فهرست مطالب

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید امانپور، رضا احمدی*، انیس داوودی منجزی صفحات 1-14
    موقعیت و ویژگی های خاص جغرافیایی ایران از گذشته های بسیار دور در قبال قدرتهای بزرگ آن زمان،حکومت های ایران را به اهمیت ایجاد نقش مهم پدافندی، نظامی و دفاعی وا داشته است. بافت شهر دزفول در دوره ساسانی بوجود آمده و از آن زمان تا کنون این شهر موجودیت خود را حفظ کرده است. هدف این مقاله بررسی چگونگی به کارگیری پدافند غیر عامل در شهرهای تاریخی ایران و همچنین شهر تاریخی دزفول می باشد. به همین منظور در این تحقیق از روش های تاریخی، توصیفی و تحلیلی استفاده شده است و اطلاعات و اسناد تاریخی در مورد شهرهای ایران و دزفول به صورت اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که مکانیابی شهرهای تاریخی ایران وبه تبع آن بافت قدیم شهردزفول به شکلی بود که با تکیه بر امکاناتی که محیط اطراف ارائه می داد، بتوان با صرف کمترین هزینه، شهر را از گزند هجوم دشمنان دور نگه داشت. این مکانیابی به شکلی بوده که هم امکانات طبیعی منطقه را به خدمت خود گرفته بود و هم در تطابق کامل با عناصر انسانساخت پدافند غیرعامل چو ن برج و بارو، خندق و... بود.
    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، بافت قدیم، رودخانه دز، محله قلعه، دزفول
  • محمد باقر عرفانی*، محمد علی جواد زاده، محمدرضا کنگاوری صفحات 15-22
    در این مقاله یک مدل کنترل دسترسی برای اطلاعات، با سطوح بالای امنیتی و شخصی بر مبنای اهداف دسترسی ارائه می گردد که حفظ حریم خصوصی افراد را ارتقاء می بخشد این مدل با در نظر گرفتن اهداف انتشار اطلاعات، به سازمان ها و شرکت ها کمک می کندکه بتوانند مشتری های، مرتبط با فعالیت کسب و کار خود را جذب کنند و از طرفی صاحبان اطلاعات می توانند جمع آوری کنندگان اطلاعات(شرکت ها و سازمان ها) را برای استفاده از اطلاعات شخصی خود محدود کنند. اهداف به دو نوع تقسیم می شوند، اهداف مجاز و اهداف غیر مجاز و صاحبان اطلاعات با توجه به اهداف استفاده کنندگان مجاز یا غیر مجاز بودن آنها را تعیین می کنند. این مدل به اهدافی که صاحبان اطلاعات تعیین می کنند یک پارامتر زمان اضافه می کند، تا انتشار اطلاعات خود رامحدودترکنند و تعیین کنند که اهدافی را که انتخاب کرده اند در صورت تمایل تا زمان های خاصی انتشار یابد، که این باعث ارتقاء حفظ حریم خصوصی در انتشار اطلاعات خصوصیشان می شود. با توجه به اینکه انتشار اسناد محرمانه، فوق محرمانه، سری و بکلی سری در پدافند غیر عامل از اهمیت ویژه ای برخوردار است این مدل، می تواند به انتشار اسناد ملی و نظامی که انتشارشان در زمان نامناسب و دسترسی افراد غیر مجاز به اسناد می تواند آسیب های جدی را به بار آورد، حفاظت می کند.
    کلیدواژگان: کنترل دسترسی، اهداف دسترسی، اهداف مجاز، اهداف غیر مجاز، حفظ حریم خصوصی
  • احمد افشار*، عاطفه ترمه چی، عارفه گلشن، آزاده آقاییان، حمیدرضا شهریاری، ساجده سلیمانی صفحات 23-31
    استفاده از فناوری ارتباطات و رایانه که به منظور افزایش کیفیت، کارایی و ضریب اطمینان در سیستم های کنترل صنعتی واتوماسیون به کار می رود، تهدیدات ناخواسته ای نظیر حمله های سایبری را متوجه این سیستم ها کرده است. یکی از مهمترین قدم ها در امن کردن سیستم های کنترل صنعتی، شناسایی آسیب پذیری های آن ها می باشد. سیستم های کنترلی به صورت لایه ای توصیف می شوند و با توجه به عملکرد و ساختار متفاوت هر لایه، آسیب پذیری های آن ها نیز نسبت به حملات سایبری گسترده و متفاوت می باشند. هدف این مقاله ارائه یک مدل مفهومی جامع برای آسیب پذیری های سیستم کنترل بر اساس ساختار لایه ای آن می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم کنترل، حمله سایبری، آسیب پذیری، مدل مفهومی
  • صادق نورنیا عمرانی*، صفا پیمان، مهدی طهماسب زاده صفحات 33-41
    ورودی یا نقطه اتصال به سطح سازه های زیر زمینی تدافعی از نقاط ضعف این سازه ها در برابر بارهای انفجاری می باشد. استفاده از برجستگی تعمدی در پوشش نهایی تونل، یکی از راهکارهای مقابله با موج انفجار وکاهش اثرات ناشی از آن جهت کاهش آسیب پذیری می باشد. در این مطالعه ابتدا درنرم افزاراتوداین (AUTODYN)، انفجارهایی هم راستا و با فاصله از دهانه تونل مستقیم شبیه سازی شده و سپس به بررسی اثر برجستگی تعمدی در پوشش نهایی تونل، در کاهش انفجار (بیش فشار)پرداخته می شود و در نهایت با توجه به ابعاد برجستگی و تعداد آنها در تونل، میزان درصد کاهش فشار، بیان می گردد.
