فهرست مطالب

علوم و فنون دریایی - سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1396)

مجله علوم و فنون دریایی
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم رزمی *، حسین محمد عسگری، علی دادالهی سهراب، سید محمد جعفر ناظم سادات، سید حسین خزاعی صفحات 1-12
    محیط های ساحلی از حساس ترین سیستم های محیطی به شمار می روند، از نظر زیست محیطی، مناطق ساحلی به دلیل دارا بودن اکوسیستم های حساس و مولد از اهمیت و ارزش بالایی برخوردارند. داشتن اطلاع از رفتار خط ساحلی به مدیریت بهتر سواحل کمک فراوانی می کند.هدف از انجام این پژوهش ارزیابی کاربرد تکنیک فاکتور شاخص مطلوبیت OIF، در ارزیابی تغییرات خط ساحلی شهرستان دیر، با استفاده از تصاویر ماهواره لندست، سنجنده TM و OLI سال های 1991 و 2014 و نرم افزارهای 2013®MATLAB و ArcGis 9.3 می باشد. ابتدا برای تفکیک آب و خشکی، مقدار شاخص OIF برای کلیه ی ترکیب-های باندی مختلف در نرم افزار 2013®MATLAB محاسبه گردید و سپس فیلتر بالاگذر Sobel با نقاب 3*3 بر روی تصاویر اعمال شد. سپس عملیات رقومی سازی در محیط نرم افزاری ArcGis 9.3 طی دوره های مختلف به صورت دستی و با دقت بالا انجام گرفت. نتایج جابجایی خط ساحلی را هم به سمت دریا(رسوب گذاری) و هم به سمت خشکی(فرسایش) نشان می دهد، که در مجموع 784/33 کیلومتر مربع رسوب گذاری و 132/9 کیلومتر مربع فرسایش از سال 1991 تا سال 2014 در سواحل شهرستان دیر، به دلیل احداث اسکله ها، تاسیسات انسان ساخت و عوامل طبیعی رخ داده است.
    کلیدواژگان: خط ساحلی، رسوب گذاری و فرسایش، شهرستان دیر، Landsat، OIF
  • نسرین عبدالخانیان، هیوا علمی زاده *، علی دادالهی سهراب، احمد سواری، محمد فیاض محمدی صفحات 13-24
    منابع آبی کشور مورد تهدید انواع آلودگی ها از قبیل پساب های صنعتی، کودها، سموم شیمیایی و فاضلاب های شهری قرار گرفته که تاثیرات ناخوشایند بر روی محیط زیست و اکوسیستم دارد. در این میان اروندرود یکی از مهمترین رودخانه های قابل کشتیرانی ایران است و محل تردد شناورهای بسیاری است که هیچ گونه سیستمی برای تحویل زائدات ندارند و تخلیه این زائدات در آب باعث ایجاد آلودگی می شود. در این تحقیق مدل سازی پخش آلودگی در رودخانه اروندرود با استفاده از مدل سه بعدی و هیدرودینامیکی کوهیرنس جهت شبیه سازی نحوه پخش آلودگی مورد بررسی قرار گرفته است که معادله پیوستگی، معادلات ناویراستوکس در سه بعد و معادله های انتقال شوری و دما به روش جداسازی حل می شوند. شرایط مرزی اعمال شده شامل تغییرات دما، شوری و دبی برای مرز باز رودخانه و تغییرات دما و شوری و اعمال مولفه های جزرومدیO1،S2، M2 و K1برای مرز باز دریا در مدل بکار گرفته می شود. بررسی نتایج حاصل از مدل سازی پخش آلودگی در اروندرود، نشان داد که نحوه پخش آلودگی در اروندرود تابع جریان و متناسب با مکان و زمان رها سازی آلودگی است، همچنین هر چه دبی رودخانه بیشتر باشد، سرعت جریان رودخانه هم بیشتر است و در هنگام جزر به دلیل همسویی جهت جریان رودخانه با جریان جزر، آلودگی با سرعت بالایی به خلیج فارس می رسد. نتایج حاصله، حاکی از تاثیر جزرومد بر پخش آلودگی می باشد.
