فهرست مطالب

Journal of Qualitative Research in Health Sciences
Volume:4 Issue: 3, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/09/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا فیروزکوهی، علی ضرغام، بروجنی، مرتضی نورایی صفحات 219-231
    مقدمه
    جنگ تحمیلی جنگ ایثار و شهادت بود و دفاع مقدس و تحمل جنگ تحمیلی 8 ساله به عنوان سند استقامت و پایداری ایرانیان در صحیفه تاریخ و خاطره زمان ثبت و ضبط گردید. هدف این مطالعه بررسی تجربیات پرستاران از ایثار و شهادت در جنگ تحمیلی از 1359-1367 می باشد.
    روش
    این مطالعه با متدلوژی تحقیق تاریخی و ساز و کار تاریخ شفاهی با انجام مصاحبه عمیق بدنبال بررسی تجربیات 25 نفر از پرستاران شرکت کننده در جنگ در رابطه با بیان تجربیات خود از ایثار و شهادت می باشد.
    یافته ها
    درون مایه های استخراج شده از مصاحبه های پرستاران در رابطه با ایثارگری و شهادت عبارتند از: فعالیت در نحوه تقسیم کار، کار کردن با مجروحین و مصدومین شیمیایی، کمک به مجروحین در شرایط سخت، استفاده از امکانات در شرایط ویژه، بر عهده گرفتن نقش های متنوع در جنگ، صحنه های مجروح شدن و شهادت و درمان اسرا که قالب روایت بیان گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه جلوه های ایثار و شهادت طلبی پرستاران در جنگ تحمیلی بسیار زیاد بود. پرستاران به معنای واقعی توانستند ایثارگری را در پرستاری نشان دهند که ایثار گری با حرفه آنها آمیخته است.
    کلیدواژگان: جنگ، پرستاری، مجروحین، روایت، تاریخ شفاهی
  • سید عدنان حسینی، یوسف ادیب، اسکندر فتحی آذر، بابایی بابایی صفحات 232-243
    مقدمه
    امروزه قلدری یکی از شایع ترین مشکلات رایج در مدارس است. تاکنون پژوهشهای کمی فراوانی در جهت پی بردن به ابعاد مختلف این پدیده انجام گرفته اما پژوهش های کیفی بسیار اندکی در این حوزه صورت پذیرفته اند. لذا هدف اصلی انجام پژوهش حاضر بررسی تجارب دانش آموزان قربانی قلدری از قربانی شدن خود در جهت فهم عمیق تر ماهیت قربانی شدن است.
    روش
    این پژوهش جنبه کیفی داشته، بر پارادیم تفسیری استوار بوده و با استفاده از روش پدیدارشناسی به اجرا درآمده است. شیوه گردآوری اطلاعات استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود که با یازده نفر از دانش آموزان قربانی قلدری که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند صورت گرفت. به منظور تحلیل داده های مصاحبه ها از روش «کلایزی» استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پژوهش مشتمل بر سه مقوله اصلی «دلایل قربانی شدن»، «پیامدهای قربانی شدن»، «راه های برخورد با قلدری» و دوازده مقوله فرعی بود.
    نتیجه گیری
    بررسی تجارب دانش آموزان قربانی در وهله اول نشان داد که قربانی شدن پیامدهای گوناگون روانشناختی، اجتماعی، رفتاری و تحصیلی ناگواری را برای آنها به همراه دارد. بعلاوه تحلیل ها نشان دادند که مدارس و خانواده ها هم عاملی اساسی در بروز قلدری بوده و هم می توانند نقشی اساسی در برخورد با قلدری داشته باشند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان قربانی، پدیدارشناسی، قلدری
  • سکینه محبی امین، مهدی ربیعی صفحات 244-255
    مقدمه
    امروزه استادان دانشگاه ها می بایست از راهبردهای سنتی انتقال اطلاعات به سمت راهبردهای آموزشی جدید و خلاق حرکت نمایند. این مطالعه با هدف تبیین دیدگاه دانشجویان پرستاری درباره کیفیت تدریس خلاق انجام شده است.
    روش
    مطالعه حاضر به روش کیفی در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 1392 انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند مشارکت کنندگان اصلی پژوهش (20 دانشجو) انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگزاری منسوب به استراوس و کوربن استفاده شد. اعتبار یافته ها از طریق چک کردن اعضا، توصیف عمیق و تماس طولانی با محیط پژوهش تامین شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که سه مضمون اصلی در دیدگاه دانشجو درباره تدریس خلاق وجود دارد که شامل خصوصیات حرفه ای استاد در تدریس، ویژگی های دانشجو و شرایط آموزشی است.
    بحث و نتیجه گیری
    رشد حرفه ای استادان، ویژگی های دانشجویان و نیز شرایط آموزشی از جمله عواملی هستند که می توانند کیفیت تدریس خلاق را تعیین کنند. از این روبهبود شرایط رشد حرفه ای استادان و نیز در نظر گرفتن ویژگی های دانشجویان و همچنین توجه به شرایط آموزشی می تواند به ایجاد محیطی برای تدریس خلاق کمک کند.
