فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران - سال چهارم شماره 7 (پاییز و زمستان 1394)

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران
سال چهارم شماره 7 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفورا برومند* صفحات 5-15

    بخش درخور توجهی از مجموعه سکه های دوره صفوی به سبب کیفیت و اطلاعاتی که در بر دارند، از منابع دست اول و شاخص در پژوهش های تاریخ اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایران در دوران مورد بحث به شمار می روند. نقش این سکه ها را در بازخوانی تاریخ محلی نیز نمی توان نادیده گرفت. درخصوص معرفی و بازشناسی سکه های دوره صفوی و محل ضرب آنها کمابیش آثاری به صورت کاتالوگ، کتاب و مقاله منتشر شده است. اما مطالعات سکه شناختی سکه های دوره صفوی، هنوز با نواقصی همراه است که از آن جمله به نقص در شناسایی محل ضرابخانه های دوره صفوی می توان اشاره کرد. بر این اساس، در این پژوهش، برای نخستین بار نمونه سکه های کمیابی بررسی می شود که مبتنی بر متن سکه، در فرح آباد ضرب شده اند. اگرچه دو منطقه با عنوان فرح آباد – ساری و اصفهان - به دوره صفوی تعلق دارد؛ در منابع مرتبط با سکه شناسی دوره صفوی از این ضرابخانه نامی برده نشده است و برخی مجموعه داران و سکه شناسان در انتساب این سکه ها به دو فرح آباد مذکور اختلاف نظر دارند. در این پژوهش ضمن اینکه تنها نمونه های این سکه های کمیاب نخستین بار معرفی می شوند، فرح آباد محل ضرب آنها نیز شناسایی می شود.

    کلیدواژگان: سکه، سکه شناسی، ضرابخانه، فرح آباد، دوره صفوی
  • محمدتقی ایمان پور * صفحات 16-26
    تاریخ نگاری محلی به ثبت و ضبط وقایع تاریخی در محدوده یک شهر، ایالت و ناحیه میپردازد، که ذیل تاریخ ملی کشور قرار میگیرد. بنابراین، وجه اصلی و مشخصه تاریخ نگاری محلی پیوند آن با یک عرصه جغرافیایی محدود و مشخص است. بر این اساس، پرداختن به نقش سرزمین دیلمیان که یکی از سرزمینهای تحت سلطه شاهنشاهی ساسانی محسوب میشد، در شورشها و سرانجام فروپاشی دولت ساسانی از اهمیت ویژه-ای برخوردار است. اگر چه مورخان عوامل مختلفی نظیر، جنگاوری و سخت کوشی نیروهای اعراب که با ایمان به دین اسلام و با مبانی و اندیشه های جدید و، در مقابل، فرسودگی و ضعف دولت ساسانی، به خصوص در اواخر عمر این دولت و همچنین عوامل خارجی را باعث سقوط دولت ساسانی میدانند، اما به نظر میرسد نقش سرزمین دیلم و ویژگی های مردمان آن که بارها به مقابله با فرمانروایان ساسانی پرداختند در فروپاشی این دولت از سوی مورخان نادیده انگاشته شده است. هر چند که از اوضاع سرزمین دیلم در دوره ساسانیان اطلاعات محدودی در دست داریم و، از اینرو، تاکنون به این موضوع پرداخته نشده است، اما با تکیه بر برخی منابع می توان از بعضی از تحولات سیاسی و نظامی در این سرزمین اطلاعات مفیدی بهدست آورد. بنابراین، این پژوهش با درک این مطلب تلاش دارد تا با استناد به منابع تاریخی و با استفاده از شیوه پژوهش های تاریخی به نقش سرزمین دیلمیان در فروپاشی دولت ساسانی بپردازد.
    کلیدواژگان: ساسانیان، گیلان، دیلم، دیلمیان، پدیشخوارگر
  • عباس پناهی، انوش مرادی* صفحات 27-37
    سرزمین گیلان همواره در طول تاریخ برای حاکمان مرکزی ایران سرزمینی ثروتمند و دور از دسترس بود. همین مسئله نیز موجب مهاجرت اسماعیل میرزا به سرزمین گیلان گشت. اما در دوره شاه تهماسب وشاه عباس اول این شاهان دلایل و بهانه های متعددی جهت تسلط بر این سرزمین داشتند. همسایگی گیلان با قفقاز، روسیه و، همچنین، ارتباط با عثمانی از مسیر قفقاز، ذخایر ارزشمند ابریشم، ارتباط آبی با اروپا، تبدیل این سرزمین به مخفیگاه فراریان و مخالفان صفوی و تسلط سادات شیعی و رقابت آنان با صفویان موجب گشت تا آنان حاضر به تداوم این حکومت ها بر گیلان نباشند و درصدد تضعیف و حذف آنان بر آیند. نگارنده در پژوهش حاضر سعی دارد با روش توصیفی و تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای و تحلیل داده های مورد اشاره به بررسی روابط مورد اشاره بپردازد.
