر شبکه های اجتماعی بر هویت ملی دانشجویان است. نوع تحقیق «بنیادین»، سطح تحقیق «تحلیلی»، رویکرد روش شناختی ابطال گرایی، روش تحقیق «پیمایش» و تکنیک گردآوری اطلاعات «پرسشنامه» است. در این پژوهش با تقسیم شبکه های اجتماعی به مولفه هایی از قبیل مدت زمان عضویت در شبکه های اجتماعی، مدت زمان استفاده روزانه از شبکه های اجتماعی، میزان فعال بودن کاربران شبکه های اجتماعی و میزان واقعی تلقی کردن محتوای شبکه های اجتماعی به بررسی میزان تاثیرگذاری این مولفه ها بر هویت ملی پرداخته شد. حجم نمونه با استفاده از نرم افزار spss sample power به تعداد 340 نفر تعیین و نمونه ها با روش نمونه گیری خوشه ایدر دانشگاه شیراز انتخاب شدند. نتایج مدل نهایی نشان داد 4 درصد از تغییرات (تقویت یا تضعیف) متغیر هویت ملی تحت تاثیر چهار مولفه شبکه های اجتماعی قرار دارد که در این میان متغیرهای «مدت زمان عضویت در شبکه های اجتماعی» با ضریب استاندارد (12/0-) و «مدت زمان استفاده روزانه از شبکه های اجتماعی» با ضریب استاندارد (13/0-) تاثیری تضعیف کننده و معنادار بر روی هویت ملی داشتند. نتایج نشان می دهد دو مولفه میزان فعال بودن کاربران شبکه های اجتماعی و میزان واقعی تلقی کردن محتوای شبکه های اجتماعی تاثیر معنی داری بر روی هویت ملی نداشتند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، رسانه، شبکه های اجتماعی مجازی
  • کاوه قدمی، مسلم پیری زمانه، رضا وهابی صفحات 134-159
    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر هوش هیجانی بر توانمندسازی روانشناختی منابع انسانی از دیدگاه کارکنان یک سازمان نظامی در مقابله با جنگ نرم است. این پژوهش میدانی به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام گرفت. از میان کل کارکنان رسمی سازمان مذکور که 240 نفر بودند، 140 نفر نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش توانمندسازی، در چهار بعد اول (معنی داری، شایستگی، حق انتخاب و تاثیر) از پرسشنامه روانشناختی اسپریتزر (1995) حاوی 18 سوال و در بعد اعتماد از پرسشنامه اعتماد میشرا (1994) استفاده شد. جهت سنجش هوش هیجانی از پرسشنامه منصوری (1380)، حاوی 33 سوال، استفاده شد. در تایید پایایی پرسشنامه های توانمندسازی و هوش هیجانی، آلفای کرونباخ به ترتیب 897/. و 772/. بدست آمد. یافته ها نشان می دهند بینهوش هیجانی و توانمندسازی روانشناختی رابطه ای معنی دار و قابل توجه (457/.=r) وجود دارد. و نیز نتیجه مطالعه نشان داد که خودآگاهی، خود تنظیمی و خودانگیزشی به طور مثبت بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان تاثیر می گذارند. نتیجه بررسی فرضیه ها نشان داد که بیشترین تاثیر مربوط به بعد خود تنظیمی (555/.=r) است. اما در خصوص رابطه بین همدلی و مهارت های اجتماعی با توانمندسازی روانشناختی هیچ گونه رابطه معنی دار به دست نیامد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که هوش هیجانی، خودآگاهی، خود تنظیمی، و خود انگیزشی به طور مثبت با توانمندسازی روانشناختی کارکنان در سازمان ارتباط معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، توانمندسازی روانشناختی، کارکنان، سازمان نظامی
  • محمدرضا جابرانصاری، افشین پارساییان صفحات 160-172
    هدف از انجام این تحقیق استخراج شاخص های ارائه مطلوب خدمات عمومی، از دیدگاه مقام معظم رهبری (حفظه الله ) است. به این منظور با مطالعه بیانات رهبر معظم انقلاب (حفظه الله ) در خصوص ارائه خدمات، شاخص های ارائه مطلوب خدمات عمومی از دیدگاه ایشان احصاء گردید. روش تحقیق به لحاظ هدف توسعه ای و به لحاظ ماهیت روش توصیفی- اکتشافی است. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای است. ابزار گردآوری داده ها فیش برداری بوده است. همچنین فن دلفی در دو مرحله به کار گرفته شد، با استفاده از روش دلفی و تائید گروه اول از خبرگان امر، از میان شاخص های استخراج شده 15 شاخص شناسایی شد. در مرحله بعد هر کدام از شاخص ها که از لحاظ مفهومی به یکدیگر نزدیک بودند، ذیل یک مفهوم کلی و مشترک آورده شدند و در نهایت الگویی 6 وجهی حاصل گردید که ویژگی های مورد نظر به منظور ارائه مطلوب خدمات عمومی در آن لحاظ شده است، این الگو و ابعاد آن و ارتباط ابعاد با شاخص های احصا شده به تائید گروه دوم از خبرگان امر رسید. حاصل این مطالعه مدل 6 وجهی ارائه مطلوب خدمات عمومی است. 6 وجه مدل عبارت اند از: عادلانه بودن، مسئولانه بودن، صادقانه بودن، کارآمد، با روحیه جهادی و مخلصانه بودن.
