فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، بهار 1397)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم اسمعیلی، محمدعلی محمدی فر *، علی محمد رضایی صفحات 7-34
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش با استفاده از برنامه چندرسانه ای لوح دانش مبتنی بر دیدگاه ساخت گرا بر بهبود عملکرد ریاضی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری ریاضی صورت گرفته است. روش پژوهش نیمه تجربی بوده و در آن از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. جامعه پژوهش، کلیه دانش آموزان دختر دارای ناتوانی یادگیری سوم ابتدایی منطقه 10 شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 بود، که به روش خوشه ایتصادفی از میان آنها تعداد 20 دانش آموز به عنوان گروه آزمایش و 20 دانش آموز به عنوان گروه گواه که دامنه هوشی شان بین 85 تا 115 بود، انتخاب شدند. به گروه آزمایش با استفاده از نرم افزار آموزشی چند رسانه ای در 41 جلسه که به مدت 81 روز طول کشیده است، آموزش داده شد. گروه گواه در معرض روش های آموزش سنتی و مرسوم در مدارس قرار گرفت. برای گردآوری اطلاعات از هوشی ریون و آزمون ریاضی کی مت استفاده شد. به منظور بررسی فرضیه های پژوهشی، از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری و تک متغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که آموزش ریاضی با استفاده از نرم افزار چند رسانه ای نسبت به روش سنتی بر عملکرد ریاضی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری موثر است(05/0>p). با توجه به یافته ها استنباط می شود که آموزش چند رسانه ای روشی موثر جهت بهبود عملکرد ریاضی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری است.
    کلیدواژگان: آموزش چند رسانه ای، دیدگاه ساخت گرا، عملکرد ریاضی، ناتوانی یادگیری
  • تکتم امامی *، مهدی سهرابی، فاطمه کیهانی، سید مجتبی حسینی صفحات 35-56
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر برنامه منتخب حرکتی اسپارک بر خود پنداره و مهارت های حرکتی کودکان مبتلا به ناتوانی های یادگیری می باشد. از بین کلیه دانش آموزان دوم ابتدایی در مراکز اختلالات یادگیری مشهد 30 نفر به روش خوشه ایانتخاب و به طور تصادفی به دو گروه همگن کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 12 جلسه، سه جلسه در هفته و 45 دقیقه در هر جلسه در برنامه تمرینی منتخب شرکت کردند. گروه کنترل به فعالیت های معمول خود پرداختند. پرسشنامه خود پنداره کودکان پی یرز هریس و آزمون تبحر حرکتی برونینکس اوزرتسکی برای ارزیابی آزمودنی ها استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین گروه تجربی و کنترل تفاوت معنی داری در نمره کل خودپنداره، تبحر حرکتی و مهارت های حرکتی ظریف و درشت، وجود داشت (05/0>p). خرده آزمون های سرعت دویدن و چابکی، تعادل، هماهنگی دوطرفه، سرعت پاسخ، کنترل بینایی حرکتی و هماهنگی اندام فوقانی (05/0>p) و همچنین خرده مقیاس های وضعیت تحصیلی و عقلانی، ظاهر جسمانی و نگرش، اضطراب و شادی و رضایت در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل، افزایش معنی داری داشت (05/0>p). این نتایج نشان می دهد که برنامه حرکتی اسپارک می تواند در کنار سایر برنامه های آموزشی در مدارس و مراکز اختلالات یادگیری، جهت کمک به کاهش مشکلات این کودکان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ناتوانی های یادگیری، خودپنداره، مهارت های حرکتی، برنامه اسپارک
  • حسن حیدری *، اعظم زارع، مریم محمدی صفحات 57-76
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بازی درمانی بر ارتقای یادگیری مفاهیم ریاضی و توانایی حل مسئله ی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی انجام گرفت. این پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. در این مطالعه ی تجربی تعداد 60 دانش آموز دختر پایه دوم ابتدایی شهر قم که در آزمون عملکرد پیوسته رازولد و آزمون حل مسئله گل پرور نمره ی پایین تر از میانگین دریافت کردند، به صورت نمونه گیری طبقه ای تصادفی، انتخاب شده و در دو گروه 30 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پس از انجام پیش آزمون، دانش آموزان گروه آزمایش در 28 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش بازی درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل همان آموزش مرسوم در کلاس درس را ادامه دادند. سپس پس آزمون اجرا گردید. داده ها نیز با استفاده از آزمون ریاضیات عمکرد پیوسته و آزمون حل مسئله جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی میانگین، انحراف معیار و آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره (MANCOVA) به کمک نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته ها نشان داد در یادگیری مفاهیم ریاضی و توانایی حل مسئله بین دو گروه از نظر درصد تغییرات، تفاوت معناداری به نفع گروه آزمایش وجود دارد. طبق شواهد این تحقیق، نتیجه گیری می شود که آموزش مبتنی بر بازی درمانی بر ارتقا یادگیری مفاهیم ریاضی و توانایی حل مسئله دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی موثر است.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری ریاضی، بازی درمانی، مفاهیم ریاضی، حل مسئله