    کلیدواژگان: تدریس خلاق، دانشجو، نظریه زمینه ای
  • معصومه افشاری، مریم میرزایی، مهدی کنگاوری، مریم افشاری صفحات 256-265
    مقدمه
    با توسعه اینترنت پیدایش شبکه های اجتماعی مجازی هم آغاز گردید. این شبکه ها جزء جدایی ناپذیری از زندگی بسیاری از دانشجویان شده و بر روی کلیه جوانب زندگی آنها تاثیر داشته است. استفاده از این شبکه های اجتماعی مجازی سبک زندگی دانشجویان را دچار تغییرات نامطلوبی کرده است. بنابراین این مطالعه با هدف تبیین تجربیات دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تویسرکان از پیامدهای شبکه های اجتماعی انجام شد.
    روش
    این مطالعه کیفی با رویکرد نوع تحلیل محتوای قراردادی انجام گرفت، داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با 11 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تویسرکان مشغول به تحصیل به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف از هر دو جنس که روزانه بیشتر از 4 ساعت از شبکه های اجتماعی استفاده می کردند، جمع آوری شد. همه مصاحبه ها همزمان ضبط و دست نویس می شدند و در پایان با استفاده از روش تحلیل محتوی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. استحکام داده ها توسط مشارکت کنندگان و محققین تایید شد.
    نتایج
    تحلیل داده ها منجر به استخراج سه درون مایه اصلی «تغییر در روابط خانوادگی و اجتماعی»، «تغییر در وضعیت جسمی، روانی و تحصیلی افراد» و «جایگزینی شبکه های مجازی در زندگی» شد. این درون مایه ها به ترتیب با ده درون مایه های فرعی «سرگرم شدن با شبکه های مجازی، تغییر در ارتباطات با خانواده و دوستان، ارتباط راحت با دیگران به علت گم نامی، ناآشنایی اطرافیان نزدیک با این شبکه ها، ارتباط گفتاری و رفت و آمد کمتر، داشتن استرس و اضطراب، افت وضعیت تحصیلی و ازدواج نکردن، سهولت ارتباط، هزینه های کمتر نسبت به سایر ارتباطات» در دانشجویان مشخص گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نیاز به طراحی و ارائه آموزشها و مداخلات برای راهنمایی، استفاده صحیح و کمک به دانشجویان در هنگام استفاده از شبکه های اجتماعی و همچنین جایگزینهای مناسب را تایید می نماید. مسئولین نیز میتوانند از یافته های حاصل از پژوهش در جهت برنامه ریزی و مداخلات مناسب جهت این گروه استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: دانشجو، شبکه های اجتماعی، مطالعه کیفی
  • زینب طولابی، فرانک قنبری صفحات 266-279
    مقدمه
    بسیاری از افرادی که در جنگ حضور داشته اند، جانبازی را تجربه کرده اند. تجربه منحصر به فرد جانبازان در مطالعات معدودی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این مطالعه فهم تجربه جانبازان است که موجب شناخت و توصیف تجارب جانبازان و کسب بینش عمیق از این پدیده می باشد.
    روش
    این مطالعه کیفی به روش پدیدارشناسی در سال 1393 به اجرا درآمده است. شیوه گردآوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته بوده که با یازده نفر از جانبازان شهر کرمانشاه صورت گرفته است. تحلیل داده های مصاحبه از روش ون منن استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه، تجلی تجربه جانبازان است. نتایج پژوهش نشان می دهد پدیده جانبازی دارای چهار درون مایه فرعی «فداکاری وایثارگری»، «نقصان سلامتی»، «وجود انگیزه وهدف» و «احساس افتخار» است جانبازان از راهکارهایی از قبیل: «پذیرش وضعیت و کسب تجربه»،«توکل به خدا و صبر»،«فعالیت های اجتماعی»،«کمک و همیاری دیگران بخصوص جانبازان»،«مناسب سازی محل زندگی»،«انجام کارهای شخصی»،«ورزش و سرگرمی» در مواجهه با پیامدهای جانبازی استفاده کرده اند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه درک عمیقی از از چگونگی احساس و ادراک ضعف ها، نقائص وچالش های جسمی و روحی جانبازان را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: جانبازی، پژوهش کیفی، پدیدارشناسی، Van Manen
  • مجید یوسفی افراشته، محسن امیری، ذکرالله مروتی، محمد بابامیری، اباذر چراغی صفحات 280-289
    مقدمه
