فهرست مطالب

علوم و فنون دریایی - سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1391)

مجله علوم و فنون دریایی
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عیسی ابراهیمی *، راضیه تنگستانی، ابراهیم علیزاده دوغیکلایی، پرویز زارع صفحه 4

    به منظور بررسی اثر اسانس سیر به عنوان ماده محرک رشد، بر شاخص های رشد، تغذیه و ترکیب شیمیایی لاشه فیل ماهیان جوان پرورشی، شش جیره غذایی (یک جیره فاقد اسانس سیر و آنتی بیوتیک، یک جیره حاوی آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین به میزان mg/kg30 و چهار جیره با مقادیر مختلف 50، 100، 150 و mg/kg 200 اسانس سیر) تهیه شد. بچه فیل ماهیان پرورشی با وزن متوسط50/1 ±24 گرم به مدت هشت هفته با جیره های آماده شده تغذیه شدند. در پایان آزمایش بالاترین میزان وزن نهایی (FW) برابر 75/2 ±43/153گرم، بیشترین میزان افزایش وزن (BWI)، 08/8 ±58/516 درصد، بهترین راندمان پروتئین (PER)، 10/0 ±58/2، بالاترین نرخ تولید پروتئین (PPR)، 38/3 ±38/48 درصد، کمترین ضریب مصرف غذا (FCR)، 06/0 ±20/1 و بیشترین میزان پروتئین لاشه، 63/0±42/69 درصد در ماده خشک در تیمار حاوی mg/kg 150 اسانس سیر مشاهده شد که با سایر تیمارها دارای تفاوت معنی دار (05/0>P) بود. در مجموع براساس نتایج این تحقیق افزودن mg/kg 150 اسانس سیر به جیره غذایی فیل ماهیان جوان پرورشی جهت بهبود شاخص های رشد، تغذیه و کیفیت لاشه در این ماهیان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: فیل ماهی، محرک رشد، راندمان پروتئین، تولید پروتئین، ترکیب لاشه
  • فروزان باقرزاده لاکانی*، مسعود ستاری، محمد علی یزدانی ساداتی، رضوان الله کاظمی، انوشیروان جعفرزاده صفحه 15
    هدف از این مطالعه، بررسی اثر غلظت اکسیژن آب بر شاخص های رشد و ترکیب عضله در دو گروه وزنی فیل ماهیان پرورشی (Huso huso) (وزن اولیه 2/49±9/280 و 1/138±9/1217گرم) بود. تیمارهای اکسیژن شامل هیپوکسی (mg/l 3-2)، نورموکسی (mg/l 6-5) و هیپراکسی (mg/l 10-9) به وسیله تنظیم آب ورودی و تزریق اکسیژن خالص برای تیمار هیپراکسی، تنظیم شد. ماهیان به مدت یک هفته با تانک های آزمایش سازگار شده سپس به صورت تصادفی در 9 تانک در هر گروه وزنی توزیع (برای گروه وزنی بالا 3ماهی و برای گروه وزنی پایین 6 ماهی در هر تانک) و به مدت 8 هفته در این شرایط نگهداری شدند. در پایان آزمایش پارامترهای رشد مورد بررسی قرار گرفت. اختلاف معنی داری در Wt،WG، BWI،FIو SGR در هر دو گروه وزنی و CF در گروه وزنی بالا و FL در گروه وزنی پایین مشاهده شد (05/0>P). آنالیز ترکیب تقریبی عضله اختلاف معنی داری در گروه وزنی پایین نشان نداد (05/0P). نتایج این مطالعه نشان داد که سطح بالای اکسیژن اثر مستقیمی روی رشد فیل ماهی دارد، بنابراین به کارگیری آن برای فیل ماهی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اکسیژن، Huso huso، رشد، ترکیب عضله
  • سارا رستگار، عبدالعلی موحدی نیا* صفحه 27
