فهرست مطالب

حکمت صدرایی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1392)

نشریه حکمت صدرایی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی اخگر، سید صدرالدین طاهری صفحات 7-24
    ملاصدرا، واقع گرایانه بر محدودیت معرفت بشری تاکید کرده و به طور دائم و با تعابیر گوناگون، مخاطبان خود را به پذیرش این حقیقت توجه داده است. یکی از مهم ترین محدودیت هایی که ملاصدرا برای معرفت در نظر گرفته، محدودیت در شناخت مراتب بالا و پایین وجود است. این محدودیت، بر اساس مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی صدرا شکل گرفته و به طور کامل بر نظریات اصلی او مبتنی است. از جمله این اصول، اصل تشکیک در وجود است. یکی از فروعات و لوازم این اصل این است که وجود، مراتب پایینی و بالایی دارد. در بالا، خدا، عقول مجرد و موجودات مفارق قرار دارند؛ و در پایین، ماده، جسم، حرکت، زمان، قوه و... قرار دارند. صدرا، مطابق با تعریف وجودی ای که از معرفت ارائه داده، شناخت موجودات واقع در این دو طرف را ناممکن خوانده است. البته ملاصدرا در بحث محدودیت معرفت مراتب بالا، بیشتر بر محدودیت ادراک خدا متمرکز شده و در بحث محدودیت معرفت طرف پایین، به محدودیت ادراک ماده توجه بیشتری نشان داده است. او، استدلال ها و مباحث مفصلی را برای توجیه و اثبات محدودیت در شناخت مراتب بالا و پایین وجود ارائه کرده؛ و این محدودیت ها را بر اساس مبانی معرفتی خود توضیح داده است.
    کلیدواژگان: شناخت مراتب وجود، علم انسان، معرفت شناسی، هستی شناسی، ملاصدرا
  • مرضیه اخلاقی صفحات 25-36
    ابن سینا، برای حل مسئله علم خداوند به حالات وجودی موجودات مادی قبل از ایجاد آن ها، نظریه صور مرتسمه را طراحی کرده و معتقد است که علم تفصیلی خداوند به موجودات قبل از ایجاد آن ها، از طریق این نظریه قابل تبیین است. ملاصدرا برخی از دعاوی ابن سینا را در این زمینه پذیرفته است؛ از جمله: اصل علم واجب تعالی به همه اشیا پیش از وجود آن ها، حضور صور عقلی موجودات نزد واجب تعالی پیش از وجودشان و این که صور معقوله از لوازم ذات واجب هستند و مباینتی با ذات ندارند. در عین حال، ملاصدرا به بعضی دیگر از دعاوی ابن سینا در این باره انتقاد می کند؛ از جمله، وی معتقد است که صور علمی اعراض نیستند، بلکه لازمه وجود حقیقی هستند. همچنین صور علمی، صرفا ذهنی نیستند. در این نوشتار، پس از طرح نظریه ابن سینا، به دفاع ملاصدرا از نقاط اشتراک با وی و انتقاداتش بر مواضع اختلاف پرداخته شده؛ و در نهایت، نظر نهایی ملاصدرا در این زمینه بررسی شده است
    کلیدواژگان: علم الهی، صور مرتسمه، علم پیشین الهی، ملاصدرا، ابن سینا
  • عین الله خادمی، سیدعلی رضی زاده صفحات 37-52
    نظریه فوق تجرد عقلانی بودن نفس از نظر ملاصدرا، عبارت است از تجرد نفس از ماهیت، علاوه بر تجرد آن از ماده. ویژگی های نفس در این مرتبه عبارت است از این که در هیچ حدی ثابت نبوده و گوهری بسیط، ظل وجود، وجودی صرف و فوق مقوله است که در عین حال، نه جوهر است و نه عرض، نه جنس است و نه فصل، و نه قابل اشاره عقلی است. صورت بندی و شکل گیری این نظریه، نتیجه اصالت وجود، وحدت حقیقت وجود، تشکیک در مراتب وجود، حرکت جوهری و اتحاد عاقل و معقول است. نظریه فوق تجرد عقلی بودن نفس، بر اعتقاد راسخ ملاصدرا به بطلان اصالت ماهیت و عدول به نظریه اصالت وجود اثر گذرا بوده است. ملاصدرا، از دیدن برهان الهی و مکاشفه ای سخن می گوید که شاید همان بازگشت شیخ اشراق از اعتباریت وجود، به انیت صرف و وجود محض بودن نفس در مرتبه فوق تجرد است.