    کلیدواژگان: اروندرود، مدل سازی، مدل کوهیرنس، پخش آلودگی، جزر و مد
  • آرش لرکی *، سید جعفر سقانژاد صفحات 25-35
    در این تحقیق از نانو متخلخل های کوکوربیتوریل به عنوان جاذبی جدید برای حذف رنگ های آنیونی از جمله کنگورد و اریتروسین استفاده شد. در این پروژه جهت حذف رنگ های آنیونی از اکوسیستم های آبی، روش ناپیوسته به کار برده شد و به منظور دست یابی به حداکثر درصد حذف رنگ ها، اثر عواملی مانند میزان اسیدیته محیط، مقدار جاذب و زمان هم زدن نمونه آبی و جاذب مورد بررسی قرار گرفت و بهینه شد. در شرایط بهینه، مطالعه فرآیند جذب با استفاده از مدل های مختلف ایزوترم پیگیری شد و داده های حاصل، پیروی فرآیند جذب را با مدل لانگمویر نشان داد. حداکثر ظرفیت جاذب بر اساس این مدل برای رنگ کنگورد و اریتروسین به ترتیب برابر با mg g-1 2/128 و mg g-1 9/95 به دست آمد. در انتها از این روش پیشنهادی برای حذف رنگ های کنگورد و اریتروسین از نمونه های آب رودخانه های کارون و بهمن شیر و خلیج فارس استفاده شد و میزان حذف برای تمامی نمونه ها بیش از 90 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: حذف رنگ، نانو متخلخل کوکوربیت (6) اوریل، کنگورد، اریتروسین، جاذب
  • پریسا امیری فارسانی *، داور رضایی منش صفحات 36-44
    زمینه و هدف
    یکی از علل اصلی حملات قلبی عدم تعادل در سیستم هموستاز است که می توانند منجر به ترومبوز شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرینات هوازی در آب بر فیبرینوژن، CRP، سیستاتین C و نیمرخ لیپیدی در دانشجویان غیر ورزشکار بود.
    روش بررسی
    در این بررسی 30 دختر غیر ورزشکار با دامنه سنی 18 تا 27 سال انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تجربی (15=n) و کنترل (15=n) قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 12 هفته و هر هفته سه جلسه در تمرینات هوازی در آب شرکت کردند. نمونه خونی جهت بررسی فاکتورهای سیستاتینC، فیبرینوژن، CRP، تری گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین کم چگال (LDL) و لیپوپروتئین پر چگال (HDL) گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمرینات هوازی در آب باعث کاهش معنی دار فیبرینوژن (037/0= P)، سیستاتین C (013/0=P)، تری گلیسرید (005/0=P) و کلسترول (003/0= P) در گروه تجربی شد. اما در سایر متغیرها تفاوت معنی داری ایجاد نکرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که شرکت منظم در تمرینات هوازی از طریق کاهش برخی شاخص های التهابی مثل فیبرینوژن، و سیستاتین C ممکن است باعث کاهش خطرات قلبی- عروقی شود.
