فهرست مطالب

اقتصاد و توسعه منطقه ای - پیاپی 7 (بهار و تابستان1393)

مجله اقتصاد و توسعه منطقه ای
پیاپی 7 (بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • تمرکز منطقه ای و رشد کلان اقتصادی در ایران (1379 تا 1388) / (چرا تعادل منطقه ای برای رشد کلان اقتصادی ضروری است؟)
    میکائیل عظیمی* صفحه 1
    یکی از مفاهیمی که همواره مورد توجه صاحبنظران توسعه قرار داشته، (عدم) تعادل بوده است؛ عدم تعادلی که در برش های بخشی (به طور مشخص میان کشاورزی و صنعت؛ خدمات در آن مقطع هنوز به وضعیت برتر دست نیافته بود)، اجتماعی (میان شهر و روستا)، اقتصادی (میان تولید و مصرف یا تولید سنتی و تولید مدرن) و منطقه ای (میان مرکز و پیرامون) شناسایی شده و در تقابل با یکدیگر و اثرات آنها بررسی شدند. اما علی رغم تلاش های نظری و تجربی فراوان در تحقق توسعه ای موزون (دارای عدم تعادل منطقه ای کمتر)، کشورهای بسیاری از آسیب ها، مخاطرات و دشواری های برآمده از عدم تعادل منطقه ای رنج می برند. این مقاله درصدد آن است تا به موضوع عدم تعادل منطقه ای (تمرکز منطقه ای) پرداخته و رابطه میان رشد در سطح ملی (کلان) و تمرکز منطقه ای را مورد ارزیابی قرار دهد. از این رو ابتدا با مرور نظریات ارائه شده در حوزه توسعه، تلاش شده تا پاسخ این نظریه ها به رابطه مورد بحث شناسایی شود. سپس در ادامه با استفاده شده از تحلیل داده های ثانویه، به ارزیابی این رابطه به صورت کمی اقدام کرده است. نتایج حاصل شده نشان می دهند که بحث عدم تعادل منطقه ای در ادبیات متعارف اقتصادی از جایگاه اندکی برخوردار است. اما رویکردهای رقیب و غیرمتعارف، این موضوع را در کانون توجه قرار داده اند. از طرف دیگر محاسبه شاخص ها و تحلیل داده های موجود حکایت از آن دارند که تمرکز منطقه ای در ایران روندی افزایشی (هر چند بطئی) داشته و همبستگی منفی میان تمرکز منطقه ای و رشد اقتصادی در سطح ملی، قابل انتظار است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، عدم تعادل منطقه ای، تمرکز منطقه ای، نظریه های توسعه منطقه ای، شاخص های پراکندگی
  • کریم آذربایجانی، همایون شیرازی*، میرهادی حسینی کندلجی، سارا مردیها صفحه 28
    رضایتمندی به عنوان مفهومی چندبعدی، از جمله موضوعاتی بوده است که در سالیان اخیر مورد توجه بسیاری از اقتصاددانان و دولتمردان قرار گرفته است. در اکثر مطالعات صورت گرفته، تنها از ترکیبی از شاخص های غیراقتصادی به منظور اندازه گیری رضایتمندی استفاده شده است؛ در حالی که ساختن شاخصی که همه ابعاد جغرافیایی، اقتصادی و انسانی را در برگیرد می تواند به بررسی روند توسعه کشورها کمک نماید. هدف این مطالعه، ارائه شاخص رضایتمندی برای کشورهای در حال توسعه با درنظر گرفتن تمامی جنبه های بیان شده است. در این مطالعه، سعی شده براساس هشت زیرشاخص یک شاخص ترکیبی رضایتمندی با استفاده از روش تحلیل عاملی و عینی ساخته شود. این شاخص برای 88 کشور در حال توسعه و به صورت سالیانه برای دوره 2000 تا 2008 میلادی محاسبه شده است. براساس یافته های تحقیق کشورهای آفریقایی بدترین وضعیت را از نظر میزان رضایتمندی در بین کشورهای در حال توسعه در نظرگرفته شده، داشته اند. همچنین با توجه به شاخص محاسبه شده، کشورهای ترکیه، چین و برزیل از نظر میزان رضایتمندی از رشد قابل توجهی در سالیان اخیر برخوردار بوده اند. همچنین براساس نتایج بدست آمده شاخص رضایتمندی برای ایران همواره صعودی بوده است، اما از روند رشد رضایتمندی در بین سال های 2005 تا 2008 میلادی کاسته شده است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، کیفیت زندگی، شاخص سازی، تحلیل عاملی
