فهرست مطالب

مجله علوم و فنون دریایی
سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدکیارش جعفری*، احمد سواری، فائده امینی، حسین محمدعسگری صفحات 1-9
    تالاب بین المللی شادگان یکی از بزرگترین تالاب های کشور ایران بوده و در استان خوزستان واقع شده است. این تالاب با بیش از 530 هزار هکتار مساحت در کنوانسیون جهانی رامسر ثبت شده است. تغییرات آب و هوایی مخصوصا در ایجاد وضعیت خشکسالی یا ترسالی در هر دوره اثرات منفی یا مثبتی را بر روی وضعیت کیفی و حجم آب این تالاب برجای می گذارد. امروزه، نگرانی از گرم شدن کره ی زمین و آسیب به منابع طبیعی حیاتی، محققین را بر آن داشته است که به مطالعه ی روند خشکسالی در دوره های زمانی متفاوت بپردازند. خشکسالی یک پدیده ی نامطلوب و اثرگذار بر روی تمامی بوم نظام ها از جمله تالاب ها می باشد. به همین دلیل شاخص های جدید خشکسالی که مرتبط با مقیاس زمانی ویژه برای مراقبت و مدیریت منابع آبی هستند می بایست مورد استفاده قرار گیرند. در این پژوهش اطلاعات مورد نیاز از سازمان هواشناسی کشور، سازمان آب و برق و وضعیت جوی دیده بانی شده توسط ماهواره ی اقیانوسی NOAA از سال 1950 تا 2015 میلادی (65 سال) دریافت شد. تغییرات روند خشکسالی و ترسالی تالاب بر اساس روند نزولی و صعودی بدست آمده از شاخص بارش، تبخیر و تعرق (SPEI) مورد مطالعه قرارگرفت. مدل نهایی نشان داد خشکسالی های پی در پی در منطقه از سال 1998 تاکنون، تالاب شادگان را دست خوش تغییرات کرده و آن را رو به نابودی و زوال سوق می دهند.
    کلیدواژگان: تالاب بین المللی شادگان، ماهواره ی NOAA، شاخص SPEI، خشک سالی و ترسالی
  • مهنوش خسروی زاده، لاله رومیانی* صفحات 10-21
    در این مطالعه ماندگاری ماهی شانک زرد باله به صورت کامل، شکم خالی و فیله شده در بسته بندی اتمسفر تغییر یافته با اندازهگیری شاخص های بافت، رنگ و حسی طی 4 ماه در شرایط انجماد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که تغییرات پروتئین، خاکستر و رطوبت بین تمامی تیمارها اختلاف معنی داری نداشت . میزان چربی در تیمار ماهی کامل به طور معنی-داری نسبت به سایر تیمارها کمتر بود . همچنین میزان رطوبت تحت فشار روند کاهشی معنی-داری را در طول دوره نگهداری نشان داد و کمترین میزان مربوط به تیمار فیله شده و شکم خالی بود. نتایج حاصل از این آزمایش کاهش معنی دار شاخص های بافت (در تیمارهای مورد مطالعه را نسبت به ماه صفر نشان داد . با این حال کمترین میزان این شاخص ها در تیمار ماهی کامل مشاهده شد. همچنین نتایج ارزیابی تغییرات رنگ روند معنیدار افزایشی فاکتورb* و نیز روند کاهشی فاکتورهای a* و L* را با افزایش مدت زمان ماندگاری نشان داد. اگرچه نتایج حاصل در این مطالعه نشان دادند که با افزایش دوره نگهداری در همه تیمارها شاخص های ارزیابی حسی کاهش یافت، با این حال میزان مطلوبیت در تیمارهای فیله شده و شکم خالی در پایان آزمایش نسبت به تیمار ماهی کامل در سطح بالاتری قرار داشت. با توجه به شاخص های حسی، بافتی و فاکتورهای رنگ به نظر می رسد ماهی به شکل فیله و شکم خالی نسبت به تیمار کامل جهت بسته بندی اتمسفرتغییریافته از شرایط بهتری در پایان دوره نگهداری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: شانک زرد باله، بسته بندی اتمسفر تغییر یافته، ماندگاری
