فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران - سال سوم شماره 5 (پاییز و زمستان 1393)

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران
سال سوم شماره 5 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالرسول خیراندیش، کشواد سیاهپور صفحات 7-18
    بویراحمد، از اقوام قدیمی ایران و بزرگ ترین قبیله لر است که از بهبهان تا کوهپایه های دنا سکونت دارند. درعصر قاجار، حوادث و اتفاقات زیادی در حیات سیاسی-اجتماعی این قوم رخ داده، که تنها اندکی از آنها در سروده های محلی ضبط شده است. از اواخر زندیه تا پایان پادشاهی ناصرالدین شاه چند تن از اشخاص مشهور بویراحمد، مانند هادی خان و شاهین خان، حاکمیت منطقه را برعهده داشتند که بخشی از حوادث سیاسی آنان در مرثیه هایی که در سوگ شان سروده شده و بر سنگ مزار آنان حک گردیده، انعکاس یافته است. خداکرم خان بویراحمدی که با حاکمان معروف فارس، چون فرهاد میرزا معتمد الدوله و فرزندش سلطان اویس میرزا احتشام الدوله، دوستی نزدیک داشت، خود شاعر شهیر محلی بود که بخشی از رخدادهای بویراحمد را در اشعارخویش انعکاس داد هاست. شاعران گمنام دیگر نیز در توصیف وقایع آن روزگار - خاصه جنگ های خداکرم خان و فرزندانش - اشعار بسیار سروده اند، که معدودی از آنها ضبط و سینه به سینه انتقال یافته است. از آنچه که تا امروز در مکتوبات و منقولات محلی بر جای مانده برمی آید که وقایع مهم و شخصیت های موثر در ذهن و زبان عامه و شاعران این قوم محفوظ و بازتاب داشته است.اشعار و سروده های موجود، هم به زبان فارسی است و هم به گویش محلی (= لری بویراحمدی). این مقاله، بر مبنای روش تحقیق تاریخی و شیوه توصیفی - تحلیلی، به بازتاب حوادث تاریخی بویراحمد در فاصله زمانی مورد نظر پرداخته است. بخشی از سروده هایی که در این مقاله بررسی شده، پیش تر در برخی منابع محلی آمده و بخشی دیگر در نتیجه تحقیقات میدانی نگارنده گان کشف و تدوین شده است. مفروض مقاله این است که بویراحمدی ها در باب رخدادهای مهم سیاسی، اجتماعی، نظامی و نیز شخصت های بزرگ و مشهور خود به سرایش اشعار پرداخته و حماسه سرایی کرده اند. در نتیجه، باید دانست که بویراحمدی ها ادب عامیانه ویژ ای را درباب حوادث تاریخی و سرنوشت ساز و افراد موثر و بارز به ظهور رسانیده اند، که خود جزئی از فرهنگ و سنن عامیانه محسوب می شود.
    کلیدواژگان: بویراحمد، قاجار، هادی خان، شاهین خان، خداکرم خان
  • شهین فارابی، مهری ادریسی صفحات 19-35
    به رغم آگاهی های موجود در باب اجتماع عصر صفوی، که عمدتا از سفرنامه ها و گزارش های اروپاییان معاصر حکومت صفوی فراهم آمده است، ممکن است بتوان در تواریخ محلی و سلسله ای نیز شواهدی از موضوعات اجتماعی یافت. به لحاظ تاریخ نگاری، در عصر شاه عباس، دو دسته از منابع - تواریخ محلی و سلسله ای - به نگارش درآمده اند. در پژوهش کنونی، گزیده ای از گزارش های اجتماعی مشترک در این تواریخ، بررسی تطبیقی شده است. رویکرد هر یک از مورخان به بحث طبقات اجتماعی، روابط شاه و حاکمان محلی با مردم، پیامدهای اجتماعی رویدادهای نظامی - همچون حمله ازبکان به شرق ایران- و یا بلاهای طبیعی - ازجمله قحطی، سیل و زلزله و عواقب اجتماعی آن- مسئله توجه به خرافات و... ازجمله مسائلی است که در این مقاله، به چگونگی بازتاب آن در تواریخ محلی و سلسله ای عصر شاه عباس اول توجه شده است.
