فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1396)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - ترویجی
  • محمدحسین تقوی پارسا، صفا پیمان * صفحه 1
    بررسی آثار انفجار ناشی از حمله های هوایی و موشکی بر روی سازه های مدفون یکی از موضوعات دارای اهمیت در پدافند غیرعامل محسوب می باشد. در این مقاله از روش شبیه سازی عددی برای تحلیل و شبیه سازی اثر انفجار سطحی روی تونل مدفون استفاده می گردد. شبیه سازی عددی با استفاده از هیدروکد توانمند LS-DYNA انجام شده است.
    فرآیند شبیه سازی آثار ناشی از انفجار بر سازه های مدفون شامل چهار مرحله؛ شکل گیری چاله انفجاری، انتشار امواج از میان خاک، اندرکنش خاک و سازه مدفون و پاسخ دینامیکی سازه می باشد. به منظور ارزیابی پاسخ دینامیکی سازه در برابر انفجار تحلیل ابعادی شامل اثر وزن خرج انفجاری و عمق سازه مدفون انجام می گیرد و موج فشاری پیش رونده در خاک، تنش موثر ون مایسز و شتاب بر روی دیواره بررسی می گردد. برای صحت سنجی نتایج به دست آمده از حل عددی با پاسخ های حاصل از روابط تحلیلی و آیین نامه ای مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: انفجار سطحی، شبیه سازی عددی، سازه مدفون، پاسخ دینامیکی
  • محمود عسگری، سید عباس وزیری*، جواد خلیل زاده صفحه 13
    متاسفانه در مورد مین های کاشته شده در نبرد، جابه جایی، انهدام و به کارگیری مجدد به سادگی امکان پذیر نیست زیرا محل دفن مین از نظرها پنهان بوده و عموما نقشه های مناطق مین گذاری شده موجود نیست. به همین دلیل پس از پایان نبردها، شمار زیادی از افراد نظامی و غیر نظامی بی گناه قربانی مین ها شده و خسارات زیادی به افراد محلی از نظر مالی و جانی وارد می گردد. در این مقاله، فناوری های تشخیص ایمن مین های انفرادی مدفون به عنوان روش های غیرعامل مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. از جمله این فناوری ها می توان به روش های فروسرخ، اشعه ایکس برگشتی، رزونانس چهار قطبی هسته ای، پرتونگاری مقطعی امپدانس الکتریکی و روش های نوترونی اشاره کرد. نتایج بررسی ها نشان می دهند که علی رغم ابداع روش های موثر برای مین یابی، هیچ کدام از این روش ها به تنهایی کارایی صد درصدی ندارند و بهتر است از ترکیب روش ها استفاده گردد.
    کلیدواژگان: مین مدفون، روش های آشکارسازی، فروسرخ، پرتونگاری مقطعی
  • سعید قلی زاده، محمدعلی نکویی*، حسین فخرایی صفحه 25
    امروزه زیرساخت ها به دلیل تاثیر محور بودن نسل جدید جنگ ها، اهداف جذابی برای نیروهای متخاصم به شمار می آیند. ارزیابی تهدیدهای زیرساخت ها یکی از دغدغه های اصلی و همیشگی مسئولان حوزه امنیت در هر کشور است. در واقع، توصیف و ارزیابی تهدید و خطرپذیری در زیرساخت های ملی، چارچوبی برای تحلیل و مدیریت خطرات مرتبط با حملات احتمالی علیه زیرساخت های حیاتی است. با توجه به این که سدها نقش حیاتی در کشور دارند و یکی از زیرساخت های مهم کشورها محسوب می شوند، اختلال یا نابودی این زیرساخت ها می تواند موجب خسارت عمده به جامعه، به ویژه در مناطق پایین دست آن شود. در پژوهش حاضر که از نوع کاربردی است، هدف بررسی و ارزیابی تهدیدهای دارایی های زیرساخت سد در برابر تهدیدهای انسان ساخت می باشد که به وسیله آن بتوان آسیب پذیری ها و پیامدهای یک تهدید را به حداقل ممکن کاهش داد. روش جمع آوری داده ها و اطلاعات با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، میدانی، پرسشنامه ای وتجزیه وتحلیل داده ها از روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از مدل SVA می باشد. برای تفهیم و کارایی مباحث یکی از سدهای کشور (سد شیرین دره) به عنوان مطالعه موردی انتخاب و تمامی مراحل در آن پیاده سازی گردید. نتایج حاصل از اجرای مراحل در سد شیرین دره بدین صورت می باشد که دارایی نیروی انسانی بالاترین ارزش را در بین دارایی های دیگر کسب نمود، در مرحله بعد تهدید تروریستی از مهم ترین تهدیدهای محتمل شناخته شده و در انتها دارایی زیست محیطی پایین دست سد، از پایین ترین میزان جذابیت در بین دیگر دارایی ها برخوردار گردید.
