فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 19 (تابستان 1395)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 19 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمدالله اکوانی، زینب شکوه منصورخانی صفحات 1-19
    باور به جامعیت دین اسلام در تنظیم قواعد زندگی سیاسی باعث شده مساله نظام سیاسی مطلوب دال مرکزی گفتمان اسلام سیاسی باشد. امام خمینی(ره) و ابوالاعلی مودودی از جمله اندیشمندان مهم جریان اسلام سیاسی هستند که مساله نظام سیاسی مطلوب در کانون توجه آنها بوده است. این دو اندیشمند اسلامی در دوره زمانی مشابهی زندگی می کردند، هر دو بحران استعمار خارجی و استبداد داخلی را درک می کردند، بنابراین طبیعی بود تامل در مورد مدل نظم سیاسی مطلوبی که جهان اسلام را از بحران رها سازد،در کانون اندیشه ورزی آنان قرار داشته باشد. فرض این مقاله این است که علی رغم ابتنای بنیان های فکری این دو اندیشمند بر مبانی گفتمانی دو جریان متفاوت اسلام گرایی یعنی شیعه و اهل سنت، بحران جوامع اسلامی افق معنایی این دو اندیشمند مسلمان را همسو نموده به گونه ای که مبانی یکسانی را برای حکومت در نظر گرفته اند و الگویی از نظام سیاسی را می توان از اندیشه های سیاسی آنان استخراج کرد که با آنچه شاخص های مردم سالاری دینی است مطابقت دارد: هر دو به حاکمیت قوانین الهی در حکومت اعتقاد راسخ دارند؛ هر دو «اقتدار جمعی» و «مشارکت عمومی» را می پذیرند و شورا را به عنوان مهمترین سازوکار تصمیم سازی و ساختار سازی در نظام اسلامی مورد تاکید قرار می دهند. در این پژوهش با استفاده از نظریه بحران توماس اسپریگنز، اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و ابوالاعلی مودودی از دو منظر فرم و محتوا در مورد الگوی نظام سیاسی بررسی و مقایسه می شود.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، بحران، امام خمینی(ره)، ابوالاعلی مودودی، مردم سالاری دینی
  • امیرهوشنگ حیدری صفحات 21-49
    آینده پژوهی در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و علم و فن آوری تلاش دارد تا رویکرد انتخاب آگاهانه، برنامه ریزی فراگیر و تعامل هوشیارانه با دنیای آشوبناک و پیچیده آینده را متناسب با هنجارها، باورها و ارزش های هر جامعه، برای رهبران، مدیران و سیاست گذاران فراهم سازد. از گذشته تا امروز ناکارآمدی الگوهای برساخته بشر خسارات جبران ناپذیری را بر پیکره جوامع وارد کرده است. این چالش در حوزه تدوین اسناد سیاست گذاری فناوری نیز به خوبی مشهود است. استعانت از باورهای اعتقادی، آموزه های اسلامی و رویکرد آینده پژوهانه همچون ارکانی سه گانه ما را به سوی تاثیرات فرایند تدوین آینده پژوهانه اسناد سیاست گذاری فناوری انقلاب اسلامی ایران بر کشورهای جهان اسلام سوق خواهد داد. این تحقیق با ماهیتی کیفی، از روش تحلیل اسناد با رویکرد استنباطی و استنتاجی بهره گرفته است. پیشینه تحقیق؛ اسناد سیاست گذاری فناوری کشور انتخاب شد و به دلیل وجود تنوع، تعدد و از طرفی مطالعات نقادانه و تحلیلی مناسب بر روی اسناد سیاست گذاری حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات حوزه مزبور به عنوان قلمرو تحقیق برگزیده شد. مطالعات تحلیلی و نقادانه ای که بر روی اسناد حوزه «فاوا» انجام شده است، تحت عنوان مطالعه موردی پژوهش انتخاب