فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1395)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1395)

  • 102 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن غیاثوند، سید محمدرضا رهبرنیا، محمدحسین کلانتری، ولی الله حیدری صفحه 1

    با درنظرگرفتن تهدیدات روزافزون و خصمانه علیه کشور، طراحی و ساخت بستری برای تست مدل هایی در حوزه پدافند غیرعامل که با زاویه حمله بالا و نوسانات گسترده در تونل های باد مورد آزمون قرار می گیرند؛ از اهمیت به سزایی برخوردار است. در همین راستا به منظور ایجاد قابلیت تست های حرکت نوسان زاویه ای، سخت افزار مکانیکی طراحی و ساخته شد که با ساختار خاص خود قابلیت حرکت رفت و برگشتی را به مدل در حال تست اعمال می کند. این مکانیزم جهت انجام تست های استاتیکی و دینامیکی در تونل باد طراحی و ساخته شده است. در حالت دینامیکی مکانیزم مورد نظر، قابلیت حرکت نوسانی را در محدوده فرکانسی 1 تا 10 هرتز، با دامنه نوسان 6± درجه ایجاد می کند. همچنین در حالت استاتیکی قابلیت تست انواع مدل های مختلف با زاویه حمله بالا را فراهم می سازد. در این مقاله، پس از معرفی آزمایش های دینامیکی پیچینگ، موارد کاربرد مکانیزم پیچینگ دیواری مورد بحث قرار گرفته و در ادامه معادلات حرکت استخراج شده و سپس نکات فرایند ساخت نیز مورد بررسی قرار گرفته است و پس از آن نتایج حاصل از نمودارهای تست یک مدل استاندارد (NACA0012) در ماخ های 6/0 تا 6/1 و زوایای حمله 2 تا 3 درجه در محدوده های فرکانسی و دامنه های مذکور با نمودارهای حاصل از معادلات حرکت تئوری و منحنی رفت و برگشتی سینوسی هدف مقایسه گردیده است که بررسی ها، حاکی از نتایج بسیار خوب عملکرد مکانیزم و تطابق با منحنی های هدف می باشد.

    کلیدواژگان: تونل باد، آزمایش های استاتیکی و دینامیکی، حرکت نوسان زاویه ای، مکانیزم پیچینگ دیواری، حرکت رفت و برگشتی
  • رضا غفارپور، امیر احمدی صفحه 7

    یکی از کاربردهای نظامی گرافیت تولید بمب گرافیتی است. پست برق (محلی که چند خط به هم می رسند) بهترین محل برای حمله گرافیتی است؛ زیرا با یک حمله چند خط از مدار خارج خواهد شد. هدف از این پژوهش ارائه طرحی برای کاهش خسارات ناشی از حملات گرافیتی و افزایش پایداری دینامیکی سیستم قدرت است. طرح پیشنهادی به این صورت است که قبل از برخورد الیاف گرافیت به شبکه و قطع خطوط متصل به پست توسط سیستم حفاظتی، خطوط با یک برنامه ریزی مشخص و از پیش تعیین شده قطع گردند. به منظور قطع برنامه ریزی شده خطوط ابتدا باید ترتیب و اولویت قطع خطوط مشخص شده و سپس زمان قطع هر خط مشخص گردد. برای تعیین اولویت بندی خطوط جهت قطع از شاخص استاتیکی میانگین نرخ تغییرات توان اکتیو خطوط و برای تعیین فاصله زمانی بین قطع خطوط از شاخص دینامیکی خیز اول ژنراتورها استفاده شده است. طرح پیشنهادی روی شبکه 39 باسه IEEE پیاده سازی گردیده است. در نهایت نتایج نشان می دهند که طرح پیشنهادی اثر بخش بوده و پایداری دینامیکی شبکه را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: بمب گرافیتی، اتصال کوتاه، پایداری سیستم قدرت، قطع برنامه ریزی شده خطوط
  • سید جعفر حجازی صفحه 19