    کلیدواژگان: تونل، برجستگی، اتوداین، انفجار، بیش فشار
  • سید احمد مهدی نیا *، علی سعیدی، اسماعیل اباذرنژاد صفحات 43-51
    مکان یابی به عنوان مهمترین اصل از اصول پدافند غیرعامل همیشه مدنظر متخصصین حوزه دفاعی در طراحی ها و ساخت و سازها قرار گرفته است که در صورت توجه به آن در هنگام ایجاد صنایع مادر و تاسیسات حساس، آسیب های وارده به صنعت را هنگام بروز بحران های نظامی و غیرنظامی به طور چشمگیری تقلیل می دهد. از اقدامات مهم در جهت کاهش آسیب پذیری انسانی، مکان یابی پناهگاه هایی است که مردم بتوانند در زمان حملات دشمن به آن ها پناه ببرند این پناهگاه ها در دو سطح عمومی و خصوصی قابل طرح می باشند که پناهگاه های خصوصی در سطح آپارتمان یا واحد ساختمانی مکان گزینی می شوند و پناهگاه های عمومی در سطح شهر می بایست مکان یابی شوند. با لحاظ نمودن شرایط منطقه در کل 4 معیار محیطی- طبیعی، کالبدی، عملکردی و جمعیتی شناسایی و به همراه 15 زیرمعیار انتخاب گردید و با بهره گیری از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی، معیارها و زیرمعیارها وزن دهی گردیدند. نتایج نشان داد که معیار عملکردی با وزن 0.387 بیشترین وزن را به خود اختصاص داده است. با همپوشانی نقشه های وزن دار تمامی معیارها در محیط GIS مکان های مناسب جهت احداث پناهگاه ها مشخص گردید.
    کلیدواژگان: مکان یابی، پدافند غیرعامل، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، پناهگاه عمومی، AHP
  • مهدی هدایتیان، خداداد واحدی* صفحات 53-61
    در این مقاله به مدل سازی فرآیند نفوذ پرتابه ها سرعت بالا با سر نفوذگر نیم کروی، تخت و اجایو در بتن مسلح به الیاف فولادی پرداخته شده است. در شبیه سازی عددی از کد صریح و غیر خطی LS-DYNA با روش حل لاگرانژی و به صورت تقارن محوری استفاده شده است. پرتابه ها با جرم تقریبی 45 گرم با سرعت بالای در حدود 2500 متر بر ثانیه به اهداف بتنی که با الیاف فولادی با درصد های حجمی 1، 5/1 و 2 درصد مسلح شده اند نفوذ می کنند. در این مقاله برای پیش گویی دقیق رفتار پرتابه فلزی و بتن الیافی در سرعت های بارگذاری خیلی بالا از مدل ماده Elastic–Plastic Hydrodynamic و برای ارتباط بین کرنش حجمی، تنش هیدرواستاتیکی و مدول بالک در سرعت های بالا از معادله حالت مای گرونایزن استفاده شده است. پس از صحت فرآیند شبیه سازی با کار آزمایشگاهی، نتایج نشان می دهد که پرتابه های با سر نفوذگر اجایو که فاکتور تیزی سر پرتابه پایینی دارد با سرعت باقیمانده بیشتری از اهداف خارج می شود و کارآیی آنها در نفوذ بهتر می باشد. به عبارت دیگر با افزایش نسبت طول به قطر پرتابه از 5/0 به 9/0، برای پرتابه هایی به ترتیب به شکل تخت، نیم کروی و اجایو، سرعت باقی مانده افزایش می یابد. همچنین با افزایش درصد حجمی الیاف فولادی در ماتریس بتن میزان تخریب سطح ناحیه رویی و زیرین بتن الیافی کاهش می یابد. اثر تیزی سر پرتابه و نسبت طول به قطر پرتابه بر روی راندمان بالستیکی پرتابه و همچنین تاثیر استفاده از الیاف فولادی در بالا بردن راندمان پانل بتنی که یکی از اهداف پدافند غیر عامل است، از نوآوری های مهم تحقیق حاضر می باشد.