شد. بررسی استنباطی تحقیق بیشتر بر روی منابع ارزشمندی است که سیاست گذاران را در امر سیاست گذاری معطوف به داشته ها و آموزه های دینی کرده است، بنابراین منابع مورد نیاز جمع آوری، مطالعه و فیش برداری شد تا بتوان داده های لازم را استخراج، طبقه بندی و مورد بهره برداری قرار داد. از آنجایی که سیاست گذاری بازتاب ارزش های یک جامعه به شمار می رود، باید اسناد سیاست گذاری در راستای ارزش ها، هنجارها و معیارهای اعتقادی هر جامعه تدوین شوند. سیاست گذاری در حوزه فناوری به عنوان محرک جوامع پیشرفته و در حال پیشرفت یقینا از این ویژگی مستثنی نبوده و باید از الگوهای ارزشی حاکم بر جوامع پیروی کند. بنابراین مسئله تحقیق، عدم وجود الگوی مناسب و مبتنی بر رویکردهای انقلابی، دینی و آینده پژوهانه در تدوین اسناد سیاست گذاری فناوری است که بتوان آن را برای سایرکشورهای جهان اسلام پیشنهاد داد. بدیهی است در نهایت طراحی و ارائه این الگو، نوآوری و هدف تحقیق خواهد بود که به عنوان موضوعی بدیع تاکنون به آن در این ابعاد و با این رویکرد پرداخته نشده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، اسناد سیاست گذاری فناوری، انقلاب اسلامی ایران، کشورهای جهان اسلام
  • حمیدرضا اسمعیلی، حسین مسعودنیا، سیدجواد امام جمعه زاده، علیرضا آقاحسینی صفحات 51-72
    مقاله حاضر از دو بخش کلی تشکیل شده است: بخش نخست به تحلیل مفهوم «ایدئولوژی» و معانی مختلفی می پردازد که در علوم سیاسی و اندیشه سیاسی داشته است. در این بخش مهمترین معانی ایدئولوژی ذکر شده اند. در بخش دوم هم معنای «ایدئولوژی» در اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای تحلیل شده است و ابعاد و جزییات آن در طول چند دوره مورد مطالعه قرار گرفته است. این تحقیق به دوران پیش از رهبری آیت الله خامنه ای مربوط می شود که خود شامل دو دوره فرعی است: دوران پیش از انقلاب و دوران پس از آن.
    این مقاله با روش تحلیلی که در چهارچوب نظری «بازی های زبانی» می گنجد به مطالعه این پرسش می پردازد که آیت الله خامنه ای در طول دو دوره پیش از انقلاب اسلامی و دهه نخست پس از آن اولا دارای چه ایدئولوژی سیاسی ای بوده است؟ ثانیا چه برداشتی از معنای ایدئولوژی داشته است؟ چنانکه توضیح داده شده این ایدئولوژی مبتنی بر کلام شیعی بوده است و ایشان خود با داشتن تلقی مثبت از معنای ایدئولوژی به تعریف این مفهوم و مراحل شکل گیری آن پرداخته اند.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی سیاسی، انقلاب اسلامی، اندیشه سیاسی، آیت الله خامنه ای، اسلام گرایی
  • پیمان زنگنه، سمیه حمیدی صفحات 73-91
    نقش شهر قم به عنوان مرجع تولید کننده دانش دینی در تحولات دوران معاصر ایران بسیار زیاد است. با توجه به پس زمینه های مذهبی شهر قم، شاهد رشد دو فرا روایت در فضای کالبدی این شهر هستیم. یکی فراروایت سنت گرایی دینی و دیگری فرا روایت اسلام سیاسی- انقلابی. هرچند در ابتدا فرا روایت سنت گرایی دینی بر فضای حوزه علمیه قم حاکم بود؛ اما بتدریج شاهد هژمونیک شدن روایت اسلام سیاسی- انقلابی نه تنها در فضای سیاسی شهر قم، بلکه در فضای سیاسی ایران عصر پهلوی هستیم. سوال نوشتار حاضر این است که علل تحول و تکامل فراروایت اسلام سنتی به اسلام سیاسی- انقلابی در فضای فکری حوزه علمیه قم چیست؟ نگارندگان با تکیه بر نظریه ساخت یابی گیدنز بر این باورند که هرچند ساختار اجتماعی و سیاسی دوره پهلوی دوم در تغییر رویکرد حاکم بر حوزه علمیه قم تاثیر داشته اما عامل اصلی این تحول، نقش موثر علمای دینی به ویژه امام خمینی به عنوان کارگزاران حوزه علمیه بوده است. نوشتار حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی بر آن است تا نحوه تغییر گفتمان حوزه از گفتاری سنت گرا به گفتاری انقلابی و ارائه قرائتی حداکثری از اسلام به عنوان راه و روش مبارزه را از یک سو و از سوی دیگر تغییر در رهبری حوزه و نقش برجسته امام خمینی در ارائه قرائتی انقلابی از اسلام سیاسی را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: حوزه علمیه قم، تعامل، تقابل، فراروایت سنت گرایی دینی، فراروایت اسلام سیاسی
  • نوذر قنبری، منوچهر رشادی، سیروس محبی، هابیل حیدرخانی صفحات 93-120
    با پایان یافتن جنگ و عدم پیروزی استکبار در زمینه های نظامی، تهاجمات به عرصه های دیگرکشیده شد. یکی از این عرصه ها که خصوصا در سال های اخیر با تهاجمات گسترده همراه بوده است، «عرصه اقتصادی» است. بنابراین خود انقلاب اسلامی مکلف به نوآوری، نظریه پردازی و الگو سازی در عرصه های جدید اقتصادی است. هرکشوری که علم استکبار ستیزی را برپاکند، نیازمند چنین الگوهایی است. یکی از این مفاهیم «اقتصاد مقاومتی» است. اقتصاد مقاومتی معمولا در رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته و مصرف کننده یک کشور قرار می گیرد که منفعل نیست و در مقابل اهداف اقتصادی سلطه، ایستادگی نموده و سعی در تغییر ساختارهای اقتصادی موجود و بومی سازی آن بر اساس جهان بینی و اهداف دارد.
    پژوهش حاضر که با هدف بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با گرایش به فرهنگ اقتصاد مقاومتی در نواحی شهری و روستایی گیلان غرب می باشد، از نظر نوع هدف یک بررسی کاربردی، از نظر وسعت پهنانگر، از نظر دامنه خرد و از نظر زمانی یک بررسی مقطعی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش روش میدانی با استفاده از تکنیک پیمایش، و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد. همچنین حجم نمونه در این تحقیق 376 نفر می باشد. با توجه به اهمیت بحث از فرهنگ اقتصاد مقاومتی در پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین استفاده از رسانه های داخلی، اعتماد اجتماعی، دینداری، پایگاه اقتصادی - اجتماعی، سن، جنس و وضعیت تاهل بهعنوان متغیرهای مستقل و گرایش به فرهنگ اقتصاد مقاومتی به عنوان متغیر وابسته پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان دادند که به جز متغیر پایگاه اقتصادی- اجتماعی، بین تمامی متغیرهای مستقل با متغیرهای وابسته ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، فرهنگ اقتصاد مقاومتی، عوامل اجتماعی، نواحی شهری و روستایی، بیانات مقام معظم رهبری
  • رشید رکابیان، نجف لک زایی صفحات 121-141