    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر بنزوآلفا پایرن (BaP) به عنوان یکی از مهم ترین هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) بر سطوح پلاسمایی هورمون های کورتیزول و تری یدوتیرونین (T3) در جنس نر ماهیان شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) صورت گرفت. بدین منظور و برای بررسی اثرات کوتاه مدت بنزوآلفاپایرن، به یک گروه از ماهیان بنزوآلفاپایرن محلول در روغن گیاهی (50 میلی گرم بر کیلوگرم در 2 میکرولیتر بر گرم روغن به ازای وزن بدن) به صورت درون صفاقی تزریق شد و به گروه شاهد 2 میکرولیتر بر گرم به ازای وزن بدن روغن گیاهی به تنهایی تزریق شد. از هر دو گروه پس از 3 ساعت نمونه خون تهیه شد. برای بررسی اثرات دراز مدت، ایمپلنت 10 میکرولیتر بر گرم روغن گیاهی حاوی 50 میلی گرم بر کیلوگرم بنزوآلفاپایرن به ازای وزن بدن انجام گرفت. برای ماهیان شاهد ایمپلنت درون صفاقی با روغن به میزان 10 میکرولیتر بر گرم انجام و پس از 72 ساعت نمونه گیری صورت گرفت. بر اساس نتایج سطوح پلاسمایی کورتیزول در شانک زرد باله هم در استرس کوتاه مدت و هم در بلند مدت مواجهه با BaP افزایش یافت. در حالیکه سطوح هورمون T3 تنها پس از استرس مزمن کاهش معنی داری را نشان داد. به نظر می رسد افزایش کورتیزول پاسخی سازشی به نیاز بیشتر به انرژی باشد، زیرا کورتیزول با افزایش فرایند گلیکونئوژنز موجب افزایش قند در دسترس سلول ها برای تامین انژی مورد نیاز می شود. کاهش T3 احتمالا به علت فعال شدن رسپتور های آریل هیدروکربن تحت تاثیر BaP و اثر باز دارندگی آنها بر این هورمون بوده است.
    کلیدواژگان: هیدروکربن آروماتیک چندحلقه ای، اکوفیزیولوژی، کورتیزول، تری یدوتیرونین
  • غلام مرادی*، نصیر نیامیمندی، محمد جواد شعبانی صفحه 34
    تحقیق در خصوص تخمین توده زنده و تراکم میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus) در ماه های تیر و مرداد و قبل از شروع فصل صید میگو در آبهای استان بوشهر طی سال های 1383 تا 1385 اجرا گردید.
    در گشت های انجام شده در تابستان هر سال (ماه های تیر و مرداد)، بیشترین میزان صید بر واحد تلاش صیادی (CPUE) مربوط به منطقه جنوبی (بوشهر تا مطاف) آبهای استان بوشهر بوده است. از اواسط فصل صید میگو تا انتهای آن، به تدریج میزان CPUEدر منطقه شمالی افزایش می یافت. بر اساس محاسبات انجام شده جهت تخمین توده زنده میگو در منطقه جنوبی آبهای استان، در سالهای 83، 84 و 85 میزان توده زنده اولیه میگو به ترتیب 674، 1024 و 873 تن برآورد گردید. درصد میگوی ببری سبز در ساحل آوری تجاری طی سالهای 1383، 84 و 85 به ترتیب 77، 75 و 86 درصد بود. مطالعه بر روی تراکم میگو در آبهای استان بوشهر نشان می دهد که میگوهای ببری سبز از حوزه جنوبی آبهای استان بوشهر وارد صیدگاه های استان شده اند. در این میان مناطق مطاف، نخیلو، راس خان و رود مند را می توان محل ظهور اولیه گله های میگوی ببری سبز محسوب نمود. همچنین میزان تراکم از نظر عمق صیدگاه، نشان می دهد که در هفته اول تیرماه، اعماق بالای 10 متر و در مرداد ماه 30-20 متر دارای بیشترین میزان CPUE و تراکم بوده اند.