  • مصطفی محمدی ده چشمه*، هادی علیزاده صفحه 51
    امروزه دستیابی به مقوله توسعه به خصوص در معنای متعالی آن، یعنی توسعه پایدار چشم انداز اصلی سیاست های مربوط به توسعه در کلیه سطوح ملی و منطقه ای ارزیابی می گردد. برخورداری متوازن و رعایت تعادل و برابری در دستیابی به شاخص های توسعه در کلیه ابعاد آن، به خصوص در سطح منطقه ای در کشورهای در حال توسعه و به خصوص کشور ما یکی از چالش های اصلی دستیابی به توسعه پایدار با توجه به اصول تعریف شده برای آن است. در این راستا هدف از پژوهش حاضر، سنجش و ارزیابی شاخص های توسعه پایدار در استان آذربایجان غربی می باشد. بدین منظور شاخص های منتخب پژوهش به 6 کلان مولفه اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی- درمانی، فرهنگی، ارتباطی و تاسیسات و تجهیزات شهری تقسیم و در قالب 40 شاخص قابل سنجش در بین 17 شهرستان(منطقه) بررسی شدند. در نهایت با تعیین واریانس عددی شاخص ها، رتبه بندی مناطق هفده گانه بر اساس برخورداری از شاخص های توسعه پایدار، پراکندگی و نابرابری در شاخص های پایداری منطقه ای و پیش بینی پایداری در فرایند توسعه منطقه ای سنجیده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی FAHP، مدل تاپسیس فازی FTOPSIS و تحلیل تشخیص در قالب نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که: 1- بر اساس تحلیل داده ها در مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی شاخص های اقتصادی به علت ارزش گذاری کمتر از صفر در اکثر متغیرهای تشکیل دهنده آن در بین شهرستان های استان دارای وضعیت پراکنش نابرابری در بین شهرستان های استان می باشند. 2- رتبه بندی شهرستان های استان با مدل تاپسیس فازی حکایت از شکاف در امر برخورداری از شاخص های توسعه بین مرکز استان با سایر شهرستان ها دارد که صورت واضح آن را می توان ما بین شهرستان ارومیه به عنوان مرکز استان با مجموع برخورداری 923/0 و نزدیک به ایده آل 1 نسبت به میزان برخورداری شهرستان دوم استان یعنی شهرستان خوی با 478/0 میزان برخورداری که فاصله تقریبا دو برابری را نشان می دهد ملاحظه کرد. 3- بر اساس آزمون تحلیل تشخیص، شاخص های فرهنگی با میزان پیش بینی کلی 401/0 بهتر می تواند فرایند پایداری در توسعه استان را نسبت به دیگر شاخص های توسعه پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، استان آذربایجان غربی، تحلیل تشخیص، مدل فازی
  • محمدعلی فیض پور*، فاطمه آسایش، شهرام گلستانی صفحه 76
    ایجاد فرصت های جدید شغلی را می توان موثرترین مسیر کاهش شکاف درآمدی و کاهش فقر بین مناطق شهری و روستایی، افزایش درآمد روستاییان، ایجاد انگیزه برای ماندگاری در روستاها و در نتیجه، کاهش مهاجرت از مناطق روستایی تلقی نمود. در این میان، راه اندازی بنگاه های کوچک و متوسط زودبازده در روستاها می تواند در نزدیک شدن به اهداف مذکور و ایجاد اشتغال نقش قابل توجهی داشته باشد. بر این اساس، این پژوهش می کوشد تا با بررسی تمایز احتمالی موجود بین اشتغال ایجادشده و اشتغال پیش بینی شده به بررسی عوامل موثر بر میزان این تمایز در استان کرمان بپردازد. داده های این مطالعه، مربوط به کلیه بنگاه های کوچک و متوسط زودبازده ای است که در مناطق روستایی استان کرمان طی سال های 1385 تا 1389، فعالیت نموده اند. داده های مذکور به صورت سالیانه به دست آمده و برای تبیین تمایزات موجود از روش آنالیز کوواریانس (ACOVA) استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد ویژگی مکانی، ویژگی فردی، ویژگی بنگاه، ویژگی مخارج، ویژگی فعالیت، دستگاه اجرایی و بانک عامل بر میزان انحراف از اشتغال پیش بینی شده