فهرست مطالب

مجله علوم و فنون دریایی
سال دهم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد قرایی، عبدالعلی راهداری، مصطفی غفاری صفحه 1
  • مرضیه افشاری، تورج ولی نسب، سید جعفر سیف آبادی صفحه 12
    در این مطالعه بیولوژی تغذیه ماهی گوازیم دم رشته ای (Nemipterus japonicus) با بررسی 212 عدد نمونه از آب های شمال دریای عمان در اطراف چابهار، طی شهریور ماه 1388 لغایت خرداد ماه 1389، با استفاده از شاخص های خالی بودن معده (VI)، ترجیح غذایی (FP) و شاخص معدی- بدنی (GSI) مطالعه گردید. از معده های بررسی شده تعداد 51 عدد پر، 44 عدد نیمه پر و 117 عدد خالی بودند. شاخص خالی بودن معده برابر با 2/55 درصد و میزان ترجیح غذایی برای سخت پوستان (2/63%)، ماهی (9/38%)، نرمتنان (8/36%)، کرم های نماتود (3/25%)، کرم های پرتار (4/8%)، Sipuncula (4/7%)، روزن داران (3/6%)، فیتوپلانکتون ها (2/4%)، گیاه دریایی (1/2%) و کرم روبانی (1/1%) محاسبه شد. بیشترین و کمترین میزان شاخص معدی- بدنی (GSI) در جنس نر، به ترتیب در فصل پاییز و زمستان و در جنس ماده، به ترتیب در فصل تابستان و بهار بدست آمد. در نهایت نتیجه گرفته شد که این ماهی دارای تغذیه متوسط بوده و غذای اصلی آن ها را سخت پوستان و غذای فرعی آن ها را نرمتنان و ماهی ها تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: گوازیم دم رشته ای، Nemipterus japonicus، شاخص های تغذیه، دریای عمان
  • انسیه غنی زاده کازرونی، بهروز ابطحی صفحه 23
    برای بسیاری از آبزیان بویایی نقش مهمی در جستجو و مصرف غذا دارد. اسیدهای آمینه از جمله محرکهای بویایی هستند که رفتار تغذیه را در آبزیان ایجاد می کنند. در این مطالعه با هدف بیان ترجیح بویایی، میگوی دراز آب شیرین Astacus leptodactylus با طول متوسط 8-6 سانتی متر در شرایط آزمایشگاهی، در معرض 20 نوع اسیدآمینه آزاد و دو شاهد مثبت (عصاره غذای کارگاهیss2) و منفی (آب بدون اسیدآمینه) قرار گرفتند. آزمایش در 6 تکرار انجام شد. در بخش استفاده از معیار کیفی، از میان 20 اسیدآمینه، واکنش هایی نسبتا قوی نسبت به اسیدهای آمینه آسپارژین و سیستئین مشاهده گردید. داده های کمی اثر ضعیفی را برای سیستئین نشان دادند، اما تاثیر مثبت قوی را برای آسپارژین تایید کردند. اسیدهای آمینه فنیل آلانین، ترئونین، تیروزین، متیونین و لیزین رفتار ترجیحی مثبت را با درجه کمتری نسبت به آسپارژین و سیستئین نشان دادند. ارزیابی کمی در مورد ترئونین، متیونین و لیزین اثر مثبتی را نشان داد، اما در دو اسیدآمینه دیگر همخوانی بین نتایج کمی و کیفی دیده نشد. اسیدهای آمینه گلوتامین و آلانین واکنشی خنثی و کمی بازدارنده را ایجاد کردند، که ارزیابی کمی نیز داده هایی در تایید آن داشت. دیگر اسیدهای آمینه رفتار ترجیحی بسیار ضعیفی را نشان دادند. نتایج ارزیابی کمی این نتیجه را تایید کرد به استثنای اسیدهای آمینه گلیسین و تریپتوفان که واکنش مثبت قوی و اسید های آمینه آسپارتیک اسید، سرین، اسیدگلوتامیک و پرولین که واکنشی مثبت را ایجاد کردند (0.01>P). طبق نتایج بدست آمده، اسید آمینه آسپارژین عامل جاذب دستگاه بویایی میگوی دراز آب شیرین نشان داده شدند.