    کلیدواژگان: فیبرینوژن، سیستاتین C، پروتئین واکنشگر C، لیپوپروتئین کم چگال، لیپوپروتئین پر چگال
  • حسن مروتی *، محمود خاکساری مهابادی، مهرزاد مصباح، مهدی هادی جعفری صفحات 45-55
    ماهی شیربت یکی از ماهیان بومی استان خوزستان می باشد که از گونه های با پراکنش وسیع در رودخانه های استان خوزستان می باشد. این ماهی فاقد معده بوده و به دلیل باریک بودن فضای روده و عدم امکان ذخیره مواد غذایی، قسمت قدامی روده به طور ثانویه متسع شده و حباب روده ای نامیده می شود. شناخت ساختار بافت شناسی حباب روده ای در این گروه از ماهیان می تواند کمک شایانی به چگونگی تغذیه جهت توسعه پرورش این نوع از ماهی بنماید. در این مطالعه 10عدد ماهی شیر بت بالغ از هر دو جنس با میانگین وزنی g 52/60 25±/354 و میانگین طولی cm 16/4 ± 25/36 انتخاب شده و پس از آسان کشی، حباب روده ای آن ها جدا شده و نمونه هایی به ضخامت cm 5/0 تهیه و در محلول فیکساتیو بوئن قرار داده شد و پس از طی مراحل معمول تهیه مقاطع بافتی، برش و رنگ آمیزی H&E وPAS با لنز Dino lite و نرم افزار Dino capture قسمت های مختلف اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که تعداد سلول های جامی از ابتدا به سمت انتهای حباب روده ای افزایش می یابد. و ارتفاع بافت پوششی در قسمت قدامی حباب روده ای نسبت به سایر قسمت ها بیشتر می باشد.ضخامت لایه عضلانی در قسمت های مختلف حباب روده ای تفاوت نشان داد به گونه ای که ضخیم ترین عضله در قسمت میانی حباب روده ای مشاهده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که ساختار بافتی دیواره حباب روده ای ماهی شیربت در مقایسه با سایر ماهیان هم خانواده از لحاظ ضخامت کل دیواره و ارتفاع بافت پوششی و ضخامت طبقه مخاطی شباهت هایی دارد.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، حباب روده ای، هیستومورفومتری، شیر بت
  • نرگس بدری، نرگس امراللهی بیوکی *، محمد شریف رنجبر صفحات 56-65
    غلظت کشندگی متوسط (LC50 96h)میزان حساسیت و پتانسیل ماندگاری موجودات را در برابر آلاینده ها از جمله فلزات سنگین مشخص می کند. در طی این مطالعه میزان غلظت کشندگی متوسط نیترات سرب (Pb NO3) بر خرچنگ منزوی Diogenes avarus طبق روش استاندارد O.E.C.D، به صورت ساکن و به مدت 96 ساعت تعیین گردید. 105 قطعه خرچنگ منزوی D. avarus با میانگین وزنی 01/0±19/0 گرم در 5 تیمار (75، 100، 125، 150، 175، 200 میکروگرم بر لیتر سرب) با سه تکرار به همراه یک تیمار شاهد قرار گرفت (15 قطعه خرچنگ منزوی در هر تیمار). پارامترهای موثر فیزیکی و شیمیایی آب از جمله pH، سختی کل، اکسیژن محلول و درجه حرارت در طول دوره آزمایش کنترل گردید. در نهایت میزان غلظت کشندگی متوسط (LC50 96h) سرب با استفاده از برنامه آماری Probit analysis محاسبه شد و مقدار آن معادل با 045/184میکروگرم بر لیتر بود. همچنین به وسیله ی برنامه آماری SPSS میزان LC10،LC50 ، LC90 24، 48، 72 و 96 ساعت نیز محاسبه گردید؛ نتایج نشان داد که هر چقدر زمان افزایش پیدا می کند، غلظت کم تری از سرب لازم است تا باعث ایجاد مرگ و میر در خرچنگ منزوی D. avarus شود، همچنین درصد مرگ و میر با افزایش مدت زمان مواجهه خرچنگ با سرب و افزایش غلظت آن افزایش یافت. تغییرات رفتاری مشاهده شده در خرچنگ های منزوی D. avarus در طی دوره ی آزمایش شامل عدم تعادل در راه رفتن، کاهش فعالیت و جنبش، حرکت آهسته، عدم تحریک پذیری و همچنین تغییر رنگ در ناحیه ی شکم بود.
