فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - پیاپی 3 (تابستان 1389)

فصلنامه پدافند غیرعامل
پیاپی 3 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سوسن رسولی، فاطمه اوشنی صفحه 1
    یکی از مسائل مهم درتمامی جنگ ها حفاظت از تاسیسات حیاتی و جان مردم و کمک رسانی سریع می باشد. محورهای مهم تحقیقات و توسعه در این زمینه شامل تحقیقات مربوط به حفاظت در مقابل انواع بمب های شیمیایی و بیولوژیکی تا سیستم های حفاظتی بهتر و کارآمدتر در مقابل انواع مواد منفجره، ترکش ها، آتش و به خصوص کمک رسانی می باشد.
    مسئله حفاظت در پدافند غیرعامل را می توان در چهار محور حفاظت شخصی، استحکامات، اختفا و استتار و رفع آلودگی از محل های مورد آسیب تحت بررسی قرار داد. در این مقاله به کاربرد نانوفناوری در این محورها پرداخته شده است. این کاربردها شامل کاهش وزن تجهیزات حفاظت شخصی، تهیه ساختارهای انعطاف پذیرو یا هوشمند و هم چنین افزایش قدرت مکانیکی و استحکام سازه ها با استفاده از نانومواد در تجهیزات است. استفاده از نانولوله های کربنی و یا نانوذرات کلوئیدی سیلیکا در ساختار بتن برای افزایش استحکام و کارآیی آن به منظور ساخت سنگرها و پناهگاه های محکم تر، از دیگر مواردی است که مورد بررسی قرار گرفته است. برای رفع آلودگی هوا و یا برای خالص سازی آب آشامیدنی پس از حمله های شیمیایی یا هسته ای از فیلترهای پلیمری کاتالیستی خود پاک شونده استفاده می شود که با استفاده از نانوپوشش های چند منظوره گسترش یافته اند. برای تمیز کردن خون افرادی که در معرض حملات شیمیایی یا هسته ای قرار می گیرند یک فناوری دارویی جدید بر پایه نانومواد توسعه یافته است که از یافته های جدید در مورد فیلتر کردن توسط نانوذرات مغناطیسی استفاده می کند.
    کلیدواژگان: نانوفناوری، پدافند غیر عامل، حفاظت
  • علی طالبی، جواد خلیل زاده صفحه 11
    این مقاله به یکی از جنبه های مهم فناوری پنهان سازی در طراحی کشتی های پیشرفته نظامی پرداخته است. در کشتی های جنگی، فرونشانی و کاهش اثرات فروسرخ به منظور مقابله با تهدیدات موشک های هدایت فروسرخ، اهمیت حیاتی دارد. برای ورود به بحث، ابتدا تابش فروسرخ معرفی شده و پس از آن با تعریف مفاهیم گسیلندگی و تابندگی طیفی، مبانی نظری بحث تشریح شده است. منابع گسیل فروسرخ در کشتی مورد بررسی قرار گرفته و سامانه های فرونشانی مرسوم که در کشتی های پیشرفته نظامی مورد استفاده قرار می گیرند، ذکر شده است.
    کلیدواژگان: تابش فروسرخ، اثر فروسرخ، فرونشانی اثر فروسرخ، کشتی جنگی، پلوم
  • فریدون خسروی، جواد هدایت جو صفحه 19
    دانستن روابط و معادلات عمق نفوذ پرتابه هایی که نهایتا انفجار در آن ها حاصل می شود در طراحی سازه های پدافندی ضروری است. در این مقاله تحقیقاتی و مطالعاتی به تعدادی از معادلات پرداخته شده است که ضمن کاربردی بودن آن ها در طراحی پروژه ها برای موارد خاص به مقایسه این روابط پرداخته می شود.
