فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیر پاک نهاد صفحات 7-33
    مزاحمت جنسی، یکی از اشکال خشونت جنسی و نیز تبعیض علیه زنان است که با افزایش احساس ناامنی اجتماعی، موجب ترس زنان از حضور در جامعه و در نتیجه محدود شدن آزادی های فردی و کاهش مشارکت اجتماعی بانوان می شود. توسعه شهرنشینی و افزایش حضور زنان در جامعه، بستر را برای شکل گیری این آسیب فراهم ساخته و در این فضا، فرهنگ جنسیتی حاکم بر جامعه، سکوت اجباری بزه دیدگان و برخی عوامل دیگر، موجب افزایش نرخ مزاحمت جنسی و تبدیل شدن آن به یک معضل اجتماعی عمده شده است. در این مقاله، ابتدا مفهوم مزاحمت جنسی و انواع آن بررسی شده سپس ضمن مطالعه پیامدهای منفی مزاحمت جنسی، به علت شناسی و راه های پیشگیری از آن پرداخته شده است. با توجه به کثرت وقوع، خرد بودن و دشواری اثبات این جرم، برخورد کیفری فاقد کارایی و کارآمدی لازم جهت کنترل این معضل اجتماعی بوده و موثرترین راهکار، اصلاح فرهنگ جنسیتی و نوع تفکر حاکم بر جامعه نسبت به زن و نیز بهسازی فضای اجتماعی از طریق کاهش زمینه های ایجاد مزاحمت در مرتکبین می باشد.
  • احمد حاجی ده آبادی، محمدعلی حاجی ده آبادی، محمد یوسفی صفحات 35-65
    یکی از مهم ترین مبانی جرم انگاری، مبنا یا اصل ضرر (صدمه) است که در بسیاری از نظام های حقوقی، به عنوان مبنایی معقول برای تحدید آزادی فردی و امکان مداخله قدرت عمومی پذیرفته شده است. در این نوشتار با اشاره به مهمترین نظریه های جرم انگاری از قبیل اصل ضرر، پدرسالاری قانونی و اخلاق گرایی قانونی، به بررسی مبنای ضرر در جرم انگاری «تجاوز جنسی» می پردازیم. مقصود از «ضرر» صدمات جسمانی، روانی و اجتماعی است که بزه دیده متحمل میشود. قربانی تجاوز جنسی، خانواده وی، جامعه و شخص متجاوز جنسی نیز آماج این ضررند. این مقاله ضمن تبیین یک مبنا از مبانی مهم جرم انگاری و بررسی یک مصداق مجرمانه، در صدد ارایه الگویی است تا سایر مصادیق و جرائم نیز با توجه به مبانی جرم انگاری مورد تحلیل واقع شوند.
  • فاطمه حسینی دولت ابادی، سجاد سعادت، رضا قاسمی جوبنه صفحات 67-88
    اگر چه در بیشتر جوامع بزهکاری به عنوان رفتاری قابل تنبیه از طرف قانون تعریف شده است، اما صرفا در تبیین این مفهوم نگاه صرفا حقوقی کافی نیست بلکه می بایست از ابعاد دیگر همچون خانواده و مسائل روان شناختی مورد بررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک های فرزند پروری، خود کارآمدی و نگرش به بزهکاری در دانش آموزان دبیرستانی انجام شد. این پژوهش از نوع همبستگی است، بدین منظور 456 دانش آموز به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و به پرسشنامه های سبک های فرزندپروری بامریند (1972)، خود کارآمدی عمومی شوارزر و جروسلم (2000) و نگرش به رفتارهای بزهکارانه فضلی (1389) پاسخ دادند. بر اساس یافته های پژوهشی بین سبک فرزندپروری اقتدار منطقی با نگرش مثبت به بزهکاری ارتباط منفی و معنادار، و بین سبک های فرزندپروری استبدادی و سهل گیرانه با نگرش مثبت به بزهکاری، رابطه مثبت و معنادار به دست آمد (01/0> P). بین خود کارآمدی با نگرش مثبت به بزهکاری رابطه منفی و معنادار به دست آمد (01/0> P). همچنین بین سبک فرزندپروری اقتدار منطقی با خود کارآمدی رابطه مثبت و معنادار، و بین سبک فرزندپروری استبدادی با خود کارآمدی ارتباط منفی و معنادار به دست آمد (01/0> P). نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن است که خود کارآمدی و سبک های فرزندپروری سهل گیرانه و استبدادی می توانند 11 درصد از واریانس نگرش مثبت به بزهکاری را پیش بینی کنند. سرانجام سبک های فرزندپروری اقتدار منطقی، استبدادی، و سهل گیرانه می توانند 43 درصد از واریانس خود کارآمدی را پیش بینی کنند. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که با توجه به اهمیت سبک های فرزندپروری و باورهای خودکارآمدی درپیش بینی نگرش یه بزهکاری در دانش آموزان؛ می بایست مسوولین بهداشت روان دانش آموزان و خانواده ها به این مساله توجه ویژه ای داشته باشند.
