فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 1 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 6
  • محبوبه عارفی، باقر حجازی، راضیه قاهری صفحه 8
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی میزان تاثیر ارتباطات بین المللی آموزش عالی در برنامه های درسی آن از دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی شهر تهران و متخصصان برنامه ریزی درسی بود. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی 322 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی شهر تهران به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند و به دلیل تعداد کم متخصصان برنامه ریزی درسی با استفاده از روش سرشماری ساده، کل جامعه به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن پس از مطالعه پرسشنامه توسط متخصصان مربوط مورد تایید قرار گرفت و اعتبار پرسشنامه نیز از طریق اجرای آزمایشی بر روی 35 نفر از گروه نمونه و با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 95/0 به دست آمد. نتایج ناشی از بررسی نظرات دو گروه در پرسشنامه نشان می دهد که هر دو گروه معتقد هستند افزایش ارتباطات بین المللی آموزش عالی بر روی عناصر چهارگانه برنامه درسی (محتوا، روش های تدریس، روش های ارزشیابی و تجهیزات) تاثیرات بسیار خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، بین المللی شدن آموزش عالی، برنامه درسی، محتوای برنامه درسی، روش آموزشی، روش ارزشیابی
  • قربانعلی سلیمی، الهام شاهمندی صفحه 21
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی همبستگی بین سبک رهبری (تحولی تعاملی) مدیران دبیرستان های شهر اصفهان با میزان کاربست مولفه های سازمان های یادگیرنده قابلیت های شخصی الگوهای ذهنی آرمان مشترک یادگیری تیمی و تفکر سیستمی بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل 310 نفر از مدیران و 4808 نفر از دبیران دبیرستان های مناطق شش گانه شهر اصفهان در سال تحصیلی 85-1384 بود، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم، 90 نفر از مدیران و 120 نفر از دبیران انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه باس با 41 گویه و پرسشنامه محقق ساخته سازمان های یادگیرنده با 44 گویه بود که ضریب پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ 96/0 برای پرسشنامه سازمان یادگیرنده و 94/0 برای پرسشنامه رهبری تحولی تعاملی به دست آمد. یافته های پژوهش نشان داد بین سبک رهبری (تحولی- تعاملی) با میزان کاربست همه مولفه های سازمان یادگیرنده رابطه مثبتی وجود دارد و مولفه های سازمان یادگیرنده از نظر مدیران در مدارس بیش ازسطح متوسط بوده است. بین سبک رهبری تحولی و سبک تحولی- تعاملی با قابلیت های شخصی (در سطح معناداری 05/0 P)، رابطه معنادار وجود داشت و سایر مولفه ها (الگوهای ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی، تفکر سیستمی) فقط با سبک رهبری تعاملی رابطه معناداری داشتند و سبک رهبری تحولی رابطه معنادار با این مولفه ها نداشت. بین نظرات دبیران مرد و زن در خصوص سبک رهبری تحولی تفاوت معنادار وجود داشت (در سطح01/0 P) ولی بین نظرات مدیران مرد و زن (درسطح05/0 P) در مورد مولفه های سازمان یادگیرنده تفاوت معنادار وجود نداشت. از نظر مدرک تحصیلی نیز بین نظرات دبیران در مورد سبک رهبری نیز از نظر دبیران لیسانس و فوق لیسانس (01/0 P) تفاوت معنادار وجود داشت. در حالی که بین نظرات مدیران در مورد مولفه های سازمان یادگیرنده با توجه به مدرک تحصیلی و سابقه خدمت (در سطح05/0 P) تفاوت معنادار وجود نداشت
    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، قابلیت های شخصی، مدل های ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی، تفکر سیستمی، سبک رهبری تحولی، تعاملی
  • محمد قهرمانی صفحه 35
    پروژه ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی شرکت برق منطقه ای باختر و ارائه راهکارهای اصلاحی بنا بر سفارش کمیته مرکزی تحقیقات شرکت و قرارداد پژوهشی با دانشگاه شهید بهشتی از سال 1384 آغاز و در شهریور 1385 به اتمام رسید. محدوده اجرای این طرح، شرکت های تحت پوشش برق منطقه ای باختر و نمونه ها شامل کلیه کارکنانی بود که درسال 1383 در دوره های آموزشی شرکت مذکور حضور داشتند. افزون بر این، مدیران مستقیم آنان نیز بخش دیگری از نمونه های پژوهش را شامل می شدند. هدف اصلی از اجرای این پروژه، شناسایی میزان اثربخشی دوره های آموزشی و شناخت نقاط قوت و ضعف فرایند برنامه ریزی و اجرای دوره ها به منظور ارائه راهکارهای اصلاحی مناسب بود. به همین منظور پرسش های پژوهشی این تحقیق براساس الگوی چهار سطحی ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی «کرک پاتریک1» تدوین شد و مبنای طراحی و ساخت ابزارهای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز قرار گرفت.نتایج طرح نشان دهنده وجود اثربخشی در دوره های آموزشی در حد نسبتا مطلوب می باشد. با وجود این برخی از ابعاد و جنبه های دوره های آموزشی برگزار شده از نواقص و کاستی هایی نیز برخوردار بوده، که به تفصیل و با ذکر جزئیات در گزارش پژوهش آورده شده است. در پایان مقاله نیز برخی پیشنهادهای کاربردی به تفکیک عناصر اصلی فرایند آموزش تنظیم و ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: آموزش در صنعت برق، آموزش کارکنان، آموزش کوتاه مدت، اثربخشی آموزش، ارزیابی اثربخشی آموزش
