فهرست مطالب

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین حسن نیا*، مهدی دهقانی صفحه 1
    این روزها، دارائی های یک سازمان نه تنها بر حسب داشته های فیزیکی، بلکه براساس اطلاعاتی که دارند نیز سنجیده می شود. مانند هر دارایی دیگر سازمان، اطلاعات نیز در معرض تهدیدات است. این تهدیدات عبارت اند از حمله از جانب افرادی خارج و یا داخل سازمان که ممکن است بخواهند پدافند غیرعامل (امنیت، ایمنی و پایداری) دارایی های اطلاعاتی در دست سازمان را تحت تاثیر قرار دهند. یکی از تهدیداتی که دارایی های اطلاعاتی در معرض آن است نشت اطلاعات می باشد، تهدیدی که افشای غیرمجاز اطلاعات محرمانه را تشکیل می دهد.
    روش های مختلفی برای نشت اطلاعات وجود دارد؛ بنابراین جهت کاهش خطرات ایجادشده توسط حوادث نشت اطلاعات که ممکن است تصادفی و یا با قصد خرابکاری باشد، ضروری است اطلاعات حساس شناسایی و به نحوی مناسب سازماندهی گردد و با ابزارهای امنیتی معروف به راه کارهای DLP که توسط تامین کنندگان محصولات امنیتی تولید و توسعه داده شده است، محافظت گردد.
    کلیدواژگان: تهدید، پدافند غیرعامل، امنیت، نشت اطلاعات
  • ابوالفضل چمن مطلق*، عباس نجفی پور صفحه 13
    در این مقاله، روشی جدید برای استخراج ویژگی از سیگنال صوت و تشخیص گوینده صدا ارائه شده است که کاربرد وسیعی در علوم جاسوسی و پدافند غیرعامل دارد (بدین صورت که با تشخیص گوینده یک صدای ضبط شده می توان اولا مانع تقلید صدای افراد خاص مانند فرماندهان شد و ثانیا می توان در استراق سمع مکانی که چندین نفر در حال گفتگوی مهمی هستند، گوینده هر صدا را تشخیص داد). در واقع روش ارائه شده، بهبودیافته روش MFCC می باشد. از آن جایی که با توجه به آزمایشات، بیشتر اطلاعات صوت در فرکانس های پایین آن ذخیره می شود و فرکانس های بالای آن اطلاعات تفکیک کننده زیادی ندارد، محققان معمولا ویژگی های صوت را از فرکانس های پایین سیگنال صوت استخراج می کنند. در روش ارائه شده در این مقاله، فیلتر فرکانسی Mel که در روش MFCC استفاده می شود، تغییر و بهبود داده شده و در انتها نتایج روش ارائه شده (MMFCC) با روش MFCC مقایسه شده و بهبود آن اثبات شده است. نتایج حاصله برای 20 گوینده متفاوت موید این است که برای روش بهبودیافته خطی درصد تشخیص گوینده حدود 5/4٪ و برای روش بهبودیافته نهائی حدود 9٪ ارتقاء یافته است.
    کلیدواژگان: جاسوسی، پدافند غیرعامل، تشخیص گوینده، فیلتر Mel، روش MFCC، استخراج ویژگی
  • حدید خلیل زاده خوشخو، صفا خزایی*، میثم عطارزاده صفحه 19
    بی شک مکان یابی صحیح و اصولی جا یگاه های عرضه سوخت، نقش غیرقابل انکاری در افزایش ضریب امنیت شهری دارد و می تواند مخاطرات ناشی از بلایای طبیعی و تهدیدات انسانی را تقلیل دهد. از این رو، مکان یابی جا یگاه های عرضه سوخت، مستلزم توجه به ملاحظات پدافند غیرعامل است؛ که متاسفانه در کشور ما کمتر به چنین عواملی توجه شده است. در این مقاله، معیارهای مکان یابی جایگاه های عرضه سوخت با استفاده از تحلیل مناسبت محیطی استخراج و از طریق فرآیند تحلیل سلسله مراتبی وزن دهی می شوند و سپس با به کارگیری قابلیت های GIS به تحلیل فضایی و شناسایی پهنه های مناسب در منطقه 14 شهرداری تهران به عنوان مطالعه موردی پرداخته می شود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که دو جایگاه پمپ بنزین موجود در منطقه دارای مکان مناسب نمی باشند. در این پژوهش، پهنه های مناسب نیز در قالب یک طرح پیشنهادی برای استقرار جایگاه های سوخت رسانی جدید پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: جایگاه های عرضه سوخت، مکان یابی، پدافند غیرعامل، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • امین قلی زاد، مجید رستمی بهنمیری* صفحه 31
    مخازن ذخیره سوخت از جمله مهم ترین سازه های موجود در مجموعه های صنعتی پالایشگاهی و یا نیروگاهی هستند که ممکن است در معرض انفجارات نظامی و یا غیرنظامی قرار گیرند؛ در نتیجه، بررسی راه های مقاوم سازی این مخازن در پالایشگاه می تواند حائز اهمیت باشد. در این مقاله به بررسی عملکرد دایک بتنی برای کاهش بار انفجار وارد به مخازن پرداخته شده و مشخص گردیده است که دایک با ضخامت 35 سانتی متر و ارتفاع 5 متر و مقاومت 35 مگاپاسکال توانسته است در برابر انفجارناشی از GP500 ایستادگی نموده و درکاهش حداکثر فشار و ضربه تاثیرگذار باشد. در این تحقیق از نرم افزار Autodyn برای انجام مدل سازی و تحلیل استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مخازن فولادی سوخت، بار انفجار، پدافند غیرعامل