    کلیدواژگان: تجرد فوق عقلانی، نفس، وجود، تشکیک، وحدت، حرکت جوهری، ملاصدرا
  • ابراهیم خانی، حسین هوشنگی صفحات 53-62
    در مکتب فلسفی صدرا، از سویی می توان شواهدی یافت که بر برتری وجود ذهنی یک ماهیت نسبت به وجود خارجی آن دلالت دارند؛ و از سوی دیگر نیز شواهدی یافت می شود که برتری وجود خارجی یک ماهیت نسبت به وجود ذهنی آن را تایید می کنند. در این میان، شواهدی که بر برتری وجود ذهنی دلالت دارند، این مزیت را دارند که می توان بر اساس آن، مطابقت ذهن و خارج را از منظر وجودی تبیین کرد؛ اما بر اساس آن نمی توان شواهد برتری وجود خارجی را به نحو کامل رد یا توجیه کرد. به نظر می رسد توجه ویژه به ابعاد هستی شناختی و معرفت شناختی نظریه «ادراک از دور»، این قابلیت را دارد که هم زمان، شواهد برتری وجود ذهنی و نیز شواهد برتری وجود خارجی را به نحوی جامع و منسجم، تفسیر و توجیه نماید و مشکل تعارض میان آن ها را حل کند.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، وجود خارجی، ادراک از دور، علم حصولی، شدت وجودی، ملاصدرا
  • مهران رضایی، مجید صادقی حسن آبادی، احمد رستم پور صفحات 63-76
    حوزه «ادراکات» و «فلسفه فعل»، از مباحث نو و حائز اهمیت در فلسفه اسلامی است. مسئله خاص این پژوهش، تحلیل و تبیین منسجم جایگاه دو قوه از قوای باطنی، یعنی خیال و وهم، در گستره ادراکات و افعال انسانی است. از آنجا که خیال، محل نگهداری صور جزئی است، ملاصدرا عملکرد این قوه در ادراکات و افعال را در رابطه ای چند سویه با دیگر قوای باطنی تبیین نموده است. همچنین ملاصدرا خیال را به مثابه یکی از مبادی اساسی افعال، حلقه رابط بین عالم محسوسات و معقولات و مانند ملکه ای در حفظ صور می داند. این قوه، مبدا ابعد در افعال عبث، گزاف، عادی، طبیعی و مزاجی است. وهم نیز از قوای مدرکه مدرک معانی جزئی است. در تبیین حیطه عمل و تسلط قوه وهم با رویکردی توسعه ای، می توان جایگاه این قوه را از «قوه ای ادراکی در کنار سایر قوای ادراک باطنی» ارتقا داد و آن را «مسلط بر تمام قوای حیوانی» و در نهایت، وهم را همان «نفس حیوانی» دانست. دیگر آن که وهم، نقشی اساسی در خطاهای ادراکی و افعال تابع آن دارد.
    کلیدواژگان: ادراک، خیال، وهم، انسان، فلسفه فعل، ملاصدرا
  • ناصر محمدی صفحات 77-90
    این مقاله، به تفاوت های حکمت و فلسفه پرداخته است. حکمت فراتر از فلسفه است. حکمت، فلسفه متجلی در جان و روح و فعل و عمل آدمی است و حاصل نوعی مکاشفه و شهود، و فراتر از مباحث نظری و بحثی صرف است. حکمت، دانشی موهبتی و حاصل فیض الهی است؛ اما فلسفه، برای هر صاحب عقلی، پس از کسب مقدمات و اندکی ممارست در مسائل عقلی حاصل می شود. لذا تحصیل حکمت برای هر کس میسر نیست و مقدمات و شرایطی دارد که برخی علمی و نظری و برخی عملی و اخلاقی اند. آن ها در واقع، اخلاق حکمت جویی اند و حکیم فردی است متخلق که خود تبلور حکمت عملی است.