    با توجه به تهدیدات پیش روی کشور، احداث سازه های مقاوم برای مقابله با تهدیدات مختلف و نیز ایجاد پناهگاه ها و فضای امن در شهرها یک ضرورت ملی تلقی می گردد. سامانه های قطار شهری به واسطه برخورداری از مزیت های مختلف و با رعایت معیارها و شاخص هایی، از پتانسیل بالایی جهت تامین بخشی از نیاز شهرها به پناهگاه و فضای امن برخوردارند. طبعا جهت نیل به چنین هدفی لازم است با استفاده از آخرین دستاوردهای علمی و با انجام اقدامات ضروری، توان دشمن را کاهش و یا خنثی نمائیم. اعمال ضوابط و شاخص های پدافند غیرعامل در مراحل مختلف طراحی تا بهره برداری سامانه های قطارشهری به ویژه در بخش سازه از موثرترین شیوه مقابله با تهدیدات می باشد. سامانه درحال ساخت قطارشهری اهواز یکی از نمونه های مشابه در این زمینه بوده که به واسطه آسیب پذیری شهرستان اهواز در برابر تهدیدات و عدم برخورداری از فضای امن و پناهگاهی، ضروری است تا پیش از پایان عملیات اجرایی سامانه، ضمن ارزیابی آسیب پذیری آن در برابر تهدیدات، امکان استفاده از آن به عنوان فضای امن بررسی شود. با توجه به عدم وجود ضوابط و دستورالعمل های پدافند غیرعامل در خصوص سازه های در حال ساخت، لذا در پژوهش حاضر سعی شده تا با بررسی ضوابط و الزامات دستورالعمل های پدافند غیرعامل در طرح های جدید و مقایسه آن ها با مبانی طراحی و اجرایی سامانه در مواردی چون قرارگیری دور از دسترس جنگ افزار دشمن و طراحی انفجاری اجزای سازه ای، آسیب پذیری سامانه قطارشهری و نیز امکان استفاده از آن به عنوان فضای امن مورد بررسی قرار گیرد. براساس نتایج مطالعات انجام شده، سامانه مذکور در برابر تهدیدات احتمالی، آسیب پذیر می باشد.

    کلیدواژگان: پدافندغیرعامل طراحی انفجاری قطارشهری اهواز فضای امن
  • سید احمد مهدی نیا، سید جواد هاشمی فشارکی صفحه 29

    رشد گسترده تمدن در مقیاس جهانی، اثر چشم گیری بر نحوه زندگی بشر خواهد داشت. درحالی که جمعیت کره زمین در حال افزایش است و جهان نیز می بایست غذا، انرژی و منابع معدنی بیش تری جهت حمایت از این رشد فزاینده فراهم نماید و استفاده از فضاهای زیرزمینی به اصلاح و بهبود این وضعیت کمک می نماید. فضاهای زیرزمینی نقش اساسی در حفاظت فیزیکی از سرمایه های ملی دارند لذا توجه جدی به رعایت ملاحظات دفاع غیرعامل در طراحی معماری این فضاها، علاوه بر رفع مشکلات عملکردی، باعث مصونیت بخشی آن ها شده و به عنوان یکی از مولفه های برتری قدرت و امنیت در زمان تهدید خواهند بود. در این تحقیق ابتدا فضاهای زیرزمینی بررسی و شناخت کلی از آن ارائه شد و سپس با ارائه الگوهای کاربردی در بخش هایی مانند: طراحی نمای بیرونی و ورودی ها، جانمایی و سازماندهی فضاها، طراحی داخلی، نظام نورپردازی و امنیت و ایمنی در شرایط مختلف، به مبانی طراحی معماری فضاهای زیرزمینی پرداخته شده است.
    طراحی معماری هر فضای زیرزمینی با توجه به وضعیت حاکم بر آن مثل شیب داربودن سطح، محصوربودن سطح روی فضای زیرزمینی و تراکم بالای ساختمانی در سطح و...، و نیز نوع کارکرد آن مثل تجاری، ورزشی، نظامی و...، به طور خاص انجام می شود؛ که لحاظ کردن اهداف طراحی و نیز الگوهای ارائه شده کمک شایانی به بهره بردای بهتر آن می نمایاند و از نظر عملکردی نیز مشکلات کم تری گریبان گیر بهره برداران خواهد شد.

