فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 3 (تابستان 1391)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 3 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوذر گوهری مقدم، مهدی جاودانی مقدم صفحات 1-28
    تخصیص هر گونه کمک و یا رفتاری از جانب یک دولت به سایر بازیگران دولتی و غیردولتی به نحوی که در راستای تامین اهداف سیاست خارجی کشور حامی و منافع ملی آن قرار گیرد، ذیل عنوان رفتار حمایتی تعریف می گردد. اگر قدرت نرم را شکل دهی به ترجیحات دیگران از طریق اقناع دیگران به شیوه غیر محسوس و برای کسب نتایج مطلوب از طریق جذابیت به جای اجبار یا تطمیع بدانیم، مسلما سیاست های حمایتگرایانه را باید بخشی از قدرت نرم و ابزار کشورها در تقابل با مخالفانشان بدانیم. مساله اصلی مقاله بررسی جایگاه سیاست های حمایتگرایانه آمریکا در جنگ نرم علیه انقلاب اسلامی ایران است. فرضیه این مقاله آنست که با بن بست سیاست های تقابل گرا و تعامل گرای آمریکا در قبال ایران، رویکرد جایگزینی برای مقابله با ایران با محوریت جنگ نرم در دستور کار سیاست خارجی آمریکا قرار گرفته است که بالتبع رفتارهای حمایتگرایانه آمریکا علیه ایران نیز با تمرکز بر جنگ نرم در قبال نظام جمهوری اسلامی ایران پیگیری می شود. این رفتارهای حمایتی با هدف مشروعیت زدایی از نظام و کاهش کارآمدی آن و در راستای از بین بردن حمایت مردمی و همراه سازی آنان با رفتارها و سیاست های دول غربی در حال گسترش است.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، سیاست های حمایت گرایانه، آمریکا، ایران، قدرت نرم
  • غلامرضا خواجه سروی، مریم رحمنی صفحات 29-58
    انقلاب اسلامی ایران گفتمان سیاسی شیعه را در همه کشورهای اسلامی متاثر کرده است، اما یکی از مهم ترین این کشورها، عراق با اکثریت جمعیت شیعه و هم مرز با ایران است که دوره تبعید امام خمینی(ره) در آن، موجب تحولاتی عمیق در این کشور شد؛ به گونه ای که حوزه نجف را متحول کرد. بعدها کسانی مانند شهید صدر و آیت الله حکیم توانستند با تاسی از ایشان، نقش عمده ای را در عراق ایفا کنند. تحولات عراق بنا به دلایل ذکر شده و نیز به این علت که در دوره ای بخشی از خاک ایران بوده از اهمیت بسزایی برخوردار است.
    با ابتنا بر مطالب مذکور، دغدغه اصلی پژوهش حاضر پاسخگویی به این سوال بوده است که «انقلاب اسلامی ایران چه بازتابی بر گفتمان سیاسی شیعه در عراق داشته است؟» به همین منظور، تلاش شد با کاربست دو روش گفتمان لاکلا و موف و نظریه پخش، مدلی تحلیلی ارائه شود که در سنجه آن به ارزیابی فرضیه اصلی مقاله، اینکه «انقلاب اسلامی ایران با تاثیرگذاری خود موجب پویایی، فعال و انقلابی شدن اندیشه سیاسی تشیع در کشور عراق شده است،» پرداخته شود. به منظور اثبات فرضیه، سعی شد دوران حکومت صدام، گفتمان مقاومت و پس از سقوط وی، دو خرده گفتمان مقاومت بر علیه تروریسم و اشغالگر خارجی، و گفتمان مشارکت در بعد داخلی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، گفتمان سیاسی شیعه، عراق، گفتمان مقاومت، گفتمان مشارکت
  • عنایت الله یزدانی، جمیل اخجسته صفحات 59-86
    پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن ماه سال 1357 منشاء تحولات عظیمی در منطقه و جهان گردید. این رویداد تاثیرات زیادی در بیداری مسلمانان جهان و احیای باورهای دینی داشت. یکی از دستاوردهای انقلاب در منطقه و جهان، صدور انقلاب اسلامی است که در آن، جمهوری اسلامی ایران در چهارچوب اصل دعوت صدور انقلاب را در دستور کار سیاست خارجی خود قرار داده و حتی صدور انقلاب به عنوان یک اصل و هدف در سیاست خارجی در آمده است و تقابل انگاره ها در اداره امور کشور و مدیریت کلان در عرصه داخلی و خارجی نمود پیدا کرد؛ به طوری که می توان الگوهای مختلفی از صدور انقلاب در گفتمان های سیاست خارجی ایران را برشمرد.
