فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 10 (بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اباصلت خراسانی*، حاتم ملکی، زهرا معارفوند صفحات 9-26
    در پژوهش حاضر رابطه بین مدیریت تنوع و کیفیت کار تیمی در میان تیم های کاری شرکت ساپکو مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. واحد تحلیل در تحقیق حاضر 5 تیم کاری (مدیریت، بهینه کاوی، دانش، رهبری و صندوق) بودند که به صورت سرشماری (20 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها، از دو پرسشنامه استاندارد شدهمدیریت تنوع و کیفیت کار تیمی استفاده گردید، که پایایی(مدیریت تنوع: 89/0، کیفیت کار تیمی 84 /0) و روایی آن ها نیز مورد تایید قرار گرفت. در پایان، داده های به دست آمده با روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاکی از ارتباط مثبت و معنی دار مدیریت تنوع و کیفیت کار تیمی در سطح 01/0 می باشد. در این تحقیق کیفیت کار تیمی و ابعاد آن و متغیر های جنسیت، تخصص مختلف، تحصیلات متفاوت، سنین مختلف و سابقه کار متفاوت وارد مدل رگرسیون شدند. نتایج بررسی نشان داد که از میان متغیرهای موجود، متغیرهای تخصص های مختلف و سطح تحصیلات متفاوت به عنوان مهمترین پیش بینی کننده های کیفیت کار تیمی در میان اعضای تیم های کاری هستند و بیشترین درصد تغییرات (واریانس) کیفیت کار تیمی را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت تنوع، کیفیت کار تیمی، شرکت ساپکو
  • داود معصومی*، بتول معصومی صفحات 27-47
    فرهنگ به طور کلی و ارزش ها و نرم های غالب در یک جامعه با ترسیم مطلوبیت ها، قالب ها و حتی فرایند ها نقش مهمی در ایجاد و شکل دهی فعالیت ها، شیوه ها و فناوری های آموزشی ایفا می کنند.لازم به ذکر است که فناوری ها پدیده های خنثی نیستند؛ بلکه پدیده های مختص به فرهنگ است که در بطن زمینه های فرهنگی ایجاد می شوند. فناوری های آموزشی برآمده و متاثر از فرهنگ و زمینه ای هستند که در آن محیط شکل گرفته اند و بالطبع منعکس کننده خصیصه ها، انتظارات و نیازهای خاص آن جامعه می باشد. بنابراین معرفی و آوردن فناورهایی (مانند CMS، LMS و غیره که با نرم های متفاوت با نرم های ما طراحی شده اند) می تواند پاردایم ها و جریان های فکری غالب را به چالش بکشد. از این رو بسیاری مهم ترین پیش نیاز آموزش الکترونیکی را تغییر پارادیم های فرهنگی آموزشی می دانند. این مقاله تلاشی جهت بحث و بررسی مولفه های فرهنگی - آموزشی در طراحی و کاربست یادگیری الکترونیکی می باشد. شناخت صحیح بسترها و مو لفه های فرهنگی- آموزشی کشور خودمان در کنار شناسایی زیرساخت های فرهنگی-آموزشی فناوری های عرضه شده می تواند عاملی مهم و کلیدی در طراحی، کاربست و در نهایت بومی کردن این فناوری ها می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، یادگیری الکترونیکی، ابعاد فرهنگی
  • محبوبه عارفی*، محمد قهرمانی، محمود ابوالقاسمی، اکبر خرسندی یامچی صفحات 48-73
    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی فعالیت های فوق برنامه دانشگاه شهید بهشتی از دیدگاه دانشجویان بود که کوشش شده است با رویکردی سیستمی وضعیت مولفه های دروندادی، فرایندی و بروندادی فعالیت های فوق برنامه مشخص و پیشنهادهایی جهت بهبود و ارتقاء مطلوبیت فعالیت ها ارائه گردد. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی، از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی و جامعه آماری مورد مطالعه دانشجویان فعال و غیر فعال در فعالیت های فوق برنامه بوده اند که از بین دانشجویان فعال 84 نفر و دانشجویان غیر فعال 375 نفر با استفاده از جدول مورگان و به روش تصادفی نسبی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات و داده های لازم از پرسشنامه محقق ساخته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون t تک نمونه، آزمون t برای گروه های مستقل، تحلیل واریانس یکراهه و آزمون شفه) استفاده شد. به طور کلی یافته های پژوهش نشان داد فعالیت های فوق برنامه از دیدگاه دانشجویان فعال، اثربخش ولی از دیدگاه دانشجویان غیر فعال، اثربخش نبوده است.
