فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران - سال سوم شماره 6 (بهار و تابستان 1394)

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران
سال سوم شماره 6 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد پیری صفحات 5-23
    بلوچستان در آغاز حکومت قاجار گرفتار آشوب های ناشی از منازعات خان های محلی گردید. بخش وسیعی از این منطقه که همواره جزو جغرافیای تاریخی ایران بوده، سرانجام با دخالت انگلستان جدا شد.
    پژوهشگر می کوشد پاسخ مناسبی برای این پرسش بیابد که آیا قاجارها در آغاز حکومت شان توانستند حاکمیت دولت مرکزی را در بلوچستان تثبیت کنند؟ سوال دیگر این که چه کسانی طی دوران زمامداری فتحعلی شاه و محمدشاه در صحنه سیاسی این ایا لت نقش آفرین بودند؟
    چنین فرض می شود کشمکش های محلی در بلوچستان که ریشه در تاریخ میانه ایران داشت، فرصت تثبیت حاکمیت ایران بر این ناحیه را پس از فروپاشی دولت صفوی و افشاری نداد و دولت انگلستان نیز کوشید از این نابسامانی سیاسی در جهت مطامع استعماریش استفاده کند.
    این تحقیق با بهره گیری از مندرجات سفرنامه ها، خاطرات رجال سیاسی و سایر منابع دست اول، به روش«تحلیل تاریخی» تحولات سیاسی بلوچستان را در یک دوره حساس تحلیل می نماید.
    این بررسی نشان می دهد: بلوچستان در آغاز دوره قاجار کانون ناآرا می های فراوانی گردید که دولت انگلستان با فرصت طلبی کوشید با فرقه تراشی بر نابسامانی آن بیفزاید. قاجارها هم به دلیل درگیری با دولت روسیه و انکلس و نیز بی کفایتی برخی دولتمردان، نتوانستند حاکمیت ایران را بر این نواحی به طور کامل برقرار سازند.
    کلیدواژگان: قاجاریه، شورش های بلوچستان انگلستان
  • هوشنگ خسروبیگی، عبدالله ساجدی صفحات 24-46
    تشکیل یک حکومت به شکل گیری مبانی ذهنی و پشتوانه ی معنایی مورد باور مردم وابسته است. این پشتوانه معنایی همان مشروعیت است. حکومت صفاری به عنوان یکی از حکومت های محلی در حوزه ی قلمرو خلافت عباسی، برپایه ی قدرت نظامی و استیلاء پا به عرصه ی رقابت های سیاسی گذاشت وپیش درآمدی شد برای حکومت های بعدی مثل آل بویه که قدرت نظامی را اساس کسب مشروعیت سیاسی خود قرار داده بودند. برخلاف رسم رایج،خلافت عباسی را تنها به عنوان یک ابزار و درمانی موقتی به آن پناه می بردند. البته در کنار قدرت شمشیر،مسلک عیاری،مشروعیت پیشینی(درگذشته) و نیز مقبولست عمومی در مشروعیت بخشی به حکومت صفاری نقش داشته اند. در این مقاله به کمک روش توصیفی-تحلیلی، هدف، شناسایی مبانی مشروعیت سیاسی حکومت محلی صفاری و تحلیل آن ها در جهت روشن شدن بیشتر ماهیت سیاسی آن حکومت و میزان وابستگی به هریک از کانون های مشروعیت بخش است.
    کلیدواژگان: مشروعیت، مشروعیت سیاسی، حکومت صفاری، مشروعیت دینی، مواریث ملی، خلافت عباسی، مقبولیت عمومی، حکومت های محلی
  • میثم جلالی، جواد نیستانی صفحات 48-70
    فرم در معماری ایران نقش عمده ای ایفا می کند. چهارتاقی گونه ای از فرم های متداول در معماری ایران و دارای پیشینه ای کهن است که با بررسی ساختار و مطالعه روند شکل گیری و توسعه آن می توان با سیر تحول و تداوم معماری اعصار متمادی ایران آشنایی یافت. خراسان از نگاه تعدادی از محققان خاستگاه معماری چهارتاقی، فرم چلیپایی و پلان چهار ایوانی است. نگارندگاندر مقاله پیش رو با توجه به این رویکرد به مطالعه سیر تحول و تداوم فرم چهارتاقی در شمال شرق ایران از دوره ساسانی تا پایان سده چهارم هجری پرداخته اند.از همین رو،در مقاله حاضر برآنیم تا روشن سازیم کهنحوه پراکندگی چهارتاقی های شمال شرق ایران و تقسیم بندی کاربردی آنها به چه صورت بوده است؟ افزون براین،موقعیت مکانی چهارتاقی ها چه ارتباطی با کاربری و چه تاثیری بر فرم و ساختار آنها داشته است؟ و در نهایت چهارتاقی های ساسانی شمال شرق ایران چه تاثیری بر معماری دوره اسلامی منطقه نهاده است؟ این تحقیق به روش توصیفی–تحلیلی وبا ابزار گردآوری اطلاعات بررسی های میدانیانجام شده است. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن است که دو عامل مذهب و سیاست نقش عمده ای در شکل گیری و توسعه این گونه از معماری داشته است. موقعیت مکانی چهارتاقی ها نیز در نوع ساخت آنها تاثیر مستقیم داشته و معماری دوره اسلامی منطقه شمال شرق ایران به ویژه در بناهای آرامگاهی، مساجد، کاخ ها، کوشک ها و قلاع متاثر از طرح چهارتاقی ساسانی و فرم کلی ساختمان سازی آن دوره است.