    صدرا، با توجه به عنایت «قرآن» و احادیث به واژه حکمت، آن را بر واژه فلسفه ترجیح می دهد؛ اما حکمت مورد نظر او متعالی است، یعنی حکمتی است دینی و قرآنی و برگرفته از «قرآن» و احادیث. حکمت صدرایی در انطباق با قرآن است و تمامی آثار صدرا، عرصه این انطباق است. بدین لحاظ و به سبب اهتمام فراوان او به «قرآن» و تاویل، حکمت حاصله متعالی است و از دیگر فلسفه ها برتر است.
    کلیدواژگان: فلسفه، حکمت، قرآن، تاویل، اخلاق حکمت، حکمت قرآنی
  • زهرا مصطفوی صفحات 91-98
    در آیات متعددی از «قرآن کریم» اشاره شده که خداوند، آسمان ها و زمین را در شش روز آفرید. در تفسیر این آیات، درباره مقصود از شش روز و چگونگی آفرینش تدریجی آن ها و تنافی آن با قدرت الهی، اختلاف نظر زیادی میان مفسرین رخ داده است. به باور ملاصدرا، مقصود آن است که طول عمر آسمان ها و زمین، شش روز ربوبی است که هر روز آن معادل هزار سال است. وی نظریه خود را، که یکی از ابتکارات اوست، بر نظریه حرکت جوهری استوار ساخته است. این مقاله، ضمن یادآوری نظرات مفسرین شیعه و اهل سنت در این باب، به شرح سخن صدرالمتالهین پرداخته است
    کلیدواژگان: آفرینش، حرکت جوهری، آفرینش شش روزه، ملاصدرا
  • محمد معارفی، محمدکاظم فرقانی، محسن فیض بخش صفحات 99-110
    حکمای متعالیه، بر اساس شماری از دلائل، به دفاع از نظریه اصالت وجود پرداخته اند. همچنین این نظریه، بر شماری پیش فرض مبتنی است. لذا، مواجهه انتقادی با این نظریه می تواند به دو شکل عمده صورت بندی شود که عبارت اند از: بررسی پیش فرض های نظریه؛ و بررسی ادله آن. در مقام مواجهه انتقادی با پیش فرض های نظریه اصالت وجود، اشتراک معنوی وجود به عنوان یک پیش فرض تصدیقی نادرست و یا محل تردید است. همچنین تلقی خاص از اعتباریت و ماهیت به عنوان دو پیش فرض تصوری دارای ابهام هستند. در مقام مواجهه انتقادی با دلایل اصالت وجود نیز دلیل مبتنی بر «اخراج ماهیت از حالت استواء توسط وجود»، به عنوان بهترین دلیل اقامه شده بر صحت این نظریه، دلیلی قاصر در اثبات مدعاست. در کنار این دسته از اشکالات، که می توان آن ها را اشکالات بنایی نامید، اشکالی مبنایی نیز وجود دارد: دوگانه اصالت وجود یا اصالت ماهیت، واقعیت را در وجود یا ماهیت منحصر می کند، بدون این که دلیل کافی برای این انحصار ارائه شود.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اعتباریت ماهیت، اشتراک معنوی وجود، اعتبارات ماهیت
|
  • Mohammad Ali Akhgar, Sayyed Sadr Al-Din Tahery Pages 7-24
    Mulla Sadra emphasizes in limitation of human knowledge realistically and constantly and in different phrases calls his readers attention to accepting this fact. One of the most important limitations that Mulla Sadra believes for human knowledge is limitation in knowing high and low ranks of existence. This limitation is formed in the basis of Sadra ontological and epistemological foundations and is based completely on his main doctrines. One of these doctrines is existential gradation. That existence has high and low ranks is one of the branches and requisites of this doctrine. God، immaterial intellects and abstract existence is in the high ranks and material، physique، motion، time، potency and so on is in the low ranks. Sadra according to his existential definition of knowledge considers the knowing of these as impossible. Of course، Mulla Sadra concentrates greatly in limitation in knowing God when he discusses about the limitation of high ranks، and in discussion about the limitation of low ranks، he pays attention to material greatly. He presents vast arguments and discussions for justifying and proving the limitation in knowing high and low ranks of existence and explains these in the basis of his epistemic foundations.
