فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1395)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات علمی ترویجی
  • صیاد کریمی، صفا پیمان* صفحه 1
    گسترش عملیات تروریستی باعث گردیده است که به امنیت ساختمان در برابر بارهای ناشی از انفجار توجه بیشتری گردد. با توجه به اینکه ساختمان های موجود در بیشتر موارد برای بار ثقلی یا بارهای ناشی از زلزله طراحی شده اند و به اثر ناشی از انفجار توجه کمتری شده است، تحقیق در این زمینه ضروری می باشد. معمولا عملیات تروریستی به گونه ای هست که مواد منفجره در نزدیکی ساختمان منفجر می شود و باعث وارد شدن فشار زیاد در مدت زمان بسیار کمی بر ساختمان می شود. یکی از اعضا ساختمان که فشار بیشتری تحمل می کند دیوارهای ساختمان می باشد که باید مقاومت و شکل پذیری کافی داشته باشد تا از پخش شدن قسمت های تشکیل دهنده دیوار در انفجار جلوگیری نماید. روش های مختلفی برای افزایش مقاومت و شکل پذیری دیوارها وجود دارد که استفاده از FRP گزینه مناسب و کاربردی می باشد. استفاده از ورق های FRP باعث افزایش مقاومت و شکل پذیری سازه می شود بدون اینکه سازه دستخوش تغییر محسوسی در جرم و سختی گردد. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار المان محدود آباکوس، دیواری که با استفاده الیافی پلیمری (FRP) مقاوم سازی شده بود، تحت بارگذاری انفجاری قرار داده و با نتایج آزمایشگاهی موجود در مقالات صحت سنجی شده و نیز اثر چیدمان های مختلف مقاوم سازی در رفتار دیوار مورد تحقیق قرار گرفت. نتایج تحقیق بیانگر این موضوع است که این مقاوم سازی اثر قابل توجهی در کاهش تغییر مکان نقطه بحرانی دیوار (افزایش سختی و جرم که در بارگذاری انفجاری مهم است) از خود نشان نمی دهد ولی موجب افزایش مقاومت در برابر پخش شدن ناشی از خردشدگی (به دلیل افزایش شکل پذیری) می گردد. در این تحقیق از بررسی شکل های غیرمرسوم و غیرقابل اجرا در مطالعه المان محدود بر حذر شده و بیانگر این موضوع می باشد که جهت مناسب الیاف FRP در راستای میلگردهای طراحی می باشد.
    کلیدواژگان: آباکوس، اجزاء محدود، بارگذاری انفجاری، مقاوم سازی، FRP
  • سید احمد مهدی نیا، پرویز رفعتی* صفحه 9
    شفت به عنوان یکی از اجزای مهم سازه زیرزمینی و تونل، نقش اساسی در پایداری و استمرار حیات و کارآیی سازه متناسب با عملکرد آن، به ویژه در زمان بحران ایفا می کند. این سازه یک معبر عمودی یا شیب دار (مایل) در زمین است که با کاربری های مختلف نظیر مسیر تهویه و کانال تاسیسات، خروجی اضطراری، مسیر میانبر، استخراج مواد معدنی و نیز دسترسی اضطراری در زمان بحران به یک تونل، ساخته می شود. کاربرد اصلی شفت در تونل و هر سازه زیرزمینی، تامین هوای تازه برای افراد و تجهیزات (سرمایش، گرمایش، دیزل ژنراتور، ترانس برق، UPS و غیره) و خروج هوای گرم، گاز و دود دستگاه ها و دیزل ژنراتورها می باشد. شفت با توجه به میزان روباره، نوع پروژه، شرایط بهره برداری، تعداد نیروی انسانی، تعداد و نوع دستگاه ها و تجهیزات و به طور کلی نوع کاربری و بهره برداری، به صورت متفاوت طراحی و اجرا می گردد. از آنجایی که از یک طرف شکل ظهور شفت در سطح زمین، با عنایت به میزان روباره، مورفولوژی و توپوگرافی، نقطه ضعف پروژه و منشاء اثر تهدید محسوب می گردد و از طرفی دشمن با عنایت به توان ما در احداث سازه های امن، استراتژی تولید سلاح های خاص خود را تنظیم می کند، در این مقاله سعی گردید با بررسی شفت ها به عنوان نقاط آسیب پذیر تونل، راهکارهای کاهش آسیب پذیری، بهبود کارآمدی و افزایش ضریب ایمنی آن مورد بررسی قرار گرفته و با ارائه راهکارهای عملی و تمهیدات پدافند غیرعامل نظیر مکان یابی مناسب، رعایت اصول استتار، فریب و اختفاء، افزایش ضرایب ایمنی سازه دهانه شفت، ایجاد شکست، انحراف و اجرای موجگیر در شفت قائم و مایل به منظور کاهش اثر موج انفجار و تمهیدات دیگر از آسیب احتمالی جلوگیری و یا میزان آن حداقل گردد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، سازه های امن، شفت، آسیب پذیری