    کلیدواژگان: اثربخشی، فعالیت های فوق برنامه، دانشگاه شهید بهشتی
  • حمید ملکی*، محمد فقیهی، مرضیه حامدی صفحات 74-87
    سازمان ها در تلاش برای افزایش سطح یادگیری سازمانی کارکنان، پیوسته به دنبال راهکارهایی هستند تا ضمن ارتقاء بهره وری آموزشی و سازمانی، از تاثیرات عوامل مخرب بر نیروی انسانی خود جلوگیری کنند. هم اکنون فرضیه اصلی این است که رضایت شغلی چگونه می تواند یادگیری سازمانی را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر درصدد است توسط دو تحلیل ANOVA و SEM علاوه بر بررسی تاثیر رضایت شغلی بر یادگیری سازمانی، هرکدام از عناصر مربوطه را به صورت جداگانه مورد تحلیل قرار دهد. نتایج حاکی است رضایت شغلی به میزان 0.96 واحد بر یادگیری سازمانی موثر است. علاوه بر این در فرضیات فرعی سرپرست با 0.74 واحد بیشترین عامل تاثیرگذار بر رضایت شغلی، همکاران با 0.32 واحد کمترین تعامل تاثیرگذار بر رضایت شغلی، ساختار سازمانی با 0.86 واحد مهم ترین عامل اثرگذار بر یادگیری سازمانی و سنجش عملکرد با مقدار 0.55 واحد کمترین عامل اثرگذار بر یادگیری سازمانی شناخته شدند. در همین راستا نتیجه گیری شد، کارکنانی که از شرایط شغلی خود احساس نارضایتی می کنند به احتمال زیاد از یادگیری سازمانی مناسبی برخوردار نبوده و بهره وری بالایی را ازخود نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، یادگیری سازمانی، مدل یابی معادلات ساختاری (SEM)
  • محمدحسین فروغی نیا*، هادی پورشافعی، احمد خامسان، جعفر خوشبختی صفحات 88-110
    اندیشه های تازه و دگرگونی های اساسی که در قلمرو مدیریت منابع انسانی پدید آمده، موجب شده تا راه برای بهره گیری از توان تخصصی کارکنان میسر شود و توجه مدیران به کارکنان به عنوان مهم ترین سرمایه سازمان، معطوف گردیده است. این امر موجب طراحی و تدارک برنامه های گسترده و متنوع جهت ارتقای توان تخصصی و حرفه ای کارکنان، بالندگی، رضایت، دلبستگی و بهبود کیفیت زندگی کاری آنان نیز شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی کاری و تبیین نقش پیش بینی کننده مولفه های آن با توانمندسازی روان شناختی معلمان مدارس ابتدایی شهر بیرجند انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و جامعه آماری پژوهش، کلیه معلمان پایه چهارم و پنجم مدارس ابتدایی در سال تحصیلی 90-1391 بوده اند. حجم نمونه با توجه به جدول کرجسی و مورگان، 188 نفر برآورد و به صورت تصادفی انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها دو پرسش نامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) و توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر (1995)، که اعتبار آن ها به کمک آلفای کرونباخ به ترتیب 895/0 و 827/0 تعیین گردید. نتایج نشان داد وضعیت کیفیت زندگی کاری و توانمندسازی روان شناختی معلمان در سطحی بالاتر از میانگین بود. بین کیفیت زندگی کاری و مولفه های آن به غیر از مولفه «فضای کلی زندگی» با توانمندسازی روان شناختی رابطه معنی داری وجود دارد. از بین مولفه های کیفیت زندگی کاری، به ترتیب اولویت «وابستگی اجتماعی زندگی کاری»، «تامین فرصت رشد و امنیت مداوم» و «توسعه قابلیت های انسانی»، پیشی بینی کننده های معنی داری برای توانمندسازی روان شناختی هستند. بین مولفه های کیفیت زندگی کاری و مولفه های توانمندسازی روان شناختی، معلمان مرد و زن در مجموع تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، توانمندسازی روان شناختی، معلمان مدارس ابتدایی
  • جیران چام چام*، کیومرث زرافشانی، نرگس حسن مرادی صفحات 111-128
    مدیریت موثر در عصر ما مدیریتی است که از محدوداندیشی سازمانی خود را رهانیده و به جامعه و محیط وسیع تری می اندیشد. چرا که مسئولیت سازمانی صرفا این نیست که سازمان اثربخش باشد، بلکه مسئولیت اصلی این است که به جامعه ای که در آن فعالیت می کند، خدمت کند. این در حالی است که بهره وری در سازمان های کنونی در سطح پایینی قرار دارد به گونه ای که پاسخ گوی خدمت گذاری به جامعه هدف خود نمی باشد. سازمان جهاد کشاورزی به عنوان مهم ترین سازمان متولی فعالیت های کشاورزی در سطح استان لرستان از این امر مستثنی نبوده و هر ساله اثرات سوءی از عدم بهره وری کارکنان آن، به جامعه هدف این سازمان که همانا جامعه روستائی می باشد، وارد می شود. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر بهره وری کارکنان جهاد کشاورزی استان لرستان شکل گرفت. پژوهش از نوع کمی و از لحاظ داده پردازی توصیفی محسوب می گردد. در مطالعات توصیفی هدف توصیف وضعیت موجود بر مبنای داده های تحقیق است. در این مطالعه از روش تحلیل عاملی به عنوان عوامل تاثیرگذار بر بهره وری نیروی کار سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان جهاد کشاورزی استان لرستان (N=1000) می باشد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ساختارمند بود که براساس ادبیات موضوع طراحی شد و در اختیار 50 نفر از کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان که به روش تصادفی انتخاب شدند، قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS و با بکارگیری آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفت. نتایج نشان داد آن چه در بهره وری کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان موثر است حزب گرایی، وجدان کاری و پایبندی به قوانین و مقررات است. از طرفی نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان می دهد، عواملی هم چون عوامل رضایت اقتصادی، تمرکزگرایی، تعهد سازمانی، زمینه رشد و ارتقای شغلی، عدالت سازمانی، عامل سیاسی، روابط اجتماعی، مهارت فردی و تعلق به سازمان در بهره وری کارکنان موثر بوده است. نتایج این مطالعه می تواند دستاورهایی برای سطوح بالاتر مدیریت جهاد کشاورزی استان لرستان داشته باشد. بدین صورت که با مشخص شدن مشکلات عمده کارکنان و سیستم مدیریتی این استان، برنامه ریزان کشوری با شناخت دقیق از موارد مذکور با واقع بینی برای توسعه نیروی انسانی و فصل کردن مشکلات کارکنان در سطح سازمان برنامه ریزی می کنند. در این صورت و با استفاده از حداکثر ظرفیت و توانایی افراد در سطح سازمان مسلما مشکلات عمده دیگر از جمله مشکلات مالی، برنامه ریزی و... مرتفع خواهد شد، که در نهایت در سطح روستاها و بخش های تحت پوشش، توسعه کشاورزی تسریع و امکان پذیر می شود.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی کار، سازمان جهاد کشاورزی، استان لرستان
  • نادر سلیمانی* صفحات 129-152
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ساختار سازمانی با استقرار مدیریت کیفیت فراگیر در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی منطقه ده بود. پژوهش به شیوه توصیفی (همبستگی) انجام شد. جامعه آماری پژوهش اعضاء هیات علمی واحدهای دانشگاهی منطقه ده بودند. حجم نمونه مطابق با جدول مورگان 157 نفر برآورد گردید، و به شیوه نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها دو پرسش نامه بود. یک پرسش نامه محقق ساخته مرکب از 6 بعد و 30 گویه برای سنجش ساختار سازمانی و پرسش نامه موسسه فدرال کیفیت مرکب از 8 معیار برای ارزیابی مدیریت کیفیت فراگیر مورد استفاده قرار گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون و آزمون نسبت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که: 1) امتیاز واحدهای دانشگاهی در ابعاد ساختاری بالاتر از حد متوسط است.2) واحدهای دانشگاهی در استقرار و اجرای مدیریت کیفیت فراگیر تازه شروع به یادگیری و برنامه ریزی نموده اند و هنوز به اجرای واقعی مدیریت کیفیت فراگیر اقدام ننموده اند. 3) بین چهار بعد ساختار سازمانی (رسمیت، پیچیدگی، سلسله مراتب و تصریح رویه ای) با استقرار مدیریت کیفیت فراگیر رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. 4) بین بعد تمرکز با استقرار مدیریت کیفیت فراگیر رابطه منفی و معنادار وجود دارد. 5) نتایج تحلیل رگرسیونی نیز نشان داد که دو بعد تمرکز و تصریح رویه ای پیش بینی کننده های معناداری برای اجرای مدیریت کیفیت فراگیر هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت، مدیریت کیفیت فراگیر، ساختار سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی
|
  • A. Khorasani.*, H.Maleki., Z.Maarefvand Pages 9-26
    In the present study the relationship between diversity management and quality of teamwork among team work Sapco was studied. Research method was descriptive and correlation design. Unit of Analysis in the study was 5teams (management, benchmark, knowledge, leadership and Fund)which (20 people)through census sampling were examined. In order to collect information, diversity management and teamwork quality of two standardized questionnaires was used. The validity and reliability of them(diversity management: 89/0, teamwork quality 84/0)was approved. The data obtained with Pearson correlation and multiple regression analysis were analyzed. Results showed positive and significant relationship between diversity management and teamwork quality. In this study, team work quality as the independent variable and the variables of sex, different specialties, different studies, different age, and different career, as the dependent variable entered the regression model. the results showed among the variables, variables different specialties and education level were as one of the most predictors of teamwork quality among members team sand the largest percentage changes is dedicated to team work quality.