    Keywords: Knowledge of Grades of Existence, Human's Knowledge, Epistemology, Ontology, Mulla Sadra
  • Marziye Akhlaghi Pages 25-36
    Avicenna suggests the theory of “imprinted forms” for solving the problem of divine foreknowledge of corporal beings. he believes that this theory can successfully explain divine detailed knowledge of corporal beings. Although Mulla Sadra agrees with some of Avicenna’s claims about the issue such as affirming divine foreknowledge of corporal beings، presence of beings’ intellectual forms to God and that the intellectual forms are requisite for the essence of the Necessary Being، He disagrees with his other assertions about the issue. For instance، he rejects intelligible forms to be accidents; instead، he counts them requisites for the essence of the Real Being. Besides، intelligible forms in his view are not merely subjective. In this article، I shall depict Avicenna’s theory and describe Mulla Sadra’s agreements and disagreements with Avicenna. Finally، I will portray Mulla Sadra''s final view about the issue.
    Keywords: Divine Knowledge, Imprinted Forms, Divine Foreknowledge of Corporal Beings, Mulla Sadra, Avicenna
  • Eynollah Khademi, Sayyed Ali Razizadeh Pages 37-52
    The theory of over abstraction- intellectuality of the soul، according to Molla Sadra، is the abstraction of the soul from the essence in addition to its abstraction from matter. Accordingly، the characteristics of the soul in this rank are that it is never stable and is an integrated gem، a shadow of existence، a pure existence over the category، which is neither substance nor accident، neither genus nor differentia and not even intellectually notable. The structure and formation of this theory is also the result of the principality of existence and a consideration of other Sadraian principles such as the unity of existence، degrees in the stages of existence، the unity of intellect and intellectual، and trans-substance motion. Also، for the first time، the present study refers to the interaction between the theory of over abstraction- intellectuality and Molla Sadra’s firm belief in the rejection of the principality of quiddity and his return to the principality of existence theory، and in taking this position، Molla Sadra talks about noticing a divine proof and revelation which is maybe the same as Sheikh Eshragh’s rejection of the credibility of existence over the mere identically and pure existence of the soul in over abstraction. Therefore، the proposition of the theory of over abstraction in transcendent wisdom without admitting these principles is impossible and incomplete and does not lead us to a precise understanding and correct knowledge of the issue.
    Keywords: Intellectual over Abstraction, Soul, Existence, Degree, Unity, Trans, substance Motion, Mulla Sadra
  • Ebrahim Khani, Hosain Hooshangi Pages 53-62
    In Mulla Sadra''s philosophy one can find evidences tend him to believe that mental existence surpasses external existence of a quiddity and also one can find evidences tend him to believe that external existence surpasses the mental existence of a quiddity. On this battleground first evidences are advantageous due to the fact that they can either completely prove or disprove the correspondence of mind and reality from an ontological point of view. It seems that giving special attention to ontological or epistemological aspects of «tele-perception» has the capacity that at the same time can consistently explain and also justify evidences of both sides and can solve the inconsistency problem.
