فهرست مطالب

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی کریمی*، محمود صالح اصفهانی، محمدرضا حسنی آهنگر، بهزاد علیزاده صفحات 1-9
    در محیط های گسترده فراسازمانی، برقراری اعتماد در میان سرویس های توزیع شده، به یک نیاز اساسی تبدیل شده است. کنترل دسترسی و تامین امنیت داده ها، از چالش های اساسی در این محیط ها محسوب می شود. مدل های کنترل دسترسی سنتی، با توجه به تعدد سیاست های امنیتی در محیط های فراسازمانی، به تنهایی پاسخ گوی نیازهای امنیتی این محیط ها نیست. یک رویکرد امیدبخش برای برقراری اعتماد و تعاملات امن بین موجودیت ها در چنین محیط هایی، رویکرد مذاکره اعتماد است. در این مقاله، برای غلبه بر چالش های مذکور، یک مدل کنترل دسترسی جدید با رویکرد پدافند غیرعامل، مبتنی بر سازوکارهای مذاکره اعتماد در بستر معماری استاندارد XACML پیشنهاد شده است. کارآیی و انعطاف پذیری مدل پیشنهادی، نشان می دهد که کاربرد پذیری آن برای توسعه تعاملات الکترونیکی در محیط های فراسازمانی بسیار مناسب است.
    کلیدواژگان: کنترل دسترسی، مذاکره اعتماد، معماری XACML، سیاست های امنیتی
  • سید شکور عطایی، سید ضیاءالدین قاضی زاده فرد صفحات 11-19
    در عصر کنونی، تهدیدها و خطرها فقط نظامی نبوده بلکه دسترسی سازمان های رقیب و بیگانه به دانش و تجارب سازمان ها نوعی تهدید و خطر احتمالی می باشد. با نگاهی مبتنی بر منابع به سازمان درمی یابیم که منابع تنها زمانی برای ما ارزشمند هستند که باعث رشد کارایی شده و امکان سرمایه گذاری در فرصت ها و مقابله با تهدیدها را برای ما ایجاد کنند. کارآمدترین روش در مقابل انواع تهدیدهای دشمن، استفاده از فرایندهای مدیریت دانش در اصول پدافند غیرعامل است که به کارگیری آن باعث حفاظت از تاسیسات حیاتی، سرمایه های دانشی و کاهش اثربخشی تهدیدها خواهد بود. در این پژوهش سعی شده است اهمیت و جایگاه منابع انسانی به عنوان عنصر اصلی و مشترک مدیریت دانش و پدافند غیرعامل مورد بررسی قرار گرفته و ضمن ارائه الگوی به کارگیری مدیریت دانش در پدافند غیرعامل و نقش منابع انسانی به عنوان یک عنصراصلی و مشترک، به این نتیجه برسد که بهره گیری از مدیریت دانش، نقش موثری در موفقیت پدافند غیرعامل دارد. بنابراین به ضرورت تلفیق مدیریت دانش و پدافند غیرعامل پرداخته شده است، که با به کارگیری الگوی یادشده از طریق ایجاد و استقرار سیستم مربوط می توان از اتلاف هزینه، زمان، دوباره کاری و آسیب ها جلوگیری کرده و نسبت به حفظ دانش و تجارب متخصصان سازمان با تعیین سطح امنیتی مناسب اقدام کرد.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، الگو، دانش، مدیریت دانش، پدافند غیرعامل
  • محسن رنجبر، حسن حسینی امینی*، مریم حمزه نیستانی صفحات 21-30
