فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
پیاپی 3 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا دلالی اصفهانی*، رامص منجمی، لیلا امجد صفحات 1-6
    گیاه بومادران Achillea wilhelmsii C.Koch، درطب سنتی به عنوان ضد التهاب، ضد اسپاسم و اختلالات گوارشی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت سلولی عصاره متانولی و اسانس برگ این گیاه بر روی رده سلولی HT-29 بود. گیاه بومادران از اطراف شهرکرد جمع آوری شد. بخش های هوایی گیاه به مدت سه روز در دمای اتاق خشک و عصاره متانولی و اسانس از آن تهیه گردید. پس از تهیه عصاره و اسانس اثر غلظت های μg/ml 100، 50، 25، 5/12 برای عصاره و μg/ml 40 و 32 و 24 و 16 و 2/7 و 6/5 و 8/4 و 4 و 2/3 و 2 برای اسانس بر رده سلولی HT-29 به مدت 48 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. اثر سمیت سلولی عصاره و اسانس برگ گیاه بومادران بر ضد سلول های سرطانی HT-29 توسط روش MTT ارزیابی شد. برای آنالیز از نرم افزار 18SPSS استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که عصاره های متانولی و اسانس برگ گیاه مورد نظر دارای اثرات سیتوتوکسیک بر رده سلولی HT-29 می باشد. یافته های این پژوهش نشان داد که اسانس برگ گیاه بومادران دارای اثرات سیتوتوکسیک قوی تری نسبت به عصاره متانولی می باشد عصاره متانولی برگ این گیاه به علت وجود ترکیبات فنولی بالاخص فلاونوئیدها اثر مهاری روی رده سلولی HT-29 دارد ولی اسانس برگ به علت وجود ترکیباتی مونوترپنی همچون 1،8 سینئول و آلفاپینن دارای اثر مهاری قوی بر روی رده سلولی HT-29 می باشد.
    کلیدواژگان: Achillea wilhelmsii، سیتوتوکسیک، سرطان کولون، HT، 29، عصاره، اسانس
  • مجید محمدنژاد شموشکی*، رضا جهانشاهی، میثم رحمتی، هومن شجیعی صفحات 7-12
    در این تحقیق ابتدا سمیت حاد (LC50 96h) ماده شیمیایی اتیلن دی آمین تترا استیک اسید (EDTA) EDTA در پاییز سال 1390 برای ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات و به روش استاندارد O.E.C.D در طی 96 ساعت انجام پذیرفت. ابتدا مقدار LC50 96 ساعته، EDTA برای ماهی قزل آلای رنگین کمان برابر 2231 نمونه تعیین گردید. سپس ماهیان با میانگین طولی و وزنی 1/2±4/18 سانتی متر و 12±51 گرم مدت 96 ساعت به طور تصادفی به 5 گروه آزمایشی (800، 1100، 1400، 1700 و2100 میلی گرم در لیتر از سم EDTA) و یک گروه شاهد در 3 تکرار تقسیم شدند. در طول دوره آزمایش پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب نظیر pH، اکسیژن محلول، سختی و درجه حرارت اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج هماتولوژی نشان داد که سم EDTA باعث افزایش تعداد گلبول های سفید، نوتروفیل، ائوزینوفیل، مونوسیت و کاهش هموگلوبین، هماتوکریت، لنفوسیت می گردد و از این لحاظ تفاوت معنی دار آماری بین تیمارهای مورد نظر مشاهده گردید (05/0P<) اما هیچ تفاوت معنی دار آماری در تعداد گلبول های قرمز، MCV، MCH، MCHC در بین تیمارهای مورد بررسی مشاهده نگردید (05/0P>). نتایج نشان داد که قرار گرفتن در معرض غلظتهای پایین سم EDTA باعث تغییر در پارامترهای خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن ماهی می گردد. نتایج بررسی نشان داد که سم EDTA باعث آسیب رساندن به سلامت ماهی قزل آلا می گردد.