    کلیدواژگان: زیرساخت سد، تهدید، دارایی های پایین دست سد، مدل خطرپذیری SVA، پدافند غیرعامل
  • حمید تنها، مهدی جوانمرد* صفحه 35
    یک بات نت ، مجموعه ای از بات ها است که به صورت جداگانه بر روی یک سیستم آلوده شده اجرا شده و به دستورات ارسالی از طرف واحد کنترل و فرماندهی پاسخ می دهند. امروزه بات نت ها به چالش بزرگی در فضای سایبر تبدیل شده اند. گونه های جدید این خانواده از بدافزارها با سوءاستفاده از شبکه های اجتماعی محبوب، از آن ها به عنوان کانال کنترل و فرماندهی استفاده می کنند. در این شیوه، سیستم های حفاظتی معمول نظیر IDS ها قادر به شناسایی و مقابله با بات نت ها نخواهند بود، زیرا ترافیک شبکه تولیدشده توسط بات ها همانند ترافیک کاربر سیستم می باشد. در این مقاله روش جدیدی برای شناسایی، رهگیری و مقابله با بات نت های مبتنی بر شبکه های اجتماعی ارائه شده است. در این روش، تشخیص بات نت بر اساس نظارت بر منابع سیستم انجام می شود. روش پیشنهادی پس از رهگیری اقدام به مقابله با بات نت مذکور می کند. این مقابله شامل ممانعت از اتصال بات به سرور کنترل و فرماندهی می باشد که روش پیشنهادی می تواند نزدیک به 96 درصد وجود بات نت ها را تشخیص و با موفقیت 100 درصد سیستم را از وجود بات نت ها کشف شده تمییز دهد.
    کلیدواژگان: تشخیص بات نت، فرماندهی و کنترل، شبکه های اجتماعی، امنیت
  • علی سعیدی*، محمود رضا قزوینه صفحه 45
    تهدیدهای مناطق شهری، امروزه به عنوان یک روش معمول در تمامی بحران های طبیعی وغیر طبیعی شناخته می شوند؛ لذا ارائه برنامه هایی به منظور کاهش اثرات ناشی از آن بر شهرها ضروری به نظر می آید. شهرسازی به عنوان یک دانش کاربردی، از طریق مداخله در ابعاد مختلف شهرها، می تواند زمینه کاهش آسیب پذیری شهرها درمواقع تهدیدها طبیعی وغیر طبیعی را، فراهم آورد. هدف دراین پژوهش مکانیابی وطراحی پناهگاه های دومنظوره شهری بارویکرد پدافند غیر عامل، شهرکرمانشاه، به عنوان محدوده مطالعاتی،استفاده شد؛ که در طرح های شهری به عنوان یکی از مناطق مهم واستراتژیک و مرزی است. در ادامه با روش پرسش نامه و نرم افزار spss وآزمون خی دو به بررسی وصحت پرسشنامه پرداخته وسپس با بررسی روش های مختلف برنامه ریزی، نسبت به تدوین فرآیند برنامه ریزی مناسب، برای کاهش آسیب پذیری محدوده مورد مطالعه در تهدیدها، اقدام گردید.
    کلیدواژگان: تهدیدات، مکانیابی، طراحی، پدافند غیرعامل، شهر کرمانشاه
  • علی هاشمی پور، ابولفضل چمن مطلق*، عباس بشیری صفحه 59
    در این مقاله، ساز و کار دقیق یک سامانه MANPAD هدایت شونده با یک ردیاب دو کانال IR/UV پویش گلبرگی مورد بررسی قرار گرفته است. توزیع شدت طیفی بالگرد در ناحیه IR مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفته و همچنین شدت طیفی فلر در آزمایشگاه اندازه گیری شده است. مبنای ردیابی این ردیاب بر عدم تابش UV هدف استوار است به همین دلیل برای آن که از دید ردیاب، بالگرد دارای تابش UV باشد پیشنهاد می شود که بر بدنه بالگرد لامپ UV نصب شود. با این فرض که فلر در موقعیت های مناسب از بالگرد پرتاب می شود، نشان داده شده است که با نصب لامپ UV با تابندگی مناسب در چهار زاویه سمتی 0، 90، 180 و 270 درجه بر بدنه بالگرد، شرایط اختلال در سامانه ردیاب دو کانال IR/UV به وجود می آید.