    کلیدواژگان: ارائه مطلوب خدمات، خدمات عمومی، مدل ارائه خدمات عمومی، مدل شش وجهی خدمات
|
  • Keyvan Heidarnejad, Jamal Beigi, Babak Pourghahramani Pages 8-21
    Objective
    The purpose of this study is investigating people's attitudes towards Basij's soft power in postural inhibition of satellite channel's damage considering variables including gender, age, education and profession in Bonab city.
    Methodology
    this study has been done using descriptive-scaling method with statistical society of about 200 persons which were chosen randomly. The used tool for collecting data in this study is a questionnaire including 10 questions which is given to the samples after doing validity and reliability test. After collecting data, the acquired information was abbreviated and classified and for analyzing the collected data, independent T-Test and variance analysis test were used.
    Findings: 1. The average percentage of people's attitudes towards Basij's soft power in postural inhibition of satellite channel's damage calculated to be about 59%. In other words, 59% of the samples declared that Basij institution has a good performance in this regard.
    2. The average percentage of people's attitudes towards Basij's soft power in postural inhibition of satellite channel's damage considering the gender variables between male and female samples showed a significant meaningful difference.
    3. The average percent of people's attitudes towards Basij's soft power in postural inhibition of satellite channel's damage based on education variable showed a significant meaningful difference.
    4. The average percent of people's attitudes towards Basij's soft power in postural inhibition of satellite channel's damage considering the profession variable, there is not any significant meaningful difference.
    Conclusion
    Studying the findings of the investigation showed that there is a significant meaningful difference based on gender, age and education. But there isn’t any significant meaningful difference based on profession variable.
    Keywords: Basij, Soft Power, postural inhibition, satellite channel's damage
  • Pages 22-41
    Human is civil being and for its growth, as well as its evolution need to interact with others. In the process of social interaction and communication appear all social phenomena. National identity is a human phenomenon that emerges from the social interaction and Actors strongly need at micro and macro levels in their interactions with others. This phenomenon is not confined in the circle of time and place due to the social and historical character. For these reasons that with Circumstances change and the formation resources of social interaction are provided its condition of change and transformation. Accordingly, the aim of this study is to show the impact of information technology on the concept of national identity in global politics. In this regard, the central question of this study is that what is the impact of new developments of the information technologies on the development of the concept of national identity mean? New information technologies by creating new concepts and dates caused to create conditions that went out the concept of national identity relatively static and original state and Seen as a social and evolving phenomenon. The method of this study is Descriptive – Analytical method and survey of the issue has been based on the theory of constructivism.
    Keywords: Information Technology, society of post technology, culture of post technology, the concept of identity, national identity
  • Mahdi Shahin Pages 42-59
    Academic and elites are people who because of their role and impact in society have targeted by enemies in the soft war. Islam enemies are going influence on this elites for penetrate to culture against with religion. According to related mater, performance method and the role of University Teachers Basij in Lorestan province deal with soft war. Statistical population in this research is all of faculty members that members in teacher’s basij included (832) and a sample of (132) professors of Boroujerd, Doroud and Khorramabad's universities which randomly were selected among the teachers of the Basij's members of the universities. The tools of this research is a research-made questionnaire with 25 questions .To assess the validity , the experts panel was used that consisting of related faculty members and experts and its reliability was calculated using the Cronbach's alpha value that was equivalent to 0.87. The results of this research show that there is a significant and positive relationship between the participation in the teaching course of the soft war and the total view point of them. Educational and research factors, media solution and consultative methods could explained almost 60 % of total variances in role playing deal with soft war by university teacher Basij.