    کلیدواژگان: گیلان، صفویه، شاه تهماسب، شاه عباس اول، روابط
  • محمد صادق جمشیدی راد* صفحات 38-48
    این مقاله با اشارهای گذرا به پیشینه تاریخی شهر قم به چگونگی پیدایش شیعه و گسترش آن در این منطقه جغرافیایی ایران میپردازد و درصدد یافتن پاسخی برای این سوال است که چرا قم پس از پذیرش اسلام به عنوان یک شهر شیعی مطرح شد و مذهب تشیع را در حالی پذیرفت که سایر نقاط ایران هنوز در تردید پذیرش اسلام یا باقی ماندن بر آیین آبا و اجدادی خود بودند. عوامل تاثیرگذار بر پذیرش تشیع و گسترش آن در قم کداماند؟ نتایج بررسی های انجام شده در این تحقیق، با استناد به منابع تاریخی و روایی، نشانگر آن است که مردم قم از همان ابتدای ورود اسلام تفکر شیعی، آن هم شیعه امامیه را برگزیدند و بر حفظ و گسترش آن اهتمام ورزیدند و هرچند اشعریون در گسترش و توسعه شیعه در این منطقه نقش بهسزایی داشتند ولی عامل اصلی نفوذ شیعه در این منطقه مرهون آن دسته از اعرابی است که به نوعی از صحابه پیامبر(ص) محسوب شده و از طرفداران حضرت علی (ع) بوده اند.
    کلیدواژگان: قم، تشیع، تاریخ قم، ورود تشیع
  • محمد امیر شیخ نوری، محمد نایب پور، سیروان خسروزاده* صفحات 49-68

    مقاله حاضر در چارچوب جنگ اول جهانی، برای نخستین بار به بررسی تحرکات و فعالیت های سیاسی نظامی قوای مسلح مسیحی در آذربایجان و بهویژه در ارومیه میپردازد. و با تکیه بر معتبرترین منابع و شواهد و با روش تحلیلی توصیفی ضمن پرداختن به زمینه ها و دلایل شکل گیری این نیرو و اهداف آن، در تلاش است روشن سازد که تشکیلات مسیحی چه ماهیتی داشت.حامیان آنان کدام ها بودند و با چه اهدافی به همکاری با مسیحیان میپرداختند. این مقاله نشان میدهد برخلاف ایدهای که قوای مسیحی از سازماندهی قوا و اهداف مورد نظر خود داشتند، فعالیتهای آنان جزئی از دغدغه تاریخی بریتانیا درخصوص حفظ هندوستان بود. اگرچه آسوری ها اهداف خاص خود را دنبال میکردند اما با کشته شدن مارشیمون بهدست سمکو، برنامه های آنها به طور کامل دچار شکست شد. درواقع، انگلیسی ها که با خروج روس ها از جبهه های جنگ درنتیجه انقلاب اکتبر تنها مانده بودند، می بایست برای جلوگیری از پیشروی قوای ترک و آلمانی به سوی هن د در شمال غرب ایران و قفقا ز خطو ط دفاعی تشکی ل میدادند. انگلیسی ها دیگر کشورهای متفق را نیز درگیر برنامه های خود کردند. ژنرال دنسترویل با بهکار گرفتن قوای مسیحی در حفظ مرزهای شمال غرب ایران، خود را به قفقاز رساند و به مقابله با پیشروی های دشمن شتافت. تلاش های بریتانیا و مسیحیان برای جلوگیری از پیشروی عثمانی ها اگرچه به پیروزی نینجامید اما با پایان یافتن جنگ، قوای عثمانی نیز بهره ای از پیروزی های خود نگرفتند. در این میان مسیحیان بودند که هزینه حفظ منافع انگلیس را پرداختند و برای همیشه آواره و بی خانمان شدند.