    کلیدواژگان: بالگرد، ردیاب دو کانال IR، UV، فلر، توزیع شدت تابش، طیف سنجی
  • بهرام نجف زاده، ژیلا رضاخانی* صفحه 71
    ملاحظات معماری در پدافند غیرعامل در دوران معاصر عامل بسیار ضروری و مهمی در ایمنی و امنیت محیط جنگ است. بررسی وضعیت این عوامل همچون پناهگاه ها ازجمله موارد بسیار مهم و اثر گذار می باشد. همچنین فضاهای پناهگاهی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و سابقه تاریخی استفاده از این فضاها می تواند مورد توجه قرار گیرد. با نگاهی به تاریخ آشکار می گردد که درخلال جنگ های بشری، مدافعین همواره نسبت به مهاجمین دارای برتری های تاکتیکی بوده اند وکشورهای مختلف درطول تاریخ و شرایط بحران به پیشرفت هایی در این حوزه دست یافته اند، از جمله این کشور ها جمهوری فدرال آلمان می باشد که در بازه زمانی مربوط به جنگ جهانی دوم به طراحی این فضاها به طور خاص جهت مقابله با حملات هوایی دشمن با استفاده از گاز های سمی پرداخته است. از بررسی طراحی و تجهیز این فضاها، ارتباطات فضایی، نحوه تعامل با بیرون، سلسله مراتب دسترسی و نحوه سازماندهی آنها می توان به نتایج کاربردی قابل توجهی دست یافت. هدف از بررسی تاریخی در هر موضوعی برداشت های مناسب علمی و تجربی از آن می باشد با مرور دوره جنگ های مختلف در مقطع های زمانی متفاوت همواره شاهد تکرار عوامل گوناگونی به شیوه های مختلف می باشیم با مطالعه این مباحث می توانیم به نتایجی کاربردی در این زمینه ها دست یابیم که شاید مهم ترین آنها پیرامون طراحی و نحوه قرارگیری ریز فضاها در کنار هم و چیدمان آنها می باشد که از ویژگی های اساسی در طراحی و ساخت این فضاهای امنیتی به حساب می آید.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، پناهگاه، ضد گاز، جنگ جهانی دوم
|
  • S. Peyman*, M. H. Taghavi Parsa Page 1
    Nowadays air missile attacks on buried structures are one of the most important issues in passive defense. In this paper, the numerical simulation method is used to analyze and simulate the ground explosion on a buried tunnel. All the simulations and modeling presented are using LS-DYNA hydro code. Generally, the simulation of explosions are divided into a four-step process; blast hole formation, propagation of waves in the soil, soil-structure interaction and dynamic response of buried structure. In order to evaluate the dynamic response of the structure, parametric analysis is used. This analysis includes the effect of the explosive charge weight and the buried depth of the structure, the progression of pressure wave in the soil, von-misses effective stress and the acceleration on the tunnel wall. In the end, the numerical results are compared to the US Army Corps of Engineers Manual (TM5-855-1).
    Keywords: surface explosion, numerical simulation, Underground Structure, dynamic response
  • S. A. Vaziri *, M. Asgari, J. Kalilzadeh Page 13
    Unfortunately, in the case of mines planted in the battle, displacement, destruction and renewing are not simply possible because maps of mined areas are not generally available. For this reason, after the end of the campaign, a large number of military personnel and innocent civilians had been victims of mines and a lot of local people suffered from financial problems and had been killed. In this paper, safe technologies of detection of buried individual mines as has been studied passive methods. Some of these technologies included infrared methods, X-ray backscattering, nuclear quadrupole resonance, electrical impedance thermography and methods of neutron noted. The results showed that despite effective approaches to minesweepers, none of these methods alone had one hundred percent performance. So it is better to use a combination of methods.
