فهرست مطالب

انوار معرفت - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1394)

مجله انوار معرفت
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1394)

  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا کرمانی صفحه 5
    ابن طفیل در رساله حی بن یقظان - که شرح زندگی انسانی فرضی است که در جزیره ای نزدیک به خط استوا وجود و تکامل می یابد - سیر تکاملی انسان از مرتبه حسی به مرتبه عقلی و سپس شهودی را به تصویر می کشد. از دیدگاه ابن طفیل، اگر چه محصول عقل و شهود یکسان است، اما معرفت شهودی دارای وضوح و شفافیت و بالتبع، لذتی عظیم و شگرف است. از منظر وی؛ دست یابی به معارف شهودی جز از طریق سلوکی معنوی میسر نیست و حی بن یقظان به عقل و فطرت خود، اصل ضرورت سلوک و چگونگی سلوک را درمی یابد. بر این اساس، سالک پس از طی درجات سلوکی، وحدت را می یابد، اما ابن طفیل توجه می دهد که این وحدت، وحدتی در مقابل کثرت نیست؛ زیرا این نوع وحدت از اوصاف اجسام است، بلکه عارف در شهود خود، با حقیقتی فراتر مواجه است، که توصیف آن به قالب عبارت در نمی آید. در نهایت نیز ابن طفیل به بررسی رابطه این حقایق مشهود با شریعت می پردازد.
    کلیدواژگان: ابن طفیل، عرفان، شهود، شریعت، وحدت وجود
  • جعفر صادقی، حسین مظفری صفحه 21
    با عنایت به دیدگاه هستی شناسانه نظام مندی که در عرفان نظری مطرح شده است، می توان گفت: حقیقت قرب به خداوند از منظر عرفان اسلامی، عبارت است از: صیرورت و رفعت وجودی انسان در مراتب قوس صعود. این غایت در اثر ازاله قیود و انسلاخ معنوی نسبت به تعینات مراتب استیداعی، صورت گرفته و بدین وسیله، حجب ظلمانی و نورانی در مسیر قرب حق زدوده می گردد. سالک قادر است تا با عمل به فرامین شریعت به دنبال تحصیل مناسبت در مزاج و ایجاد اعتدال بین اسماء حق در جان خویش، به تدریج، از طریق سر خویش به ساحت آن باطن نهایی، که از ورای همه تعینات در حال تجلی است، نزدیک شود. اثر تحقق چنین مقامی در وجود سالک، گونه ای از وحدت و اطلاق و جمعیت است که ظل وحدت و اطلاق و جمعیت حق متعال محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: قرب الی الله، ولایت، سلوک، حجاب، درجات تعالی، فنا، صیرورت وجودی، عرفان اسلامی
  • سید مرتضی بنی رضی، علیرضا کرمانی صفحه 39
    هر چند مفهوم «فنا» و مشتقات و لوازم آن از مفاهیمی است که در عرفان اسلامی پدید آمده، اما در فضای تفکر اسلامی، دیری نپایید که این مفهوم به فلسفه نیز راه یافت و فلاسفه اسلامی با نگاه هستی شناسانه خود، به تفسیر و نقد و حل آن پرداختند. به همین سبب صدرالمتالهین در نظام فلسفی خود زمانی به مسئله «فنا» می پرداخت که پیش از او دو مکتب فلسفی «مشاء» و «اشراق» تلاش هایی را در تبیین هستی شناسانه فنا انجام داده بودند. در این میان، ملاصدرا ادعا می کند که احدی از فلاسفه اسلام پیش از او نتوانسته اند گره مسئله فنا را – آن گونه که عرفا گفته اند - بگشاید. از دیدگاه او، حل این مسئله منوط به تبیین صحیح صیرورت وجودی است. صیرورت وجودی و تبدل ذات ریشه در اصل «اتحاد عاقل به معقول» و «اتحاد با عقل فعال» دارد. از سوی دیگر ملاصدرا به وحدت شخصی وجود معتقد است؛ یعنی محتوای شهود فانی فی الله ، در هنگام فنای ذاتی را پذیرفته است. از این رو، راه برای تبیین فنا در دستگاه فلسفی او هموار است.
    کلیدواژگان: فنا، صیرورت وجودی، حکمت متعالیه، وحدت شخصی
  • حسین صدری، داود حسن زاده کریم آبادی صفحه 57
    مراتب هستی نزد حکمای مسلمان، شامل عقول، مثال و ماده است. ملائکه با ماموریتی که از جانب حق تعالی دارند، در تمام مراتب هستی حاضرند و در هر موطنی با لباس همان مقام حضور پیدا می کنند. از این رو، برخی مجرد و برخی با ابدان سماوی هستند. این وسایط فیض و کارگزاران الهی، که در سراسر متون دینی توصیف شده اند، در اصناف و اوصاف متعددی، وظایف خود را بدون هیج گونه جبری در نهایت اختیار و اراده انجام می دهند و بر اساس قابلیت ها و کمالاتی که دارند، به علم الهی آراسته شده و در مراتب هستی سکنا گزیده اند. از این رو، مدال «عباد مقرب»، «مسبح»، «معصوم» و مانند آن را بر گردن آویخته اند.