  • وحید محمدی، عباسعلی رضایی* صفحه 19
    یکی از تهدیدات روزافزون در اینترنت و شبکه های کامپیوتری بات نت ها هستند. بات نت، شبکه ای از کامپیوترهای آلوده متصل به اینترنت است که تحت کنترل سرور فرماندهی و کنترل قرار می گیرد و برای حملات اینترنتی همچون حملات ممانعت از سرویس و فرستادن هرزنامه، مورد استفاده قرار می گیرد. بات نت با شناسایی دستگاه های آسیب پذیر موجود در شبکه و به مصالحه درآوردن آن ها، حیطه تحت کنترل خود را گسترش می دهد. بات نت ها به سرعت در حال پیشرفت هستند و از فناوری های جدید همچون DNS و تغییرات پی درپی سریع، برای به دام انداختن کاربران و افزایش حفاظت از کامپیوترهای آلوده خود بهره می برند. یکی از انواع تغییرات پی درپی سریع، استفاده از الگوریتم تولید نام دامنه است. مهاجمین با استفاده از این روش از قرار گرفتن نام دامنه سرویس دهنده های فرماندهی و کنترل خود در فهرست های سیاه جلوگیری می نمایند. بسیاری از روش های تشخیص بات نت، مبتنی بر تحلیل فعالیت گروهی بات نت ها هستند، اما استفاده از این روش به تنهایی، در شبکه های کوچک و متوسط کارایی مناسبی ندارد. هدف ما در این مقاله ارائه روشی جامع و کامل برای تشخیص بات نت هایی است که از تغییرات پی درپی نام دامنه در ترافیک استفاده می کنند و به صورت الگوریتمی تولید می شوند. روش ما قابلیت تشخیص بات نت های شناخته شده و همچنین ناشناخته ای که از این روش استفاده می کنند را دارا هست. در این روش، تشخیص بات نت ها بر اساس پاسخ های ناموفق یا NXDomain در هر میزبان صورت می گیرد. این ویژگی باعث می شود که دقت تشخیص در شبکه های کوچک و متوسط افزایش یابد. این روش در شبکه های آلوده به بات نت های کانفیکر و کراکن آزمایش و اطلاعات به دست آمده از آن مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: بات نت، هرزنامه، dns، تغییر پی درپی دامنه، الگوریتم تولید نام دامنه، Nxdomain
  • یاسر معرب، اسماعیل صالحی*، محمد جواد امیری صفحه 29
    شهرها اغلب محل تراکم بسیار زیاد جمعیت و پدیده های انسان ساخت هستند. به همین دلیل در صورت نبود آمادگی برای مقابله با زلزله، اگر این بلا رخ دهد احتمال بروز خسارات جانی و مالی بالا است. از طرف دیگر اینکه مردم چگونه برای مقابله، واکنش یا فائق آمدن بر فشار طبیعی، فشارتکنولوژیکی و یا هر گونه فشار زیاد مهیا شوند، مرتبط با این موضوع است که پس از وقوع یک بلای بزرگ آن جامعه به چه میزان قادر است خود را به حالت اول بازگرداند. در این راستا پرداختن به تاب آوری اقتصادی کاربری اراضی شهری اهمیت و ضرورت پژوهش حاضر را روشن می کند. هدف کلی از پژوهش حاضر، بدست آوردن عوامل تاثیرگذار در میزان تاب آوری اقتصادی کاربری اراضی شهری و تعیین میزان اهمیت نقش هر یک از این عوامل و بررسی آن ها در منطقه ی 1 شهر تهران می باشد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی تحلیلی، و ماهیت آن کاربری است. در این پژوهش، ابتدا چارچوب نظری تحقیق از طریق جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات اسنادی صورت پذیرفت. در ادامه به منظور بررسی میزان تاب آوری اقتصادی کاربری اراضی، براساس نظرات کارشناسان و بررسی پژوهش های قبلی، معیارها و زیرمعیارهای تاب آوری تعیین گردید. سپس مقایسات زوجی شاخص ها به کمک 15 نفر از اعضای هیئت علمی و کارشناسان متخصص که در حوزه ی برنامه ریزی محیط زیست، برنامه ریزی شهری، برنامه ریزی روستایی و شهرسازی تخصص داشته اند، صورت پذیرفته است. همچنین به منظور ارزیابی و بررسی نهایی از روش FAHP، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، Idrisi و Topsis بهره گرفته شده است. در نهایت، ارزیابی ها و بررسی ها نشان داد که میانگین تاب آوری نواحی منطقه ی 1 شهرداری تهران معادل 0/48 است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، اقتصادی، کاربری اراضی شهری، آسیب پذیری