    کلیدواژگان: چهارتاقی، معماری ساسانی، معماری صدر اسلام، شمال شرق ایران
  • ابوالفضل رضوی، محمدحسین فروغی صفحات 71-88
    شهر اصفهان در مرکز فلات ایران، اقلیم مناسب و شرایط اقتصادی و راهبردی قابل اعتنایی دارد. این شرایط ضمن تاثیرگذاری بر ساختار حیات جمعی ساکنان شهر در سیر تحول تاریخی آن نیز موثر بوده است. اصفهان اواخر دوران ساسانی از مراکز مهم تجاری، کشاورزی و نظامی ایران بود و این اهمیت تا حدی است که یزدگرد سوم به هنگام گریز در برابر اعراب،به اصفهان وارد شد اما شرایط موجود را به نفع خویش ندید. اعراب نیز پس از گشودن مرزهای بیرونی ایران؛ فتح اصفهان را نخستین هدف خویش در درون فلات مرکزی برگزیدند و این شهر پراهمیت را به صلح تصرف نمودند. درحالی که مسلمانان در فتوحات خود در ایران با مقاومت مردم شهری مواجه بودند و در مواضع چندی به تصرف مجدد شهرها مجبور می شدند؛ فتح اصفهان آسان ترانجام گرفت و واکنش های مردمی بعدی درپی نداشت. در همین جهت، مساله نوشتار حاضر تبیین موقعیت ممتاز اصفهان و اهمیت آن در فاصله زمانی اواخر حکومت ساسانیان و اوایل دوران اسلامی و نیز تشریح زمینه های فتح آن در قیاس با فتح سایر شهرهای بزرگ ایران توسط اعراب است. یافته های تحقیق که با بررسی منابع تاریخی و تاریخ نگاری و به شیوه کتابخانه ای به دست آمده و تفسیر شده است نشان می دهد فتح اصفهان به عنوان شهری برخوردار، خوش موقعیت و مرکز توجه طبقات ممتاز ساسانی، تحت تاثیر عوامل مختلفی صورت گرفته که در این میان سلوک آگاهانه و مصلحت جویانه ی اقشار شهری در برخورد مسالمت آمیز با فاتحان سهم به سزایی داشته است.
    کلیدواژگان: مسلمانان، اعراب، اصفهان، فتح اصفهان، زمینه های اقتصادی و اجتماعی
  • عبدالله عطایی، افراسیاب جمالی، کامران حمانی صفحات 89-103
    منطقه اورامان از توابع والی نشین اردلان در دوره ناصری صحنه شورش گسترده ای گردید که حدود یک دهه والیان اردلان و بعد از آن حاکمان قاجاری را به خود مشغول داشت که سیاست انتخاب حاکمان غیربومی و فشارهای مالیاتی نقش موثری در شکل گیری این شورش داشت. بیشتر منابع دوره قاجار- جز معدودی از منابع محلی- اشاراتی ولو گذرا به شورش اورامان نکرده اند. از این رو، مقاله حاضر، فتح بابی در شناسائی و مطالعه شورش مذکور و همچنین بررسی زمینه ها و شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بروز شورش و استمرار آن است. این پژوهش در پی پاسخ به این دو سوال است؛ اول اینکه چه علل و عواملی باعث به وجود آمدن شورش اورامان شدند؟ و سوال دوم اینکه شورش اورامان چه پیامد و نتایجی را در پی داشت؟ در مقام پاسخ به سوال اول می توان این فرضیه را مورد توجه قرار داد که عدم نظارت حکومت مرکزی برحکمرانی والیان خراج گذار، همچنین مشکلات اقتصادی و حضور والیان غیر بومی، موجب جذب توده مردم به سوی رهبران شورش شده است، و در توضیح فرضیه دوم نیز باید یادآور شد، تاثیر این شورش بر روابط ایران و عثمانی به شکل ناآرامی و درگیری هایی منجر گشت و این درگیری ها روابط دولتین و مناسبات سیاسی را دستخوش تغییر و تحولات گسترده ای ساخت. البته باید اشاره کرد که نتایج این تحقیق فرضیات مذکور را تایید می نماید. روش تحقیق انجام شده از نوع نظری و مبتنی بر شیوه توصیفی- تحلیلی است که برای جمع آوری اطلاعات و داده های لازم، روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: شورش اورامان، عصر ناصری، والی نشین اردلان، اورامان، فرهاد میرزا، دولت عثمانی
  • محمدرضا نصیری، داریوش رحمانیان، سید حسین رضوی خراسانی صفحات 104-127
    «لوطی و لوطی گری» در فرهنگ و تحولات اجتماعی ایران تاریخی دیرپا دارد. سرچشمه های کهن و آرمانی این پدیده اجتماعی عمری به درازای تاریخ «جوانمردی» دارد که آبشخور آن را در ایران باستان و فرهنگ عیاری و فتوت دوره اسلامی می توان جستجو کرد. این پدیده اجتماعی ریشه دار با فراز و فرود های بسیار در طول تاریخ به تدریج در دوره قاجار به انحطاط گرائید. صرف نظر از یک سلسله ارزش گزار ی های اخلاقی و اجتماعی، بررسی نقش لوطیان در تحولات سیاسی و اجتماعی شهرهای ایران عصر قاجار به لحاظ تاریخ اجتماعی و محلی از اهمیت بسیاری برخوردار است. پژوهش حاضر می کوشد با بهره گیری از برخی نظریات جامعه شناختی به ویژه نظریه «کارکردگرایی» و «کج روی» ضمن بازشناسی هویت اجتماعی لوطیان به بررسی کارکردهای آنان پرداخته و ضرورت حضور آنها را در تحولات سیاسی و شورش های اصفهان بین سال های 1240 ه.ق تا 1265 ه.ق، مورد تبیین قرار دهد. نتایج این پژوهش نشان می دهد لوطیان در شهرهای بزرگ ایران بویژه اصفهان بزرگترین و مهمترین شهر ایران در قرن سیزدهم ه.ق / نوزدهم میلادی، عامل همیشه حاضر شورش ها و مهمترین پیشگام و ارتش گروه های با نفوذ و بعضا طبقات تنگدست جامعه در مبارزه با عناصر حکومت بودند. ابعاد شورش سالهای مذکور در دوره پادشاهی فتحعلیشاه، محمدشاه و اوایل حکومت ناصرالدین شاه و اوج کشتار و خونریزی ها نشان از عمق این حوادث دارد. علیرغم اینکه لوطیان دوره قاجار به تدریج از جایگاه پرجاذبه پاسداری از میراث جوانمردی به حربه ای در دست اصحاب گروه های با نفوذ، تنزل یافتند اما بررسی نقش این پدیده ی اجتماعی در حیات اجتماعی و فرهنگی شهرهای ایران، مطالعات در حوزه تاریخ اجتماعی و محلی را غنا می بخشد و در ارتقای تاریخ اجتماعی ایران نیز حائز اهمیت بسیار است.