  • ابوالفضل اکبرنیا کلاگر*، محمدرضا محزون، محمدرضا هدایتی راد صفحه 41
    مین جزو آن دسته از تسلیحات نظامی محسوب می شود که در صورت به کارگیری در طول جنگ، ماموریت آنها پس از پایان جنگ خاتمه نیافته و همواره عامل تهدید کننده ای به شمار می آید. از این رو کشف و خنثی سازی آن پیش از اینکه سبب بروز حادثه ای شود، یکی از بارزترین مصادیق پدافند غیرعامل می باشد. از طرف دیگر از آنجا که شیوه های رایج کشف مین نیز خود با مخاطراتی مواجه هستند، انتخاب شیوه ای که کمترین خطر را در پی داشته باشد، یکی از مهم ترین ملاحظات پدافند غیرعامل محسوب می گردد. شیوه دمانگاری مادون قرمز غیرفعال که بدون تماس مستقیم با خاک قادر به آشکارسازی مین های مدفون در آن است، یکی از روش های کم خطر و نوین برای کشف مین محسوب می شود.
    در مقاله حاضر برای آشکارسازی مین مدفون در خاک به روش دمانگاری فروسرخ غیرفعال یک قالب کاری شامل مراحل ارتقاء کنتراست، نرم سازی تصویر و کاهش نویز، بخش بندی تصویر و استخراج تصویر مشخصه از یک مجموعه تصویر و تشخیص هدف ارائه گردید که در این قالب کاری از شیوه های پردازش تصویری چون کشش خطی، تعدیل هیستوگرام، فیلترهای شکل شناسی، الگوریتم های بخش بندی آب پخشان مبتنی بر نشانگر و تبدیل کارهونن- لئو (KL) استفاده شده است.
    کلیدواژگان: کشف مین، دمانگاری فروسرخ غیرفعال، شیوه های پردازش تصویر، پدافند غیرعامل
  • محمد اجزاء شکوهی، محمد قنبری*، حسین پورقیومی صفحه 53
    داشتن محیطی امن و مناسب برای زندگی، از ابتدایی ترین و اساسی ترین نیازهای هر انسان محسوب می شود. گسترش سریع جمعیت کره زمین و به دنبال آن افزایش شهرنشینی، سبب تبدیل شدن نواحی و محلات شهری به محل برخورد تضادهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و قومی شده و زمینه های مساعدی را برای بروز ناهنجاری های شهری مانند جرم، جنایت و سرقت فراهم کرده است. پدافند غیرعامل به عنوان یکی از روش های موثر دفاع در مقابل هرگونه تهدید اعم از طبیعی و انسانی، همواره مدنظر اکثر کشورهای جهان قرار داشته و در این میان، مدیریت تهدیدات ناشی از مخاطرات محیطی همواره جزء اهداف اصلی برنامه ریزان بوده است. براساس اصول پدافند غیرعامل، در فرآیند مدیریت مخاطرات، عامل «دفاع» سطوح مختلفی دارد که شامل قبل، حین و بعد از مخاطرات است که کم هزینه ترین و صلح آمیز ترین شیوه دفاع مربوط به قبل از وقوع مخاطرات است. موضوع مکان یابی از اصول اصلی پدافند غیرعامل و جزء اقدامات قبل از بحران می باشد. مکان یابی صحیح مراکز انتظامی علاوه بر ارائه هر چه بهتر خدمات انتظامی و امنیتی به شهروندان، در بحث پدافند غیرعامل بسیار تاثیرگذار است. این امر نیازمند شناسایی نواحی مستعد ارتکاب جرم و استقرار ماموران در مکان های مناسب می باشد. بنابراین، ابتدا محل ها و نواحی جرم خیز شهر کازرون شناسایی شده و سپس با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی «GIS» بهترین مکان ها برای استقرار کلانتری ها مشخص گردیده است. در این پژوهش شش معیار برای مکان یابی کلانتری ها در راستای پدافند غیرعامل به کار گرفته شده که شامل دسترسی به خیابان های اصلی، فاصله از کلانتری های موجود، نزدیکی به نواحی جرم خیز شهر، فاصله از مراکز آموزشی، شیب و نوع کاربری اراضی می باشد. در نهایت، اراضی شهر کازرون بر حسب میزان مطلوبیت به ده دسته از خیلی ضعیف تا خیلی خوب برای استقرار کلانتری ها طبقه بندی شده و پنج مکان جدید جهت ایجاد مراکز انتظامی جدید در شهر کازرون پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: امنیت شهری، مکان یابی، پدافند غیرعامل، کلانتری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر کازرون
  • احمد معدنچی زارع*، حمید دهقانی، کیومرث موسی زاده، سید روح الله تقوی صفحه 63