  • سیده مریم حسینی لرگانی، رضا میرعرب رضی، سعید رضایی صفحه 47
    هدف از این پژوهش، بررسی تحلیلی موانع توسعه آموزش الکترونیکی در نظام آموزشی ایران بود. برای این منظور ابتدا به شناسایی موانع توسعه آموزش الکترونیکی در ایران با استفاده از روش دلفی و سپس به مشخص کردن اولویت آنها و ارائه راهکار پرداخته شد. روش تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی و نمونه آماری شامل 46 نفر از متخصصان آموزش الکترونیکی بود. پرسشنامه این پژوهش، از نوع محقق ساخته و با ضریب پایایی 86/0 می باشد. آزمون های آماری به کار رفته، علاوه بر روش دلفی، روش مجذور کای (خی دو)، آزمون فریدمن و ضریب همبستگی کندال می باشند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که موانع آموزش الکترونیکی در نظام آموزشی ایران به ترتیب عبارت اند از 1) موانع تکنولوژیکی، 2) فرهنگی/ اجتماعی، 3) پداگوژیکی، 4) حقوقی/ اداری، 5) راهبردی و 6) اقتصادی.
    کلیدواژگان: نظام آموزشی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش الکترونیکی، موانع توسعه آموزش الکترونیکی
  • یحیی قائدی، محمدرضا آهنچیان صفحه 60
    در این پژوهش، میزان اطلاع از تحقیقات انجام شده، روش های اطلاع از نتایج، روش های کاربست نتایج و موانع کاربست یافته های پژوهشی بررسی شده است. نمونه این پژوهش را 68 نفر از کارشناسان بخش های مختلف مناطق آموزش و پرورش شهرستان های استان تهران تشکیل دادند که از آنها در مورد 41 مورد از عناوین تحقیقاتی انجام شده در یک دوره معین (نمونه دوم) در زمینه چهار سوال اصلی پژوهش پرسش شده بود. روش نمونه گیری در جامعه اول، تصادفی ساده بود و برای نمونه دوم به علت محدود بودن عناوین تحقیقاتی کل جامعه مورد بررسی قرار گرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود و برای تحلیل داده های گردآوری شده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های استنباط آماری (2x) استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که 25/12 درصد از نمونه آماری از تحقیقات انجام شده مطلع هستند که 45 درصد از آنها از طریق نامه رسمی سازمان، 35 درصد از طریق مجلات تخصصی، 5 درصد از طریق رسانه های عمومی، 5/42 درصد از طریق خبرنامه های داخلی، 40 درصد از طریق چکیده تحقیقات، 5/27 درصد از طریق شرکت در سمینارها از تحقیقات انجام شده مطلع شده اند. مهم ترین موانع کاربست را نبود ارتباط متقابل بین مسئولان و پژوهشگران 3/60 درصد، حاکم نبودن روحیه علمی بر افراد و فضای سازمان 5/51 درصد، عدم پیگیری مسئولان 1/47 درصد، کمبود منابع مالی 1/47 درصد و ضعف بنیه علمی مسئولان 8/32 درصد تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: کاربست، کاربست تحقیقات آموزشی، روش های کاربست، موانع کاربست، شیوه های اطلاع رسانی کاربست، موانع پژوهش
  • نسترن ادیب راد صفحه 73
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت رهبر عضو بر ابعاد جو سازمانی دانشگاه سوره بود. روش پژوهش، تحقیق شبه آزمایشی یک گروهی با پیش آزمون و پس آزمون بود و60 نفر از 89 کارمند دانشگاه سوره به عنوان نمونه پژوهش به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. همه شرکت کنندگان پیرو شیوه مدیریت مدیر جدید که سبک مدیریت رهبر عضو را به کار می برد، به پرسشنامه ابعاد جو سازمانی پریزیوزی (1980) به عنوان پیش آزمون پاسخ دادند. ابعاد هدف، ساختار، رهبری، ارتباطات، پاداش ها، روش های کمکی و نگرش نسبت به تغییر با استفاده از مقیاس مسی سنجیده شد. شرکت کنندگان هشت ماه پس از به کارگیری سبک مدیریت رهبر عضو مجددا به مقیاس مذکور پاسخ دادند. نتایج نشان داد که بین پیش آزمون و پس آزمون مقیاس ابعاد جو سازمانی در ابعاد رهبری، ارتباطات، روش های کمکی و نگرش نسبت به تغییر تفاوت معنی دار وجود داشت، این بدان معنی است که این ابعاد پس از هشت ماه بهبود یافته بود؛ همچنین بین زنان و مردان در ابعاد رابطه، پاداش ها و روش های کمکی در پس آزمون تفاوت معنی دار وجود داشت، یعنی دید کارکنان زن نسبت به کارکنان مرد بهبود بیشتری پیدا کرده بود.