  • خانمناز عبادی، ماندانا زارعی*، علی محمد صنعتی صفحات 22-35
    هدف از این تحقیق، جداسازی و شناسایی مولکولی باکتری های همراه با اسفنج با پتانسیل تجزیه زیستی نفت خام می باشد. بافت مزوهیل اسفنج Pachychalina sp. هموژنیزه شده و رقت های مختلف آن در محیط کشت های مناسب کشت داده شد. کلنی های به دست آمده بر اساس شاخص امولسیون سازی و میزان رشد در محیط حاوی 2% نفت غربالگری شدند. از بین باکتری های جداسازی شده، 6 باکتری بالاترین میزان رشد در محیط نفتی را دارا بودند که میزان حذف نفت توسط 6 سویه مذکور در محیط نمکی حداقل مورد سنجش قرار گرفت. سویه ها همچنین بر اساس توالی ژن SrRNA 16 و با انجام PCR مورد شناسایی مولکولی قرار گرفتند. نتایج حاصل از بررسی درصد حذف نفت بر اساس دو روش جذب در 420 نانومتر و میزان وزن خشک تایید کننده یکدیگر بوده و هر دو از یک الگو پیروی نمودند. بر این اساس، سویه های KE5 و KE8 بیشترین میزان حذف نفت را نشان دادند که نتایج شناسایی مولکولی این دو سویه مشخص نمود بیشترین شباهت را به ترتیب با سویه های Staphylococcus aureus subsp.N315 و Luteimonas terricola BZ92r دارا می باشند. با توجه به نتایج به دست آمده از همترازی های ژنومی، تعیین فاصله ژنتیکی و رسم درخت فیلوژنتیکی، به نظر می رسد سویه های KE6 و KE7 به ترتیب با داشتن 86% و 90% شباهت با سویه های Exiguobacterium sp. AT1b و Pseudomonas rhodesiae CIP 104664 پتانسیل قابل توجهی برای انجام مطالعات بیشتر مولکولی و بیوشیمیایی دارا بودند.
    کلیدواژگان: باکتری های دریایی، نمک دوست، حرارت دوست، خلیج فارس، امولسیون
  • ویدا آتشی*، مهدی قمشی صفحات 36-46
    در این مقاله اثر حرکت هم فاز و غیر هم فاز دو سیلندر زبر دایره ای پشت سر هم بر حرکت ناشی از جریان بررسی شده است. حرکت ناشی از جریان (FIM) یک پدیده است که اغلب در سازه های بلند و باریک که در معرض جریان عرضی هستند، رخ می دهد. پدیده ی ارتعاش ناشی از گردابه ها، یا به اختصار VIV و گالوپینگ رایج ترین پدیده ها در حرکت ناشی از جریان هستند که به دلیل اثر متقابل لایه ی برشی و کف آب سیلندر بالادست رخ می دهد. در این مقاله اثر فاصله ی دو سیلندر زبر دایره ای پشت سر هم بر FIM بررسی شده است. نمودارهای توان مهار شده برای سیلندر بالادست، پایین دست و مجموع انرژی با کمک دستگاه مبدل انرژی استخراج گردیده است. مبدل گردابه از یک جسم بلاف صلب تشکیل شده است که به صورت الاستیک روی پایه ای نصب می شود و در معرض جریان سیال قرار می گیرد. انرژی مکانیکی حاصل از ارتعاشات استوانه نیز توسط سیستم انتقال قدرت به ژنراتور منتقل می شود. معمولا با افزایش سرعت میزان انرژی مهار شده در منطقه ی گالوپینگ افزایش می یابد، اما برخلاف انتظار در محدوده ی سرعت های بین 0.9 و 1.3 متر در ثانیه، یک افت یا یک پرش ناگهانی دیده می شود. هدف این مقاله، یافتن دلیل حضور این تغییرات با بررسی نحوه ی نوسانات دو سیلندر نسبت به یکدیگر می باشد. یافته ها نشان می دهد که دلیل حضور افت در میزان توان مهار شده 7.23 و 25.5 درصدی به ازای سختی فنر 800 و 1200 نیوتن در متر ناشی از تغییرات در نحوه ی الگوی نوسانات سیلندر پایین دست می باشد.
