فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 2 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 5
  • زهرا صباغیان، محمدحسین پورکاظمی صفحه 7
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه موفقیت تحصیلی دانشجویانی که از توالی رشته در دوره کارشناسی ارشد برخوردارند با دانشجویانی که فاقد توالی رشته اند انجام شده است.این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی ارشد در رشته های مختلف دانشگاه های دولتی ایران می باشد. جامعه دوم تحقیق اعضاء هیات علمی دانشگاه ها می باشند.حجم افراد نمونه شامل 440 نفر است که 170 نفر از اساتید و 270 نفر از بین دانشجویان به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار تحقیق شامل دو پرسشنامه است که یکی مخصوص اساتید و دیگری به منظور کسب اطلاعات از دانشجویان کارشناسی ارشد تنظیم گردید. این پرسشنامه ها حاوی سوالاتی است که به صورت بسته و یا کوتاه پاسخ ارائه شده است. دو گروه نمونه تحقیق به سوالات پرسشنامه ها پاسخ دادند و با استفاده از تجزیه و تحلیل های آمار توصیفی و استنباطی، داده ها بررسی و نتایج زیر به دست آمد:1- اساتید علوم انسانی «رضایت از رشته کارشناسی ارشد دانشجویان فاقد توالی رشته» را بیشتر از سایر اساتید ارزیابی می کنند. اساتید مخالف با تغییر رشته درصدهای پایین تری را برای «شانس اشتغال» و «رضایت دانشجویان» ارزیابی می کنند. 2-اساتیدی که نگرش های منفی به تغییر رشته دارند، نظرهای منفی تری به تغییر رشته می دهند و اساتید علوم انسانی در مقایسه با اساتید سایر رشته ها برای دانشجویانی که تغییر رشته می دهند موفقیت بیشتری پیش بینی می کنند. 3-اساتید موافق با تغییر رشته جامع نگری بیشتری را برای دانشجویان فاقد توالی رشته اظهار می کنند.4-اساتید وجود انگیزه های مادی را در تصمیم به تغییر رشته در دوره کارشناسی ارشد تاکید نمی کنند.5-از دیدگاه دانشجویان میزان رضایت از رشته تحصیلی در دوره کارشناسی در تغییر رشته موثر نیست ولی میزان علاقمندی به رشته تحصیلی در دوره کارشناسی ارشد در «تغییر رشته» موثر است.6-با توجه به تعداد بیشتر ترم های مشروطی دانشجویانی که توالی رشته دارند، دانشجویان فاقد توالی رشته موفق تر هستند.7-از دیدگاه دانشجویان، انتخاب رشته کارشناسی ارشد دانشجویانی که توالی رشته دارند با انگیزه رفاه اجتماعی در آینده و حال در ارتباط است انتخاب رشته دانشجویان فاقد توالی رشته با عواملی چون «روشن دیدن آینده شغلی»، «رفاه و درآمد» و «ارزش اقتصادی» تقارن دارد.