    کلیدواژگان: میگوی دراز آب شیرین، ترجیح بویایی، گیرنده شیمیایی، اسیدآمینه آزاد
  • محمود شکوریان، بهرام فلاحتکار صفحه 32
    یکی از مسائل مهم در بازسازی ذخایر ماهیان خاویاری، دسترسی به مولدین با کیفیت مطلوب می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه پارامترهای زیستی و شاخص های تولید مثلی 397 مولد تاسماهی ایرانی صید شده از رودخانه سفیدرود و دریا (صید پره و دام گوشگیر) انجام پذیرفت. نتایج نشان داد حداقل وزن ماهیان (1/5±5/26 کیلوگرم) مربوط به مولدین صید شده از تور پره بوده و بیشترین وزن مولدین (0/4±0/30 کیلوگرم) مربوط به رودخانه می باشد بطوریکه اختلاف معنی داری بین این دو گروه مشاهده شد (P<0.05) اما از لحاظ کل تخم استحصال شده، اختلاف معنی داری بین گروه های مختلف وجود نداشت (P>0.05). حداکثر شاخص قطبیت هسته تخمک (PI=Polarization Index) در زمان صید (6/2±6/10) در مولد صید شده از صیدگاه و حداقل آن (6/1±4/7) در مولدین رودخانه مشاهده گردید، که اختلاف بین آنها معنی دار بود (P<0.05). حداکثر میزان درصد لقاح نیز (8/6±4/86) در مولدین رودخانه ای بوده و حداقل آن (6/10±3/77) در مولدین صید شده از صیدگاه مشاهده شد که این اختلاف از لحاظ آماری معنی‎دار بود (P<0.05). با توجه به برتری شاخص های تولید مثلی مولدین صید شده از رودخانه، این تحقیق پیشنهاد می نماید توجه ویژه‎ای برای فراهم آوردن شرایط لازم برای مهاجرت مولدین به رودخانه فراهم گردد تا علاوه بر احیای مناطق تخمریزی طبیعی، به افزایش راندمان و عملکرد تولید مثلی مولدین انتقالی به کارگاه های تکثیر مصنوعی در ارتباط با درصد لقاح و بازماندگی بالاتر تخم و لاروهای حاصله منجر گردد.
    کلیدواژگان: دریای خزر، رودخانه، صید پره و گوشگیر، شاخص قطبیت هسته، درصد لقاح، تولید مثل، تاسماهی ایرانی
  • سیدعلی اکبر هدایتی، وحید یاوری، عبدالعلی موحدی نیا، حسین پاشا زانوسی صفحه 44
    در تحقیق حاضر به بررسی امکان استفاده از سطوح تستوسترون، کورتیزل، استرادیول و پروژسترون پلاسما به همراه پارامترهای مورفومتریک (وزن و طول کل) به عنوان شاخص جنسیت و توسعه گنادی در فیل ماهیان نابالغ پرورشی در آب شور پرداخته می شود. در هر فصل ماهیان مورد زیست سنجی و خونگیری قرار گرفتند. هورمون ها به روش RIA با دستگاه گاماکانتر اندازه گیری شدند. مطالعات بافت شناسی نیز با رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین مقاطع گنادی صورت گرفت. در خصوص تعیین جنسیت مشخص شد که وزن و طول کل در جنس های مختلف تفاوت معنی داری نداشته لذا نمی توان از این فاکتورها در تعیین جنسیت استفاده نمود. از بین هورمون ها نیز تنها تستوسترون در دو جنس اختلاف معنی داری داشت، لذا از هورمون تستوسترون می توان جنسیت ماهیان را تشخیص داد. اما در رابطه با مراحل رسیدگی جنسی مشخص شد که وزن و طول کل در جنس نر با مرحله جنسیت ارتباط معنی داری داشته، لذا می توان تنها در تعیین مراحل رسیدگی جنس نر استفاده نمود. در جنسهای مختلف تستوسترون ارتباط معنی داری با مراحل رسیدگی جنسی داشته و مقادیر پروژسترون و استرادیول در جنس ماده فاقد ارتباط قوی بودند. کورتیزول نیز در جنس ماده دارای ارتباط معنی داری با مراحل رسیدگی بود، لذا می توان از تستوسترون در هر دو جنس (مخصوصا جنس نر) و از کورتیزول در جنس ماده جهت تعیین مراحل مختلف گنادی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تشخیص جنسیت، شاخص خونی، فیل ماهی، ماهیان خاویاری
