فهرست مطالب

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر افتخاری، علی کمالی* صفحه 9
    پژوهش پیش رو با تاکید بر آیات شریفه قرآن کریم سعی دارد به این پرسش اساسی پاسخ دهد که: ساحتهای سازنده نظریه قدرت نرم در گفتمان اسلامی کدامند؟.در این راستا نویسندگان تلاش دارند تا ساحت های «قدرت نرم» در اسلام را تحلیل و در نهایت اصول حاکم بر نظری های اسلامی قدرت نرم را در قیاس با رویکرد سکولار ارایه نمایند.دلیل این امر آن است که: نظریه «قدرت نرم سکولار» دارای نقایص و تعارض هایی با آموزه های دین مبین اسلام است و بهره گیری از آن منوط به اصلاح و بازتولید قدرت نرم در چارچوب گفتمان اسلامی، می باشد. در این خصوص نویسندگان ابتدا با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، شرحی انتقادی از «قدرت نرم» در گفتمان سکولار غربی ارائه داده اند و سپس با استفاده از روش تفسیر موضوعی قرآن کریم، ساحت های این مفهوم در گفتمان اسلامی را استنباط و با اصول رویکرد سکولار مقایسه نموده اند. به عبارت دیگر، منظومه مفهومی و نظری قدرت نرم متناسب با اصول گفتمان اسلامی شناسایی و سازماندهی گشته است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که انگاره «قدرت نرم» در گفتمان غربی تک بعدی و ناظر بر وجه مادی انسان است و لذا میان قدرت و اخلاق تفکیک قائل شده و از درک سایر منابع قدرت عاجز می باشد؛ حال آن که در گفتمان قرآنی این نظریه از چهار ساحت برخوردار بوده و در آن علاوه بر منابع قدرت، به مدیریت، استحکام و خاستگاه قدرت نیز توجه شده است.
    کلیدواژگان: اسلام، قرآن کریم، قدرت، قدرت سخت، قدرت نرم، سکولاریسم
  • علی اکبر جعفری، ملیحه نیکروش* صفحه 29
    با توجه به اهمیت قدرت نرم در روابط بین الملل و تاثیر کاربرد قدرت نرم بر پرستیژ بین المللی نهادهای سیاسی، پرداختن به موضوع قدرت نرم یکی از مباحث مهم در سیاست خارجی، روابط بین الملل و حتی مطالعات آکادمیک می باشد. سوال اصلی مقاله این است؛ با توجه به نفوذ جمهوری اسلامی ایران در کشور عراق و اهمیت عراق جدید در محیط راهبردی ایران، منابع فرهنگی قدرت نرم افزاری ایران در این کشور چه مولفه هایی را در بر می گیرد؟ فرضیه مقاله آن است که جمهوری اسلامی ایران، از منابع قدرت نرم فرهنگی- مذهبی، در عراق جدید برخوردار است. در همین راستا، یافته های پژوهش حاکی از آن است که، منابع فرهنگی قدرت نرم ایران در عراق عبارتند از؛ سابقه حضور امام خمینی (ره) در عراق، ریشه های ایرانی کشور عراق، سنت ها و عادت های تاریخی؛ نظیر نوروز، گسترش زبان فارسی در عراق، فرهنگ همزیستی مسالمت آمیز اقوام مختلف ایران به عنوان الگویی برای جامعه چند پاره عراق، موقعیت علمی ایران، سازمان های فعال فرهنگی- مذهبی، رواج موسیقی سنتی ایرانی در عراق، انجمن های دوستی ایران و عراق، حضور درصد قابل توجهی از شیعیان در دو کشور، وجود حوزه های علمیه در دو کشور و مبادلات علمی و فرهنگی بین آن ها و جایگاه والای مرجعیت در دو کشور. در این مقاله، بعد از بررسی قدرت نرم و منبع فرهنگی آن، به بررسی منابع فرهنگی قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در عراق نوین پرداخته شد این مقاله برای پاسخ به سوالات پژوهش، از روش تلفیقی (اسنادی- تاریخی) بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، قدرت نرم، عراق، مذهب، فرهنگ
  • حسین جوان آراسته* صفحه 51