    کلیدواژگان: تخمین توده زنده، تراکم، میگوی ببری سبز، Penaeus semisulcatus، بوشهر، خلیج فارس
  • میترا چراغی*، علی دادالهی سهراب، علیرضا صفاهیه، کمال غانمی، عبدالمجید دورقی صفحه 47
    پاکسازی اکوسیستم ها از فلزات سنگین به دلیل عدم تجزیه بیولوژیکی این عناصر، امری ضروری می باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی قابلیت رویشگاه های مانگرو در جذب فلزات سنگین (مس، سرب، نیکل، کادمیوم و روی) از محیط انجام گردید. بدین منظور نمونه برداری از برگ و ریشه ی گیاه حرا و رسوبات رویشگاه های حرا در منطقه ی بندر امام خمینی در فصل زمستان 1389صورت گرفت. نمونه های برگ و ریشه گیاه در مخلوطی از اسید نیتریک غلیظ و پراکسیدهیدروژن (1:5) و نمونه های رسوب در مخلوطی از اسید نیتریک غلیظ و اسید پرکلریک غلیظ (1:4) هضم شدند و غلظت فلزات در آن ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری گردید. میانگین غلظت مس در ایستگاه های مختلف در رسوب، ریشه و برگ به ترتیب 06/29، 3/11 و 36/6، سرب 68/23، 87/11 و55/9، نیکل 49/97، 35/7 و 01/5، کادمیوم 62/5، 27/3 و 64/2 و روی 97/79، 07/32 و 86/18 میکروگرم بر گرم وزن خشک اندازه گیری شد. به طور کلی بر اساس نتایج بدست آمده، میانگین غلظت فلزات در رسوبات منطقه از رسوبات جهانی و پوسته زمین پایین تر بوده است. همچنین بر اساس محاسبه شاخص آلودگی فلزی در این مطالعه، رویشگاه 1 بیشترین غلظت فلزات را دارا بود.
  • محمدعلی نجارپور، وحید چگینی*، مسعود صدری نسب، عامر کعبی صفحه 57
    طیف امواج، بیانی از خصوصیات نوسانات سطح دریا در حوزه فرکانس است. حالت دریا با شکل های مختلفی از طیف ها توصیف می شود. در این تحقیق داده های میدانی اندازه گیری شده موج بوسیله ADCP در منطقه عسلویه دربازه زمانی اریبهشت85 تا اردیبهشت 86 استفاده شد. بعد ازبررسی داده ها، فایل های سری زمانی حاصل از تحلیل، دسته بندی شده و پس از کنترل کیفی آنها از سری زمانی تغییرات تراز سطح آب جهت به دست آوردن طیف فرکانس از طریق تبدیلات سریع فوریه استفاده گردید. طیف فرکانس حاصل، باطیف های فرکانس Bretschneider - Ochi -Wallops- JONSWAP مقایسه شد. نتایج حاصل از بررسی و تحلیل داده های یکساله موج در منطقه عسلویه منجر به بدست آمدن طیف تک جهتی داده های اندازه گیری شده در این منطقه اقتصادی گردید. مقایسه طیف موج برآورد شده بر اساس فرمول های نظری با طیف اندازه گیری در این منطقه نشان داد که طیف JONSWAP انطباق خوبی با طیف انداره گیری دارد. بیشینه مقدارچگالی انرژی طیفی برآورد شده براساس طیف JONSWAP باطیف اندازه گیری مقایسه گردید. همچنین طیف چگالی انرژی اندازه گیری شده در منطقه نشان داد که این طیف دارای یک برآمدگی اصلی بوده وبنابراین براساس این مطالعه طیف منطقه عسلویه را می توان ازنوع طیف تک قله ای (single peak) دانست. همچنین با استفاده از طیف فرکانس حاصل از داده های اندازه گیری وجهت امواج، طیف جهت دار منطقه براساس رابطه Longuet – Higgins مشخص گردید.