    کلیدواژگان: موفقیت تحصیلی، توالی رشته
  • ابراهیم صالحی عمران، فرخنده رستمی صفحه 22
    آموزش های دانشگاهی باید بتواند با ارائه برنامه های آموزشی مناسب در بروز ویژگی های مانند استقلال طلبی، ریسک پذیری، خلاقیت، خود باوری و آینده نگری در دانشجویان موثر باشند و توانایی های بالقوه دانشجویان را شناسایی کند و این توانایی را بین آن ها ایجاد کند که دانش آموختگان به جای جستجوی کار خودشان به عنوان نیروی مولد علاوه بر ایجاد کسب و کار برای خود برای دیگران نیز کار ایجاد کنند. بنابراین هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی آموزش های دانشگاهی در پرورش ویژگی های کارآفرینی دانشجویان می باشد. برای نیل به این هدف نمونه آماری به حجم 335 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی سال تحصیلی 82 دانشگاه مازندران به روش نمونه گیری طبقه ای-تصادفی به تفکیک دانشکده و جنسیت انتخاب شدند. سپس با استفاده از پرسشنامه داده های مورد نیاز این تحقیق جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر آن است که برنامه های آموزشی دانشگاه زمینه مناسبی در پرورش ویژگی های کارآفرینی دانشجویان فراهم نکرده است. نتایج آزمون تحلیل واریانس برای مقایسه عملکرد برنامه های آموزشی در دانشکده های مختلف نشان دادکه هیچکدام از دانشکده ها عملکرد بهتر یا بدتری نسبت به سایر دانشکده ها در پرورش روحیه ی کارآفرینی نداشته است و میزان برخورداری دانشجویان از روحیه ی کارآفرینی در 14 دانشکده مورد مطالعه تفاوت معناداری با هم نداشته است. همچنین نتایج آزمون تی تست برای مقایسه میانگین روحیه ی کارآفرینی زنان دانشجو و مردان دانشجو نشان داد که بین جنسیت و روحیه ی کارآفرینی رابطه معناداری وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: آموز ش عالی، کار آفرینی، دانشجو
  • محمدرضا کرامتی صفحه 35
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رضایت اعضاء هیات علمی از سیستم پژوهشی دانشگاه با انگیزه پژوهشی آنان صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد، تربیت معلم و علوم پزشکی سبزوار بود. از بین 194 نفر عضو هیات علمی رسمی و پیمانی بر اساس فرمول کوکران 122 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. پرسشنامه محقق ساخته سنجش رضایت اعضاء هیات علمی از سیستم پژوهشی دانشگاه ابزار اساسی پژوهش بود. نتایج نشان داد بین رضایت اعضای هیات علمی از سیستم پژوهش دانشگاهی و نگرش آنان به پژوهش (انگیزه کیفی) و همچنین فعالیت های پژوهشی انجام شده توسط اعضای هیات علمی (انگیزه کمی) رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام نشان داد امکان استفاده اعضای هیات علمی از شبکه اینترنت پیش بینی مناسبی برای افزایش نگرش مثبت آنان به پژوهش (افزایش انگیزه کیفی) می باشد. تحلیل رگرسیون هم چنین نشان داد در دسترس بودن پایان نامه ها و تحقیقات صورت پذیرفته بیشترین سهم را در افزایش فعالیت های پژوهشی اعضای هیات علمی (انگیزه کمی) دارد. پیشنهاد می شود تا ساز و کارهائی برای دسترسی اعضای هیات علمی به پایان نامه ها و تحقیقات انجام گرفته و مجلات تخصصی فراهم شود، زیر ساخت های شبکه جهانی اینترنت در دانشگاه تقویت گردد و همکاری کارگزاران بخش پژوهشی دانشگاه در تعامل با اعضای هیات علمی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: عضو هیات علمی، فعالیت پژوهشی، رضایت، سیستم پژوهشی، دانشگاه، انگیزه
  • اصغر تقی نسب، محمدحسن پرداختچی، محمد قهرمانی صفحه 42
    هدف این پژوهش، تعیین رابطه بین سبک رهبری مدیر با سلامت سازمانی در مدارس متوسطه دولتی پسرانه شهرستان رباط کریم بوده است. بدین منظور برای تعیین سبک رهبری مدیران مدارس از پرسشنامه توصیف رفتار رهبر برای تعیین سلامت سازمانی مدارس، پرسشنامه سلامت سازمانی مدارس متوسطه را که توسط هوی و همکارانش ارائه شده است، بکار بردیم. این پرسشنامه، سلامت سازمانی را از لحاظ هفت بعد (یگانگی نهادی، ساخت دهی، ملاحظه گری، پشتیبانی منابع، نفوذ مدیر بر فرادستان، روحیه و تاکید علمی) و در سه سطح (نهادی، اداری و فنی) بررسی می کند: بین سبک رهبری مدیران مدارس و سلامت سازمانی آن ها رابطه معنی داری درسطح 01/0= وجود دارد.