    راه های ارتباطی، از مهم ترین عناصر در افزایش یا کاهش آسیب پذیری یک شهر می باشند. تعدد مسیرهای دسترسی شهر، بر کاهش میزان آسیب پذیری و کاهش تلفات، تاثیر به سزایی خواهد داشت. این پژوهش بر آن است تا با استفاده از آمار و اطلاعات موجود در خصوص میزان آسیب پذیری معابر شهری منطقه 10 شهرداری تهران، به کنکاش در ارتباط با سطح آسیب پذیری بافت شهری به تناسب سلسله مراتب شبکه معابر در ارتباط با زلزله از دیدگاه پدافند غیرعامل بپردازد. اصولا پدافند غیرعامل در شهرها با مراکز ثقل یا آسیب پذیر شهرها ارتباط تنگاتنگی داشته و یکی از مهم ترین گام ها در فرآیند طرح ریزی اقدامات دفاع غیرعامل، اولویت بندی و طبقه بندی اهمیت مراکز ثقل براساس مقادیر و شاخص های کمی و کیفی می باشد. از آن جایی که رویکرد مدیریتی و نحوه مقابله با خطر در شهرها بایستی رویکرد پیشگیرانه بوده و نه منفعل، بدین منظور در این پژوهش از رویکرد پدافند غیرعامل استفاده شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی می باشد و رویکرد حاکم بر این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات عمدتا کتابخانه ای و با توجه به نوع تحقیق، از مطالعات میدانی (مصاحبه) نیز استفاده شده است؛ همچنین از روش ماتریسی برای بررسی انطباق مکانی منطقه 10 شهرداری تهران با اصول پدافند غیرعامل استفاده گردیده است. آسیب پذیری انسانی در برابر زلزله با توجه به انبوهی تراکم جمعیت این منطقه، ساخت وسازهای متراکم و نتایج حاصل از روش ماتریسی کارور و نمودار حاصل از آن، در سطح بالایی قرار دارد. پس از تحلیل های انجام شده بر مبنای روش ماتریسی کارور و ارزیابی کلیه معابر داخل منطقه 10 و نتایجی که نمودارهای (1) تا (9) بیانگر آن بودند، می توان به اهمیت معابر موجود در این منطقه پی برده و به بررسی به کارگیری اصول پدافند غیرعامل در این معابر پرداخت.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، زلزله، منطقه 10 شهرداری تهران، معابر شهری
  • سید محمد جواد فروغی مقدم *، سید محمد قاضی میرسعید صفحات 31-39
    شمار زیادی از پل ها در زلزله های اخیر دچار خرابی شدید شده اند. در این میان، پل های بزرگراهی مورب، با توجه به شکل مودی غالب آن ها که پیچش عرشه با جابجایی های بزرگ در گوشه های عرشه می باشد، بیشتر به چشم می خورند. بنابراین، تاثیر حضور کلید برشی در این نوع از پل ها واضح تر می باشد. میزان جابجایی جانبی گوشه های عرشه، دوران عرشه و همچنین تقاضای لرزه ای کلید های برشی مستقر بر روی کوله های پل مورب در مقایسه با پل مستقیم، از اهداف این مطالعه می باشد. بنابراین بررسی رفتار این سازه ها تحت اثر انفجار و ارائه روش های نوین طراحی، از ارکان مهم پدافند غیرعامل می باشد. لذا رفتار غیرخطی پل مدنظر، تحت اثر انفجار برای سناریو های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. برای نیل به این هدف، مدل غیرخطی پل مورب به همراه کلیدهای برشی در نرم افزار OpenSEES ارائه می گردد. مشاهده می شود که کلیدهای برشی نقش عمده ای در جذب انرژی عرشه پل و در نتیجه، کاهش دوران عرشه در این گونه از پل ها دارند.
