فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 14 (بهار 1394)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 14 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید خزایی، امیرهوشنگ حیدری، عین الله کشاورز ترک صفحات 1-25
    آینده پژوهی با رویکرد مبتنی بر ساخت آینده، سعی دارد در بسترهای مهمی هم چون؛ حوزه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و علم و فن آوری توان انتخاب آگاهانه، برنامه ریزی فراگیر و تعامل هوشیارانه با دنیای آشوبناک و پیچیده آینده را ارتقاء دهد. توجه به هنجارها و ارزش های اجتماعی به مثابه ابزاری کارآمد در دست رهبران، مدیران و سیاست گذاران محسوب می شود که آینده پژوهی به این شاخصه ها توجه ویژه دارد. امروزه الگوهای تدوین اسناد سیاست گذاری فناوری برگرفته از برساخت های مادی بشر؛ عموما در گردونه آزمون و خطا تکامل می یابند. این رویکرد؛ گاه خسارات جبران ناپذیری را بر پیکره جوامع وارد می نماید. اسناد سیاست گذاری فناوری به عنوان محرک اصلی جوامع باید از معیارها و ارز ش های دینی، اعتقادی و انقلابی حاکم بر جوامع پیروی کند. ارائه الگوی مناسب به منظور تدوین اسناد سیاست گذاری فناوری مبتنی بر اعتقادات و ارز ش های دینی- انقلابی و آموزه های ناب و ارزشمند اسلام در کنار رویکردهای آینده پژوهانه، راهکاری مناسب در راستای پاسخگویی به این نیاز اساسی جوامع خواهد بود. در مقاله پیش روی، الگوی پیشنهاد شده ابتدا برای ایران به عنوان اولین خواستگاه انقلاب اسلامی ارائه داده می شود. از طرفی با توجه به هم گرایی کشورهای مسلمان حول مبانی و ارزش های انقلاب اسلامی و آغاز جنبش صدرو انقلاب به جهانیان، الگوی پیشنهادی این قابلیت را خواهد داشته که به سایر کشورهای اسلامی نیز تسری یابد. تحقیق ماهیتا کیفی بوده و از روش تحلیل اسناد با رویکرد استنباطی بهره می گیرد. پیشینه تحقیق متکی براسناد حوزه سیاست گذاری فناوری کشور است و برای حصول نتایج بهتر، از روش استنتاجی استفاده شده است. هم چنین مطالعه استنباطی تحقیق بیشتر بر روی منابعی است که فرآیند سیاست گذاری را معطوف به داشته های دینی و انقلابی کرده است. در این راستا ابتدا منابع جمع آوری و مطالعه شد؛ سپس داده ها استخراج، طبقه بندی و مورد بهره برداری قرار گرفت و در آخر الگوی سیاست گذاری فناوری انقلاب اسلامی مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی پیشنهاد و ارایه گردید.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، انقلاب اسلامی، اسناد سیاست گذاری فناوری، جامعه اسلامی
  • احمد عربشاهی کریزی صفحات 27-44
    هدف این پژوهش شناسایی و تبیین ابعاد و مولفه های مدل تعالی از دیدگاه امام خمینی(ره) می باشد. نوع تحقیق، پژوهش کیفی است و از روش استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شده است. پس از بیان مساله با مبنا قرار دادن وصیت نامه امام خمینی(ره)، به جمع آوری داده ها و آنجام نمونه برداری نظری اقدام شده است. در جهت دستیابی به مدل تحقیق، تجزیه و تحلیل داده ها (مشتمل بر: کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی) انجام شده است. در کدگذاری باز با بررسی خط به خط داده ها، مفهوم سازی و مقوله بندی داده ها انجام شده است. در کدگذاری محوری، ارتباط مفاهیم و مقوله هایی که در مرحله ی کدگذاری باز مشخص شده اند با مقوله