تاثیر معنی داری دارند. بر این اساس، بنگاه های دارای طرح های از نوع توسعه ای و خوداشتغالی نسبت به سایر بنگاه ها موفق تر عمل نموده اند. همچنین، بنگاه هایی که بانک عامل اعطا کننده تسهیلات به آن ها بانک های سپه، مسکن و ملت بوده، نسبت به سایر بانک ها در پرداخت تسهیلات، تخصصی تر عمل نموده اند. علاوه بر آن، نتایج نشان می دهد بنگاه هایی که توسط زنان و شرکت های حقوقی راه اندازی و در شهرستان های بم و زرند و در بخش های خدمات و صنعت فعالیت نموده اند و نیز بنگاه هایی که توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت و اداره تعاون، کار و امور اجتماعی به عنوان دستگاه اجرایی تحت نظارت بوده اند، نسبت به سایر بنگاه ها در کاهش میزان انحراف از اشتغال پیش بینی شده موفق تر بوده اند.
    کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط زودبازده، مناطق روستایی استان کرمان، اشتغال پیش بینی شده، اشتغال ایجادشده، مدل ACOVA
  • میترا سیدزاده*، محمود هوشمند صفحه 98
    سیاستگذاران برای دستیابی به قیمت و مقدار بهینه در بازارهای مختلف، از جمله بازار ساختمان سازی، به تجزیه و تحلیل عرضه و تقاضا می پردازند. در این تحقیق با استفاده از مصاحبه با کارشناسان که از طریق روش گلوله برفی انتخاب شدند، عوامل موثر بر تقاضا و عرضه کاربری های تجاری منطقه ثامن بر اساس نظریه های مطرح و شناسایی شده و مورد بررسی قرارگرفته است. برای تحلیل کیفی نتایج مصاحبه ها از روش کدگذاری تئوریک استفاده شد و بر همین اساس پرسشنامه تنظیم گردید. پس از بررسی پایایی پرسشنامه، شدت و مکانیزم تاثیرگذاری این عوامل مشخص گردید تا بتوان با تغییر موثرترین متغیرها، به بیشترین تاثیر بر عرضه و یا تقاضای کاربری های تجاری و نهایتا ایجاد تعادل و توسعه در منطقه ثامن دست یافت. نتایج نشان می دهند متغیر زیر ساخت های خدماتی بزرگ ترین اثر مستقیم را بر تقاضای کاربری واحدهای تجاری دارد و بزرگ ترین اثر غیرمستقیم مربوط به متغیرهای مبتنی بر سودآوری فعالیت واحدهای تجاری و بزرگ ترین اثر کل، مربوط به متغیرهای قیمتی است. اما در زمینه عوامل موثر بر عرضه کاربری های تجاری منطقه ثامن، متغیرهای قیمتی بزرگ ترین اثر مستقیم وکل، و متغیرهای سیاست های سازمان های متولی، بزرگ ترین اثر غیرمستقیم را دارند.
    کلیدواژگان: عرضه، تقاضا، کاربری تجاری، منطقه ثامن
  • سیاب ممی پور، زهرا بشارتی، داود بهبودی صفحه 133
    توسعه اقتصادی نیازمند سرمایه گذاری در بخش ها و فعالیت های مختلف اقتصادی است. بدون سرمایه-گذاری در طرح های زیر بنایی و روبنایی، نمی توان انتظار گسترش اشتغال، تولید و رفاه اقتصادی را داشت. امروزه بسیاری از کشورها تمایل شدیدی به جذب سرمایه های خارجی پیدا کرده اند. بدین منظور یکی از راه های مفید، ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی است. شناخت موانع جذب سرمایه-گذاری در مناطق آزاد، چشم انداز روشنی از عوامل موثر بر جذب و گسترش سرمایه گذاری داخلی و خارجی ارائه می کند. هدف اصلی این مقاله، شناسایی عوامل موثر جذب سرمایه گذاری در منطقه آزاد تجاری- صنعتی انزلی است که این عوامل با استفاده از تکنیک دلفی شناسایی و با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) رتبه بندی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد عوامل مختلفی بر جذب سرمایه گذاری-های داخلی و خارجی در منطقه آزاد انزلی وجود دارد که می توان آن ها را در هفت عامل اصلی خلاصه کرد. این عوامل به ترتیب عبارتند از: عامل امکانات، عامل سیاست گذاری، عامل اقتصادی، قوانین و مقررات، عوامل مدیریتی، عامل حمایتی و عامل مکان یابی.