    نوع و میزان بازتاب پدیده های اجتماعی، در آثار یادشده و نیز تاثیر خاستگاه اجتماعی و جایگاه شغلی نویسندگان هر یک از آنها در نوع این بازتاب، مسئله اساسی این پژوهش حاضر است. مقاله بر آن است به این پرسش ها پاسخ دهد که هر یک از تواریخ یادشده در موضوعات اجتماعی مورد نظر، به چه نکاتی توجه داشته اند؟ این توجه به چه سبب و با چه ملاحظاتی بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان گزارش های اجتماعی مندرج در تواریخ محلی بیش از تواریخ سلسله ای است و نوع آن گزارش ها نیز، با توجه به جایگاه شغلی مولفانشان، با هم متفاوت است.
    کلیدواژگان: عصر صفویه، شاه عباس اول، مسائل اجتماعی، بررسی تطبیقی، تواریخ محلی، تواریخ سلسله ای
  • حسن زندیه، فریبرز ویسی قلعه گینه صفحات 36-51
    ایلات و طوایف کرمانشاهان، از زمانی که کریم خان زند در سال 1163 هجری قدرت یابی خود را در ایران آغاز کرد، به او پیوسته و در فتح مناطق مختلف ایران، از جمله قلعه استراتژیک کرمانشاهان، مشارکت کردند. آنها (ایلات و طوایف کرمانشاهان) تا پایان فرمانروایی کریم خان از او تبعیت کرده وتمام کوشش خود را برای استحکام پایه های قدرت نوپای زندیه به کار گرفتند. اما این همراهی در دوره جانشینان کریم خان تداوم پیدا نکرد. مقاله کنونی در نظر دارد به این پرسش پاسخ دهد که علل همگرایی و واگرایی ایلات و طوایف کرمانشاهان نسبت به حاکمان زندیه چه بوده است؟ فرضیه این است که مهم ترین علت هم گرایی با موسس سلسله زندیه، اشتراکات نژادی، زبانی و فرهنگی با وی بوده که حلقه ارتباط آنها را مستحکم کرده بود. اما در دوره جانشینان کریم خان به علت هرج و مرج و شورش های مداوم در ایران، که ضعف این جانشینان به آن شدت بخشیده بود، ایلات و طوایف کرمانشاهان از خلاء قدرت استفاده کردند و روش مستقلی را در پیش گرفتند.
    کلیدواژگان: کرمانشاهان، ایلات و طوایف، کریم خان، جانشینان، رویکرد
  • ثریا شهسواری، سعید نجار صفحات 52-66
    طی دوره بیست ساله حکومت رضا شاه در ایران، اقداماتی برای نوسازی جامعه تحقق یافته بود که بر جامعه عشایر، به ویژه عشایر استان لرستان، تغیرات بسیاری را تحمیل کرد. رضا شاه بدون در نظر گرفتن بنیان های اقتصادی، فرهنگی و نظامی حاکم بر جامعه سنتی عشایر، تصمیم به مقابله با این سنت ها گرفت. او ابتدا شورش های عشایری را سرکوب کرد؛ سپس با اعمال زور و خلع سلاح، عشایر را به یکجانشینی واداشت و فرهنگ و سنن جامعه شهری را بر آنان تحمیل کرد. اجرای این سیاست با بی اعتنایی به مقتضیات زندگی ایلی و عشایری و نبود برنامه پیشرفت و، در حوزه عمل، دخالت و درک نادرست مجریان آموزش ندیده و توجیه نشده، که اغلب رشوه گیر و خشن بودند، منجر به نارسایی های جدی سیاست عشایری دولت پهلوی اول در میان ایلات و عشایر لر شد.
    هدف این پژوهش، بررسی چگونگی اجرای اهداف سیاسی و نظامی سیاست های رضاشاه بر جامعه سنتی عشایر لرستان و شناسایی پیامدهای این سیاست ها و ارزیابی آسیب های آن به جامعه عشیره ای لر است.