    Keywords: diversity management, team work quality, sapco
  • D. Masoumi*, B. Masoumi Pages 27-47
    When utilizing technologies in educational settings, it is important to note that this is not a culturally neutral phenomenon; rather, they are cultural-specific ventures that are grounded and provided in a specific cultural context. Despite increasing acknowledgment of the cultural and cultural pedagogical issues fundamental importance in educational settings, these issues have hardly been addressed and thus may not be taken in to account in the design and implementation of e-learning services and products such as LMS and CMS. This article, therefore, aims to shed some light on culturalpedagogical issues in designing and implementing elearning. Exploring and understanding the embedded cultural-pedagogical norms in educational institution is critical not only for successful design and implementation of e-learning services and products but also for drawing the intended educational outcomes. Because only with a clear sense of these theoretical foundations that underpin assumptions about learning and teaching, can e-learning courses be appropriately designed, used and qualified.
    Keywords: Culture, cultural, pedagogical issues
  • M. Arefi*, M. Ghahramani., M. Abolghasemi., A. Khorsandi Yamchi Pages 48-73
    The purpose of this research was the investigation of Effectiveness of Extracurricular activities in Shahid Beheshti University by using a systemic approach. It has attempted to identify the main input, procedural, and output elements of the extracurricular activities and to offer some suggestions for improvement of those activities. The method of this research was descriptive. To collect data, researchermade questionnaires were used. Research population had consisted of 375 inactive students and 84 active students in extracurricular activities that were selected through stratified – proportional sampling by using Morgan formula. For analyzing the data of research descriptive and inferential statistical methods (variate T-test, bivariate T-test and ANOVA, scheffe testing) were used. The viewpoints of active students had indicated the Extracurricular activities were Effective, but the inactive students considered extracurricular activities inffective.
    Keywords: Effectiveness, Extracurricular activities, Shahid Beheshti University
  • H. Maleki*, M. Faghihi, M.Hamedi Pages 74-87
    Organizations in their efforts for improving the level of Organizational learning of their employees continuously seeking ways to promote educational and Organizational productivity and in addition to that prevent the destructive factors from affecting their human resources. The main hypothesis is how job satisfaction can affect Organization learning. The present research intends to study the effect of job satisfaction on Organizational learning and further analyses each relevant component separately through SEM and ANOVA. The result indicates that job satisfaction at the extend of 0.96 unit Affects Organizational learning. In addition to that in other hypotheses, supervisor with 0.74 has the most effective factor on job satisfaction. The co- worker with 0.32 units has the least affect on job satisfaction. Organizational structure with 0.86 units is the most important effective factor in organizational learning and assessment of performance with 0.55 unit is the least effective factor in organizational learning. It is concluded that employees who do not have job satisfaction probably do not have appropriate organizational learning and do not show high productivity.