    کلیدواژگان: غلظت کشندگی متوسط (LC50)، نیترات سرب، خرچنگ منزوی، رفتار، فلزات سنگین
|
  • Maryam Razmi *, Hosein Mohammad Asgari, Ali Dadolahi-Sohrab, Seyyed Mohammad Jafar Nazemossadat, Seyyed Hosein Kh Pages 1-12
    Coastal environments are considered the most sensitive system environments. In terms of environmental Coastal areas because of the sensitive and productive ecosystems have high importance and value. Having knowledge of the coastline’s behavior can help of the coastal better management. The aim of this study is to assessing the application of the OIF utility index factor in the assessment of coastline changes in Dayyer city, Using Landsat satellite images sensor TM and OLI 1991 and 2014 and the software are 2013®MATLAB and ArcGis 9.3. For the separation of land and water, OIF index value for all different band combinations in the application MATLAB® 2013 was calculated and then high-pass Sobel filter with 3 × 3 masks was applied to the images. Then digitization process during different periods in application environments ArcGis 9.3 was done manually and with high precision. The results of the survey the coastline from 1991 to 2014 show moving the coastline to the sea side (sedimentation) and landward (erosion), Which totals 33/784 square kilometers sedimentation and 9/132 square kilometers erosion shows from 1991 to 2014, in Dayyer city occurred because of the construction of piers, installations manmade and natural factors.
    Keywords: Coastline, Sedimentation, Erosion, Dayyer city, Landsat, OIF
  • Nasrin Abdolkhanian, Heeva Elmizadeh *, Ali Dadolahi Sohrab, Ahmad Savari, Mohammad Fayazmohammadi Pages 13-24
    Water resources under threat of pollution such as industrial waste, fertilizers, pesticides and urban sewage that negative effects on the environment and ecosystems. Arvand Rood is one of the most important navigable rivers in Iran, and it’s the most traffic place for floating which don’t have any system for delivery waste materials and discharging these waste materials in water making oil pollution. In this research, modeling pollution in the Arvand River using three-dimensional and hydrodynamic model to simulate how the pollution is studied, the Navier-Stokes equations in three dimensions and equations are solved transfer salinity and water temperature separation method. Boundary conditions applied, including changes in temperature, salinity and flow rate, temperature and salinity changes and apply for open border river and tidal components O1¡ S2¡ M2 and K1 open sea in the model used for the border. The results of modeling pollution in Arvand After running the model revealed that the pollution is pollution in the Arvand River according to location and time of release, In other words, in the Arvand River pollution from one point to another and from season to season is different, in fact, pollution is reciprocating mode. Diffusion of oil pollution in Arvand rood is depending to current. And in low tide because of same side of river current with low tide pollution reached to the Persion Gulf with high speed. The results shows, represent the effect of tie on diffusion pollution.
    Keywords: Arvand River, Modeling, Coherence model, Pollution distribution, tide
  • Arash Larki *, Seyyed Jafar Saghanezhad Pages 25-35
    In this study, the removal of congo red and erythrosine as anionic dyes were investigated by using the cucurbit[6]uril nonporous as a new adsorbent. In the proposed mythology, the Batch removal method was applied. In order to obtain maximum removal efficiency, the effects of acidity of solution, adsorbent dusage and contacting time were investigated and optimized. Adsorption experimental data were analyzed using Langmuir and Freundlich isotherm models and the best-fitted data was obtained with the Langmuir model. The maximum adsorption capacity was 128.2 mg g-1 and 95.9 mg g-1 for congo red and erythrosine, respectively. This method was successfully applied for the removal of congo red and erthrosine dyes from Karron and Bahmanshir water river and Persian Gulf water samples.
    Keywords: Removal of dye, Cucurbit[6]uril nonporous, Congo red, Erythrosine, Adsorbent
  • Parisa Amiri Farsani *, Davar Rezaeimanesh Pages 36-44
    Background And Aims
    One of the main reasons for heart attacks are imbalance of homeostasis system which can cause thrombosis and lead to heart attacks. This study explored the effects of aquatic exercise on the fibrinogen, CRP, cystatine C and lipid profile of nonathletic students.