    نوشتار پیش رو در مقام پاسخگویی به این سوال است که رویکرد نخبگان حاکم در ایران نسبت به سیاست صدور انقلاب در هر دوره چگونه بوده است؟ به نظر می رسد که نمی توان الگوی مشترکی از صدور انقلاب در سیاست خارجی ایران در دوره های مختلف پیدا کرد. در حالی که در دهه اول، ضمن مخالفت عده ای با صدور انقلاب گفتمانی آرمان گرا و ارزش محور بر سیاست خارجی حاکم بود و بر صدور انقلاب به هر طریقی تاکید داشت. بعد از جنگ هشت ساله، رویکردی درون نگر و واقع گرا در سیاست خارجی حاکم شد که بیشتر به دنبال ارائه مدلی نمونه از انقلاب اسلامی بود تا دیگران بتوانند از آن الگو برداری کنند. لازم به ذکر است که الگوی صدور مسالمت آمیز انقلاب در تمامی گفتمان های سیاست خارجی بر الگوی صدور قهرآمیز غلبه داشته است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، سیاست خارجی، آرمان گرایی، واقع گرایی، الگوسازی
  • مهدی بیگدلو، محسن مرادیان صفحات 87-115
    این تحقیق با هدف بررسی ارتباط بین مشارکت سیاسی مردم و قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر وجهی از مشارکت با عنوان مشارکت در انتخابات که بخش وسیعی از فعالیت سیاسی مردم را در برمی گیرد، به آزمون فرضیه ارتباط بین دو متغیر مشارکت سیاسی مردم و قدرت نرم ج.ا.ایران می پردازد.
    تحقیق از نظر داده ها کمی، از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت پیمایشی است که پس از انجام تحقیق، در این تحقیق از نظرات 72 نفر از دست اندرکاران اجرای انتخابات و نخبگان و مسوولان آشنا با قدرت نرم کشور در وزارت امور خارجه و سازمان های امنیتی، اطلاعاتی و انتظامی که به صورت تصادفی به عنوان جامعه آماری تحقیق انتخاب شده بودند، استفاده شد و داده های حاصل از ابزار اندازه گیری تحقیق که پرسشنامه ای 18 سوالی بسته است، با آزمون آماری اسپیرمن مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج حاصل از تحقیق بیانگر آن است که با شدت رابطه 7/0 بین مشارکت مردم در انتخابات و قدرت نرم ج.ا.ایران رابطه قوی و معنی داری وجود دارد و با توجه به جهت مثبت رابطه بین دو متغیر می توان با افزایش مشارکت مردم در انتخابات بر قدرت نرم ج.ا.ایران افزود.