    فرهنگ به عنوان اصلی ترین مولفه قدرت نرم در هر جامعه ای با ملاحظات خاص خود نقش آفرینی می کند. در فرهنگ اسلامی نهادینه شدن احساس مسئولیت همگانی و به دنبال آن تحقق نظارت مردمی (نظارت غیر رسمی)جایگاهی ممتاز و بی بدیل دارد؛ احساس مسئولیت و نظارت هرچند کم و بیش در همه جوامع وجود دارد اما در جوامع اسلامی، به دلایل فراوان می توان آن را با شدت، گستره و عمق بسیار بیشتری سراغ گرفت. این مقاله از همین منظر، تاسیس اسلامی امر به معروف و نهی از منکر را بازخوانی می کند و در مقام اثبات این نکته است که نهادینه شدن فرهنگ شهادت، فرهنگ مقاومت، فرهنگ معنویت، فرهنگ عزت مندی و فرهنگ توانمندی علمی که همگی در بازتولید قدرت نرم سهم بسزایی دارند، در سایه امر به معروف و نهی ازمنکر امکان پذیر است و اگر این امر با بهره گیری از شیوه های درست صورت پذیرد، ناب ترین نوع قدرت را شاهد بوده و از مزایای بی شمار آن بهره مند خواهیم شد؛برای فرهنگ سازی در ابعاد مختلف بهره گیری از این دو فریضه باید در اولویت مردم و مقامات قرار گیرد و تنها از این رهگذر است که این تاسیس اسلامی قابلیت تبدیل شدن به قدرت نرم را خواهد داشت وبه خوبی می تواند برای الگوگیری به دیگران عرضه شود. روش این پژوهش، عقلی - نقلی و روش داده پردازی، تحلیلی و گاه انتقادی می باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت عمومی، افکار عمومی، قدرت اجتماعی، امر به معروف، نهی از منکر، اسلام، قدرت نرم
  • اعظم خطیبی* صفحه 69
    مقاله حاضر به بررسی جامعه شناختی میزان آشنایی دانشجویان دانشگاه همدان با جنگ نرم و راه های مقابله با آن پرداخته است. اهداف پژوهش شامل؛اهداف توصیفی (بررسی میزان شناخت از جنگ نرم و اهداف)، تبیینی (استنباط و تعمیم نتایج) است. رویکرد آن بین رشته ای(جامعه شناختی – سیاسی) و روش آن پیمایشی – تبیینی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود و پایایی آن در مطالعه مقدماتی 85% به دست آمد. از نرم افزار spssاستفاده شد. یافته ها نشان داد که رابطه معناداری میان سواد رسانه ای، شرکت در همایشها و کنفرانسهای مرتبط با جنگ نرم، تمسک به آموزه های دینی، حفظ هویت ملی و پرهیز از اختلافات قومی و دینی، با میزان شناخت دانشجویان از جنگ نرم و مقابله با آن وجود دارد. نتایج بیانگر میزان بالای آشنایی دانشجویان دانشگاه پیام نور همدان با جنگ نرم و راه های مقابله با آن است.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، تمسک به آموزه های دینی، سواد رسانه ای، پرهیز از اختلافات قومی و دینی، هویت ملی
  • سعدالله سرخوش* صفحه 99
    هدف هر جامعه ای رسیدن به سعادت است یکی از ملزومات هر چه بهتر شدن عمل به قرآن ارتباط با ائمه معصومین (ع) است که بهترین قالب آن هیئت های مذهبی است. از منظر محقق هیئت های مذهبی در حالت معیار دارای ده بعد می باشند. در این تحقیق در ارتباط با هر کدام از ابعاد فرضیه ای ارائه شده و تاثیر هر کدام بر نشاط اجتماعی افراد مورد بررسی قرار گرفته است. چارچوب نظری مورد استفاده نظریه محبت خواجه نصیر طوسی است که بعنوان عنصری معنوی و فرهنگی در استمرار جامعه تلقی می شود. از روش تحقیق اسنادی برای صورتبندی مبانی نظری در رابطه با تاریخچه، اساس، ریشه، مسایل و عناصر هیئت های مذهبی و از روش میدانی – پیمایش با تحلیل توصیفی – تبیینی جهت آزمون فرضیه ها استفاده شده است. تکنیک گردآوری داده ها، پرسشنامه با آمارگیری نمونه ای است. در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس با آزمون های توصیفی، نمودارها و هیستوگرام و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون آنالیز دوطرفه استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ارتباط قوی بین متغیرهای مستقل و وابسته وجود دارد و هرده فرضیه تحقیق با سطح معنی داری بالا تائید می شوند.