    کلیدواژگان: رضاشاه، ایلات، تخته قاپو، عشایر، لرستان
  • محمد جعفر چمنکار صفحات 67-92
    در بیستم محرم سال 1060هجری/ 22 ژانویه 1650میلادی جنبش ضد استعماری مردم عمان به استیلای یکصدوپنجاه استعمار پرتغال پایان داد و سلسله نوبنیاد آل یعاربه در سایه قدرت دریایی و ضعف مفرط دولت های مرکزی، حمله و تجاوز به سواحل و جزایر و بنادر ایران را تشدید کردند. بدین ترتیب، تقابل دو کشور بر تعامل و پیوند پیشین سایه انداخت. در سال 1744میلادی احمد بن سعید ابو سعیدی (1693- 1783م)، با لقب الامام احمد بن سعید، به رهبری مردم برگزیده شد. این امامت و رهبری آغاز سلطنت پادشاهان ابو سعیدی است که در قرون 18 و 19 میلادی عنصری تاثیرگذار در تحولات سیاسی، اقتصادی و نظامی خلیج فارس محسوب شدند. تقابل امامان سلسله یعاربی و سلاطین ابوسعیدی مسقط و عمان با حکومت های ایران و اجاره برخی از جزایر و بنادر ایران به وسیله آنان، بخش مهمی از تاریخ حوزه خلیج فارس و دریای عمان است. بررسی چگونگی به قدرت رسیدن سلاطین ال ابوسعید در عمانات، تهاجم و استیلای آنان بر خطوط دریایی شمالی خلیج فارس و سیاست دستگاه حاکمه ایران در برخورد با انان، هدف اصلی این پژوهش است. در فرجام، نگارنده بر این باور است که این امر، توانمندی و تمرکز سیاسی و اداری و میزان نقش آفرینی ایران را در کرانه های آبی جنوبی، در خلال قرون 18تا 19 میلادی به چالش سختی کشانید.
    کلیدواژگان: خلیج فارس و دریای عمان، ایران، سلسله ابوسعیدی، مسقط و عمان، قرون 18 تا 19 میلادی، چالش
  • نیلوفر محمدی صفحات 93-102
    شناخت محلات اصفهان و تغییر بافت و ساختار آن در گذر زمان کار ساده ای نیست. حکومت هایی که در این شهر فرمانروایی داشته اند آثار تاریخی و ارزشمند زیادی از خود به جا نهادهاند، هر که از ایرانی و غیر ایرانی، به اصفهان رسیده آن را بهترین سکونتگاه برای خود یافته و رحل اقامت در آن افکنده و بسیاری در همین جا رخ در نقاب خاک کشیده اند. نویسنده این مقاله، هنگام مطالعه تاریخ مختصر اصفهان، اثر ندیم الملک، به بنایی به نام دارالبطیخ رسید و بر آن شد تا، ضمن معرفی این بنای تاریخی، سبب شهرت آن را به دارالبطیخ را از میان کتاب ها و پیران دل سپرده به هویت ایران و ایرانی تقدیم نماید تا، ضمن شناخت این بنای کهن، اگر توفیق یابم به معرفی دیگر بناهای از یاد رفته بپردازم.
    کلیدواژگان: اصفهان، دارالبطیخ، خواجه نظام الملک طوسی، ملکشاه سلجوق، تیموریان
  • بهمن زینلی، مصطفی پیرمرادیان صفحات 104-121
    شهر یزد از زمان تیموریان شاهد ظهور مورخان بزرگی در عرصه تاریخ نگاری محلی بوده است. تاریخ نگاری محلی یزد با حاشیه گرفتن از تاریخ نگاری محلی فارس رشد کرد و هم زمان با توسعه یک قدرت سیاسی، که تقریبا برای اولین بار در تاریخ آن بروز کرد، نخستین کتاب در تاریخ محلی یزد نیز تدوین شد. در آغاز سده نهم سنت تاریخ نویسی در یزد رشد بیشتری کرد و آثار ارزنده ای در تاریخ نگاری محلی آن پدید آمد. این آثار تمام ویژگی های کلی تاریخ نگاری محلی ایران را داشت با این تفاوت که حس استقلال طلبی در آنها پررنگ تر بوده و توجه اصلی نویسندگان تاریخ محلی به بناهای یزد و سازندگان آنها بوده است. هرچند در کنار آن به تاریخ سیاسی هم پرداخته اند.