    کلیدواژگان: EDTA، سمیت حاد، هماتولوژی، قزل آلای رنگین کمان
  • مهرداد مدرسی* صفحات 13-18
    مصرف گیاهان دارویی، در درمان بیماری ها قدمت چند هزار ساله دارد و اثرات درمانی آنها به اثبات رسیده است. کرفس کوهی با نام علمی Apium graveolens از تیره Umbeliferae گیاهی دوساله و روز بلند است. این گیاه حاوی فیتو استروژن بوده و اثرات زیادی در سیستم تولیدمثلی دارد. در این تحقیق اثر عصاره هیدروالکلی برگ کرفس کوهی بر تغییرات بافتی بیضه و اسپرماتوژنز در موش های نر کوچک آزمایشگاهی گونه Balb/C بررسی شد. ابتدا نمونه ها به صورت کاملا تصادفی در 5 گروه ده تائی (سه گروه تیمار، گروه کنترل و دارونما) تقسیم و کلیه نمونه ها در شرایطی یکسان نگهداری شدند. عصاره هیدروالکلی برگ کرفس کوهی در دوزهای مختلف (mg/kg/2day150،100،50) تهیه و به روش درون صفاقی به مدت 20 روز (یک روز در میان) به گروه های تیمار تزریق شد. از نرمال سالین نیز جهت تزریق به گروه Placebo استفاده گردید. مهمترین پارامترهایی که مورد بررسی قرار گرفت تغییر در وزن بیضه و بافت شناسی اسپرماتوژنز در مقایسه با گروه های شاهد بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون دانکنتجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که وزن بیضه ها و تعداد اسپرماتسیت های اولیه در دوزهای mg/kg150 و 100 کاهش معنی دار یافته است در حالی که گروه دریافت کننده دوز mg/kg50 تغییری نسبت به گروه کنترل نشان نمی دهد. یافته های این مطالعه نشان دهنده تاثیر منفی عصاره کرفس کوهی بصورت وابسته به دوز در فرایند اسپرماتوژنز و پتانسیل تولیدمثلی در موش های نر می باشد.
    کلیدواژگان: کرفس کوهی، موش کوچک آزمایشگاهی، اسپرماتوژنز
  • فاطمه جلالوند*، پریچهر یغمایی، آزده ابراهیم حبیبی، مهسا محمد آملی، مسعود کیمیاگر صفحات 19-24
    چاقی معمولا همراه با کمبود ریزمغذی ها، نتیجه رژیم غذایی ناسالم، فقدان آنتی اکسیدان ها و چربی های غیراشباع از یک طرف و فراوانی چربی های اشباع از طرف دیگر است. استرس اکسیداتیو یک نقش محوری در شروع بیماری های مزمن مرتبط با چاقی دارد. متابولیت های ثانویه مشتق از گیاهان مانند فنل و فلاونوئید تام دارای پتانسیل قوی برای پاک سازی رادیکال های آزاد می باشند. در این مطالعه تاثیر ترکیبات طبیعی مانند تیمول، آکاربوز، تیوفلاوین T و چالکون روی غلظت سرمی آنتی اکسیدان های تام سرم بررسی می شود. در این مطالعه از موش های نر نژادNMRI استفاده شد. حیوانات به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: گروه کنترل (تحت رژیم استاندارد جوندگان) و گروه تجربی به مدت 8 هفته (تحت رژیم پرکالری) قرار گرفتند. سپس حیوانات چاق به سه گروه شم، چاق وتجربی تقسیم شدند. در گروه تجربی موش ها با ترکیبات تیمول، آکاربوز، تیوفلاوین T و چالکون (12mg/kg/day) به مدت 8 هفته گاواژ شدند. در پایان دوره تیمار، خونگیری از حیوانات، به منظور بررسی ظرفیت آنتی اکسیدان تام سرم(Total Antioxidant Capacity،TAC) بعمل آمد. ظرفیت آنتی اکسیدانی تام در گروه چاق نسبت به کنترل کاهش، اما در گروه شم سطح TAC نسبت به چاق و کنترل، افزایش نشان داد. در همه گروه های تیمار، سطح TAC افزایش نشان داد، اما این افزایش در گروه چالکون و تیوفلاوین T در مقایسه با دیگر گروه ها معنی دارنبود، ولی در گروه آکاربوز (01/0P<) و در گروه تیمول (05/0P<) سطح TAC نسبت به دیگر گروه ها افزایش معنی داری نشان داد. این مطالعه نشان داد که ترکیبات طبیعی مشتق از گیاهان مانند تیمول و آکاربوز می توانند در حیوانات چاق باعث افزایش سطح TAC شوند. از آنجا که استرس اکسیداتیو نقش محوری در شروع بیماری های مزمن مرتبط با چاقی دارد، بنابراین می توان از این ترکیبات برای درمان چاقی و افزایش سطح آنتی اکسیدان ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تیمول، آکاربوز، آنتی اکسیدان تام سرم، چاقی