  • صفا خزایی*، سیاوش پادگانه، محمدرضا عاروان صفحه 37
    موشک های آشیانه یاب مادون قرمز، موشک هایی هستند که از تشعشعات مادون قرمز اهداف برای آشکارسازی و ردیابی آنها استفاده می کنند. کاربری آسان و همچنین هزینه پایین استفاده ازاین موشک ها، سبب شده که تهدیدی جدی برای اهداف هوایی باشند. در این تحقیق، انواع مختلف جستجوگرهای مادون قرمز به همراه چگونگی ردیابی اهداف حرارتی به طور خلاصه معرفی می گردند. سپس، روش های مقابله اهداف هوایی با جستجوگرهای مادون قرمز نظیر پرتاب فلیر مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: جستجوگرهای مادون قرمز، موشک های آشیانه یاب، فلیر، اقدامات متقابل
  • رسول سروستان، سعید ملکی* صفحه 47
    هدف از این پژوهش بررسی و ارزیابی ایمنی شهر ایلام و ارائه راه کارهای دفاعی از منظر پدافند غیرعامل است که امروزه اتخاذ تدابیر هوشمندانه در رابطه فعالیت کلیه بخش ها و نهادهای کشور درزمینه مواجهه با بحران های طبیعی از یک سو و از سویی چالش های سیاسی و اقتصادی همواره مورد تاکید قرار داشته و با تبیین التزامات سازوکار پدافند غیرعامل به عنوان یک استراتژی کارآمد درزمینه مواجهه با بحران، می توان به کاهش حداقلی آسیب های ناشی از بحران امید بست. روش تحقیق در پژوهش حاضر نیز توصیفی– تحلیلی است. برای جمع آوری اطلاعات از روش میدانی و کتابخانه ای (داده ها از سازمان نفوس مسکن و شهرسازی استان ایلام) استفاده شده است. جامعه آماری موردنظر در این تحقیق مشتمل است بر کلیه سازمان ها و نهادهای دولتی نظامی، خصوصی و نیز بررسی تمامی زیرساخت ها، تاسیسات شهری، امکانات موجود، دستگاه ها، منابع انرژی، مراکز و؛ که به نوعی با ایجاد بحران و حل آن در ارتباط شده است. بیشترین عامل و عملکرد تهدیدهای شهر ایلام نزدیک بودن شهر به سد با 2.250 امتیاز و کمترین عامل و عملکرد تهدیدهای مربوط به حاشیه نشینی گسترده و ضعف نظارتی با 1.123 امتیاز. نتایج نشان می دهد که عوامل برون سازمانی پدافند غیرعامل شهر ایلام بالاترین عملکرد به آموزش تخصصی ضد بحران نیروی انسانی با 4.917 امتیاز و پایین ترین عامل عملکردی به حاشیه نشینی گسترده و ضعف نظارتی با 1.123 امتیاز و همچنین از عوامل درون سازمانی پدافند غیرعامل بالاترین عملکرد به داشتن نیروهای زبده و آموزش دیده در مواجهه با بحران با 4.000 امتیاز و پایین ترین عملکرد مربوط به موانع مالی و اعتباری با 1.500 امتیاز هست.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، سیستم ایمنی شهری، مراکز حیاتی، مراکز حساس، ایلام
  • احسان فیضی، سید یحیی صفوی، فتح الله شمسایی زفرقندی* صفحه 57
    ایستگاه راه آهن یکی از مهمترین و حساس ترین بخش های سیستم حمل و نقل ریلی کشور های جهان محسوب می گردد. در بین انواع این ایستگاه ها، ایستگاه های تشکیلاتی بخاطر نقششان در بهره برداری از خطوط ریلی و نیز وجود تاسیسات حیاتی در آن نظیر اتاق کنترل ، مراکز بیسیم و ارتباطات ، تجهیزات عملیاتی، مخازن سوخت، ساختمان مرکزی و مدیریت عملیات سیروحرکت منطقه و... حائز اهمیت کشوری می باشند و حذف آن می تواند بر عملکرد سیستم حمل ونقل ریلی کشور به صورت مستقیم تاثیر بگذارد و آن را دچار اختلال و بحران سازد. از این رو این زیرساخت می تواند مورد آماج تهدیدات انسان ساخت خصمانه قرا گیرد. این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه به استخراج تهدیدات انسان ساخت خصمانه حوزه ی ایستگاه های تشکیلاتی راه آهن و رتبه بندی آنها در هر یک از دارایی های اصلی این زیرساخت می پردازد. ارزیابی تهدیدات در این مقاله به دو صورت کیفی و کمی صورت پذیرفته است، که در ارزیابی کیفی 7 تهدید ( حملات هوایی، موشکی، بمب گذاری، حملات مسلحانه، حریق عمدی، خرابکاری سایبری و خرابکاری فیزیکی) احصاء شده است و در ارزیابی کمی، تهدیدات انسان ساخت با توجه به 4 شاخص (شدت خسارت، سابقه تهدید، توانایی دشمن و جذابیت هدف) برای هریک از دارایی های اصلی ایستگاه تشکیلاتی راه آهن به صورت مجزا اولویت بندی شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که از میان تهدیدات ذکر شده تهدیدات بمب گذاری و خرابکاری فیزیکی اصلی ترین تهدید برای کل فضای ایستگاه تشکیلاتی راه آهن می باشد.