    کلیدواژگان: هیئت های مذهبی، نشاط اجتماعی، عزاداری، اهل بیت، همدان
  • سعید رضا عاملی، فواد ایزدی، فاطمه شفیعی سروستانی* صفحه 111
    در حالی که دیپلماسی عمومی توسط دیپلمات ها در جریان مذاکرات خارجی، سفرها و ملاقات با مقامات خارجی اتفاق می افتد، دیپلماسی عمومی توسط بازیگرانی که ممکن است است رسما از طرف دولت معرفی نشده باشند انجام می شود. دیپلماسی عمومی جدید در مقایسه با الگوی سنتی توسط بازیگران غیر دولتی از طریق شبکه ها اجرا می شود و تلاش می کند مردم یک کشور خارجی را درباره سیاست های یک کشور متقاعد کند تا روی سیاست گذاران فشار آورند و بر تصمیماتشان اثر بگذارند. هدف دیپلماسی عمومی رژیم صهیونیستی در قبال آمریکا، تلاش برای نفوذ بر مردم آمریکا در جهت سیاست خارجی حمایت گرانه آن است. این پژوهش شناسایی شبکه دیپلماسی عمومی اسرائیل در قبال آمریکا را هدف خود قرار داده است. مقاله با بکارگیری مدل دیپلماسی عمومی گیلبوآ بر روی سازمان های غیردولتی اسرائیل که در این حوزه فعالند، و با بررسی مبانی نظری دیپلماسی عمومی شبکه محور و روایت استراتژیک، تلاش می کند دریابد استراتژی شبکه و چرخش اطلاعات برای خلق «اعتبار، هویت و ابر روایت»چگونه مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین دو روش تحلیل شبکه و تحلیل محتوای کیفی به منظور شناخت شبکه دیپلماسی عمومی اسرائیل در قبال ایالات متحده آمریکا و محتوای تولیدی آن به کار گرفته شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد دیپلماسی عمومی رژیم صهیونیستی در قبال آمریکا از مدل قدیمی اما در قالب شبکه محور دیپلماسی عمومی جدید پیروی می کند و نتیجه می گیرد که شیوه های جدید ارتباطی برای اجرای استراتژی های قبل بکار می روند.
    کلیدواژگان: آمریکا، رژیم صهیونیستی، دیپلماسی عمومی، شبکه، روایت
  • حبیب الله فاضلی*، توحید افضلی صفحه 139
    دیپلماسی عمومی وظرفیت فضای سایبری (دنیای مجازی و شبکه های اجتماعی) یکی از ابزارهای اصلی آمریکا در چارچوب دیپلماسی عمومی می باشد که از آن برای مدیریت جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی ایران و ابزاری برای تغییر رفتار این کشور بهره می برد. در این مقاله سعی می شود تا به این سوال پرداخته شود که در دوره اوباما چه اقداماتی درفضای سایبری برمحور دیپلماسی عمومی آمریکا در رابطه با جمهوری اسلامی ایران سازماندهی شده است؟ برای تحلیل رفتار و عملکرد دیپلماسی عمومی ایالات متحده درفضای سایبری (دنیای مجازی و شبکه های اجتماعی) درقبال جمهوری اسلامی ایران، با استفاده از روش تحقیق اسنادی و همچنین تحلیل وب سایت ها وشبکه های اجتماعی، دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، بررسی و به ابعاد، اشکال وروش های اقدام شده در چارچوب نظریه کنش ارتباطی هابرماس پرداخته می شود.الگوی شبکه ای کنش ارتباطی دیپلماسی عمومی نیازمند آن است که دولت مبدا از انتشار یک سویه اطلاعات برای ملت های خارجی فراتر رفته، به سوی تعاملی که بیشتر بر گفت و گو با جمعیت های هدف مبتنی باشد، حرکت کند اما بر اساس دیپلماسی عمومی آمریکا رفتار ایالات متحده در کنش استراتژیک معطوف به هدف قرار می گیرد که شکل کاملا یکسویه و هدف محور به خود می گیرد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، دیپلماسی عمومی، کنش ارتباطی، کنش استراتژیک معطوف به هدف، ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Asghar Eftekhari, Ali Kamali* Page 9
    Leading research with an emphasis on verses of the Qur’an that tries to answer this fundamental question: What are the arenas of constructive theory of soft power in Islamic discourse? In this regard, the authors are trying to find areas of “soft power” in the analysis of Islam and the principles of Islamic theory of soft power than thepresent secular approach. The reason is that the theory of ‘soft power’ secular ‘has flaws and conflicts with the teachings of Islam and its utilization is subject to correction and regeneration of soft power within the Islamic discourse. In this regard, authors using analytical method provided critical description of “soft power” in the Western secular and then using thematic interpretation of the Quran in the Islamic discourse to infer aspects of the concept and the principles