    در این مقاله، با استفاده از منابع اصلی و به شیوه تحلیلی و توصیفی به این پرسش ها پاسخ داده می شود که علل اصلی رشد تاریخ نگاری محلی در این دوره چه بوده است؟ نویسندگان و مخاطبین این آثار چه کسانی بوده اند؟ در پاسخ باید گفت که به نظر می رسد، استقلال سیاسی و تاسیس سلسله های محلی نقش اساسی داشته و حمایت حاکمان سیاسی از نویسندگان زمینه تدوین این آثار را فراهم کرده است. از سویی، رونق اقتصادی زمینه را برای کسب معارف فراهم کرده و نویسندگان بسیاری در عرصه تولید متون تاریخی ظهور کرده و به دنبال آن اشتیاق به خواندن آثارشان در بین طبقه متوسط گسترش یافته است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری محلی، سلسله های محلی، اتابکان یزد، آل مظفر
  • سید رسول موسوی حاجی صفحات 122-139
    بسیاری از محققان، مورخان، جغرافی دانان و سیستان شناسان، شهر زرنگ را با شهر سیستان یکی دانسته و معتقداند که این شهر از بدو تاسیس، در اواخر دوره ساسانی، تا 785 هجری - که با حمله امیر تیمور گورکانی تخریب و، سپس، در 811 هجری با حمله شاهرخ تیموری به کلی ویران شد- مرکزیت و کرسی سیستان را بر عهده داشته است. نگارنده معتقد است که شهر سیستان شهری کاملا متفاوت، مستقل و مجزا از شهر زرنگ بوده است و از نیمه دوم قرن چهارم هجری قمری که شهر زرنگ اعتبار سیاسی و مرکزیت خود را از دست داد، جایگزین آن شده و تا نیمه اول قرن نهم ه‍جری نیز کرسی سیستان بوده است.
    در این پژوهش که، براساس هدف، از نوع تحقیقات بنیادی و، براساس ماهیت و روش، از نوع تحقیقات تاریخی است، سعی نگارنده بر آن است تا با استناد به منابع تاریخی و تامل در نوشته های آنان، تغییر کرسی منطقه سیستان را از شهر زرنگ به شهر سیستان و، به عبارتی دیگر، این مهم را که شهر زرنگ همان شهر سیستان نیست، به عنوان یک حقیقت تاریخی بررسی کند و صحت آن را با ارائه دلایل روشن و شواهد متقن به اثبات برساند.
    کلیدواژگان: زرنگ، شهر سیستان، صفاریان، تیموریان، خلف بن احمد
  • عباس زارعی مهرورز، لیلا شریفی صفحات 140-152
    همدان از دیرباز میزبان اقوام و پیروان ادیان مختلف بوده است، که یهودیان یکی از آنان به شمار می روند. موقعیت جغرافیایی و اقتصادی همدان و قرار گرفتن آن بر سر راه بازرگانی بین النهرین، سبب گردید که یهودیان در دوره ی قاجار این شهر را مرکز فعالیت های اقتصادی خود در غرب ایران قرار دهند. تراکم جمعیت و آزادی نسبی یهودیان در همدان در دوره ی قاجار باعث گردید که آنان در فعالیت های اقتصادی، مانند بازرگانی با بین النهرین، پزشکی و عتیقه فروشی، به پیشرفت های قابل توجهی دست یابند؛ گرچه این فعالیت ها پیوسته تحت تاثیر چگونگی روابطشان با اکثریت مسلمان و وقایع بین المللی، مانند جنگ جهانی اول، قرار داشت.
    نگارندگان، با رویکردی تاریخی و با تکیه بر منابع کلاسیک، سفرنامه ها و اسناد، کوشیده اند ضمن بررسی اجمالی اوضاع اجتماعی یهودیان در همدان، به طور خاص، به فعالیت های اقتصادی آنان در دوره ی قاجار و تاثیر آن بر جایگاه اجتماعی شان بپردازند. این پژوهش بر اساس تحلیل داده های تاریخی انجام شده است.