  • سیده زینب عابدی*، محمد کاظم خالصی، سهراب کوهستان اسکندری صفحات 25-32
    این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای میزان جذب فلز سنگین کروم در ماهی فلس دار کپور معمولی (Cyprinus carpio) و بدون فلس گربه ماهی راه راه (Pangasius hypophthalmus) در بافت های کبد، پوست، آبشش، عضله و فلس انجام شد. ابتدا غلظت کشنده ((LC50-96 h و ضریب سمیت برای هر گونه ماهی تعیین گردید. سپس ماهیان در تیمارهای جداگانه برای هر فلز (با سه تکرار) در معرض 10% غلظت کشنده فلزات سنگین به مدت 15 روز قرار گرفتند. از بافت های مورد آزمایش نمونه های ماهیان در روزهای 7 و 15 نمونه برداری شد و پس از آماده سازی و هضم شیمیایی، مقدار کروم در هر بافت به وسیله دستگاه جذب اتمی (مدل ترمو) مورد بررسی و سنجش قرار گرفت. نتایج بدست آمده برای انباشتگی هر سه فلز سنگین در بافت ها، اختلافات معنی داری (05/0P <) را بین گروه های شاهد و تیمارها و نیز میان کپور معمولی و گربه ماهی راه راه نشان داد. در ماهی کپور معمولی تجمع کروم به شکل آبشش > کبد > پوست > فلس > عضله، و در گربه ماهی به شکل کبد > عضله > پوست > آبشش بود. موجودی نهایی کل کروم در بافت های گربه ماهی 65/3 برابرکپور (بدون احتساب فلس)، و انباشتگی نهایی کروم در عضله گربه ماهی 15/16 برابر عضله کپور بود. نتایج این پژوهش نشان می دهند که پوست فلس دار ماهی کپور معمولی با جذب قابل ملاحظه فلزات سنگین و کمترین انباشتگی آنها در عضلات نسبت به پوست بدون فلس گربه ماهی راه راه، لایه حفاظتی موثری را در برابر مواد شیمیایی زیست محیطی فراهم می کند و می تواند مصرف ماهی فلس دار را از این جنبه توجیه نماید.
    کلیدواژگان: کروم، کپور معمولی، گربه ماهی راه راه (پنگوسی)، فلس
  • رز سلاطین* صفحات 33-38
    راسته بالپولکداران متشکل از دو زیرراسته روزپروازها (Butterflies) و شب پروازها (Moths) است. این راسته با حدود 165000 گونه یکی از راسته های مهم حشرات محسوب می گردد. زیرراسته روزپروازها با حدود بیست هزار گونه از اهمیت اقتصادی بسیار بالایی برخوردار است. افراد این زیرراسته خصوصا در دوره لاروی از آفات مهم گیاهان زراعی بوده و از طرفی در مرحله بالغ بصورت گرده افشان عمل می کنند. بسیاری از پروانه های بالغ بدلیل زیبایی توسط کلکسیونرها جمع آوری می شوند و بسیاری به عنوان مدل در هنر و طراحی بکار می روند. مطالعه حاضر در راستای تکمیل فون پروانه های البرز صورت گرفت. در بررسی های به عمل آمده طی فصول بهار و تابستان 1389 بر روی فون پروانه های بخش هایی از البرز مرکزی (دیزین، گلندرود، کمربن، نسن، کدیر و بلده)، 170 نمونه از پروانه های خانواده Nymphalidae با استفاده از تور حشره گیری جمع آوری و شناسایی گردید. از میان نمونه های شناسایی شده 6 گونه متعلق به 2 جنس و 1 قبیله به زیرخانواده Heliconiinae اختصاص داشتند. از میان ایستگاه های مطالعاتی، ایستگاه کمربن به دلیل شرایط آب و هوایی و پوشش گیاهی ویژه خود دارای بیشترین فراوانی بود. گونه Argynnisalexandra با 6 نمونه دارای بیشترین فراوانی و گونه های Argynnispaphia و A.adippe با 1 نمونه دارای کمترین فراوانی در محدوده مطالعاتی بودند.
