فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 1 (زمستان 1390)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 1 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نجف لک زایی، غلامحسن مقیمی صفحه 1
    نظریه حکومتی امام خمینی(ره) معادله سه مفهومی (دین، ولایت، ملت) است. در این که سه مولفه فوق در دستگاه فکری و اجتهادی امام خمینی(ره) چگونه جمع می شوند، از منظرهای مختلف قابل بحث است. در این نوشتار، تلاش شده تا از منظر مشروعیت سیاسی و مشارکت سیاسی موضوع فوق مورد تامل قرار گیرد. سوال اصلی تحقیق این است که از دیدگاه امام خمینی(ره)، چه نسبتی بین مشارکت سیاسی و مشروعیت سیاسی وجود دارد؟ فرضیه مقاله این است که در تفسیر اجتهادی امام، جایگاه بحث مشروعیت، پیشینی بوده و در فلسفه سیاسی می گنجد و ماهیتا از سنخ حکومتی است. ولی مقام بحث مشارکت سیاسی، مقام پسینی و در قلمرو جامعه شناسی بوده و ماهیت آن از سنخ نظارتی است. بدین لحاظ، ماهیت حکومت از تضارب آن دو منتج شده و در مدل حکومتی «جمهوری اسلامی» به تعادل رسیده است که «جمهوری» ناظر به بعد نظارتی و مشارکتی و «اسلامی» ناظر به بعد حکومتی و مشروعیتی آن است. در نتیجه، به لحاظ روشی، نقطه تعادل و جوش آن دو معطوف به تفسیر اجتهادی ایشان است.
    کلیدواژگان: مشروعیت سیاسی، مشارکت سیاسی، امام خمینی(ره)، اجتهاد تعادلی
  • منوچهر محمدی، مسعود معینی پور صفحه 29
    انتخابات ریاست جمهوری سال1388 در ایران فصل جدیدی از تحولات سیاسی اجتماعی را بعد از گذشت سه دهه از انقلاب اسلامی رقم زد و تحلیل ابعاد مختلف آن از ضروریات جامعه ایران است. مساله تحقیق حاضر، بررسی اصول حاکم سبک مدیریت مقام معظم رهبری در کنترل و مهار جریانات قبل و بعد از انتخابات و نقش مردم در این فرایند مدیریت است. فرضیه ما این است که حل بحران های به وجود آمده در این مقطع، بدون دو رکن رهبری (بر پایه دین، عقلانیت و قانون) و جامعه ولایت مدار که سرمایه های اجتماعی اصلی نظام هستند، قابل تحقق نبود. رهبری با بهره گیری از شیوه ای بر مدار دین، عقلانیت و پایبندی به قانون و در دو مرحله پسینی و پیشینی و با دو روش دفعی و رفعی به برخورد با این بحران پرداخت. می توان سبک مدیریت مقام معظم رهبری را سبکی جامع، پویا و منعطف دانست که از ویژگی های مختلف در عرصه مدیریت سیاسی برخوردار است.
    کلیدواژگان: انتخابات 1388، سبک مدیریت مقام معظم رهبری، عقلانیت و قانون گرایی
  • بهرام اخوان کاظمی صفحه 57
    نظارت در اسلام به عنوان یک مسوولیت دینی و در ذیل فریضه امر به معروف و نهی ازمنکر نیز تعریف می گردد. اما با گذشت بیش از سی وسه سال از پیروزی انقلاب اسلامی، دو فریضه امر به معروف و نهی از منکر به درستی اجرا نگشته، بلکه منویات اصل هشتم قانون اساسی هم محقق نشده است. همان طور که نظر امام خمینی(ره) نیز در تاسیس اداره مستقل و فرا دولتی امر به معروف و نهی از منکر هم جنبه اجرایی نیافته است. بدین خاطر، غایت و مساله اصلی این پژوهش، آن است که با استمداد از اندیشه های امام خمینی(ره) و پیشنهاد ایشان بررسی شود که، آیا می توان امر نظارت در نظام اسلامی را نهادینه تر، اصلاح و بازسازی نمود و نهادی فرا دولتی را در این زمینه طراحی کرد و چالش ها و موانع در این زمینه را برطرف نمود؟ نگارنده با استنادات لازم، بر این باور است که نظر قطعی ایشان تاسیس وزارتخانه و یا نهادی دولتی برای ایفای این وظیفه نبوده است و کاملا و بسیار هوشمندانه بر تاسیس «دایره» و سازمانی فرادولتی، سراسری و تحت زعامت و اشراف روحانیت در این زمینه تاکید داشته اند.