    بین سبک رهبری مدارس و سلامت آن ها در سطح نهادی رابطه معنی داری در سطح 01/0= وجود دارد. بین سبک رهبری مدارس و سلامت آن ها در سطح اداری رابطه معنی داری در سطح 01/0= وجود دارد. بین سبک مدیریت مدارس و سلامت آن ها در سطح فنی رابطه معنی داری در سطح 01/0= وجود دارد. همچنین بررسی داده ها نشان داد که بین سبک رهبری و میانگین نمرات مدارس در ابعاد پشتیبانی منابع و نفوذ مدیر بر فرا دستان رابطه معنی داری در سطح 05/0= تائید نمی شود.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، سلامت سازمانی، مدارس متوسطه
  • محمدعلی میرزابیگی، حسن فرهمندخواه صفحه 55
    پژوهش حاضر با روش توصیفی- پیمایشی به کشف و اولویت بندی نیاز های آموزشی مدرسان دانشکده صدا وسیما، در سال تحصیلی86- 1385 پرداخته است که در چهار گروه آموزشی ارتباطات، هنر های رسانه ای، مهندسی رسانه و دروس عمومی و معارف اسلامی مشغول به تدریس هستند.با استفاده از تکنیک دلفی وتکنیک تجزیه و تحلیل شغل به مجموعه ای از نیاز های مرتبط با رشد حرفه ای دست یافته شد و پس از پالایش و اولویت بندی آنها، تعداد47 نیاز در سه حیطه برنامه ریزی درسی، تدریس و ارزشیابی آموزشی مشخص گردید. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته می باشد که سوالات بسته پاسخ بوده و از طیف لیکرت پیروی می کند. مدرسان در پرسشنامه به دو سوال درباره هر یک از نیاز ها پاسخ دادند اول ضرورت یادگیری آن نیاز در حرفه مدرسی و دوم ارزیابی از وضعیت خود. در این تحقیق با الهام از الگوی نیاز سنجی کلاین به بررسی نیاز ها پرداخته شده است.جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدرسان دانشکده صدا وسیما درسال تحصیلی 86-85 می باشد که تعداد آنها75 نفر بوده است. با توجه به در دسترس بودن استادان و همکاری آنها تعداد70 پرسشنامه جمع آوری گردید.دراین تحقیق برای تعیین پایایی ابزار اندازه گیری از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. آمار توصیفی نظیر فراوانی، درصد گیری و میانگین به کاررفته است از تحلیل عامل برای دسته بندی نیازها در عوامل کوچکتر و نیز تایید اعتبار ابزار تحقیق استفاده شده و برای مقایسه اولویت های نیازهای آموزشی گروه های آموزشی ازتحلیل پارامتریک آزمون t وابسته و از تحلیل ناپارامتریک ویلکاکسون استفاده شده است. کلیه فعالیت های آماری این تحقیق در نرم افزار (SPSS) انجام شده است.از نتایج نیاز سنجی می توان گفت که، با توجه به نیازهای مشترک بین گروه های آموزشی مورد اشاره، مدرسان دانشکده صدا وسیما دراین مقولات نیاز به آموزش دارند:آشنایی با حیطه های طبقه بندی اهداف (شناختی، عاطفی و روانی –حرکتی)، کاربرد روش گردش علمی در تدریس، کاربرد روش نمایشی در تدریس، آشنایی با فنون کارگاه آموزشی، آموزش از راه دور، آشنایی با اینترنت، آشنایی با ویژگی های روان شناختی دانشجویان، مدیریت کلاس، ارزشیابی پیشرفت تحصیلی و فنون ارزشیابی.