    کلیدواژگان: مسیحیان آذربایجان، جلوها، مارشیمون، سمکو، ارومیه، انگلیس، دنسترویل
  • علیرضا علی صوفی*، صفی الله صفایی، شهرام غفوری صفحات 69-79
    با انقراض سلسله قاجار و استقرار دولت پهلوی اول، مناسبات دولت و مردم دچار تغییرات عمدهای گردید. تجدد گرایی و نوسازی از اهدافی بود که رضاشاه و مشاوران غربگرای او در پی اعمال آن در جامعه اسلامی و سنتی ایران بودند. کشف حجاب یکی از این اهداف غربگرایانه بود که با شدت و خشونت از سوی رژیم بر مردم مسلمان تحمیل گردی د ت ا با تغیی ر ظاه ر زنان زمینه ورود آنان به جامعه فراهم گردد. موافقتها و مخالفتها در برابر این قانون در شهرهای مختلف یکی از حوادث مهم و پردافعه تاریخ معاصر ایران است. در همدان نیز روند کشف حجاب با حوادثی اکثرا تلخ همراه بوده است. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و براساس منابع تاریخی و بررسی اسناد معتبر، نخست به روند آغاز قضیه کشف حجاب در همدان پرداخته شده است و در ادامه موارد خاص پدید آمده در پی اعلام این قانون در همدان مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: همدان، کشف حجاب، پهلوی اول، چادر، علینقی بیگلری
  • مهناز ملکی*، طیبه توسلی صفحات 80-92

    با توجه به تاثیر سرنوشتساز نهضت ملی صنعت نفت در تاریخ معاصر ایران و نقش مهمی که روحانیون ایران در این امر بر عهده گرفتند، مقاله حاضر برآن است تا نقش روحانیون اصفهان را در این برهه تاریخی مورد ارزیابی قرار دهد. روحانیون اصفهان چه اندازه در به حرکت درآوردن و هدایت جنبشهای مردمی به نفع نهضت نقش داشتند؟ دخالت آنان چه دستاوردهایی را برای نیروهای مذهبی به همراه آورد؟ آیا آنها توانستند اعتماد نسل جوان را برای مبارزات بعدی جلب کنند؟ بررسی سوالات مورد نظر بر این فرض مبتنی است که روحانیون در جامعه آن روز اصفهان از نفوذ زیادی برخوردار بودند. رویکرد مقاله پیش رو توصیفی- تحلیلی است و بر اساس منابع آرشیوی، کتابخانه ای و پژوهش میدانی صورت گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نیروهای مذهبی اصفهان قدرت برانگیختن جنبشهای مردمی را دارا بودند و به تبع آیتالله کاشانی از این قدرت به نفع نهضت استفاده کردند. ولی پس از اختلاف بین سران نهضت، اکثر روحانیون اصفهان به دلایل مختلف از جمله قدرت یافتن روزافزون حزب توده از دکتر مصدق رویگردان شدند و در برابر کودتا محافظه کاری پیشه کردند. بیشتر جوانان اصفهان با نیروی» مشاهده این رویکرد، برای ادامه مبارزه علیه استبداد از دلسرد شدند. این روند تا زمان ورود آیتالله خمینی به «مذهب صحنه سیاست ادامه داشت.

