فهرست مطالب

آموزه های فلسفه اسلامی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1393)

نشریه آموزه های فلسفه اسلامی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهش ها
  • علیرضا آزاد*، حسن نقی زاده، جهانگیر مسعودی صفحه 3
    دیدگاه رایج در میان اندیشمندان اسلامی و فیلسوفان غربی از زمان ارسطو این بوده که حقیقت، مطابقت صورت علمی با واقع خارجی است. اما در عصر باستان و نیز در دوران معاصر، دیدگاه های دیگری هم پیرامون «حقیقت» وجود داشته است که از آن جمله می توان به دیدگاه حکمت متعالیه ملاصدرا و هرمنوتیک فلسفی گادامر و انتقادهای آن ها به تلقی رایج از حقیقت اشاره کرد.
    در این مقاله پس از توضیح دیدگاه رایج، تقریر حکمت متعالیه از «حقیقت» در قالب مطابقت معلوم بالذات و معلوم بالعرض و نیز مطابقت قضیه با نفس الامر تشریح می شود و تلقی خاص ملاصدرا از «حقیقت» و راهی که برای رسیدن به آن در پیش می گیرد بیان می گردد و سپس تقریر هرمنوتیک فلسفی از مقوله «حقیقت» و دیدگاه گادامر پیرامون ماهیت «حقیقت» و راه رسیدن به آن تبیین می شود. در پایان ذیل شانزده بند، اهم مواضع حکمت متعالیه ملاصدرا و هرمنوتیک فلسفی گادامر در باب «حقیقت»، مقایسه و موارد قرابت و غرابت آن ها معین می شود.
    کلیدواژگان: حقیقت، هرمنوتیک، حکمت متعالیه، ملاصدرا، گادامر
  • محمدرضا ارشادی نیا* صفحه 31
    حرکت جوهری از مسائل مهم فلسفی و از مبانی محوری حکمت متعالیه است. برخی فیلسوفان بر اثر ضعف مبانی فلسفی، از تبیین مستدل و موجه و دفع ایراد از آن ناتوان بوده و خود نیز به جرگه معارضان پیوسته اند. حکمای متعالی در ادوار مختلف، هر کدام به سهم خود در فروغ بخشی به آموزه های حکمت متعالیه اهتمام درخشانی مصروف داشته اند. اهتمام بی نظیر حکیم معاصر استاد آشتیانی در تبیین و برکشیدن این آموزه از غوغای شبهه انگیزان و نمایاندن کاربرد وسیع و پرتاثیرش در حوزه های مختلف، منحصر به فرد است. فائق آمدن به این مهم نیازمند مهارت فنی در تمام نظام فلسفی متعالیه در قلمروهای گوناگون به ویژه اندیشه دینی است تا شخصیتی مانند استاد آشتیانی بتواند برای تبیین و تحکیم جهان بینی دینی و توحیدی، نقش محوری و بی بدیل این آموزه را برجسته سازد و اثبات نماید که مضاف بر اینکه خردورزی های ژرف، نهاد جهان را پویا و جویا می بیند، آموزه های دینی و آیات و روایات نیز به وضوح الهام بخش این انگاره متعالی است. استاد آشتیانی به سان دیگر حکمای متعالی در سلک قائلان راسخ به حرکت جوهری بوده و آن را به عنوان اصلی زیربنایی در تبیین و توجیه فلسفی و حل مسائل پیچیده هستی شناختی و انسان شناختی و باورهای مبنایی مبدا و معاد به کار گرفته و شالوده فلسفه ورزی را بر آن استوار نموده و بهره های تفسیری برای متون دینی ارائه می دهد. استاد آشتیانی گام به گام مستند به چنین روش و بینشی، مستحکم ترین مبانی منتهی به این آموزه و رهیافت های مبتنی بر آن را به ویژه در حوزه هستی شناسی در سیر حکمت متعالیه در اختیار می گذارد.