    کلیدواژگان: توان مهارشده، ناحیه ی گالوپینگ، نوسانات غیر هم فاز، نوسانات هم فاز
  • حکیمه موسی زاد، محمد اکبری نسب*، حسین مشایخ پول صفحات 47-57

    جریانات باقی مانده ناشی از سه نیروی جزرو مدی، نیروی باد و اختلاف چگالی می باشد. جریانات باقی مانده جزرومدی معمولا در اثر تعامل موج جزرو مدی و ساختار نامنظم بستر به وجود می‌آیند. در این پژوهش، با استفاده از دو بعدی VOM-SW2d در شرایط فشارگرا و کاملا غیرخطی، شکل گیری این جریانات باقی مانده به واسطه جزرومد در خلیج پزم شبیه سازی شده است. در این مطالعه جهت بررسی موثر اثرات ناهمواری بستر، شیب توپوگرافی منطقه با استفاده از فیلتر بالا گذر حذف شد. در این تحقیق شبکه محاسباتی منظم با قدرت تفکیک 150 متر در راستای x وy در مدل به کار رفته است. نتایج برای خلیج پزم نشان داد که مقدار جریان بیشنه 05/ متر بر ثانیه است. جریانات باقی مانده در نزدیکی دهانه خلیج پزم به دلیل عوارض توپوگرافی، در محل دماغه‌ی خلیج پزم و همچنین در ناحیه ساحلی به دلیل شیب ساحل به وجود آمدند. مدل همچنین وجود چندین گرداب باقی مانده در اندازه های مختلف و چند گردش در مقیاس مختلف را نشان داد. جریانات باقی مانده جزرومدی در خلیج پزم توسط مدار لاگرانژی به تصویر کشیده شد که نتایج جریانی ثابت همراه با گردابه‌ها را نشان داد. هر گردابه را می‌توان با یک مانع توپوگرافی شناخت، این تایید می‌کند که جریانات باقی مانده شدیدا تحت تاثیر ناهمواری‌های بستر می‌باشد که شکل این گردابه‌ها با توجه به شکل تپه‌ها و دره‌های زیر آبی تغییر شکل می‌دهند.

    کلیدواژگان: جریانات باقی مانده جزر و مدی، خلیج پزم، مدلدو بعدی VOM-SW2d
  • بابک مرادی*، حسن زارع مایوان، منا صراحی نوبر، مهری سید هشترودی صفحات 58-69

    مطالعه بیان ژن ها می تواند اطلاعات مهمی از سازوکار ها و راهبردهای فیزیولوژیکی که توسط گیاهان در شرایط تنشی رخ می دهد را روشن نماید. انتخاب ژن های کنترل داخلی مناسب برای تعیین سطوح بیان ژن ها بسیار مهم و ضروری است. تاکنون برای گیاه مانگرو Avicennia marina مطالعه ای در ارتباط با معرفی ژن های مرجع مناسب برای نرمال سازی داده های RT-qPCR گزارش نشده است. در این مطالعه پایداری بیان چهار ژن مرجع اکتین 2 (ACT2)، زیرواحد A3 سرین/تریونین فسفاتاز 2A(PP2AA3)، TIP-Like، پلی یوبی کوییتین 10 (UBQ)، در برگ و ریشه گیاه حرا در غلظت های مختف نفت مورد بررسی قرار گرفت. سه نرم افزار (Best Keeper، NormFinder و gNorm) برای آنالیز رتبه بندی ژن ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که ژن ACT یک ژن مرجع مناسب برای گیاه حرا تحت تیمار نفتی است اما استفاده از دو یا سه ژن برای دست یافتن به دقت بالاتر پیشنهاد شد. شناسایی ژن های مرجع در نمونه های بیشتر و تحت شرایط تنشی متنوع تر در آزمایش های آتی به ویژه در تنش های مشابه پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: مانگروها، Avicennia marina، ژن های مرجع، نرمال سازی، آلودگی نفتی
|
  • Seyyed Kiarash Jafari *, Ahmad Savari, Faedeh Amini, Hosseim Mohammad Asgari Pages 1-9
    The international Shadegan wetland is one the biggest ponds in Iran and located in Khouzestan province.This wetland is with more than 530 thousand hectares vast wetland registered in the international Ramsar Convention.Climate changes can make negative or passitive conditions by drought or wet periods on water quality and volume of this wetland.Today, concerns about the warming of the earth and damage to vital natural resources, have led researchers to study different periods of drought. Drought is a phenomenon adverse impact on all ecosystems, including wetlands. Because of it, new drought indices should be associated with specific time scales for monitoring and management of water resources. In the study area, data required by the Metrological Agency, water and power authority and by ocean-atmospheric data from NOAA satellites from 1950 to 2015 (65 years old) received. Changes in wetland on the downside and upside of drought and wet were studied by standardized precipitation evapotranspiration index (SPEI). The final model showed decaying and destroying the wetland each year goes by drought from year of 1998.