    عدم پایداری و شکست در ترک اعتیاد سوء مصرف مواد از جمله دغدغه های اصلی برنامه ریزان، درمانگران و خانواده های افراد معتاد است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل حمایت کننده از پایداری ترک سوء مصرف مواد مخدر شکل گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر به روش کیفی و با مصاحبه های فردی نیمه ساختاریافته انجام شد. 13 نفر از معتادانی که سابقه ترک آنها بیش از 2 سال بود در این پژوهش شرکت داشتند. اطلاعات به دست آمده از مصاحبه ها به روش تحلیل محتوای آشکار تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل محتوای اطلاعات به دست آمده از مصاحبه ها پنج درون مایه اصلی تغییر فضای دوستی(شامل جدایی کامل از دوستان توزیع کننده و مصرف کننده مواد، آشنایی یا بازیابی دوستان دور از مواد و کم کردن تعداد دوستان و ارتباط بیشتر با خانواده)، حمایت و پذیرش خانواده(شامل پیگیری و حمایت پدر و مادر، پذیرش و اعتماد به تصمیم ترک و تقدیر و تشویق مکرر خانواده)، آشنایی با تجربه های موفق ترک(شامل برنامه های سیما(فیلم، سریال یا مستند) و دیدار با افراد ترک کرده)، شرکت در جمع و محیط های پذیرنده (شامل دوری از انزوا و تنهایی و خارج شدن از موقعیت های برچسب زن) و ارتباط با معنویت(شامل یاد و ذکر خدا و انجام تکالیف دینی).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش می تواند به برنامه ریزان اجتماعی، خانواده ها و درمانگران اعتیاد کمک کند تا ترک پایدار و موفقی داشته باشند
    کلیدواژگان: اعتیاد، پایداری ترک، پژوهش کیفی، تحلیل محتوا
  • زهرا بستانی خالصی، معصومه سیمبر، سیدعلی آذین صفحات 290-303
    مقدمه
    یکی از نیازهای اساسی زوجین جوان داشتن آگاهی در زمینه سلامت جنسی است که در ارتقا سلامت فردی و تحکیم بنیان خانواده تاثیر بسزایی دارد. اما هنوز برنامه جامعی برای آموزش سلامت جنسی در سیستم ارائه خدمات سلامت وجود ندارد. هدف از این مطالعه تبیین نیازهای آموزشی سلامت جنسی زوجین در شرف ازدواج بود.
    روش کار
    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا انجام گردید. نمونه گیری به روش هدفمند با 38 مشارکت کننده به صورت مصاحبه عمیق فردی، یک بحث گروهی متمرکز و 9مصاحبه با مطلعین کلیدی انجام شد. تمام مصاحبه ها ضبط و تایپ گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای قرار دادی و نرم افزار MAXqda2010 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    استخراج کدهای مطالعه منجر به پدیدار شدن نیازهای زوجین در شرف ازدواج در چهار طبقه اصلی:1) زیستی - روانشناختی، 2) اجتماعی - اخلاقی، 3) دینی - اخلاقی و4) تربیتی – فرهنگی شد. هر طبقه اصلی نیز مشتمل بر چند طبقه فرعی بود که با جملاتی از مشارکت کنند گان در پژوهش، توضیح داده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که زو جین در شرف ازدواج نیازمند در یافت آگاهی و مهارت های ویژه در ابعاد زیستی - روانشناختی، اجتماعی - اخلاقی، دینی - اخلاقی و تربیتی – فرهنگی می باشند که در برنامه های کنونی آموزشهای پیش از ازدواج بسیاری از این نیازها تامین نمی گردد. لذا ارایه نتایج این مطالعه به مسئولین حوزه سلامت جهت اجرای برنامه های آموزشی مبتنی بر نیاز می تواند اثربخشی آموزشهای پیش از ازدواج را افزایش دهد
    کلیدواژگان: سلامت جنسی، مطالعه کیفی، ارزیابی نیاز
  • علیرضا جباری، محمود کیوان آرا، فاطمه رهی، مینا عزیززاده صفحات 304-313
    مقدمه
    تعرفه گذاری یکی از مهمترین ابزارهای سیاست گذاران نظام درمانی هر کشور، برای اعمال تولیت است که در عدالت،کارایی،کیفیت و پاسخگویی در ارایه ی خدمات تاثیرگذار بوده و با آن می توان بر میزان دسترسی و استفاده از خدمات تاثیر گذاشت. تغییر تعرفه های پزشکی از سویی درآمد ارایه کنندگان خدمات پزشکی و بیمارستانی و از سوی دیگر هزینه تامین کنندگان منابع مالی خدمات مراقبت پزشکی و بیمارستانی را تحت تاثیر قرار می دهد.مطالعه حاضر به بررسی مفهوم تعرفه ی واقعی از دیدگاه مدیران سازمان های بیمه می پردازد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کیفی و از طریق انجام مصاحبه عمیق با 19 نفر از مدیران سازمان های بیمه سلامت، تامین اجتماعی و نیروهای مسلح که در زمینه تعرفه ها مطلع یا فعالیت شغلی آنان به این حوزه مرتبط بوده است، انجام گردیده است و به منظور تحلیل مصاحبه ها، از روش تحلیل موضوعی استفاده شده است.