    کلیدواژگان: نیاز سنجی آموزشی، آموزش عالی، رشد حرفه ای مدرسان
  • محسن طالب زاده، آرش خیر خواه، فروغ دهقانی صفحه 76
    یکی از مراحل اساسی در طراحی و تنظیم برنامه های درسی انتخاب و سازماندهی محتوا است. مهم ترین بخش از محتوا، مواد درسی مختلفی است که در قالب موضوعات متعدد در کتاب های درسی جمع آوری و به دانش آموزان ارایه می شود. از آنجا که کتاب درسی در نظام آموزشی ما به شکل واحد برای کل کشور تدوین می شود، در نتیجه از اهمیت خاصی برخوردار است. این پژوهش به بررسی میزان انطباق کتاب شیمی سال اول دبیرستان با اصول انتخاب وسازماندهی محتوای کتاب درسی تغییر یافته شیمی از دیدگاه دبیران شیمی استان تهران پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دبیران شیمی سال اول دبیرستان استان تهران به تعداد2203نفر می باشد که در سال تحصیلی 83-82 مشغول به تدریس بوده اند. حجم نمونه 327 واحد آماری (دبیر) محاسبه شد و روش نمونه گیری خوشه ایطبقه بندی شده بوده است. این پژوهش با توجه به هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی می باشد. برای گردآوری داده ها پرسشنامه ای حاوی 36 سوال طراحی و میان واحدهای آماری نمونه توزیع شده است.به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از فنون آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد و نمودار) استفاده شد و آمار استنباطی به آزمون کااسکور(خی دو) اختصاص داشته است. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که محتوای کتاب متناسب با اهداف مصوب تهیه و تدوین گشته است و با توانایی ذهنی، علایق و نیازهای فراگیران پایه اول دبیرستان و موضوعات و نیازهای مهم جامعه تناسب داشته است همچنین درسازماندهی محتوای کتاب شیمی سال اول اصول کلی انتخاب وسازماندهی محتوی (توالی، تداوم، وحدت) رعایت شده است.
    کلیدواژگان: کتاب شیمی، اول دبیرستان، محتوا، انتخاب محتوا، سازماندهی محتوا (توالی، تداوم، وحدت)
  • شیدا جهانی*، شیخ عبدالمالک بن محمد اسماعیل صفحه 83
    سواد اطلاعاتی و بکارگیری آن یک معضل است در بین مولفان آموزشی در سراسر جهان. به تدریج در طول چندین سال گذشته علاقه در آموزش و فعالیت های اطلاعاتی در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه ها در حال رشد است. اعضای انستیتوهای آموزش عالی این تصور را دارند که بهترین استفاده فناوری اطلاعات در کارهای آموزشی و شکل های مختلف فناوری اطلاعات در آموزش و یادگیری فعالیت های تحقیقاتی می باشد در نتیجه یک نیاز فوری برای دانشگاه ها برای تاسیس برخی از سیستم های حفاظتی آموزشی برای سواد اطلاعاتی در بین اعضای هیئت علمی وجود دارد. این مقاله قسمتی از رساله دکترا است که روی سیستم آموزش عالی ایران در ارتباط با برنامه های توسعه ای فناوری اطلاعات در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه تمرکز دارد. هدف از این مقاله: تحلیل جایگاه موجود سواد اطلاعاتی اعضای هیئت علمی دانشگاه های ایران، شناسایی چالش های برنامه های سواد اطلاعاتی و بررسی چشم اندازهای آینده برنامه های سواد اطلاعاتی در ارتباط با اسناد طرح چشم انداز 20 ساله دولت ایران است. داده های موجود بر پایه اطلاعات بدست آمده از بازبینی انتقادی برنامه های سواد اطلاعاتی در ساختار آموزش عالی و حرکت سواد اطلاعاتی در دانشگاه های ایرانی است.