  • یاسر رضاپورمیرصالح، منیره اسماعیل بیگی*، مهدی دلاوری صفحات 77-90
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد بر راهبرد های حل تعارض والد-فرزند مادران دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دبستانی مبتلا به اختلال یادگیری مراجعه کننده به مرکز اختلال های یادگیری شهرستان میبد بود. تعداد 22 نفر از مادران این دانش آموزان با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل پرسشنامه تعارض والد- فرزند موری ای اشتراس بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس همراه با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل گرفتند. یافته ها نشان داد که بین میانگین نمرات پس آزمون شرکت کنندگان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه تفاوت معنی داری وجود دارد. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود راهبردهای حل تعارض والد- فرزند مادران دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، راهبردهای حل تعارض والد، فرزند، ناتوانی یادگیری
  • محسن محمدعلی لواسانی، هادی کرامتی *، پروین کدیور صفحات 91-109
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری بر سازگاری اجتماعی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان با اختلال خواندن انجام شد. این پژوهش از نوع کاربردی با روش تجربی، با پیش آزمون- پس آزمون است.جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان نارساخوان مقطع اول، دوم و سوم ابتدایی مراجعه کننده به دو مرکز اختلال یادگیری آموزش وپرورش منطقه شش شهر تهران در سال 1396-1395 تشکیل می دادند. از این جامعه با توجه به هدف پژوهش، نمونه ای به حجم 30 نفر شامل دو گروه 15 نفره (گروه آزمایش و گروه کنترل) به کمک آزمون خواندن و نارساخوانی کرمی نوری و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به گروه آزمایش جلسات بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری در ده جلسه (هر جلسه 90 دقیقه، سه روز در هفته) و یک روز در میان آموزش داده شد. گروه کنترل در این مدت مداخله ای دریافت نکردند. هر دو گروه قبل و بعد از اجرای آزمایش به پرسشنامه سازگاری اجتماعی کالیفرنیا و پرسشنامه سازگاری تحصیلی کلارک و همکاران پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش های آماری نظیر میانگین، انحراف استاندارد، آزمون های بررسی مفروضه ها و تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. تحلیل حاکی از آن است که آموزش بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری بر سازگاری اجتماعی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان با اختلال خواندن در سطح معناداری تاثیر دارد. بنابراین این شیوه درمانی می تواند نقش قابل توجهی در افزایش مهارتهای اجتماعی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال خواندن داشته باشد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی، رفتاری، سازگاری اجتماعی، سازگاری تحصیلی، اختلال خواندن
  • مسعود مرادی *، اسماعیل صدری دمیرچی، نسیم محمدی صفحات 110-129
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روش درمانی حساسیت زدایی به واسطه حرکات چشم و بازپردازش بر تنظیم شناختی هیجان و اضطراب امتحان دانش آموزان دارای اختلال یادگیری انجام گرفت. روش پژوهش به شیوه ی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه ی دانش آموزان ناتوان یادگیری شهر اردبیل در نیمه دوم سال 1394 تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل ( 15 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 7 جلسه برنامه درمانی حساسیت زدایی به واسطه حرکات چشم و بازپردازش دریافت نمودند. . برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان و پرسشنامه ی اضطراب امتحان اسپیلبرگر استفاده شد. داده ها با روش آماری کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که فرضیه ی پژوهش مبنی بر تاثیر برنامه درمانی حساسیت زدایی به واسطه حرکات چشم و بازپردازش بر تنظیم شناختی هیجان و اضطراب امتحان دانش آموزان ناتوان یادگیری مورد تائید قرارگرفته است و دانش آموزان ناتوانی یادگیری گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان ناتوان یادگیری گروه کنترل در پس آزمون به طور معناداری، تنظیم شناختی هیجان منفی و اضطراب امتحان کمتری داشتند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که برنامه درمانی حساسیت زدایی به واسطه حرکات چشم و بازپردازش در تنظیم شناختی هیجان و اضطراب امتحان اثربخش است.