  • محمد خسروی زاده، جاسم غفله مرمضی، پریتا کوچنین، منصور نیک پی، ابراهیم رجب زاده، وحید یاوری، محمدرضا صحراییان صفحه 53
    این مطالعه به منظور بررسی اثر سطوح انرژی بر روی کارایی رشد و ضریب تبدیل غذایی و ترکیبات لاشه ماهی گطان Barbus xanthopterus در مرحله انگشت قدی، به مدت 8 هفته انجام شد. غذادهی با سه جیره نیمه خالص حاوی سه سطح انرژی 5/2، 3 و 5/3 کیلوکالری بر هر گرم و پروتئین یکسان 35 درصد در یک سیستم آب در گردش با دمای آب (°C 46/0± 2/26) صورت گرفت. سه تکرار برای هر تیمار درنظر گرفته شد که در هرتکرار تعداد 15ماهی (بامتوسط وزن g22/0 ± 12/12) در مخازن فایبر گلاس مدور (300 لیتری) ذخیره سازی شد و ماهی ها در طول دوره غذادهی با توجه به میزان اشتهای آنها به مصرف غذا سه نوبت در روز غذادهی شدند. بهترین میزان شاخص افزایش وزن بدن (67/146گرم)، ضریب تبدیل غذایی(FCR) (21/2) و ضریب بازده پروتئین (31/1) و درصد نسبی استفاده از پروتئین خالص (69/34) و ضریب چاقی (26/1) در بین جیره های آزمایش شده مربوط به جیره 2، حاوی انرژی 3 کیلوکالری برهرگرم، می باشد. میزان شاخص احشا و شاخص کبدی بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری نشان نداد (0.05
    کلیدواژگان: انرژی، رشد، ترکیبات لاشه، گطان، Barbus xanthopterus
  • مینا سیف زاده، عباسعلی مطللبی، محمد تقی مظلومی صفحه 65
    این پروژه جهت ارزیابی استفاده از غلظت 1 درصد سدیم آلژینات برای افزایش مدت زمان ماندگاری ماهی کیلکا در سردخانه و جلوگیری از تغییر رنگ انجام شد. تیمارهای مورد استفاده شامل کیلکای پوشش دار بدون ماندگاری در محلول سدیم آلژینات (زمان صفر)، کیلکای پوشش شده به مدت 2 ساعت و کیلکای پوشش شده به مدت 4 ساعت ماندگاری در محلول سدیم آلژینات و کیلکای بدون پوشش (کیلکای شاهد) هستند. نمونه های پوشش دار و شاهد به مدت شش ماه در سرد خانه 18- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. نمونه برداری در هفت مرحله شامل یک روز بعد از عمل آوری، یک ماه بعد از عمل آوری و سایر مراحل هر ماه یک بار در راس زمان های معین به مدت شش ماه انجام شد. شمارش کلی باکتری ها و باکتری های استافیلوکوک در نمونه های پوشش دار در مقایسه با نمونه شاهد کاهش داشتند. این فاکتورها در نمونه های پوشش شده زمان صفر در مقایسه با سایر نمونه های پوشش دار کاهش و در نمونه های پوشش شده به مدت زمان 2 ساعت در مقایسه با سایر نمونه های پوشش دار افزایش داشت. مقادیر پراکسید، TVN، PH، اسید چرب آزاد و تیوباربیتوریک اسید در نمونه های پوشش دار: زمان های صفر، 2 ساعت، 4 ساعت در مقایسه با شاهد کاهش داشت. این فاکتورها از زمان صفر به 4 ساعت کاهش نشان دادند. رطوبت در نمونه های پوشش دار از زمان صفر به 4 ساعت افزایش نشان داد. بر اساس آنالیز آماری تفاوت معنی داری در تیمارها وجود داشت (0.05>P). آزمایشات حسی به روش رتبه بندی انجام شد. از حیث شاخص های حسی تیمارهای پوشش دار زمان صفر در مقایسه با سایر تیمارهای پوشش دار از کیفیت بالاتر و نمونه های پوشش دار زمان 4 ساعت از کیفیت پائین تر برخوردار بودند (0.05>P). بر اساس آزمایشات انجام شده نمونه های پوشش دار تا پایان مدت زمان سردخانه گذاری از کیفیت خوبی برخوردار بودند، اما بر اساس آزمایشات حسی، نمونه های شاهد پس از سه ماه کیفیت خود را از دست دادند.