    Methods
    A total of 30 female non-athletes with aged 18-27 years were selected randomly divided the two groups of aerobic and control. The aerobic group took part in three weekly sessions of aerobic exercises during a twelve week period. Fibrinogen, CRP, cystatine C, triglyceride, cholesterol, low-density lipoprotein (LDL) and high-density lipoprotein (HDL) factors were studied through obtained blood samples.
    Result
    Findings showed that aquatic exercises led to a significant decline in the subjects’ fibrinogen (P=.037), cystatine C (P=.013), triglyceride (P=.005) and cholesterol (P=.003) levels. But did not cause significant differences in other variables.
    Conclusion
    This study concluded that routine aerobic training can decrease the threat of cardiovascular disease through the decrease of some inflammatory indices such as fibrinogen and cystatine C.
    Keywords: fibrinogen, CRP, cystatine C, low-density lipoprotein, high-density lipoprotein
  • Hassan Morovvati *, Mahmood Khaksary Mahabady, Mehrzad Mesbah, Mehdi Hadi Jafari Pages 45-55
    Barbus grypus is native fishes in Khuzestan province which its species with a wide distribution in the rivers that considered fisheries research in province. The fish have no stomach, space of intestine is narrow to store of food, for this reason anterior intestine dilated bowel and called intestinal bulb. Study of histological structure of intestinal bulb in fishes can help to nutrition and food needs so that we can extend of this species. In this study, 10 adults Barbus grypus of both sexes with average weigh 354.25 ± 60.52 g and average length 36.25 ±4.16 cm was chosen, and after easy drawing, samples were removed from intestinal bulb. The 0.5cm were fixed by Bouin´s fixative soluble and 5-6µ thickness sections were made by paraffin embedding method and were stained by H&E and PAS. The histomorphometrical studies were done using digital Dino-Lite lens and Dino-capture1 software. The results showed that the number of goblet cells in the intestine increased toward the end of the intestinal bulb. The intestinal epithelium height in the anterior part of the intestinal bulb was higher than other parts. Muscular thickness was different in different parts of the intestinal bulb, the middle part of intestinal bulb has thickest muscle between other parts of intestinal bulb. The results of this research indicate that there is some analog histological structure of the intestinal bulb in Barbus grypus to compare of other same family: from wall diameter and intestinal epithelium height and diameter of mucosa.
    Keywords: histology, Intestinal bulb, Histomorphometry, Barbus grypus
  • Narges Badri, Narges Amrollahi Biuki *, Mohammad Sharif Ranjbar Pages 56-65
    The LC50-96h test paradigm is used to measure the susceptibility and survival potential of organisms exposed to particular toxic substances, such as heavy metals. In this study, the statically acute toxicity of Pb on hermit crab D. avarus was determined according to standard methods O.E.C.D in 96h. 84 individual hermit crab with 0.19±.0.01 g weight average were used in five different treatments (75, 100, 150, 175, 200 microgram per liter of lead) with three replicates and a control treatment (15 hermit crab per in each treatment). The effective physical and chemical parameters of water including pH, total hardness, dissolved oxygen and temperature were controlled throughout the experiment. Finelly, the rate of the acute toxicity (LC50 96h) was determined to be 184.045 µg/l by using the statistic method Probity analysis. Furthermore, the rates of LC10, LC50, LC90 (24, 48, 72 and 96h) were calculated. Results indicate that when the experiment time is extended, lower concentration of Pb is leading to mortality in hermit crab D. avarus. The percentage of mortality increased with increasing duration of exposure of crab to different amounts of lead concentration. The behavioral changes observed in hermit crabs D. avarus in the experiment period included an imbalance in walking, reduced activity and movement, slow motion, no irritability and also color change of the abdomen.
    Keywords: Median lethal concentration, lead (II) nitrate, Hermit crab, Behavior, Heavy Metals