    کلیدواژگان: پل بزرگراهی بتنی، پدافند غیرعامل، کلید برشی، انفجار، تقاضای لرزه ای
  • غلامرضا جلالی فراهانی، سید محمدرضا سیدطالبی، سید بهشید حسینی، سید جواد هاشمی فشارکی صفحات 41-50
    بنا به تجربه و اعتقاد بسیاری از کارشناسان صنعتی، یکی از مهم ترین بخش های مراکز صنعتی، بخش مونتاژ می باشد. در سال های اخیر، رویکرد عمده مراکز صنعتی موفق، شکل دهی هسته های کوچک و توجه ویژه به عملکرد مونتاژ صنعتی بوده است. از طرفی ایجاد چنین فضاهایی دربردارنده صرف هزینه های زیادی بوده، لذا توجه به مبانی طراحی معماری فضاهای امن صنعتی با عملکرد مونتاژ، علاوه بر ایجاد ارزش افزوده قابل توجه در زمان تولید و مواجهه با تهدیدات، جزو نیازمندی های اصلی مراکز صنعتی حساس و حیاتی محسوب شده و نیازمند تمهیداتی جدی می باشد. در این مقاله سعی گردیده با توجه به عملی- کاربردی بودن تحقیق و براساس روش توصیفی تحلیلی از طریق پرسشنامه و استفاده از نظرات خبرگان، به بررسی مبانی طراحی معماری فضاهای امن صنعتی با عملکرد مونتاژ در برابر تهدیدات از منظر پدافند غیرعامل با نگاه تحلیلی و نقادانه پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مبانی، طراحی معماری، فضاهای امن صنعتی، مونتاژ، تهدیدات، پدافند غیرعامل
  • سجاد فردوسی*، پری شکری فیروزجاه صفحات 51-62
    امروزه به دنبال رشد مداوم جمعیت شهرنشین و هم چنین افزایش مخاطرت طبیعی، تقویت تاب آوری شهرها امری ضروری بوده و می بایست به منظور کاهش آسیب پذیری، به عنوان بخشی مهم در طرح های توسعه شهری لحاظ گردد. در این راستا این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف اولویت بندی ساماندهی معابر به لحاظ تقویت تاب آوری آن ها جهت کاهش آسیب پذیری در برابر مخاطرات طبیعی تدوین یافته است. در این پژوهش، بخشی از بافت مرکزی شهر دامغان به عنوان نمونه، مورد مطالعه قرار گرفته است. در این زمینه معیارهای تاثیرگذار بر تاب آوری معابر براساس مطالعات و بررسی های انجام پذیرفته، استخراج گردیده و بر مبنای آن ها هریک از معابر امتیازدهی گردیدند و در پایان براساس مجموع امتیازات و هم چنین وزن معیارها، کلیه معابر دسته بندی گردیده که با توجه به آن می توان اولویت بندی هریک از معابر را جهت ساماندهی بیان نمود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، شهر، مخاطرات طبیعی، آسیب پذیری، معابر
  • حبیب الله اعلمی* صفحات 63-74
    تامین برق مراکز حساس نظامی در شرایط بحرانی، از معیارهای مهم پدافند غیرعامل است. افزایش قابلیت اطمینان شبکه قدرت، رفع کمبود تولید در ساعات اوج مصرف و رفع گرفتگی خطوط انتقال، از جمله عوامل ایجاد و توسعه برنامه های پاسخ گویی بار می باشد. در این مقاله، برنامه ریزی تصادفی مشارکت واحدها با درنظرگرفتن ذخیره گردان ژنراتورها و ذخیره تامین شده از سوی بار تحت برنامه پاسخ گویی بار اضطراری و برنامه زمان استفاده ارائه شده است. در مدل پیشنهادی، جهت درنظرگرفتن شرایط بحرانی، از برنامه ریزی تصادفی دومرحله ای استفاده شده است. همچنین کارایی مدل پیشنهادی بر روی یک شبکه نمونه که دارای مصرف کنندگان خاص نظامی، اداری، صنعتی و خانگی می باشد، مورد آزمایش قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که برنامه های پاسخ گویی بار تاثیر به سزایی بر افزایش امنیت و قابلیت اطمینان سیستم قدرت و مصرف کنندگان حساس آن خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پاسخ گویی بار، امنیت شبکه های قدرت، پدافند غیرعامل، قابلیت اطمینان
  • مصطفی امینی مزرعه نو، الیار کاوسیان* صفحات 75-81
    امروزه فضاهای زیرزمینی به عنوان فضاهای ایمن برای مقاصد مهندسی و نظامی شناخته شده اند. یکی از تهدیدات عمده مورد بررسی در بحث پدافندی، بحث انفجار در فضاهای زیرزمینی می باشد. در مقاله حاضر به بررسی زون پلاستیک حاصل از انفجار TNT بر روی یک تونل زیرزمینی در توده سنگ توف پرداخته می شود. انفجار TNT با استفاده از نرم افزار عددی FLAC3D بررسی شد و نتایج حاصل از تحلیل عددی با نتایج حاصل از روش PPV مقایسه شد و در اثر این مقایسه مشخص شد که زون خطر حاصل از بررسی، عددی بیشتر از مقادیر به دست آمده از روش PPV می باشد که می تواند منجر به دقت و ایمنی بیشتر در طراحی فضاهای ایمن زیرزمینی گردد.