    کلیدواژگان: استاد آشتیانی، حرکت جوهری، حدوث زمانی عالم، قدم فیض، تفسیر متون دینی
  • رضا اکبریان، حسنی همایون* صفحه 55
    قاعده «کل ما یلزم من تکرره محال فهو اعتباری» که در حکمت اشراقی و توسط سهروردی ارائه گردیده است، در زمره مبحث اعتبارات عقلیه بوده و در راستای بیان استحاله تحقق خارجی مصادیق مفاهیمی مانند وجود، ماهیت، شیئیت و... می باشد. این قاعده که در شکل شبهه ای بر مشاییان تنظیم گردیده، تحقق خارجی مابازای این گونه مفاهیم را مستلزم تسلسل دانسته و آن را محال می شمارد. بر اساس این انتقاد، سهروردی اصل مبنایی مشایی را در مورد تمایز فراطبیعی وجود و ماهیت نفی کرده، در نتیجه ممکنات را مرکب از وجود و ماهیت نمی داند. او واقعیت را انوار متکثره ای می داند که همان ذوات یا ماهیات متحصله اند. این اصل، دیگر فیلسوفان مانند ملاصدرا را نیز تحت تاثیر قرار داده و پیامدهای ویژه ای در فلسفه متعالیه داشته که می توان به اصولی مانند اصالت وجود و اعتباریت ماهیت و توجه به حقیقت وجود در برابر مفهوم آن اشاره نمود.
    کلیدواژگان: اعتباری، اعتبارات عقلیه، وجود، انوار، سهروردی
  • مهدی امامی جمعه، سیدمهران طباطبایی* صفحه 71
    نظریه «طرح عظیم» استیون هاوکینگ از مهم ترین تئوری های مطرح شده در چند سال اخیر است که به علت محتوای این تئوری مبنی بر انکار ضرورت وجود خداوند و خلقت جهان هستی از «هیچ»، در میان محافل فیزیکی و دینی واکنش های متفاوتی را به همراه داشته است. در این پژوهش نویسنده با استفاده از مبانی حکمت متعالیه و با فرض صحت تمامی نظریات فیزیکی هاوکینگ نشان خواهد داد که مفهوم «هیچ» مورد استناد هاوکینگ با مفهوم خلا در حکمت متعالیه بسیار متفاوت است و به معنای نیستی محض نمی باشد و خلقت جهان به واسطه «هیچ» مورد استناد هاوکینگ، هیچ گونه منافاتی با خالقیت خداوند نخواهد داشت و با فرض صحت تئوری «M» نقش خداوند در ربوبیت و خالقیت، مفروض و مبرهن است که در این راستا مبانی معرفت شناسی و هستی شناسی هاوکینگ و صدرالمتالهین و چگونگی آفرینش عالم ناسوت و نظام مندی عالم ناسوت و نقش خداوند، مورد تطبیق و نقد و بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: خداوند، هاوکینگ، صدرالمتالهین، هیچ، آفرینش
  • سید حسین سیدموسوی* صفحه 99
    مرگ برای موجودات زنده همچون حیوانات و انسان ها با جداشدن نفس از بدن مادی تحقق می یابد. در این حالت بدن از کار و فعالیت باز می ماند و به تدریج فاسد می شود. روشن است که نفس حیوانی بعد از جدایی از بدن بقا ندارد و آن نیز از بین می رود. اما نفس انسان با توجه به تجرد ذاتی که دارد به بقای خود ادامه می دهد، در این دنیا زندگی برزخی دارد و در قیامت به حیات جاودانه دست می یابد. حال سوال مهم و اساسی این است که مرگ چگونه و چرا اتفاق می افتد؟ در واقع، برای نفس چه اتفاقی می افتد که از بدن جدا می شود؟ آیا نفس برای رسیدن به تکامل و بی نیازی از بدن از آن جدا می شود یا چون بدن توان همراهی با نفس را ندارد، نفس مجبور به جدایی از آن می گردد؟ نظر مشهور بین اندیشمندان دیدگاه دوم است، در حالی که ملاصدرا و پیروانش برآن اند که نفس پس از سیر تکامل خود دیگر به بدن نیاز ندارد، از این رو از بدن جدا می شود. در این جستار برآنیم تا به نقد دیدگاه ملاصدرا بپردازیم و سوالاتی را مطرح کنیم که به نظر می رسد با دیدگاه صدرا نتوان به آن ها پاسخ داد.