    کلیدواژگان: طیف فرکانس، سری زمانی، تبدیلات سریع فوریه، انرژی طیفی
  • امیدوار فرهادیان*، دلارام تقوی، آذر مرادی پور، رویا صداقت صفحه 64
    ناپلیوس آرتمیا، علی رغم منشاء دریایی آن، پتانسیل خوبی برای استفاده در پرورش ماهیان اکواریومی آب شیرین دارد. در این مطالعه برای تغذیه لارو ماهی گوپی (Poecilia reticulata Peters) از ناپلیوس های تازه تفریخ شده آرتمیا ارومیه (Artemia urmiana) و آرتمیا فرانسیسکانا (A. franciscana) استفاده شد. ناپلیوس های تازه تفریخ شده در سه تراکم 3، 6 و 12 فرد در میلی لیتر بعنوان غذای زنده به منظور اندازه گیری میزان بلع در لاروهای ماهی گوپی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که نوع ناپلیوس و تراکم آن تاثیر معنی داری بر میزان بلع لاروهای ماهی گوپی دارد)05/0 (P<. میانگین میزان بلع آرتمیا برای لاروهای با 12 ساعت گرسنگی (دسته اول آزمایش) در تراکم 3، 6 و 12 عدد ناپلیوس در میلی لیتر برای آرتمیا ارومیه به ترتیب 36، 244 و 664 ناپلیوس در روز در لارو و برای ارتمیا فرانسیسکانا به ترتیب 160، 480 و 880 ناپلیوس در روز در لارو برآورد گردید. میزان بلع لاروهای با سابقه تغذیه قبلی 24، 48 و 72 ساعت (دسته دوم، سوم و چهارم آزمایش) بطور معنی داری کاهش داشت)05/0 (P<. بعد از رفع گرسنگی، میزان بلع لاروهای تغذیه شده با آرتمیا ارومیه به محدوده ای از 22-54، 86-102 و 148-188 ناپلیوس در روز در لارو و بطور مشابه برای ارتمیا فرنسیسکانا 66-100، 100-260 و 200- 224 ناپلیوس در روز در لارو به ترتیب در تراکم 3، 6 و 12 عدد ناپلیوس در میلی لیتر رسید. استفاده از تراکم های مناسب 6 و 12 ناپلیوس در هر میلی لیتر از آرتمیا می تواند موجب افزایش کارایی مصرف آرتمیا و بهبود تولید لارو ماهی گوپی شود.
    کلیدواژگان: ارتمیا ارومیه، ارتمیا فرانسیسکانا، ماهی گوپی، میزان بلع، رفتار تغذیه ای
  • سرور پیغان، احمد سواری، نسرین سخایی*، بابک دوست شناس، سیمین دهقان مدیسه صفحه 74
    این تحقیق به منظور جداسازی و شناسایی افراد پلانکتونیک راسته Poecilostomatida در آبهای راس بحرکان در ماه های تیر، شهریور، آبان، دی و اسفند1398 و اردیبهشت1390 صورت گرفت. در این تحقیق گونه های Corycaeus andrewsi،Sapphirina nigromaculata و مرحله لاروی کوپه پودیت (I)جنس Hemicyclops (Saphirella- like Copepodid) شناسایی شدند و فراوانی آنها در ماه های نمونه برداری در واحد فرد بر متر مکعب محاسبه شد. بیشترین میزان فراوانی افراد این راسته در شهریور ماه و پس از آن آبان ماه بدست آمد. گونه C. andrewsi بیشترین میزان فراوانی نسبی را در میان افراد این راسته دارا بود (73%) و پیک بالغین این گونه در آبان ماه محاسبه شد. مرحله لاروی کوپه پودیت (I) جنس Hemicyclops در تمامی ماه های نمونه برداری مشاهده شد. بیشترین میزان فراوانی این فرد در شهریورماه و به دنبال آن آبان ماه بدست آمد و این اولین گزارش از این نمونه در کل آبهای خلیج فارس محسوب می شود. نتایج حاصل از آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که میان تراکم گونه C. andrewsi و میزان شوری یک ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد(P<0.05). میان سایر گونه ها با فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب هیچ گونه ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تاکسونومی، اکولوژی، پاروپایان، Poecilostomatida و خلیج فارس
  • امیر ستاری*، فروغ سادات منصوری صفحه 83
    ماهی صافی گونه ای ارزشمند است که بهره گیری از آن در دستور کار سیاستگذاری شیلات جنوب قرار گرفته است. مطالعات ماکروسکوپی و میکروسکوپیک بافت های این ماهی، زمینه را برای توسعه دانش زیست شناسی و ارزیابی های آسیب شناسی فراهم می نماید. در این مطالعه پس از صید10 قطعه ماهی صافی موج دار، شکم آن ها باز و دستگاه گوارش آنها خارج شده و در محلول 10% فرمالین قرار گرفتند؛ پس از انتقال به آزمایشگاه هیستوتکنیک دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان بررسی های تشریحی صورت پذیرفته است.