  • محمدحسین رمضانی قوام آبادی صفحات 89-117
    حقوق بین الملل کیفری، هم به صورت عمودی و هم به صورت افقی توسعه زیادی پیدا کرده است. یکی از مهمترین دستاوردهای چنین توسعه ای، تاسیس محاکم کیفری بین المللی متعدد است. شعب فوق العاده سنگال به منظور محاکمه حیسن هابره را می توان به عنوان یکی از جدیدترین محاکم کیفری نسل سوم تلقی کرد که در سال 2012 تاسیس شد. تاسیس این شعب براساس توافقی است که بین دولت سنگال و اتحادیه آفریقایی جهت محاکمه حیسن هابره رئیس جمهور سابق دولت چاد صورت گرفته است. این تحقیق در صدد تجزیه و تحلیل ریشه ها و علل شکل گیری چنین شعبی و صلاحیت های آن می باشد.
  • سید مهدی سیدزاده ثانی، سعید کرمانی صفحات 119-151
    امروزه یکی از مسائل برجسته و مهم در تحقیقاتی که در حیطه بزه دیده شناسی در کشورهای مختلف دنیا بدان پرداخته می شود بحث ترس از جرم است، که به عقیده برخی به اندازه خود جرم اهمیت دارد، اما پدیده ترس از جرم موضوعی بسیار پیچیده است که میزان و عوامل آن در هر شهر یا منطقه ممکن است متفاوت باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان و عوامل موثر بر ترس از جرم در دو منطقه شهر مشهد صورت پذیرفته است. روش این پژوهش به صورت پیمایشی و از نوع همبستگی است که برای توصیف داده ها از روش آمار توصیفی میانگین و برای آزمون سوالات از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. جامعه آماری آن تمامی افراد ساکن در دو منطقه 9 و 4 شهر مشهد بودند که از میان آنها نمونه ای 228 نفره با استفاده از فرمول کوکران، از دو منطقه انتخاب شد. برای روش نمونه گیری از روش نمونه گیری چند مرحله ای که ترکیبی از روش های طبقه ای، خوشه ایو تصادفی ساده است استفاده شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که ترس از جرم در میان افراد منطقه 4، بیش از افراد منطقه 9 بود. عوامل موثر بر ترس از جرم در این دو منطقه عبارت بودند از: بی سازمانی اجتماعی، عدم رضایت از پلیس و تنوع خرده فرهنگی. از سوی دیگر میان نقش رسانه ها و پیوند اجتماعی افراد دو منطقه رابطه معکوس بود، بدین معنا که پیوند اجتماعی در میان ساکنان منطقه 4 قوی تر بود و میزان پیگیری اخبار حوادث میان ساکنان منطقه 4 کمتر از افراد منطقه 9 بود.