    تحول مفهوم دولت در ایران معاصر از دولت استبدادی به دولت مشروطه، پس از آن به دیکتاتوری سلطنتی و سپس به جمهوری اسلامی (مردم سالاری دینی) توسط نظریه پرداز این تئوری، امام خمینی ختم شد. مقاله حاضر به این سوال پاسخ می دهد که دولت مطلوب امام(ره) براساس نظریات دولت، به لحاظ «مفهوم» (ارگانیکی و مکانیکی)، «ساختار» (حداکثری و حداقلی)، و «نظریه» (تبیینی و تجویزی)، چه نوع دولتی است. در جواب به این سوال، سوالات دیگری مطرح می شود؛ مفهوم دولت چیست؟ ماهیت و منشاء دولت چیست؟ اندازه دولت چگونه است و... در پاسخ فرضیه تحقیق عبارت است از: دولت مطلوب امام(ره) علی رغم اینکه با نظریات دولت در غرب متفاوت است. اما دارای ویژگی هایی از دولت ارگانیک و مکانیک است و به لحاظ ساختاری نظارتی و تعاملی است و ویژگی هایی از دولت تجویزی و تبیینی را نیز دارد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، دولت، ارگانیک مکانیک، جامعه محور، دولت محور
  • سیروس قنبری، کاظم منافی صفحات 143-169
    امام خمینی(ره) با تبیین آسیب های فرهنگ استعماری گریبان گیر دانشگاه ها، عرصه را برای تامل در مورد ایده ی اصلاح فرهنگ حاکم بر دانشگاه و دست یابی به دانشگاه اسلامی هموار نمود. هدف پژوهش حاضر تبیین راهبردهای تحقق دانشگاه اسلامی از دیدگاه امام خمینی(ره) می باشد که به شیوه ی سندکاوی با استناد به مطالعات کتابخانه ای به ویژه از طریق تامل بر مجموعه 22 جلدی صحیفه امام(ره) انجام شده است. با توجه به نتایج حاصل از پژوهش، راهبردهای تحقق دانشگاه اسلامی با تامل بر دیدگاه های حضرت امام(ره) عبارتند از: 1) ایجاد فضای سالم و عاری از فساد، 2) انسان سازی و اخلاق مداری، 3) به کارگیری مدیران متعهد و ارزشی، 4) تربیت نیروهای انسانی متخصص و متعهد، 5) وحدت حوزه و دانشگاه، 6) قطع وابستگی به بیگانگان و استقلال کشور، 7) مسئولیت پذیری و اسلامی عمل کردن، 8) کارآمدی و برقراری ارتباط با جامعه، 9) تولید و استفاده از متون علمی مناسب و اسلامی و 10) جهت گیری توحیدی و معنوی محتوای علوم.
    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، فرهنگ، دانشگاه اسلامی، امام خمینی(ره)
  • مهدی آهویی، حانیه سامعی صفحات 171-190
    نزدیک به هفتاد سال است که مساله فلسطین و اشغال آن توسط صهیونیست ها در کانون توجه ایرانیان از طیف های مختلف فکری و سیاسی قرار داشته است. موضوع حمایت از فلسطین و مخالفت با اسرائیل در گفتمان های ضد رژیم پهلوی در دهه های 1340 و 1350 شمسی از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و از پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون نیز به عنوان یکی از ارکان هویتی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تثبیت شده است. در این پژوهش با استفاده از روش «تحلیل گفتمان» مهم ترین عناصر مرتبط با فلسطین در آثار سه چهره تاثیرگذار در دوره پیش از انقلاب اسلامی شناسایی شده و سپس چگونگی امتداد و تحول آنها در جمهوری اسلامی با تاکید بر گفتمان آیت الله خامنه ای مورد بررسی قرار می گیرد. این پژوهش نتیجه می گیرد که نه تنها عناصر اصلی گفتمان های پیشین در گفتمان کنونی جمهوری اسلامی امتداد یافته اند بلکه با وارد شدن برخی عناصر گفتمانی جدید و مفصل بندی آنها با عناصر قبلی، گفتمان جامعی تحت عنوان «صهیونیسم ستیزی» شکل یافته است. در گفتمان صهیونیسم ستیزی نابودی اسرائیل و صهیونیسم هدف مطلوب و غایی است. همچنین اسرائیل به عنوان دشمن درجه یک جمهوری اسلامی ایران تعریف می شود. این دو مفهوم در حکم دال های مرکزی این گفتمان عمل می کنند. سایر عناصر گفتمانی حول این دو محور تجمیع شده و به صورت یک گفتمان هژمونیک قوام یافته اند.
