فهرست مطالب

پژوهش های بوم شناسی شهری - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1394)

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود صفایی پور، نبی الله حسینی، نرگس قیصری صفحات 25-40
    هدف انجام این پژوهش، سنجش رابطه میان رضایت مندی شهروندان از عملکرد شهرداری و شاخص های پایداری محیط زیست شهری شهر دزفول است. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بوده، گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه با حجم نمونه 322 نفر در سطح سه منطقه شهری در شهر دزفول انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج به دست آمده از آزمون T تک نمونه ای متوسط به پایین بودن رضایت مندی شهروندان از عملکرد شهرداری را نشان می دهد. هم چنین در این پژوهش متغیرهای مستقل(سن، جنس، تحصیلات و...) بر متغیر وابسته (رضایت مندی) مورد فرض قرارگرفته، طبق آزمون رگرسیون خطی وضعیت اقتصادی – اجتماعی شهروندان بر میزان رضایت مندی از شهرداری تفاوت معنی داری را نشان می دهد. آزمون من ویتنی نیز نشان داده که بین جنسیت (زن و مرد) و رضایت مندی تفاوت معنی داری وجود ندارد. تحلیل واریانس بین سن و میزان رضایت مندی از عملکرد شهرداری تفاوت معنی داری وجود دارد. بالاخره ضریب همبستگی پیرسون نشان دهنده آن است که رابطه مستقیم و قوی بین رضایتمندی و حفظ محیط زیست وجود دارد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی شهروندان، شهرداری، محیط زیست: دزفول
  • پرویز سلیمانی مقدم، سعید امانپور، فرحناز غفارزاده صفحه 35
    توزیع فضایی نامطلوب مدارس در سطح شهر اهواز نیز مشکلاتی چون طولانی شدن مسافت و زمان دسترسی به مدارس، عدم وجود سطح و سرانه مناسب فضاهای آموزشی ناسازگاری کاربری های آموزشی با سایر کاربری ها را به همراه داشته که آثار منفی به بار آورده است. بنابراین تحقیق حاضر به دنبال تحلیل الگوی فضایی کاربری آموزشی و تعیین الگوی بهینه پراکنش فضایی دبیرستان های منطقه 3 شهر اهواز می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی – تحلیلی می باشد. داده های مورد نیاز (لایه های نقشه) با استفاده از تصاویر ماهواره ای، نقشه های کاربری اراضی شهری و نقشه تفصیلی شهر اهواز بدست آمده است. تجزیه و تحلیل و استاندارد سازی لایه ها با استفاده از نرم افزار ArcGis صورت گرفته است. وزن دهی لایه ها نیز با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP انجام شده است. تلفیق نهایی لایه ها به روش همپوشانی و با استفاده از گزینه Raster Calculator صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از تعداد 17 دبیرستان در محدوده مورد مطالعه تعداد 6 دبیرستان (تندگویان – جنت – فرهنگیان – حکمت – فردوسی- آزادگان) در محدوده طیف مکان های بسیار مناسب از نظر الگوی بهینه توزیع فضایی مدارس قرار دارند. همچنین دبیرستان موعود در وضعیت فضایی بسیار نامناسب قرار دارد.