  • محمدهادی صادقی صفحات 153-174
    قانون مجازات اسلامی 1392 در یک رویکرد تحسین برانگیز و در تبعیت از منابع شرعی، تاسیس توبه را به عنوان یکی از قواعد حقوق جزای عمومی مطرح کرده است. لکن در مواردی مقررات آن فاقد هم خوانی و انطباق لازم با موازین شرعی و اصول حقوقی است. نوآوری قانونگذار در تفکیک جرائم تعزیری به اعتبار درجات شدت و ضعف مجازات و پذیرش تاثیر توبه تنها در جرائم خفیف نیز فاقد مبانی موجه و موجب بهم ریختگی موازین حقوقی بوده و مخالف ضوابط شرعی است. این مقاله پس از بررسی موقعیت نهاد توبه در قانون مجازات اسلامی و مقررات مربوط به آن، وجوه مغایر با مبانی و موازین حاکم بر این نهاد را یادآور شده بر این دریافت تاکید می کند که رفع ایرادات بسیاری که از جنبه های مختلف متوجه مقررات قانونی حاکم بر توبه در تعزیرات است تنها با معطوف کردن محدودیت های پذیرش توبه به آن دسته از جرائم تعزیری که در منابع شرعی فاقد سابقه است (مجازات های بازدارنده) و با قید انصراف این مقررات از تعزیرات شرعی ممکن می گردد.
  • مهدی غلامپور، عباس تدین صفحات 175-199
    بر اساس اصل 38 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران «هرگونه شکنجه برای گرفتن اقرار و یا کسب اطلاع ممنوع است، اجبار شخص به شهادت، اقرار یا سوگند مجاز نیست و چنین شهادت و اقرار و سوگندی، فاقد ارزش و اعتبار است...». از طرفی ماده 159 قانون آیین دادرسی کیفری مقرر می دارد: «هر یک از شهود تحقیق و مطلعین باید در موعد مقرر حاضر شوند، در صورت عدم حضور برای بار دوم احضار می گردند، چنانچه بدون عذر موجه حضور نیابند به دستور دادگاه جلب خواهند شد...». از جمع این دو مقرره قانونی که در طول یکدیگرند، نخستین سوالی که به ذهن می رسد فلسفه و چرایی این موضوع است. یعنی پاسخ به این سوال که جلب شاهدی که قانون اساسی اجبار او به ادای شهادت را عملی قابل مجازات می داند، بر چه مبنایی استوار شده است؟ مبنای حقوقی جلب شاهد را می توان در پرتو لزوم پایبندی به دستور مرجع قضایی، اجرای عدالت یا مصلحت اجتماعی دنبال نمود و بر اساس ادله فقهی به کنکاش در چرایی موضوع پرداخت. از منظر اسناد بین المللی نیز، با توجه به نقش شهود در کشف حقیقت و تاکید بر حمایت و رعایت حقوق آنان وضعیت احضار و جلب شاهد قابل بررسی است. این مقاله در پی آن است تا وضعیت حقوقی شاهد را در نظام حقوق کیفری ایران و اسناد بین المللی، در مصاف با دستور جلب مورد بررسی و نقد قرار دهد.
  • حسنعلی موذن زادگان، سید بهمن خدادادی صفحات 201-226
    کنترل و نظارت بر مجرمان در دوران حبس، یکی از موضوعات اساسی جرم شناسی کاربردی است که امروزه توسط کشورهای توسعه یافته به طور جدی مورد مطالعه قرار گرفته است. معضل و درماندگی نظام های کیفری از تعریف شاخص ها و کاربست ابزارها و نهادهایی برای کارآمدتر نمودن هرچه بیشتر این شاخص ها و ابزارها به عنوان یک مساله مهم جهت پژوهش مطرح گردیده است. متعاقبا آزمون و خطای برخی از کشورها خصوصا انگلستان و ولز موجب پیشنهاداتی شده است. پژوهش حاضر درصدد است تا با معرفی تجاربی که در این زمینه وجود دارد، از طریق بررسی سازوکارهایی در سه سطح «بزهکار محور»، «زندان محور» و «تلفیقی» و ظرفیت های قانونی نظام کیفری ایران، به ارائه الگویی مناسب برای نظارت بر مجرمان در فرایند مجازات سلب آزادی بر آید. دوربین های مداربسته، گروه درمانی، مددکاری و استفاده از خانواده های کاذب در دوران حبس، از جمله همین سازوکارها هستند که کارآمدی آنان بهعنوان یافته این پژوهش، برای اجرا در دوران اعمال مجازات حبس پیشنهاد می گردد.