    کلیدواژگان: کیفیت ماهی، کیلکا، سدیم آلژینات، اکسیداسیون چربی
  • کریم گلشاهی، عبدالرحیم وثوقی، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی، ولی الله جعفری شموشکی، علی اکبر پاسندی ساقی صفحه 78
    اثر شدت و طول دوره نوری در یک دوره 40 روزه بر روی رشد و بازماندگی میگوی سفید هندی (Fenneropenaeus indicus) انجام گرفت. بعد از سازگاری اولیه، میگوهای جوان سه ماهه با وزن اولیه 20/0±13/8 گرم در تانک های فایبرگلاسی با ظرفیت 300 لیتر با تراکم 12 عدد در هر تانک ذخیره شدند. با استفاده از لامپ های فلوئورسنت، شدت های نوری 50 و 1500 لوکس و فتوپریودهای 24 ساعت روشنایی کامل بدون تاریکی و 12 ساعت روشنایی 12 ساعت تاریکی در چهار تیمار شامل: 50 لوکس با 24 ساعت روشنایی، 50 لوکس با 12 ساعت روشنایی، 1500 لوکس با 24 ساعت روشنایی و 1500 لوکس با 12 ساعت روشنایی مهیا شد. درجه حرارت و شوری آب در طول دوره آزمایش به ترتیب در محدوده بین 31-29 درجه سانتی گراد و 26-25 قسمت در هزار حفظ گردید. نتایج نشان داد بیشترین و کمترین مقادیر ضریب رشد ویژه به ترتیب در تیمارهای 50 لوکس با 24 ساعت روشنایی و 1500 لوکس با 24 ساعت روشنایی بدست آمده و اختلاف معنی داری در بین این دو تیمار مشاهده شد (0.05>P)، سپس تیمار 50 لوکس با 12 ساعت روشنایی، بهترین ضریب رشد ویژه را داشته هر چند که اختلاف معنی داری با سایر تیمارها نداشت (0.05
    کلیدواژگان: شدت نوری، رشد، بازماندگی، میگوی سفید هندی، Fenneropenaeus indicus
  • علی یزدانی، آرمان زارعی صفحه 87
    با توجه به کاربرد روز افزون آلیاژهای آلومینیوم در صنایع مختلف، لزوم اعمال عملیات سطحی مناسب جهت افزایش مقاومت به خوردگی آنها اجتناب ناپذیر است. در این میان به دلیل استفاده شدن عناصر خاص در بعضی از گروه های آلیاژی (آلیاژهای گروه 2000 و 7000)، مشکلات خوردگی آنها نیز حادتر است. پوشش های مختلفی در این زمینه استفاده می شود. در محیط های دریائی و دیگر مناطق با رطوبت بالا، اعمال پوشش آندایزینگ، بهترین روش جلوگیری از خوردگی ورقه ای شدن آلیاژهای آلومینیوم است. در این تحقیق تاثیر دانسیته جریان های متفاوت (6/1 و 6/2) و اهمیت آب بندی، در افزایش مقاومت به خوردگی پوشش های آندایزینگ آلیاژهای 6T-7075، 3T-2024، 6T-6061 و 34H-5083، توسط تست پاشش مه نمک، بر طبق استاندارد 117 ASTM B بررسی شده است. نتایج بیانگر اهمیت میزان دانسیته جریان و پروسه ی آب بندی در افزایش مقاومت به خوردگی پوشش های آندایز است.
