فهرست مطالب

آموزه های فلسفه اسلامی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1394)

نشریه آموزه های فلسفه اسلامی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهش ها
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی*، حسن نقی زاده، محمدعلی وطن دوست صفحه 3
    علامه طباطبایی با وجود اینکه در مسئله قضای الهی بر خلاف رویکرد فلسفی رایج، قضا را تنها منحصر به عالم مجردات ندانسته و آن را به عالم ماده نیز سرایت داده و گام جدیدی در این زمینه برداشته و میان دیدگاه فلسفی رایج و دیدگاه قرآن و روایات، الفت و سازگاری بیشتری ایجاد نموده است، در وجودشناسی مسئله قدر از این عمومیت دست کشیده و مرتبه قدر را تنها به عالم ماده نسبت داده است. در این مقاله تلاش شده است تا با رویکرد تفسیری، روایی و فلسفی، دیدگاه ایشان تحلیل و بررسی شود. در پایان این نتیجه به دست آمده است که قدر نیز مانند قضا در همه مراتب هستی راه دارد و تفاوت میان این دو تنها به اعتبار عقلی بازمی گردد. همچنین در ضمن نتیجه گیری کلی به پیامدهای نظر مختار اشاره شده است.
    کلیدواژگان: قضای علمی، قدر علمی، قضای عینی، قدر عینی، مشیت، اراده، عالم ماده، عالم مجردات
  • رضا رضازاده*، زهرا جمشیدی، مجید ضیایی قهنویه صفحه 27
    «تناسخ» را به خروج روح از کالبد فرد و تعلقش به بدن فردی دیگر، چه انسان و چه غیر انسان تعریف کرده اند. برخی قائل اند که شیخ اشراق نظر خود را در پذیرش یا رد نظریه تناسخ اعلام نکرده است یا دست کم این نظریه را به طور صریح رد نکرده است. با این حال، به کمک برخی استنادات و دلایل، از جمله اعتقاد جازم او در آثارش قبل از حکمه الاشراق می توان بر باورمندی وی به بطلان تناسخ هم سو با دیگر حکمای مسلمان استناد کرد. در این صورت موکول نمودن نظر خود به زمان دیگر در پی توضیح این نوع تناسخ و نیز این دلیل که ناکافی دانستن دلایل مخالفان تناسخ از نظر ایشان به معنای اعتقاد به تناسخ نیست، همچنین اعتقاد ایشان به وجود عالم صور معلقه که به معنایی همان برزخ می باشد و نیز این امکان که می شود شیخ اشراق در هنگام بیان نظرات مشرقیان لزوما همسو با آن ها نباشد و تاکید بر بحث تناسخ ملکوتی که امری پذیرفتنی است و نیز توجه به حدوث نفس همزمان با بدن، مبین بطلان تناسخ از منظر ایشان است.
    کلیدواژگان: بدن، نفس، تناسخ، حکمه الاشراق، تناسخ ملکوتی، سهروردی
  • عبدالعلی شکر* صفحه 47
    با اثبات اصالت وجود و اعتباریت ماهیت توسط ملاصدرا، وجود محور بحث ها قرار گرفت؛ اما رسوبات مباحث ماهوی همچنان در میان این مباحث به چشم می خورد. ملاصدرا بر مبنای اصالت وجود و نیز تحلیل رابطه علی و معلولی، تقسیمی دو ضلعی از وجود ارائه کرد و بر اساس آن وجود را به رابط و مستقل تقسیم نمود. وجود معلول یا رابط، عین ربط و تعلق به علت خود به شمار می رود و در واقع یک حقیقت حرفی و ربطی است و هیچ گونه استقلالی از خود ندارد. این تحلیل، پیامدهایی در مباحث فلسفی خواهد داشت؛ از جمله اینکه وضعیت ماهیت به کلی دگرگون می شود؛ زیرا تمام وجودات ممکن که ماهیت از آن ها انتزاع می شود، مصداق وجود رابط خواهند بود و استقلالی نخواهند داشت. در این صورت دیگر نمی توانند در جواب چیستی اشیا بیایند؛ زیرا تا چیزی استقلال وجودی یا مفهومی نداشته باشد، شایستگی ندارد تا در جواب ماهو بیاید. این به معنای حذف ماهیات و اندراج آن ها در حوزه مفاهیم است. ماهیت به معنای «ما یقال فی جواب ما هو» مستلزم استقلال در مفهومیت است، در حالی که حقیقت ربطی ممکنات این استقلال را از آن ها سلب می کند. در نتیجه آنچه درباره ماهیات گفته می شود، به مفاهیم استناد می یابد. ماهیت به معنای «ما به الشیء هو هو» نیز به کار می رود که بر مبنای اصالت وجود، تنها شامل وجود می شود و از حیطه ماهیت خارج است.