    کلیدواژگان: جذب سرمایه گذاری، توسعه اقتصادی، تکنیک دلفی، روش تصمیم گیری سلسله مراتبی (AHP)، منطقه آزاد انزلی
  • مجید دشتبان*، امیر جباری صفحه 163
    در طی مراحل توسعه اقتصادی به تدریج اقتصاددانان دریافتند که درکنار عوامل مهمی مانند فناوری و مواد اولیه که در توسعه نقش دارند، نیروی انسانی نیز از جایگاه ویژه ای برخوردار است. بنابراین به-منظور تداوم حرکت توسعه درکنار تقویت دو عامل فناوری و مواد اولیه، نیروی انسانی نیز باید با استفاده از ابزارهای مناسب حمایت شود. در کنار آموزش و پرورش و بهداشت و درمان، یکی از ابزارهای بسیار قوی که جوامع از آن برای حمایت نیروی انسانی استفاده می کنند، تامین اجتماعی است. نهادهای تامین اجتماعی با ارائه حمایت های متنوعی مانند پرداخت مستمری یا حقوق بازنشستگی، ازکارافتادگی بازماندگان و غیره، یکی از اهرم های قوی دولت ها به منظور هدایت جامعه به سوی بالندگی و پویایی است. مقاله حاضر با اعمال تغییراتی در الگوی Auerbach-Kotlikoff (1987) و با الهام از نارسائی های نوع ساختار نظام بازنشستگی ایران، بهسازی نظام بازنشستگی از پرداخت جاری به اندوخته جزئی را در قالب الگوی نسل های همپوشان 55 دوره ای شبیه سازی می کند. نتایج نشان می دهد که رفتار مصرفی بهینه فردی تحت نظام های بازنشستگی پرداخت جاری و اندوخته جزئی تغییر می کند. یافته های حاصل از شبیه سازی الگو حاکی از آن است که نظام بازنشستگی اندوخته جزئی علاوه بر افزایش دارائی های مالی فردی برای اقتصاد، انباشت سرمایه فیزیکی بالاتری نسبت به نظام بازنشستگی پرداخت جاری به همراه دارد. همچنین انتقال به نظام بازنشستگی جدید علاوه بر سطوح بالاتر مصرف ملی، رشد اقتصادی و درآمد ملی بالاتر را برای اقتصاد به همراه دارد.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، سرمایه انسانی، انباشت سرمایه، توزیع درآمد
  • جوادخلیل زاده*، حسن حیدری، حمیدرضا فعالجو، سیدجمال الدین محسنی زنوزی صفحه 194
    عضویت در سازمان تجارت جهانی به رغم فوائد مطلوب آن بر اقتصاد کشورها، می تواند اثرات ناخواسته نامطلوبی را نیز در بر داشته باشد. کشورهایی که برای استقبال از این پدیده، مطالعات کافی را انجام داده اند، می توانند عوارض نامطلوب آن را تا حد امکان کاهش داده و از مزایای آن به بهترین شکل ممکن بهره مند شوند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آزادسازی تجاری بر تورم بخش کشاورزی ایران انجام شده است. برای نیل به این هدف یک مدل اقتصادی معرفی شده که در آن نرخ تورم بخش کشاورزی بعنوان متغیر وابسته و متغیرهای میزان نقدینگی یا اعتبارات تخصیص یافته توسط بانک ها به این بخش، میزان تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی، شاخص جهانی شدن یا شاخص ادغام جهانی و میانگین موزون قیمت نهاده های بخش کشاورزی بعنوان متغیرهای توضیحی مدل می-باشند و سپس آزمون های مربوطه انجام شده است. به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل روابط میان متغیرها از داده های سری های زمانی سالانه 1360 تا 1391 با کمک نرم افزار «میکروفیت» وروش «همگرایی یوهانسون» استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون های«یوهانسون جوسیلیوس» وجود رابطه همجمعی بلندمدت میان متغیرهای مدل را تائید کرده و وجود دو بردار همجمعی را مورد تاکید قرار داد. همچنین در این مطالعه به منظور بررسی موضوع شکست ساختاری و نیز بررسی پایداری ضرایب برآورد شده در مدل از آزمون «مجموع انباشت پسماندهای برگشتی» استفاده گردیده است که نتایج حاصل از این آزمون نیز حکایت از پایداری ضرایب برآوردی داشته است. نهایتا با تجزیه واریانس مشخص گردید شاخص آزادسازی تجاری یا همان عضویت در سازمان تجارت جهانی بر روی متغیر وابسته مدل تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: سازمان تجارت جهانی، بخش کشاورزی، تورم
  • صادق بافنده ایماندوست*، هانیه قانعی زارع صفحه 217