    کلیدواژگان: نفوذ سرعت بالا، پرتابه، بتن مسلح به الیاف فولادی، شبیه سازی عددی، LS، DYNA
  • صفا خزایی *، فرهاد نیکزاد صفحات 63-76
    امروزه استفاده از پوشش های استتار حرارتی به عنوان یک راهکار مناسب به منظور کاهش سطح شناسایی پرسنل نظامی توسط دوربین های حرارتی مطرح می باشد. لذا ارزیابی کارایی این پوششها از اهمیت بالایی در حوزه پدافند غیرعامل برخوردار است. در این تحقیق، روش های مختلف ارزیابی کارایی لباس ها و پوششهای استتاری ارائه و مورد بررسی قرار می گیرند. بر اساس بررسی های انجام شده، این تحقیق روش ارزیابی بصری کارایی استتار توسط ناظران در آزمایشگاه را به عنوان روش مناسب پیشنهاد می نماید. در این روش تصاویری توسط دوربین حرارتی از هدف استتار شده در منطقه مورد نظر تهیه گردیده و سپس این تصاویر برای ارزیابی در معرض دید ناظران نمایش داده می شود. عدم محدودیت در انجام آزمایش ها با فاکتورهای خاص، گستردگی در کسب داده ها و همچنین صرفه جویی در زمان و هزینه از مزایای این روش می باشد.
    کلیدواژگان: دوربین حرارتی، ارزیابی کارایی، لباس استتار حرارتی
|
  • S. Amanpour, R. Ahmadi*, A. Davoodi Monjazi Pages 1-14
    The particular position and special characteristics of Iranian geography toward great powers since a long time ago, have led Iranian governments to consider the importance of creating military and defensive positions. Dezful texture has been created during Sasani dynasty and has survived until now. This study tries to investigate the way of using passive defense in historical cities of Iran, including Dezful.the study has used historical and descriptive-analytical method; acquiring historical information and documents through documentary and librarian methods. The results show that that choosing the location of historical cities of Iran including old texture of Dezful has been carried outin a way that by relying on surrounding facilities and the least costs kept the city away of enemie's access. This job was done in a way that natural possibilities were used and also it was according to human-made components of passive defense likemoats and forts.
    Keywords: Passive Defense, Old texture, Dez River, Ghalee Neighborhood, Dezful
  • M. B. Erfani*, M. A. Javadzadeh, M. R. Kangavari Pages 15-22
    Information owners, based on their publication purposes their information and use of information for the same purpose, which is to be published. So there is a way to control access to published information, is essential. This model on the one hand to help organizations and companies so that customers related with your business activity and attract the other hand, this allows information to owners who are able to collect information (companies and organizations) in the use personal information your limit. Two purposes, purposes allowed and purposes unauthorized divided, and the owners of the information, whether allowed or unauthorized define them. This model purposes to determine a time parameter adds information owners to publication their information limit; This means that owners of information, for purposes that have chosen to set time range addressing. The use of information is possible in this time frame. There is time range on the release of information will amplify privacy. Since the publication of confidential documents, secret, secretive completely passive defense is important, this model, to determine the time of publication of national documents and military passes at the wrong time stop. Since the release of confidential documents, secret, secret and completely passive defense is very important series, this model, by specifying a time range of national and military documents to prevent the wrong time.
    Keywords: Timed Access Control, access Purposes, Purposes allowed, Purposes unauthorized, privacy
  • A. Afshar*, A. Termechi, A. Golshan, A. Aghaeian, H. Shahriari, S. Soleymani Pages 23-31
    Although the use of computer and information technology in Industrial Control Systems (ICSs) has enhanced their quality, performance and reliability, it has exposed them to cyber security issues. On the other hand, each ICS has a layered structure owing to its variety of functions. Hence, ICSs are susceptible to a wide array of vulnerabilities. Vulnerability detection is an essential step in securing ICSs. After that, different countermeasures should be applied to mitigate the vulnerabilities. However, there exists the lack of a suitable classification of ICS security related vulnerabilities. To address the issue, this paper presents a comprehensive conceptual model for ICS's vulnerabilities based on available vulnerability classification in security standards and guidelines and layered structure of ICS. AS a result, optimal security controls can be applied to reduce or eliminate the vulnerabilities via the conceptual model. Consequently, the proposed conceptual model can help to identify ICS's vulnerabilities and entry points of ICS and cyber attacks can be prevented as far as possible.