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی، مشارکت مردمی، قدرت، قدرت نرم
  • فرزاد جهان بین، فتح الله پرتو صفحات 117-143
    بیداری اسلامی (انقلاب های نوظهور جهان عرب) واجد تحولاتی است که سیاست خارجی تمام بازیگران منطقه از جمله ایران را متاثر خواهد کرد. جمهوری اسلامی ایران که برخاسته از انقلابی مذهبی است، در مواجهه با این تحولات، توامان فرصت و چالش های متعددی را در عرصه سیاست خارجی راهبردی خود شاهد بوده که برآیند این روند، الزام گزینش راهبردی قابل اعتنا برای تامین امنیت و استفاده از فرصت ها را گوشزد می کند. این پژوهش با توجه به بافت منطقه خاورمیانه و رهیافت های متنوع نظری در عرصه سیاست بین الملل، اتخاذ راهبرد منطقه ای ایران مبتنی بر رویکرد نظری «رئالسیسم تدافعی» را از قابلیت بیشتری جهت توفیق در مواجهه با تحولات منطقه دانسته، تا ضمن افزایش قدرت ملی، خصومت های رقبای منطقه ای را نیز بر نیانگیزد. در این راستا، ایران ضمن تعریف دو حلقه فوری و غیرفوری در محیط امنیتی خویش، سعی در استفاده از دو ابزار استراتژیکی و ایدئولوژیکی برای رفع نگرانی های راهبردی خود نموده است تا ضمن برطرف نمودن تهدیدات امنیتی از یک طرف و از طرف دیگر با حمایت از اکثر انقلاب های منطقه در راستای افزایش نقش منطقه ای خود، پیروزی جبهه اسلامی و تقویت محور مقاومت اسلامی گام بردارد.
    کلیدواژگان: راهبرد سیاست خارجی ایران، رئالیسم تدافعی، رئالیسم تهاجمی، ایدئولوژی، استراتژی، بیداری اسلامی
  • شریف لک زایی صفحات 145-167
    نظریه نهادی، به رغم ظرفیت هایی که برای تحلیل اندیشه و عمل متفکران معاصر دارد، نظریه شناخته شده ای در مطالعات انقلاب اسلامی و اندیشه سیاسی در ایران نیست. بر این قیاس، تبیین اندیشه و عمل یک اندیشمند و بیان ارتباط آن با انقلاب اسلامی و تاکید بر ابعاد نهادی آن نیز مسبوق به سابقه نیست.
    مقاله حاضر با فرض چنین وضعیتی برای نخستین بار به تبیین و بررسی وجوه نهادی اندیشه و عمل آیت الله سید محمد حسینی بهشتی و نسبت آن با انقلاب اسلامی می پردازد. از این روی، پرسش اصلی مقاله این است که ابعاد نهادی اندیشه و عمل آیت الله بهشتی چیست و کدام است؟ این موضوع از آنجا اهمیت می یابد که بهشتی در شمار افراد موثر در پیدایش انقلاب اسلامی ایران و نیز ساختارهای پسینی آن در قالب جمهوری اسلامی است. مدعای نگارنده این است که هم اندیشه و هم عمل آیت الله بهشتی واجد عناصری است که با نظریه نهادی ارتباط وثیقی دارد و در قالب آن می توان به تحلیل اندیشه ایشان پرداخت. هدف نهایی از طرح چنین مباحثی، نهادی ساختن پاره ای از ارزش ها در جامعه و در نتیجه، حل و فصل مشکلاتی است که جامعه ما بیش از یک سده است با آن درگیر است.