    کلیدواژگان: صهیونیسم ستیزی، رژیم صهیونیستی (اسرائیل)، حمایت از فلسطین، گفتمان انقلاب اسلامی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی
|
  • Hamdallah Akvani, Zynab Shekooh Pages 1-19
    Given the comprehensiveness of Islam in establishing life rules, optimal political system has been the Nodal Point in the discourse of political Islam. Among others, Imam Khomeini and Abula’la Maududi are significant theorists of such discourse who have focused on the optimum. They both lived in similar periods, experienced external Colonialism and internal Despotism, and thus, not surprisingly, their ideas revolved around the optimum in order to free the Islamic world. This paper assumes hypotheses that although their speculations were founded on two differing Islamic orientations of Shiite and Sunni, the crisis in the Islamic world converged their perspectives so that they set forth the same principles, and that a framework can be built which conforms to Religious democracy: they both strongly believe in the dominance of the divine rules; both accept public legitimacy and participation and stress the role of councils as the main approach in decision-making and structuring in Islamic system. In this study We Apply crisis theory For explore and compare , political ideas of Imam Khomeini and Abula’la Maududi in regard to form and content.
    Keywords: political Islam, crisis, Imam Khomeini, Abulala Maududi, Religious democracy
  • Amir Hushang Heidari Pages 21-49
    Futures Studies in the field of social¡ cultural¡ economic¡ political¡ science and technology attempts to expand rational decision making¡ comprehensive planning and conscious interaction with the chaotic and complex world of the future in accordance with the norms¡ beliefs and values ​​of each society. From past to present¡ human constructed patterns has made irreparable damages to societies. This challenge is clearly seeable in the field of technology policy documents. Getting help of religious beliefs¡ Islamic principles and futures studies approach are three pillars which toward us to influence to the Islamic world.
    This study as a qualitative research¡ has shaped on deductive and inductive analysis approach. Iran technology policy documents has been chosen as a statistical population and because of the diversity¡ plurality and on the other hand¡ proper evaluation of critical studies on the field of information and communication technology we focused on ICT policy documents. Since policy making is reflection of society’s value¡ policy documents should use of beliefs and values of the society.
    Technology policy making as a driver in developed countries is certainly no exception and should follow the values of the society. Therefore¡ research problem is defined lake of proper model based on values¡ religious¡ and forward thinking to expand it to other Islamic countries. Finally design of this model is goal of the research which has not been studied in this scale.
    Keywords: futures studies, technology policy documents, the Islamic Revolution, the Islamic world
  • Hamidreza Esmaeili, Hosein Masoudnia, Seyyed Javad Emam Jomezadeh, Alireza Agha Hoseini Pages 51-72
    This article is composed of two parts: the first part analyzes the concept of "ideology" and has different meanings in political science and political thought is concerned. The ideology of the meanings listed in this section. The study pre-Khamenei is concerned that consists of two sub-periods: the pre-revolutionary period and the period thereafter.
    Iran's Islamic Revolution was the product of religious ideology. Shiite clerics in this revolution by developing and strengthening religious ideology that especially after the serious participation had emerged, on 15 June 1342. In fact, after the suppression of religious forces in Iran 15 Khordad movement toward revolutionary ideas went. Having led them to achieve their goals and ideology of struggle saw the flaws in the lack of organization. They extended their ideology and distribution of media such as books and less from the pulpit and enjoyed supplies. They also teach the Quran and other religious circles, which includes classes and religious classes to be used for this purpose.
    Including a revolutionary clerics during this period and were active in the development of politico-religious ideology of Ayatollah Seyed Ali Khamenei had. He translated some books of Egyptian Islamists such as Sayyid Qutb in this period, in religious education classes, including the interpretation of the Koran to develop and promote religious ideology and revolution. Typical of this was a ceremony that was held in Ramadan 1353 and the debate it later as a book called "schematic Islamic Thought" was published. This ideology continued after the revolution, Ayatollah Ali Khamenei, even at a mosque in Tehran University to teach "religious ideology" began.
    This article tries to analyze the different meanings that the first analytical method Trmnvlvzhy concept of 'ideology' pay there. Second, Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei details of political thought during the pre-revolutionary period and the first decade (before and during the presidential leadership) has studied. Thirdly, in this study the relationships of the ideology of the "movement" and "revolution" also will be discussed.
