فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1392)

پژوهشنامه مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدحسین رضوی ، سید عماد حسینی ، اکرم خواجه پور صفحات 15-30
    سابقه و هدف
    امروزه جاذبه های طبیعی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر توسعه گردشگری هر استانی می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی جاذبه های طبیعی اثرگذار بر توسعه گردشگری ورزشی استان مازندران می باشد.
    روش شناسی: روش انجام تحقیق حاضر، توصیفی از نوع زمینه یابی بوده که به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را کارشناسان گردشگری و میراث فرهنگی، کارشناسان ورزشی اداره کل تربیت بدنی و روسای هیئت های ورزشی استان مازندران تشکیل می دهند که از بین آنها 319 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که پس از تائید روایی، پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ در سطح معنی داری 05/0≥ P (برای جاذبه ها 93/0) به دست آمد. داده ها به روش تحلیل عاملی و آزمون کروسکال - والیس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جاذبه های کوهنوردی با بار عاملی 82/0 و جاذبه های ورزش های تابستانی با بار عاملی 77/0 به ترتیب اولین اولویت و جاذبه های زمستانی با بارعاملی 75/0 پائین ترین اولویت را به خود اختصاص داده اند. از دیدگاه کارشناسان تربیت بدنی جاذبه های مربوط به ورزش های تابستانی و کوهنوردی دارای بیشترین میانگین بودند اما کارشناسان گردشگری و مسئولین هیئت های ورزشی به ترتیب جاذبه های مرتبط با شکار و صید و ورزش های تابستانی را انتخاب نمودند.
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد که جاذبه های طبیعی بر توسعه گردشگری ورزشی اثر گذار است، بنابراین برای توسعه گردشگری ورزشی استان لازم است که با آموزش نیروی انسانی، استخدام نیروی متخصص و تحصیل کرده، مدیریت صحیح، با تصمیمات و اقدامات مناسب در پیشبرد و توسعه این صنعت مهم گامی اساسی بر داشت.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری ورزشی، جاذبه های طبیعی، مازندران
  • داود عبداللهی صفحات 31-60
    این مقاله به مطالعه ی عواملی می پردازد که با بی رغبتی دختران نسبت به فعالیت های ورزشی در مدرسه ارتباط دارند. تحقیق در سال 89 _ 1388 انجام گرفته است. تحقیق علی _ همبستگی بوده و جامعه ی آماری عبارت است از کلیه ی دانش آموزان متوسطه ی مدارس دخترانه ی دولتی استان اردبیل، به تعداد 27500 نفر که 800 نفر به شیوه ی تصادفی چند مرحله ای از 10 منطقه به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته های تحقیق با استفاده از چارچوب نظری نشان می دهد میزان آگاهی از اثرات مثبت ورزش بر سلامت دختران، میزان ارزش گذاری خانواده و جامعه به ورزش دختران امکانات ورزشی مدرسه زمین و فضای ورزشی مدرسه، انتظارات و انگیزه های فردی دختران از ورزش، حریم امن دور از دید دبیران و عوامل مرد مدرسه، باور تندرستی، حمایت اجتماعی، ترس و نگرانی والدین از آثار ورزش و موانع و محدودیت های ورزشی مدارس.
    تاثیر عوامل زیر بر گرایش یا عدم گرایش دختران به ورزش در مدرسه تایید شد:اهمیت ورزش بانوان در جامعه، میزان آگاهی دختران از اثرات مثبت ورزش برآن ها، موانع و محدودیت ها و امکانات ورزشی مدارس، باورداشت تندرستی از ورزش بر گرایش دختران به ورزش در مدرسه تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: ورزش، بی رغبتی، محدودیت های ورزشی، امکانات ورزشی، آگاهی، نگرش، باور تندرستی، علاقه
  • رسول یاعلی ، عباس بهرام ، احمد فرخی ، احمدرضا موحدی صفحات 61-78
    مقدمه
    از منظری می توان گفت مراحل مختلف یک مهارت ورزشی نیازمند ظرفیت متفاوتی از محدوده ی توجه انسان است که این موضوع در مهارت های ورزشی متفاوت متغیر است.
    هدف
    هدف از این مطالعه تعیین میزان نیاز به توجه در مراحل مختلف مهارت اسمش بدمینتون است.
    روش شناسی: 22 ورزشکار بدمینتون ماهر دارای سابقه ی بازی در لیگ برتر یا لیگ دسته یک و یا ورزشکاران کنونی تیم ملی، از دو گروه سنی نوجوانان و جوانان و به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.