    Keywords: job satisfaction, organizational learning
  • M. Foroghinia.*, H. Porshafeei, A.Khamsan., J. Khoshbakhti Pages 88-110
    By new reflections and basic changes which have been made in the field of Human Resources Administration (HRA), the way for using the professional ability of employees has paved and managers pay more attention to workers who are the main property of organizations. This has caused to design and provide spread and various programs in order to improve the professional ability of employees, boasts, satisfaction, affection and also the quality of their work life. This research has been done with the aim of investigating the quality of work life and making clear the role of its predictive terms with psychological empowerment of primary teachers in Birjand. The research method was descriptive-corrolational and the statistic society was all the teachers of grades 4 and 5 in Birjand primary schools in academic years 1390_91. The samples size has been estimated base on Korchi and Murugan chart and was 188 teachers whom have been chosen by Random Sampling. The research tools were two questionnaires: Quality of Work Life (Walton, 1973) and Psychological Empowerment (Spreatrez, 1995), which their reliabilities were respectively 0/895 and 0/827, base on Conbach’s Alpha. The results showed that the condition of quality of work life and psychological empowerment of teachers were higher than average. There were statistically significant correlation between the components of quality of work life (instead of general atmosphere) and psychological empowerment. In addition, social dependence of work life, securing the opportunity of growth, continuing security and expanding the human abilities predicts psychological empowerment. Furthermore, there were statistically significant differences between the components of quality of work life and psychological empowerment of male and female teachers.
    Keywords: the quality of work life, psychological empowerment, primary schools teachers
  • J. Chamcham*, K. Zarafshani., N. Hasanmoradi Pages 111-128
    Effective management in our era is a management which freed itself from narrow thinking regarding organization and thinks in terms of society and wider environment. Since organizational responsibility is not just that the organization be effectively, rather its main responsibility is to serve to society in wich it operates. At present time, organizational efficiency is at the lowest across the country. For example, Agricultural Jihad Organization (AJO)in Lorestan province is one of those organization that seems to operate at minimum efficiency which in turn affects rural population. Therefore, the purpose of this quantitative study was to explore factors influencing efficiency of Agricultural Jihad Organization personnel in Lorestan Province. The population comprised of all AJO personnel. Using accessible sampling, 50 personnel agreed to participate in the study. SPSS was used to analyze the data. Results of factor analysis revealed that three factors are responsible for AJO personnel efficiency. Namely: politic oriented, job commitment, and commitment to organization rules and regulations. Moreover, economic satisfaction, centralization, organizational commitment, job improvement, organizational justice, political factors, social relations, individual skills, and organizational belongingness were determinants of personnel efficiency. Result of this study has implications for Higher management in AJO. For example, factors mentioned in this study can be used as a benchmark to overcome obstacles in organizational efficiency. This in turn would enhance rural development.
    Keywords: Personnel efficiency, Agricultural Jihad Organization, Lorestan province
  • N. Soleimani* Pages 129-152
    The purpose of the study was to explore the relationship betweenorganizational structure and implementation of total quality management. The study used the descriptive (correlation) method of data collection. The participants in this study were 227 member of faculty at Azad Universitiesin district 10. Two instruments were used to collect data. Organizational structure was measured by one self-designed questionnaire. Theimplementation of total quality management measured by the Federal TotalQuality ManagementQuestionnaire (1990). The data were analyzed by using the Pearson product – moment correlation technique, multiple regressions and ratio test. The major findings were as follows: 1) score of dimensions of structural is higher than moderate in universities. 2) Implementation of TQM is at start point in universities. 3) A significantly positive relationship was found between four dimensions of organizational structure (Formalization, complexity,Hierarchy, Procedural specification) and TQM. 4) A significantly negative relationship was found between dimension of centralization and TQM 5) The multiple regression analysis indicated that two dimension (Procedural specification and centralization) are significant predictor of TQM.
    Keywords: organizational structure, Total Quality Management, Islamic Azad University, Z0ne 10