    کلیدواژگان: احزاب، اصفهان، روحانیت، ملی شدن نفت
  • سیدمسعود بنکدار* صفحات 93-107
    شهر تاریخی اصفهان به لحاظ دارا بودن آثار ارزشمند تاریخی یکی از مهمترین شهرهای ایران است. این موقعیت ممتاز، جدای از موقعیت جغرافیایی شهر، دراثر پایتخت شدن اصفهان در دوران سلسله های آل بویه، سلجوقیان و صفویه پدید آمده است. در این دوره ها ارزشمندترین و فاخرترین آثار معماری این سلسله ها در اصفهان ایجاد گردید؛ اما متاسفانه فراز و فرود سلسله ها، جنگ و درگیری ها و بلایای طبیعی بسیاری از این آثار را نابود کرد. در دوره قاجار نیز بسیاری از آثار به جا مانده از دوران گذشته و، به خصوص دوره صفویه، در حال زوال و نابودی بودند؛ اما با شروع دوره پهلوی اول حرکتهایی اساسی برای حفظ و مرمت این آثار صورت گرفت. در نخستین قدم آثار تاریخی شهر ثبت آثا ر مل ی ش دو در گام های بعدی با استفاده از کارشناسان و معماران سنتی به مرمت این آثار پرداختند. در این دوره با بازگرداندن موقوفات آثار، تلاشهایی نیز برای تامین بخشی از هزینه های مرمت بناهای تاریخی شهر صورت گرفت. با وجود فاصله زمانی اندک در منابع، به طور مستقل، به این موضوع و اقداماتی که برای حفظ این آثار از خطر نابودی صورت گرفته پرداخته نشده است. به علت قلت داده های منابع کتابخانه ای تاکید نگارنده بر استفاده از روزنامه های محلی و اسناد تاریخی بوده است. روش تحقیق در این مقاله به صورت کتابخانه ای و تطبیق و تحلیل منابع موجود، به خصوص منابع اصلی است. در این تحقیق پس از جمع آوری اطلاعات لازم به سازماندهی اطلاعات و تجزیه و تحلیل و، سرانجام، استنتاج آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اصفهان، آثار تاریخی، پهلوی اول، مرمت و بازسازی
  • مصطفی ندیم، تقی لطیفی شیردار* صفحات 108-118
    پژوهش در تاریخ اجتماعی برای کاربردی کردن پژوهش های تاریخی اهمیت شایانی یافته است. تاریخ های محلی در این مطالعات اجتماعی، به روشن نمودن حیات مدنی و میراث های فرهنگی و تمدنی کمک شایانی کردهاند. حمام های عمومی، به عنوان یکی از میراث های معماری ایران، و دستاوردهای اجتماعی و فرهنگی آن، برای پژوهش در تاریخ اجتماعی و محلی ایران، و یافتن آداب و سنن فرهنگی و اخلاقی ایرانیان، بسیار مهم است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و با بهره گیری از شیوه میدانی و روایات شفاهی، در پی یافتن پاسخی برای این پرسش است که معماری و آداب و کارکردهای اجتماعی حمام های عمومی در سوادکوه چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که علاوه بر تامین بهداشت و سلامت عمومی، حمام ها در تعاون، معاشرت مردم، تبادل اطلاعات و افزایش آگاهی های اقشار روستایی، جامعه پذیری، آشنایی با شکاف های طبقاتی و اجتماعی، توجه به فرایض دینی مانند نماز، بروز اختلافات ملکی و ارضی و ارثی، خاطره گویی و انتقال تجربیات به نسل های پسین روستا، ارائه موسیقی اصیل سنتی منطقه و آوازخوانی، و تداوم سنت ها و آداب اجتماعی و فرهنگی منطقه تاثیر به سزایی داشته است. در حوزه معماری، حمام ها، تحت تاثیر جغرافیا و اقلیم منطقه قرار داشته است هم از جهت سبک معماری، و هم از جهت مصالح و مواد اولیه. در آغاز دوره پهلوی، حمام های خانگی جای خود را به حمام های بزرگ و عمومی داد. این تغییر، موجب کارکرد اجتماعی حمام ها در حیات روستایی سواد کوه شد.
    کلیدواژگان: حمام های عمومی، روستا، سوادکوه، تاریخ محلی، معماری، پهلوی
  • محمدرضا نصیری، فرحناز کنانی* صفحات 119-131
    پس ازمرگ نادرشاه افشار اغتشاشات زیادی در ایران برپا شد. کریمخانزند، پس از چند سال کشمکش موفق شد بر اکثر نواحی ایران تسلط یابد. میرمهنا با استفاده از وضعیت موجود توانستحکمران بلامنازع بندرریگ گردد. وی برخلاف سایر روسا که با کریم خان زند متحد بودند، علیه کریمخان علم طغیان برداشت. سپاهیان زند برای سرکوبی او بندرریگ را مورد حمله قرار داده و میرمهنا را به اسارت خود درآوردند. میرمهنا به محض آزادی و بازگشت به بندرریگ نسبت به تخریب دفتر تجاری و قلعه انگلیسی ها اقدام و انگلیسی ها را از بندرریگ اخراج کرد. این رویداد موجب شد بندر ریگ مجددا مورد حمله قوای خان زند قرارگیرد. ناتوانی کریم خان در سرکوبی میرمهنا، منجر به عقد قرارداد با انگلیس گردید. براساس این قرارداد، در صورت شکست میرمهنا، جزیره خارگ به انگلیسی ها واگذار میشد. این پژوهش به بررسی مسائلی که موجب چالش میان کریمخانزند و میرمهنا، همچنین کشمکش میان میرمهنا و کمپانی های خارجی گردید و نقش دول خارجی، به ویژه انگلیس، در سرکوبی میرمهنا می پردازد.