|
  • Zahra Sabbaghian, Mohammad Hossein Poorkazemi Page 7
    The main objective of this research was to compare the university student's educational success who had consecution in their field of study at M.S. level with those who hadnt.This research was done by descriptive survey method. The population included all university students at M.S. level in different fields and also their instructors in Tehran public universities. A sample of 170 instructors and 270 students were selected by stratified random sampling method. Two closed response questionnaires were used; one of them was used for instructors and the second one for M.S. students. The results showed: 1- The human science instructors evaluated the satisfaction of M.S. Students without consecution more than other students. Those instructors who disagreed with changing students field of study at M.S. level evaluated lower chance of students occupation and satisfaction. 2- Instructors who disagreed with changing student's field of study at M.S. level declared more negative view towards changing field of study. Human science instructors predicted more success for students who changed their field of study. 3- Instructors who were agree with changing student's fields declared more comprehensiveness for students without consecution. 4- Instructors didnt emphasized on the materiality motivations in terms of decision to change field of study at M.S. level. 5- From student's point of view, The rate of satisfaction from field of study in B.S. didnt influenced on changing it at M.S. level, but the rate of interest towards their field of study at M.S. was significant factor which influenced changing field of study. 6- Since students who had consecution in their field of study had more faild scores, students without consecution were more successful. 7- From student's point of view, selecting the field of study at M.S. level in students with consecution was related to social welfare motives in present and future, while selecting field of study in students without consecution was related to factors such as, future job selection, welfare, income and economic values.
    Keywords: educational success, consecution in field of study
  • Ebrahim Salehi Omran, Farkondeh Rostami Page 22
    The main purpose of this survey is that how much the tertiary education has developed the spirit of entrepreneurship in the students of Mazandaran University. For this purpose, 335 M.A students were randomly and with respect to gender and faculty selected as participants. The required data were gathered through questionnaire and then analyzed through descriptive and inferential statistics. The results indicate that educational programs of university have contributed nothing to the development of entrepreneurship spirit in students. In the case of comparing the functions of educational programs in different faculties, the results of variance analysis show that no faculty has acted better or worse than the other faculties in the development of entrepreneurship spirit; and there has been no significant difference in the degree of entrepreneurship spirit of students in the 14 case faculties; also in the case of comparing the mean of entrepreneurship spirit in male and female students, the T-test result shows no significant relationship between gender and spirit of entrepreneurship.
    Keywords: higher education, Entrepreneurship student
  • Mohammad Reza Keramati Page 35
    The purpose of the present research was to study relation ship between the faculty members satisfaction of the research system with the university with their research motive in Sabzevar Universities a sample of 122 faculty members in Sabzevar universities were selected from 194 faculty members A researcher made questionnaire was used. Results showed significant relation between the faculty members satisfaction with the research system of the university and their attitude to research activities. Regression analysis, the most predictive role in the qualitative motive of the faculty members was played, respectively, by the possibility of using the internet. Moreover, It was shown in the regression analysis: the most predictive role in the quantitative motive of the faculty members was played, respectively, by the conditions of available dissertations and scientific resources.
    Keywords: faculty member, satisfaction, research system, attitude to research, studios activities, qualitative motive, quantitatives motive
  • Asghar Taghinasab, Mohammad Hasan Pardakhtchi, Mohammad Ghahramani Page 42
    The main purpose of this study, was to identify the relation between leadership style of principals and organizational health of public boys’ high schools in Robat karim.date were collected using the Leader Behavior Description Questionnaire(LBDQ) to identify leadership style of principals, As for organizational health of schools, Organizational Health Inventory for Secondary schools(OHIS) (Hoy et al.year? ).was used including (Institutional Integrity, Initiating Structur, Consideration,Resource Support, Principal Influence with Superiors, Morale and Academic Emphasis) and three levels(Institutional,Managerial and TechnicalA stratified random sample of 216 teachers took part in the study Resulte indicate that There is a significant relation between the leadership style of principals and organizational health of secondary schools, (p<0.01).Also a significant relation between the leadership style of principal and school health at three levels of institutional, managerial and technical, (p< 0.01) was found.Also the results showed no significant relation between the leadership style of principal and school’s average score in dimensions of resource support and Principal Influence with Superiors, (p < 0.05).