    Keywords: Control System, Cyber Attack, Vulnerability, Conceptual Model
  • S. Peyman, S. Nourniya Omrani*, M. Tahmaseb Zadeh Pages 33-41
    The entrance of defensive underground structures is vulnerable to blast loading. Deliberate use of prominence in the final lining of the tunnel, one of the ways of dealing with the effects of the blast wave and reduce the vulnerability to degradation. In this study, the software (AUTODYN) the explosions in the line with the distance from the mouth of the tunnel simulated and then the effects of deliberate prominence at the end of the tunnel cover Performed directly.The amount of airflow (overpressure) discussed and finally considering the size prominence of the tunnel and reducing the amount of pressure are expressed. The results show that using prominence can Reduce overpressure inside the tunnel For acceptable.
    Keywords: Tunnel, prominence, AUTODYN, explosion, overpressure
  • S. A. Mahidinia*, S. Saeidi, E. Abazarnezhad Pages 43-51
    Site selection as the most important principle of Passive Defense has always been payed attention by defense branch experts in design and construct of structures. If it would be considered at the time of construction of main industries and sensitive structures, damage extent would be decreased in mili- tary or civilian crisises. One of the vital works to reduce human damages, is the selection of the best sites where people could take refuge in occations of enemy attacks. These shelters can be designed in two private and public levels, where private shelters can be placed in an apartment or a building and public shelters should be placed in a city. By studing the similar instances of criteria and sub- criteria in "public shelters site selection" with regarding the place of selected rejion and by consider- ing regional condition generally 4 natural- environmental, physical, active and population criteria and 15 sub-criterion are identified and these criteria and sub-criteria are avaluated and prioritized by use of ranking analyze method. And finally with producing the valuation map and determining each factors in GIS software environment and their overlapping, the final map of suitable palces to con- strct shelters was specified.
    Keywords: site selection, Passive Defense, Geographic Information System, public shelter, Analytical Hierarchy process
  • M. Hedayatian, Kh. Vahedi* Pages 53-61
    In this paper, modeling of high speed projectiles with different nose shapes, penetrating into steel fiber reinforced concrete is investigated. Numerical simulation is used using LS-DYNA cod capabilities with Lagrangian method and axial symmetry form. The projectiles have an approximate mass of 45 (gr) and their velocities are about 2500 (m/s) penetrating into steel fiber reinforced concrete panel with volume fraction of 1.0%, 1.5% and 2.0%. In this article the exact behavior of steel fiber reinforced concrete confronting metallic projectiles at high speed is predicted. Here, Elastic-Plastic Hydrodynamic material model is used for prediction of projectile behavior. Also, the Mie-Gruneisen state of equation is employed for the relationship between the volumetric strain, hydrostatic stress and modulus of bulk at high velocity. The results of the simulations are compared with experimental work of other investigators and, the results show that ogive nose projectiles are more efficient than other projectiles. In other words, by increasingthe projectile length to diameter ratio from 0.5 to 0.9, for flat, hemispherical and ogive projectiles their residual velocities are increased. Also, it is shown that by increasing the volume fraction of steel fibers in concrete matrix, damage of top surface damage is reduced dramatically. The most important innovations of the present study is effect the steepness and length to diameter ratio projectile on the ballistic performance of the projectile and the effectiveness of use of steel fibers in concrete panels that increase the efficiency of passive defense.
    Keywords: High Speed Penetration, Projectiles, Steel fiber reinforced concrete, Numerical Simulation, LS, DYNA
  • F. Nikzad, S. Khazaei* Pages 63-76
    Today, the use of thermal camouflage covers is an appropriate solution for reducing detection level of military personals by thermal cameras. Thus, assessment the performance of these co- vers has high importance in passive defense field. In this study, different methods for assessing the performance of camouflage uniforms are presented and investigated. Based on studies per- formed, this research suggests the visual assessment of camouflage performance by observers in laboratory as the proper method. In this method, some images of the camouflaged targets cap- tured by thermal camera in the study area and then have been displayed for observers. The lack of limitation to perform tests, exploding data acquisition and saving the time and cost are the advantages of this method.
    Keywords: Thermal Camera, Performance Assessment, Thermal Camouflage Uniform