    کلیدواژگان: جوسازمانی، عضو رهبر، مدیریت
  • طهماسب کاوسی صفحه 83
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان آموزش های فنی و حرفه ای، کاردانش و نیز شناسایی عوامل احتمالی موثر بر اشتغال آنان، به سفارش سازمان آموزش و پرورش در استان آذربایجان شرقی انجام شد. برای بررسی توزیع ویژگی های اشتغال جامعه مورد مطالعه، نمونه ای به حجم 633 نفر از فارغ التحصیلان (386 نفر از فنی و حرفه ای و 247 نفر از کاردانش به جز دوره بزرگسالان)، به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و داده های موردنیاز با مراجعه مستقیم به آزمودنی ها از طریق ابزار پرسشنامه به دست آمد؛ علاوه براین، از اسناد و مدارک رسمی برای مقایسه یافته ها با اطلاعات و آمارهای رسمی موجود، استفاده شد.
    خلاصه یافته های پژوهش عبارت اند از: این پژوهش نشان داد که4/17 درصد از گروه نمونه فنی و حرفه ای و 15 درصد از گروه نمونه کاردانش در مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی اشتغال دارند و به طور کلی پسران بیشتر از دختران در مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی اشتغال دارند. نتایج نشان داد که نسبت اشتغال مرتبط با رشته تحصیلی در بخش دولتی (5/77 درصد) بیشتر از بخش خصوصی و سایر مشاغل (9/58 درصد) است و نسبت های اشتغال فارغ التحصیلان در مناطق مختلف استان یکسان نیست. بیشترین درصد اشتغال مرتبط با رشته تحصیلی، در میان فارغ التحصیلان نواحی مرکزی مشاهده می شود. سرانجام نتیجه گیری شد که بخشی از مشکلات اشتغال فارغ التحصیلان فنی و حرفه ای به محدودیت های بازارکار و قسمتی به چگونگی برنامه های آموزشی مربوط می شود. در این پژوهش پیشنهاد شد که مهارت های دارای قابلیت اشتغال (اعم از فکری و جسمی) با برنامه های فنی و حرفه ای تلفیق شوند.
    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، آموزش های کاردانش، اشتغال
|
  • Mahboubeh Arefi, Bagher Hejazi, Razieh Haheri Page 8
    This research as aimed at exploring the effects of international academic relationships on curriculum in higher education. Four factors including subject matter, teaching strategies, assessment methods and instructional equipments and facilities were considered. A questionnaire was administered to a total sample of 322 faculty members of state universities, comprising the entire target population. The validity of the questionnaire was verified by a panel of experts. The Cronbach alpha for the overall scale was. 95 resulted from a pilot study on a sample of 35. Results indicated that both groups assumed that the current international relationships had a little effect on curriculum in higher education. Meanwhile, both groups were in favor of increasing international academic relationships in higher education. They also suggested more revision and change in some components of the curriculum. Of particular interest were teaching methods and strategies of foreign languages, development of required skills in communication, internet, technology and research as well as knowledge about different cultures and world issues through the integrated curriculum.