    ماهی صافی دارای رفتار غذایی همه چیز خواری و گیاه خواری بوده و دستگاه گوارش طویلی دارد؛ لوله ی گوارش در ماهیان صافی مورد بررسی، از طول تقریبی 5± 45 سانتی متر برخوردار بود و از بخشهای: دهان، حلق، مری، معده، سکوم پیلوری، دوازدهه، ژوژنوم، ناحیه عقبی (دمی)، رکتوم و قسمت انتهایی روده که مخرج است، تشکیل شده بود. این لوله، در دید ماکروسکوپی به رنگ کرم دیده شد و تنها در قسمت انتهایی و ناحیه عقبی روده اتساع به چشم می خورد، که به رنگ کرم پرنگ تا قهوه ای مشاهده شده است در انتهای معده نیز 2 زائده که همان زوائد باب المعدی بودند، مشاهده شده است. مطالعه حاضر موید ارتباط موجود بین رژیم غذایی و طول روده میباشد چنانچه در ماهی صافی به عنوان یک ماهی با رژیم همه چیز خواری متمایل به گیاهخواری روده طولانی تر در مقابل معده نسبتا کوچک تر مشاهده گردید.
  • سمیه حبیبی، علیرضا صفاهیه*، حسین پاشازانوسی صفحه 93
    برای مطالعه میزان فلزات سنگین در سواحل استان بوشهر 5 ایستگاه در خوریات و بنادر استان مورد بررسی قرار گرفتند. از هر ایستگاه سه نمونه رسوب جمع آوری شد. نمونه ها طی دو فصل شامل زمستان 1387 و تابستان 1388 جمع آوری گردید. نمونه ها پس از خشک شدن توسط اسید غلیظ هضم شده و محتوی فلزات در آنها بوسیله دستگاه جذب اتمی با شعله مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که غلظت فلزات مس، نیکل، سرب و کادمیوم در رسوب به ترتیب برابر 54/14،31/55،13/15و76/0میکروگرم بر گرم در وزن خشک میباشد. بجز فلز کادمیوم میانگین غلظت سایر فلزات در ایستگاه های مختلف در فصل زمستان دارای اختلاف معنی داری بود. تغییرات فصلی بر روی میزان غلظت فلزات تاثیر داشته بطوری که در فصل زمستان غلظت فلزات کمتر از فصل تابستان بوده است. بطور کلی غلظت فلزات در رسوب منطقه مورد مطالعه در محدوده دیگر مطالعات انجام شده در منطقه خلیج فارس و از استانداردهای تعیین شده برای رسوبات کمتر بود. در بین ایستگاه های مطالعه شده، ایستگاه های بندرریگ و شیف غلظت بالاتری از فلزات را نشان دادند.
    کلیدواژگان: فلز سنگین، رسوب، آلودگی، بوشهر، خلیج فارس
|
  • Eisa Ebrahimi*, Razia Tangestani, Ebrahim Alizade, Parviz Zare Page 4

    The effect of garlic essence on growth, feeding indices and chemical body composition was investigated in juveniles of reared beluga (Huso huso). Six diets (one diet without garlic essential oil and antibiotic as in control diet, one diet with 30 mg/kg Oxytetracycline antibiotic and four diets with 50, 100, 150 and 200 mg/kg garlic essence) were prepared and fed to juvenile Beluga with mean weight of 24±1.50 g for 8 weeks. The final weight (FW) and percentage increase in body weight (BWI), Protein Efficiency Ratio (PER), Protein Production Ratio (PPR) and total body protein content were significantly higher in diet with 150 mg/kg garlic essence while, the Food Conversion Ratio (FCR) was significantly lower. This treatment was significantly (P<0.05) better than other treatments. In conclusion, adding 150mg/kg garlic essential oil to beluga juvenile diet is proposed to improve growth performance, feeding indices and chemical body composition.