    یافته ها
    مدیران سازمان های بیمه مفهوم تعرفه ی واقعی را در دو موضوع 1)تعریف تعرفه ی واقعی 2)ر وش ها، عناصر و اصول تعیین تعرفه و زیر موضوعات را 1) تعیین تعرفه ها براساس توافق جمعی با در نظر گرفتن منافع گروه های درگیر 2) تعیین تعرفه ها براساس قیمت تمام شده خدمات و 3) براساس نوع وحساسیت بیان نمودند
    نتیجه گیری
    برای اصلاح وضعیت تعرفه گذاری باید براساس مفهوم تعرفه ی واقعی، ویژگی های تعرفه ی واقعی شناسایی شود، در تعیین تعرفه ها باید منافع گروه های درگیر (بیمه شده، ارائه دهنده خدمت، بیمه گر) درنظر گرفته شده و تعرفه براساس توافق جمعی و با نظر نمایندگان گروه های درگیر و بر اساس قیمت تمام شده خدمات تعیین شوند.
    کلیدواژگان: تعرفه ی واقعی، سازمان های بیمه، مدیران، خدمات پزشکی، نظام سلامت
  • مهرداد حاجی حسنی، کیومرث فرح بخش، محمدرضا فلسفی نژاد، سید محمد کلانتر کوشه صفحات 314-325
    مقدمه
    افزایش نرخ طلاق تلویحات مهمی را برای فرزندان همراه داشته است رابطه بین طلاق والدین و سلامت روانی فرزندان یک رابطه علی- معلولی ساده نیست و الگوهای متفاوتی از واکنش دهی فرزندان به طلاق والدین وجود دارد. بررسی جنسیت فرزند به عنوان عامل احتمالی میانجی در سازگاری فرزندان نسبت به طلاق نیز در برخی از مواقع متناقض بوده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی واکنش های روانشناختی پسران به طلاق والدین در یک مطالعه کیفی می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر مبنایی کیفی دارد. جامعه پژوهش شامل پسران طلاق ساکن شهرستان شهریار بود و جهت انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاد شد. از طریق مصاحبه عمیق تعداد 13 پسر از خانواده طلاق در دامنه سنی 12 تا 17 سال که تا زمان مصاحبه بین 1 تا 5 سال طلاق والدین را تجربه و تحت حضانت مادر بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تحلیل یافته ها از از روش تقلیل گرایی و تفسیری مارشال و روزمن استفاده شد. روش تقلیل گرایی و تفسیر شامل مرتب سازی داده ها در طبقات متمایز و کدبندی آنها می باشد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به تولید دو طبقه اصلی گردید که شامل «واکنش های عاطفی» و «واکنش های رفتاری» بود. خرده طبقات واکنش های عاطفی شامل «احساس تسکین، اندوه، خشم، ترکیبی از واکنش های عاطفی» و خرده طبقات واکنش های رفتاری شامل«پختگی، عملکرد تحصیلی و مشکلات رفتاری» می باشد.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که طلاق و جدایی فرایندهایی اند که به طور یکسان توسط همه فرزندان تجربه نمی شود. همچنین، برخی از تاثیرات می توانند مثبت، منفی و یا ترکیبی از این دو باشد. لذا، می توان گفت که که تاثیر منفی طلاق بر پسران می تواند وسیع باشد. این امر بیانگر ادراک متفاوت فرزندان از طلاق و فرایندهای مرتبط با آن است که که الگوهای متفاوتی از واکنش دهی به طلاق را در پسران موجب می شود. به پژوهشگران آینده توصیه می شود عوامل مختلفی را که موجب واکنش دهی متفاوت پسران به طلاق والدین می شود را مورد بررسی و شناسایی قرار دهند.
    کلیدواژگان: پسران طلاق، واکنش های روانشناختی، واکنش های عاطفی، واکنش های رفتاری
  • مسلم علی مهدی، فائزه قربانی صفحات 326-338
    مقدمه
    بی تردید یکی از این نهادهای موثر برای ارتقاء سلامت جامعه صدا و سیما است. هدف از تحقیق پیش رو شناسایی و معرفی نقش صدا و سیما برای ارتقاء سلامت در استان خراسان رضوی می باشد.
    روش
    روش تحقیق کیفی تحلیل مضمون، راهبرد اصلی این پژوهش برای رسیدن به هدف آن بوده است. ابتدا برای تحدید قلمرو مطالعه، مهم ترین مولفه های سلامت با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت بندی شدند. برای اجرای تحلیل مضمون، مصاحبه ی نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری داده ها با هفت نفر از متخصصان سلامت ابزار گردآوری داده ها بوده است.