    کلیدواژگان: سید محمد حسینی بهشتی، انقلاب اسلامی، نظریه نهادی، آزادی، تربیت، نهاد
  • سید امیر نیاکویی، حسین بهمنش صفحات 169-198
    به رغم گذشت بیش از دو دهه از پذیرش قطعنامه 598 توسط امام(ره)، کماکان زوایای پنهانی درمورد این رویداد وجود دارد که ذهن بسیاری از صاحب نظران را به خود مشغول ساخته است؛ ازجمله این که: به چه دلیل امام راحل(ره) پذیرش قطعنامه را از نوشیدن جام زهر کشنده تر دانستند و چه مصلحتی باعث قبول این کارشد؟ به تعبیری دیگر، آیا امام خمینی(ره) با پذیرش قطعنامه، از آرمان های خود در قبال جنگ تحمیلی دست کشیدند؟ و به طور کلی تر، آرمان ها و واقعیت ها در اندیشه امام(ره) چه جایگاهی داشتند؟ نویسنده برای پاسخ به پرسش تحقیق، از مباحث تصمیم گیری در سیاست خارجی بهره می گیرد و به مطالعه گفتار و کردار امام(ره) می پردازد. بر این اساس، فرضیه ای که این مقاله مطرح می کند، چنین است: در اندیشه امام(ره)، آرمان ها بر اساس مقتضیات، شرایط و واقعیت های زمانه اولویت بندی شده و دارای مراتب حداقلی و حداکثری بوده اند. در مورد پذیرش قطعنامه 598 نیز، اگر چه آرمان های حداکثری امام(ره) محقق نشد، اما به آرمان های حداقلی ایشان جامه عمل پوشیده شد.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، آرمانگرایی، واقع گرایی، قطعنامه598، تکلیف الهی، مصلحت
|
  • Abuzar Gohari Moqaddam, Mahdi Javdani Moqaddam Pages 1-28
    Foreign aid can be defined as any kind of assistance and behavior of a state to another governmental or nongovernmental organization in order to achieve foreign policy goals of the state. If we define soft power as the ability to attract and co-opt rather than coerce and rather than using force or money as a means of persuasion to change the behavior of others, the foreign aid can be classified as a part of soft power and the means for states to counter their opponents. The main question of this article is studying the role of U.S foreign aid in soft war against Islamic Republic of Iran. Defeating United States engagement and confronting policies against Iran, the alternative policy has been adopted to deter this country through soft war. In this way all of U.S Foreign aid policies against Iran concentrated on using soft power ways and means. The aim of these U.S foreign aid policies is to de-legitimize Iranian government and decline its efficiency in order to eliminate people's support from the government and to attract them to the western countrie's policies.
    Keywords: Soft Power, Foreign Aid, United States, Soft Power, Islamic Revolution
  • Golam Reza Khajehsarvi, Maryam Rahmani Pages 29-58
    The Islamic Revolution in Iran has influenced the Shiite political discourse throughout Islamic countries. Iraq is one of the most important countries in this regard. Imam Khomeini, during his exile in this country, brought about such profound developments in Iraq that resulted in major developments in the Najaf Hawza (Religious School). Then, other figures like Shahid Sadr and Ayatollah Hakeem, following Imam Khomeini's model, played a significant role in Iraq. Thus, developments in Iraq gain great significance for these reasons and for the fact that it has been part of Iran in its past history. The present study has been an attempt to answer the following question: How has the Islamic Revolution of Iran influenced the Shiite political discourse in Iraq? Based on Lakla and Moaf Discourse Model and Dispersion/Diffusion Theory, the researcher developed a model of analysis by which to test the main hypothesis of the study: The Islamic Revolution of Iran has caused the Shiite political thought in Iraq to be more dynamic, active and revolutionary. The hypothesis-testing was done with a focus on Saddam's ruling period as resistance discourse period and two micro-discourse periods, namely, resistance against terrorism and foreign occupation, and internal participation discourse after Saddam's downfall.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Shiite political discourse, Iraq, resistance discourse, participation discourse
  • Enayatollahe Yazdani, Jmile Akhjasteh Pages 59-86
    Iran's Islamic revolution in February 1357 was the source of great change in the region. The event had a great influence in awakening the Muslim world and the revival of religious beliefs. One of it's achievements in the region and the world, was exporting the Islamic Revolution in which to export the revolution in Iran has been at the top of the agenda in the framework of Iran's foreign policy and even the issue has turned to be a principle of foreign policy. And the contrasting attitudes in the administration and macro management both in domestic and international levels can be found, so that the different patterns on the issue of Iran's foreign policy discourse can be outlined.Attempts are made in the article to answer how the ruling elits in Iran have reacted in each period to the policy of exporting Islamic Revolution. There seems to be no common pattern in foreign policy of exporting Iran's Islamic Revolution at different periods. While in the first decade, exporting a revolution with idealistic and value- driven discourse was on the agenda and highlighted exporting Islamic Revolution in one way or another, after the eight- year war a more realistic foreign policy ruled which aimed to present an example model of the Islamic Revolution to be copied by others. It is to be noted that the model of peaceful exporting of the Revolution is preferred over in all foreign policy discourses.