    Keywords: Political ideology, Islamic Revolution, Political Thought, Ayatollah Khamenei, Islamism
  • Peyman Zangane, Somayyeh Hamidi Pages 73-91
    The role of Qom as producing source of religious knowledge in changes during contemporary period of Iran is significant. As this city has had religious background from the past, it has produced various literature in the realm of religious affairs that in one hand administrated interaction with state and on the other contrasted with it. In this trend, some of clergymen in Qom have adopted passive stand in the framework of traditionalist approach, the others adopted interactive stand in relation with Pahlavi regime and some of the others adopted contrastive stand with this regime through presenting new interpretation of religious statements. Regarding religious backgrounds of Qom, we have noticed development of two metanarratives in framework of this city. Traditionalist religious metanarrative and the other Islamic revolutionary-political metanarrative. Although at first traditionalist religious metanarrative was dominant in religious seminary field of Qom; but gradually we noticed hegemonic inclination of Islamic revolutionary-political narrative not only in political atmosphere of Qom but also in political atmosphere of Iran during Pahlavi period. The question in this study is that what are the reasons for inclination of traditionalist Islamic metanarrative to revolutionary-political Islam in thought atmosphere of Qom religious seminary? Authors based on Gideon’s structure finding theory believe that although social and political structure of second period of Pahlavi affected change of dominant approach in Qom religious seminary, but the main factor of this change is the significant role of religious clergymen as representatives of the religious seminary.
    Keywords: Qom religious seminary, interaction, contrast, religious traditionalist metanarrative, political Islam metanarrative
  • Nozar Ghanbari, Manouchehr Reshadi, Sirous Mohebi, Habil Heidarkhani Pages 93-120
    By the end of the war and the lack of success in the fields of military arrogance, aggression was extended to other fields. One of the areas that particularly in recent years has been accompanied by widespread attacks, "economic area" is. The Islamic Revolution itself obliged to innovation in the fields of theory and new economic modeling. The economy is in the face of resistance and opposition to the economy and consumer lowed by a country that is not passiv and the economic goals of domination, resistance, and trying to change the existing economic structures and localization is based on the ideology and goals.
    This study aimed to investigate the social factors linked to the tendency of people to the culture of resistance economy in areas urban and rural areas is the Gilane Gharb, For the purpose of a study on the use of wide-sectional area, the wisdom and the time domain is a cross-sectional study. The research method used survey method of scrolling techniques, and tools for data collection questionnaire. The sample size in this study is 376 people.
    Considering the strength of the economy of culture in the present study examined the association between the use of local media, social trust, religion, economic status - social, age, sex and marital status as independent variables and the trend of economic stability as the dependent variable was examined. The results showed that with the exception of changing economic base - social, there is a significant relationship between the independent variables and the dependent variables.
    Keywords: economy of resistance, resistance economy, culture, social, urban, rural areas, the Supreme Leaders
  • Rashid Rekabian, Najaf Lakzaei Pages 121-141
    Transformation of the con cept of state from Ab solute Mon archy to Const itutional Mona rchy and then Dic tatorial Mon archy resulted in Isla mic Repu blic by Imam Komeini (RAH) as the orisian of the concept.
    based on state the ories , the resea rch is dealing w ith the questi on that what ty pe of sta te is the idealistic state from the view point of Imam Khom eini (RAH), in the light of “ concept ” ( mechanic al and o rganic ) , “ structure ” ( maxi mal and mi nimal ) and “ the ory ” (explan atory and pres criptive) .
    Reg arding the qu estion , some o ther quest ions are also asked : what is th e concept of state? What is the nature and origin of state?
    The main assumption of the r esearch is that the id ealist ic state in Imam Kho meini's political thought-despite distin ctions with the Western the ories of state- has some features of mechanical and organi c state, and also has so me features of prescriptive and exp lanatory states and his viewpoint of st ate structura lly is supervisory and coo perative states .
    Transformation of the con cept of state in Europe initiated from th e liberal states and resulted in liberal democracy in the age of g lobalization . Based on the trend, transformation of state in the con tempor aryy Iran has been investiga ted. In the Islamic Rep ublic of Iran, the co ncept of democracy c ombined with the Islamic concepts by Ima m Khomeini as the founder of the Islamic Republic . After the dea th of Imam, the theory of Islamic state was theoretically challen ged by the governing bo dy of Iran .