    کلیدواژگان: الگوی توزیع فضایی، کاربری آموزشی، دبیرستان، ArcGis، منطقه 3 شهر اهواز
  • سیدعلی جوزی، یاسمن نیکورزم صفحات 53-78
    هدف از انجام این مطالعه بررسی ویژگی های کمی و کیفی فضای سبز در مناطق 18، 19و21 شهرداری تهران بوده است. در این تحقیق با استفاده از تصاویر ماهواره لندست5 در سالهای1991، 2000 و 2010، نقشه تراکم فضای سبز با استفاده از شاخص ان دی وی آی تهیه شده است. همچنین برای پیش بینی روند تغییرات فضای سبز در آینده از مدل زنجیره ای مارکوف استفاده شد. نتایج نشان میدهند بیشترین تغییر کاربری ها مربوط به تغییر کاربری فضای سبز به اراضی شهری بوده است. بنابراین می توان چنین ادعا کرد که توسعه شهرنشینی در مناطق مورد مطالعه منجر به از بین رفتن فضای سبز و راضی کشاورزی شده است و کمترین احتمال در رابطه با تغییر سایر کاربری ها بوده است. از مقایسه نتایج احتمال تغییر کاربری ها با تقسیم بندی ان دی وی آی مشخص می شود که طی سالهای 1991 تا 2010، 12.5 هکتار به وسعت اراضی شهری اضافه شده که این امر باعث کاهش فضای سبز مناطق مورد مطالعه شده است. در این تحقیق جهت مدیریت فضای سبز مناطق مورد مطالعه از فنون مدیریت استراتژیک و برای ارزیابی عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار از ماتریس سوات استفاده شد. با توجه به امتیاز به دست آمده از عوامل داخلی(2.89) و خارجی(3.23) میتوان نتیجه گرفت که وضعیت فضای سبز مناطق مورد مطالعه در حالت تهاجمی قرار دارد. در چنین شرایطی مناطق میبایست راهبردهای«قدرت _ فرصت»را در پیش بگیرند. بازنگری در طرح تفصیلی شهر تهران و ارائه الزامات قانونی سختگیرانه تر از جمله راهبردهای پیشنهادی در این تحقیق است.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، NDVI، برنامه ریزی راهبردی، فضای سبز، مدل زنجیره ای مارکوف، شهرداری مناطق 18، 19 و 21 شهر تهران
  • ناهید سجادیان، علی شجاعیان، لیلا کشتکار صفحات 73-98
    امروزه در تمامی شهرهای جهان، به ویژه کلان شهرها، افزایش نرخ جرم و جنایت نگران کننده است و به یکی از دغدغه های مهم شهروندان و مدیران شهری تبدیل شده است. به نظر می رسد شکل و نوع کاربری ها و رابطه بین توزیع آن ها در سطح شهر از جمله مواردی است که در رشد آسیب های اجتماعی و جرایم شهری موثر بوده است. از جمله کلان شهرهایی که با این بحران مواجه است، شهر اهواز می باشد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نوع و میزان کاربری اراضی شهری در شکل گیری الگوهایی فضایی بزهکاری در محدوده کلانتری 15 شهر اهواز انجام شده است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده، و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل های گرافیکی در محیط GIS استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان داد مرکز متوسط جرایم ارتکابی در منطقه کمپلو با مرکز جغرافیایی محدوده کلانتری (خیابان انقلاب) منطبق است. همچنین جرایم مرتبط با سرقت در کل محدوده پخش گردیده و کانون های اصلی شناسایی شده خیابان های داغری (لشکر)، هاتف (کیان)، بنی هاشم و اطراف بیمارستان آیت الله کرمی و ترمینال غرب (میدان انقلاب) می باشد. نوع و میزان کاربری اراضی در محدوده کلانتری 15 در ایجاد زمینه و شرایط ارتکاب جرایم سرقت تاثیر داشته است. به طوری که بیشترین جرایم سرقت در محدوده این کلانتری در کنار کاربری های مسکونی رخ داده است. در نهایت بر اساس یافته های پژوهش پیشنهادهایی جهت کنترل ناهنجاری های کالبدی و کاهش نرخ بزهکاری در محدوده های مورد مطالعه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: سرقت، کاربری اراضی، الگوی فضایی، اهواز، کمپلو
  • محمد رحیمی، محمدرضا یزدانی، مسلم اسدی، محمد طالب حیدری صفحات 99-116
    در این تحقیق، به بررسی ارتباط بین داده های هواشناختی محلی و منطقه ای با غلظت ذرات معلق در ایستگاه سنندج پرداخته شده است. هم چنین با استفاده از شاخص ذرات معلق استخراج شده از مدل DREAM و گزارش های ایستگاه هواشناسی سنندج و نیز داده های هواشناختی منطقه ای (داده های هواشناسی در خاورمیانه) از طریق بررسی نقشه های سینوپتیک ترازهای مختلف جوی و تصاویر ماهواره ای مودیس، سیستم های انتقال گرد و غبار به داخل استان کردستان مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج تحلیل همبستگی میانگین دمای ماهیانه با شاخص ذرات معلق نشان داد که همبستگی مستقیمی بین این دو پارامتر وجود دارد، به طوری که در دوره مطالعه، بیش ترین میزان ذرات معلق، مربوط به ماه های می تا جولای بوده است. هم چنین یک همبستگی معکوس بین میانگین رطوبت نسبی ماهیانه و شاخص ذرات معلق دیده می شود. نتایج کلی در این تحقیق، حاکی از ورود منطقه به یک روند خشکی زیست محیطی در سال های اخیر است. در واقع می توان گفت کمبود بارندگی و رطوبت هوا همراه با الگوهای فصلی باد در منطقه خاورمیانه، شرایط آلودگی ذرات معلق را در سنندج، به ویژه در فصل های گرم سال، ایجاد کرده اند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق، نقشه های سینوپتیک، تصاویر ماهواره ای مودیس، سنندج