    کلیدواژگان: یهودیان، همدان، فعالیت های اقتصادی، اوضاع اجتماعی، قاجاریه
  • محمد مهدی مرادی خلح، محمد مهدی روشنفکر صفحات 153-173
    همزمان با نهضت ملی شدن صنعت نفت در حدود سال های 1329- 1330 شمسی و، واقعه و پدیده ای در مناطق نفت خیز خوزستان و در میان دو ایل بختیاری و بویراحمدی به وقوع پیوست که مشهور به سال طلوعی یا سروشی است. این جریان شبه مذهبی که بیش از هرچیز بر انکار دنیا و ترک آن، کناره گیری از امور دنیوی و بی ارزش بودن مال دنیا و خاک و نفت تاکید داشت، در میان ایل بختیاری به شخصی انگلیسی بنام جیکاک نسبت داده شده که آن را طراحی و ترویج کرده است. در میان بویراحمدی ها، شخصی عارف مسلک به نام آقا بابا نقش رهبری را به عهده داشت؛ اما در هر دو مورد برنامه ها و شعارها یکسان بود. طلوع به معنای برآمدن خورشید است. اما در واقعه یادشده، به معنای ظهور یک پدیده غیرمعمول بود که عده ای، با اهداف خاص، طراحی و ترویج و به مردم عامی و ساده دل القاء کردند. چنین به توده مردم وانمود و تلقین کردند که نور ایمان، صداقت، راستی و حقیقت بینی در وجود آنها سر زده و طلوع کرده است؛ از این رو، به طلوعیان معروف شدند. مهم ترین وعده آنها ظهور قریب الوقوع امام زمان (عج) بود.
    کلیدواژگان: طلوعیان، جیکاک، آقا بابا، بویراحمدی، بختیاری
|
  • Pages 7-18
    Boyer Ahmad is one of the old Iranian tribes and the greatest tribe of Lor who live from Behbahan to the foothills of Dena mountain. In Qajar era a lot of events had happened in their socio-political life of this tribe that only a few of them were recorded in local songs. Since the late of Zandieh until the end of the reign of Naser-o-Dinshah several famous people of Boyer Ahmad such as Hadi Khan, Shaheen Khan, were the local authority of the region and that part of their political events are reflected in the Requiem, which was written in their grief and was carved on gravestones. Khoda Karam Khan Boyer Ahmadi had a close friendship with famous governors of Fars province such as Farhad Mirza Moetamed-o-Dowla and his son Sultan Owais Mirza Ehtesham-o-Dowla, was a local famous poet and some parts of the events of Boyer Ahmad are reflected in his poetry. Other unknown poets describe the events of the day - especially wars KhodaKaram Khan and his descendants – have written a lot of poems and a few have been recorded and transmitted orally, chest by chest. What remains to this day in local and traditional literature, suggests that important events and influential personalities are reserved and reflected in the mind and language of the public and poets of this tribe. Poems and songs are available both in Persian and in the local dialect (= Lory of Boyer Ahmad). This article is based on research of historical and descriptive - analytical, to reflect historical events of Boyer Ahmad at the desired interval. Some parts of the poems that were studied in this article were earlier in some local resources and other parts were the result of the author's field research, developed. The supposition of the article is that Boyer Ahmadians about important political, social, and military events and big and famous personalities wrote poems and epic poems. As a result, it must be known that Boyer Ahmadians have had a special folk literature about important historical events and influential people, that is a small part of the culture and customs of the public.
    Keywords: Boyer Ahmad, Qajar, Hadi Khan, Shaheen Khan, Khodakaram Khan
  • Pages 19-35
    Despite public awareness about the Safavid era, mostly inferred from contemporary European writers and reports of the Safavid dynasty, a series evidence of social issues can be found in dynastic local histories. Concerning the historiography in the era of Shah Abbas, two types of sources had been written (local and dynastic histories) that in the present article a selection from the common social reports in these histories were studied comparatively. the approach of each of the historians about the issue of social classes, relationships of Shah and local governors and people, social consequences of military events such as the invasion of Uzbaks to the east of Iran or natural disasters such as famine, floods and earthquakes and its social consequences, superstition issues etc., are among the issues of the focus of this article that shows how they are reflected in local histories and dynastic era of Shah Abbas I. The type and amount of reflection of social phenomena in those works, as well as the impact of social and occupational status of their authors in the type of each of these reflections, is the essential issue of the present study. This article attempts to answer these questions that each of the histories on social issues, in what points has shown interest? What was the reason of the considerations? Research findings show that the amount of social reports contained in the local histories is more than dynastic histories and the type of those reports considering the occupational positions of their authors are different from each other.