    کلیدواژگان: میرمهنا، خلیجفارس، انگلیس، کریمخانزند، بصره
  • سید ابوالفضل رضوی، عزیز گل افشان* صفحات 132-141
    گسترش اندیشه تشیع در خارج از شبه جزیره عربستان و عراق معلول عوامل چندی از جمله مهاجرت شیعیان به سرزمین های دیگر بود و تقابل آنها با خلفای اموی و عباسی این روند مهاجرت را تسریع کرد. در خصوص ورود تشیع به ایران، میتوان گفت که اندیشه شیعی نخست مناطق همجوار با سرزمین عراق را تحت تاثیر قرار داد. اگرچه گذرگاه های طبیعی غرب فلات ایران یکی از مجاری اصلی ورود تشیع به ایران بود، اما ولایات خوزستان به قدری اهمیت داشت که این منطقه را به اولین توقف گاه علویان تحت تعقیب تبدیل کرده بود. از این رو، می توان خوزستان را دروازه ورود تشیع به ایران قلمداد کرد. بررسی زمینه های ورود تشیع به خوزستان حاکی از این است که موقعیت راهبردی و تعدد مسیرهای ارتباطی خوزستان با مناطق جنوبی عراق، به عنوان پایگاه اصلی شیعیان، که امکان آشنایی مردم منطقه را با اندیشه شیعی و آمدوشد راحتتر شیعیان فراهم میکرد؛ به علاوه زمینه های تاریخی و اجتماعی حاکم بر منطقه که موجب نارضایتی مردم خوزستان از سلوک خلفا میشد، در ورود فکر و فرهنگ شیعی به خوزستان نقش موثری داشت. در این میان مهاجرت یا تبعید خاندانهای شیعی به خوزستان و شکل گیری حکومتهای شیعه مذهب نیز در تکوین مراکز اولیه تشیع و گسترش فرهنگ شیعی سهم تعیین کننده ای داشت.
    کلیدواژگان: ایران، عراق، خوزستان، شیعیان، علویان
  • مسعود آدینه وند *، میثم رضایی، اسماعیل سپه وند صفحات 142-156
    بخشی از تاریخ معاصر ایران را باید در ارتباط با ایالات، مناطق و ساکنان آن بررسی کرد. ازجمله مهمترین آنها، منطقه طرهان یکی از کانونهای کهن زندگی سنتی و کوچ نشینی در غرب ایران واقع در استان لرستان است. حکومت این منطقه در عصر قاجار در دست خاندان امرایی (غضنفری) قرار داشت که در عین استقلال درونی نسبی، تبعیت از حکومت مرکزی را پذیرفته بودند. فرضیه مقاله پیشرو این است که طرهان به عنوان منطقهای که زیرمجموعه پیشکوه لرستان بود، در فضای سیاسی، اجتماعی دوره قاجار نقش پررنگی داشت و بعد از مشروطه تا برآمدن رضاشاه اهمیت بیشتری پیدا کرد؛ دورهای که حوادث ی چو ن شورش سالارالدوله، حضور انگلیس در غرب و جنوب با هدف سلطه بر نفت، جنگ جهانی اول در آن رخ داد. هدف پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر متون کتابخانه ای و اسنادی از آرشی و ملی، ارزیابی تاریخ منطقه طرهان و بررسی جایگاه آن در عصر حکومت قاجار و درصدد پاسخ دادن به این پرسش هاست که منطقه طرهان در دوره قاجار چگونه وضعیتی برخوردار بوده و در رویدادهای این دوره، به ویژه در حوادث غرب کشور چه نقشی داشته است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که موقعیت جغرافیایی منطقه طرهان و کارکردهای مالی و نظامی برای قاجارها، آنرا به یکی از مهمترین مناطق عشایرنشین کشور تبدیل کرده و باتوجه به قدرت حاکمان آن منطق ه و حضور در جریانات این دوره، مورد توجه حکومت مرکزی قرار داشته است.