    کلیدواژگان: لوطیان، جوانمردان، شورش، اصفهان، کارکردگرایی
  • سید حسن قریشی کرین، آرش قنبری صفحات 128-141
    ایلات کرد از همان آغاز حکومت صفویان تا سقوط این سلسله از جایگاه در خور توجهی برخوردار بودند. هر چند حضور و قدرت کردها در هر دوره از حکومت صفویان متفاوت بود به این معنی که گاهی نقشی پررنگ و اساسی و گاهی ضعیف و بی تاثیر داشتند اما این یک واقعیت غیر قابل انکار است که کردها در دوران صفویان از اهمیت بسزایی برای حکومت مرکزی برخوردار بودند. چرا که محل زندگی این قوم در منطقه ای واقع شده بود که بیش از پیش به اهمیت آن ها می افزود و این عامل مهم هم مرزی و همسایگی با دولت عثمانی بود. از آن جا که ایلات کرد در قلمرو دو حکومت صفویان و عثمانی ها ساکن بودند، در نتیجه کردها گاهی در سیاست های اتخاذ شده از سوی دولتین مزبور موثر واقع می شدند. هدف از انجام این تحقیق تبیین نقش مناطق کرد نشین به عنوان یک منطقه مهم مرزی است که بین دو دولت قدرتمند آن روزهای جهان اسلام یعنی ایران و عثمانی قرار گرفته بود.روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی می باشد که از منابع تاریخی دست اول بهره برده شده است
    کلیدواژگان: ایلات کرد، صفویان، عثمانی ها، مذهب، مرز
  • جهانبخش ثواقب، پرستو مظفری صفحات 142-165
    یکی از حکومت های محلی کرد که با وجود سده ها استقلال داخلی، در اوایل حکومت شاه عباس اول به تابعیت دولت مرکزی صفویه تن داد حکومت اردلان کردستان است. به دلیل موقعیت راهبردی کردستان اردلان در مرز ایران و عثمانی، اردلان ها که تا پیش از این، به انقیاد هیچ کدام از دولتین(ایران و عثمانی) در نیامده بودند، با پذیرش تابعیت رسمی دولت ایران در زمان شاه عباس اول، فصل جدیدی در تاریخ سیاسی خود رقم زدند. در محدوده زمانی 1019 تا 1046ه‍.. ق. که شامل بخشی از دوران سلطنت شاه عباس اول و اوایل سلطنت شاه صفی در ایران است، کردستان اردلان تحت امارت دو تن از مقتدرترین امرای محلی، هه لوخان و پسرش احمدخان اردلان قرار داشت. در این پژوهش تحولات سیاسی کردستان در دوره مذکور و مناسبات این امرای محلی با دولت مرکزی ایران مورد بررسی قرار گرفته و در صدد ارائه پاسخ های مناسب به پرسش های زیر برآمده است: 1. به رغم اشتراک مذهبی بنی اردلان با امپراطوری عثمانی، علل گرایش حکومت محلی اردلان به دولت مرکزی ایران در این دوره چه بوده است؟، 2. کردستان و حکام آن از دوره شاه عباس اول در مراتب سیاسی اداری دولت صفویه چه جایگاهی یافتند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که سیاست تمرکزگرایی صفویان از یک سو و موقعیت جغرافیایی قلمرو اردلان در اوایل حکومت شاه عباس اول از دیگر سوی، نقش موثری در ادغام و جذب حکومت محلی اردلان در دولت مرکزی داشته است. از این ایام، حکام اردلان در جایگاه والی نقش مهمی در نظام اداری صفویان ایفا کردند.
    کلیدواژگان: صفویه، کردستان، هه لوخان، شاه عباس، خان احمدخان، والی
  • جمشید نوروزی، منیژه ربیعی صفحات 166-179
    در قرون گذشته، شماری از شخصیت ها و برخی خاندان های ایرانی بنا به دلایلی از ایران به شبه قاره هند مهاجرت کرده و نقش به سزایی در امور بعضی حکومت های آن سرزمین ایفا نمودند. یکی از این خاندان ها، سادات بیهقی بودند که اوایل قرن نهم هجری قمری وارد کشمیر شدند و از رهگذر حضور در رقابت ها و منازعات سیاسی- مذهبی این سرزمین و برقراری ارتباط و پیوند نزدیک با حکام کشمیر، برای مدتی به عرصه قدرت و حکومت کشمیر راه یافته و از نفوذ سیاسی و موقعیت اجتماعی مناسب برخوردار شدند. چرایی مهاجرت این خاندان و چگونگی ورود آنها به صحنه سیاسی کشمیر و نیز فراز و فرود موقعیت و نقش سادات بیهقی در حیات سیاسی کشمیر و عوامل موثر در این موضوع، از سوالات مهمی است که این مقاله به روش تحقیق تاریخی و با شیوه توصیفی– تحلیلی مبتنی بر منابع و مآخذ کتابخانه ای درصدد پاسخ به آنهاست. سادات بیهقی از طریق وصلت با خانواده حکام کشمیر و پذیرش هزینه های حضور در منازعه و رقابت با مدعیان سیاسی و رقیبان مذهبی، از جایگاه مهاجران و مهمانان به جایگاه شریکان و وارثان حکام کشمیر تغییر موقعیت داده و طی قرون نهم و دهم قمری، نقش مهمی در تاریخ سیاسی این سرزمین ایفا نمودند.
