فهرست مطالب

علوم و فنون دریایی - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1393)

مجله علوم و فنون دریایی
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شفا حویزاوی، احمد سواری، سیمین دهقان مدیسه، بابک دوست شناس، علیرضا صفاهیه، حسین پاشازانوسی، نرجس اخوت صفحات 1-10
    سلامت اکولوژیکی یک جزءلاینفک سلامت بیولوژیکی است. ماکروبنتوزهای بی مهره مهمترین جانداران در اکوسیستم های آبی هستند که برای تشخیص سلامت بیولوژیکی از آنها استفاده می شود. شاخص های بنتیک براساس ساده سازی اطلاعات استوار هستند و مجموعه ای از متغیرهای زیستی را به صورت یک متغیر کمی نشان می دهند که تفسیر اطلاعات را آسان تر می کند. یکی از این شاخص ها شاخصBOPA است که از نسبت پرتاران فرصت طلب به ناجورپایان است مقادیر بالاتر این شاخص نشان دهنده افزایش آلودگی محیط است. نتایج آنالیز واریانس یکطرفه مقدار شاخص BOPA در بین ایستگاه های مختلف اختلاف معنی داری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی سلامت، خور موسی، سواحل بحرکان، شاخص BOPA، ماکروبنتوزها
  • سبحان ایرانشاهی، سید جعفر سجادی پارسا، مجتبی عباسپور صفحات 11-20
    این پژوهش به منظور ارزیابی کیفیت ارائه خدمات در پایانه کانتینری بندر شهید رجایی بندرعباس با استفاده از مدل سروکوال که ابزاری برای اندازه گیری کیفیت خدمات و شناسایی و تحلیل شکاف های موجود بین انتظارات و ادراکات دریافت کنندگان خدمات می-باشد، انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را مشتریان پایانه کانتینری در بندر شهید رجایی تشکیل می دهند. برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری نظری (قضاوتی) استفاده شده است. پرسشنامه های استاندارد و بومی سازی شده با ضریب آلفای کرونباخ در بخش ادراکات921/0 و دربخش انتظارات 895/0 در بین 150 نفر از اعضای نمونه توزیع گشت که از این تعداد 102 (68 درصد) پرسشنامه بازگشت داده شد. برای تحلیل داده های بدست آمده ابتدا از نرم افزار لیزرل جهت بررسی پایایی مدل سروکوال (مدل اندازه گیری مرتبه اول و دوم) و سپس نرم افزار SPSS جهت انجام آزمون تی جفت نمونه ای برای بررسی معناداری شکاف بین انتظارات و ادراکات پاسخ دهندگان استفاده شد. نتایج بدست آمده در این تحقیق بیانگر این است که بین خدمات مورد انتظار مشتریان و خدمات ارائه شده به آنها از سوی پایانه کانتینری بندر شهید رجایی در کلیه ابعاد پنج گانه کیفیت خدمات، شکاف وجود دارد و از نظر اهمیت وزنی هر یک از ابعاد نیز بعد فیزیکی به عنوان مهم ترین بعد و پس از آن به ترتیب قابلیت اعتماد، قابلیت اطمینان، پاسخگویی و همدلی قرار داشتند. علاوه بر این بیشترین میزان شکاف بین انتظارات و ادراکات در مورد بعد فیزیکی و کمترین میزان شکاف در بعد همدلی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت خدمات، مدل سروکوال، پایانه کانتینری، بندر شهید رجایی
  • مریم سیوف جهرمی، مسعود صدری نسب، عباسعلی علی اکبری بیدختی صفحات 21-31
    در این مطالعه، از مدل خور، دریاچه، اقیانوس ساحلی مرکز تحقیقات آب دانشگاه استرالیای غربی، که از این به بعد به اختصار ELCOM، نامیده می شود، استفاده شده است تا با استفاده از یک شبیه سازی سه بعدی غیر یکنواخت هیدرودینامیکی، داده های اندازه گیری شده در اواخر زمستان (سوم مارس الی چهارم آوریل) 2005 در منطقه دریای عمان شبیه سازی شوند. این داده ها از دستگاه داده ای برنامه جهانی پروفایل دما و شوری، GTSPP، تهیه شده اند. بدین منظور، کل منطقه خلیج فارس و دریای عمان و قسمت شمالی دریای عربی، شبیه سازی شد تا الگوی پروفایل های شبیه سازی شده تا حد ممکن، مستقل از جریان خروجی خلیج فارس و جریان ورودی اقیانوس