تعالی تعیین شده است. در کدگذاری انتخابی ضمن مرتبط ساختن مقولات به یکدیگر با انتخاب مقوله محوری (تعالی) به شکلی نظام مند با دیگر مقوله ها ربط داده شده است. امام خمینی(ره) نگاهی سیستمی و جامع به تعالی و توسعه دارند و از دیدگاه ایشان همه اقشار و اعضای جامعه در جهت توسعه و تعالی وظایف، تکالیف و نقش هایی دارند. ایشان ارشاداتی در این زمینه به مردم، مسئولین، قوای مسلح، ثروتمندان، مخالفین و منتقدان، جوانان و نوجوانان، روحانیون، دانشگاه ها، دبیرستان ها و مراکز تعلیم و تربیت، قضات، مسلمانان و اقلیت های مذهبی و... داشته اند که در این مقاله در قالب مدل ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اسلام، توسعه، تعالی، کارآمدی، استراتژی داده بنیاد
  • نجف لک زایی، هادی جلالی اصل صفحات 45-63
    اندیشه هر متفکر مبتنی بر مبانی وی از جمله مبانی روش شناختی است. اصول فقه به عنوان روش تحقیق فقه به طور عام و فقه سیاسی به طور خاص، کلید فهم مبانی یک فقیه در عرصه فقه سیاسی است.با منقح شدن مبانی، شیوه ها و آراء خاص اصولی یک فقیه و رابطه آن با فتاوای وی در فقه سیاسی، نه تنها می توان به فهم مبانی و ریشه های نظریات وی در فقه سیاسی دست یافت، که می توان در مواردی که فقیه در رابطه با موضوعی، نظری ارائه نکرده است، با توجه به مبانی، شیوه ها و نظرات اصولی او، نظر وی را در رابطه با آن موضوع خاص کشف کرد.
    یکی از مهمترین بخش ها برای بررسی رابطه اصول فقه و فقه سیاسی یک فقیه، بررسی نظرات و آراء خاص اصولی وی است. بدین منظور در این مقاله به بررسی هفت نظر از نظرات موثر امام خمینی(ره) در اصول فقه و تاثیرات آن بر فقه سیاسی ایشان می پردازیم تا به این سوال پاسخ دهیم که آراء خاص اصولی ایشان چه تاثیراتی بر فقه سیاسی ایشان داشته است.
    برای انجام این تحقیق به فحص از آراء خاص اصولی امام خمینی(ره) از یک سو و تدقیق در فتاوای ایشان در حوزه فقه سیاسی از سوی دیگر پرداخته ایم تا ارتباط میان آراء خاص اصولی ایشان با فتاوای ایشان در فقه سیاسی مبین شود.
    کلیدواژگان: آراء اصولی امام خمینی(ره)، فقه سیاسی امام خمینی(ره)، خطابات قانونی، عدم شرطیت قدرت در تکلیف، تعلق اوامر به ماهیات، وجوب عقلی مقدمه واجب، قاعده لاضرر
  • عبدالله عطایی، بهزاد قاسمی صفحات 65-87
    مقاله حاضر تلاش می کند تا با بررسی اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و حسن البنا به مبانی اندیشه سیاسی، وجوه اشتراک و تمایز رهبری مذهبی در ایران و مصر بپردازد. با عنایت به این موضوع، فرایند تاسیس دولت و نظام سیاسی در ایران و مصر، از مباحث مهم و درخور توجه پژوهشگران و محققین این حوزه است. پژوهش ضمن بررسی گفتمان سیاسی در اندیشه امام خمینی(ره) و حسن البنا، کوشش می کند با خوانشی از اندیشه دو رهبر سیاسی–معنوی، علل موفقیت امام خمینی(ره) و ناکامی نهضت حسن البنا در تاسیس نظام سیاسی را نشان دهد. پژوهش در صدد پاسخ دهی به این سوال اساسی است که، گفتمان سیاسی امام خمینی و حسن البنا چه بوده است، چرا نتایج یکی به تشکیل نظام سیاسی انجامیده و دیگری این گونه نشده است؟ نگارندگان بر این باور هستند که، تفاوت در مبانی اندیشه سیاسی و کارکرد دال های گفتمانی شکل گرفته در اندیشه هر دو رهبر دینی، سبب به ثمر نشستن گفتمان امام(ره) و به نتیجه عملی نرسیدن گفتمان حسن البنا شده است.