    کلیدواژگان: مرگ، نفس، بدن، ملاصدرا، ارتباط نفس و بدن
  • قدرت اللٰه قربانی* صفحه 119
    تبیین مبتکرانه ملاصدرا از نظریه مثل اهمیت خاصی دارد؛ زیرا او می کوشد تا با استفاده از اصالت و تشکیک حقیقت وجود، تبیین جدیدی از چیستی، جایگاه و کارکردهای مثل ارائه دهد که متفاوت از رویکرد گذشتگان و حتی افلاطون است. او ضمن پذیرش اصل وجود مثل، با رویکردهای مختلف وجودشناختی، معرفت شناختی، عرفانی و دینی به اثبات آن ها و ویژگی هایشان در نظام کل هستی می پردازد. از جنبه وجودشناختی، نشان داده می شود که به امر ثابتی نیاز است تا وحدت، ثبات و غایت حرکت جوهری موجودات مادی را تضمین نماید. از جهت معرفت شناختی، استدلال می شود که در ادراک عقلانی، نفس انسان نمونه های عالی و مجرد اشیای جسمانی را مشاهده می کند که همان مثل افلاطونی اند. در رویکرد عرفانی مثل افلاطونی شبیه اعیان ثابته و صفات الهی در نظر گرفته می شوند. در رویکرد دینی نیز به آیاتی از قرآن استناد می شود که طبق برداشت صدرایی اصل موجودات این جهانی را در عالمی مجرد می دانند. ملاصدرا در همه این تعابیر، رابطه وجودی چون علیت و معرفت شناختی چون تقلید و بهره مندی اشیای جسمانی از مثل را مد نظر دارد و با استفاده از مراتب تشکیکی عوالم، شکاف بین عالم جسمانی و عقلانی مثل را از بین می برد. همچنین تلاش ملاصدرا برای تبیین دقیق تر مثل افلاطونی منجر به در نظر گرفتن عالم مثال می گردد که واسطه بین عالم محسوس و معقول است. در این جستار تلاش می شود تا جنبه های ابتکاری تبیین ملاصدرا از نظریه مثل بررسی گردد و میزان موفقیت او نشان داده شود.
    کلیدواژگان: افلاطون، ملاصدرا، مثل، بهره مندی، تقلید، تجرد، کلیت، ثبات
  • علیرضا کهنسال، نفیسه تحریرچی* صفحه 143
    مهم ترین صفت امام در فرهنگ تشیع و بارزترین اختلاف اهل سنت با شیعه در صفات امام، عصمت امام است. برهان های فراوانی در اثبات عصمت امام ارائه شده و از سوی اهل سنت نیز به آن ها پاسخ داده شده است. در این پژوهش ضمن بررسی این برهان ها، اثبات می گردد که اساس همه آن ها و اصلی که سبب استواری تمام برهان ها می گردد، آن است که برای امام جایگاهی چونان پیامبر(ص) قائل شویم؛ به این معنا که وظیفه امام را مانند رسالت پیامبر(ص)، زنده کردن معارف دین و نگهبانی و انتقال آن ها بدانیم. این مطلب می تواند هم به منزله اصلی بر اثبات همه برهان ها باشد و هم در حکم برهانی مستقل در اثبات عصمت امام.