    (mean=15.5، SD=1.69) پس از آزمون صحت اجرای مهارت اسمش، آزمودنی ها به تکلیف کاوش شنیداری کلامی همزمان با اجرای اسمش در 3 مرحله پاسخ دادند. هر فرد 9 بار آزمون اسمش را اجرا کرد که در هر کدام از 3 مرحله ی اجرای مهارت اسمش 3 بار مورد سنجش تکلیف کاوش قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد که تفاوت معنا داری بین نمره های آزمون اولیه اسمش با نمره های اسمش در 9 بار اجرای بعدی وجود ندارد (P>0.05). هم چنین مقایسه ی میانگین نمره های آزمون کاوش در 3 مرحله ی اجرای اسمش آشکار کرد مرحله ی دوم مهارت اسمش دارای تفاوت معناداری با دو مرحله ی دیگر دارد (P<0.01).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این تحقیق نیاز توجهی مرحله ی دوم مهارت اسمش (مرحله ی حرکت راکت به سمت توپ و ضربه به توپ در بالای سر) بیشتر از مراحل دیگر است و به نظر می رسد هر گونه اضافه بار توجهی در این مرحله ممکن است به تخریب مهارت منجر شود.
    کلیدواژگان: بدمینتون، الگوی تکلیف دوگانه، توجه، اسمش
  • سارا کشکر صفحات 79-100
    هدف
    انجام تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر نمایش صحنه های خشونت آمیز مسابقات فوتبال بر رفتارهای نوجوانان و جوانان عضو باشگاه های فوتبال شهر تهران انجام شد.
    روش
    روش انجام پژوهش توصیفی _ پیمایشی بود که داده ها به شکل میدانی جمع آوری شد. ابزار اندازه گیری پرسش نامه محقق ساخته بود که پس از اطمینان از روایی و پایایی آن (82/0= α) استفاده شد. جامعه ی آماری شامل کلیه ی فوتبالیست های 21 _ 16 ساله ی عضو باشگاه های فوتبال شهر تهران به تعداد 3456 نفر بودند. تعداد نمونه طبق جدول مورگان 346 نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای_ تصادفی ساده بود.
    یافته ها
    نمایش رفتارهای پرخاشگرانه ی مسابقات فوتبال از تلویزیون در بروز رفتارهای خشونت آمیز در بین تماشاچیان تلویزیونی نقش داشته است و در بین عوامل مختلف، نقش اشتباهات داوری و رفتارهای پرخاشگرانه ی تماشاچیان بیش از عوامل دیگر موجب بروز رفتارهای پرخاشگرانه در بین افراد جامعه ی تحقیق بوده است. هم چنین متغیر سن تماشاچیان در میزان تاثیر پذیری آن ها از نمایش رفتارهای خشونت آمیز فوتبال اهمیت داشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    تلویزیون به عنوان رسانه ای که بیشتر جوانان و نوجوانان مخاطب آن هستند، نقش مهمی در ایجاد رفتارهای خشونت بار تماشاگران ورزشی دارد و از بین عوامل اثرگذار بر بروز رفتارهای خشونت بار تماشاچیان مسابقات فوتبال مهم است که از بزرگ نمایی رفتارهای غیراخلاقی بازیکنان و اشتباهات داوری و پرداختن به حواشی مسابقات و نیز سوگیری گزارشگران مسابقات پیشگیری کرد؛ چون این عوامل موجبات بروز رفتارهای پرخاشگرانه را در بین تماشاچیان تشدید می کند. بر این اساس بررسی عملکرد برنامه های ورزشی تلویزیون در حین پخش مسابقات و رویدادهای حساس ورزشی ضروری است.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، تلویزیون، فوتبال، رفتار، جوانان
  • دکترصدیقه لطفی ، علی مهدی ، معصومه مهدیان بهنمیری صفحات 101-126
    مقدمه و هداف: امروزه جوامع به سلامت و بهره مندی از شاخص های مختلف آن، به عنوان یک نیاز اساسی در زندگی اهمیت می دهند و تمام حکومت ها و دولت ها نیز موظف به تامین سلامت شهروندان می باشند. آگاهی درباره فعالیت های مختلف جسمانی با توجه به شهرنشینی روزافزون، زندگی ماشینی و کم تحرکی که به روند غالب کشورها بویژه جوامع درحال توسعه است، از اهمیت بسیاری جهت رسیدن به توسعه پایدار برخوردار شده است. در عصر معاصر شهر و زندگی شهری زمینه ساز بسیاری از امراض عمومی است که تنها با برنامه ریزی در فضای فیزیکی شهرها می توان پرهیز نمود. از این رو مقاله حاضر با علم به مسائل مذکور، به مطالعه گرایش شهروندان مناطق چهارگانه شهرقم به ورزش و فعالیت های جسمانی پرداخته است.
    روش شناسی: روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی و مقایسه ای بوده و جمع آوری اطلاعات نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای و پژوهش میدانی انجام گرفت. همچنین جهت تحلیل داده های اخذ شده از مطالعات میدانی، از نرم افزار SPSS و جهت بررسی و اثبات وجود رابطه و همبستگی میان متغیرها از آزمون تحلیل واریانسANOVA، آزمون توکی(Tukey) و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج آن نشان می دهد که تفاوت معنی داری میان مناطق مورد بررسی از حیث گرایش به ورزش و فعالیت های جسمانی به لحاظ تفاوت در ویژگی های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، منطقه ای و... وجود دارد. بطوری که شهروندان مناطق1و 4 از شرایط به مراتب بهتری در زمینه توجه و گرایش به ورزش و تحرک بدنی نسبت به شهروندان مناطق 2 و3 برخوردارند.