    کلیدواژگان: حسن البنا، گفتمان سیاسی، رهبری، جنبش اسلامی، اجتهاد
  • مریم سادات حسینی صفحات 89-108
    امام خمینی(ره) به عنوان اندیشمندی انقلابی و موسس نظامی بدیع بر مبنای اصول و بنیان های محوری تفکر اسلامی و شیعی، صاحب اندیشه و نظرگاه سیاسی خاص و متمایزی نسبت به اسلاف فقیه و اندیشمند خویش بوده اند. تمایزی که موجبات تفکر، طرح و برنامه عملی جدیدی در حوزه اندیشه و سیاست شیعی را فراهم نمود. یکی از حوزه ها و مصادر تعین بخش این تمایز، حوزه روش شناختی است. در این میان، روش شناسی اجتهادی به عنوان مسیر و اسلوب فهم و اکتشاف احکام، نقش و اهمیت بسزایی دارد. این در حالیست که، دانش اصول الفقه و علم اصول به عنوان ابزار و روش سامان مند اجتهاد و استنباط، متدولوژی فقه سیاسی است و تببین مبانی و مولفه های آن در نظرگاه فقهی و سیاسی امام، ضروری و تعیین کننده بنیان ها و پایه های تفکر سیاسی ایشان است. از این رو در این مقاله با روشی تحلیلی بر مبنای نظریات اجتهادی و اصولی امام در کتب و منابع دست اول به تبیین مبانی و تمایزات روش شناسی اصولی ایشان می پردازیم. در این مسیر ابتدا نظرگاه و تعریف خاص امام از علم اصول و اهمیت ایشان به منابع عرفی و عقلی این علم و مبانی کلامی روش اصولی ایشان پرداخته و سپس به چند مورد از قواعد اصولی به عنوان نتایج و تاثیر این روش شناسی اصولی نظر می افکنیم. آنچنانکه این قواعد اصولی با نظریه پردازی بدیع و جدید امام دراین حوزه، پیامدهای تاثیرگذاری بر ساحت سیاست و نظریه حکومتی ایشان بر جای نهاده اند.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، روش شناسی اصولی، قواعد اصولی، اندیشه سیاسی
  • ابراهیم کلانتری، الهه وکیلی صفحات 109-132
    نقش کارکردی روحانیت به معنای چگونگی عمل بر وظیفه ای است که روحانیت در جامعه ایفا می کند. بر این اساس سوال اساسی که در این پژوهش مطرح می شود این است که مقایسه نقش کارکردی روحانیت در نهضت مشروطه و انقلاب اسلامی با کدامیک از مدل های انقلاب های اجتماعی مطابقت دارد؟ در هر دو جریان، قرار گرفتن قدرت به صورت یک حرکت انقلابی رهبری شده توسط روحانیت امری تعجب آور بود و شاید عمده ترین دلیل این شگفت زدگی در عدم توانایی نظریه پردازان انقلاب در پیش بینی وقوع انقلاب اسلامی در ایران بود. در همین راستا نوشتار حاضر بر آن است تا با تاکید بر چهار محور، مدلی تحلیلی را در این رابطه تبیین نماید.
    روش این تحقیق تاریخی-تطبیقی و تحلیلی است که از طریق مقایسه وضعیت متناظر در داخل ایران به تحلیل و تبیین نقش روحانیت در نهضت مشروطه و انقلاب اسلامی می پردازد که این امر از طریق بررسی وجوه اشتراک و همچنین موارد اختلاف نقش روحانیت در نهضت مشروطه و انقلاب اسلامی و سپس تبیین این وفاق و خلاف صورت می گیرد.
    برای مقایسه نقش کارکردی روحانیت در نهضت مشروطه و انقلاب اسلامی توانایی ها و کنش جمعی روحانیت به چهار شاخصه ی اصلی در قالب رهبری روحانیت به عنوان گروه مرجع، اندیشه فقهی سیاسی مرجعیت، انسجام تشکیلاتی روحانیت و روحانیت و قدرت بسیج مردم، تجزیه شده است؛ و فرضیه اصلی رسیدن به این مطلب است که نقش کارکردی روحانیت در انقلاب اسلامی در این زمینه ها نسبت به نهضت مشروطیت موفق تر بوده است که در نهایت با رهبری بلامنازع امام خمینی، جمهوری اسلامی در ایران مستقر گردید.