    کلیدواژگان: بالپولکداران، Nymphalidae، Heliconiinae، فون، ایران، البرزمرکزی
  • تیمور تنها*، مختار فتحی صفحات 39-54
    هدف از این پژوهش بررسی اثرات خورانیدن سطوح 5، 5/7 و 10 کیلوگرم در روز آب پنیر تازه بر عملکرد تولید شیر، سلول های خونی و سیستم ایمنی گاوهای هلشتاین تازه زا بود. تعداد 36 راس گاو هلشتاین تازه زا با بیش از دو شکم زایش و وضعیت بدنی یکسان به چهار گروه شاهد،(A)، (B) و (C) تقسیم و به ترتیب از 0، 5، 5/7 و 10 کیلوگرم آب پنیر به همراه جیره پایه استفاده کردند. مقدار ماده خشک مصرفی در روزهای زایش، 7 و 14 پس از زایش فاقد تفاوت معنی دار ولی در 21 روز پس از زایش مقدار ماده خشک مصرفی در تیمارهای شاهد و A)) نسبت به (B) و (C) کاهش یافت و نشان داده شد که مصرف آب پنیر بیش از 5 کیلوگرم موجب کاهش ماده خشک مصرفی می گردد (05/0p≤). تعداد گلبول های سفید، گلبول های قرمز، لنفوسیت ها و حجم فشرده سلولی در 21 روز پس از زایش تفاوت معنی داری بین تیمارهای مختلف نداشت. تعداد نوتروفیل ها در 21 روز پس از زایش در تیمارهای شاهد و (A) نسبت به تیمارهای (B) و (C) افزایش یافت و نشان داده شد که خورانیدن بیش از 5 کیلوگرم آب پنیر در روز موجب افزایش تعداد نوتروفیل ها می شود (05/0p≤). از لحاظ تغییرات وضعیت بدنی، مقدار شیر تولیدی و پروتئین و چربی شیر تفاوت معنی داری بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آب پنیر، سیستم ایمنی، نوتروفیل، گاو هلشتاین تازه زا
|
  • L. Dalali Isfahani*, R. Monajemi, L. Amjad Pages 1-6
    Achillea wilhelmsii C.Koch, was used in traditional medicine such as anti-inflammation, antispasmodic and gastrointestinal disorders. The aim of this study was to survey the cytotoxic effects of methanol and essential oil of leaf aerial parts of Achillea wilhelmsii on HT-29 cell line. Achillea wilhelmsii was collected from around sharekord. Dried aerial parts of the plant for 3 days at room temperature. Dried herb powder was extracted by methanol. After preparing extract and essential oil 12.5, 25, 50, 100 μg/ml concentration for extract and 2, 3.2, 4, 4.8, 5.6, 7.2, 16, 24, 32, 40 μg/ml concentration for essential oil on the cells were evaluated for 48 hours. Cytotoxic effects of Achillea wilhelmsii extract essential oil against cancer cells was measured by MTT method. The results by using SPSS. The results show that, the extracts methanolic and essential oils has cytotoxic effects on HT-29 cell line. The findings suggest that the essential oil has a more powerful effect than the methanolic extract of leaf due to existence phenolic compounds, especially flavonoids has an inhibitory effect on the HT29 cell line but essential oil of leaf due to existence monoterpene compound such as -Pinene and 1,8 Cineole, has a potent inhibitory on HT29 cell line.