    کلیدواژگان: عصمت، نقل، حفظ، تداوم رسالت، ظن
  • ترجمه چکید ها
  • محمد سلامی صفحه 165
|
  • Ali Reza Azad*, Hasan Naqizadeh, Jahangir Masoudi Page 3
    The prevailing view among Islamic scholar and western philosophers since Aristotle was that the truth is the correspondence of intelligible form with the external reality. But there have been some other views about “truth” in ancient and contemporary, including; we can refer to the perspectives of the Transcendent Philosophy of Mulla Sadra and Gadamer’s philosophical hermeneutics and their criticisms of the current understandings of the truth. Explaining the current idea, the paper describes the version of the transcendent philosophy of “truth” in the form of correspondence of essential known with the accidental known and also the correspondence of the proposition with the thing in itself and his own attitude of the “truth” and the way to achieve it will be expressed and then the exposition of the philosophical hermeneutics of the “truth” and Gadamer’s view about the nature of “truth” and the way to achieve it will be explained. Finally, following sixteen paragraph, the most important positions of the transcendent philosophy of Mulla Sadra and Gadamer’s philosophical hermeneutics of the “truth”, their comparison and their affinity and strangeness will be determined.
    Keywords: Truth, Hermeneutics, Transcendent philosophy, Mulla Sadra, Gadamer
  • Muhammad Reza Ershadinia* Page 31
    Substantial movement is one of the important issues and central foundations of transcendent philosophy. Some philosophers due to the weakness of their philosophical basis have not been able to provide for it a reasonable and justified explanation and answer the objections, so they themselves joined them. Transcendental philosophers in different periods have made their brilliant effort in illuminating of the teachings of transcendent philosophy. The effort of unique contemporary philosopher, Ashtiani, in explaining and bringing out the doctrine from the turmoil of doubters and showing its broad influential application in various fields, is unique. Prevailing on this issue requires a dynamic skill in all transcendental philosophical system in various fields, especially in religious thought so that a great scholar such as Ashtiani can highlight the central unique role of this doctrine for explaining and strengthening the religious and monotheistic worldview and prove that in addition to the deep intelligibilities that regard the institution of the world dynamic and seeker, religious teachings, verses and hadith also clearly inspire this sublime idea. Professor Ashtiani believes in substantial movement like other transcendent philosophers and applies it as a basic principle for philosophical explaining and justification and solving the complex ontological and anthropological issues and foundational beliefs of origin resurrection and bases on it the foundation philosophizing and offers interpretative interests for the religious texts. Using this method and view, he provides the soundest principles leading to this doctrine and approaches based on it particularly in the area of ontology in the tradition of transcendent philosophy.
    Keywords: Professor Ashtiani, Substantial movement, Temporal contingency of the world, Pre, eternity of the emanation, Interpretation of the religious texts
  • Reza Akbarian, Hosna Humayun* Page 55
    The rule of “repeating of everything leads to impossibility that is fiction” that has been provided by Suhrawardi in illuminationist theosophy, is one of the issues of intellectual fictions and expressing the impossibility of the external realization of the examples of concepts such as: existence, essence, thingness, etc. This rule that has been regulated in the form of an objection to Peripatetic philosophers, states that the external realization of such concepts entails the endless chain and it is impossible. Based on this criticism, Suhrawardi negates the Peripatetic foundational principle about the metaphysical distinction between existence and essence, so he denies the combination of existence and essence in contingent things. He considers that the only reality is the various lights that are actualized essences or quiddities. This principle has also influenced other philosophers such as Mulla Sadra and has had special implications in transcendental philosophy that we can refer to some principles such as principality of existence and fictitiousness of quiddity and paying attention to the existence in opposite of its concept.