    کلیدواژگان: نهضت مشروطه، انقلاب اسلامی، نقش کارکردی روحانیت
|
  • Saeed Khazaee, Amir Hushang Heidari, Einollah Keshavarz Tork Pages 1-25
    Futures studies attempts to exploit rational decision and global planning in social، cultural، political، economic، scientific and technological sections where policy makers، leaders need more wise interaction with complex and chaotic world of future. Destroying and failure of models made by human beings such as preparing documents for technology policy has always-negative effects on human societies. Designing a model for technology policy documents based on Islamic believes، social values، religion instructions inside of forward thinking is primary goal of this research. The research is qualitative and it applies document analysis method with deductive approach. Documents of technology policy have been selected as input of the research. To make a better result we apply inference techniques. Deductive study of the research focuses more on valuable resources، which encourage policy makers to use. In the first stage we collected resources and then studied them، data was extracted and classified. Policy in each section reflex the value of societies، so technology policy documents as key drivers of developed and developing countries should respect to local value of each society، in our country should respect to religion and revolution values.
    Keywords: Futures Studies Islamic Revolution Technology Policy Documents Islamic Society
  • Islam, Development, Excellence, Efficiency, Grounded Theory Strategy Pages 27-44
    Development and excellence is the goal of every community and country. There are a variety of approaches in different communities for development and excellence. Development and excellence model in every community should be defined to suit the environmental conditions. if the model is being replicated in other countries should be localized. The path of excellence and development in our country، according to various demographic، social، cultural، religious، political، and economic characteristics of the our country must be planned and implemented. Ideas and thoughts of Imam Khomeini contain the dimensions and elements of the model of excellence for Iranian society. The purpose of this study is to identify and explain the components of the excellence model from Imam Khomeini''s viewpoint. Type of research is a qualitative research method and strategy Grounded theory was used. After the speech، data collection and theoretical sampling is done. In order to achieve the research model، data analysis (including: open coding، axial coding and selective coding) is done. In open coding، Data analysis، conceptualization and categorization of data is done. In axial coding، the relationship between concepts and categories that have been identified in the open coding stage is set with excellence. In selective coding، the core category (excellence) systematically has been related to other categories. Excellence from Imam Khomeini''s viewpoint has several dimensions. His vision to development and excellence is comprehensive. From his perspective، all members of the community have different functions for development and excellence. He stated many recommendations to the people، government officials، armed forces، rich people، opponents and critics، youth، clergy، universities، schools and training centers، judges، Muslims and religious minorities and …. In this paper، different aspects and dimensions of the excellence from Imam Khomeini''s viewpoint in the form of the model is presented.
  • Hadi Jalali Asl, Hadi Jalali Asl Pages 45-63
    The thoughts of any thinker are based on his tenets such as his methodological tenets. The principles of jurisprudence as the methods of researching jurisprudence in general and political jurisprudence in particular are the key to understanding a jurisprudent’s tenets in political jurisprudence’s field. By clarifying tenets، methods، and particular opinions in principles of jurisprudence and their relations with his political jurisprudence، not only، we can understand the tenets and origins of that jurisprudent’ thoughts in political jurisprudence، but by regarding his tenets، methods، and opinions we can also find out about his opinions in cases that he hasn’t presented any opinions. One of the most important parts in understanding the relations between a jurisprudent’s principles of jurisprudence and his political jurisprudence، is studying his special opinions and verdicts in principles of jurisprudence. Therefore، in this article we study seven opinions of Imam Khomeini out of his most effective opinions in principles of jurisprudence and their effects on his political jurisprudence in order to answer this question: what effects his particular opinions in principles of jurisprudence has had on his political jurisprudence? In order to do this research، we searched about Imam Khomeini’s particular opinions in principles of jurisprudence on the one hand، and paid attention to his verdicts in political jurisprudence field on the other hand to clarify the relationship between his particular opinions in principles of jurisprudence and his verdicts in political jurisprudence.