    کلیدواژگان: انفجار، زون تخریب، مدل سازی، روش PPV
|
  • A. Karimi*, M. Saleh Esfahani, M. R. Hasani Ahangar, B. Alizadeh Pages 1-9
    In broad cross-organization environments, establishing trust among distributed services, has become a basic need. Access control and provision of data security, are notable challenges in these environments. Due to different security policies in inter-organizational environment, traditional access control mechanisms are often unable to satisfy users security requirements. Trust negotiation is a crucial and promising approach in trust establishment and secure interactions between entities for which there is no pre-existing knowledge or experience. In this paper, a new access control model with passive defense approach based on trust negotiation mechanisms with XACML standard architecture to overcome aforementioned challenges is proposed. The model can overcome aforementioned challenges by obtaining necessary level of trust for users before processing their requests to access designated resources. Performance and flexibility of our model show that its applicability is more convenient for development of einteractions over the internet.
    Keywords: Access Control, Trust Negotiation, XACML Architecture, Security Policies
  • S. Sh. Ataei, S. Z. Ghazizadehfard Pages 11-19
    In recent era، threats and risks are not only military but rather the access of competitor and foreign organizations to knowledge and experience of them can also be a kind of threat and risk. With respect to resources of organization، we realize that resources are valuable for us only when they cause efficiency increase and provide us with possible investment in opportunities and confronting with threats. The most efficient method of encountering various kinds of enemy threats، is employing the process of knowledge management in principles of passive defense whose employment will contribute to protecting vital installation،intellectual assets and reducing threat effectiveness. In this research، significance and place of human resources as a main and common element of knowledge management and passive defense will be discussed، and in addition to presenting the knowledge management utilization model in passive defense and the role of human resources as a common and major element، authors conclude that employing knowledge management plays an effective role in the success of passive defense. Therefore; they deal with the necessity of the combination of knowledge management and passive defense with the usage of above model to establish a system to save expenses، time، duplication and prevent damages along with the protection of experts'' knowledge and experience of organization along with the determination of a suitable security level.
    Keywords: Human Resources, Model, Knowledge, Knowledge Management, Passive Defense
  • M. Ranjbar, H. Hosseini Amini*, M. Hamze Neiestani Pages 21-30
    Communication paths are one of the most important elements in increasing or decreasing the vulnerability in a city. The abundance of access routes has significant impacts on the vulnerability mitigation and the number of casualties. This research is intended to find a relation between hierarchy of street network and earthquake، by using existing data about vulnerability of urban streets for district 10 of Tehran from passive defense viewpoint. This research is intended to find a relation between hierarchy of street network and earthquake، by using existing data about vulnerability of urban streets for district 10 of Tehran from passive defense viewpoint. In principle، passive defense in cities and centers of gravity or vulnerable centers of cities has close relations andis considered as one of the important steps in planning passive defense measures، prioritizing and classifying the significance of centers of gravity based on qualitative and quantitative criteria. Since the managerial approach and method of countering danger in cities should be preventive but not reactive type، therefore، this article is intended to use a passive defense approach. The present research is of applied type and the approach governing this research is analytical descriptive. The method of information collection is mainly documentary and interview and also according to research type، matrix method for local conformity district 10 of Tehran municipality is used from passive defense viewpoint. Human vulnerability against earthquakes، based on population density of the district، dense construction and results obtained from user matrix and its resultant chart are of high level. Having conducted analyses based on user matrix method and assessment of pathways inside district 10 and the results shown by charts 1 and 9، we can realize the significance of the existing pathways in this district and we will study the passive defense principles in these pathways، as well.