    Keywords: Soft War, Teachers Basij (Mobilization), Soft War strategy
  • Pages 60-85
    Although Science and Technology Diplomacy as a phenomenon is not new, it's gotten successful experiences and its literature is growing in recent years.Science and Technology Diplomacy is defined as interactions of science,technology and diplomacy in line of achievement of national interests about international affairs that up until now it's used by many countries. This research was started and continued because of non-existent of comprehensive model about STD that's affirmed by Iranian expert. By qualitative and quantitative research method this research was started with reviewing existent literatures including reports, articles of experienced people and etc. and continued with exploratory interviews and qualified by tests and experts confirmed. Finally this's led to five macro-factors that affect on STD Development. As result of this research Programming and Systemizing; Infrastructures; National Promotion and Branding; Capacity survey; and Academic interactions are affecting factors on STD development. According this research, Infrastructures is the more frequent and important one.
    Keywords: Science, Technology Diplomacy, Soft Power, Relation Development, International Co- Operation
  • Pages 86-115
    Islamophobia (or more precisely ‘unfounded fear, prejudice and discrimination towards Islam and Muslims’) is often thought to be an unquestionable truth but that’s not correct at all. Although the majority of scholars with abundant evidence insist on the existence of such a serious problem in the west, but there are a few researchers who have suspicions about this claim. They call Islamophobia a conspiracy theory which invented by radical Muslims as a discursive weapon intended to silence well-justified critique of Islamic practices and dogmas. Generally, inattention to these views is one of the limitations of this scholarship while Islamophobia has always been a hotly contested term in social science. So in this article, we will discuss and analyze Islamophobia in the western Media from the viewpoint of critics and deniers.
    Keywords: Islam, Islamophobia, West, Western Media, Critics of Islamophobia
  • Mahmoudreza Rahbarghazi, Zeynab Imaniyan Mofrad Pages 116-133
    Change and development of national identity and areas of factors related to the elderly. One of the important variables affecting national identity and new communication technologies. The purpose of this study was to identify and explain the impact of social networks on the Internet with an emphasis on national identity is the students. A sample using the software spss sample power to determine the number of 340 samples were selected using cluster sampling in Shiraz University. The final model results showed a 4% change (strengthen or weaken) national identity is influenced by the four components of social networks. The variables "length of membership in social networks" with the standard rate (-0.12) and "time daily use of social networks" with the standard rate (-0.13) and significant destabilizing impact on identity were national. The results showed that two factors, the actual amount deemed active users of social networks and social networking content had a significant effect on national identity.
    Keywords: national identity_membership for the duration of daily use_the user's activity_the true extent deemed a social network content
  • Kaveh Ghadami, Moslem Piri Zamaneh, Reza Vahabi Pages 134-159
    The present research investigated the relationship between Emotional Intelligence and Psychological Empowerment among employees of a military organization. The research was a correlational, descriptive field study. The research population included 240 tenure staff, out of whom 140 were sampled randomly. A questionnaire, based on Spritzer's Psychological Empowerment questionnaire and Mishras, was used, totaling to 18 items. For Emotional Intelligence, Missouri’s questionnaire with 33 items was used. The reliability of instruments was approved by Chronbach alphas of %897 for Psychological Empowerment and %772 for Emotional Intelligence. The results indicated that there was a significant relationship between Emotional Intelligence and Psychological Empowerment (r=%457). as well as The findings of the study show that self-awareness, Self-regulation, and self-motivation have positively influence employee's Psychological Empowerment. In the hypothesis testing, it shows that the highest influence (r=%555) belonging to the Self-regulation dimension. but the effect of Empathy, social skills was not associated with psychological empowerment. It can be concluded that Emotional Intelligence, self-awareness, Self-regulation, and self- motivation are positively correlated with employee's Psychological Empowerment in the organization.
    Keywords: Emotional Intelligence, Psychological Empowerment, Employees, military organization
  • Mohammad Reza Jaber Ansari, Afshin Parsaeyan Pages 160-172
    The aim of this study was to provide the extract of the parameters of providing good public services, from the viewpoint of the Supreme Leader (God may protect him). For this purpose, the study considered the desired criteria of the provision of services, public services from Supreme Leader’s perspective. The research method in terms of aim was developmental and in its nature, it was descriptive-exploratory. The data was gathered through library research. The data collection tool was taking notes. The Delphi technique was applied in two stages, using the Delphi method and the confirmation of the first group of experts, from the parameters extracted 15 indicators were identified. Then each of the indicators, that are conceptually close to each other, was categorized in a general sense, and finally a 6-sided model was created in which the desired features in order to provide good public services are included and then the model and its dimensions and connecting dimensions determined indicators were confirmed by the second group of experts. The result of this study was to provide good public services in a 6-sided model. 6-sided model includes: being fair, being responsible, being honest, being efficient, being a devotee, and finally being a jihadi.
    Keywords: Providing good services, public services, public services model, 6-sided model of services