    Keywords: buried mines, detection methods, infrared, thermography
  • S. Gholizadeh, M. A. Nekooie*, H. Fakhraee Page 25
    Today, infrastructures are attractive aims to enemy forces, since they are the base of new wars generation. Infrastructure threat's assessments are the main and permanent concerns of security agents in the country. Actually, describing and evaluating of threats and risk on national infrastructures are the framework for analysis and management of the relative dangers of probable attacks to important infrastructures. With respect to undeniable role of dams in countries as an important infrastructure, disturbance or destruction of these infrastructures can cause major harms to society, especially downstream areas. So, in this practical research, study and assessments of dam's infrastructures threats against human-made threats are the aim which can reduce vulnerability and consequences of them. Data collecting method is by using library and field studies and a questionnaire, and data analysis is by using SVA model. For better understanding and practicality of topics, a dam in the country (Shirin Darreh Dam) was chosen as a case study and all the procedures were applied on it. The results from operational steps of Shirin-Dareh Dam show that human assets have the highest value among other assets and terrorists’ attacks are known as the most important threats. At last the environmental Asset in down side of dam has the least value among other assets.
    Keywords: Dam Infrastructure, Threats, Dams Downstream Assets, SVA Risk Model, Passive Defense
  • H. Tanha, M. Javanmard* Page 35
    A BotNet is a collection of Bots that are run separately on infected Computers and respond to commands sent from command and control unit. Nowadays, BotNets are a major challenge in cyberspace . New species of this family of malware abuses the popular social networking sites as command and control channels. In this way, the usual protective systems such as IDS will not be able to identify and deal with BotNets, because the network traffic generated by BotNets is similar to the user traffic system. In this paper, a new method is presented to detect, intercept and deal with BotNets based social networks. In this method, BotNet detection is done based on the system resource monitoring. After tracing, the proposed method intercepts with the BotNet. This interception includes preventing from the command and control server. the proposed method can detect nearly 96% of BotNets and can caus the system to discover 100% of BotNets successfully.
    Keywords: BotNet detection, command, control, social network, Security
  • A. Saeidi*, M. Ghazvineh Page 45
    Today Threats to urban areas are known as a common phenomenon in all natural and man-made disasters. So offering plans to decrease their effects on cities seems to be necessary. Urban planning as a practical science, through Involvement in various aspects cities, can provide reducing the vulnerability of cities in natural and man-made Threats. In this study Kermanshah city is used as a case study, which strategically is known as one of the most important border zones. Afterwards a questionnaire, SPSS software and chi-2 test were used and then the truth of the questionnaire was checked. Finally, different methods of planning processes were analyzed, to reduce vulnerability study area in the threat.
    Keywords: threats, site detection, desining, passive defense, Kermanshah
  • A. Hashempour, A. Chaman Motlagh*, A. Bashiri Page 59
    In this paper, the precise mechanism of a MANPAD system with a dual channel IR/UV rosette scan seeker has been analyzed. the intensity spectrum distribution in IR band has been studied and analyzed and also the spectrum intensity of flare is measured in the lab. The Operation of This seeker is based on the assumption target with no UV radiation, so if one wants the seeker to detect the UV radiation from a helicopter, a UV lamp should be installed on helicopter body. It is shown that by installing the UV lamp with suitable luminance in azimuth angles 0˚, 90˚, 180˚ and 270˚ on the helicopter body, it will disturb the proper operation of dual channel IR/UV seeker systems.
    Keywords: Helicopter, Dual channel IR, UV seeker, Flare, Radiation intensity distribution, spectrometer
  • B. Najafzadeh, J. Rezakhani* Page 71
    architectural considerations in passive defense at modern times are very necessary and important in safty and security envioronment in war. evaluation of these factors such as shelters is very important and effective so historical background of these spaces can be considered. reviews on history show that during the human wars, defenders has always been the tactical superiority and diffrerent countries in crisis have achived some progress in this area, one of these countries is germany, that in the period of world war II, paid particular attention on defense against enemy air attacks with toxic-gases. from the design and equipment of these spaces, significant results obtained in various sectors, including the heirarchy of inputs, ventilation systems and other parts. the purpose of reviewing the history of each subject is to proper the scientific and empirical interpetation of the subject. by studying the different courses in different time sections. we witnessed a repeation of various factors in different ways
    Keywords: passive defense, shelters, anti gas, world warII