    Keywords: Shadegan International wetland, Drought, Wet, NOAA Satellite, SPEI Index
  • Mahnosh Khosravizadeh, Laleh Roomiani * Pages 10-21
    In this study changes chemical compounds and textural, color and sensory properties were measured to investigate the shelf-life of the whole, gutted and filleted yellow fin Seabream (Acanthopagrus latus) in modified atmosphere packaging (MAP) (45% CO2, 50% N2 and 5% O2) during frozen condition in 4 months storage. Results showed that no significant different in protein, ash and moisture contents were observed (p> 0.05). The lowest fat content (2.67 % ± 0.1%) was observed in sample containing the whole fish (p< 0.05). In all treatments the WHC was showed a significant decrease during storage time (p< 0.05) and the lowest value was found in gutted and filleted samples (22.1 % ± 0.39 and 22.34 % ± 0.34%, respectively). The results also showed a significant decrease in textural properties (including hardness, resilience, cohesiveness, gumminess and chewiness) compared with initial values (p< 0.05). However, the lowest values of these factors were found in whole fish samples. Evaluation of the color showed a significant increase in factor b* as well as decrease in factors a* and L* during storage. The results in all treatments revealed a significant decrease in sensory factors; however gutted and filleted fish in MAP packaging were judged to be more acceptable than whole fish samples. Considering of textural, color and sensory properties, it seems that filleting and gutting fish compared with whole fish samples resulted in better quality in MAP packing under frozen storage.
    Keywords: Acanthopagrus latus, Modified atmosphere packaging, Shelf-life
  • Khanomnaz Ebadi, Mandana Zarei *, Ali Mohammad Sanati Pages 22-35
    The aim of this study was to isolate and molecular identification of associated bacteria in sponges, with potential ability of biodegrading crude oil. Serial dilutions of homogenized Pachychalina sp. mesohyl were cultured in suitable medium for growth of marine microorganism. Obtained colonies were screened based on emulsification index and growth in medium containing 2% oil. Six strains which showed the highest growth rate and emulsification index were tested for the amount of oil removal in the minimal salt medium. Also the molecular identification was done Based on the 16SrRNA sequence and PCR. Removal of oil based on two methods; dry weight and absorption at 420 nm confirmed each other and both followed the same pattern. Accordingly KE5 and KE8 strains showed the highest degree of oil removing and molecular identification results revealed that they were most similar to strains of Staphylococcus aureus subsp. N31 and Luteimonas terricola BZ92r respectively. Also according to the results of bioinformatics analysis, it seems KE6 and KE7 respectively with 84% and 90% similarity with Exiguobacterium sp. AT1b and Pseudomonas rhodesiae CIP 104664 strains, have considerable potential for further molecular and biochemical studies .