    کلیدواژگان: مفهوم، ماهیت، وجود رابط، ملاصدرا
  • عزیزاللٰه فیاض صابری، حسین غفاری، مصطفی اسفندیاری* صفحه 63
    یکی از بنیادی ترین مباحثی که از دیرباز در دانش های کلام و اخلاق کانون نزاع دانشمندان آن علوم و بن مایه سرفصل هایی چون حسن تکلیف، قبح ظلم و گناه، عدل الهی، قبح عقاب بلابیان، قبح تکلیف مالایطاق و قاعده تلازم میان حکم عقل و شرع و... بوده، مسئله حسن و قبح و گزاره های مشتمل بر آن ها مانند «عدل حسن است و ظلم قبیح است»، می باشد.
    در دوره معاصر، محقق اصفهانی به مناسبت مباحثی چون وضع، تجری و... در دانش اصول فقه مدعی اعتباری بودن حسن و قبح و گزاره های اخلاقی شد و علامه طباطبایی با الهام از او در فلسفه و فلسفه اخلاق با ارائه منسجم نظریه اعتباریات، به بسط و تبیین آن پرداخت.
    اساسا درباره حسن و قبح و گزاره های اخلاقی به سه گونه می توان بحث کرد: 1. مفهوم شناسی، 2. هستی شناسی، 3. معرفت شناسی. در هر سه حوزه پرسش هایی وجود دارد که این مقاله عهده دار بیان هستی شناسی آن ها از دیدگاه این دو اندیشمند و اختلاف رویکرد آنان در اثبات اعتباریت آن هاست.
    محقق اصفهانی با استناد به سخن ابن سینا و دیگر حکیمان، آن گزاره ها را در زمره مشهورات گنجانده که واقع و نفس الامری جز توافق آرای عقلا ندارند و عبارات او با دو رویکرد واقع گرایانه و ناواقع گرایانه همخوانی دارد. اما علامه طباطبایی با رویکرد واقع گرایانه رای به اعتباریت آن ها داده است.
    کلیدواژگان: حسن و قبح، گزاره های اخلاقی، مشهورات، واقع گرایی، ذاتی
  • مصطفی مومنی* صفحه 95
    در تاریخ تفکر اسلامی، مسئله اصالت وجود یا ماهیت اولین بار در حکمت متعالیه مطرح شد، ولی نسبت اصالت وجود به مشاییان، و اصالت ماهیت به شیخ اشراق شهرت یافته است. حال جای بحث است که آیا شیخ اشراق وجود را به همان معنایی که در حکمت متعالیه اصالت دارد، اعتباری می داند؟ آنچه از این جستار به دست می آید این است که شیخ اشراق به اصالت ماهیت و اعتباری بودن وجود، به آن معنا از وجود و ماهیت که در حکمت متعالیه مطرح است، قائل نیست. لذا نمی توان وی را اصالت ماهیتی دانست. در جستار پیش رو، دو مستمسک بر اصالت ماهیتی بودن شیخ اشراق نقد گردیده و نیز شواهدی دال بر اصالت وجودی بودن وی آورده شده است.