    کلیدواژگان: سادات بیهقی، کشمیر، تیموریان هند، شاهمیریان، چک ها
  • نجم الدین گیلانی، فریدون الهیاری، علی اکبر کجباف صفحات 180-192
    خاندان های کهن به علت داشتن املاک و رعایای فراوان و همچنین لیاقت و شجاعت در فن جنگاوری و سوارکاری، در طول تمام سلسله های ایران باستان، در موفقیت ها و ناکامی های سلسله های ایران باستان تاثیر مستقیم داشتند. خاندان مهران نیز یکی از اعضای همین خاندان های بزرگ بود که در زمان ساسانیان توانستند همچنان موقعیت خود را حفظ کنند و در تحولات سیاسی این سلسله نقش فعال و موثری داشته باشند. خاندان مهران همانند دیگر خاندان های کهن، از پایه های اصلی دولت ساسانی بودند و جایگاه ممتازی در ساختار سیاسی، نظامی، اقتصادی و اجتماعی کشور داشتند و مناصب کشوری و لشکری فراوانی در این دوره بر عهده داشتند. در این مقاله تلاش شده با روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع به نقش خاندان مهران در تحولات سیاسی ایران در دوران ساسانی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: خاندان های کهن، خاندان مهران، تحولات سیاسی، بهرام چوبین، فروپاشی ساسانیان
  • عبدالرسول خیراندیش، پرستو مظفری صفحات 193-208
    هرچند در سراسر سالهای جنگ جهانی اول گستره ی جغرافیایی ایران عرصه مقاومت ملیون در برابر نیروهای بیگانه بوده است، اما در این میان تنگستان و تنگستانی ها آوازه ای بلند یافته اند. یکی از دلایل این امر پیوستگی خاک تنگستان به بوشهر، مهمترین بندر تجاری ایران در دوره قاجاریه بود. دلیل دیگر پیشقدمی تنگستانی ها در مقابله با متجاوزانی بود که بی طرفی ایران را در جنگ نقض کرده بودند. در این راستا روستای کوچک تنگک و کدخدای آن حاج علی تنگکی از یک طرف و باریکه ساحلی تنگستان با ضابطی رئیسعلی دلواری نقش خاصی در آغاز شکل گیری مقاومت عمومی مردم جنوب ایران طی ماه های اول جنگ جهانی اول داشته اند، بطوریکه این ناحیه کوچک و رویدادهای آن که ابعادی محلی داشت، در کانون تحولات ملی ایران آن روزگار قرار گرفت. اگرچه نقض بی طرفی ایران در جنگ جهانی اول در مقیاس های ملی و بین المللی مورد بررسی قرار گرفته است. اما هدف این تحقیق آن است تا با روش استنادی نشان دهد، رخدادهایی هرچند در مقیاس محلی چگونه آغازگر نقض بی طرفی ایران شده اند و بدین ترتیب ابعاد جدیدی از ظرفیت های تحقیق در تاریخ محلی مورد بررسی قرار گیرد. چنانکه در این تحقیق نخستین بار بطور مستند و مبسوط نقش حاج علی تنگکی بازشناسی و معرفی شده است.
    کلیدواژگان: تنگک، بوشهر، تنگستان، حاج علی تنگکی، رئیسعلی دلواری، موقرالدوله، مخبرالسلطنه
  • صالح پرگاری، محمد بیطرفان صفحات 209-226
    جغرافیای تاریخی پژوهشی میان رشته ای تاریخ و جغرافیا است، که جهت تحقیقات میدانی و آمایش سرزمینی از درجه اعتبار فراوانی برخوردار است. در این روش بررسی سیر جغرافیایی در میانه تحولات تاریخی، اهمیت زاید الوصفی دارد و هدف از آمیزش این دو رشته، ایجاد الگو و روشی منطبق و سازگار با پژوهش های جدید است تا تحولات منطقه ی جغرافیایی خاص را در دوره تاریخی بررسی کند. لذا در این نوع پژوهش تاریخ از معاصریت برخوردار است و اهمیت آن به خاطر چارچوب کاربردی آن بسیار است.
    قم دوره قاجاریه به دلیل نزدیکی به پایتخت و قرارگیری در محور مواصلاتی اصفهان، کاشان و سلطان آباد (اراک)، از موقعیت ویژه ای برخوردار بود. رفته رفته از دوره ناصرالدین شاه هسته اولیه شهر به عنوان ساختار فعلی شهر قم شکل گرفت و تحولات منجر به رشد و گسترش شهر در این دوره پایه گذاری شد. هدف اولیه در این پژوهش شناخت ویژه گی های شهر قم در دوره ناصری است. در وهله بعد با ارزیابی و بررسی ویژگی های فوق، نسبت بین رشد شهر و محدود جغرافیایی شهر نقد و بررسی می شود. با توجه به مسائل فوق یافته های پژوهش حاکی از این است که جغرافیای طبیعی و سیاسی قم، در کنار جاذبه های مذهبی شهر در دوره قاجاریه، زمینه های رشد و گسترش شهر را فراهم نمود. زمینه های رشد شهر به ایجاد و ترمیم راه های بین شهری، گسترش داد و ستد کالاهای تجاری، ایجاد کارگاه های صنعتی، تنوع گروه های قومی و اجتماعی و... انجامید.