    Keywords: Mental Existence, External Existence, Tele, Perception, Propositional Knowledge, Intensity of Existence, Mulla Sadra
  • Mehran Rezaee, Majid Sadeghi Hasanabadi, Ahmad Rostampour Pages 63-76
    The domain of ‘perceptions’ and ‘philosophy of action’ is a new and significant issue in Islamic philosophy. Our goal is to provide a consistent analysis of the place of two internal faculties - namely imagination and fancy - in the domain of human perceptions and actions. Regarding imagination as the place of particular forms، Mulla Sadra explains the function of these two faculties in multiple relations with other internal faculties. Seeing the imagination as a significant basis of action، Mulla Sadra explains the role of imagination as a link between sensible and intelligible world and like a habitus in keeping forms. This faculty is the source of arbitrary، habitual، natural and temperamental actions. Also fancy - as a perceiver of particular concepts - is the faculty of perception; With a expansion approach، we can promote the place of this faculty from ‘An intellective faculty along with other internal intellective faculties’ to a ‘dominant faculty on all animal faculties’ and even finally take the fancy equal to ‘animal soul’. And also fancy has a basic role in the intellective/ perceptive mistakes and its subsequent actions.
    Keywords: Perception, Imagination, Fancy, Human, Philosophy of Action, Mulla Sadra
  • Naser Mohammadi Pages 77-90
    This paper aims to study differences between the theosophie and philosophy. Theosophie is beyond philosophy. Theosophie is theophanic philosophy of human soul، spirit، deed and act and is the result of a kind of revelation and intuition and is beyond mere theoretical and controversial issues. Theosophie is a blessing knowledge and is the result of divine grace; however philosophy for every wise man is obtained after learning preliminaries and a little practice in rational issues. Therefore، obtaining theosophie is not feasible for anyone and requires some preparations and conditions in which some of them are scientific and theoretical and part of them are practical and moral. They are in fact moral of theosophie seekers and theologian is a person who is endowed with good morals and he himself is the embodiment of practical theosophie. Sadra based on the Koran''s and traditions'' emphasis on the theosophie term، prefers theosophie term to philosophy term; however، his defined theosophie is transcendental، it means a religious and Koranic theosophie which is taken from Koran and traditions. Sadra''s theosophie corresponds to Koran and all of the Sadra''s works is the field of this correspondence. Therefore، because of his great efforts and careful considerations to Koran and exoteric interpretation، the obtained theosophie is transcendental and is more superior to the other philosophies.
    Keywords: Philosophy, Theosophie, Koran, Exoteric Interpretation, Moral of Theosophie, Koranic Theosophie
  • Zahra Mustafavi Pages 91-98
    It is alleged by several Quranic verses that the universe has been created by God in six days. In the exegeses of these verses، there are a number of different opinions about the meaning of “Six Days” and there are different explanations of the gradual creation of the universe and its inconsistency with the notion of divine omnipotence. According to Mullā Sadrā، “Six Days” means six “divine days” which is equal to 1000 mundane years. His idea about this issue، which is one of his innovations، is founded on the theory of the Substantial Motion. In this article، after reviewing Shiite and Sunni exegeses of aforesaid verses، I shall describe Mullā Sadrā’s idea about the issue.
    Keywords: Creation, The Substantial Motion, The Six, day Creation, Mulla Sadra
  • Mohammad Maārefi, Mohammad Kazem Furghani, Mohsen Feyzbakhsh Pages 99-110
    Transcendental philosophers due to a number of reasons have defended “principality of existence”. Moreover aforementioned theory is grounded on some pre-assumptions. Hence critical encounter with this theory may be formulated in two main ways involving (i) scrutiny of pre-assumptions and (ii) checking the reasons which are presented for the theory. For a critical survey of pre-assumptions of “principality of existence”، “semantic synonymy of being” seems to be a semantic assumption which is quite wrong or at best، heavily under doubt. Also a specific understanding of words “ideationality” (ʼiʻtibāriyyat) and “quiddity” are among those concepts behind the theory which are quite vague. In order to give critical survey of arguments held for “principality of being”، it seems that the reason raised from “driving quiddity out from equivalence state by existence” which is assumed to be the best reason held for the theory، to be invalid. Beside these faults which one may call them “super structure” faults، there are some “infra structure” faults، among them are: the dominant duality naming “principality of existence” or “principality of quiddity” restricts the reality in existence or quiddity without mentioning any sufficient reason supporting that claim.
    Keywords: Principality of Being, Ideality of Quiddity, Univocality of Being, Considerations of Quiddity