    Keywords: Fictitious, Intellectual fictions, Existence, Lights, Suhrawardi
  • Mahdi Emami Jomeh, Seyyed Mehran Tabatabaei* Page 71
    The Grand Design Theory of Stephen Hawking is one of the most important theories which it has been posited in recent years and due to its content based on negation of necessity of the existence of God and creation of universe out of “nothing” it has different reactions in religious and physical forums. In this research, with using the bases of Transcendental Theosophy (Hikmah al-Muta’allyah) and if all physical theories of Stephen Hawking were true the author will show that the concept of “nothing” which has been mentioned by Stephen Hawking differs from the concept of vacuum in Transcendental Theosophy (Hikmah al-Muta’allyah) and it does not mean absolute nothing and the creation of universe from “nothing” which has been mentioned by Stephen Hawking has no negation with the creative power of God and if the M-theory were true the role of God as Lord ship and creative power is inevitable and acceptable. In this respect the bases of epistemology and ontology of Hawking and Sadr al-muta’allihin and how the creation of human nature -humanity- (Aalam–e nasoot) and the regulation human nature -humanity- (Aalam–e nasoot) and the role of God will be compared and criticized and studied.
    Keywords: God, Stephen Hawking, Sadr al mutaallihin, Nothing, Creation
  • Seyyed Husein Seyyed Musavi* Page 99
    Death of organisms such as animals and human beings is realized with the separation of the soul from the physical body. In this state, the body stops working and gradually becomes corrupted. It is clear that the animal soul after its separation from the body, dose not survive and disappears. But the human soul due to its essential immateriality continues its survival. It has an intermediate life in this world and an eternal life in the resurrection. However, the main question is how and why death occurs? In fact, what happens to the soul that it becomes separated from the body? Is it because of its evolution and becomes self-sufficient, or because the body can not accompany the soul and is being forced to separate? The second view is famous one among scholars, while Mulla Sadra and his followers believe that the reason of the separation of the soul from the body is its perfection and self-sufficient. In this article we want to criticize the view of Mulla Sadra and ask questions that it seems they cannot be answered in his view.
    Keywords: Death, Soul, Body, Mulla Sadra, Relationship of the soul, body
  • Qudratollah Qurbani* Page 119
    Innovative explanation of Mulla Sadra about the theory of the Ideas has a special importance. Since, he attempts to provide a new explanation about the nature, place and functions of the Ideas by using the principality and systematic ambiguity in reality of the existence which is different from the previous and even Plato. Accepting the theory of Ideas, he begins to prove them in the order of the whole universe with different ontological, epistemological, Gnostic and religious attitudes. Ontologically, it will be shown that an unchangeable issue is needed in order to ensure the unity, permanence and end of substantial movement of material existents. Epistemologically, Mulla Sadra argues that human soul observes the abstract and supreme examples of the material things in the intellectual perception which they are platonic Ideas. In Gnostic attitude, Platonic Ideas are regarded as resembling to immutable entities and divine attributes. And finally, in theological attitude, he cited to some verses of the Quran that they say that the real existence of this world is in immaterial world. Mulla Sadra considers in all of these words the existential relation such as causality, and epistemic one such as imitation and material things have ideas, and rule out the gap between intellectual and physical worlds by using the ambiguous degrees of the worlds. His attempt to explain more exactly Platonic Ideas leads to the consideration of the imaginal world which is mediate between the sensible and intelligible worlds. In this article, it is attempted to be considered the innovative aspects of Mulla Sadra’s explanation about the theory of Ideas and the measurement of success of this issue is shown.
    Keywords: Plato, Mulla Sadra, Ideas, Possession, Imitation, Abstractness, Wholeness, Permanence
  • Ali Reza Kohansal, Nafiseh Tahrirchi* Page 143
    The most important attribute of Imam in Shiite culture and the clearest difference between Shiism and Sunni about the attributes of Imam is the infallibility of Imam. Many arguments have been presented for proving the infallibility of Imam and they have been answered by Sunni Muslims too. Examining these arguments, this research attempts to show that all of their foundation and the principle that makes them sound is that we believe a position for Imam such as the position of the prophet (pbuh), in the sense that we believe that the duty of Imam like the mission of the Prophet is the reviving of the teachings of religion, protecting and transferring them. This issue can both be as a sound principle for the proving of all the arguments and can be regarded as an independent argument for the proving of the infallibility of Imam.
    Keywords: Infallibility, Transferring, Protecting, Continuing of the mission, Opinion