    عمدتا محققین گوناگونی به ارائه روابط تعیین عمق نفوذ بمب در لایه های مختلف خاک با توجه به پارامترهای مکانیک خاک و سرعت های اصابت پرتابه پرداخته اند که ضمن بیان آن ها و ارائه پارامترهای تحلیلی به مقایسه و ارائه روابط تکمیلی نیز پرداخته می شود. همچنین به روش شبیه سازی در این مقاله اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نفوذ بمب، سازه های پدافندی، روابط حاکم نفوذ پرتابه، نفوذ در خاک
  • داود قاسم آبادی، ناصر منصور شریفلو صفحه 29
    در این پژوهش، محاسبات لازم برای تعیین حفاظ فوقانی مناسب در یک پناهگاه انفرادی، جهت مقابله با تابش های نوترون و گامای حاصل از انفجارات هسته ای اورانیومی صورت گرفته است. ابتدا حفاظ های مختلف برای حفاظت در برابر تابش های گاما و نوترون را مورد بررسی قرار داده ایم. برای یک فانتوم شبیه سازی شده انسان، با استفاده از روش مونت کارلو و بهره گیری از کد MCNPX، به ازای یک نوترون و یک پرتو گاما، میزان دز جذب شده در اندام های مختلف بدن محاسبه شده است. سپس با استفاده از اطلاعات داده شده از تابش های هسته ای نوترون و گامای حاصل از انفجار بمب های اورانیومی با قدرت های مختلف، میزان دز رسیده به آدمک انسانی بررسی شده است. با استفاده از محاسبه دز کل رسیده به آدمک، حفاظ مناسب برای پناهگاه می تواند تعیین گردد.
    کلیدواژگان: انفجارات هسته ای، اورانیوم، نوترون، گاما، دز
  • آرش قهرودی تالی، مجتبی سعادتی، محمد دورودیان، محمد ابراهیم مینایی صفحه 39
    آنزیم لوسیفراز به همراه پیش ماده خود یعنی لوسیفرین، مسئول پدیده بیولومینسانس در موجودات زنده هستند. همه لوسیفرازهای شناخته شده، اکسیژناز می باشند و با استفاده از اکسیژن مولکولی، لوسیفرین خود را اکسید می نمایند که در نتیجه این اکسیداسیون نور تولید می شود. لوسیفرازها بر اساس نوع موجودی که در آن یافت می شوند به چهار نوع مرجانی، باکتریایی، داینوفلاژل و کرم شب تاب تقسیم می شوند که از لحاظ ساختار بیوشیمیایی و ژنتیکی کاملا متفاوت هستند و از منشاهای تکامل یافته مشخص به وجود آمده اند. امروزه از لوسیفراز به عنوان آنزیمی مهم در زیست فناوری استفاده می شود و کاربردهای نوین آن در حال گسترش است. کاربردهای آن عبارتند از: 1- عکسبرداری از سلول ها و بافت های مختلف به واسطه تغییر خاصیت نشر نور آن 2- استفاده به عنوان آشکارکننده زیستی در مطالعه بیان ژن ها از طریق بیان همزمان با ژن لوسیفراز 3- تعیین میزان فعالیت راه انداز های مختلف ژن بوسیله قرار دادن ژن لوسیفراز تحت کنترل راه انداز موردنظر 4- تولید زیست حسگر برای شناسایی ترکیبات سمی، عناصر سنگین (ازجمله جیوه و کادمیم)، تولوئن و مشتقات آن مثل TNT و هم چنین اندازه گیری تغییرات مقدار کلسیم درون سلولی و ATP.