    Keywords: Safavid Era, Shah Abbas I, social issues, comparative study, local histories, dynastic histories
  • Pages 36-51
    Tribes and clans of Kermanshah since Karim Khan Zand in the year 163 A.H. started to gain power, had always joined him in the conquest of different regions in Iran especially the strategic castle of Kermanshahan. They followed Karim Khan to the end of his reign and did all their efforts to strengthen the foundations of the nascent Zand dynasty. However, this association did not persist in the course of Karim Khan's successors. This paper intends to answer the question of what was the reason of convergence and divergence of tribes and clans Kirmanshahan towards the rulers of Zand? Hypothesis suggests that the convergence to the founder of the Zand dynasty was common ethnic, linguistic and cultural things that strengthen links between them. But in the era of Karim Khan's successors because of the chaos and continuous riots in Iran that the weak successors had intensified them, tribes and clans of Kermanshah has used the power vacuum and became independent.
  • Pages 52-66
    Over the course of twenty years of the reign of Reza Shah in Iran some measures were taken to modernize society that among the tribes, especially tribes of Lorestan province, nomadic tribes suffered the most changes. Reza Shah, regardless of the foundations of economic, cultural, military and governing traditional nomadic society, decided to deal with these traditions. He first suppressed tribal revolts then disarmed them by force and forced to settle the nomads and imposed on them urban culture and traditions. Implementation of this policy is to disregard the requirements of tribal and nomadic life and lack of progress plan and in the operation field incorrect understanding of untrained performers who often took bribes and they were violent, led them to a serious failure tribal government policy of Pahlavi among nomadic Lor tribes. This paper examines how the political and military goals of his policies on traditional nomadic society of Lorestan were performed and identification and assessment of the consequences of these policies on the nomadic tribal communities of Lorestan, has been studied.
    Keywords: Reza Shah, tribes, Takhteh Ghapoo, nomadic tribes, Lorestan
  • Pages 67-92
    In 20 Muharram of the year 1060 AH / 22 January 1650, the movement against colonial domination ended one hundred and fifty years of Portuguese rule in Oman and the new founded dynasty of Al Yaarebeh in the shadow of the sea power and the weakness of the central governments, have intensified attacks and assaults to the coasts and islands and ports of Iran. Thus, confrontations between the two countries overshadowed the interactions and previous links. In 1744 A.D, Ahmed bin Saeed Abu Saeedi (1783- 1693 AD) with the title of Imam Ahmed bin Saeed was chosen to lead people. This Imamate and Leadership was the beginning of reign of Abu Saeedi's kings that in the 18th and 19th centuries was a vital element in the political, economic and military situation of the Persian Gulf. The confrontation of Imams of Yaareby dynasty and sultans of Muscat and Oman with the Iranian government and leasing of some of the islands and ports by them are important part of the history of the Persian Gulf and Oman Sea. Examining how the sultans of Al Abu Saeed in the Oman region empowered, their invasions and the domination to the northern shipping lines of the Persian Gulf and the policy of Iranian ruling government in dealing with them is the main objective of this research. In the end the author of the present article hold the belief that the process, power, political and administration centralization and the amount of the Iranian role led it to a difficult challenge in the southern coast during 18-19th centuries A.D.
    Keywords: Persian Gulf, Sea of Oman, Iran, Abu Saeedi dynasty, Muscat, 18-19th centuries A.D, Challenge
  • Pages 93-102
    Recognition of local communities of Isfahan and changes of its texture and structure during the time is not easy. Governments that had ruled the city had made valuable historical monuments. Iranian or non-Iranian, anyone who has reached this city, has found it the best place and resided there and many of them died there. The author of the present article, while studying the "Short history of Isfahan" written by Nadim-ol-Molk, had faced a building called "Daralbatykh" and decided to introduce this monument, and find the reason of the popularity of the "Daralbtykh" from books and the elderly people who were devoted to Iran and Iranian identity to submit the avid readers to understand this ancient monument and if I find grace to introduce other forgotten buildings.