    کلیدواژگان: آندایزینگ، خوردگی، آلومینیوم، هوایی، دریایی
  • مریم آفتابگرد، عباسعلی زمینی، هادی ارشاد لنگرودی صفحه 97
    اثر پری بیوتیک ایمنو استردر سطوح صفر، 2 و 4 درصد بر روی رشد، بقاء و ترکیبات بدن بچه ماهی سفید با وزن اولیه 02/0 ± 35/0 گرم به مدت 8 هفته بررسی شد. آزمایش با استفاده از طرح کاملا تصادفی در قالب 1 گروه شاهد و 2 تیمار آزمایشی هر یک با 3 تکرار و به تعداد 150 عدد بچه ماهی سفید در هر تانک انجام شد. غذادهی 20-15 درصد توده زنده متغیر بود. در پایان آزمایش اگرچه در سطوح 2 و 4 درصد ایمنواستر در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنی داری روی رشد یافت نشد) 0.05 P>)، اما بچه ماهیان انگشت قد سفید تغذیه شده با جیره غذایی حاوی ایمنواستر عملکرد رشد نسبتا بهتری را نشان دادند. نرخ بقاء بین تیمارها تفاوت معنی دار نداشت. البته بین شاهد و گروه های آزمایشی اختلاف معنی داری از نظر پروتئین، فیبر و کربوهیدرات لاشه وجود داشت (0.05≥P).
    کلیدواژگان: ایمنو استر، شاخص های رشد، بازماندگی، آنالیز لاشه، ماهی سفید، Rutilus frisii kutum
|
  • Ahmad Gharaei, Abdolali Rahdari, Mostafa Ghaffari Page 1
    This study was carried out to evaluate the use of synthetic hormones (ovaprim,hCG) to induce spawning of snow trout(Schizothorax zarudnyi) fish. Wild broods (45 females and 53 males 1328±45, 632±17.6 g, respectively) caught from Chanimeh reservoirs (Sistan, Iran) were transported to Zahak Hatcheries Complex (Sistan Fishery Department). The brood fishes were randomly distributed among five treatment groups:1- females treated with quadruplet injections(0.2, 0.5, 0.5 and 0.3 ml ovaprim/kg B. W.) every 24 hrs. Simultaneously to second injections males were injected with 0.3 ml Ovaprim/kg B. W. 2- Females were injected with combination of ovaprim(0.2, 0.5 and 0.5 ml/kg B. W.) and hCG 1000,2000,2000 IU/kg B.W) and simultaneously to the 2nd injection of females, males were injected with 0.3 ml/kg B. W. ovaprim and 1500 I.U. hCG/kg B. W. C). 3- In the third treatment females were injected with ovaprim plus hCG (0.2, 0.5, 0.5 and 0.3 ml/kg B. W. + 200, 400, 400 and 300 I. U. /kg B.W. respectively every 24 hours) and males received 0.3 ml/kg B.W. ovaprim + 200 I.U. hCG /kg B.W., at the second dose of females via injection. 4- In the fourth treatment females were injected triplet injections of different doses of hCG (400, 800 and 800 I.U. hCG/kg B.W.) every 24 hours and also males (500 I.U./kg B.W.) synchronized to second injections to females.5- Finally,in the fifth treatment 0.3 ml/kg B.W. saline was injected to all males and females belonging to control group. The results showed mean working fecundity for 1, 2, 3, 4 and 5 groups was 39531±7802, 18625±9704, 15682±5982, 0 and 0, respectively. Latency period was 36.2±3.77, 12.33±0.66 and 30.2±2.95, conversion percentage of dry egg to eyed egg was 88.97±0.9, 73.19±2.04 and 75.26±3.90, conversion percentage of eyed egg to larvae was 81.93±1.15, 75.67±0.19 and 71.03±1.03 for a, b and c groups, respectively. There were significant differences in the fecundity, latency period and other parameters mentioned above between the group treated with only ovaprim and the control group (P<0.05). Based on the results it could be concluded that treatment of Snow trout with ovaprim is effective for spawning induction.