    کلیدواژگان: شیخ اشراق، اصالت وجود، معانی وجود، ماهیت
  • پروین نبیان، محبوبه پهلوانی نژاد* صفحه 117
    از آنجا که دغدغه صدرالمتالهین در مباحث فکری اغلب هماهنگی فلسفه با دین است و وی می کوشد تا نظام فکری متقنی را در عرصه دین ترسیم نماید، بررسی روش فهم حقیقت در فلسفه او مستلزم واکاوی جایگاه عقل و چگونگی به کارگیری آن در مباحث دینی است. روش او از سویی با تفکر شهودی اش پیوند می خورد و از سوی دیگر، به مدد عنصر تشکیک، نظام فکری او نظامی ذومراتب می گردد که در آن عقل برای فهم حقیقت، چندین مرتبه می یابد. میان این مراتب (عقل استدلالی، عقل شهودی) هماهنگی وجود دارد و ملاصدرا برای فهم هر مرتبه از حقیقت، به مرتبه ای از عقل متناسب با آن رجوع می کند تا با بررسی ریزمسائل معرفتی دینی به تبیین شاخصه های تفکر خود و اثبات مدعای جمع میان عقل و نقل بپردازد. در نظام فکری صدرایی شهود مبنای درک حقیقت است و استدلال مویدی بر آن. از این رو، در جستار حاضر می کوشیم تا جایگاه این دو را در ادراک حقیقت و نسبتشان را با آموزه های وحیانی بررسی کنیم و به این نتیجه برسیم که در منظومه فکری ملاصدرا نه تنها از اعتبار آموزه های وحیانی کاسته نشده، بلکه به گونه ای مدون و مستدل به حل معضلات و شبهات معرفتی دینی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عقل استدلالی، عقل شهودی، وحی، مکاشفه، ولایت
  • محمد نجاتی*، یاسر سالاری صفحه 137
    در سنت فلسفه اسلامی به دلیل اذعان به ناکامی نفس در دستیابی به کنه وجودی و نفس الامری اشیا مسئله اطلاق گرایی معرفتی بروزی جدی می یابد. اما در این بین، نگاه ملاصدرا به این مسئله رویکردی متمایز را ارائه می دهد. صدرا در تفکر عام خویش، طبق مشرب فلاسفه، توانایی نفس در شناخت حقایق اشیا را آماج تردید قرار می دهد. با وجود این، در رویکرد نهایی اش بر اساس برخی مبانی وجودی و معرفتی تفکر خویش، دغدغه این مسئله را طرح می کند و در نهایت، راهکاری پیش می نهد. ملاصدرا در گام اول اذعان می دارد که به دلیل اختلاط محاکی ادراکات حسی و خیالی با نقص و شرافت وجودی محاکی ادراکات عقلی و همچنین خساست وجودی نفس که لازمه حدوث جسمانی آن است، محتمل است ادراکات نفس قرین ابهام و عدم وضوح گردد و در حد ظواهر و اعراض اشیا باقی بماند. اما وی در گام نهایی با تاکید بر ماهیت وجودی حقیقت علم، اشتداد نفس و تعالی آن از خساست جسمانیه را مرهون فرایند وحدت عاقل و معقول می داند. صدرا معتقد است به هر میزان که نفس در فرایند وحدت با ادراکاتش گسترش بیشتری یابد، به همان میزان از نقایص وجودی و شواغل معرفتی تعالی می یابد و در نتیجه، ادراکاتی ماخوذ از کنه و ملکوت اشیا و محاکی نفس الامری را به دست می آورد.