  • محمدرضا نظری نژاد، رضا پرستش صفحات 227-254
    در حقوق جزای داخلی، پیروی از دستور غیرقانونی آمر، علی الاصول رافع مسوولیت کیفری مامور نیست، مگر در شرایط استثنایی. در این شرایط استثنایی نیز، صرف تبعیت از دستور غیرقانونی آمر، دفاع محسوب نشده، بلکه این ادعا در صورتی که متضمن اثبات عدم آگاهی به غیرقانونی بودن دستور آمر، اشتباه موضوعی و یا اکراه باشد، قابل استماع خواهد بود. محدودیت امکان استناد به امر غیرقانونی آمر، در حقوق جزای بین الملل بیش از حقوق کیفری داخلی است. زیرا موضوع حقوق جزای بین الملل، جرایم بین المللی است که احساسات جامعه بشری را جریحه دار می سازند. از این رو در اکثر این جرایم، به منظور تضمین حیات انسانهای بی گناه، امکان استناد به امر غیرقانونی آمر به عنوان دفاع وجود ندارد و استناد به آن تنها در جنایات جنگی مجاز است. شرط پذیرش دفاع مذکور در جنایات جنگی نیز جهل به غیرقانونی بودن دستور آمر (اشتباه حکمی) است. بنابراین در فرض اثبات اطلاع متهم از غیرقانونی بودن دستور آمر، نمی توان به این دفاع استنادکرد. بررسی مبانی دفاع امر آمر و شرایطی که به موجب آن مامور می تواند به این دفاع استناد کند، موضوع مقاله حاضر است.
|
  • Pages 7-33
    Sexual harassment is a form of sexual violence and discrimination against women that increases social insecurity and fear of women in society and so, the individual liberties and social participation of women is reduced. Urbanization and the increasing presence of women in society, have provided a platform for formation of this phenomenon and in this context, gendered culture, compulsive silence of victims and some other factors, led to increased rates of sexual harassment and it became a major social problem. In this paper, the concept of sexual harassment and its types have been investigated. Then the negative consequences of sexual harassment, its etiology and the ways for its prevention are discussed. With regard to frequency, and difficulty in proving, penal response do not has enough efficiency and effectiveness for controlling this problem. The most effective way is to reform gendered culture and way of thinking about women and the improvement of social space by reducing the generating factors in the perpetrators.
  • Pages 35-65
    One of the most important principles of Criminalization is Basis or Principle of Loss (Damage) that in many legal systems is accepted as rational basis for limiting individual freedom and possibility for public power interference. In this paper we try to pay attention to analyzing the Loss in Rape in the most important Criminalization theories such as the Loss, legal paternalism, and Legal Moralism. The Loss has physical, mental and social injuries that the victim is undergoing. Victim of Rape, her or his family, society and sexual violator are the target of this Loss in Islamic Interpretation. In this article, we try to set precedence for analyzing other crimes by considering the basis of criminalization while making clear one fundamental basis of criminalization and considering an instance on it.
  • Pages 67-88
    Although in most societies, delinquency is defined as a behavior that deserves punishment by law, but just to explain the concept, the pure legal perspective, is not enough. It would be better to survey the other dimensions such as family and psychological issues. Thus, the main object of current study is to investigate the relationship between parenting Styles, Self-efficacy and attitude to delinquency among high school students. The research method is correlation, and 456 high school students were selected through a random cluster sampling method in the 2012-2013 academic years, and the following measures were administered on them: Baumrind Parenting Questionnaire (1972), Schwartz and Jerusalem Self-efficacy Questionnaire (2000), and Fazli Attitude to Delinquency Questionnaire (2011). Research results showed that there were significant negative relationships between authoritative parenting styles with positive attitude to delinquency, and there were significant positive relationships between authoritarian and Permissive parenting styles with positive attitude to delinquency (P>0.01). Research results also showed that there was significant negative relationship between self- efficacy with positive attitude to delinquency (P>0.01). Also there was significant positive relationship between authoritative parenting styles with self- efficacy, and there was a significant negative relationship between authoritarian parenting styles with self- efficacy (P>0/01). Also, the results of regression analysis showed that self- efficacy and authoritarian and Permissive parenting styles can predict 11 percents variance of positive attitude to delinquency. Finally authoritative, authoritarian, and Permissive parenting styles can predict 43 percents variance of self- efficacy. Thus, it can be concluded that parenting styles and self- efficacy are predictive variables for attitude to delinquency in students; those who are responsible for student’s mental health and families should pay a special attention to it.