    کلیدواژگان: روش درمانی حساسیت زدایی به واسطه حرکات چشم و بازپردازش (EMDR)، اضطراب امتحان، تنظیم شناختی هیجان، ناتوانی یادگیری
  • زهرا وفا، فریده سادات حسینی * صفحات 130-160
    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روش آموزشی فنوگرافیکس در عملکرد خواندن دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی است. پژوهش حاضر با استفاده از طرح آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون و دوره پیگیری با گروه کنترل معادل انجام شد. به این ترتیب از میان دانش آموزانی که با توجه به نظر معلمان و تصریح علائم نارساخوانی به مرکز اختلال یادگیری معرفی شدند،40 دانش آموز پایه دوم ابتدایی دارای نارساخوانی انتخاب شد. پس از اجرای آزمون های تشخیصی شامل آزمون هوشی وکسلر کودکان، آزمون ADHD و آزمون اختلال سلوک، که توسط همکاران روان سنج مرکز اختلالات انجام گرفت، تعداد 30 آزمودنی (12دختر و18 پسر) نارساخوان به منظور اقدامات آزمایشی (10نفر گروه اول،10 نفر گروه دوم و10 نفر گروه کنترل) به شیوه تصادفی جایدهی شدند. پس از اجرای پیش آزمون در هر سه گروه، گروه آموزشی اول به مدت 12 جلسه، تحت آموزش فنوگرافیکس قرار گرفت، گروه آزمایشی دوم به وسیله روش های درمانی در مرکز اختلالات یادگیری شهر بوشهر آموزش دیدند و گروه گواه هیچ گونه آموزش ویژه ای دریافت نکرد. در هر گروه آزمایشی، پس از اتمام آموزش، پس آزمون و آزمون پیگیری پس از گذشت چهار ماه به اجرا در آمد. در پایان داده های بدست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس ناپارامتریک مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت، نتایج حاکی از آن بود که مداخله روش فنوگرافیکس، سبب افزایش توانایی مهارت آگاهی واجی (جایگاه صدا در کلمه) و مهارتهای ترکیب و تجزیه که از مهارت های پایه و ضروری خواندن است، گردید. همچنین کاربرد این روش آموزشی موجب پایداری اثرات درمان (پس از گذشت 4 ماه) در این گروه از دانش آموزان گردید. بر اساس نتایج این پژوهش، می توان از روش آموزش فنوگرافیکس برای کمک به کودکان نارساخوان در مقطع ابتدایی بهره گرفت.
    کلیدواژگان: فنوگرافیکس، نارساخوانی، اختلال یادگیری، عملکرد خواندن، دانش آموزان
|
  • M. Esmaeili, M.A. Mohammadifar *, A. Mohammad Rezaei Pages 7-34
    The aim of this study is determining the effectiveness of Lohe-Danesh math multimedia on improving the performance of students based on constructive view and principles of multimedia design. Its methodology is semi-experimental including pre-test and post-test designs on the control group. The research population consists of all the third grade female students of 10th district of ministry of education in Tehran with math learning disabilities within the years of 2016 to 2017. Using random clustering method, 20 students were chosen for the experimental group and 20 students for the control group whose IQ domain ranged from 85 to 115. The experimental group was trained with multimedia software in 41 sessions. Each session lasted 81 days. The teaching method for the experimental group was the educational software, and for the control groups the traditional teaching method (without using educational software). For collecting data, K Math’s mathematical test was used. For analyzing the research hypothesis, multivariate and single variant covariance analysis is used. The results indicate that teaching math with the use of multimedia software is effective for math performance of the students (p > 0.05). It is proved better than the traditional educational methods for teaching math to the students with learning disabilities.
    Keywords: multimedia software education, constructive view, math performance, learning disability
  • T. Emami *, M. Sohrabi, F. Keihani, S. M. Hoseini Pages 35-56
    The aim of the study is to investigate the effect of the selected motor program of SPARK on self-concept and motor skills in children with learning disabilities. Thirty students were selected by cluster sampling method among all second-grade elementary school students in learning disorders centers of Mashhad. The participates were randomly divided into two equal control and experimental groups. Experimental group practiced in the exercise program for 12 sessions, three times per week and 45 minutes per session. The control group performed their usual activities. Piers-Harris Children’s Self-Concept Scale and Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency were used in order to evaluate the subjects. The results of covariance analysis showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in the total score of self-concept, motor proficiency and fine and gross motor skills (p
    Keywords: Learning disabilities, Self, concept, Motor skills, SPARK program
  • H. Heidari *, A. Zare, M. Mohammadi Pages 57-76
    The purpose of this research was to consider the effectiveness of game therapy on improvement of concept learning and problem-solving in math. The research method was a quasi-experimental, pre-test and past-test with a control group. In this experimental research, 60 female students of second elementary level from Qom city who received scores of lower than average in continuous performance test of Razold (1995) and problem-solving test of Golparvar (2008), were chosen by stratified random sampling and were divided into one experimental group (N=30) and one control group (N=30). After pre-test, the experimental group received game therapy for 28 sessions of 45 minutes. The control group continued the traditional methods. The data were analyzed using descriptive statistics of mean, standard deviation and multivariate covariance analysis (MANCOVA) by means of SPSS software. The findings demonstrated that there was a meaningful difference between two groups in favor of the experimental group regarding both variables. As a result, education on the basis of game therapy can be effective on improving of math concept learning and ability of problem-solving in students with learning disability in math.