    Keywords: Beluga, Growth promoter, Protein Production, Protein Efficiency Ratio, Body composition
  • Forouzan Bagherzadeh Lakani*, Masoud Sattari, Mohammad Ali Yazdani Sadati, Rezvanollah Kazemi, Anoushiravan Jafarzadeh Page 15
    The aim of the present study was to evaluate dissolved oxygen concentration on growth and muscle composition of great sturgeon, Huso huso, in two weight groups (initial weight 280.9±49.2 and 1217.9±138.1). Oxygen treatments including hypoxia (2-3 mg/l), normoxia (5-6 mg/l) and hyperoxia (9-10 mg/l) were prepared by adjusting inflowing water and utilizing equipments for providing hyperoxygenation (pure oxygen injection). Fish were acclimated to experimental tank for one week and each group were randomly distributed in 9 tanks (3 fish per tank in higher weight group and 6 fish per tank for lower one) for 8 weeks. There were significant differences between treatments for Wt, WG, BWI, FI and SGR in both groups and CF in higher weight group (P<0.05). Muscle composition analysis showed no significant differences among the treatments in lower weight group (P>0.05) but moisture and fat content showed significant differences between treatments in higher weight group (P<0.05). Results indicated that high oxygen level has a direct effect on growth performance of great sturgeon and hence the use of a high oxygen level is recommended for the culture of great sturgeon.
    Keywords: oxygen, Huso huso, growth, Muscle composition
  • Sara Rastgar, Abdolali Movahedinia* Page 27
    The present study carried out to assess the effects of Benzo-α-Pyren (BaP), as an important Polycyclic Aromatic Hydrocarbon (PAH) on the plasma levels of cortisol and triiodothyronine (T3) hormones in male Seabream, Acanthopagrus latus (Sparidea). To assess the acute effects of BaP on the endocrine system, a group of fish was injected with dissolved BaP in sunflower oil (50mg/kg BaP in 2μg/l oil according to the body weight). Other fishes were injected with 2μg/l body weight as controls. Blood samples from both groups were collected 3 hours after injection. In another protocol, the chronic effects of BaP on the plasma levels of cortisol and T3 were assessed. Another group of fish was implanted with 50mg/kg BaP in 10μl/g coconut oil in respect to fish body weight. A control group was implanted with the same amount of oil without the BaP. Blood samples were collected from both implanted groups (treatment and control) after 72 hours. Plasma levels of cortisol in yellowfin Seabream increased during both short time and long time exposure but T3 levels in the plasma decreased during the chronic stress of BaP exposure. It seems that the cortisol levels are elevated to meet the increased energy requirement under the acute and chronic stress conditions by direct effect on glyconeogenesis and fast blood sugar level to be consumed by cells. T3 levels may be affected by inhibitory effect of Aryl hydrocarbon receptors (AhRs) which decreased it during long term exposure.
    Keywords: Polycyclic Aromatic Hydrocarbon, Ecophysiology, Ecotoxicology, Cortisol, T3
  • Gholam Moradi*, Nassir Niamaimandi, Mohammad Javad Shabani Page 34
    Biomass and density of green tiger prawn were estimated in Bushehr waters during July - August in 2004, 2005 and 2006. Study area was located from Motaf (27 30 N and 51 50 E) to Daylam waters (30 00 N and 50 00 E) in the northern part of the Iranian waters of the Persian Gulf with about 2000 nm limit. 45 stations in 15 transects were selected in the waters less than 10 m, 10-20 m and 20-30 m deep. Sampling was done by bottom trawl net. The maximum catch per unit effort (CPUE) of green tiger prawn was obtained in south area. From middle to end of shrimp fishery season (August) CPUE increased in the northern area. Based on our estimations, the initial total shrimp biomass in the south area was 674, 1024 and 873 tons in 2004, 2005 and 2006, the percentage biomass being 77, 75 and 86, respectively.Investigation of the shrimp concentration in the Bushehr waters showed that the green tiger prawns entered the fishing grounds from the southeastern parts of Bushehr waters, and Motaf, Nakhilu, Rase khan and Rod mond could be considered the initial appearance zones. Dense schools of green tiger prawns were observed above 10 meter depth in late June and early July and at 20-30meter depth in late July.