هند شود. شبیه سازی با استفاده از تفاوت دما و شوری دو ناحیه خلیج فارس و دریای عمان، ورودی آب رودخانه در انتهای خلیج فارس، داده های هواشناسی ایستگاه قشم، به مدت چهار ماه به اجرا در آمد. نتایج دمایی حاصل از مدل، به نحو بسیار خوبی قادر به شبیه سازی دقیق روز و ساعت اندازه گیری داده های میدانی است. نتایج شوری شبیه سازی شده نیز، روند قابل قبولی نسبت به داده های اندازه گیری دارند اما قادر به شبیه سازی نفوذ آب کم-شورتر در عمق 100 الی 400 متر نمی باشد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، دریای عمان، الکم
  • عسکر زحمت کش، کتایون کریم زاده، علیرضا ولی پور صفحات 31-40
    به منظور بررسی الگوی رشد و شاخص های طولی و وزنی بدن شاه میگوی چنگال باریک (Astacus leptodactylus) در مراحل مختلف زندگی، حدود 10 هزار عدد نوزاد دراستخر خاکی که تقریبا مشابه زیستگاه طبیعی آنها بود رها سازی شدند. نمونه برداری از جمعیت شاه میگو ها در سال های 1385-1387 و در چهار مرحله شامل زیر 2 ماه، 4، 6 و 15 ماهه انجام گرفت. شاخص هایی مانند طول کل، وزن کل، وزن چنگال و وزن گوشت شکم به تفکیک در 294 عدد شاه میگوی نر و 259 عدد شاه میگوی ماده اندازه گیری شد. بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه میانگین وزن و طول کل در جنس نر در سنین متفاوت به ترتیب از 15/. تا 76/11 گرم و 5/18 تا 20/76 میلی متر متغیر بود. مقدار این شاخص ها در جنس ماده به ترتیب 15/.-49/11 گرم و 5/18-14/76 میلی متر بدست آمد. مقادیر میانگین وزن و طول کل در جنس نر و ماده اختلاف آماری معنی داری نداشتند (05/0 p>). بین معیار های طولی و وزنی بخش های مختلف بدن شاه میگو ها اعم از نر یا ماده ارتباط نمایی وجود داشت. بر اساس این روابط و آنالیز رگرسیونی الگوی رشد در شاه میگوهای آزمایشی به شکل ایزومتریک ولی رشد چنگال در نرها به صورت آلومتریک بود.
    کلیدواژگان: شاه میگوی چنگال باریک، Astacus leptodactylus، رابطه طول- وزن، الگوی رشد
  • محدثه میری، سیدمحمدباقر نبوی، بابک دوست شناس، علیرضا صفاهیه، مهران لقمانی صفحات 40-50
    این مطالعه به منظور بررسی اثرات آب نمک تخلیه شده از کارخانه آب شیرین کن چابهار-کنارک بر روی محیط زیست دریا با استفاده از مطالعه ساختار جمعیت پرتاران صورت گرفت. نمونه برداری از رسوبات 7 ایستگاه در دو نوبت پیش مانسون و پس مانسون در سال 1390 بوسیله گرب Van Veen با سطح مقطع 025/0 متر مربع انجام شد که 5 ایستگاه اطراف کارخانه و 2 ایستگاه بعنوان کنترل در فاصله بیش از یک کیلومتری کارخانه در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از آنالیزهای آماری در رابطه با فراوانی و شاخص غنا، اختلاف معنی دار (05/0>P) بین ایستگاه ها را نشان داد. بیشترین و کمترین میزان فراوانی به ترتیب در ایستگاه 6 (شاهد) 33/3693 فرد در متر مربع (پیش مانسون) و ایستگاه 1 به میزان صفر (پس مانسون) بوده است. بیشترین و کمترین میزان غنا، تنوع و یکنواختی به ترتیب در پیش مانسون در ایستگاه های کنترل به میزان 94/0، 07/1 و 67/0 و در پس مانسون ایستگاه 1 به میزان صفر مشاهده شد. طبق نتایج به نظر می رسد که پرتاران به آب نمک تخلیه شده از کارخانه حساسیت دارند زیرا فراوانی و شاخص های اکولوژیک در ایستگاه های کنترل و دورتر از کارخانه نسبت به ایستگاه های نزدیکتر بیشتر بوده است. خانواده Spionidae دارای بیشترین درصد فراوانی نسبی بود که مقاومت این خانواده به آب نمک تخلیه شده از کارخانه را نشان می داد.. با وقوع پدیده مانسون به استرس منطقه مورد مطالعه افزوده تا جایی که باعث حذف پرتاران در ایستگاه 1 (محل تخلیه آب نمک) و کاهش فراوانیشان در ایستگاه های اطراف کارخانه شده بود.