    Keywords: Schizothorax zarudnyi, artificial reproduction, Synthetic hormones, Sistan
  • Marzieh Afshari, Tooraj Valinassab, Seyed Jafar Seyfabadi Page 12
    In order to study the feeding biology of the Japanese Threadfin Bream in the Northern parts of Oman Sea (Chabahar Area), a total of 212 specimens were collected in 2009-2010, and different indices of VI, FP and GSI were taken into consideration. Of total stomachs, 51, 44 and 117 numbers were full, semi-full and empty, respectively. The VI index was estimated 55.2%, and amount of Food Preference Index were estimated as: Crustacean (63.2%), Fishes (38.9%), Molluscs (36.8%), Nematoda (25.3%), Polychaeta (8.4%), Sipuncula (7.4%), Foraminifera (6.3%), Phytoplanktons (4.2%), Seeweeds (2.1%) and Nemertean worms (1.1%). The maximum and minimum Gastro-Somatic Index for males were in autumn and winter season; and for females in summer and spring. It was concluded that N.japonicus is a moderate feeding fish and it’s main food is Crustacean and minor foods are Molluscs and Fishes.
    Keywords: Japanese Threadfin Bream, Nemipterus japonicus, Indices of feeding, Oman sea
  • Ensieh Kazerouni, Behrouz Abtahi Page 23
    For many aquatic animals olfactory has an important role in food searching and intake. Amino acids are the large group of olfactory stimulants in feeding behavior of aquatic organism. The aim of the study was to determine the olfactory preference in crayfish (Astacus leptodactylus). Crayfish juveniles (6 to 8cm L) were exposed to 20 amino acids, and two positive and negative controls, in laboratory condition. Experiments were carried out in 6 replicates. In the qualitative evaluation of crayfishs responses, Aspargine and Sistine stimulated a significant and obvious feeding reaction. The quantitative evaluation confirmed the effect of Asparagine but showed weak response for Sistine. Phenylalanine, threonine, tyrosine, methionine, and lysine promoted low positive response. The quantitative evaluation verified this result except for tyrosine and phenylalanine. Other amino acids didn’t show considerable attractive effects on feeding behavior. The quantitative evaluation confirming the results of pervious observation showed the well apparent response for glycine and thriptophan. The responses for aspartic acid, serine, acid glutamic and proline were sufficiently positive. According to the results asparagine could be considered as a suitable appellant for Astacus leptodactylus.
    Keywords: Astacus leptodactylus, Chemoreceptor, Olfactory sense, Amino acid
  • Mahmoud Shakoorian, Bahram Falahatkar Page 32
    Availability of brood fish with high quality is one of the main aspects in sturgeon rehabilitation programs. The present study was conducted to compare different biological parameters and reproduction indices in 397 of Persian sturgeon broodstocks caught in the Sefidroud River and the Caspian Sea using beach seine and gillnets. A total of 74 Persian sturgeon broodstocks were caught in the Sefidroud River, and in the sea 199 spawners were collected using beach seine and 124 collected using gillnets. Results obtained showed that the minimum mean weight (26.5 ± 5.1 kg) recorded belonged to fish caught in beach seine whereas maximum mean weight (30.0 ± 4.0 kg) recorded belonged to fish caught in the river which were significantly different (P<0.05). No significant differences were detected in the weight of gonad from different groups of broodstocks (P>0.05). The highest polarization index (PI) (10.6 ± 2.6) in broodstocks belonged to the groups caught in beach seine and minimum PI values (6.6 ± 0.9) were observed in broodstocks caught in the river (P<0.05). Highest fertilization rate (92.2 ± 3.3 %) belonged to broodstocks caught in the river which was significantly higher than broodstocks collected from the sea (75.1 ± 4.8 %) (P<0.05). It is evident from the results obtained that higher values for reproduction indices were recorded in broodstocks caught in the river. Therefore, it is suggested that in order to improve artificial breeding programs in hatcheries and also to increase fertilization rate and survival rates of eggs and larvae, more attempts should be made to facilitate the migration of these spawners into the Sefidroud.