    کلیدواژگان: علم، وحدت، نفس الامر، اشتداد
  • ترجمه
  • محمد سلامی صفحه 153
|
  • Seyyed Morteza Hosseini Shahroudi*, Hasan Naqizadeh, Muhammad Ali Watandoost Page 3
    While Allameh Tabatabai contrary to the common philosophical approach has not confined the divine ordinance to immaterial world but he has spread it to the world of matter as well and he has gone a new further step from this perspective and has established a higher compatibility and affection between current philosophical point of view and the perspective of the Quran and Hadith, he has given up this generality in ontology of the issue of determination and attributed it only to the material world. In this article we have tried to study and analyze his view with an interpretative, narrative and philosophical approach. At the end, we reached to this conclusion that the decree as well as destiny happen in degrees of the existence and the difference between the two is only due to of rational consideration. At the end of the article, we have mentioned the consequences of the writer choice as well as the whole conclusion.
    Keywords: Scientific decree, Scientific destiny, Objective decree, Objective destiny, Will, Providence, Material world, Immaterial world
  • Reza Rezazadeh*, Zahra Jamshidi, Majid Ziaei Qahnoyeh Page 27
    Reincarnation” is defined as the soul goes out of body of an individual and belongs to the body of someone else, whether human or non-human beings. Some believe that Sheikh Ishraq has not explicitly announced his view about the acceptance or rejection of the theory of reincarnation or at least he has not rejected it explicitly. However, with the help of some documents and evidences, including his belief in his works before Hekmat al-Ishraq, we can say that he like other Muslim philosophers believes in invalidity of reincarnation. Explaining this kind of reincarnation, he postpones his view of reincarnation to another time. Insufficiency of the reasons of the opponents of reincarnation and his belief in suspended forms in a sense it is intermediate world does not mean that he believes in reincarnation. Being stating the opinions of orientalists does not mean that he is in line with them necessarily. Emphasis on the divine reincarnation that it is acceptable and attention to the createdness of the soul with body at the same time represents the rejection of reincarnation in his view.
    Keywords: Body, Soul, Reincarnation, Hikmat al Ishraq, Divine reincarnation, Suhrawardi
  • Abdul, Ali Shukr* Page 47
    Proving the principality of the existence and the fiction of the quiddity by Mulla Sadra, the existence became the focus of the disputes, but the effects of the quiddity discussions can be seen among these topics. Mulla Sadra has provided a division of two sides from the existence based on the principality of the existence and the causal relation and he has divided the existence into copulative and inhering existence based on this rule. Copulative existence is the same as relation to its cause and in reality it has a connective nature and has no independence of its own. This analysis will have consequences on philosophical issues, including the complete alteration of the situation of the quiddity, because all possible existents that the quiddity is abstracted of them will become the applications of the copulative existence and have no independence of its own. So, they cannot be mentioned in response to the question of the nature of things, because nothing has the worthy of coming in response of quiddity unless they have existential or conceptual independence. This means that quiddities are removed and come under the scope of the concepts. Quiddity in the meaning of “that comes in response of the nature of the thing,” requires independence in concept, while the copulative truth of the contingent things takes the independence of them. Thus, what is said about essences is attributed to the concepts. On the base of the principality of the existence, quiddity in the meaning of “thing in itself” also includes only the existence and it is outside of the realm of quiddity.
    Keywords: Concept, Quiddity, Copulative existence, Mulla Sadra
  • Azizullah Fayyaz Saberi, Hossein Ghaffari, Mustafa Esfandiari Page 63
    One of the most fundamental issues that have been on the focus of the scientists of the sciences of theology and ethics for a long time and it has also been a theme for topics such as rightness of the obligation, evil nature of the cruelty and sin, divine justice, punishing without explaining, ugliness of imposing on man what is beyond his power and the rule of the correlation between reason and religion, etc. is the question of good and evil and the involved statements such as “justice is good and oppression is evil”. In the modern era, scholar Isfahani in relation to the issues such as convention, courage to dare on the lord and… in the principles of the jurisprudence has claimed that the good and evil and moral propositions are fictitious, and following him, Allameh Tabatabai has developed and explained the theory fictions in a coherent way in philosophy and philosophy of ethics. Basically, it can be argued about good and evil and moral statements in three types: the concept of the meaning, epistemology, ontology and there are questions in three areas that this article attempts to state their ontology from the view point these two scholars and their different approaches to prove their fiction. The Scholar Isfahani citing to the words of Avicenna and other philosophers has included those propositions among conventional ones that have no reality except the consensus of rational men and his statements consists with the two realistic and unrealistic approaches, but Allameh Tabatabai has considered them fictions with a realistic approach.