    کلیدواژگان: نظارت، وزارت امر به معروف و نهی از منکر، امام خمینی(ره)، علامه مطهری، جمهوری اسلامی، اداره، نظام نظارتی فرادولتی، کشورهای اسلامی
  • عباس کشاورز شکری، احسان فرهادی صفحه 79
    در مقاله حاضر، با استفاده از نظریه بسیج منابع چارلز تیلی به شناسایی فرایند بسیج منابع در انقلاب اسلامی ایران پرداخته شده است. سوال اصلی این مقاله آن است که بسیج منابع در انقلاب اسلامی بر اساس الگوی نظری بسیج منابع چارلز تیلی چگونه بوده است؟روش تحقیق مورد استفاده، روش قیاسی و تاریخی است. در این مقاله، بر پایه سوالات مستخرج از مدل نظری مورد استفاده به مفاهیمی همچون منافع گروه های مختلف، سازمان ها و اقدامات سازمانی، چگونگی فرایند بسیج هر یک از گروه های انقلابی، شناسایی وضعیت متغیر فرصت/ تهدید و سرکوب/ تسهیل و عناصر سازنده آن، چگونگی فرایند کنش جمعی در انقلاب اسلامی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، منافع، سازمان، بسیج منابع، کنش جمعی، سرکوب، تسهیل، قدرت، فرصت، تهدید
  • غلامرضا اسم حسینی صفحه 109
    مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است که در اندیشه امام خمینی(ره) نقش مبانی و اصول عرفانی و محوری ترین بحث آن یعنی موضوع انسان کامل، در توسعه سیاسی متعالیه چیست؟ مقاله این پرسش را به روش استنباطی پاسخ داده است. تکیه اصلی روش استنباطی بر فهم و تجزیه و تحلیل آثار متفکر مورد نظر در چارچوب مکتب فکری اوست. از این رو، حکمت متعالیه پشتیبان نظری مباحث مقاله حاضر است. مدعای مقاله این است که عرفان و سیاست در قلمرو دین، نقش کارکردی بسیار مهمی در تحقق سعادت، عدالت و توسعه حاکمیت ارزشهای توحیدی دارند و انسان کامل به عنوان مظهر تام اسم اعظم الهی و اسوه حسنه، نقش بسزائی در راستای رسیدن به خشنودی خداوند متعال و همچنین هدایت مادی و معنوی انسانها و عینیت بخشیدن حکومت اسلامی دارد؛ یعنی حکومتی که مبتنی بر توسعه، عدالت، عقلانیت، مدنیت، وبرپایی حقوق اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و مشارکت حداکثری تک تک شهروندان و هر آنچه از شاخصه های مهم توسعه سیاسی متعالیه به شمار می رود، دارد.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، دین، سیاست، سعادت، عرفان، توسعه سیاسی متعالیه و انسان کامل
  • زاهد غفاری هشجین، قدسی علیزاده صفحه 125
    مقاله حاضر به بررسی جایگاه و ابعاد مشورت در سیره عملی امام خمینی(ره) می پردازد. مشورت در دین اسلام و سیره ائمه معصومین(ع) و همچنین اندیشه و سیره امام خمینی(ره) از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. این مقاله بر اساس روش تحلیل اسنادی انجام شده و به منابع مرتبط با موضوع مراجعه شده است. یافته ها نشان می دهد که مشورت علاوه بر اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)، جایگاه خاصی در سیره عملی ایشان نیز دارد. در پاسخ به سوالات مقاله سعی شده است شواهدی از مشورت در سیره عملی امام خمینی(ره) در دوران مختلف رهبری ایشان در امورسیاسی، نظامی، اجتماعی و... ذکر شود. در این باره، به مواردی از قبیل مشورت در عزل و نصب مسئوولان، امور داخلی و خارجی مملکتی، انتخاب فرماندهان و عملیات نظامی و سایر امور اشاره شده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، مشورت، مشاوران، سیره عملی، تصمیم گیری
  • احمدرضا شاه علی صفحه 151