    کلیدواژگان: طرهان، لرستان، پیشکوه و پشتکوه، قاجار، خاندان امرایی (غضنفری)، نظرعلیخان
|
  • Safoora Boroumand* Pages 5-15

    to the quality and information derived from data on the Safavid coins, considerable part of these objects are amongst the primary and particular sources for economical, political, social and cultural history studies of aforementioned period. These coins also have important role in local history studies. Catalogues, books and articles have been published about the presentation and recognition of these coins and their mints. But still there are some deficiencies in numismatic studies of Safavid coins such as deficiency in identification of the Safavid mints. Therefore, in this survey some rare coins will be studied for the first time which according to their inscription had been minted in Farahabad. Although there have been two places during Safavid era which called Farahabad in Sari and Isfahan, Safavid numismatic sources did not list the name of Farahabad as Safavid mint. Some of the collectors and numismatists have different idea in ascription of these coins to the cities called Farahabad. This article will introduce the unique samples of these coins for the first time and the Farahabad which is the real mint will be recognized.

    Keywords: Coin, Numismatic, Mint, Farahabad, Safavid Era
  • Mohammadtaghi Imanpoor* Pages 16-26
    Local historiography is a branch of knowledge which studies and records historical events that taking place within the borders of a city, state or a region and is a subcomponent of the country’s history. The significant aspect of local historiography is its connection with a specific area and its role in political development of mainland. However, Historians has express different view in fall of Sasnaian in ancient time, including Arab strong forces, their belief in Islamic thoughts and in contrast pointed to corrupted Sasanian nobles and the differnce among nobles as the main factor for the Sasanian fall, but it seems the role of Dailaman land in political development during the Sasanian in particular its role in fall of Sasanian has been ignored and no research has specifically addressed this issue. In this paper it has been tried to investigate the role of Dailaman land in the fall of Sasanian government using historical documents and resources.
    Keywords: Sasanian, Guilan, Dailaman, Dailamnian revolt, Padishkhargar
  • Abas Panahi, Anoush Moradi* Pages 27-37
    Gilan was always rich and difficult for the central government of iran in history. It has been difficult due to the lack of access. This matter also caused Esmail Mirza to migrate to Gilan. However, Shah Tahmasb and Shah Abbas I have several reasons and excuses for dominating the land. Gilan neighboring Caucasus, Russia and relationship with Ottoman through Caucasus, silk valuable resources, water relations with Europe, changing the land into hideouts fugitives and Safavid opponents and Sadat Shiite dominance and its competition with the Safavids led them not to accept the continuity of the governments of Gilan. This study uses descriptive-analytical method based on library resources and data analysis.
    Keywords: Gilan, Safavid, Shah Tahmasb, Shah Abbas I, relationships
  • Mohammadsadegh Jamshidirad* Pages 38-48
    This study, with a quick hint to the historical background of Qom, studies the rise of Shia and its expansion in Iran’s geographic area trying to find an answer to this questions: why was Qom introduced as a Shiite city after Islam and accepted Shiism while other cities were still in doubt in believing Islam or remaining on their ancestral religion. What are the factors influencing the adoption of Shiism and its expansion in Qom.According to historical sources and hadith, the results of the survey conducted in this study indicate that Qom people accepted Shiite thought and particularly Shia Imamieh from the very beginning of Islam. Then they tried to protect Shia and make it worldwide. Although Asharioun played a significant role in contribution and development of the Shia in the region, the main factor of Shiite influence in the region thanks to those of Arabs who were among the companions of the Prophet (pbuh) and the followers of Imam Ali (AS).
    Keywords: Qom, Shiism, Qom history, arrival of shiism
  • Mohammad Amir Sheykhnoori, Mohammad Nayebpour, Sirvan Khosrozadeh* Pages 49-68

    This paper for the first time examines the Political - Military Activities of Christians forces in Azerbaijan, especially in Urmia in during the First World War. Paper to Relying on Reliable Sources and Documents and By adopting a Method Descriptive - Analytical want show What was the Nature of the Christian Organizations? What were their supporters? why and for what purposes to work with Christians? However The Assyrians were pursuing their own goals, their activities were a part of the Great Britain concerns about the preservation of India, but After killing Marshimon by Simko, their plans will fail completely. In fact, after the Retreat of Russians of Fronts and be alon Englishmen in Result of October Revolution, There was nesesery to stop the advance of German and Ottumans to India, Iran and the Caucasus. In this regard, Englishmen involved other Allied countries in their programs. General Dunsterville using the Christian forces in protecting the borders of the North-West of Iran, Brought himself to the Caucasus and went to fight the advancing enemy. Great Britain and Christian efforts to prevent the advance of the Ottoman Empire, although it did not win, but because of the end of the war, the Ottoman forces did not take advantage of his victory. The Christians who paid the cost of maintaining British interests and permanently be displaced and homeless.