  • Pages 89-117
    International Criminal law has developed vertically and horizontally. One of the main achievements in the development is establishing international criminal courts. Senegal's court, established in 2012, to prosecute President Hissène Habré can be considered as one of the newest third generation of the Criminal Court. This branch is established under an agreement between the Government of Senegal and the African Union for the trial of former Chadian President Hissène Habré. This study seeks to analyze the origins and causes of the establishment and competence.
  • Pages 119-151
    This article aims to investigate the level and factors affecting fear of crime in two different regions of Mashhad. Samples of 228 persons living in these regions were selected with multistage sampling survey method. The 4th region is located in the poorest part of Mashhad while the 9th region is one of the richest parts of Mashhad. The findings indicate that fear of crime among persons living in region 4, was higher than the other region. Factors affecting fear of crime in these two areas include: the social disorganization, lack of trust on police and diversity of subcultures. In addition, in relation to media consumption and social bonds these two regions are different. In repeated victims, fear of crime was a bit more than other people. Also, there is a relationship between some demographic variables (such as sex, education and marital status) and fear of crime.
  • Pages 153-174
    Foundation of repentance following Islamic resources is an impressive suggestion in the Islamic Penal code (1392). However its regulations are inconsistent with Islamic rules and legal principles in some cases. Legislator’s innovation to categorize crimes according to severity of punishment and acceptance of repentance only in minor offences lacks sufficient valid bases and causes confusion in legal principles. Fixing the numerous troubles in current regulations of repentance in Tazir crimes is only possible by limiting those regulations to Tazir crimes not present in Islamic resources (inhibitory punishments-Tazirat e Hokumati) and excluding offenses specified in shari’a (Tazirat e Shar’ee).
  • Pages 175-199
    Principle 38 of constitution law states:”any torture for confession or getting information is forbidden. Forcing people to testify, confession or oath is not valid and this testimony and confession and oath in not acceptable before the court”. The offender who breaches this norm will be punished under the Islamic criminal law. On the other hand, article 159 of criminal procedure law states: every witness of an investigation and a person who are aware must be available at the specified time, otherwise they will be summoned for second time and if they and not available without any acceptable reasons, they would be arrested according to the courts order. These two articles raise a question as to why these two articles stabilize this rule. In other word, what is the base of these rules while the constitution law says that arresting a witness and forcing them to testify is punishable? On the other hand, international documents consider the role of witness in finding truth and emphasize to defend their rights. This article is going to criticize the condition of witness arresting in criminal justice of Iran.
  • Pages 201-226
    Offender surveillance during the imprisonment is a fundamental issue, which has been studied extensively in practical criminology in developed countries. Pitfalls and desperation that the penal systems face with when they are unable to explain indicators, tools and symbols for an effective implementation of these tools to empower the system can be an important issue to be studied. Subsequently, the trial and error methods in countries like England and Wales have brought about some suggestions. This research has opted to introduce and share the experiences gained in this field by presenting the solutions like" Criminal-oriented", "Prison-oriented", and a third option that can be a mixture of both on the basis of the legal capacities in the Iran's penal systems. It has also tried to put forth a perfect model to monitor the offenders in the process of the imprisonment. CCTV, group therapy, social workers, and implementing the pseudo-family phenomenon in prisons are among these mechanisms whose effectiveness will be presented as the main finding of this research to be practiced during the offender imprisonment.
  • Pages 227-254
    In national criminal law, superior order is no excuse for subordinate, unless in some exceptional requirements proves that the executor has had a mistake of law, a mistake of fact, or has been under duress. In international criminal law, the possibility of attribution to this defense is more limited, because international crimes are the most serious types of crimes that concern the international community as a whole. Therefore, the defense of superior order is not attributable to international crimes, expect for war crimes, and for when subordinate proves that he could not understand the illegality of order.