    Keywords: ‏ Emulsification, thermophile, Halophile, Persian Gulf, Marine bacteria
  • Vida Atashi *, Mehdi Ghomeshi Pages 36-46
    In this paper, the effect of in phase or out of phase fluctuation of two tandem circular cylinders with PTC on FIM is investigated. Flow-Induced Motion (FIM) is a phenomenon that frequently occurs when slender structures are subjected to a transverse fluid flow.VIV and galloping are the most common phenomena in FIM which occurs due to interaction between shear layers and wakes of upstream cylinders. In this paper, the effect of tandem spacing on FIM of two circular cylinders with PTC is investigated by visualization. The power harness graphs for upstream, downstream and synergy was extracted with VIVACE. The VIVACE consists of a rigid bluff body that is mounted on an elastic base and exposed to fluid flow. The mechanical energy from the cylinder vibration is also transmitted by a PTO to a generator. Normally, the harness power in galloping region increases with increasing in flow velocity and Reynolds number. Unlike what was expected, drops and jumps in Power harness in the velocity range of 0.9
    Keywords: Harnessed Power, Galloping, Out of phase, in phase
  • hakime moosazad, mohammad akbari nasab *, Hossin Mashayekh Poul Pages 47-57

    Three forcing processes can provide residual current: Tidal forces, wind forces, and density differences. Tidal residual current are created by tidal wave interaction with the structure of topography. In this study, two-dimensional model VOM-SW2d is applied In the barotropic and fully nonlinear to Pozm Bay in the northern coast of Oman to simulate the tidal residual currents. In this study aimed to investigate the effects of substrate unevenness, removed topography slope using high-pass filter. Regular computational grid has been used with a resolution of 150 m, in direction x and y. The results obtain the maximum current velocity of 0.05 m/s near the mouth of the Gulf of Pozm. Tidal residual current was observed of topographic features near the headland of Pozm Bay, headland at Pozm Bay and also in coastal areas due to the slope of the coast. Also the model results shows several eddies in different sizes and some Circulation in various scales. Tidal residual currents in the Pozm Bay, as depicted by Lagrangian trajectories reveal a stationary flow whit several eddies. Each eddy can be identified with a topographic obstacle. This confirms that the tidal residual flow field is strongly influenced by the nonlinear interaction of the tidal wave with the bottom relief which, in turn, is deformed by figure hills and valleys beneath the seabed

    Keywords: tidal Residual Current, Pozm Bay, VOM-SW2d model
  • babak Moradi *, Hassan Zare Maivan, Mona Sorahinobar, Mehri Seyed Hashtroudi Pages 58-69

    Gene expression studies could provide insight into the physiological mechanisms and strategies used by plants under stress conditions. Selection of suitable internal control gene(s) is essential to accurately assess gene expression levels. For the mangrove plant, Avicennia marina, reliable reference genes to normalize real-time quantitative PCR data has not been previously investigated. In this study, the expression stabilities of four candidate reference genes [Actin 2 (ACT2),Serine/threonine-protein phosphatase 2A subunit A3 (PP2AA3),TIP-Like (TIP), polyubiquitin 10 (UBQ)] were determined in leaves and roots of A. marina treated by different level of oils contamination . Three software programs (Bestkeeper, NormFinder and geNorm) were employed to analyze and rank the tested genes. Results showed that ACT2 was the most suitable reference gene in A. marina and the combination of two or three genes was recommended for greater accuracy. Identification of A. marina reference genes in a wide range of experimental samples will provide a useful reference in future gene expression studies in this species, particularly involving similar stresses.

    Keywords: Mangrove plants, Avicennia marina, Reference gene, Normalization, Oil contamination