    Keywords: Biomass Estimation, Density, Green tiger prawn, Penaeus semisulcatus, Bushehr waters, Persian Gulf
  • Mitra Cheraghi*, Ali Dadolahi Sohrab, Alireza Safahieh, Kamal Ghanemi, Abdolmajid Doraghi Page 47
    Clean-up of ecosystems from heavy metals are essential, because heavy metals are not biodegradable. This study was carried out to investigate the mangrove role in accumulation or sequestration of heavy metals (Cu, Pb, Ni, Cd and Zn) from their surrounding environment. For this purpose, samples of sediment and mangrove roots and leaves were taken from Mangrove habitats in Bandar Imam Khomeini during winter. Samples of plant tissue were digested in HNO3 and H2O2(5:1) and sediment samples were digested in HNO3 and HClO4 (4:1) and their metals content was measured using atomic absorption spectrophotometry. Mean of copper concentrations in the sediment, root and leaf of different stations was 29.06, 11.3 and 6.36 μg/g, Pb: 23.68, 11.87 and 9.55 μg/g, Ni: 97.49, 7.35 and 5.01 μg/g, Cd: 5.62, 3.27 and 2.64 μg/g and Zn: 79.97, 32.07 and 18.86 respectively. Mean of heavy metals in area sediment were smaller than world sediment and crust. Also, calculation of marine pollution index was revealed that there are most of heavy metals in mangrove habitat 1.
    Keywords: heavy metals, Avicennia marina, Bandar Imam Khomeini
  • Sadrinasab, Amer Kaebi, Mohammad Ali Najarpour*, Vahid Chegini, Masoud Page 57
    Wave spectrum provides a frequency domain description of the sea surface elevation and the stochastic process. Depending on the nature of the sea state they will be described by different shapes of spectra. Information about the spectral characteristics of waves such as significant wave height, peak wave period and wave spectral energy density are the basic needs of many scientific and engineering activities. In this study the raw wave's data measured by the ADCP in the Asalouye from April 2006 to April 2007 are analyzed. Due to the need to convert the analyzed data into the frequency spectrum through the Fast Fourier Transform, certain considerations are made in analyses. Time series data obtained are classified, and after quality control, these data are used to obtain spectral energy density. The smoothed measured spectrum is compared with some various wave spectra estimated based on theoretical formulations such as Jonswap-Bretschneider-Ochi-Wallop spectra. Results of this study shows that the JONSWAP spectrum is in a good agreement with the measured spectrum. Root mean square values between maximum spectral energy obtained from measured and estimated by JONSWAP is less than other spectral models. It is also found that the spectrum of the region of study is predominant single peak. Furthermore directional wave spectrum is determined by using frequency spectrum based on Longuet – Higgins theory.
    Keywords: Frequency spectrum, time series, Fast Fourier Transform, spectral energy
  • Omidvar Farhadian*, Delaram Taghavi, Azar Moradipour, Roya Sedaghat Page 64
    Artemia nauplii, despite their marine origin, have a good potential for application in the freshwater ornamental fish culture. In this study, Artemia urmiana and A. franciscana were used for feeding Guppy (Poecilia reticulata Peters) larvae. Newly hatched nauplii at three different densities of 3, 6, and 12 ind./ml as live feed were compared for measuring larval ingestion rate. Results showed that type and density of Artemia nauplii had significant effects on ingestion rate (P<0.05). The average ingestion rate in larvae which were maintained at 12 hours starvation (first set of experiment) were 36, 244, and 664 ind./larvae/day for A. urmiana, 160, 480, and 880 ind./larvae/day for A. fransiscana at densities of 3, 6, and 12 ind./ml, respectively. The average ingestion rate of guppy larvae with 24, 48 and 72 hours feeding preconditions (2nd, 3rd and 4th set of experiment) significantly (P<0.05) decreased. After starvation, the ingestion rate of guppy larvae fed A. urmiana ranged between 22-54, 86-102, and 148-188 ind./larvae/day, for A. franciscana 66-100, 100-260, and 200-224 ind./larvae/day at 3, 6, and 12 ind./ml, respectively. The use of suitable densities of 6 and 12 ind./ml from Artemia nauplii could increase efficiency of utilization and also improve guppy larvae production.