    Keywords: Good, evil, Moral propositions, Conventional propositions, Realism, Essential
  • Mustafa Momeni* Page 95
    In the history of Islamic thought, the question of the principality of the existence or quiddity has been propounded in transcendental philosophy for the first time, but what is famous is that the principality of the existence is cited to the Peripatetics and principality of the quiddity to Sheikh Ishraq. Now the question is that does Sheikh Ishraq believe in fiction of existence in the sense in transcendental philosophy? What reached after research is that Sheikh Ishraq does not believe in principality of the quiddity and fiction of the existence in the sense in transcendental philosophy. So, we cannot regard him as an essentialist. In this research, two reasons about the essentialism of Sheikh Ishraq have been criticized and some evidences have been provided for his existentialism.
    Keywords: Sheik Ishraq, Principality of existence, Meanings of existence, Quiddity
  • Parvin Nabian, Mahbubeh Pahlavani Nejad* Page 117
    Since Sadra’s concerns in intellectual discussions has often been the coordination of philosophy with religion and philosophy and he has sought to draw a rigorous system of thought in religion, so studying his methods to understand the truth in his philosophy requires analysis of the place of the reason and its application in discussions of religion. On the other hand, this method is linked with his intuitive way of thinking and on the other hand, it makes his intellectual system a multi-hierarchical system in which there is multi-hierarchical reason for understanding the truth. There is harmony among its degrees (ratiocinative reason and intuitive intellect).Understanding of every level of reality requires referring to a degree of reason which appropriate with it. With this approach and entering to the detailed issues of religious knowledge, he explains the characteristics of his thought and come to prove the claim of compromising of the reason and tradition. This writing deals with examining the intuition as the basis and reasoning as the confirmation for understanding truth and its proportion with the revealed teachings in Sadraian philosophy and in his intellectual system. This fact not only does not reduce the validity of revealed teachings but also solves the problems and doubts of knowledge in the field of religion.
    Keywords: Ratiocinative reason, Intuitive intellect, Revelation, Illumination, Guardianship
  • Muhammad Nejati*, Yaser Salari Page 137
    Due to acknowledging in failure of the soul in achieving the noumen of things in the tradition of Islamic philosophy, the issue of the cognitive generality becomes more apparent. But Mulla Sadra’s approach towards this issue is distinct. Sadra in his general thought, according to the disposition of the people, puts into question the ability of the human soul in achieving the noumen of things. However, he ultimately provides some solutions and propounds the concern of this issue in his final approach based on some cognitive and existential principles of his thought. In the first step, Mulla Sadra acknowledges that due to mixing of the representation of sensational and imaginary perceptions with the deficit and the existential honor of the representation of the intellectual perceptions and also due to existential lowness of the soul that requisite its physical creation, it is possible that the perceptions of the soul become ambiguous and unclear and remain in the stage of pima facie and phenomena of the things. But in the final step, with an emphasis on the real nature of knowledge, he thinks that the intensity of the soul and its excellence from the stinginess corporeality owes process of the unity of the intelligent and intelligible. Sadra believes that the more the soul become extended in the process of unification with its perceptions, the more it become excellent from the existential deficits and cognitive concerns and as a result, it achieve the perceptions that gained from noumen and the reality of the things and noumenal representatives.
    Keywords: Knowledge, Unity, Thing in itself, Intensity