    Keywords: Achillea wilhelmsii, Cytotoxic, HT, 29, Extract, Essential oil
  • M. Mohammad Nejad Shamoushaki*, R. Jahanshahi, M. Rahmati, H. Shajiee Pages 7-12
    In this study acute toxicity (96h LC50) of EDTA has been carried out in laboratory conditions in 2011 fall for rainbow trout. The experiments were conducted for 96h with standard method (O.E.C.D). LC50 values of EDTA at 96 h were 2231 mgl-1, to the rainbow trout. Then, individuals with a body weight of 51 ± 12 g and length 18.5 ± 2.1 cm were selected for six groups (five test group and control group). Onchorhynchus mykiss were exposed to 800, 1100, 1400, 1700 and 2100 mgl-1 of EDTA. Fish were exposed for 96 h. The experiments periods were controlled water physicochemical factors such as: pH, total hardness, dissolved oxygen and temperature. For analysis of all data SPSS software program was used. Haematology results show that exposure to EDTA causes an increase in leukocyte count (WBC), neutrophil, eosinophil, monocyte and a decrease in haemoglobin (Hb), haematocrit (HCT) and lymphocyte (P<0.05). Also, there are no significant effects in erythrocyte count (RBC), mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular haemoglobin (MCH) and mean corpuscular haemoglobin concentration (MCHC) (P>0.05). The results showed that exposure to low concentrations of EDTA causes changes in some haematological parameters of rainbow trout and may weaken the fish immune system. The results of this research showed that toxic EDTA endangers health of Onchorhynchus mykiss.
    Keywords: Acute toxicity, EDTA, Haematological, Onchorhynchus mykiss
  • M. Modaresi* Pages 13-18
    The scientific name of the dark mountain celery is Apium graveolens. This plant contains phytoestrogens and has many effects on the reproductive system. In this study, hydroalcoholic leaf extract on the testicular tissue and spermatogenesis in male mice was investigated. The samples were randomly divided into 5 groups (three treatment groups, placebo and control groups), and all samples were stored in the same condition. Apium leaves hydroalcoholic extract in different doses (mg/kg/2day150, 100, 50) was injected (IP) into the treated groups for 20 days (one day in between). The Placebo groups were used for injection of saline. The parameters that were evaluated changes, testicular weight and histology of spermatogenesis was compared with control groups. Data were analyzed by SPSS software and statistical tests one way ANOVA and Duncan test. This study showed dose-dependent negative effect of Apium extract on spermatogenesis and reproductive potential in male rats.
    Keywords: Apium graveolens, Mice, Spermatogenesis
  • F. Jalalvand*, P. Yaghmaei, A. Ebrahim, Habibi, M. Mohammad Amoli, M. Kimiagar Pages 19-24
    Obesity is often associated with micronutrient deficiency, the result of poor diet, lack of antioxidants and polyunsaturated fat on one side and saturated fats, on the other side. Oxidative stress has a role in the onset of chronic diseases associated with obesity.Plant-derived secondary metabolites such as phenolics and total flavonoids may have potential for free radical scavenging. The purpose of this study was to determine the effect of natural compounds such as thymol, acarbose,thioflavin T and Chalcone on serum total antioxidant levels in mice obese. This study was performed in NMRI male mice. Animals were randomly divided into two groups: a control group (receiving standard rodent diet) and experimental group for 8 weeks (receiving high-calorie diet group).The obese animals into three groups: sham,obese and experimental groups. In the experimental group of mice with compounds thymol, acarbose, thioflavin T and Chalcone (12mg/kg/day) were gavage for 8 weeks. The end of treatment, blood samples, to investigate serum total antioxidant capacity (Total Antioxidant Capacity, TAC) was performed. Antioxidant capacity decreased in the obese group, the sham TAC levels than obese and control increased. In all treatment groups, TAC levels increased, but this increase in the thioflavin and chalcone group compared with the other groups was not significant; but in acarbose group (P<0.01) and thymol group (P<0.05) TAC levels were significantly increased. This study showed that natural compounds derived from plants such as thymol and acarbose can increase TAC levels in obese animals. Since that oxidative stress plays a pivotal role in the onset of chronic diseases associated with obesity, so we can used of these compounds for the treatment of obesity and increase of levels of antioxidants.