    Keywords: Imam Khomeini's opinions in principles of jurisprudence, Imam Khomeini's opinions in political jurisprudence, Legislative, Addressing, Ability is not conditional for being obligated, Belonging of directives to the nature, Logical obligatory of prerequisite of obligatory, The rule of no damage
  • Abdoallah Ataee, Behzad Ghasemi Pages 65-87
    This paper attempts to examine the political thought of Imam Hassan al-Banna and Political Foundations، commonality and distinctiveness of their religious leadership in Iran and Egypt. With regard to this issue، the government and the political establishment in Iran and Egypt، an important issue that deserves the attention of researchers in the field of political science and political thought. Research to investigate the political discourse in the thoughts of Imam Khomeini، Hassan al-Banna، seeks the causes of success and failure of the movement of Imam Hassan al-Banna founded the political system to show. The study seeks to answer the basic question is، what are the political discourse of Imam Hassan al-Banna and، as a result led to the formation of the political system and not the other way? The authors believe that the difference in the principles of political thought and discourse function Dal Hay Andyshh formed in both the religious leader، would bring the discourse of Imam Hassan al-Banna''s discourse is not reaching the practical consequence.
    Keywords: Imam Hassan al Banna, political discourse, the leadership of the Islamic movement, ijtihad
  • Pages 89-108
    As a revolutionary thinker and the founder of an innovative system based on axial principles and fundamentals of Islamic and Shi''ite thinking، Imam Khomeini have had special and distinctive intellectual and political perspective relative to his predecessor scholars and thinkers. This distinction has provided the motives of new thinking and applied program and plan in the domain of Shi''ite thoughts and politics. One of these domains and determinant sources of this distinction is the methodological domain. In this regard، the methodology of Ijtihad has great role and importance as the direction and style of understanding and exploring the laws. Meanwhile، the science of jurisprudence and methodology as the systematic method and tools of Ijtihad and deduction are the methodology of political jurisprudence. Therefore، it is essential to explain its basics and components in Imam Khomeini''s legal and political point of view that determines basis and foundations of his political thought. In this way، first Imam Khomeini''s specific perspective and definition of methodology is addressed along with the importance he has given to customary and intellectual resources of this science and verbal foundations of his principled approach. Then، a few cases of basic rules are addressed as the results and effect of this principled methodology; since these principled methodologies have had effective consequences on the area of politics and governmental theory of Imam Khomeini، through his innovative and new theorizing in this domain.
    Keywords: Imam Khomeini, Principled Methodology, Basic Rules, political thought
  • Ebrahim Kalantari, Elahe Vakili Pages 109-132
    The meaning of functional role of the clergy is how the clergy act their responsibility in the society. On this basis، the main question that arises in this research is that the role of the clergy in the Constitutional Movement and the Islamic Revolution correspond with which models of social revolution. In both occasions، control of revolution by the clergy was very strange and perhaps most important reason for the astonishment was the inability of theorists to predict the Islamic Revolution in Iran. Therefore، this article aiming to focus on four areas and to explain an analytical model to this relationship. Historical-comparative and analytical research method is used and the role of the clergy in Iran''s Constitutional Revolution and the Islamic Revolution are analyzed in a corresponding way by examining similarities and differences in the role of the clergy in the Constitutional Movement and the Islamic Revolution and then explain them down. To compare the role of the clergy in the Constitutional Movement and the Islamic Revolution، their capabilities and collective action divided into four main factors: the clerical leadership as a reference group، political jurisprudential thought of Marja’it، clerical organizational cohesion and the ability to mobilize people. The underlying assumption is that the role of the clergy in the Islamic Revolution in these areas has been more successful than their role in the Constitutional Movement and finally led to the establishment of the Islamic Republic of Iran under undisputed leadership of Imam Khomeini.
    Keywords: Constitutional Movement, the Islamic Revolution, the functional role of the clergy