    نتایج
    سه مولفه سلامت معنوی، سلامت روان و سلامت زنان و مادران به عنوان مهم ترین مولفه های سلامت در استان خراسان رضوی برای مطالعه شناسایی شدند. نتایج تحقیق کیفی نشان می دهد نقش صدا و سیما در ارتقا سلامت در دو مضمون کلی «فرصت ها و تهدیدهای صدا و سیما برای سلامت» و «محورهای برنامه سازی» طبقه بندی می شود. «آموزش سواد رسانه ای»، «آموزش مهارت های کاربردی»، «پرداختن به سبک زندگی سالم»، «پرداختن به مشکلات جنسی»، «تفکیک آموزش های سلامت برای سنین مختلف»، «پرداختن به مسائل مدرسه»، «پرداختن به مشکلات اختصاصی نوجوانان و جوانان»، «تصحیح نگاه مخاطبان نسبت به سلامت»، «آموزش مسائل اختصاصی زنان»، «مساله محوری در تولید برنامه های سلامت»، «ارائه شخصیت مثبت از مادران خانه دار»، «انگیزه بخشی به مخاطبان برای فراگیری آموزش های سلامت» و «آموزش تربیت فرزندان» طبقات معرفی شده در تبیین نقش صدا و سیما در حوزه برنامه سازی می باشند.
    بحث و نتیجه گیری
    صدا و سیما با کارکرد اطلاع رسانی، آموزشی و فرهنگ سازی خود می تواند به طور هم زمان تاثیراتی مثبت و یا منفی بر سلامت جامعه داشته باشد. برای تقویت نقش مثبت صدا و سیما ضمن لزوم ایجاد هماهنگی میان برنامه های مختلف صدا و سیما و همچنین هماهنگی این برنامه ها با سیاست های کلان نظام سلامت، می بایست محورهای مناسب برای برنامه سازی در حوزه های مختلف سلامت شناسایی شوند.
    کلیدواژگان: سلامت، رسانه، صدا و سیما، تحلیل مضمون، خراسان رضوی
  • منصور حقیقتیان، سیدعلی هاشمیان فر، زهیرمصطفی بلوردی صفحات 339-350
    مقدمه
    نمودار حرکت جمعیتی حکایت از انتقال جمعیت به سوی سالمندی دارد. از این رو، مطالعه و شناخت مسائل مرتبط با این قشر سنی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. سالمندان با مشکلاتی چون جدایی از نقش های فعال و دارای اعتبار به نقش های مواجه اند که هویت نقشی شان را دچار چالش نموده است. این پژوهش بدنبال درک تجارب زیسته سالمندان از این مقوله است.
    روش
    این مطالعه از نوع کیفی بود که از روش پدیدارشناسی استفاده شده. شرکت کنندگان از میان سالمندان شهر کرمان انتخاب شدند. نمونه گیری مبتنی بر هدف بود که با 21 شرکت کننده انجام گرفت. روش اصلی جمع آوری داده ها، مصاحبه های بدون ساختار و عمیق با روش تجزیه و تحلیل کلایزی بود.
    یافته ها
    در طی فرایند مطالعه چالش های هویت نقشی، مضمون اصلی«حس رهاشدگی» با 5 درون مایه فرعی تر بهت زدگی، انفکاک شغلی، جدایی تعاملاتی، وابستگی اقتصادی و مضمون اصلی «حس کنترل زدایی» با درون مایه های خویشتن از هم گسیخته و احساس نزدیکی مرگ استخراج گردید. ضمن آن که خویشتن از هم گسیخته 2 درون مایه فرعی تر بیگانگی و داغ بی اعتباری را در بر گرفت.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر با توصیف مقوله چالش های هویت نقشی، درک تازه ای از تجارب افراد در ورود به مرحله سالمندی فراهم ساخت. همچنین ریشه چنین چالش هایی را علاوه بر تحولات جمعیت شناختی، به تغیرات ساختار اجتماعی جامعه ما نیز مرتبط می داند. بنابراین عدم برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر مناسب جهت اصلاح این وضعیت، احتمالا یکی از مهم ترین چالش های پیش روی در دهه های آینده خواهد بود.
    کلیدواژگان: هویت نقشی، حس رهاشدگی، حس کنترل زدایی
|
  • Mohammadreza Firouzkouhi, Ali Zargham, Boroujeni, Morteza Nouraei Pages 219-231
    Introduction
    The imposed war was a war of self sacrifice and martyrdom. Holy defense and the imposed 8-year war were the proofs of Iranians resistance and patience which were recorded in the history. The aim was to study the nurse's experiences about self sacrifice and martyrdom during imposed war on Iran from 1980-1988.
    Methods
    Historical research and oral history were the methods used which were conducted through active interviews. Twenty five nurses were interviewed about their experiences about sacrifice and martyrdom at war.