    در سال های اخیر، منطقه گرایی و همگرایی اقتصادی موجب تحولات سریع و عمیقی در ساختار جهانی، الگوهای رشد و توسعه اقتصادی گردیده است. اما در برخی مناطق، تقسیم ناعادلانه منافع حاصل از همگرایی های اقتصادی، مانع پیوند اقتصادی بسیاری از کشورهای رو به توسعه شده است. یک راهکار برای جلوگیری از بروز چنین پیشامدی، جذب سرمایه های خارجی است. مطالعه حاضر به دنبال بررسی ارتباط میان حجم سرمایه گذاری مستقیم خارجی و یکپارچگی اقتصادی میان کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو با استفاده از داده های تابلویی طی دوره زمانی 1997-2010 می باشد. از این رو، مدل جاذبه تعمیم یافته با استفاده از داده های تابلویی، مبنای الگوسازی برآورد اثر همگرایی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد 55% از متغیرهای مستقل مدل با متغیرهای وابسته توضیح داده شده و متغیر همگرایی تخمین زده شده در مدل مثبت و معنادار بوده است و ارتباط مستقیمی با حجم سرمایه گذاری مستقیم خارجی متقابل دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، منطقه اکو، داده های تابلویی
|
  • Michael Azimi* Page 1
    One of the concepts which has always been studied by development scholars, is (un)equilibrium.The concept has been distinguished in sector (agriculture/industry/service), economically (production/consumption) and regionally. Despite many advances in this field, there are many countries which are suffering from the outcomes and impacts of imbalanced development (centralized development).This study tries to concentrate on the relationship between macroeconomic growth in national level and regional centralization of development. At first, development theories are concerned to find the nature of the relation. In fact, the answer of various theories is summarized. Then, by using secondary data in Iran the relationship is investigated.The results show that centralized development is not concerned in conventional theories when the issue is the core of non-conventional ideas. In addition, quantitative indicators show strong negative correlation between macroeconomic growth and regionally centralized development in Iran while development process in this country has been more regionally centralized.
    Keywords: economic growth, regional imbalanced, regional centralization, regional development theories, scattering indices
  • Karim Azarbaiejani, Homayoun Shirazi*, Mir Hadi Hoseini Kondelaji, Sara Mardiha Page 28
    Wellbeing as a multidimensional concept has been noticed by many economists and politicians in recent years. In most studies, only the combination of non-economic indicators have been used in order to measure wellbeing while constructing the indicator that includes all geographic, economic and human aspects can help us to study the countries development procedure. The aim of this study is constructing a wellbeing indicator for all developing countries with regard aforementioned aspects.In this study, we attempt to construct a composite indicator based on 8 sub indexes by using factor-analysis and objective method. This indicator has been calculated annually for 88 developing countries for the period 2000-2008.Based on the results, African countries have the lowest wellbeing score among selected developing countries. Also the results show an improvement of wellbeing indicator in Turkey, China and Brazil in recent years. In addition, this indicator had been increased for Iran during aforesaid period, but between the four-year periods 2005-2008, the rate of this growth process has been decreased.