    Keywords: Caspian Sea, Sefidroud river, Beach seine, gillnet, Polarization index, Fertilization rate, Reproduction, Persian sturgeon
  • Aliakbar Hedayati, Vahid Yavari, Abdolali Movahedinia, Hossein Pashazanosi Page 44
    Successful management of sturgeon population requires knowledge of stock composition with regard to sex and gonadic stage. Measurement of sex steroid concentration has proven to be a reliable and less invasive method in compare to convention methods. In this study we have examined the possible role of plasma testosterone (T), estradiol (E2), progesterone (P), cortisol (C) and morphometric parameters as indicators of sex and stage of gonadal development in immature (4-5 years old) Great sturgeon cultured in brackish water. Biometry of fishes, blood sampling from caudal vein was performed every three month and plasma was frozen until analyses. Glucose was measured with auto analyser, calcium and magnesium with spectrophotometer and sodium and potassium with film photometer, Hormone levels were measured by radio immunoassay (RIA). Histological preparation was stained with hematoxylin and eosin. In sex determination, result show that total length (L) and weight (W) had no significant elevation in different sexes and can not be used as an indicator sex determination. Among hormones only T had significant elevation, so it could be stated that level of T in immature Great sturgeon could be used to identify sex. In case of gonadic stage result show that total L and W just in male had significant correlation with gonadal stage and among hormones just T in male and C in female had significant correlation. So it could be concluded that in male and female respectively based on T and C measurment gonadic stage in immature Grate sturgeon could be identified.
    Keywords: Sex determination, gonadal stage, blood index, beluga, sturgeon
  • Mohammad Khosravizadeh, Jasem Ghofleh Marammazi, Preeta Kochanian, Mansour Nikpey, Ebrahim Rajabzadeh, Vahid Yavari, Mohammad Reza Sahraeian Page 53
    Study was conducted to investigate the effects of various energy levels on growth performance, food conversion ratio (FCR) and whole body composition in Gattan, Barbus xanthopterus fingerlings (12.12±0.28 g) for 8 week. Feeding trial was conducted using 3 semipurfied diets containing 3 levels of digestible energy (DE 2.5, 3 and 3.5 kcal/g) and same protein level 35%, in a flow-through system (1L/min) at 26.2 ± 0.460C. Triplicate groups of 15 fish (12.12±0.22 g) each, were stocked in 300-L circular polyethylene tanks and fish were fed to satiety thrice daily throughout the feeding trial. The best of total weight gain (146.67 g), FCR (2.21), protein efficiency ratio (1.31), apparent net protein utilization (ANPU%) (34.69) and condition factor (CF) (1.26) were observed in diet containing 3 kcal/g DE. The viscerosomatic index (VSI) and hepatosomatic index (HSI) did not show any significant difference between treatments (P>0.05). The final whole body moisture content decreased significantly with increasing energy levels in diets (P<0.05). Although whole body lipid and protein contents did not show significant variation among treatments (P>0.05), but the highest lipid and protein deposition were observed in diets containing 3.5 and 3kcal/g DE, respectively. Comparison between varying levels of dietary energy on the growth, feed utilization and whole body composition of Gattan indicated that 3 kcal g-1 DE could be the preferential dietary energy levels in fingerlings of this species.
    Keywords: Energy, growth, whole body composition, Gattan (B. xanyhopterus)
  • Mina Seifzadeh, Abbasali Motallebi, Mohammad Taghi Mazloumi Page 65
    This project was carried out in order to increase the shelf life of Kilka Fish and prevent color changes during cold storage. Edible film made of sodium alginate (1% concentration) was used for fish packaging. This project was carried out in four treatment and in triplicates. Treatments were coated samples at intervales times of 0, 2 and 4 hours shelf life in sodium alginate solution and uncoated Kilka (control samples). The coated and control samples were kept at -18 oC. Examination were carried out for a period of six months. Examination was conducted on 21 packs from each treatment on day 1 after processing and from first month untill sixth month after processing.Total bacterial counts and Staphylococcus bacteria count were lower in the coated samples compared to the control samples. Coliform, Escherichia coli and Pseudomonas bacteria contamination were not observed until the end of storage period in the coated samples. Moisture was less in the coated samples at time = 0 and was highest in the coated samples at time = 4 hour. Peroxide value, free fatty acids, thiobarbitoric acid, TVN and pH were higher in coated samples at time = 0 compared with other samples and in coated samples at time = 4 were lower compared with other samples. Statistically significant (p<0.05) decreases were observed in the coated and control samples during cold – storage. Sensory analysis carried out based on ranking method. Over all there was a significant difference (p<0.05) between the coated samples and control ones. The coated samples at time = 0 had the best quality. The coated samples at time= 4 hour had lower quality. According to the results, the coated samples had good quality until the end of storage period. Based on the results of sensory analysis the coated samples maintained quality for a period of three months.