    Keywords: Artemia urmiana, Artemia franciscana, Poecilia reticulata, Ingestion Rate, Feeding Behavior
  • Soroor Peyghan, Ahmad Savari, Nasrin Sakhaee*, Babak Doustshenas, Simin Dehghan Madiseh Page 74
    The present investigation is based on separation and identification of Planktonic Poecilostomatoida in Bahrakan waters during July, August, October of 2010 and December, February, April of 2011. In the present study the order Poecilostomatida was represented by 3 species, Corycaeus andrewsi and Sapphirina nigromaculata and Saphirella-like copepodid. Abundance of each species was estimated in sampling months. The highest density of Poecilostomatoid copepods were recorded in August and October 2010. C. andrewsiwith relative frequency of 73% was the dominant species among Poecilostomatoida and the highest abundance was observed in October 2010. Saphirella-like copepodid was observed in all sampling months. Maximum abundance of this species was in August and October 2010 and this report is the first report of this species in the Persian Gulf. There was a significant positive correlation coefficient between density of C. andrewsi and salinity (P<0.05) but there was no significant correlation was observed between the other species and water parameters.
    Keywords: taxonomy, ecology, Copepods, Poecilostomatida, Persian Gulf
  • Amir Sattari *, Foroogh Sadat Mansoori Page 83
    Rabbit fish (Siganus javus) is a valuable species and is considered a potential fish for aquaculture.. Macroscopic and microscopic studies of tissues facilitate the development of biologic and histopathologic knowledge about the species. This study investigates the anatomical feature of digestive tract and histological characteristics of esophagus in rabbit fish through the necropsy of 10 rabbit fish and subsequent 10% formaldehyde solution fixation and tissue processing of esophagus for H&E staining protocol. The length of digestive tract was 45±5 cm (mean ± SD) which comprised oral cavity, throat, esophagus, stomach, pyloric caeca, duodenum, jejunum, caudal part, rectum and the ending part of intestine. Two appendixes called pyloric caeca were observed at the endof stomach. Microscopic studies of esophagus revealed four layer structure composed of mucosa, sub mucosa, muscularis layer and serosa. A numerous spiral folding existed in the mucosal part which surrounded the lumen of the tube and were covered by stratified squamous cell epithelium.
    Keywords: rabbit fish, digestive tract, anatomy, esophagus
  • Somaieh Habibi, Alireza Safahieh *, Hosein Pasha Zanousi Page 93
    In order to investigate heavy metals contamination in Bushehr costs, 5 different stations including ports and estuaries were studied. 3 sediment samples were collected from each station during winter 2009 and summer 2010. The samples were oven dried and acid digested and their heavy metals content was analyzed using atomic absorption spectrophotometer. Results showed that the concentrations of Cu, Ni, Pb and Cd in the sediment were 14.54, 55.31, 15.13 and. 76 µg/g dry weight respectively. Except for cd, the concentration of metals within various stations was significantly different during winter (P<0.05). Seasonal changes influenced metals level in the sediment so that their concentration in winter was less than summer. Generally the concentrations of studied metals appeared within the range of other researches in the Persian gulf region and less than proposed standards for sediment quality. Among studied stations, Bandar Rig and Shif exhibited higher concentrations of metals.
    Keywords: Heavy metal, Sediment, pollution, Bushehr, Persian Gulf