    Keywords: Math learning disability, game therapy, math concept, problem, solving
  • Y. Rezapour Mirsaleh, M. Esmaeelbeigi *, M. Delavari Pages 77-90
    The aim of the present study was to determine the effectiveness of intervention based on acceptance and commitment in parent-child conflict resolution strategies in mothers of students with learning disabilities. The population consisted of all pre-school students with learning disabilities referring to the learning disruption center of Meybod city. By available sampling method, 22 mothers of these students were selected and randomly assigned to the control and experimental groups. In the experimental group, participants received 8 two-hour admission and commitment training sessions and the control group received no intervention. Data collection was performed by the Parent-Child Conflict Questionnaire Murray A. Strauss (2002). Data were analyzed by the analysis of variance with repeated measurement. Based on the results, it can be said that eeffectiveness of intervention based on acceptance and commitment in decreasing the parent-child conflicts has a positive and meaningful effect on the mothers of students with learning disorder.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Parent, child conflict resolution strategies, learning disability
  • M. Lavasani, H. Keramati *, P. Kadivar Pages 91-109
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy on social adjustment and educational adaptability of students with reading disorder. This is an applied research with an experimental method, with control group and experimental group. The design of this research is a pretest-posttest experimental design with random assignment. The statistical population of the study consisted of dyslexic students of the first, second, and third grade elementary dyspareunia who referred to two centers of learning disability in the sixth district of Tehran in 2016-2017. From this population, according to the purpose of the study, a sample size of 30 people, including two groups of 15 (experimental and control group), were randomly selected by means of dyslexia test (n=30). To the experimental group, cognitive-behavioral therapy game sessions were taught in ten sessions (90 minutes each session, 3 days a week) and one day. The control group did not receive an intervention during this period. Both groups responded to the California Social Adaptation Inventory and the Academic Adjustment Questionnaire, before and after the implementation of the test. Data were analyzed using statistical methods such as mean, standard deviation, assumptions testing and analysis of covariance. The results showed that learning play therapy based on cognitive-behavioral approach has a significant effect on social adjustment and educational adaptability of students with reading disorder at a significant level of P
    Keywords: Cognitive, Behavioral Play therapy, Social Adjustment, Academic Adjustment, Reading Disorder
  • M. Moradi *, E. Sadri Damirchi, N. Mohammadi Pages 110-129
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) on cognitive emotion regulation and test anxiety in students with learning disabilities. The research method was semi-experimental with pretest-posttest design and a control group. The statistical population of study included all of the students with learning disabilities in Ardabil city in the second half of 2015 year, from which, using available sampling, 30 students were selected and randomly assigned to the experimental group (n=15) and control group (n=15). The experimental group had received 7 sessions of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) program. Cognitive emotion regulation questionnaire and test anxiety questionnaire were used to data gathering. Data were analyzed by multivariable co-variance test. Result showed that the eye movement desensitization and reprocessing training had been effective on cognitive emotion regulation and test anxiety in students with learning disabilities in the experimental group (P
    Keywords: Eye Movement Desensitization, Reprocessing (EMDR), Test Anxiety, cognitive emotion regulation, Students with learning disabilities
  • Z. Vafa, F.S. Hoseini * Pages 130-160
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of phono-Graphix method on reading performance of dyslexia elementary school students. The present study was carried out using a pre-test and post-test and follow-up phase with an equivalent control group. Statistical population included 30 dyslexic students who had referred to Boshehr's LD center. Using random sampling, 30 children were selected as the final sample and were randomly divided into two experimental and control groups (10 students to phono graphix method, 10 students to LD center method and 10 students to control group). After the intervention, the post-test was used in each group and the follow-up test was conducted 4 months after the end of intervention in phono-graphix group. Data was analyzed using non-parametric ANCOVA analysis (analysis of variance on the remaining values of non-standard). The results showed that phono-graphix intervention method increases the ability of phonemic awareness (the sound of the word) and the skills of segmentation and blending. This training method stabilized the effects of treatment (after four months), that show the effect of this method was instable. Based on the results of this study, we can use the phenographic training method to help dyslexic children in elementary schools.
    Keywords: Phono, Graphix, Dyslexic, Learning disorders, Elementary school student, Reading performance