    نهاد روحانیت، در گذشته و حال مهم ترین سهم را در حفظ و ترویج اسلام داشته و دارد. این نهاد خصوصا در دهه های پیشین و از جمله در دوران نهضت مشروطه با آفات، اختلافات و مشکلاتی مواجه بوده که باعث شکاف و چند دستگی میان ایشان گردید و علی رغم طراحی چارچوب نظری نظام حکومتی اسلام نتوانستند در مقام اجرا این استراتژی را پیاده نمایند. در مقابل، حضرت امام(ره) با درک روشن آفات موجود در حوزه های علمیه و همین طور مباحث و رویدادهای تاریخی با اتخاذ یک استراتژی جامع تلاش کرد اندیشه اسلام را به عنوان تفکری که قابلیت اداره جامعه را دارد، به پیش برده و در جامعه حاکم کند.
    در این مقاله، تلاش شده دلایل اختلاف میان رهبران روحانی صدر مشروطه و وضعیت نهاد روحانیت و حوزه های علمیه در قبل از انقلاب اسلامی تشریح شده و با نگاهی به استراتژی حضرت امام(ره) در دوران انقلاب اسلامی که بر خلاف عصر مشروطه به حاکمیت نظام اسلامی منجر شد، عملکرد سیاسی نهاد روحانیت در این دو دوره مهم به صورت تطبیقی بررسی شود.
    کلیدواژگان: روحانیت، مشروطه، انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره)
|
  • Najaf Lakzaee, Qholam Hasan Moqimi Page 1
    Imam Khomeini’s theory of state is a three- concept equation (i.e. Religion, Velayat and Nation). How the above mentioned three concepts are added together is subject to discussion from various perspectives. Attempts have been made in this article to review and investigate the issue from the viewpoint of political legitimacy and political participation. The question posed is the investigation of the relationship between political participation and political legitimacy from the viewpoint of Imam Khomeini. It is hypothesized in the article that in Imam Khomeinil’s Ejtehadi Interpretation, legitimacy is prior in position and is incorporated into political philosophy and is of governance type in nature. Howerer, the position of political participation is subsequnet and belongs to the relam of sociology and is regulatory in nature. Therefore, state is the result of the mixture of both. That is, in “Islamic Repulic”, the “Repubice” refers to supervision and participation dimensions and the “Islamic” refers to its governance and legitimacy aspects. Thus, this balance point follows his Ejtehadi Interpretation in methodology.
  • Manouchehr Muhammadi, Masood Moeinipour Page 29
    Presidential elections of 2009 in Iran marked a new chapter of socio-political changes after three decades past Islamic revolution which make it is necessary for Iranian society to analyze its different aspects. The main focus of this article is to investigate of governing principles of supreme leader's management style in controlling and harnessing events prior to and following the elections and people's role in this management process. Our hypothesis is that resolving the crises built at that time period could not be resolved without leadership (based on religion, intellectuality and law) and the welayat-oriented society which is the main asset of the system. Applying a method based on religion, intellectuality and following law in preceding and succeeding phases using preemptive and resolving methods, the supreme leader handled this crisis. The supreme leader's management style can be considered as a comprehensive, dynamic and flexible style which enjoys various characteristics in political management domain.