    کلیدواژگان: چیستی ملائکه، اقسام ملائکه، عرفان، ابن عربی
  • ابوالفضل هاشمی سجزه ئی صفحه 77
    بررسی مسئله «خوارق عادات» در عرفان اسلامی، از جنبه های گوناگون همواره مطمح نظر بوده است. آنچه محققان عرفان نظری را متوجه خود ساخته، تبیین نحوه صادر شدن این افعال از عارف است. آنها با توجه به مبانی عرفانی خود، تحلیلی متین از این موضوع ارائه کرده اند. این مبانی عبارتند از: نحوه چینش عوالم خلقی (عالم عقل، مثال و ماده)، نفس و مراتب آن، سیر و سلوک عرفانی. عنصر محوری در تبیین این پدیده، عنصر «سیر و سلوک» است که چنان قوتی به نفس عارف می بخشد که او را قادر به تصرف در ماده می گرداند. عارفان از این مرحله، به «همت» یاد می کنند. جمع کردن توجه و اراده به واسطه قوت روحانیت نفس را «همت» گویند. وقتی انسان با سلوک خود، از مرتبه نفس فراتر رفته، و به مرتبه قلب می رسد، به سبب روحانیتی که دارد، با عالم مثال و عقل سنخیت پیدا می کند و از طریق سنخیت، با آن عالم مرتبط شده، به آن قوا می پیوندد و نیروی خود را از آنها می گیرد یا حقایق را از آنها دریافت می کند. پس، از این طریق قادر خواهد بود در عالم تصرف کند یا از غیب اطلاع یابد.
    کلیدواژگان: خرق عادت، همت، قوت نفس، سیر و سلوک، عالم خلق
  • فضه اکبری، اسماعیل بلالی، علی محمد قدسی، کمال کوهی صفحه 99
    در قرن بیست و یکم، بیشتر سنت های بزرگ دینی با چالش جنبش ها و فرقه های نوپدید دینی مواجه شده اند. در این میان، وضعیت روبه رشد این معنویت های جدید در ایران، که دارای حکومت سیاسی برگرفته از دین اسلام است، اهمیتی انکارناپذیر دارد. این عرفان ها و روح تعالیم آنها در بسیاری از زمینه ها، به لحاظ معنایی و محتوایی، با آنچه در جامعه ما و دین اسلام وجود دارد، در تعارض است.
    این تحقیق با بهره گیری از نظریات ملتون، بین بریج، ویلسون، شفرز و پل ویلم انجام گرفته که معتقدند: در جنبش های نوین دینی، معیارها دگرگون شده و به رفتارهای مذهبی نابهنجار و خارج از عرف می پردازند. روش انجام تحقیق به شکل «تحلیل محتوا» بود و آموزه های اجتماعی و فردی دو نمونه از عرفان های نوپدید، یعنی عرفان هندی (اوشو) و عرفان سرخ پوستی (پائولوکوئلیو)، مطالعه و بررسی است. نتایج حاکی از آن است که آموزه هایی که در این عرفان ها بیشتر بر آنها تاکید شده، عبارتند از: لذت پرستی، عشق، آزادی، فردگرایی، سنت گریزی، مسئولیت، رقص و شادی، خلاقیت، شجاعت و شهامت، نفی خشونت، و مراقبه. برخی از این آموزه ها همانند مسئولیت، خلاقیت، و نفی خشونت منافاتی با فرهنگ ایران و دین اسلام ندارند، اما برخی همچون تاکید بر لذت پرستی، فردگرایی، و سنت گریزی با آموزه های اسلام و فرهنگ کشور ما در تعارض آشکار است.
    کلیدواژگان: جنبش نوپدید دینی، عرفان هندی اوشو، عرفان سرخ پوستی کوئلیو، آموزه اجتماعی، آموزه فردی
  • الملخص
    صفحه 121
|
  • Ali Reza Kermani Page 5
    In Hayy ibn-e- Yaqdhan treatise, which is a description of the life of an imaginary man who was born and developed on an island near the equator, Ibn-e- Tofeil sheds light on the course of human development including the sensory stage the rational stage and then the stage of intuition. According to Ibn-e- Tofeil’s view, although intellect and intuition have the same outcome, intuitive knowledge is more obvious and distinct, and consequently, provides great pleasure. He holds that intuitive knowledge cannot be gained except through a mystical and spiritual journey, and Hayy ibn-e- Yaqdhan, which based on his own intellect and nature, acknowledges the necessity and manner of mystical journey. Accordingly, after passing through the mystical stages, the mystic reaches unity. Ibn-e- Tof eil however, notices this unity is not in contrast with multiplicity, because it is one of the characteristics of objects. In his intuition, the mystic faces a reality which is beyond description. Finally, Ibn-e- Tufail examines the relationship between these observable facts and Divine law.