    Keywords: Passive Defense, Earthquake, District 10 of Tehran Municipality, Urban Pathways
  • S. M. J. Foroghi Moghadam*, S. M. Ghazi Mirsaeid Pages 31-39
    A large number of bridges have been affected and damaged in the recent earthquakes. Among then skewed Highway bridges with their principal mode commonly as rotation of deck with large displacement at deck corners، cosiderably stand out. Therefore، the effect of presence of shear keys will be much clearer in this type of bridges. Lateral displacement of corners as well as deck rotation and seismic demand of external shear keys in skewed bridge versus straight bridge are investigated in this study. Dynamic behavior of this structures subjected to blast، and presentation of new design methods are very important in passive defense. Then dynamic behavior of the bridge subjected to three blast scenarios is monitored. To achieve this، a finite element model of an existing bridge structure with shear key، is developed in the structural analysis software Open System for Earthquakes Engineering Simulation (Open SEES). It is concluded that shear keys can dissipate energy of the deck and reduce deck rotation، in this type of bridges.
    Keywords: Concrete Highway Bridge, Passive Defense, Shear Key, Blast, Seismic Demand
  • Gh. R. Jalalifarahani, S. M. R. Seyedtalebi, S. B. Hosseini, S. J. Hashemifesharaki Pages 41-50
    According to the experience and beliefs of many industrial experts، assembly is one of the most important parts of industrial centers. In recent years، the approach of many major successful industrial centers has been forming small cells based on the industrial assembly functions. Moreover، establishing such places necessitates high costs، therefore; taking the principles of architectural design of secure industrial spaces with assembly functions into consideration، it contributes not only to considerable added value at the time of production and encountering threats، but also it is considered as major requirement of vital and important industrial centers which requires serious provisions. This article is intended to study the principles of architectural design of secure industrial spaces against threats using an analytical and descriptive method and incorporating expert ideas and questionnaires، from passive defense perspectives with a critical and analytical view.
    Keywords: Architectural Design, Secure Industrial Spaces, Assembly Yield, Threats, Passive Defense
  • S. Ferdowsi*, P. Shokri Firoozjah Pages 51-62
    Today، following the continued growth of urban population and increasing natural hazards، strengthening the resiliency of cities is essential and in order to mitigate vulnerability، it should be taken into account as an important part of urban development projects. In this regard، this study has been developed with a descriptive-analytical methodaimed at prioritizing the organization of streets in terms of strengthening their resiliency to reduce vulnerability to natural hazards. In this study، part of the central city of Damghanhas been studied as an example. In this regard، criteria influencing theresiliency of streets based on conducted studies were extracted، and each of thestreets was scored based on these criteria. In the end، all streets were classified based on the total scores and the weighting of criteria، hence، prioritizing each street can be stated for the organizing process.
    Keywords: Resiliency, City, Natural Hazards, Vulnerability, Streets
  • H. Alami* Pages 63-74
    Providing power supplies for vital military centers in critical conditions is one of the important criteria of passive defense. Increasing power system reliability، resolving energy loss in peak hours and transmission lines congestion are the main purposes of Demand Response Programs (DRPs) development. DRPs have been designed to consider the consumers participation in power system operation. In this paper، both the spinning reserve and the demand side reserve، which is modeled as Emergency Demand Response Program (EDRP) and Time of Use (TOU) program، are taken into account as the operating reserve services. The two-stage stochastic Security Constrained Unit Commitment (SCUC) has been utilized to consider emergencies. The proposed model is applied to a sample power system which has some special costumers (such as militaries، basic industries، administrative and home). The results show that the DRPs have a great effect on power system security، increasing the whole system and its special costumers reliability.
    Keywords: Demand Response, Power System Security, Passive Defense, Reliability
  • M. Amini Mazrae No, E. Kavoosian* Pages 75-81
    Today، underground spaces are known as safe places for engineering and military applications. One of the hazards threatening these spaces is implosion. In this paper plastic zone produced by is implosion in Tuff Rock Mass has been investigated. This implosion is modeled by FLAC3D and the results have been compared with those of the PPV method. The results produced by numerical analyses show greater space boundary as plastic zone than space determined by PPV method. Therefore; it shows that numerical analysis gives more careful and safer structures.
    Keywords: Implosion, Hazard Zone, Modeling of Explosion, PPV Method