    کلیدواژگان: آب نمک، کارخانه آب شیرین کن، پرتاران، خلیج چابهار
  • یزدان کیوانی، اکبر عباس زاده، نصرالله محبوبی صوفیانی صفحات 51-60
    پاره ای از مهمترین فراسنجه های رشد و ویژگی های تغذیه ای ماهی کریشو یا کیجار بزرگ (Saurida tumbil) آب های سواحل ایرانی خلیج فارس (استان بوشهر) با نمونه برداری ماهانه به مدت یک سال از بهمن 1385 تا بهمن 1386 مورد بررسی قرار گرفت. از میان 691 ماهی تهیه شده از صیادان محلی، تعداد 538 قطعه ماده، 114 قطعه نر و 39 قطعه نابالغ شناسایی شدند. طول کل ماهیان 1/26 تا 58 سانتی متر (SD 7/6±9/38) در ماده ها و 5/25 تا 5/53 سانتی متر (7/6±2/34) در نرها اندازهگیری شد. وزن ماده ها از 136 تا 1550 گرم (9/281 7/486) و نرها از 116 تا 1125 گرم (225±4/332) متغیر بود. رابطه طول- وزن برای کل ماهیان W = 0.0064L3.042 برآورد گردید که نشان دهنده رشد همسان برای کل ماهیان بود. ضریب چاقی برای ماهیان از 43/0 تا 94/0 متغیر بود. میانگین طول نسبی روده برای تمام نمونه ها 44/0 بود که بیانگر رژیم گوشتخواری این ماهی است. همچنین، در ارتباط با شدت تغذیه در ماه های مختلف نمونه برداری، شاخص GI (وزن دستگاه گوارش تقسیم بر وزن کل) محاسبه شد. بیشترین مقدار شاخص GI در ماه آبان و کمترین آن در خرداد مشاهده شد. از 691 قطعه ماهی مورد بررسی، تعداد 187 معده خالی، 297 نیمه پر و 207 پر تشخیص داده شد. در میان معده های پر بررسی شده، فراوانی اقلام غذایی به ترتیب شامل طعمه هایی از خانواده شگ ماهیان، یال اسبی، کیجارماهیان، گیش و میگو بود. بنابراین، ماهی کریشو یک گونه ماهی خوار و پرخور بوده و الگوی رشد آن در نابالغین از نوع آلومتریک مثبت و در بالغین از نوع ایزومتریک می باشد.