    کلیدواژگان: طراحی، دفاع غیرعامل، فضاهای زیرزمینی، الگو
  • جلال نخعی، فتح الله شمسایی زفرقندی، سعید کیانی صفحه 41

    معماران به عنوان یکی از تاثیرگذارترین اعضای گروه طراحی لازم است در ارائه طرح های خود به جوانب مختلف تاثیرگذار بر آن توجه نمایند. توجه به پایداری طرح در طول عمر ساختمان و تاثیر ملاحظات معماری طراحی، در کاهش آسیب پذیری ساختمان ها در مقابل تهدیدات انسان ساخت با توجه به وضعیت کشور، امری ضروری خواهد بود. در این مقاله به بررسی این امر در ساختمان های بلندمرتبه اداری پرداخته شده و با توجه به گستردگی موضوع به ارائه راهکارها در بخش محوطه به عنوان یکی از موثرترین بخش ها که از لحاظ مهندسی ارزش نیز مناسب تر می باشد پرداخته شده است. در همین راستا پس از معرفی ساختمان های اداری و دسته بندی آن ها و همچنین معرفی الگوی لایه بندی دفاعی به شناخت تهدیدات پیش روی ساختمان های اداری پرداخته شده است. تهدیدات تروریستی، بمباران هوایی و اغتشاشات مهم ترین تهدیدات پیش روی این ساختمان ها شناسایی گردید. پس از آن، با روش SMART به وزن دهی شاخص های مطلوبیت راهکار پرداخته شده که شاخص اثربخشی با 3/0 بیش ترین وزن را به خود اختصاص داده است. در ادامه، با استفاده از روش SAW اولویت بندی لایه ها مورد بررسی قرار گرفته که لایه اول (لایه خارجی) با وزن 38/0 دارای بیش ترین اهمیت می باشد. در پایان به ارائه راهکارهای کاهش آسیب پذیری در لایه اول پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: لایه بندی دفاعی، اداری، بلند مرتبه، طراحی محوطه، پدافند غیرعامل
  • مسعود اردینی، محمد رویین فر، روح الله رمضانی، احمدرضا امین صفحه 55

    در سال های اخیر، سنجنده های SAR در فرکانس های مختلف رادیویی و با وضوح های متفاوت، در حال تصویربرداری هستند. در این مقاله با استناد به آرشیو آنلاین ماهواره TerraSAR-X سعی در ارائه یک توصیف آماری برای این ماهواره، در تصویربرداری از مناطق حساس و استراتژیک داریم. از آنجاکه در سال های اخیر منطقه جنوب غرب آسیا درگیری های متعددی به خود دیده، لذا این منطقه به عنوان مطالعه موردی در نظر گرفته شده است. ماهواره TerraSAR-X از بسیاری از اهداف استراتژیک و نظامی نظیر مراکز هسته ای، موشکی، مناطق تحت درگیری نظامی، فرودگاه ها، پایگاه های هوایی، سد ها، بنادر و بسیاری از مکان های دیگر تصویربرداری کرده که بررسی توالی تصویربرداری از این مناطق به سازمان های ذی ربط در برنامه ریزی برای پدافند غیرعامل کمک می کند.

    کلیدواژگان: تصویربرداری، آشکارسازی تغییرات، ماهواره، SAR، استراتژیک
  • سعیده متش بیرانوند صفحه 73

    سرزمین ایران به دلیل موقعیت سیاسی و جغرافیایی خاص خود، در طول تاریخ همواره شاهد بلایای طبیعی و غیرطبیعی بسیاری بوده است. از این رو جایگاه نظری و عملی پدافند غیرعامل در مواجهه با بحران ها در این گستره بسیار اهمیت دارد. اگر مکان یابی طرح های جدید شهری با استفاده از دانش فنی پدافند غیرعامل صورت گیرد در هنگام رویدادهای غیرمنتظره از تخریب شدید جوامع شهری جلوگیری می شود. پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران از جمله مهم ترین مراکز جهت مهیاکردن بستر عملیاتی و تاکتیکی مناسب برای تحقق اقدامات پیشگیری، آمادگی و مقابله در بحران های مختلف به عبارت دیگر تاکتیک پذیرنمودن سیستم مدیریت بحران ها می باشند. یکی از موارد قابل توجه قبل از احداث این پایگاه ها مطالعه، بررسی و انتخاب مکان جغرافیایی مناسب برای استقرار این نوع کاربری است. مکانی که در شرایط بحرانی محلی ایمن برای پایگاه باشد و همچنین در جهت کارایی هرچه بیش تر پایگاه موثر و مفید واقع شود. بنابراین در این پژوهش با استفاده از اصول پدافند غیرعامل اقدام به مکان یابی این پایگاه ها با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی نمودیم. هدف از این مکان یابی کاهش آسیب پذیری پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران تبریز در مقابل مخاطرات طبیعی و غیرطبیعی و حفظ کارایی این مراکز در مواقع بحرانی می باشد. در انتها نقشه ای رستری تهیه شد که مناسب ترین و پرریسک ترین مناطق کلان شهر تبریز با توجه به اصول پدافند غیرعامل را برای احداث این پایگاه ها را مشخص نمود.