    Results
    Descriptive themes of experience of nurses include "paramedics role in the war", "accepting responsibility in treatment units with sacrifice", "accompanying with the rest of the medical team in vital activities"," injury and death of nurses during activities", "different working conditions of nurses in the care of victims of chemical injuries and dedication in caring for them", and "creative activities to help the victims in battle field are describing the experiences of nurses involved with sacrifice and martyrdom.
    Conclusion
    The results showed how the war may be the manifestation of the effects of certain conditions of self-sacrifice and martyrdom to the nurses and enhance learning and cause acquiring new experience. Thus, while learning from the experience gained, nurses used the lessons of the past to build the future effectively.
    Keywords: Imposed war, nursing, self sacrifice, martyrdom, oral history
  • Sayed Adnan Hosseini, Yousef Adib, Eskandar Eskandar, Hassan Babaee Pages 232-243
    Introduction
    Today, bullying is one of the most common problems in schools. Many quantitative researches have been conducted to understand the different aspects of this phenomenon, but very few qualitative researches have been performed in this area. Therefore, this study was undertaken to examine bullied student's experiences of victimization in order to understand the nature of victimization more deeply.
    Method
    This qualitative research has been based on the interpretative paradigm and conducted using the phenomenological approach. Data was collected through semi-structured interviews with 11 bullied students who had the inclusion criteria. Data were analyzed using Colaizzi’s method.
    Results
    The findings revealed three main themes of "reasons for victimization", "the consequences of victimization", and "ways to deal with bullying" and twelve subthemes.
    Conclusion
    Investigation of experiences of bullied students revealed that victimization has various psychological, social, behavioral, and academic consequences for these students. Moreover, data analysis showed that schools and families are major factors in the incidence of bullying and can also have a major role in dealing with bullying.
    Keywords: bullying, phenomenology, Vivtim Students
  • Sakineh Mohebiamin, Mehdi Rabiei Pages 244-255
    Introduction
    Today, university professors must substitute traditional strategies of conveying information for new and creative educational strategies. This study was conducted to determine the views of nursing students on the quality of creative teaching.
    Method
    The present qualitative study was conducted in the School of Nursing and Midwifery of Mashhad University of Medical Sciences, Iran, in the year 2013. Data were collected through semi-structured interviews. The study participants (20 students) were selected using purposive sampling. To analyze the data, the coding method attributed to Strauss and Corbin was used. The validity of findings was ensured through member assessment, deep description, and prolonged exposure to the research environment.
    Results
    In the present study, three main themes in students’ views of creative teaching were achieved that included professional characteristics of the lecturer in teaching, students’ characteristics, and learning conditions.
    Conclusion
    Professional development of teachers, students’ characteristics, and learning conditions are factors that determine the quality of creative teaching. Hence, improving conditions for the professional development of lecturers, and consideration of students’ characteristics and learning conditions can aid the creation of an environment for creative teaching.
    Keywords: Quality, Creative Teaching, Students, The theory underlying
  • Masome Afshari, Maryam Mirzaeii, Mehdi Kangavari, Maryam Afshari Pages 256-265
    Introduction
    With the advent of the internet, social networks also emerged. These networks have become an integral part of many student's lives and affect all aspects of their lives. The use of virtual social networks has adversely affected students’ lifestyles. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the experiences of students of Islamic Azad University, Tuyserkan Branch, Iran, regarding the consequences of social networking.
    Method
    This qualitative study was conducted using the conventional content analysis approach. Data were collected through semi-structured in-depth interviews with 11 students of Islamic Azad University, Tuyserkan Branch. The participants were selected from among both sexes using purposive sampling method. The participants consisted of students who used social networks for more than 4 hours daily. All interviews were simultaneously recorded and transcribed. Data were analyzed using content analysis method. Data strength was confirmed by participants and researchers.
    Results
    Data analysis resulted in extraction of the three main themes of "change in family and social relationships", "change in physical, psychological, and academic conditions of individuals", and "replacing virtual network in life". These themes were determined by 10 subthemes in students. The subthemes consisted of being entertained by virtual networks, changes in relationships with family and friends, easy communication with others due to anonymity, unfamiliarity of close relatives with these networks, less speech communication and coming together, stress and anxiety, deterioration of academic status and inability to marry, ease of communication, and lower costs in comparison to other communications.
    Conclusion
    The results of this study confirm the need for designing and providing education and interventions for guidance, correct use, and assisting students when using social networks, and appropriate replacements. Authorities can use the findings of this study in planning and appropriate interventions for this group.
    Keywords: Student, social networks, qualitative study
  • Zinab Tolabi, Faranak Ghanbari Pages 266-279
    Introduction
    Many individuals who were involved in the war experienced sacrifice and injury. Veteran's unique experiences have been examined in very few studies. The aim of this study was to understand the experiences of veterans in order to describe their experiences and provide insight into this phenomenon.
    Method
    This qualitative study was conducted in 2014 using a phenomenological research method. Data were collected through semi-structured interviews with 11 veterans in Kermanshah, Iran. Data obtained from interviews were analyzed using van Manen’s method.