    کلیدواژگان: قم، جغرافیای تاریخی، شبکه راه های ایران مرکزی، عهد ناصری
|
  • Mohammad Piri Pages 5-23
    At the beginning of the Qajar government Balochistan was caught in the chaos caused by the conflict of local Khans. A large part of this region that has always been a part of the historical geography of Iran finally broke through the intervention of the United Kingdom. The researcher is trying to find an appropriate response to the question whether at the beginning of the Qajar rule could they consolidate the central government in Balochistan? Another question is during the reign of Fath Ali Shah and Mohammad Ali Shah who had a role in the political scene of the government? The assumption is that local conflicts in Balochistan that were rooted in the middle history of Iran, did not give the chance of consolidation of Iranian sovereignty over the region after the collapse of the Safavid and Afshari Dynasty, and the British government also tried to take the advantage of the political uncertainty for its the imperial greed. The present study by using “historical descript and analyses” method shows that Balochestan was the center of different unrests at the beginning of the Qajar period, and the British government tried to use the opportunity to increase the chaos with sectarian. Qajar because of the conflict with Russia and the UK government and the incompetence of some officials failed to fully establish Iran's sovereignty over these areas.
    Keywords: Qajar, insurgency in Balochistan, England
  • Pages 24-46
    The formation of a government depends on subjective foundations and the semantic background that were believed by people. This semantic background is the same as legitimacy. Safari government as one of the local governments in the realm of the Abbasid caliphate, based on military power and hegemony stepped into the world's political races and was a prelude to the next governments like Buwayhid that believed military power was the basis of their political legitimacy. Contrary to common practice, people sought refuge to Abbasid caliphate only as a temporary therapy tools. Of course besides the power of the sword, chivalry attitude, a priori legitimacy (in the past) as well as public acceptance was involved in the legitimacy of the government of Safari government. In this article, by using descriptive-analytic method, the objective is identifying the foundations of political legitimacy of the local government of Safari and the analysis in order to clarify the political nature of the government and the extent of its dependence on each of the legitimacy centers.
    Keywords: legality, political legitimacy, Safari government, religious legitimacy, national heritage, Abbasid caliphate, public acceptability, local government
  • Pages 48-70
    Form plays a major role in Iranian architecture. Chahārtāqy is a type of common forms in Iranian architecture with an ancient history that by studying its structure and formation process and development, the course of development and continuity of architecture in various eras in Iran can be understood. From a number of researcher's view, Khorasan is the origin of Chahārtāqy architecture, Chalipaee form (cruciform), and Chahar Eyvani (four-porch) plan. The authors of the paper, according to this approach have studied the evolution and continuity of Chahartaqy form from Sassanid era in the North East Iran until the end of the fourth century AH. So, in this article we are going to make it clear that how was the distribution of Chahartaqys in North East of Iran and how was their applied categorization? In addition, what was the relationship between the location of Chahartaqys and their application? And what has influenced their form and structure? Finally what was the impact of Chahartaqyhays of Sasanian in North East of Iran on Islamic architecture of the region in that period? This research has been carried out with the descriptive-analytical method and by means of compilation of information, field studies, and library studies. The results suggest that both religion and politics have played a major role in the formation and development of this type of architecture. The Location of Chahartaqys also has had a direct effect on the type of construction, and similarly, the Islamic period architecture of the region of North-Eastern Iran, especially in such edifices as mausoleums, mosques, palaces, mansions, and fortresses has been influenced by the Sassanid Chahārtāqy plan and the general form of construction of that period.
    Keywords: Chahārtāqy, Sassanid architecture, early Islamic architecture, North-East Iran
  • Pages 71-88
    Isfahan in the center of the plateau of Iran has got a suitable climate and considerable economic and strategic conditions. These conditions also affect the collective life of the inhabitants of the city in its historical evolution. Isfahan in the late Sassanid era was a major business, agricultural and military center, and its importance was so much that Yazdgerd III fleeing the Arabs arrived in Isfahan, but the situations did not meet his expectations. Arabs after opening the outer borders of Iran chose Isfahan as their first target in the Central Plateau of Iran and occupied this important town peacefully. While Muslims in their conquests in Iran were faced with people's resistance and were forced to recapturing cities; Isfahan was conquered easier and there were no public resistance and reactions aftermath. In this regard, the paper explains the privileged position of Isfahan and its importance in the late Sassanid and early Islamic period also it describes the conquest of Isfahan in comparison to other major cities in Iran by Arabs. The findings obtained and interpreted by studying historical sources and by library method show that the conquest of the city with a good location and at the center of the Sassanid privileged classes, has been influenced by several factors, in the meantime informed and pragmatic attitude in dealing peacefully with urban populations have contributed winners.