    کلیدواژگان: مکانیابی، پایگاه های پشتیبانی مراکز مدیریت بحران، پدافند غیرعامل، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • M. Ghiasvand, S. M. R. Rahbarnia, M. H. Kalantari, V. Heydari Page 1

    Considering the increasing threats and hostilities against our country, there is a great importance to design and build the basically status for model tests in the field of passive defense in wind tunnel with high attack angles and wide oscillations. In this regard, a mechanical test hardware is manufactured, which can provide the reciprocating pitch motion for wall model tests in a wind tunnel. This mechanism is manufactured to handle static and dynamic tests. At the dynamic mode, the mechanism can provide a verity of oscillation with the amplitude of ±6 degrees and the frequency up to 10 Hz, also it is capable to let the model have a high attack angle in dynamic or static tests. In this paper, after the introducing the dynamic pitching tests, the applications of a walled pitching test mechanism is presented. In the following the equations of motions are derived and some manufacturing process issues are discussed. Finally according to the experimental tests of a standard model (NACA0012) with an attach angle of 2 and 3 degrees at flow speed of 0.6 to 1.6 Mach and mentioned amplitudes and frequency , the results are presented in curve figures and are compared with the theoretical derived equations and real sine curves. The perusing of the resulted plots indicates the well adaptation of curves and high performance of the mechanism.

    Keywords: Wind Tunnel, Static, Dynamic Tests, Oscillation Angular Motion, Pitching Mechanism Wall, Reciprocating Pitch Motion
  • R. Ghafarpour, A. Ahmadi Page 7

    The Graphite Bomb (GB) is one of the military applications of graphite fiber and the power system substations are the critical locations to do this attack. By throwing a GB on a substation, severe short circuit faults and simultaneous lines outages will be very probable which endanger power system stability. With the assumption of graphite attack detection, the purpose of this study is proposing a remedial scheme to reduce the GB damages and to increase the power system dynamic stability consequently. In other words the lines breakers should open by a predetermined plan, before hitting the GB to the substation. To achieve this goal, two issues have been considered, including: the lines outages priority and the time interval between outages. The static index of average rate of change of the line active power and the dynamic index of the first swing of generators used respectively to solve the issues. The proposed scheme performance has been evaluated on the IEEE 39-bus test system and the results show its effectiveness to improve power system dynamic stability.

    Keywords: Graphite Bomb, Short Circuit Fault, Power System Stability, Attacked Substation, Transmission Lines Outage Plan
  • S. J. Hejazi Page 19

    With the probability of offensive military threats in Iran, the need for design and construction of structures which can be capable of any threats and the development of safe structures for people living in metropolitan cities in a necessity and inevitable. The design of Ahvaz Metro system with the capabilities of criterion and index has a very high potential for meeting the needs of a large urban safe structure for a large number of people especially those located in the city center. In order to reach this goal, the necessity in the use of the more update research knowledge and with preventive measures, it is possible to reduce or eliminate the enemy’s threats. By implementing the criteria and instructive passive defensive measures in the different stages of design to operation especially in the civil engineering area can be regarded as the most effective step in reaching the standards. But as the first line of Ahvaz metro in under construction, the need for decreasing the threats for the city of Ahvaz located near to borders with neighboring countries is a necessity for structure evaluation and analysis of the entire line in the construction process and prior to the operation level of the project. As there is a lack of efficient criteria or instructions on passive defensive measure for the structures under construction, this research aims to evaluate and analyze the existing design criteria and instruction of passive defensive rules with the design criteria of the Ahvaz Metro for all types of explosives on the structure of the first line in order to reach the possibility of safe point for people using the metro line. The research analysis indicates that the design of the first line does not have the potential for a safe space in the case of danger due to air or ground explosions.