    Results
    This phenomenon comprised 4 sub-themes of dedication and sacrifice, loss of health, motivation, and pride. Veterans adapted to the outcomes of their sacrifice through measures such as accepting their situation and gaining experience, trust in God and patience, social activities, helping and assisting others, especially veterans, making their living environement suitable, personal activities, sports and recreational activities.
    Conclusion
    The results provided a deep understanding of veterans’ perceptions, weaknesses, defects, and physical and mental challenges.
    Keywords: Veterans, Qualitative research, Phenomenology, van Manen's method
  • Dr Majid Yousefi Afrashteh, Dr Mohsen Amiri, Dr Zekrollah Morovati, Mohammad Babamiri, Dr Abazar Cheraghi Pages 280-289
    Introduction
    Inconstancy and failure to overcoming drug abuse are among the main concerns of planners, practitioners, and families of addicted individuals. Thus, the present study was undertaken with the aim to identify supporting factors in constancy in overcoming drug abuse.
    Method
    This qualitative study was conducted using semi-structured individual interviews with 13 patients who had overcome addiction for over 2 years. Data obtained from the interviews were analyzed using content analysis.
    Results
    Content analysis of the obtained data revealed five main themes. These themes consisted of changing the friendship atmosphere (including complete separation from friends who distribute or consume drugs, finding or recovery of non-addict friends, and reducing the number of friends and more contacts with family), family support and acceptance (including parents’ support, acceptance of and belief in the decision to overcome addiction, and frequent praise and encouragement from the family), introduction to successful experiences of overcoming addiction (including television programs (movies, series, or documentaries), and meeting individuals who have overcome addiction), participation in receptive groups and environments (distance from isolation and loneliness, withdrawal from labeling situations) and association with spirituality (including remembrance of Allah, and performing religious practices).
    Conclusion
    The results of this study can help social planners, families, and addiction therapists have to successfully and permanently overcome addiction.
    Keywords: Addiction, Constancy in quitting, Qualitative research, Content analysis
  • Zahra Bostani Khalesi, Dr Masoumeh Simbar, Dr Seyed Ali Azin Pages 290-303
    Introduction
    Knowledge about sexual health is one of the basic needs of young couples. Knowledge of sexual health is effective on the individual's health and family stability. However, a comprehensive sexual health education program does not exist in the health care system. The present study aimed to explore the sexual health education needs of engaged couples.
    Method
    This qualitative study was conducted using conventional content analysis. Subjects were selected through purposive sampling. Data were collected through in-depth individual interviews and 1 focus group discussion, with 38 individuals and 9 interviews with the key informants. All interviews were recorded and transcribed. The data were analyzed using content analysis method and the MAXQDA software.
    Results
    Through extraction of main codes, the couples’ needs were classified in 4 main categories of bio-psychological, social-moral, religious-moral, and educational-cultural. The main categories also included several subcategories that were explained with the statements of participants.
    Conclusion
    The results of this study showed that engaged couples require particular knowledge and skills in bio-psychological, social-moral, religious-moral, and educational-cultural dimensions that are ignored in the current premarital educational programs. Therefore, presentation of this study results to health authorities for the implementation of need-based educational programs can increase the effectiveness of premarital education.
    Keywords: Sexual health, Qualitative study, Needs assessment
  • Alireza Jabbari, Mahmood Keyvan Ara, Fatemeh Rahi, Mina Aziz Zadeh Pages 304-313
    Introduction
    Setting tariffs is one of the most important tools of policy makers of the health system in every country for implementing their authority which is effective in justice, performance, and the quality of and accountability in offering services. Moreover, it can influence access rate and use of services. Changing medical tariffs affects the income of medical and hospital service providers, and the expenditure of financiers of medical and hospital services. This study investigated the concept of real tariff from the point of view of managers of insurance organizations.
    Method
    This qualitative study was performed via in-depth interviews with 19 managers of health, social security, and armed forces insurance organizations who were informed of or their occupation was related to this field. Thematic analysis method was used for analyzing interviews.
    Results
    Managers of insurance organizations expressed the concept of real tariff in two themes of definition of real tariff, and methods, elements, and principles of determining tariffs and subthemes of determination of tariffs based on collective agreement considering interests of involved groups, based on cost of services, and based on type and sensitivity.
    Conclusion
    To amend the status of setting tariffs, characteristics of real tariff should be identified based on the concept of real tariff. Interests of involved groups (insured, service provider, and insurer) should be considered in determining tariffs. Tariffs should be determined based on collective agreement, the views of representatives of involved groups, and cost of services.