    کلیدواژگان: ترکیب غذایی، کیجار، کیمار، رابطه طول، وزن، رشد
  • شمشاد شهبازی، نسرین سخایی، احمد سواری، بابک دوست شناس، فرشته سراجی صفحات 61-70
    این پژوهش بر روی مراحل لاروی دو گونه از خانواده Epialtidae در سال 1390 در آبهای ساحلی جزیره هنگام (خلیج فارس) انجام گرفته است. نمونه برداری توسط تور پلانکتون 300 میکرون به روش کشش مورب از کف به سطح به مدت یک سال از زمستان 1390 الی پاییز 1391 به صورت فصلی در 6 ایستگاه انجام پذیرفت. بر اساس خصوصیات ریخت شناسی همانند شکل کلی لارو و ضمائم آن در آزمایشگاه توسط میکروسکوپ معکوس دارای تباین فاز مراحل لاروی زوآ اول گونه Menaethuis monoceros و زوآ دوم گونه Menaethiops nodulosus بررسی شد، و همچنین تراکم لارو گونه های یاد شده در ایستگاه ها و فصول مختلف محاسبه گردید، که بیشترین میانگین تراکم آنها به ترتیب با 22/33 و 72/7 فرد در متر مکعب در فصل تابستان محاسبه گردید. آنالیز واریانس یک طرفه بین تراکم گونه های مختلف در ایستگاه ها و فصول نمونه برداری شده نشان داد که اختلاف معنی داری بین برخی از ایستگاه ها و فصول وجود دارد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، لارو خرچنگ های گرد، زوآ، Menaethuis monoceros، Menaethiops nodulosus
  • اسماعیل کرمی، میرمسعود سجادی، محمد امین سلطانی پور، عبدالرسول دریایی صفحات 71-80
    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر تراکم اولیه ذخیره سازی جلبک های قرمز Gracilariopsis persica و Gracilaria corticata بر روی میزان رشد و زی توده کل این جلبک ها انجام شد. در این تحقیق، سه تراکم اولیه gm-1 50، gm-1 125 و gm-1 200 جلبک های قرمز در سواحل خلیج فارس (بندرعباس) طی 45 روز در فصل زمستان مورد استفاده قرار گرفت. جلبک ها از محیط طبیعی جمع آوری شده و بر روی طناب های پلی اتیلنی در محیط طبیعی دریا کشت داده شدند. میزان رشد نسبی (RGR) و زی توده کل هر دو هفته یک بار اندازه گیری می شد. در طی دوره آزمایش فاکتورهای دما، شوری و pH اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که از لحاظ میزان رشد، بین تیمارهای مختلف تراکم ذخیره سازی در هر دو گونه اختلاف معنی دار وجود داشت (05/0P<). جلبک هایی که با تراکم اولیه gm-1 50 کشت شده بودند نسبت به سایر تیمارها در هر دو گونه از درصد رشد نسبی بالاتری برخوردار بودند (05/0P<). میزان زی توده کل در پایان دوره 45 روزه در تراکم اولیه gm-1 200 از همه تیمارها بالاتر بود. علاوه بر این آزمایش کنونی نشان داد که رشد گونه Gracilariopsis persica بیشتر از گونه Gracilaria corticata است. آزمایش حاضر نشان داد که تراکم ذخیره سازی اولیه می تواند بر روی رشد جلبک های قرمز Gracilariopsis persica و Gracilaria corticata تاثیر داشته باشد و جلبک Gracilariopsis persica در مقایسه با Gracilaria corticata رشد بیشتری داشته و از پتانسیل بهتری برای پرورش تجاری در خلیج فارس برخوردار است.