    Keywords: wellbeing, quality of life, index constructing, factor analysis
  • Mostafa Mohammadi Dehcheshmeh*, Hadi Alizadeh Page 51
    Different dimensions and structural complexities of this title are one of essential limitation in present of suitable model. Global interest in the concept of sustainable development (SD) in all countries and the increasing concern about global warming has created a need to assess to an acceptable level of development in our country too. The aims of this research are the assessment and analysis development situation of the townships in West Azerbaijan province, the rankings of the West Azerbaijan townships related to the sustainable development indicators and the predicting sustainability in West Azerbaijan development process based on selected indicators. This study from the aim point of view is applicable and from the methodology point of view is the descriptive - analytic. The 40 Sustainability indicators in this study groped in six general indicators of economic, social, health, cultural and communications facilities and equipment and evaluated in West Azerbaijan province. In order to comprehensive analysis in this paper, we used of fuzzy AHP model, fuzzy TOPSIS and SPSS for the ranking of township from development indicators point of view. According to the research aims, the variance of selected indicators of sustainable development is evaluated among 17 township of West Azerbaijan provinces with analysis of hierarchical fuzzy. After that the townships of study ranked with regarding to the inequities in the distribution of economic indicators. The results of this model indicate an obvious correlation from core to periphery in related to development indicators. It means the Orumieh Township with 0.923 is the core and the Khoy with 0.478 is periphery.
    Keywords: West Azerbaijan, Sustainability, Fuzzy Matter, Element
  • Mohammad Ali Feizpour*, Fateme Asayesh, Shahram Golestani Page 76
    Job creation may be is the most important factors to reduce rural- urban migration, filling income gaps between two regions and poverty alleviation. In this manner, it is argue that Quick-Impact enterprises in rural area can have a significant role in achieving to these goals and also creating employment. So, this study due to the fundamental difference between created jobs and projected jobs in rural areas has tried to check the factors affecting on amount of deviation from the projected employment in rural areas of Kerman province. The data in this study related to all of the Quick-Impact enterprises in rural areas of Kerman province from 2006 to 2009. The data obtained in annual figure and the ANOVA model is used for estimation of models and hypothesis testing.Our results prove the influence of some factors on the deviation from the projected employment. These factors include the location, the individual features, the enterprise, the costs, the type of activity, the executive department and the operating bank. The firms with development and entrepreneurship plans had more successful performance than other firms. Also the plans that their facilities get from Sepah Bank, Maskan Bank and Mellat Bank, had more specialized operations compared to other plans. The results also confirmed the positive effects of women and firms participation in Bam and Zarand cities reducing the deviation from the projected and the better implementation of the projects in service and industry sectors are as well as the other sectors. The supervision on plans by the Industry, Trade and Mines and the department of Cooperatives, Labor and Social affairs as executive organizations has better results in reducing the deviation from the projected employment than the others.
    Keywords: Small, Medium Enterprises, Rural Areas in Kerman Province, Anticipated Employment, Created Employment, ANOVA Model
  • Mitra Seyyedzadeh*, Mahmood Hoshmand Page 98
    Policy makers analyse supply and demand to achieve optimum prices and quantity in different markets as construction market. In this study, affective factors on demand and supply of commercial applications in Samen province are recognized based on theories and by using interviews with experts that were selected through snowball sampling method, the factors are authenticated. Theoretical coding was used for qualitative analysis of interview results and accordingly, questionnaire prepared. After analyzing Steady of questionnaire, intensity and mechanism of influencing of these factors are determined, till achieve to the greatest impact on supply and demand business applications by changing the more affective variables. In order to achieve equilibrium and development of Samen province. The results show that, Infrastructure services variables have the largest direct effect on demand of commercial applications and variables based on the profitability of business units operating factors have the largest indirect effect and cost variables have the largest total effect on demand. But cost variable have the largest total and direct effect on supply and policy of trustee agencies have the largest indirect effect on supply.