    کلیدواژگان: ایستگاه های تشکیلاتی راه آهن، تهدیدات انسان ساز خصمانه، پدافندغیرعامل
|
  • S. Peyman*, S. Karimi Page 1
    Because of terrorist attacks, the safety of buildings against blast loading are important. As precode structures or existing buildings have designed for gravity or earthquake loads, blast loading ignored, investigation in the rehabilitation of the structure for blast loading is necessary. Sometimes the charge of terrorist has exploded in the near of the structures in the air and makes a critical pressure on the building in the less than one second. One of the elements in structures that subjected to this pressure is building’s wall and must be strengthened and ductile i.e. no crushing manner in explosion loading. There are a lot of methods for strengthening and ductiling for walls and rehabilitation with FRP laminate is appropriate and it doesn’t change the stiffness and mass of structure. In this article, by using the finite element software, ABAQUS, the walls that retrofitted by FRP laminates, subjected to blast loading and verified by experimental data in the literature review and the behavior of traditional configuration investigated. The results indicated that retrofitting by this method, increase the ductility but it couldn’t decrease the midpoint’s displacement of wall significantly and it is investigated that the best direction of the laminates are the same as the steel reinforcement’s design direction.
    Keywords: ABAQUS, finite Element, Blast Loading, Retrofitting, FRP
  • P. Rafati *, S. A. Mahdinia Page 9
    Shaft as a main member of underground structure and tunnel, has a basic role in stability, durability and structure workability according its utilization in critical condition. It is a vertical or inclined structure with different utilities such as air ventilation, installation canal, emergency exit, shortcut way, ore extraction and emergency access in crucial situation. The main usage of shaft in tunnel and each underground structures, is providing of Fresh air inlets for people and equipments and exhausts which designed and constructed according to overburden, kind of project, condition of usage, number of people and equipments in form of vertical or inclined shafts form the basis of tunnel ventilations. Since the seeing the tip of the shaft at ground level, according to overburden, morphology and topography, is the disadvantage of the project and the source of the threat and on the other hand, enemy produces his weapons according to our ability to build safe structures. In this article we tried to analyze the shafts as tunnel vulnerabilities, in order to evaluate the ways of reducing vulnerability, Improve efficiency and increase safety and providing practical solutions and passive defense solution such as good site selection, regard the principles of CCD, Increase the safety factor of the structure span of the shaft, Creating failure, Diversion and construction of damper in vertical and inclined shaft In order to reduce the effect of shock waves to prevent or decrease possible damages.