    کلیدواژگان: جلبک قرمز، Gracilariopsis persica، Gracilaria corticat، تراکم ذخیره سازی، رشد
  • سیده مریم نجف پور مقدم، امیر پرویز سلاطی، سعید کیوان شکوه، وحید یاوری، حسین پاشا زانوسی صفحات 81-90
    در این پژوهش تاثیر عملکرد گیاه سرخارگل با نام علمیEchinacea purpurea گیاهی بر شاخص های رشد و ایمنی در ماهی استرلیاد (Acipenserruthenus) نوجوان مورد بررسی قرار گرفت. تعداد180قطعه ماهی استرلیاد نوجوان با میانگین وزن اولیه1±75 گرم انتخاب وپس ازسازگاری با محیط بصورت تصادفی در3 تانک که توسط چارچوب که به چهارقسمت مساوی تقسیم بندی شده بودند ذخیره شدند. گیاه سرخارگل (EP) در 3 سطح 5/0 گرم در کیلوگرم (تیمار2)، 1(تیمار3) و 2 گرم در کیلوگرم (تیمار4) به جیره غذایی اضافه گردید و جیره فاقد EP برای تغذیه گروه شاهد (تیمار1) مورد استفاده قرار گرفت. هر تیمار در 3 تکرار انجام گرفت. ماهیان روزانه به میزان3% از وزن بدن موردتغذیه قرارگرفتند. درپایان56 روزتعداد 9عددماهی ازهرتیماربه صورت تصادفی انتخاب شده و پس از بیهوش شدن در محلول 2% 2فنوکسی اتانول خونگیری از ماهیان انجام گرفت. در پایان آزمایش، فاکتورهای رشد و آنزیم های انتی اکسیدان در همه ی تیمارها مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که افزودن عصاره گیاه سرخارگل بر روی پارامترهای رشد و آنزیم های دخیل در دفاع آنتی اکسیدانی فاقد اثر می باشد.
    کلیدواژگان: سرخارگل، Acipenserruthenus، رشد، دفاع آنتی اکسیدانی
  • حسن جعفری، سید ناصر سعیدی، عامر کعبی، ابراهیم نوشادی، حمیدرضا حلافی صفحات 91-100
    این تحقیق کاربردی با هدف شناسایی و رتبه بندی علل تاخیر در عملیات تخلیه و بارگیری کانتینری در دو مرحله انجام شده است. در مرحله اول با بررسی آمار تاخیر در عملیات تخلیه و بارگیری و بیان علت های آن در ترمینال های مورد کاوی شده در بازه ی زمانی مورد مطالعه و همچنین برگزاری جلسات طوفان فکری با کارشناسان ترمینال های مذکور بیست و هفت علت تاخیر در عملیات تخلیه و بارگیری کانتینری شناسایی شداند. در مرحله دوم با توجه علل شناسایی شده در مرحله اول میزان احتمال رخداد (فرکانس رخداد)، میزان تاثیر آن بر فرایند پس از رخداد (شدت) و احتمال شناسایی آن قبل از تاثیر بر فرایند (ردیابی)، توسط کارشناسان بر اساس مقیاس 1 تا 10 تعین شد. در نهایت بر طبق امتیازات بدست آمده توسط هر یک از علل ماتریس تصمیم گیری تشکیل شده و با استفاده از مدل تاپسیس، علل مذکور در هر یک از ترمینال های کانتینری مورد کاوی شده رتبه بندی شداند. نتایج بدست آمده نشان داد که علل تاخیر در عملیات تخلیه و بارگیری در ترمینال های کانتینری مورد کاوی شده از نظر احتمال رخداد، میزان تاثیر آن بر فرایند پس از رخداد و احتمال شناسایی آن قبل از تاثیر بر فرایند، دارای تفاوت معناداری هستند. در نهایت چندین راهکار جهت کاهش این علل ارائه شد.
    کلیدواژگان: تاخیر، ترمینال های کانتینری، عملیات تخلیه و بارگیری کانتینری، حمل و نقل دریایی، تاپسیس
|
  • Shafa Hoveizavi, Hossein Pasha Zanusi Pages 1-10
    Ecological health is the most important component of the biological health. Macrobenthos invertebrate are the most important organisms in aquatic ecosystems that are used for determination of biological health. Benthic indices base bye data simplifying and shows a set of biological variable as a quantified variable that made the interpretation of data easier، one of this indices is BOPA index that give from ratio of opportunistic Polychaeta to Amphipoda. The higher value of this index shows environmental pollution. The value of BOPA index showed significant difference between stations.