    Keywords: Leadership stuy, organizational health, high school
  • Mohammad Ali Mirzabeiki, Hasan Farahmandkhah Page 55
    This study has applied descriptive survey research method to explore and prioritize training needs of the instructors of the IRIB College in the academic year 2006- 2007.They were teaching in four departments of communications, media arts, media engineering as well as general courses and Islamic knowledge. Applying the Delphi and job analysis techniques, a number of needs related to professional development were identified. Then, the needs were revised and prioritized, based on which 47 needs in three areas of curriculum planning, teaching, educational evaluation were recognized. Multiple-choice questionnaires designed by the researchers were used to measure the needs based on Likert scale. Instructors answered to two questions on their needs; the first dealing with the necessity of learning that specific need in teaching and the second a self-assessment of their current situation in terms of their qualifications. Inspired by Klein’s need assessment model, this study has examined the needs. The statistical population of this study includes all instructors of IRIB College in the academic year 2006-2007, which amounts to 75. As the instructors were available and cooperative, 70 questionnaires were filled in. After collecting the data, appropriate parametric and non-parametric statistical methods were used to analyze it. According to the need assessment carried out, the following needs are found to be the most frequently stated ones by the instructors of IRIB college: Getting to know the various domains in the educational goals classification (cognitive, affective and psycho-motor), the application of field trip and demonstration methods in teaching- learning, workshop techniques, distance learning, mastering the internet, getting to know the psychological features of students, class management, assessment of the academic achievement and evaluation techniques.
    Keywords: educational needs assessment, higher education, professional development of instructors
  • Mohseen Talebzadeh, Arash Khairikhah, Foroogh Dehghani Page 76
    one of the most important steps in planning and preparation of curriculum plans is selection and organization of the content. The important part of the content is different subjects’ matters which shall be collected in numerous subjects and in books and present to the students. Since in Iranian Education system, text book prepared in credit basis for entire country thus shall be considered as an important fact. In the present research, we focus on the contents of Chemistry text book 1 from the view points of Tehran Chemistry Teachers. The main object is to attain the application rate of course planning principles in selection and organization of the books contents. Statistical society includes chemistry teachers in grade nine of high school in Tehran province who were teaching chemistry in the school year 2003-2004. Sample capacity is 171 statistical credits (teachers) and sampling method is classified clustering. The research regarding its applied goal and from view point of descriptive method is performed on field research basis. For collection of data, a questionnaire including 36 questions were used for distribution between statistical units. Also library studies were used in this research. The present research studied the book contents with present five researching questions.For analysis of data, descriptive statistical techniques were used and descriptive statistics also dedicated to chi- square test. The results are as follows:The content of Chemistry Book 1 is suitably prepared with expected goals, mental abilities and learners interest of the grade nine students. The book content in high rate has been present while consider the needs of the society and have considerable application in daily life and experience. The rate of application teaching - learning suitable strategies and general principles of organization in the content of book is in mean rate.
    Keywords: Education Book Chemistry, content, selection of contentorganization (sequence, continuity integrati
  • Sheida Jahani*, Shaik Abdul Malik Mohamed Ismail Page 83
    Information and Communication Technology (ICT) acquisition is among the different assets which need to be acquired by faculty members in relation to internationalization of universities. Consequently, ICT literacy and utilization are regarded as crucial among educational authorities around the world. Evidently for the past number of years there have been growing interests in training and information literacy activities among faculty members in universities (Edwards, et. al., 2006). Faculty members of higher education institutions are supposed to make best use of ICT in their educational works and use different features of ICT in teaching and learning as well as in their research activities. As a result, there is an imminent need for universities to establish some form of training support system for ICT literacy among faculty members and at the same time keep faculty members up to date with the most current ICT applications. This paper is a part of a PhD thesis that will focus on the Iranian Higher education system concerning ICT Development programs among its university faculty members. The objectives of this paper are to: analyze the current situation of ICT literacy of academicians in Iranian universities, identify the challenges of ICT literacy programs, and to examine future perspectives for ICT literacy programs in relation to the Iranian Government’s 20 years Perspective Plan Document. Data presented is based on the information drawn from: the critical review of ICT Literacy Programs in Higher Education Structure and ICT literacy movement in Iranian Universities which echoed, to a certain degree, several obstacles and challenges in meeting the future directions of ICT development in Iranian Higher institutions.