    Keywords: Fish quality, Kilka fish) Clupidaes delicatula), sodium alginate, lipid oxidation
  • Karim Golshahi, Abdolrahim Vosoughi, Abolghasem Esmaeili Fereidoni, Valiollah Jafari Shamoshaki, Aliakbar Pasandi Yasaghi Page 78
    The effect of light intensity and photoperiod on growth and survival of juvenile Fenneropenaeus indicus shrimp was investigated for 40 days. After adaptation, 3 months juvenile shrimps with initial mean weight 8.13±0.20g were stocked (12 shrimps/tank) in 300 liters fiberglass tanks. Two light intensities (50 lx,1500 lx) with two photoperiods (24L/0D, 12L/12D) were provided in four treatments (50 lx, 24L/0D; 50 lx, 12L/12D; 1500 lx 24L/0D; 1500 lx, 12L/12D) useing fluorescent lamps.Water temperature and salinity were maintained between 29 and 310C and 25-26 ppt, respectively. The results indicate that maximum and minimum SGR occurred under 50 lx, 24L/0D and 1500 lx, 24L/0D, respectively(P<0.05). The treatment 50 lx, 12L/12D had the second highest SGR between treatments. However, no significant differences in SGR was found between 50 lx, 12L/12D and other treatments (P>0.05). Light intensity and photoperiod did not significantly affect survival of juvenile shrimp (P>0.05). Our study suggest that light intensity of 50 lx provide conditions for better growth rate and photoperiod could be adjusted to 12 or 24 h light.
    Keywords: Light intensity, photoperiod, growth, survival, Fenneropenaeus indicus
  • Ali Yazdani, Arman Zareie Page 87
    By attention to the increased application of Aluminum alloy in various industries, essentiality of excreting suitable surface preparation in order to increase the resistance to the corrosion is inevitable. Meanwhile using special materials in various groups of alloys (alloy groups of 7000, 2000) their problem of the corrosion is higher. Different kinds of coatings are used. In marine environment and other places with higher humidity exerting the anodizing coats, Is the best method to prevent the exfoliation corrosion of aluminum alloy. In this research the effect of different currents (1.6 and 2.6) and the importance of sealing on increasing the corrosion resistance to anodizing alloys 7075-T6, 2024-T3, 6061-T6 and 5083-H34 by using the salt spray in accordance with the ASTM B117 standard is investigated and the results reveals the importance of the current density and the process of sealing on increasing the resistance to corrosion of the anodized coating.
    Keywords: Anodizing, Corrosion, Aluminum, aircraft, marine
  • Maryam Aftabgard, Abbas Ali Zamini, Hadi Ershad Langroudi Page 97
    In order to effect of prebiotic Immunoster was performed the experiment in period of 8 weeks in 0, 2, 4 percent levels on growth, survival, blood cells count and body compositions of mahi sefid fingerlings with initial weight of 0.350.02gr. The experiment was performed with use of compeletly accidental design in one control group and two treatments groups each with 3 replicates and with 150 kutum fingerlings in each tank. Feeding was varied 15-20% of biomass. At the end of experiment, however there was no significant difference in 2 and 4 percent level of Immunoster in camparing with control group (P > 0.05), but mahi sefid fingerlings fed by Immunoster containing diet showed slightly better growth function. Survival rate didn’t have significant difference between treatments. The amount of red blood cells (R.B.Cs) and the amount of white blood cells (W.B.Cs) in one cubic millimeter of blood showed significant difference between control and fingerlings fed with 2 and 4 percents levels of Immunoster (P ≤ 0.01). As 2 percent level of Immunoster had highest of R.B.Cs and W.B.Cs in compare with control group. Also there were significant difference between control and experimental groups the view of protein, fiber and carbohydrate of carcass (P ≤ 0.05).
    Keywords: Prebiotic immunoster, ¬ Growth indices, ¬¬ Blood cells, ¬ Body composition, ¬ Mahi Sefid (Rutilus frisii kutum)