    Keywords: Thymol, Acarbose, Serum Total Antioxidant, Obesity
  • Z. Abedi*, M. K. Khalesi, S. K. Eskandari Pages 25-32
    This research aimed at comparison of chromium bioaccumulation patterns in skin, gills, scales, liver and muscle of two widely-consumed fishes: scaled common carp Cyprinus carpio and scaleless catfish Pangasius hypophthalmus. First, lethal concentration (96 h LC50) of chromium as well as its toxicity factor (TF) was determined for each species. For bioaccumulation trial, the two species exposed to sublethal concentrations (10% of LC50 values) of Cr at separate triplicate treatments for 15 days. The examined tissues from each species were sampled at days 7 and 15 of the experiment. Following chemical digestion, each tissue was analyzed by atomic absorption unit (Model Thermo) to measure chromium concentration. According to the results, Almost all differences in bioaccumulations between the two species and the controls were significant (p<0.05). Concentration of chromium in common carp was in the form of gills> liver> skin> scales> muscle, and accumulation in catfish was in the form of liver> muscle> skin> gills. Final entire contents of Cr in the catfish's tissues were 3.65 times, than in the carp’s (excluding the scales). In addition, the catfish's muscle amassed 16.15 times greater amounts of Cr.The results of this investigation indicate that the carp's scaled armature, compared to the scaleless skin of the catfish, adsorbs metal toxicants leading to much lesser metals content in the muscle rendering this tissue rather safer for comestible consumption.
    Keywords: Chromium, Common carp, Catfish, Scales
  • R. Salatin* Pages 33-38
    Order Lepidoptera consists of two suborders, butterflies and moths. This order with about 165000 species is considered as one of the major orders of insects. Butterflies with about 20000 species, is very high economic importance. The specimens of this suborder especially in larval stage are important pests of crops, on the other side they act as pollinators in the mature stage. Many of mature butterflies are collected by collectors because of their beauty and many of them are used as models in art and design. The present study was done to complete the butterflies fauna in the Alburz. In researches that performed during spring and summer 2010 on the butterflies fauna in parts of central Alburz (Dizin, Galandrud, Kamarbon, Nesen, Kodir and Baladeh), about 170 specimens of family Nymphalidae were collected by insect net and they were identified. Among the identified specimens, 6 species belong to 2 genera and 1tribes belonged to family Heliconiinae. Among the study stations, Kamarbon station had the most abundance because of its special climate and vegetation. The species Argynnisalexandra with 6 specimens had the highest abundance and species Argynnispaphia and A.adippe with 1 specimen had the less abundance in the study area.
    Keywords: Lepidoptera, Nymphalidae, Heliconiinae, Fauna, Iran, Central Alburz
  • T. Tanha*, M. Fathi Pages 39-54
    The aim of this study was to investigate the effects of various amounts of fresh whey on immune system and milk production performance in Holstein fresh cows. 36 Holstein cows after parturition based on their lactation and body condition score (BCS) was assigned into four groups and named subsequently control treatment (basic ration), A treatment (basic ration + 5 kg fresh whey), B treatment (basic ration + 7.5kg fresh whey) and C treatment (basic ration + 10 kg fresh whey).There were no significant differences in the amount of dry matter intake (DMI) on the 0, +7, +14 days after parturition between treatments but the amount of DMI on the +21 day after parturition was significant in the control treatment and A treatment than B and C treatment and was (19.14 and 19.26 versus 18.12 and 18.01 kg/day) (P≤0.05). It was shown that consumption fresh whey more than 5 kg per day can reduce DMI. There were no significant differences among treatments regarding blood cells at 21 day after parturition unless nutrophills that was more in B and C treatments than A and control treatments (p<0.05). It was demonstrated that consumption of more than 5 kg fresh whey per day could enhance the immune system after parturition. There were no significant differences on the milk production performance and body condition score (BCS) between treatments after parturition.
    Keywords: Whey, Immune system, Neutrophil, Holstein Fresh Cows