    Keywords: Muslims, Arabs, Isfahan, conquest of Isfahan, economic, social grounds
  • Pages 89-103
    Uraman as one of the dependent areas of Ardalan in the course of Naseri era was the scene of widespread riots that nearly a decade governors of Ardalan and later Qajar rulers were busy with it and choosing non-native governors and tax pressures had a significant role in the formation of the uprising. More resources of Qajar period, except a few of a handful of local resources, did not refer to that unrest event. Hence, this paper is to identify and study new grounds in the insurgency, as well as a study of the political, social and economic development of rebellion and its continuity. This study seeks to answer two questions. First, what factors caused riots of Uraman? And the second question is what consequences did Uraman riots have? In response to the first question the hypothesis that can be considered is lack of supervision of the central government on governor's tributary, also economic problems and the presence of non-native governors, attracted the masses to the leaders of the rebellion, It should be noted in the description of the second hypothesis, that the impact of the riots on relations between Iran and the Ottoman Empire led to unrest and clashes and those conflicts changed relations and political relations between the two governments. It should be mentioned that the results of this study confirm the hypothesis. Research methods were based on the theoretical and analytical approach and the library method has been used to collect necessary information and data.
    Keywords: rebellion of Uraman, Naseri era, Ardalan governance, Uraman, Farhad Mirza, Ottoman Empire
  • Pages 104-127
    "Luti and Lutigari (Ruffian and Machismo)" has a long history in the culture and social developments of Iran. The ancient origins and cause of this social phenomenon is as old as the history of "chivalry", and it can be traced in the ancient Iran and agility culture and the Islamic generosity. This rooted social phenomenon with many ups and downs in history, during the Qajar period gradually turned to decline. Apart from a series of moral and social evaluations, the Luti's role in political and social developments in Iran during the Qajar period is very important in terms of social and local history. We try to take advantage of some sociological theories, especially the theory of "functionalism" and "deviations" while recognizing their social identities to review their practices and explain the necessity of their presence in the political upheavals and rebellions between 1240 to 1265 AH. The results show that Lutian in the big cities of Iran, especially in Isfahan, the largest and most important city of Iran in the thirteenth AH/ the nineteenth century AD were always present in insurgencies and the most pioneering and influential bands of the army and some underprivileged classes of society in the fight against the government. The dimensions of the rebellion in the above mentioned years during the reign of Fath Ali Shah, Mohammad Shah and and the beginning of Naseroddin Shah's regime and the killings and bloodshed shows the depth of these incidents. Despite the fact that during the Qajar period Lutian were relegated gradually from their attractive position to protect the legacy of chivalry into a weapon in the hands of those influential groups, but studying the role of this social phenomenon in social and cultural life of Iranian cities, enriches studies in the field of social and local history studies and is also very important in the promotion of social history of Iran.
    Keywords: Lutian, sportsmanship, rebellion, Isfahan, functionalism
  • Pages 128-141
    From the very beginning until the fall of the dynasty of the Safavids Kurdish tribes had a significant position. Although the presence and power of Kurds in any period of the Safavid state was different in the sense that sometimes highlights the essential role and sometimes it was weak and ineffective, but it is an undeniable fact that the Kurds during the Safavids were of great importance for the central government. The location of them was located in an area which continuously increased their importance and this important factor was cross-border and neighborhood with the Ottoman government. Since the Kurdish tribes had lived in the territory between the Safavids and the Ottomans as a result the Kurds were very important in the decisions that both governments made. The objective of the present study is clarifying the role of Kurdish settlements as an important border region which was located between the two powerful governments of Islamic world, Iran and the Ottoman Empire. The research method is descriptive- analytical and first-hand historical sources have been used.
    Keywords: Kurdish tribes, the Safavids, the Ottomans, Religion, border
  • Pages 142-165
    One of the local Kurdish governments that despite centuries of autonomy, in the early time of Shah Abbas I of the Safavid accepted to be related government to the central government was the government of Ardalan in Kurdistan. Due to the strategic position of Kurdistan Ardalan on the border of Iran and Turkey, the Ardalans, who prior to this, did not accept the submission of any of the governments of Iran and Ottomans, by accepting to be officially dependant to the Iranian government at the time of Shah Abbas I, marked a new chapter in its political history. Within the period 1019 to 1046 A.H, which includes a part of the reign of Shah Abbas I and the early reign of Shah Safi in Iran, Kurdistan Ardalan was under the rule of two of the most powerful local rulers, Heh Lukhan and his son Ahmad Khan Ardalan. In this research the political development of Kurdistan in the above mentioned period and relations of the local rulers with the central government have been studied. The findings show that the centralization policy of the Safavid on the one hand and the geographical location of the territory of Ardalan in the early reign of Shah Abbas I on the other hand played a key role in the integration of local government of Ardalan in the central government. Since that time, Ardalan rulers, in the position of governor, played an important role in the administrative system of the Safavids.