    یکی از پایدارترین اقدامات پدافند غیرعامل در حوزه راهبردی، استفاده از سازه های زیرزمینی و به خصوص تونل ها می باشد. این تونل ها در مناطق کوهستانی با سرباره های زیاد طراحی و ساخته می شوند. در مقابل، دشمن نیز اقداماتی در جهت توسعه روش های شناسایی این سازه ها انجام می-دهد. همچنین افزایش قابلیت ادوات و تجهیزات تهاجمی، گام بعدی دشمن می باشد. موضوع این تحقیق، بررسی، ارزیابی و مدل سازی میزان کارایی فناوری های ژئوفیزیکی در حوزه آشکارسازی تاسیسات زیرزمینی می باشد. روش های هواپایه و فضاپایه، بیشتر مورد نظر دشمن می باشد. احداث و استفاده از چنین فضاهای زیرزمینی، اثرات متفاوتی را بر پارامترهای سطح و زیر سطح زمین می گذارند. با استفاده از مدل سازی، توان شناسایی فناوری های مختلف ژئوفیزیکی در آشکارسازی اشیاء، اهداف و تاسیسات زیرزمینی مورد ارزیابی قرار می گیرد. در پایان، راهکارهای مقابله (استتار، اختفا و فریب) با شناسایی تاسیسات زیرزمینی توسط این فناوری ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تاسیسات زیرزمینی، سنجنده های ژئوفیزیکی، استتار، اختفا
  • معرفی کتاب
  • ترجمه: مهندس داود مجیدی صفحه 77
|
  • M. H. Hasan Nia*, M. Dehghani Page 1
    Nowadays, the assets of an organization are assessed not only through physical possessions but also by the information they have. Information is prone to threat as are the other assets of every organization. These threats include attack from outsiders or insiders who may intend to affect the passive defense (security, safety and survivability) of the information assets an organization possesses. One of the threats to which information assets are exposed to is information compromise, the threat that causes unauthorized disclosure of confidential information. There are various ways for information compromise, therefore; it is necessary to identify and properly organize sensitive information in order to reduce the threats made by the information compromise events. The sensitive information should be protected using security tools known as DLP methods that are developed by security providers.
    Keywords: Threat, Passive Defense, Security, Information Compromise
  • A. Chaman Motlagh*, A. Najafi Pour Page 13
    In this article, a new method is introduced for extracting features from vocal signals and discriminating speakers, which has a vast application in spy operations and passive defense sciences (for example; not only by using this method, it is possible to prevent the imitation of particular people’s voice such as commanders but also the detection of every speakers’ voice when eavesdropping the place where a number of people are discussing an important matter can be made possible). The introduced method is the improved version of MFCC method. Experimental studies say that the most useful information of vocal signals is in their low frequencies and their high frequencies are not useful in speaker recognition procedures. The method introduced in this article, the Mel frequency filter which is used in MFCC, is changed and improved. The results of MFCC and the proposed method are compared for 20 speakers and the speaker recognition percentage has improved approximately 4.5% for the linear and 9% for the exponential proposed methods.
    Keywords: Spying, Passive Defense, Speaker Recognition, Mel Filter, MFCC Method, Feature Extraction
  • H. Khalil Khosh Khoo, S. Khazaie*, M. Attar Zadeh Page 19
    Without a doubt, proper and accurate site selection play an undeniable role in increasing urban safety rate and it can decrease the hazards of human threats and natural disasters. Hence, site selection of the urban gas stations requires great attention to passive defense considerations which has been ignored in Iran. In this paper, criteria for the urban gas station site selection are deduced based on appropriate analysis of environment and are weighted using the analytical hierarchical process (AHP). Afterwards, using the capabilities of GIS, spatial analysis and identification of the suitable areas in region14 of Tehran municipality are accomplished as a case study. The results of this study show that, the location of two existing gas stations has not been properly determined in the region. Moreover, in this study, a proposal for the establishment of zones for the new gas stations is presented.