    Keywords: Real tariff, Insurance organizations, Managers, Medical services, Health system
  • Mehrad Hajihasani, Kiumars Farahbakhsh, Mohammad Reza Falsafinezhad, S. Mohammad Kalantar Pages 314-325
    Introduction
    Increasing divorce rates have important implications for children. The causal relationship between parental divorce and mental health of children is not simple and there are different patterns for the response of children to parental divorce. The examination of gender as a possible mediator in the adaptation of children to divorce has, in some cases, rendered contradictory results. The aim of this study was to identify the psychological reactions of boys to parental divorce in a qualitative study.
    Method
    The present study is qualitative in nature. The study population consisted of boys who had experienced parental divorce in Shahriar County, Iran. Subjects were selected using purposive sampling method. In-depth interviews were conducted with a total of 13 boys of 12-17 years of age from families who had experienced separation 1-5 years prior to the time of the interviews and lived with their mothers. Marshall and Rossman’s reduction and interpretation method was used for data analysis. Data reduction and interpretation method involves the sorting of data into categories and coding them.
    Results
    The 2 main themes of emotional reactions and behavioral reactions were achieved through data analysis. The subcategories of emotional reactions include a sense of relief, sadness, anger, and mixed reaction and the subcategories of behavioral reactions included maturity, academic performance, and behavior problems.
    Conclusion
    This study showed that the processes of divorce and separation are not experienced homogeneously by all children. The effects of divorce can be positive, negative, or a mix of the two. It however seems reasonable for one to conclude that the negative impact of divorce on boys can be extensive. This illustrates children’s different perceptions of divorce and its related processes that lead to the different response patterns in boys to divorce.
    Keywords: Sons of divorce, Psychological reaction, Emotional reactions, Behavioral reactions
  • Moslem Alimahdi, Faezeh Ghorbani Pages 326-338
    Introduction
    Pervasive dimensions of health has led that the efforts for improving health are impossible only for one Institution. Hence it is necessary for other efficient institutions to know their role in health. Undoubtedly broadcasting is one of the important institutions for improving health. The purpose of this study is exploration and presentation the role of khorasan razavi broadcasting for improving health.
    Method
    Qualitative method, thematic analysis, is the main strategy of this research. For restrict domain of study, with Analytical Hierarchy Process (AHP) technique, dimensions of health have been prioritized. To use this technique data have been collected by paired comparison questionnaire with 30 health specialists in khorasan razavi. For thematic analysis, data have been collected by semi-structured interviews with 7 health specialists. Text of interviews was analysed with thematic method by qualitative analysis software, Atlas.ti.
    Results
    Spiritual health, mental health, and mothers & women’s health, were identified as most important dimensions of health in khorasan razavi. Qualitative analysis results show that the role of broadcasting were categorized in two main themes: "threats and opportunities of broadcasting for health" and "programming". "media literacy", "training practical skills", "training healthy lifestyle", "attending to sexual problems", "breakdown of health trainings for different ages", "attending to issues of school," "attending to specific problems of adolescents and youngs", "correcting audience approach to health", "training special problems of women", "producing problem base programs", "provide positive character for housewife mothers","motivate the audience to learn health" and "training education of children", are categories that explore the role of broadcasting in programming.
    Conclusion
    Broadcasting with "educating", "informing" and "culture making" functions can have positive or negative effect on people health simultaneously. For supporting the positive role of broadcasting, it is necessary that there be consonance between various programs of broadcasting and between broadcasting programs with health policies. Also it is necessary to identifying appropriate topics for programming in different dimensions of health that to improve effectiveness of this, the different dimensions of health should be prioritized according to the regional and ecological of each region.
    Keywords: Health, Media, Broadcasting, Thematic analysis, Khorasa razavi
  • Mansour Haghighatiyan, Seyed Ali Hashemianfar, Zahirmostafa Balvardi Pages 339-350
    Introduction
    The demographic trend chart shows the trend of the population toward senility. Therefore, studying and understanding the issues of the elderly is a necessity. The elderly face challenges of role identity as they have been separated from their active and creditable roles. This research was conducted with the aim of understanding the life experiences of the elderly in this respect.
    Method
    This was a qualitative research, in which the phenomenological approach was used. The participants were selected from among the elderly in Kerman, Iran, through purposive sampling (21 participants). In-depth unstructured interviews were the main data collection method. In addition, data were analyzed using Colaizzi’s method.
    Results
    The main themes obtained were “the feeling of abandonment” and “the feeling of being decontrolled”. The theme of “the feeling of abandonment” consisted of five subthemes consternation, job separation, interaction separation, and economical dependability. The main theme of “the feeling of being decontrolled” consisted of two subthemes of the shattered self and the feeling of closeness of death. The subtheme of the shattered self also consisted of the two subcategories of alienation and the pain of being discredited.
    Conclusion
    This present research provided a new understanding of the experiences of elderly individuals by describing the challenges of role identity. The roots of these challenges, in addition to changes in demographic structure, are in changes in the social structure of our society. Thus, the lack of scheduling and use of appropriate measures to improve this situation will be one of the most important challenges in future decades.
    Keywords: Role identity, The feeling abandonment, The feeling of being decontrolled