    Keywords: Isfahan, Daralbetykh, Kajeh Nezam-ol-Molk Tusi, Saljuk Malekshah
  • Pages 104-121
    Yazd since the Timurid period has witnessed the rise of great historians in the field of local historiography. Local historiography in Yazd has got its roots and grew from local historiography of Fars and simultaneously with the development of a political power that it took place almost for the first time in history the first book of Yazd local historiography was published. At the beginning of the ninth century, the tradition of historiography had grown in Yazd and valuable works of local historiography emerged. These works had all the general features of local histories, but the difference is that their sense of independence has been highlighted and the main focus of the authors of local history was on monuments of Yazd and their builders. However they paid attention to the political history as well. In this study, it has been tried to find the answer to the following questions by using primary sources and analytical and descriptive
    Method
    What were the main reasons for the growth of local historiography of this period? Who were the authors and the readers of those books? The answer seems to be that the political independence and founded a local dynasty had a major role in this regard and support of the political rulers of the authors of these works has provided the development. On the other hand, the economic boom has provided the groundwork for education and many writers have emerged in the field of historical texts and followed by the desire to read the works among the middle class expanded.
    Keywords: local historiography, local families, Atabakan of Yazd, Al Mozafar
  • Pages 122-139
    Many researchers, historians, geographers, and Sistanologists believed that the city of "Zarang" was the same "City of Sistan". This city since its establishment in the late Sasanian period up to the year 785 AH that Amir Timur attacked and destroyed it and in the year 811 AH by the attack of Timurid Shahrukh it was completely destroyed, was the capital of Sistan. The writer of these lines believes that "City of Sistan" had been a completely different city, independent of the city of "Zarang", and in the second half of the fourth century AH, that the city of "Zarang" lost its centrality and political credibility, it had been replaced by "City of Sistan" and it had been the capital of Sistan province till the first half of the ninth century AH. The purpose of this research is based on fundamental research and on the nature and methods of historical research. The author has tried to study the change of capital from "Zarang" to "City of Sistan" based on the historical sources and by reflection on their writing. In other words, the author has tried to study the fact that "Zarang" is not the same as "City of Sistan" as a historical fact and has tried to prove its accuracy by providing clear and concrete evidence.
  • Pages 140-152
    Hamadan has long been the host of relatives and followers of different religions, including Jews. Geographic and economic position of Hamadan has located it over the Economical and Commercial path of Mesopotamia, and that was why the Jews during the Qajar period considered it as the center of their economic activities in the west of Iran. Population density and relative freedom of Hamedan Jews in the Qajar period such as trade with Mesopotamia, Medicine, and selling the antique things, caused their economic activities to achieve a significant progress; although these activities were continually impressed by how their relationship with the Muslim majority was, and international events, such as World War I. Authors, by using a historical approach and relying on classical sources, itineraries and documents has tried to have an overview of the situation of Jews in Hamedan, in particular, the economic activities of the Jews in the Qajar period and its impact on their social status. This research has been done on the basis of historical data.
    Keywords: the Jews, Hamadan, economic activities, social status, the Qajar
  • Pages 153-173
    About the years 1329 – 1330 of Iranian Solar calendar coinciding with oil nationalization movement, an event or phenomenon, in the oil-rich Khuzestan region, occurred between Boyer Ahmad and the Bakhtiari tribe known as the "Tolou" or "Soroush". The quasi-religious movement that more than anything insisted on the world's denial, renunciation of worldly affairs, wealth, and worthless dirt and oil, in Bakhtiari tribe is known as a phenomenon that an English man named "Jykak" has developed and promoted it. In Boyer Ahmadi tribe, a Gnostic person called "Agha Baba" had assumed a leadership role, but both had similar programs and slogans. Tolou means sunrise, but in that case it means the rise of an unusual phenomenon that had been designed and promoted with some specific objectives to induce the ignorant and naïve people. They tried to pretend and induce masses of naïve people that the light of faith, honesty, and the truth had been risen up and projected in them. Hence they were called "Toloueian". Their most important promise was the imminent appearance of Imam Mahdi (AS), respectively.
    Keywords: Toloueian, Jykak, Agha Baba, Boyer Ahmadi, Bakhtiari