approach that compared in secular. In other words, the conceptual and theoretical systems of soft power in accordance with the principles of Islamic discourse and organization have been identified. The results suggest that the notion of “soft power” in the Western discourse is one-dimensional and supervising the material side of man and therefore to distinguish between power and morality and is incapable of understanding other sources of power, while the Qur’an discourse theory the four dimensions, and are in addition to the power supply, the management, the strength and the power source is given.
    Keywords: Islam, The Holy Quran, The power, Hard power, Soft power, Secularism
  • Ali Akbar Jafari, Malihe Nikravesh* Page 29
    Due to the importance soft power in international relations and the impact of the application of soft power on the international prestige of the political institutions, addressing the issue of soft power is one of the most important issues in foreign policy, international relations and even academic studies. The main question is this: With respect to the Islamic Republic of Iran’s influence in Iraq and the importance of Iraq’s new strategic environment, what factors of cultural resources of Iran soft power are involved in Iraq? The Hypothesis is that the Islamic Republic of Iran religious and cultural sources of soft power are involved in new Iraq. In this regard, the findings suggest that cultural resources of soft power in Iraq include: history of Imam Khomeini in Iraq, Iraq’s Iranian roots, traditions and historical periods, such as nowrooz, influence of Persian language, culture and peaceful coexistence of different ethnic groups in Iran as a model for society of Iraq, Iran’s scientific position, religious and cultural activist organizations, promoting the traditional music of Iran in Iraq, the Iran-Iraq Friendship Association, the presence of a significant percentage Shiites in the country, the seminaries in both countries and scientific and cultural exchanges between them and the high position of authority in the country will cause to influence of cultural sources of Iran soft power in Iraq In this paper, after reviewing its soft power and cultural resources, we investigate Iran’s soft power in the new Iraq to answer the research questions, the Integration method that used in this article is historical- documentary.
    Keywords: Islamic republic of Iran, Soft power, Iraq, Religion, Culture
  • Hossein Javan Arasteh* Page 51
    Culture as the main component of soft power in any society is concern with its role. In Islamic culture, the institutionalization of a sense of responsibility for the realization of universal and public oversight (supervision unofficial) is a unique and privileged position, responsibility and supervision, but more or less in all societies, but in Muslim societies, are for many different reasons it strongly, resulting in much greater breadth and depth. This paper, therefore, review the establishment of Enjoining and Reliance to analysis testimony to prove that the institutionalization of culture, culture of resistance, spirituality, esteem scientific capability, all in the reproduction of soft power as significant contribution in the shadow of Enjoining and Reliance morality is possible and if this is done using the right methods, the purest form of power control and the benefits will be benefit able. For utilizes culture in various aspects of the duty should be the priority of people and leaders And only in this way that the Islamic establishment will have the potential to become soft power and could very well be released for inspiration to others. The method of this paper is rational - narrative, analytical and sometimes critical process.