    کلیدواژگان: لوسیفراز، بیولومینسانس، عکسبرداری از بافت ها، آشکارکننده زیستی، زیست حسگر
  • سعیده گرجی کندی، محمد امانی تهران صفحه 51
    نمونه های شگفت آوری از استتار در طبیعت و در بین انواع مختلف جانداران به چشم می خورد که الهام بخش بشر برای دستیابی به پوشش های استتاری بوده است. برای بررسی کمی میزان قابلیت طرح های استتاری ابتدا نیاز است عوامل موثر بر میزان استتار یک طرح در یک محیط شناخته شود. پیشرفت علم و تکنولوژی به تدریج نشان داد که موفقیت یک طرح استتاری علاوه بر همانندی رنگی طرح با محیط پیرامون، به همسانی تباینی بین طرح و زمینه نیز وابسته است. با وجود اینکه کشورهای مختلف تلاش بسیاری را برای دستیابی به طرح های استتاری موفق داشته اند، اما تاکنون روش کمی مناسبی برای ارزیابی میزان کارایی طرح ها ارائه نشده است. پژوهش حاضر با در نظر داشتن دو عامل موثر در استتار، اندیسی بدین منظور پیشنهاد نموده است. میزان تباین تصاویر، با به کارگیری تابع تباین فازی معرفی شده در یکی از مقالات مربوط به بهسازی تصاویر رنگی استفاده شده محاسبه شده است و اختلاف تباینی بین طرح و پس زمینه بدین ترتیب به دست آمد. محاسبات مربوطه در فضا رنگ HSV که نسبت به RGB به درک بصری نزدیک تر می باشد انجام شد. میزان همانندی رنگی، با بهره گیری از فرمول های اختلاف رنگ و تخمین میزان اختلاف رنگ بین طرح و پس زمینه محاسبه شد. بدین ترتیب رابطه ای با متغیرهای حاصل برای بیان کمی استتار ارائه گردید. نتایج بکارگیری این رابطه بر روی تعدادی از طرح های استتاری موجود رضایت بخش بوده و همبستگی قابل قبولی با ارزیابی های بصری نشان داده است.
    کلیدواژگان: قابلیت استتار، طرح استتاری، تباین، همانندی رنگی
  • امیر ساعدی داریان، علی گل افشار، سید امیرالدین صدرنژاد، کامیار پوراکبر صفحه 59
    در طبقه بندی سازه ها بر اساس اصول پدافند غیرعامل، پل ها جزو مراکز مهم قرار می گیرند. بدین معنا که وجود و استمرار فعالیت آنها برای بخشی از کشور دارای اهمیت است و آسیب یا تصرف آنها به وسیله دشمن باعث بروز اختلال در بخشی از کشور می گردد. علاوه بر این، موضوع باید توجه داشت که پل ها بطور قابل ملاحظه ای جهت انجام عملیات تروریستی در دسترس هستند. توجه به این دو موضوع، خود اهمیت بالای مقاوم سازی پل ها در برابر انفجار و حملات تروریستی را آشکار می سازد. با توجه به این مهم، موضوع اصلی این مقاله، ارزیابی و تحلیل اثر انفجار بر ستون هایی است که در پایه پل ها به طور متعارف در نظر گرفته می شوند. این ارزیابی دورنمایی از مشخصات بارهای انفجاری، پخش فشار و انعکاس موج را نیز بررسی می نماید و هم چنین به مقایسه پاسخ های ناشی از تحلیل عددی و مقایسه نتایج ناشی از طیف پاسخ انفجار می پردازد که بررسی نتایج نشان می دهد این دو روش در حالتی که منبع انفجار فاصله قابل ملاحظه ای داشته باشد نتایج مشابهی خواهند داشت. در انتها نیز راه های ساده برای کاهش اثرات انفجار ارایه شده است.
    کلیدواژگان: بارهای انفجاری، پایه پل، پدافند غیرعامل، طیف پاسخ
  • صفحه 72
|
  • Sousan Rasouli, Fatemeh Oshani Page 1
    One of the most important tasks for civil security in any war is the physical protection of critical infrastructures, rapid response and rescue teams, and civilians. The main research and application topics for improved protection solutions are developing in relation to risks from the proliferation of chemical and biological warfare agents and from the need for better protective systems against explosives, projectiles, and fire, especially in personal equipment for rescue forces. Against this background and the specific security demands, the interdisciplinary field of nanotechnology plays an important role for the development of new passive and active protective applications. Nanotechnology offers novel materials with enhanced or new physical properties and functionalities including higher strength, durability, embedded sensory capabilities and active materials. Protection in civil security can be investigated in four main categories; Personal protective equipment, mechanical strength and robustness, electromagnetic shielding and decontamination and filter Applications. In this paper, application of nanotechnology has been investigated in the above categories. In terms of protection, civil security applications will mainly benefit from the material functionalities: lightweight, smart components, adaptive structures, Electromagnetic shielding and mechanical strength and robustness. Using carbon nano tubes or nano silica in the concrete formulation can lead to the strength structures for civil applications. The use and development of decontamination and filter technologies for the protection of critical infrastructures and technical equipment are closely linked to the protection of people and natural resources. These challenges are relevant when developing decontaminating coatings, active cleaning and decontamination agents, and catalytic filter systems. A new medical technology, based on nanoparticles containing a magnetic iron compound, has been developed to clean the blood of victims of radiological, chemical and biological terrorist attacks.