    Keywords: Passive Defense, Safe Structures, Shaft, Vulnerability
  • V. Mohammadi, A. Rezaee* Page 19
    Botnets are one of the growing threats on the Internet and computer networks. Botnet is a network of infected computers connected to the Internet, which is controlled by a control server, and used for Internet attacks such as denial of service attacks, and spams. Botnets expand the their territory by identifying vulnerable devices on the network and get them to compromise. They are progressing rapidly and use new technologies such as DNS and quick continuous changes, to trap their users and enhance the protection of infected computers. One of the quick continuous changes is using a domain name generation algorithm. By using this method attackers prevent, control server domain names to be in black lists. Many Botnet detection methods are based on an analysis of group activity, but using this method alone does not have sufficient performance in small and medium networks. The aim of this paper is to provide a comprehensive and complete method to detect Botnets that use quick domain name changes algorithmivckly. Our method is capable of detecting Botnets that work in this way. In this method Botnets are detected based on failed responses or NXDomain in each host. This feature increase detection accuracy in small and medium networks. Our method is tested in infected networks with Conficker and Kraken and information obtained from them has been analyzed.
    Keywords: Botnets, Spam, DNS, The Continuous Change, Domain Name Generation Algorithm, Nxdomain
  • Y. Moarab, E. Salehi*, M. J. Amiri Page 29
    Cities are often the place of population density and man-made phenomena. Therefore, if there weren’t any preparedness to cope with earthquake, it will occurs with a high risk of human and financial losses. Also, how people cope, react or overcome with natural pressure or technological pressure, is related to this issue that how much a community can restore after the occurrence of a major disaster. In this regard, reviewing the economic resilience of urban land use is the necessity of this research. The general objective of this study is to obtain the effective factors in the economic resilience urban land use and to determine the importance of each of these factors and evaluate them in the region 1 of Tehran. This is a Descriptive analytical research. In this study, the theoretical framework of the research was conducted by collecting data through document studies. In order to assess the economic resilience of land use, criteria and sub-criteria are determined based on expert opinions and evaluating the previous researches. Then pairwise comparison of indicators have been done by 15 people of faculty members and experts of environmental planning, urban planning, rural and urban planning. Also in order to evaluation and final review, methods of FAHP, geographic information systems (GIS), Idrisi and Topsis have been used. Finally, the results showed that the average resiliency of region 1 of Tehran Municipality is equivalent to 0.48.
    Keywords: Resilience, Economic, Urban Land Use, Vulnerability
  • S. Padeganeh, S. Khazaei*, M. R. Arvan Page 37
    Infrared homing missiles use infrared radiations of targets to detect and track them. Easily usage and cost of benefit of these missiles is a serious threat for aerial targets. In this study, briefly, have been introduced different types of infrared seekers with their mechanisms to tracking thermal targets. Then, countermeasures of aerial targets, are studied and investigated such as throw flares.
    Keywords: Infrared Seekers, Homing Missiles, Flare, Countermeasures
  • S. Maleki*, R. Sarvestan Page 47
    in the face of crisis, we can hope to reduce the minimal damage caused by the crisis. The aim of this study is to assess the safety of Ilam and solutions from the perspective of civil defense is defense. Method of study, and to collect information from the library and field method is used. The target population in this study consists of all military organizations and government agencies, private as well as an examination of all the infrastructure, municipal utilities, facilities, systems, resources, facilities, etc. that somehow the crisis and Solving it is associated. The results show that factors external passive defense Ilam anti-crisis peak performance in training human resources with 4.917 points and the lowest operating performance widespread marginalization and lack of oversight by 1.123 points and also internal factors of civil defense High performance of elite troops trained to deal with the crisis with 4,000 points and the lowest yield credit and financial obstacles with 1.500 points.
    Keywords: Civil Defense, Urban Immune, Vital Centers, Critical facilities, Liam
  • E. Feyzi, S. Y. Safavi, F. Shamsaie Zafarghandi* Page 57
    Train station is one of the most important and sensitive parts of the railroad transportation in all over the world. Among different types of stations, the organizational one has an national importance because of their role in rail road utilization and important installations such as control room, communication and the wireless centers, operational equipment, fuel tanks, central building and regional mobility operation management and … and removing it directly influence on efficiency of national railroad transportation system and make disruptions and crisis. So this infrastructure will be the target of human made hostile threats. In this research by using Descriptive- analytical method and library studies and query extract human made hostile threats in train organizational stations field and prioritization of main assets of these infrastructures. The evaluation has been done both in qualitatively and quantitatively in this paper, that 7 threat has been qualitatively evaluated (air attacks, missile attacks, bombing, Armed assault, arson, cyber vandalism and physical sabotage) and in quantitatively evaluation with respect to four category of human made threats (damage intense, threat history, enemies capability and the attraction of aim) for each main train organizational station’s assets, prioritization has been done. The results indicate that bombing and physical sabotage are the main threats for the whole train organizational station space.
    Keywords: Train Organizational Station, Human Made Hostile Threats, Passive Defense