    Keywords: health assessment, Khure musa, Bahrakan coast, BOPA index, macrobenthos
  • Pages 11-20
    The present study was carried out in order to evaluate the quality of the services at Rajaee Port container terminal. In this study، the SERVQUAL model was used، which is a tool for measuring the quality of services، and the identification and analysis of the existing gaps between the expectations and perceptions of those receiving the services. The participants of this study are the customers at Rajaee Port Container terminal. Judgmental sampling method was used for selecting the sample. The standard and localized questionnaires with Cronbach''s alpha was 0. 921 and in the expectations section it was 0. 895 among the 150 members of sample، of which 102 (68%) questionnaires were returned. To analyze the data، the LISREL software was used to check the reliability of the SERVQUAL and then the SPSS software was used to carry out the T- Test pair sample in order to check the significant gap between the expectations and perceptions of the respondents to the services. The results of the analysis indicate that there is a gap between the services expected by the customers and the services they have been provided with by Rajaee Port container terminal in all five dimension of quality services and from weight importance point of view; the tangible dimension is the most important dimension among other dimensions and after that، reliability، assurance، responsiveness and empathy are of the highest importance respectively. Furthermore، the tangible dimension has the maximum gap and the empathy dimension has the minimum gap between customers’ expectations and perceptions.
    Keywords: Evaluation of Service Quality, SERVQUAL model, Container Terminal, Port of Rajaee
  • Maryam Soyuf Jahromi Pages 21-31
    In this current study، it is used an Estuary Lake and Coastal Ocean Model of Centre for water research of University of Western Australia، here after ELCOM، to employ a 3D hydrostatic non-uniform simulation of measured data of in late wintertime، 2005 in Oman sea area. The data was achieved by Global Temperature and Salinity Profile Programme، GTSPP. In order to that، simulation covers the whole basin of Persian Gulf، Oman Sea and north of Arabian Sea، to make the simulated profiles independent of Persian Gulf outflows and Indian Ocean Inflows. The simulation was run by temperature and salinity differences of Persian Gulf and Oman Sea، river discharges at the end of Persian Gulf، meteorological data of Qeshm Island for 4 months. Temperature results are in good agreements with measured data، while although salinity trend results are acceptable، the simulation is not capable to generate the low salinity water intrusion between 100 to 400 m.
    Keywords: Persian Gulf, Oman Sea, ELCOM
  • Asgar Zahmatkesh, Katayoon Karimzadeh, Ali Reza Valipour Pages 31-40
    In order to investigation of growth pattern and body weight-length relationship of narrow clawed crayfish، Astacus leptodactylus in different stages of its life، approximately 10000 newborn crayfish were released in earthen pond. This pond had the similar condition to their habitat. Sampling was done during four stages of their life، under 2 months and 4، 6، 15 months among crayfish population between 1385-1387 years. After separating the samples as sexes (294 males and 259 females)، some indices such as total length، total weight، claw weight and abdomen meat weight were measured. The results of this study showed، the mean total weight and length were between 0. 15 to 11. 76 g and 18. 5 to 76. 20 mm respectively in male of different age stages، while these indices were measured in female 0. 15 - 11. 49 g and 18. 5 -76. 14 mm respectively. There were no significant differences between mean total weight and length values in male and female (p>0. 05). There is a power relation between length and weight indices in different parts of the crayfish body for male and female. The growth pattern in experimental crayfish was isometric while the claw growth pattern was observed as allometric in male according to this relationships and regressions analysis.
    Keywords: narrow clawed crayfish, Astacus leptodactylus, weight, length relationship, growth pattern
  • Mohadeseh Miri Pages 40-50
    This study examined the effects of brine discharge from desalination plant Chabahar-Konarak on the sea environment were used to study polychata assemblage. Sediment samples were sampled from 7 stations in pre monsoon and post monsoon in year 2011 using by van veen grab (0/025m2) samplers that 5 stations were around the discharge point and 2 station as controls. The results of the statistical analysis showed that the abundance and richness significances differences (P<0/05) between stations. The most and the lowest abundance of polychaetes were occurred in station 6 with 3666. 62 and 2079. 92 individuals per m2 in pre and post monsoon and in station1 in pre and post monsoon periods with 306. 97 and 0 numbers in m2. The richness، diversity and evenness results indicated that the highest and the lowest values is observed in control stations 0. 94، 1. 07 and 0/67 in pre monsoon and station 1، zero in post monsoon. According to results، we observed different sensitivity of polychaete to brine discharges because abundance and ecological indices were decreased in stations near the discharges area comparing to control stations far from the brine discharges zone. The most frequancy family in this study was spionidae that it showed tolerance of this family to brine discharges. With monsoon occurrence of stress added to the study area where that the lowest abundance (0) in one station in post monsoon.