  • Ali Talebi, Javad Khalilzadeh Page 11
    One of the important aspects of stealth technology in advanced warships design has been discussed In this paper. In warships, infrared suppression is vital to mitigate threats against infrared guided missiles. Infrared radiation is introduced and then definition of the physical concepts of spectral emission and radiance and introduction of theoretical expression are represented. Ships infrared emission sources and methods of their suppression were studied and infrared suppression systems common in advanced military ships are listed.
  • Ferydoon Khosravi, Javad Hedayat Joo Page 19
    Knowing the relationships and equations of penetration depth of projectiles which will finally explode is necessary in designing defense structures. This paper deals with a number of equations which in addition to their application to project design for special cases, are compared with these relationships as well.Many different researchers have attempted to present the relationships of bomb penetration depth in various layers of soil taking the parameters of soil mechanics and impact speed of projectile into consideration. In addition to their explanation and presenting analytical parameters, they compare and present complementary relationships, as well. This paper provides a simulation method, too.
  • Davood Ghasemabadi, Naser Mansur Shariflu Page 29
    In this research the required calculation for determining the suitable upper shield in an individual shelter, against gamma and neutron rays produced by Uranium nuclear blast has been carried out. Firstly the various shields for protecting against gamma and neutron rays have been considered. For a simulated human phantom using the Monte Carlo method and MCNPX code, for one neutron and one gamma photon the absorbed dose in various organs of the body has been computed. Then by using the given information from nuclear emissions of neutron and gamma produced by Uranium bombs blast with variant powers, the amount of absorbed dose in an effigy has been defined. Therefore by using the calculation of the totally absorbed dose in an effigy a suitable shield for a shelter can be determined.
  • Arash Ghahroudi, Tali, Mojtaba Saadati, Mohammad Doroudian, Mohammad Ebrahim Minaii Page 39
    Luciferase and its substrate (luciferin) are responsible for bioluminescence in living organisms. All known luciferases are oxygenases and they oxidize the luciferin using molecular oxygen, producing light as a result of oxidation. Luciferases are classified into four types based on the organisms from which they originated: Coelenterate luciferase, Bacterial luciferase, Dinoflagellate luciferase, and Firefly luciferase, they are quite different biochemically and genetically and have been derived from distinct evolutionary origins. Nowadays luciferase is used in biotechnology as an important enzyme and its new applications are developing. These applications are: 1- Imaging of different cells and tissues by changing their property of light emission, 2- Used as biological detector in the study of genes expression through simultaneous expression with luciferase gene, 3- Determining the activity of different gene promoters by putting luciferase gene under the control of the promoter, and 4- Production of biosensors for detecting poisonous compounds, heavy metals (such as Cadmium and Mercury), toluene and its derivatives like TNT as well as measuring intracellular calcium changes and ATP
  • Saeideh Gorji Kandi, Mohammad Amani Tehran Page 51
    There are interesting types of camouflage in environment and between animals, which inspired the human to find camouflage patterns. To be able to evaluate the effectiveness of camouflage patterns it is necessary to find those factors which influence the camouflage ability. The research showed that the accuracy of a camouflage pattern is dependent on both the color matching and contrast similarity of the pattern and its surrounding. Despite the considerable work that have been done in different countries to provide suitable camouflage patterns, there is not an acceptable method to determine the camouflage accuracy of a pattern quantitatively. In this paper, a camouflage index is proposed considering the two mentioned factors. To determine the contrast, a fuzzy function which had been introduced in an article about color image enhancement was used. In this way, the contrast difference between the pattern and background could be determined. Computational process was done in HSV color space which is more related to human visual system than RGB space. The magnitude of color matching between the pattern and background was estimated by applying a color difference formula. Consequently, an equation was obtained based on these two factors. The results of employing this equation for some camouflage patterns were satisfactory and showed acceptable correlation with visual assessment.