    Keywords: Azerbaijan Christians, Marshimon, Simko, Urmia
  • Alireza Alisoufi*, Safiullah Safaei, Shahram Ghafoori Pages 69-79
    By the demise of the Qajar dynasty and the establishment of the Pahlavi government, relations between the government and people experienced major changes. Modernism and modernization were the aims that Reza Shah and his West-oriented advisors wanted to fulfill in Iran’s Islamic and traditional society. Removing Hijab was one of the aims imposed brutally by the regime in order to pave the way for women to enter the society. Agreements and disagreements against this law in different cities, was one of the most prominent incidents in Iran's contemporary history. In Hamedan, removing Hijab also faced with bitter incidents. The current study, first, explores the process of removing hijab in Hamedan by using descriptive-analytic method based on historical sources and valid documents. Then, it examines the consequences of announcing this law in Hamedan.
    Keywords: Hamedan, Removing Hijab, First Pahlavi dynasty, Chador, Alinaghi Biglari
  • Mahnaz Maleki*, Tayebeh Tavasoli Pages 80-92

    Oil nationalization movement had a decisive influence on Iran's contemporary history and the clerics played an important role in this field. So, this article is going to evaluate the role of Esfahan’s clerics in that period of history and answer the following questions. How much the clerics were involved in mobilization and leading the popular movements in favor of the oil nationalization movement? What outcomes could they bring for the religious forces? Were they be able to attract the young generations’ attention and trust for the next struggle? Studying these questions is based on this theory that the clerics were highly influential in the society of those previous days. This is a descriptive and analytical article which is done based on archive, library and field research sources. Research findings show that Esfahan’s religious forces were able to simulate the popular movements, therefore, Ayatollah Kashani used this power for the benefit of movement. But after a dispute between the leaders of the movement, most clerics turned away from doctor Mosaddegh for different reasons including the increasing power of Tudeh party and took a conservative action against coup. Observing this attempt, most the young were disappointed from “power of religion” to continue the fight against dictatorship. This trend continued until the arrival of Ayatollah Khomeini in politics.

    Keywords: Parties, Esfahan, The Clergy, Oil Nationalization
  • Seyed Masood Seyed Bonakdar* Pages 93-107
    Having the most valuable historical monuments, Esfahan is one of the most important cities of Iran. This prominent position, regardless of the geographical location of the city, caused Esfahan to be considered as the capital of Iran during the dynasty of Buyid, Seljuks and Safavid. Although in these periods the most valuable and finest architectural monuments wwere established in Isfahan, unfortunately, the rise and fall of dynasties, wars, conflicts and natural disasters destroyed many of the works. In the Qajar era, many of the remaining relics from the past, especially the Safavid dynasty, were declining and destroying. However, with the inception of Pahlavi era, fundamental activities were started for the preservation and restoration of precious works. The first step was registering the National Heritage monuments. In the next steps, the experts and traditional architectures began to furbish up the works. During this period, along with returning the endowment of the works, so many actions took to meet some parts of the cost of restoration of monuments in Esfahan.Despite a little gap, sources have not mentioned this issue independently and no actions have been taken to protect the works from danger. Due to the lack of library resources, the author emphasizes on using local newspapers and historical documents. This research is based on the library method and comparison and analysis of resources, especially main ones. In this study, the essential information will be organized, analyzed and finally derivated.
    Keywords: Esfahan, historical monuments, Pahlavi I, restoration, reconstruction
  • Mostafa Nadim, Taghi Latifi Shirdar* Pages 108-118
    Research in social history is very important for applying historical research. Local histories help to clarify civil life, cultural heritage and civilization. As a part of Iranian architectural heritage and its social and cultural achievements, public baths would be important for studying the social and local history of Iran and finding the Iranians’ cultural and moral traditions. This study is based on a cross-sectional method. Relying on the library resources and using field study and oral narrations, this study tries to seek an answer for this question that how the architecture, customs and social functions of the public baths was in Savadkooh? According to research findings, in addition to providing Hygiene and Public Health, public baths play significant roles in cooperation, communication, exchanging information, increasing awareness of rural people, sociability, understanding the social and class divisions, considering religious practic such as prayers, property, land and inheritance disputes, telling memories and transferring experience to the next generations of village, performing traditional and folk music and singing, and the persistence of social and cultural customs and traditions. The geography and climate of the region affected on the architecture style and the materials used in the construction of the baths. At the beginning of the Pahlavi era, domestic baths were replaced by large public baths and this change caused the social function of baths in the rural life of Savadkooh.