    Keywords: Supply, Demand, Commercial use, Samen zone
  • Siab Mamipour, Zahra Besharati, Davood Behboudi Page 133
    Economic development requires investment in various economic sectors and activities. Today, it can’t be expected to develop production, employment and economic welfare without investment in infrastructural projects. Many countries have a strategic plan to attract foreign investment. Therefore, the creation of trade and industrial free zone is a key way to absorb investment. So, first we need to identify obstacles and effective factors on attracting and expanding investment in free Zones. The main purpose of this paper is to identify effective factors on internal and external investment in trade and industrial Anzali’s free zone. These factors are investigated by using Delphi technique and are ranked by using Analytic Hierarchy Process (AHP). Findings show that there are many factors to attract internal and external investment in Anzali’s free zone, which classified them in seven main factors. These factors is derived from Delphi and AHP approach and conclude the factors of “Facilities”, “Policy Making”, “Economic”, “Laws and Regulations”, “Management”, “Protection” and “Positioning” respectively.
    Keywords: Investment, Development Economic, Delphi, Analytic Hierarchy Process (AHP), Anzali's Free Zone
  • Majid Dashtban*, Amir Jabbari Page 163
    During the process of economic development, economists gradually have found that in addition to factors such as technology and materials involved in the development, labor is also a special place. Therefore, labor must be supported by proper tools to continue development process along with the strengthening of both technology and materials. In addition to education and health care, social security is one of the most powerful tools for protection of human societies. Social security systems offers a variety of support services such as retirement pensions, disability and etc, so those are one of the most powerful levers of government to guide the society towards prosperity.By modifying of the Auerbach and Kotlikoff pattern (1987) and the failures of the pension system in Iran, this paper simulates the reforming of the pension system from of the Pay-As-You-Go system to the Partially-Funded one by using a 55-period overlapping generations model.The results indicated that individual’s optimal consumption-saving behavior varies under different social security systems. Our findings of the simulation model show that in addition to increasing the personal financial assets, Partially-Funded pension system provides a higher physical capital accumulation for the economy than that of ¬Pay-as-you-go pension system. In addition to higher level of national consumption, the transition to the new system provides a higher level of economic growth and national income.
    Keywords: Social security, human capital, pension funds, capital accumulation
  • Javad Khalilzadeh*, Hassan Heidari, Hamid Reza Faaljou, Seyyed Jamaleddin Mohseni Zonouzi Page 194
    Despite the benefits of world trade organization (WTO) membership on the economy, it may also have undesirable effects. So the countries that have done sufficient studies about effects of WTO membership on their economies before entering WTO, can change its threats into opportunity and use its advantages. Therefore we have tried to study the effects of WTO membership on a small part of the Iran economy. To this aim an economic model was designed and has been estimated. This model consists of agriculture sector inflation as dependent variable and liquidity or bank credits to agriculture sector, agriculture sector GDP, globalization or integration index, and weighted average of input prices in agriculture sector as independent variables. In order to study and analyze the relationship among variables, we used Microfit software and Johansen co-integration method with annual time series data of 1981-2013. Our results of "Johanson-Juselius" approach confirmed long term co-integration relation among the variables of the model, so the existence of two co-integrated vectors is confirmed. Also in order to study structural break and the stability of estimated coefficients of model we used "accumulation sum of recursive residuals" test, the results of this test showed the stability of estimated coefficients. Finally by estimation variance decomposition, it was cleared that trade liberalization index has positive effect on dependent variable of the model.
    Keywords: world trade organization, agricultural sector, inflation
  • Sadegh Bafandeh Imandoust*, Hanie Ghanei Zare Page 217
    In recent years, regional integration and economic convergence has lead to rapid and profound changes in patterns of the global economic growth. On the other hands, unfair distribution of the economic integration benefits has prevented economic cooperation in many developing countries. A solution to avoid this failure is attracted the foreign direct investment (FDI). Therefore, we have used generalized gravity model by panel data method. The aim of this paper is to study the influence of Economic integration on foreign direct investment among the ECO countries with utilize of panel data during 1997-2010. The results show that 55% of the dependent variables have explained by the independent variables in the model and convergence variable is positive and significant estimates in the model. So, there is a direct and positive correlation between the volume of foreign direct investment and economic integration.
    Keywords: Economic region, Panel Data, Foreign direct investment