    Keywords: Passive Defence, Explosive design, Ahvaz Metro, Safe Space
  • S. A. Mahdinia, S. J. Hashemi Fesharak Page 29

    Increasingly developing of the human civilization throughout the world will effect on human life mode in future. The sphere population is increasing and the nations are searching for the best life standards, and the earth must supply more food, energy and mineral reservoirs to support the increasingly crowd. Underground spaces play a basis role in safe keeping the national assets and currently, it is considered as the most attractive and safest option to use. The advantages of such spaces are high security, low keeping costs, low energy-consuming, high degree of control and prevention from biological impacts. according to these characteristics, these spaces are more effective than other spaces. Therefore, using specially the passive defense approaches for many of these spaces can make them very safe and they will be the powerful and secure cases in dangerous and threatening conditions.In this study, at first the overall identification and assessment of underground spaces was represented and then it has addressed the principles of architecture design underground spaces with the presentation of applied patterns in some sectors such as, designing entrances and external view, Locating and organizing spaces, Interior design, Lighting system, safety and security in different condition. Architectural design of every underground space due to its situation like slope of the surface, the surface being trapped underground space and high density construction on the ground, and the type of operation, such as business, sports, military and ..., is done specifically; which considering design goals and the presented patterns help to better exploit it and it will be fewer problems faced by farmers from the functional point of view.

    Keywords: Design, Passive Defense, Underground Space, Pattern
  • J. Nakhaie, F. Shamsaie Zafarghandi, S. Kiani Page 41

    Architects as one of the most influential members of the design team is required to present their plans to the various aspects affecting their attention. According to the project's sustainability over the life of the building and architectural design considerations to reduce the vulnerability of buildings and man-made threats regarding the status of our country will be necessary. In this regard, after the introduction of administrative buildings and categorize them as well as the introduction of a layered defense model to identify threats to office buildings to be explored. Terrorist threats, air strikes and disturbances were identified the main threats to these buildings. Then, SMART method to weighted indices by utility solution that dealt with the effectiveness of the index with the largest weight to dedicate 0.3. Then, using the SAW method to prioritize the layers examined the first layer (outer layer) with a weight of 0.38 is of the utmost importance. In the end, to provide solutions to reduce the vulnerability discussed.

    Keywords: Defence Layers, Office, High, Ris, Site Design, Passive Defence
  • M. Ardini, M. Roeinfar, R. Ramezani, A. Amin Page 55

    In recent years, Synthetic Aperture Radars (SAR) is taking images at different frequencies and resolutions. In this paper, we tried to present a statistical description of military and strategic places using online TerraSAR-X archive. The South West Asia has witnessed many wars in recent years, so this region was selected as the case study. TerraSAR-X has taken image from most of the military and strategic places, for example, missile and nuclear centrals, cities at war, airports, military airbases, dams, seaports, and many other places. Studying the sequence of imaging can help the related organizations to plan about Passive Defense.

    Keywords: Satellite, Synthetic Aperture Radars (SAR), Imaging, TerraSAR, X, Archive, Military, Strategic Places
  • S. Matesh Biranvand Page 73

    Historically, Iran due to its specific political and geographical Political situation, Has witnessed suffering many natural and unnatural disasters. Hence, the practical and theoretical situation of passive defense against the crisis is very important in this extent. When an unexpected event occur, it will prevent the severe destruction of urban communities,if the positioning of new urban projects will be done using passive defense. Among the most important centers Disaster Management Support Centers is to provide operational and tactical fields, order to achieve prevention, preparedness and response in different crises. One of the notable instance before building Centers, survey and selection of appropriate location to establish the type of landuse. Thus, in this study, we attempted to localization of these Centers with Analytic Hierarchy Process (AHP) and Geographic Information System using the principles of passive defense in Tabriz. Finally, the raster maps were prepared to determining the preference of each location for the construction of these base. The purpose of locating are reducing vulnerability of Tabriz disaster management support centers of the crisis management against natural and abnormal hazards and preservation of effectiveness of these centers in Critical situations. Due to the time consuming process of localization, the extent of information and disability to use simultaneously all the factors affecting the localization, using of AHP method is one of the most comprehensive and easiest ways to locating of these bases. Finally, a raster plan is prepared that determine the Most appropriate and most risky areas to build this centers in metropolis of Tabriz, according to the principles of passive defense.

    Keywords: Localization, Crisis Management Support Centers, Passive Defence, Analytical Hierarchy Process.