    Keywords: Public baths, village, Savadkooh, Local history, Architecture, Pahlavid
  • Mohammadreza Nasiri, Farahnaz Konani* Pages 119-131
    After the death of Nadir Shah there was a great disturbance. Karim Khan was successful to dominate most areas after several years of tension over Iran.Mir Mohanna could be the ruler of Bandar Reeg by using the the status quo. Unlike the other rulers who were united with Karim Khan Zand, he revolted against Karim Khan. Zand troops attacked Bandar Reeg to suppres him and captured Mir Mohanna. After freedom and coming back to Bandar Reeg, Mir Mahna destroyed commercial office and England Castle and expel all English from Bandar Reeg. This event led forces to attack Bandar Reeg again. Karim Khan failure in repression of Mir Mahna caused him to sign a contract with England. According to this contract, Kharg Island was awarded to England if Mir Mahna failed.This study deals with issues of conflict between Karim Khan and Mir Mohanna. It also studies the conflicts between Mir Mohana and foreign companies and the role of foreign governments, particularly England, in repression of Mir Mahna.
    Keywords: Mir Mohanna, Persian Gulf, the United Kingdom, Karim Khan Zand, Basrah
  • Seyed Abolfazl Razavi, Aziz Golafshan* Pages 132-141
    The development of Shiite thought outside of the Arabia Peninsula and Iraq has been affected by many factors, one of which was the migration of Shiites to other regions and their opposition with the Omavid and Abbasid Caliphs that precipitated this process. With regard to the entrance of Shiism into Iran, it can be said that, the thought of Shiism first of all affected the neighboring regions in Iraq. Although the Western passages of Iran were one of the main ways of entering Shiism into Iran, the provinces of Khuzestan were so important that it had become one of the main bases for the Alavis who were wanted. Because of this, Khuzestan can be considered as the entrance gate of Shiism into Iran. Studies conducted about the factors that paved the way for Shiism to enter Khuzestan show that it's strategic situation and the availability of different connecting paths to that southern parts of Iraq, which were the main bases for Shiites, made it easier for the people of Khuzestan province to travel to these regions and connect with the Shiites living there. In addition to this, the historical and social background of the region which was the reason of dissatisfaction of people with the behavior of Caliphs of that time had a deep effect on entering the Shiism thought and culture into Iran. In the meantime, the migration of Shiite tribes and the formation of Shiite governments had a profound effect on the development of Shiite.
    Keywords: Iran, Iraq, Khuzestan, Shiites, Alavids
  • Masoud Adinehvand*, Meysam Rezaei Yeganeh, Esmael Sepahvand Pages 142-156
    A part of Iran's contemporary history should be studied associated with the states, territories and its inhabitants. Among them, Tarhan, located in Lorestan province in West part of Iran, has a traditional and nomadic lifestyles. The region was ruled by Omaraey dynasty rulers (Ghazanfari) in Qajar era. While having relative internal independence, they had adopted central government. The theory of this study is about Tarhan, as a subset of Pishkooh in Lorestan, that had a significant role in both political and social sphere. This region became more important from the constitutional revolution to rise of Reza Shah. The period when several events such as Salarodowleh’s riot, British presence in the West and South with the aim of domination on oil and world war I occurred.The purpose of the study is assessment of the history of the region of Tarhan and Studying its position in the Qajar era using a descriptive - analytic method based on library and documentary text derived from National Archives. It is going to answer the following questions: what conditions did Tarhan have during Qajar era? What role did Tarhan play during those periods particularly in the events in the West of Iran?The result of this study shows that geographical location of Tarhan and its financial and military benefits for the Qajars made it become one of the most important tribal areas and according to the power of the rulers of the region and presence in events of this period, central government paid attention to this region very much.
    Keywords: Tarhan, Lorestan, Pishkooh, Poshtkooh, Omaraey dynasty(Ghazanfary), Nazar Ali Khan