    Keywords: Ibn, e, Tufail, mysticism, intuition, divine law, pantheism
  • Jafar Sadeghi, Hossein Mozafari Page 21
    With regard to the systematic ontological views expressed in theoretical mysticism, it can be argued that, in Islamic mysticism, nearness to God means becoming and sublimity of human existence in the stages of the arc of ascent. This ultimate aim can be accomplished through the removal of constraints and spiritual disinterestedness in the determinations of Estidaei stages, so that all the veils of light and darkness in the path of proximity to God are removed. When the mystic carries out the commands of divine law, he can attain the appropriateness of temperament, create a balance between Divine Names in himself, and through his inmost consciousness, gradually get close to the realm of ultimate reality, which is manifested through all determinations. The effect which such a position has on the existence of a mystic is a kind of unity, absoluteness and spiritual synthesis which represents the shadow of the unity, absoluteness and spiritual synthesis of God, the Exalted.
    Keywords: nearness to God, authority, mystical journey, veil, degrees of sublimity, annihilation, existential becoming, Islamic mysticism
  • Seyyed Morteza Banirazi, Ali Reza Kermani Page 39
    Although the concept of ‘’mystical annihilation’’ and its derivations and requisites are among the concepts which characterize Islamic mysticism, it has affected the atmosphere of Islamic thought and soon entered philosophy so that Muslim philosophers investigated, criticized and analyzed it from an ontological perspective. This is why Mulla Sadra has dealt in his philosophical system with ‘’mystical annihilation’’, a subject for which “Peripatetic philosophy and Illuminationism”, two philosophical schools, had already attempted to provide ontological explanation. Meanwhile, Mulla Sadra claims that no one of the philosophers who proceeded him could solve the problem of mystical annihilation as it is viewed by mystics.He thinks that solving this problem depends on a proper explanation of existential becoming. Existential becoming and transfiguration of essence have their roots in “unification of the sage into the intelligible” and “unification with the active intellect”. On the other hand, Mulla Sadra believes in the particular unity of existence, that is, he accepts the concept of being mystically annihilated in Allah, during inherent mystical annihilation. Hence, the way for the explanation of mystical annihilation is paved in his philosophical system.
    Keywords: mystical annihilation, existential becoming, transcendental philosophy, particular unity
  • Hossein Sadri, Davod Hassanzadeh Karimabad Page 57
    Muslim philosophers think that the grades of existence are intellects, idea and matter. Having a mission given to them by God, the angels are found in all the grades of existence and they appear like this at all time. Therefore, some of them are non-material and some have heavenly forms. These means of grace and divine workers who are referred to in all religious texts, in their different types and descriptions, perform their duties without any force and with full freedom. They are equipped with divine knowledge and have existential ranks which are in accord with their abilities and accomplishments. Therefore, they are awarded such medals like being ‘brought-near servants’’, ‘‘glorifiers’’, ‘’infallibles’’ and the like.
    Keywords: the nature of angles, kinds of angles, mysticism, Ibn Arabi
  • Abolfazl Hashemi Sajzeii Page 77
    In Islamic mysticism, the question of various aspects of miracles has always been a source of interest to researchers. What attracts the attention of the researchers who investigate theoretical knowledge is explaining the way a mystic performs miracles. They present tenable analysis of the issue by resting on their own mystical principles, which include: the way of ordering the worlds of creation (the world of intellect, the world of forms, and the world of matter), the soul and its stages, and mystical journey. The central element in explaining this phenomenon is the mystical journey that gives the mystic’s soul a kind of strength with which he can control and influence the matter. Mystics call this stage "spiritual resolve". The process of concentrating attention and will through the strength of the great spirituality of soul is referred to as “spiritual resolve". When man moves in his mystical journey, from the stage of soul and reaches the stage of heart he will become part of the world of intellect and the world of forms as a result of his spirituality and this connection makes him join the forces of these worlds, gain his power or get at the truth. So in this way, he can control and influence the world or be informed about the Unseen.
    Keywords: miracle, spiritual resolve, strength of soul, spiritual journey, world of creation
  • Fezzeh Akbari, Esmail Balali, Ali Mohammad Ghodsi, Kamal Kuhi Page 99
    In the twenty-first century, most great religious traditions have faced the challenge of new religious movements and sects. In the meantime, the importance of the development of new the kinds of spirituality in Iran, whose political system is based on Islam, is undeniable. As far as meaning and content are concerned, these kinds of mysticism and their teachings do not conform with our social and Islamic values. This study is based on the views of such thinkers like Melton, Bainbridge, Wilson, Sheferz and Paul William, who believe in changing the standards of the new religious movements, and engage in abnormal and unusual religious behaviors. Carried out through content analysis, this research investigates the social and individual teachings of two examples of new mysticism, that is Hindi mysticism (Osho) and Native American mysticism (Paulo Coelho). The results show that teachings which are emphasized in these two kinds of mysticism include: hedonism, love, freedom, individuality, disregard of traditions, responsibility, dance and joy, creativity, courage and audacity, rejection of violence and meditation. Some of these teachings such as responsibility, creativity, nonviolence and so on are not inconsistent with the Iranian culture and Islam, but some others like hedonism, individuality, disregard of traditions and etc. are in stark contrast with the teachings of Islam and the Iranian culture.
    Keywords: new religious movement, Hindi mysticism of Osho, Native American mysticism of Coelho, social teaching, individual teaching