  • سعید امانپور، سمیه غلامی، فرحناز غفارزاده صفحات 111-24
    یکی از عملیات ضروری در مطالعات جغرافیایی شهرها، تجزیه وتحلیل رشد شهری با استفاده از داده های زمانی- مکانی میباشد. در این زمینه می توان با استفاده از شاخص های آماری، گسترش افقی و رشد شهرها را اندازه گیری نمود. هدف اصلی این مقاله دیده بانی رشد شهری برای مناطق 9 گانه شهر شیراز در بازه زمانی 85تا91 و کمی سازی درجه آزادی رشد شهری، درجه گسترش افقی بی رویه شهری و درجه خوب بودن رشد شهری است. به این منظور، از آزمون کای اسکور پیرسن برای بررسی درجه آزادی شهر و از آنتروپی شانون برای تعیین درجه اسپرال شهری استفاده شده است و درنهایت درجه خوب بودن رشد شهری بررسی گردید. نتایج نشان می دهد که درجه آزادی کلی رشد شهری برای کل شهر بالا می باشد. در دوره زمانی 88تا89 رشد ساخت وساز مشاهده شده از رشد ساخت وساز موردانتظار پایین تر است و نیز در منطقه1، رشد مشاهده شده با رشد موردانتظار در ساخت وساز شهری برابر می باشد. آنتروپی شانون کلی نیز با در نظر گرفتن کل شهر بیانگر متمرکزبودن آن می باشد و درنهایت آنالیز درجه خوب شهری، نشان می دهد که رشد شهر شیراز در دوره زمانی مذکور مطلوب بوده است و میزان آن در همه مناطق مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: اسپرال شهری، مدل آنتروپی شانون، درجه آزادی شهری، GIS، شیراز
|
  • Masoud Safaee Pour, Nabi Allah Hosseini*, Narges Gheysari Pages 25-40
    This study aims to On the Relationship Between Citizens'­ Satisfaction of the Municipal's Performance and the Urban Environment's Sustainability Indexes in Dezful. Methodology of this study is descriptive-survey and the data are collected through a questionnaire with a sample size of 322 people in three different districts in Dezful. The SPSS software was used for data. The t-test results show that the degree of citizen's satisfaction of the municipal's performance is average to low. In this study, the independent variables (age, sex, education …) were supposed to have a priority over the dependent variable (satisfaction). According to the linear regression test, there was a marked difference between the socio-economic status of the citizens and the amount of their satisfaction with municipal performance. The results obtained from a variance analysis also showed that there was a significant difference between age and the citizens’ satisfaction while the Man-witni test showed that there was no difference between sex and the amount of satisfaction. Finally Pearson correlation coefficient indicates that strong and direct relationship between satisfactions and protects the environmental.
    Keywords: Citizen's Satisfaction, Municipal, Environment, Dezful city
  • Parviz Soleimani Moghadam, Saeid Amanpour, Farahnaz Ghafarzadeh Page 35
    Unfavorable spatial distribution of schools in the Ahvaz city causees problems such as long distance and time of access to schools, lack of proper educational facilities and incompatibility of educational uses with other land uses that has negative effects. The aim of this study is to analyze spatial pattern of educational uses and determine the optimal pattern of spatial distribution of high school of district 3 in Ahvaz city. This study is a descriptive - analytic. Required data (map layers) has been obtained using satellite imagery, urban land-use maps and detailed maps of Ahvaz. Analysis and standardization of the layers was performed using ArcGis software. Layers are weighted using the analytic hierarchy process AHP. Final integration layer in overlay method was performed using the Raster Calculator option. The results showed that six school from 17 one in the study area (Tondguyan - Jannat - Farhangian - Hekmat – Ferdowsi - Azadegan) are in very convenient location domain for optimal pattern of spatial distribution of school. Results also showed that Mouod high school is located in a very inappropriate spatial state.