    Keywords: Site Selection, Urban Gas Stations, Passive Defense, Analytical Hieratical Process
  • A. Gholizad, M. Rostami Bahanmiri* Page 31
    Fuel storage tanks are among the most important structures present in refinery industrial complexes or power plants that might be exposed to military or non-military explosions. As a result, examining the methods of hardening these tanks in refineries can be of paramount importance. This article deals with the study of concrete dike to minimize the blast load exerted on these tanks and it was realized that dike with a thickness of 35 centimeters and a height of 5 meters and resistance of 35 mega-Pascal could withstand an explosion resulted from GP500 and be effective in reducing maximum pressure and impact. This article uses the Autodyn software for modeling and analysis.
    Keywords: Steel Fuel Tanks, Blast Load, Passive Defense
  • A. Akbar Nia Kalagar *, M. R. Mahzoon, M. R. Hedayati Rad Page 41
    Landmine are considered as those military weapons that when used during a war, their mission is not accomplished after the war and will always be a threatening element. Thus detection and neutralization of landmine before it causes an insident is one of the most evident examples of passive defense. On the other hand, since common methods of landmine detection face many risks, therefore selection of a method that has the lowest risk, is one of the main considerations of passive defense. Passive Infrared thermography technique which can detect buried landmines without direct contact with the soil, is one of the new and safe methods of landmine detection.In the present paper, to detect landmines, we presented a method which contains different stages of contrast stretching, image smoothing, noise reduction, image segmentation, extraction of feature image from a sequence of images and object identification. In this regard some of the image processing techniques such as linear stretching, histogram equalization, morphological filters, watershed segmentation method based on markers and Karhunen-Leove transformation have been used.
    Keywords: Landmines Detection, Passive Infrared Thermography, Image Processing Techniques, Passive Defense
  • M. Ajzae Shokoohi, M. Ghanbari *, Hossein Pour Ghayumi Page 53
    Having a safe and appropriate place to live is considered among the most primitive and essential needs of every human. The expansion of the Earth population followed by increased urban life has turned city districts and neighborhoods into a place of social, cultural and ethnic conflicts and has contributed to setting the stage prone to the emergence of urban abnormalities such as crime, delinquency and theft. The passive defense, as one of the effective ways of defense against any kinds of threat including natural and human, has always been noticed by the countries of the world. In this regard, the threat management caused by environmental hazards has always been a major objective of planners. According to the principles of passive defense, in the process of hazards management, the defense element has various levels which include before, while and after the hazards that are the most cost effective and peaceful way of defense related to the pre-occurrence of hazards. The issue of site selection is one of the main principles of passive defense and considered as a pre-crisis measure. The proper site location of police centers, not only provides better police services to citizens but also is very impressive in the subject of passive defense. This requires the identification of high crime areas and deployment of agents at proper locations. Therefore; the high crime areas of the City of Kazeroon are first identified and then using the Geographic Information System (GIS), the best locations to deploy police stations are determined. In this paper, six criteria for the site location of police stations in accordance with passive defense are used which include access to main streets, the distance between the existing police stations, proximity to high crime areas of the city, distance from training centers, slope and the kind of land utilization. And finally, the lands of Kazeroon are categorized, according to optimality, into ten groups ranging from weak to very good in order to deploy police centers and five new locations to establish new police centers in the City of Kazeroon are proposed, as well.
    Keywords: Urban Security, Site Location, Passive Defense, Police Station, Geographic Information System, the City of Kazeroon
  • A. Madanchi Zare, H. Dehghani, K. Mousa Zadeh, S. R. Taghavi Page 63
    One of the most sustainable measures of passive defense in the strategic domains is to employ buried structures, in particular, tunnels. These tunnels are designed and built in mountain regions with high burms. On the other side, the adversary can take countermeasures to develop their detection methods of these structures. Also increasing the capabilities of their offensive instruments and equipments is their next step.The subject of this study is to investigate, evaluate and model the effectiveness of geophysical detection technologies of buried facilities. Airborne and space based methods are mostly attractive by the adversary. Construction and using these underground spaces, apply different effects on parameters of surface/subsurface of the earth. Using modeling, the Identification capabilities of different geophysical technologies in detecting objects, targets and underground facilities are assessed. In conclusion, the countermeasure methods (Camouflage, Concealment and Deception), have been presented using detection of underground facilities via these technologies.
    Keywords: Underground Facilities, Geophysics Sensors, Camouflage, Concealment