    Keywords: Brine, Desalination plant, Polychaeta assemblage, Chabahar Bay
  • Pages 51-60
    Some growth parameters and feeding aspects of the Lizardfish، Saurida tumbil، in Iranian coastal waters of the Persian Gulf (Bushehr Province)، were studied by regular monthly collections during February 2006- February 2007. Among a total of 691 specimens، 538 were females، 114 males and 39 immature. The total length for females ranged from 26. 1 to 58 (38. 9±6. 7) and for males from 25. 5 to 53. 5 (34. 20±6. 7) cm. The total weight of females ranged from 136-1550 (486. 7±281. 9) and for males from 116 to 1125 (332±225) g. The length-weight relationship for all fish was W= 0. 0064L3. 042 suggesting an isometric growth for all the fish sample. Condition factor ranged from 0. 43 to 0. 94 in different months. The relative length of the gut (RLG) was 0. 44 on average، suggesting a carnivorous feeding habit of this fish. The maximum and the minimum gasterosomatic index (GI) (gut weight/total weight) occurred in November and in June، respectively. Amongst the 691 studied fish، 187 fish had empty، 297 semifull and 207 full stomachs. On the basis of stomachs contents، Clupeidae، Trichiuridae، Synodonthidae، Carangidae and shrimp were the most important food items، respectively. Based on the results of this study، it could be concluded that the lizard fish is a voracious piscivore species with a positive allometric growth pattern in juveniles and an isometric growth pattern in adults.
    Keywords: Feeding, Length, weight relationship, Synodontidae, Gasterosomatic index, Iran
  • Nasrin Sakhaei, Ahmad Savari, Babak Dostshenas, Freshteh Saraji Pages 61-70
    This research has been done on larval stage of two species of Epialtidae''s Family on coastal waters of Hengam Island (The Persian Gulf) in 2011. Sampling is done by plankton net with 300 μm mesh size by method of diagonal traction from bottom to surface in 6 station for a year from winter 2011 to autumn 2012. This research is done based on morphological characteristics، such as overall shape and appendages of larvae in the lab by contrast phase inverted microscope of the first zoea larval stages of species Menaethuis monoceros and second zoea of Menaethiops nodulosus was studied. Larval species density studied at different stations and seasons were calculated. The highest average density respectively with 22/33 and 72/7 individual per m3 in the summer was calculated.
    Keywords: Brachyura larvea, zoea, Persian Gulf, Hengam Island, Epialtidae larvea
  • Esmaeel Karami Pages 71-80
    This study was conducted to investigate the effect of initial stocking density of red algae Gracilaropsis persica and Gracilaria corticata on the growth and biomass production of these species. Three stocking densities of 50 gm-1، 125 gm-1 and 200 gm-1 were used and algae cultivated in Persian Gulf (Bandar Abbas) in winter for 45 days. Algae collected from natural environment and cultivated on poly ethylene rope in the sea. Relative growth rate (RGR) and total biomass were measured fortnightly. Temperature، salinity، pH and nutrients (nitrate، nitrite and phosphate) were measured during the trial. The result of the present study showed that there were significant differences in growth rate between different treatments in both species (P<0. 05). Algae that cultivated with 50 gm-1 initial stocking density had the highest relative growth rate in both species. At the end of 45-day trial، total biomass was the highest in 200 gm-1 treatment (P<0. 05). Furthermore، the present study showed that the growth rate of Gracilariopsis persica was higher than Gracilaria corticata. The results of the present study showed that stocking density is able to affect the growth of red algae Gracilariopsis persica and Gracilaria corticata and Gracilariopsis persica have higher growth rate and better potential of commercial culture in the Persian Gulf compared to Gracilaria corticata.
    Keywords: Red algae, Gracilariopsis persica, Gracilaria corticata, Stocking density, Growth rate