    Keywords: General liability, Public opinion, Social power, Enjoining, Reliance, Islam, Soft power
  • Azam Khatibi* Page 69
    This research has studied the level of students’ awareness from the soft war and its defeat strategies in the Hamedan᾽s Payame Noor University with sociological- approach. The Goals include: 1- descriptive Goals that will be cognition and 2- explanative goals that will be deduction and generalize the results. The researcher adopting a sociological-political perspective has used a descriptive- explanatory method to gain the results. Technique for data gathering was questionnaire that its Reliability of pilot study was %.85. Descriptive and inferential statistics were used ¬ in SPSS software. The results show that the degree of familiarity with the media literacy, participating in conferences held on the subject, protecting the national identity, and avoiding ethnic and religious disputes have a meaningful relationship with the students’ awareness of the soft war and the strategies to defeat it. Conclusion of The findings indicates a high degree of Payame Noor students’ awareness of the soft war and the strategies to defeat it.
    Keywords: Soft War, Devoutness, Media literacy, Avoiding ethnic, religious disputes, National identity, internal media
  • Saadollah Sarkhosh* Page 99
    The purpose of the society is to achieve happiness. One of the requirements for better practice of the Quran regarding the infallible Imams (AS) is the best form of religious mission. From the perspective of the mission of religious scholars in standard mode are next with ten aspects. In this study, the relation of the proposed hypothesis and the impact of each on the social cheerfulness of the subjects will be studied. The theoretical framework used Khwaja Nasir Tusi’s theory of love is to be considered as an element of spiritual and cultural continuity. Theoretical basis for the formulation of research documents relating to the history, origins, religious issues and the mission of the stud, survey with descriptive analysis, and explanatory hypotheses have been used to test data collection techniques, questionnaire survey sample. The data were analyzed in SPSS software using descriptive test, graphs and histograms and Pearson correlation test was used to analyze twoway. The results show that there is a strong relationship between the independent and dependent variables and each ten high-level research hypotheses are confirmed.
    Keywords: Religious mission, Social cheerfulness, Mourning, AhleBeit, Hamadan
  • Fatemeh Shafiee Sarvestani*, Saied Reza Ameli, Foad Izadi Page 111
    While diplomacy is conducted by diplomats in foreign negotiations, travels and meetings with foreign officials, public diplomacy is conducted by actors who might not be officially introduced. It targets public of the foreign country to establish connections and to show a certain representation of the first country, which ultimately helps diplomatic relations and enforcement of certain foreign policies. New public diplomacy compared with classical public diplomacy is conducted by nongovernmental actors such as NGOs, individuals, movie makers, radio channels, ethnic groups, religious groups, etc. through networks. Therefore it tries to convince the positions and opinions of a foreign public about policies of a country to put pressure on the policy makers and influence their decisions. Israel’s public diplomacy efforts in the U.S. are aimed to try to affect the American public with the final purpose of supportive foreign policy. While most scholarly works have focused on the pro-Israel lobby and looked at it from the perspective of the Jewish diaspora and pro-Israel Americans who work through lobbying, think-tanks, institutions and the media, this study aims to identify the network of Israel’s public diplomacy toward U.S. It applies Gilboa’s model of public diplomacy on Israeli NGOs which act in the realm of public diplomacy. By examining theoretical framework of networked public diplomacy and strategic narrative it tries to understand how network strategy is used and information is circulated to create credibility, identity, and a master narrative to frame Israel in a certain way. Therefore two methods of social network analysis and qualitative content analysis are applied to identify the network of Israel’s public diplomacy in the U.S. and the content produced by it.
    Keywords: America, Israel, Public Diplomacy, Network
  • Habib Allah Fazeli*, Tohid Afzali Page 139
    The United States is trying to use media and cyberspace in a vast amount of tools available to help public diplomacy. This policy aims to attract and encourage both the American values on the one hand and the damage and weaken the Islamic Republic of Iran, followed in public opinion. The United States uses public diplomacy tools in its foreign policy toward Iran and the focus on exploiting this kind of diplomacy could be attributed to some factors such as a lack of traditional relationship between two countries and high importance of world public opinion in general and Iranian public opinion in specific. The public diplomacy and strategic communications experts within the U.S. government are exploiting the potential of new social media to gain the hearts and minds outside America, especially Iran in content of modern diplomacy. United States public diplomacy toward Iran, unlike the other country is lessen its sovereignty and undermine the goal of regime change from the perspective of their relationship with the people of Iran. American public diplomacy in cyberspace and TV channels is a new kind of violation in Iran’s internal and domestic affairs.
    Keywords: Public Diplomacy, Communicative action, Cyberspace, United States of America, Iran