    Keywords: Safavid, Kurdistan, Helukhan, Shah Abbas, Khan Ahmad Khan, governor
  • Pages 166-179
    In the past centuries, some of the characters and some Iranian families for some reasons emigrated from Iran to the Indian subcontinent and play an important role in the affairs of the government of that country. One of these families was Sadat of Beihaghi who arrived in Kashmir in the early ninth century AH and because of their presence in the religious-political campaigns in there and communication and close links with the rulers of Kashmir, for some time found their way into Kashmir government and gained appropriate political influence and social status in Kashmir. This is why that family migrated and the entered into the political scene of Kashmir and the ups and downs of their position and role of Sadat of Beihaghi in the political life of Kashmir, and the factors affecting it, are the important questions that this article is to answer them by historical research methods and analytical techniques based on library resources. Sadat of Beihaghi through union with the family of the rulers of Kashmir and paying the cost of attending in the conflicts and competition with those who claim to political and religious opponents, change their position from the status of immigrants and visitors to the position of partners and heirs of the rulers of Kashmir and during the ninth and tenth centuries AH played an important role in the political history of Kashmir.
    Keywords: Sadat of Beihaghi, Kashmir, Timurids of India, Shahmyryan, the Czechs
  • Pages 180-192
    The old families due to owning many lands and servants, as well as competence and courage in fighting and horse riding, during all dynasties of ancient Persia have had direct effect on the successes and failures of ancient Persia dynasties. Mehran family also as one of these large families, at the time of the Sassanids, were able to continue to maintain their position and have active and effective role in the political developments of that dynasty. Mehran family, like other ancient families were of the main pillars of the Sassanids and had prominent positions in the political, military, economic and social, and civil and military officials in this period. In this report by using the descriptive-analytical method and according to sources the role of Mehran family in the political developments in Iran the Sassanid era has been studied.
    Keywords: old families, Mehran family, political developments, Bahram Choobin, the Sassanid's collapse
  • Pages 193-208
    However, throughout the years of the First World War the geographical extent of Iran was the area of resistance of nationalists against foreign forces, but the Tangistan and the Tangestanis have long been famous. One of the reasons was cohesion of Tangistan to Bushehr, one of the most important commercial ports in Iran in the Qajar period. Another reason was the Tangestanis initiative in tackling intruders who had breached the neutrality of Iran in the war. In this regard, the small village of Tangak and its mayor Haj Ali Tangaky in the one hand, and the coastal strip of Tangistan with the bailiff of Reis Ali Delvari had a special role in the beginnings of public resistance in southern Iran, during the first months of World War I, so that, that small area with its events had local dimensions, at that time was at the center of national developments. Although the violation of Iran's neutrality in World War I has been studied at the national and international scales, but the purpose of this study is to show, with the documentary method, how such events though on a local scale could trigger breach of Iran's neutrality and thus new dimensions of research capacity in local history have been examined. As documented and expanded in this study for the first time the role of Haj Ali Tangaky has been introduced and recognized.
    Keywords: Tangak, Bushehr, Tangistan, Haj Ali Tangaky, Reis Ali Delvari, Movaqaraldoleh, Mokhberossaltaneh
  • Pages 209-226
    Historical-Geography Research is an interdisciplinary research that for fieldwork and the land logistics is of great credit rating. In this method Geographic development in the middle of the historical developments are very important, and the purpose of the combination of these two fields is to create the pattern and manner consistent with new research methods to study the developments in a specific geographic area in the historical period. Therefore, in this type of research the history is contemporary and its importance is for its applied framework. Qom in Qajar period because of the proximity to the capital and the resting in the transportation axis of Isfahan, Kashan and Sultanabad (Arak), enjoyed a special status. Little by little form the Naseroddin Shah time the first core of the city as the current structure was formed in Qom and the developments resulted in the growth and the expansion of the city were founded during this period. The primary objective of this study was to determine the characteristics of Qom in the Naseri period. Then by assessment of the above features, the ratio between the growth of the city and its geographical scope has been reviewed. The findings suggest that natural and political geography of Qom, besides its religious attractions in the Qajar period, provided the growth and development of this city. Growth of the city led to build and repairing roads between cities, expansion of merchandise trade, industrial workshops, a variety of ethnic and social groups.
    Keywords: Qom, historical geography, the road network in central Iran, the Naseri time