  • Bahram Akhavan Kazemi Page 57
    Supervision is defined in Islam as a relgiouse responsibility within the “Amre Be Maroof va Nahye as Monkcar” main duty. Though after 33years of the Islamic Revolution the two nesponsibities of “Amre Be Marouf “and “Nahye as Monkar” have not been appropriately applied, neither the instructions of the eights article of the constitution, nor the idea al the deceased than about the establishment al an independent, meta- governmental organization of “Amre be Maruof” and “Nahye as monkar”. For the same reason the ultimate purpose of the present study is to see if it is possible to make the supervision in Islamic system more rigorously established, improved and reconstructed through the application of the thoughts and suggestions of Imam Khomeini, and if it is possible to design for a meta- governmental organization for this purpose and remove its impediments and challenges? Presenting the required documentation, the researcher belives that the absolute idea al Imam Khomeini was not to establish a ministry or a governmental organization for this purpose. And so wisely he has put the emphasis on the establishment al a “Dayere he” (union) and meta governmental nation-wide organization under the leadership and mastery of the clerics.
  • Abbass Keshavarz Shokri, Ehsan Farhadi Page 79
    Using the Charles Tilly's theory, this article has tried to study the process of the resource mobilization in Iranian Islamic Revolution. The main question of this article was to investigate the question of how the mobilization of resources in Islamic Revolution was based on the Charles Tilly's theory. The research method used was deductive and historical. Therefore, based on the constructing concepts of Charles Till's theory, the interest of challenger groups, revolutionary organizations and their actions, process of the mobilization of each revolutionary group, opportunity– threat situation, opportunity, repression – facilitation situation and collective actions in Islamic Revolution were explored.
  • Gholamreza Esmhossieni Page 109
    The aim of this study is to investigate the role of theosophical bases and principles and its radical subject ' The Perfect Human' in transcendental political development accoriding to Imam Khomeini's thoughts?"Attempt will be made by the use of illative method. To investigate theissue. The illative method is based on understanding and analyzing the works of the thinker in accordance with the framework of his school. Therefore, transcendental wisdom supports theoretically the subjects and issues of the article. It is claimed that according to Imam Khomeini's thoughts and opinions, since the absolute perfection or primary aim of human life is to attain guidance and salvation, theosophy and politics categories in the scope of religion have the primary roles in realizing salvation, justice and development of ruling the theistic values. The perfect human, as the total symbol of the Great Name of God and excellent exemplar, has a major role in attaining Allah's gratification and also the spiritual and material guidance of human beings. The perfect human also has a major role in making an Islamic government possible which is based on development, rationality, civilization, and establishment of social, political and cultural rights and the maximum participation of the intercommunity of all the citizens and all the primary indexes of transcendental political development.
  • Zahed Ghaffari Hashjin, Ghodsi Alizadeh Page 125
    This paper reviews the position and dimensions of practical beha-vior (Sireh) of Imam Khomeini. The method used in this study is document analysis, so references and resources related to the subject, have been studied and reviewed. Findings show that Imam Khomeini had particular regard to the consultation. Therefore the Imam Khomeini's practical style of life can also be a good model for human societies, political leaders and officials of the country. Then some Examples of Imam's consultation in different courses of his leadership have been considered and discussed including, consultation in dismissals and employments: consultation in internal and foreign policy, consultation in selecting military commandants, Consultation in military proceedings and operations and also Consultation in the social, economical affairs and so on.
  • Ahmadreza Shahali Page 151
    In the past and nowadays, clergies have played the most important role in preserving and promoting Islam in Iran. The clergies faced some and problems disputes and challenges especially during Iranian constitutional movement that divided them into different groups with many gaps. Thus, while they succeeded in designing a theorical framework of Islamic state, it never actually implemented in society. In contrast, late Imam Khomeini truly realized the challenges in seminaries, reviewed historical events and discussions and finally adopted a comprehensive strategy and executed Islamic thought as a basis for governing of society in Iran.At the beginning of this article, constitutional movement and Islamic Revolution are discussed. Then, the roots of disputes among clergy leaders of constitutional movement as well as the situation of clergies and seminaries explained before in Islamic Revolution are compared and contrasted. That is this comparative study explains why Imam Khomeini successfully established Islamic Republic in Iran while clergy leaders of constitutional movement failed to do so.