    نتیجه گیری
    بین وضعیت اجتماعی-اقتصادی افراد و میزان تمایل شان به انجام فعالیت های فیزیکی همبستگی مستقیمی وجود دارد بطوریکه در مناطق با درآمد بیشتر تمایل به فعایت های جسمانی بیشتر است در حالیکه در مناطق فقیر تر این تمایل کمتر می گردد. لذا می توان به این نتیجه گیری رسید که در مناطق فقیر تر نیاز به اختصاص منابع مالی برای بهبود امکانات ورزش همگانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سلامت شهری، توسعه پایدار، ورزش، فعالیت های جسمانی، شهر قم
  • علیرضا بهرامی ، حسن خلجی ، معصومه دهقان صفحات 127-140
    هدف و زمینه ی تحقیق: اختلال توجه/ بیش فعالی، یک اختلال رفتاری در کودکان است که 3 تا 7 درصد جمعیت کودکان را درگیر می کند. هدف تحقیق، بررسی اثر برنامه ی تمرینی جابه جایی و دستکاری محور بر کودکان با اختلال توجه/ بیش فعالی 7 تا 9 ساله شهر اراک است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی نیمه تجربی از نوع کاربردی است که با طرح پیش آزمون _ پس آزمون اجرا می شود. تعداد 30 کودک مبتلا به اختلال توجه/ بیش فعالی (سن 5/0±03/8 سال) انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه برنامه ی تمرینی جابه جایی محور (10 نفر)، برنامه ی تمرینی دستکاری محور (10 نفر) و گروه گواه (10 نفر) تقسیم می شوند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته به تمرین می پردازند و برنامه ی تمرینی شامل 2 جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه بازی است. نشانه های اختلال توجه/ بیش فعالی از طریق پرسش نامه ی علائم مرضی کودکانCSI4))، توسط والدین آن ها، قبل و بعد از 8 هفته برنامه ی تمرینی ارزیابی می شود. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های تی وابسته، تحلیل واریانس و آزمون دانکن با استفاده از نرم افزار (SPSS) نسخه5/16 در سطح معنا داری (0/05≥p) استفاده می شود.
    یافته های تحقیق: نتایج پژوهش نشان می دهد که پس از 8 هفته مداخله ی فعالیت بدنی بین برنامه ی تمرینی جابه جایی و دستکاری محور بر بهبود علائم این اختلال، تفاوت معناداری وجود ندارد. (05/0 > P) مقایسه ی میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه تجربی نشان می دهد که برنامه های تمرینی موجب کاهش شدت علائم اختلال توجه/ بیش فعالی در کودکان می شود. (05/0 < P) در حالی که بین میانگین نمره های پیش آزمون و پس آزمون گروه گواه، اختلاف معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق می توان دریافت که برنامه های تمرینی جابه جایی و دستکاری محور منجر به کاهش علائم اختلال توجه/ بیش فعالی می شود.
    کلیدواژگان: اختلال توجه، بیش فعالی، برنامه ی تمرینی جابه جایی و دستکاری محور، دانش آموزان پسر
  • مهربان پارسامهر، امیرمختار اسکندریفرد ، محمدرضا نیکنژاد، سید قاسم قربانزاده زعفرانی صفحات 141-154
    مقدمه و هدف
    دانش آموزان بخش بزرگی از جمعیت جامعه را تشکیل می دهند و توجه به سلامت فردی آن ها مساله ی مهمی است که باید مد نظر قرار گیرد. یکی از ابزارهای مناسب برای دست یابی به سلامت فردی دانش آموزان، مشارکت در ورزش است که لازمه ی رشد این مشارکت، شناخت عوامل موثر بر آن است. هدف این پژوهش، بررسی عوامل مرتبط با مشارکت در درس تربیت بدنی در بین دانش آموزان دبیرستانی بوده است.
    روش
    این پژوهش با روش پیمایشی و به صورت مقطعی انجام شده است. داده های این پژوهش از 380 دانش آموز مشارکت کننده در درس تربیت بدنی جمع آوری گردیده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی اصلاح شده بوده که سوالات پرسش نامه دارای پایایی بالاتر از 75/0 است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد که چهار متغیر حمایت خانواده، حمایت دوستان، ارزش ادراک شده و توانایی ادراک شده، با مشارکت رابطه دارند. یافته های رگرسیون گام به گام نیز نشان می دهد که متغیرهای اجتماعی جمعیت شناختی و متغیرهای پیش بین اصلی در مجموع توانسته اند 7/12 درصد از واریانس متغیر ملاک را تبیین نمایند. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان می دهد که پیش بین های پژوهش توانسته است، 7/12 درصد از واریانس متغیر مورد مطالعه را تبیین نماید؛ ولی متغیرهای مطرح در مدل، قادر به تبیین بخش زیادی از واریانس متغیر مورد مطالعه نیستند؛ بنابراین در این زمینه باید به سایر متغیرها توجه شود.