    Keywords: spatial distribution, educational uses, high School, ArcGis, Ahvaz district 3
  • Seyed Ali Jozi, Yasaman Nikourazm Pages 53-78
    The aim of this study had been evaluated the qualitative and quantitative characteristics of green space in 18,19 and 21 district of Tehran Municipality. So using satellite image of Land sat 5 in 1991, 2000 and2010 in areas of study, green space density maps is provided by NDVI index. To predict the future trend of green space of the Markov chain model was used, also. The results show that most of the changing in land use related to green spaces and conversion of them to urban land use. Based on results argued that the development of urbanization in case study, caused to loss of green space and agricultural land and least likely has been related to change in other land uses. The results of probability of changes in land uses and classification of NDVI has determined that 12.5 hectares has increased the urban areas. Therefor it caused to reduction of agricultural and green areas in case study. Also, in this research has used strategic management technique and SWOT matrix for evaluating of internal &external effecting factors. According to obtained score from internal(2.89) & external(3.23) factors in such circumstances, districts should to adopt strategies of “power-chance” or SO. A review of detailed plan and legal requirement is one recommended strategies.
    Keywords: Remote sensing, NDVI, Strategic planning, green space, Chain model of Markov, 18, 21 district of Tehran municipality
  • Nahid Sajadyan, Ali Shojaeyan, Leila Keshtkar Pages 73-98
    Today, in the all the cities around the world, in particular in the metropolitans, the crimes and offenses are dramatically increasing that has concerned both citizens and urban authorities.It seems the kind of relationship between the land use and its distribution throughout the city, including have increased the social vulnerability and crimes in the cities. Ahvaz is those of macro cities facing critically with these problems. the present study was to determine the type and extent of urban land use in the formation of spatial patterns of crime in the police station is 15 Ahwaz. This study was a descriptive-analytical. The GIS software was used for data analysis. The results showed an average of crimes in Kampolo the geographical center of the station (Enghelab street) matches. The theft-related charges in the range of distribution and the main foci detected Daghari streets (Lashkar), Hatef (Kian), Bani Hashim and the hospital Ayatollah Karami and West Terminal (Enghelab Square) is. The type and amount of land within the station 15 has an impact on the creation of context, theft crimes. The greatest crime of robbery in the area next to the police station occurred in residential applications. Finally, based on the research findings, recommendations for the management of physical abnormalities and reduced delinquency rate in the limits of the study were presented.
  • Mohammad Rahimi, Mohammad Reza Yazdani, Moslem Asadi, Mohammad Taleb Haydari Pages 99-116
    This study aimed to examine the relationship between local-regional climatological data and the concentration of suspended particles in Sanandaj. By the use of the index of suspended particles extracted from the DREAM model, the data reported by the weather station in Sanandaj as well as regional climatological data (meteorological data in Middle East) collected through examining various levels of atmospheric synoptic maps and MODIS satellite images, dust transport systems in Kurdistan province were investigated. Correlation analysis between the average monthly temperature and the index of suspended particles revealed that there was a direct correlation between these two parameters so that during this study, the highest amount of suspended particles belonged to May and July. There was also a negative correlation between the average monthly humidity and the index of suspended particles. The overall results of this study indicated that the region has been faced with a drought in recent years. In fact, lack of rainfall and humidity along with seasonal wind patterns in the Middle East, particularly in the warm seasons of the year, have caused the pollution of suspended particles in Sanandaj.
    Keywords: Air pollution, Suspended particles, Synoptic maps, MODIS Satellite Images, Sanandaj
  • Saeed Amanpour, Somayeh Gholami, Farahnaz Ghafarzadeh Pages 111-24
    One of the essential functions in geografialy urban studies by using of spatial and temporal data is urban growth analysis. In this context, urban horizontal expansion can be measured by statistical indicator. The main objective of this article is monitoring of growth of 9 urban areas, quantifying the degree of urban free growth, the degree of uncontrolled urban expansion, and the benefits of urban growth for a period of years 85-91, in the Shiraz city. To achieve this goal, the K-Score Pearson test is used for measuring the degree of city expansion, and Shannon Entropy is used for the degree of city sprawl, and finally the degree of urban growth was surveyed. These dimensions were measured for both the period of 85-91 and 9areas of Shiraz. Results show that the degree of freedom for a period of time is high. In the period of 88-89 observed growth of construction was less than expected. In area 1 the observed growth is equal to the expected growth. By considering the whole city, the general Shannon Entropy also shows concentration. In the end, the analysis of city benefits indicates that Shiraz has experienced a favorable positive city growth in all regions.
    Keywords: urban sprawl, Shannon entropy model degrees of freedom, city, GIS, Shiraz