    Keywords: Islamic revolution, revolution export, foreign policy, idealism, realism, modeling
  • Mahdi Bigdello, Mohsen Moradeyan Pages 87-115
    This survey set out to examine the hypothesis of the relation between two variables namely people’s political coordination and the soft power of Iran; the purpose of this study was to examine the relation between people’s political coordination and Iran’s soft power with an emphasis on an aspect of partnership titled participation in the elections that embraces a vast domain of people’s political activities.The survey was applied in nature and the data were quantitative. The data collected were the opinions of 72 people involved in holding the election, the elite and the officials familiar with the country's soft power in the foreign ministry, as well as in the security and in formational organizations who were randomly selected as the sample of the study. The data collection adopted instrument was an eighteen –item questionnaire analyzed by spearman statistical test.The results of the study indicated that there was a strong positive significant correlation (r=0.7) between people's participation in the election and the soft power of the Islamic Republic of Iran, a factor which can enhance Iran's soft power.
    Keywords: participation, political participation, people's participation, power, soft power
  • Farzad Jahanbin, Fathollah Parto Pages 117-143
    Islamic awakening (emerging revolutions in the Arab world) includes transformations which affect the foreign policy of all regional players such as Iran. Islamic Republic of Iran which is in nature a religious revolution in confrontation with these transformations has, simultaneously different threats and opportunities in term of its foreign policy. This trend makes it inevitable for Iran to choose a reliable and sustainable strategy to turn the threats into opportunities. In this paper by insisting on Defensive Realism Theory attempts have been made to analyze the mentioned transformations to find out which strategy in the region is the best for Iran to increase its national power and decrease the conflicts with the other regional competitors. In this regard Iran, by identifying two urgent and nonurgent cycles in its security environment has tried to use strategic and ideological tools to achieve the strategic concerns. This effort makes it possible for Iran to concur to the security threats on the one side and by supporting regional revolutions to extend its regional influence and Islamic resistance.
    Keywords: Iran foreign policy strategy, Defensive Realism, Invasive Realism, Ideology, Strategy, Islamic Awakening
  • Sharif Lakzaei Pages 145-167
    Institutional theory, despite the capacity it offers for analyzing thought and action in contemporary thinkers, isnt a theory known in the Islamic Revolution and Political Studies in Iran. On this analogy, explaining the ideas and the expression of a thinker and emphasizing its relationship with the Islamic Revolution and its institutional dimension has also no precedent. The present article is to explain and examine this situation for the first time in Ayatollah Seyyed Mohammad Hosseini Beheshti's thought and practice of institutional facets and to clarify its relationship with the Islamic Revolution. Thus, the main question the article is: What are the institutional dimensions of thought and action of Ayatollah Beheshti? This is important because Beheshti is one of the number of effective people in the appearance of Iran's Islamic Revolution and the emergence of its subsequent structures in the form of Islamic revolution. The author's argument is that both thought and action of Ayatollah Beheshti possess elements that are associated with institutional theory, and that it can be adopted to analyze his thought. The ultimate goals of such discussions are to institutionalize part of the values in society and thus to resolve the problems that our society has been involved with for more than a century.
    Keywords: Islamic Revolution, institutional theory, freedom, education, institutionalism, Seyyed Mohammad Hosseini Beheshti
  • Seyed Amir Niakouee, Hossein Behmenesh Pages 169-198
    More than two decades after the acceptance of resolution 598 by Imam Khomeini, there are a lot of questions about this decision including, why Imam Khomeini compared the acceptance of the resolution to drinking poison, and why he finally accepted it? In other words, by accepting the resolution, did Imam Khomeini abandon his ideals? More generally, it can be questioned that whether Imam Khomeini was a realist leader or an idealist one? The hypothesis of this paper is that ideals in Imam Khomeini's thinking had different levels and by accepting the resolution only his minimal ideals were realized.
    Keywords: Imam Khomeini, Idealism, Realism, Resolution 598, Religious duty