    Keywords: Imam Khomeini, Mechanical, Organic States, Society, oriented, State, oriented
  • Sirus Ghanbari, Kazem Manafi Pages 143-169
    Having clarified the harms of the exploitative culture afflicting the universities, Imam Khomeini paved the road for contemplating on the idea of the improvement of the universities dominant culture and obtainment of the Islamic University. Accordingly, the present study sets to clarify the strategic missions of the Islamic University in the revolution of exploitative culture from Imam Khomeini’s viewpoint. The research design is basically descriptive and analytical library research in nature. For the study purpose, domestic and foreign resources and the 22 volume “Sahifeye- Emam” text in particular are studied and the findings are analyzed. Based on the findings, the four factors of humanization, obliged and specialized human resources education, the unity of the University and “Hoozeh”, and the independence of the country from foreign countries and its sovereignty are viewed by Imam Khmeini as the strategic missions of the Islamic University in the revolution of exploitative culture. Having clarified the harms of the exploitative culture afflicting the universities, Imam Khomeini paved the road for contemplating on the idea of the improvement of the universities dominant culture and obtainment of the Islamic University. Accordingly, the present study sets to clarify the strategic missions of the Islamic University in the revolution of exploitative culture from Imam Khomeini’s viewpoint. The research design is basically descriptive and analytical library research in nature. For the study purpose, domestic and foreign resources and the 22 volume “Sahifeye- Emam” text in particular are studied and the findings are analyzed. Based on the findings, the four factors of humanization, obliged and specialized human resources education, the unity of the University and “Hoozeh”, and the independence of the country from foreign countries and its sovereignty are viewed by Imam Khmeini as the strategic missions of the Islamic University in the revolution of exploitative culture.
    Keywords: the Islamic University, exploitative culture, strategic Missions, Imam Khomeini
  • Mahdi Ahouie, Haniyeh Samei Pages 171-190
    It is near seventy years that the question of Palestine and its occupation by the Zionists has drawn attentions in Iran. Since the establishment of the Zionist regime in Palestine, many Iranian politicians, intellectuals and even common people with various political backgrounds have paid attention to this question and have shaped several discourses in this regard. Supporting the Palestinian cause and rejection of Israel has hold an important place in the Islamic revolutionary discourses in Iran during 1960s and 1970s, and in the post-revolution era has emerged as one of the identity pillars for the Islamic Republic of Iran’s foreign policy. Using “Discourse Analysis” as a method and theory, this research intends to study the Palestine-concerned elements in the Islamic Revolutionary discourse and examine their continuation and evolution under the current Islamic Republic’s discourse. To this end, the discursive elements related to Palestine in the broader discourses of three important political activists and intellectuals of pre-revolution era (Ayatollah Morteza Motahhari, Dr. Ali Shariati, and Jalal Al-e Ahmad) will be exploited and categorized. Each of these figures highlighted one aspect of supporting Palestine and rejection of Israel on the basis of Islamism, justice-seeking, and anti-colonialism. Then the continuation and articulation of these elements under the Islamic Republic will be examined by reading through Ayatollah Khamenei’s discourse. The study comes to the conclusion that not only the discussed elements have been reproduced and reinforced throughout four past decades, but some new elements have also been added to them and together, they have shaped a comprehensive “anti-Israeli” discourse under the Islamic Republic. These new elements include rejection of the so-called “Peace Process” between Israel and Palestinian Authority, supporting the “resistance axis” in the region, and proposing a referendum for creation of a unified Palestine as the sole political solution to the ongoing crisis. Ayatollah Khamenei’s “anti-Israeli” discourse is also based on two nodal points: Israel as the first and foremost adversary of the Islamic Republic, and annihilation of Zionism and liberation of the whole land of Palestine as desirable destination.
    Keywords: Anti, Zionism, Israel, supporting Palestine, Islamic Revolutionary discourse, foreign policy of Islamic Republic of Iran