    Keywords: curriculum, higher education, international communication
  • Ghorbanaliye Salami, Elham Shahmandi Page 21
    The purpose of this research was to investigate the relationship between transformational and transactional leadership style among high school principals based on the learning organizations factors (personal matters, mental model, shared vision, team learning and system thinking). A randomly selected sample of 90 principals and 120 teachers from Isfahan participated in the study. The instruments included two questionnaires; one with 41 and the other with 44 items. The Cronbach alpha was 0.96 for the learning organization scale and 0.94 for transformational and transactional questionnaire. Results showed a positive relation between transformational and transactional leadership style with indices of learning organization. It was also found that in view of high school principals the elements of learning organization were above average. As far as the learning organization indices were concerned no difference was found between principals of different sexes, qualifications, and years of experience. Meanwhile, as for the leadership style a significant difference was found between teachers of different qualifications.
    Keywords: Common vision, Leadership, earning, Organizational Learning, Systematic Thinking, Transformational, Transactional Leadership Style
  • Mohammad Ghahramani Page 35
    One of the most important and challenging task of human resources management (HRM) is measuring the effectiveness of training programs. Training effectiveness is a multidimensional and complex concept that consists of many organizational variables and processes.This article reports main results of a descriptive research study on effectiveness of short term courses offered for technicians and engineers of the Western Regional Power Company (WLPC), affiliated to Power Ministry of IRAN (1383/2004-2005). A questionnaire was administered to a randomly selected sample of 172 (124 trainee and 48 managers) from four western provinces of the region.The questionnaire was based on the Kirkpatrick model for measuring training effectiveness. The Cronbach alpha for the trainee's and manager's questionnaire were. 93 and. 89, respectively.Results showed that the effectiveness of courses ranges from 70.2% to 88.4% at different levels of the model.Finally, given the strengths and weaknesses, some solutions and recommendations were suggested to improve the planning and management processes in WLPC training programs.
    Keywords: measuring training effectiveness, Kirkpatrick model
  • Seyyede Maryam Hoseini Largani, Reza Mir Arab, Saeed Rezayi Page 47
    The main objective of the present study was to investigate the obstacles in the development of E-learning in Iran educational system. Firstly, this research investigated the obstacles, using the Delphi method to prioritize them while suggesting some strategies to tackle the problems.A questionnaire with the Cronbach alpha of. 86 was administered to a sample of 46 E-learning experts. Results showed the rank of the obstacles as follows: 1) technological 2) socio-cultural, 3)pedagogical 4) legal/administrative, 5) strategic, and 6) economic.
    Keywords: E, learning, Iran Educational System
  • Yahya Ghaedi, Mohammad Reza Ahanchian Page 60
    The purpose of this study was twofold: to investigate the use of educational research finding among the administrative staff in local education authorities and to describe their perceptions of barriers to research utilization. A total of 68 practitioners were asked about 41 recently published research studies. Results indicated that only 12.25% of them were aware of the published studies through specialized journals. Media, bulletins, abstracts periodicals, and seminars. The main barriers to research utilization were described as a lack of mutual relationship between practitioners and researchers, insufficient funding, and inadequate competence among the practitioners.
    Keywords: utilization, educational researches utilization, utilization methods, utilization obstacles, utilization informing methods, research obstacles
  • Nastran Adib Rad Page 73
    This study aimed to investigate the effect of Leader Member Exchange (LMX) on organizational climate, using the quasi-experimental approach. The sample included 60 employees selected at random from Sooreh University to participate in this research. For pretest the participants responded to Preziosi's (1980) Organizational Diagnosis Questionnaire(ODQ) which assesses seven dimensions of organizational climate(Purpose, Structure _ Leadership_Relationship-Rewards- Helpful mechanism_Attitude toward change). After an interval of eight months all sample responded to the ODQ once again as the posttest. Results showed significant differences between pretest and posttest scores in terms of Purpose, Leadership, Relationship, Helpful mechanism and Attitude toward change. Pretest scores of men and women were found to be significantly different in terms of Rewards.
    Keywords: Leader Member Exchange, the ODQ, Organizational climate
  • Tahmasb Kavousi Page 83
    This study was carried out in East Azerbaijan province in Iran to survey the employment situation of the work-based and vocational education graduates and to explore the probable factors affecting their employment. Data were collected using a questionnaire administered to a stratified random sample of 633 individuals (386 from vocational and 247 from work-based courses).Findings showed that only 17.4 percent of vocational education graduates and 15 percent of work-based graduates were employed in positions related to their fields. The proportion of employment varied in different regions of the province. The maximum percentages of field-related employment belonged to the graduates of the central region. Finally, it was concluded that problems of employment were partially related to the limitations of labor market and also to the quality of educational program. It was suggested to integrate the employability skills with the career and technical programs.
    Keywords: vocational education, work, based education, employment