فهرست مطالب

Journal of Qualitative Research in Health Sciences
Volume:4 Issue: 2, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • منیر نوبهار صفحات 99-111
    مقدمه
    مراقبت، پایه و اساس پرستاری است. در بخش های مراقبت ویژه، نجات جان بیماران از شرایط بحرانی، به فرآیند مراقبت های پرستاری بستگی دارد. هدف این مطالعه تبیین فرآیند مراقبت های پرستاری در بخش مراقبت ویژه قلب می باشد.
    روش
    این مطالعه با رویکرد کیفی گراندد تئوری انجام شد. نمونه گیری ابتدا به صورت هدفمند شروع شد و به تدریج بر اساس کدها و طبقات به دست آمده، با نمونه گیری تئوریک تا اشباع داده ها ادامه یافت. روش جمع آوری داده ها شامل مصاحبه نیمه سازمان یافته، مشاهده و یادداشت های عرصه بود. در این مطالعه با 15 پرستار، سه پزشک، سه بیمار و دو نفر از بستگان بیماران در بیمارستان فاطمیه سمنان در سال های 1391-92 مصاحبه شد. طول مدت زمان مصاحبه ها بین 40 تا 90 دقیقه بود. مصاحبه ها به صورت دیژیتالی ضبط شد و بلافاصله کلمه به کلمه نوشته شد. تجزیه تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری داده ها به روش تحلیل مقایسه ای مداوم اشتراوس و کوربین انجام گردید. اطمینان از صحت و استحکام تحقیق با استفاده از معیارهای لینکولن و گوبا انجام گرفت.
    یافته ها
    3235 کد اولیه، 22 طبقه اولیه و 6 طبقه در فرآیند مراقبت های پرستاری استخراج گردید که عبارت از»تهدید حیات بیمار«،»کم توجهی به هویت حرفه ای پرستاران«،»شایستگی های پرستاری«،»ارتباطات حرفه ای نامطلوب«،»محیط تنش زا«و»کفایت/ بی کفایتی «بودند. هر یک از این طبقات دارای طبقات فرعی با ویژگی های اختصاصی بودند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که فرآیند مراقبت های پرستاری در بخش مراقبت ویژه قلب مفهومی پویا، پیچیده، مداوم، همبسته و متاثر از عوامل موثر بر مراقبت می باشد. از یک سو شرایط تهدید کننده حیات بیماران و از سوی دیگر محیط، شرایط کاری، ارتباطات و شایستگی های پرستاران بر فرایند مراقبت از بیماران در بخش مراقبت ویژه قلب تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: پرستاری، مراقبت های پرستاری، بخش مراقبت ویژه قلب، گراندد تئوری
  • شهلا خسروان، مهدی مشکی*، علیرضا مسلم، وجیهه آرمان مهر صفحات 112-124
    مقدمه
    در حالی که طلاق با ازدواج مرتبط است و به طور معمول ناشی از ازدواج غیر موفق به وقوع می پیوندد اما چگونگی ازدواج در زوج های مطلقه کمتر مورد بررسی قرار است.
    روش
    این پژوهش با استفاده از متد کیفی اکتشافی انجام شد. مصاحبه های عمیق بدون ساختار با 12 فرد مطلقه انجام شد. داده های جمع آوری شده استفاده از روش مقایسه مداوم تحلیل شدند.
    یافته ها
    «ازدواج مسئله دار» تم اصلی بد باست آمده در این پژوهش با دو طبقه فرعی«انگیزه ها» و «چگونگی» بود که این طبقه شامل دو زیر طبقه «ملاک های همسر گزینی» و «شرایط تصمیم گیری برای ازدواج» بود. به نظر می رسد کارکرد سنتی ازدواج حتی در جوامع کوچک وسنتی درحال تغییر است وتمایل به پایان دادن ازدواج های همراه با نارضایتی از سوی زوجین افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    ازآنجا که اغلب این طلاق ها باانجام ازدواج دارای مشکل خصوصا در شرایط تعجیل، شناخت ناکافی و اجبار آغاز شده، بنابراین لازم است مراسم ازدواج به گونه ای اجرا گردد که جو حاکم منجر به پایداری و تداوم زندگی زوجین پس از ازدواج شود.
    کلیدواژگان: ازدواج، طلاق، مطالعه کیفی
  • مرضیه حق گویی اصفهانی، علیرضا نیلی احمدآبادی *، وجیهه آرمان مهر، نورالله مرادی کله لو صفحات 125-136
    مقدمه
    مصرف مواد مخدر تبعات روانی و رفتاری زیادی برای فرد دارد. از بین رفتن وابستگی روانی به مواد مخدر حتی به مراتب از حذف وابستگی جسمانی سخت تر است و نیازمند گذشت زمان، طی مراحل مختلف و مراقبتهای درونی است. این مطالعه برآن است که به شناسایی عوامل موثر در پایداری ترک اعتیاد اعضای انجمن معتادان گمنام بپردازد.
    مواد و
    روش
    پژوهش حاضر با استفاده از روش کیفی و تکنیک مصاحبه گروه های کانونی انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه اعضای انجمن معتادان گمنام ساکن اصفهان در سال1390 بود که حداقل دو سال از ترکشان می گذشت. با نمونه گیری هدفمند، 18 نفر از اعضای انجمن معتادان گمنام، به جمع آوری داده ها پرداخته شد. جمع آوری و تحلیل داده ها طی سه مرحله ی مفهوم سازی، مصاحبه و تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوا انجام پذیرفت.
    یافته ها
    دو مقوله ی اصلی با عناوین «روابط اجتماعی و حمایتهای دریافتی ازآن» و «شخصیت و هویت فردی» استخراج گردید. برای روابط اجتماعی و حمایت های دریافتی ازآن دو زیر مقوله کمیت و نوع ارتباط با دیگران و حمایت های دریافتی از دیگران و برای شخصیت و هویت فردی نیز زیر مقوله های معرفتی، عاطفی و منزلتی قابل شناسایی بوده است، که هر یک با مصادیق و مضامین جزئی توضیح داده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که پس از ترک مصرف مواد، موثرترین عامل در تداوم ترک، دریافت حمایت های معرفتی از سوی گروه همدردان (سایر اعضای انجمن) است. این حمایت منجر به تغییر نگرش فرد و شناخت از خود می گردد. اصلاح روابط خانوادگی و دریافت حمایت های عاطفی و منزلتی از سوی اعضای خانواده و همچنین افزایش اعتماد به نفس فرد و بازیابی جایگاه اجتماعی وی از دیگر عوامل موثر بر پایداری ترک از نظر اعضای انجمن بوده است.
    کلیدواژگان: پایداری ترک اعتیاد، حمایت اجتماعی، انجمن معتادان گمنام(NA)
  • فاطمه علی اکبری، مسعود بهرامی، فرشته آئین *، حمیدرضا خانکه صفحات 137-146
    مقدمه
    در سالهای اخیر تعداد بحرانهای طبیعی و ساخت بشر در سرتاسر دنیا به طور قابل توجهی افزایش یافته است. ایران دارای سابقه طولانی از رخداد بحران می باشد. با توجه به اینکه پرستاران به عنوان داوطلب یا یک فرد حرفه ای دارای نقش منحصر به فرد در زمان پاسخ به بحران هستند لذا ضروری است که اطلاعات بیشتری در خصوص صلاحیتهای مورد نیاز پرستاران جهت پاسخ موثر به بحران فراهم گردد. مقاله اخیر به گزارش یافته های مربوط به صلاحیتهای خاص فردی مورد نیاز پرستاران جهت پاسخ به بحران پرداخته است.
    روش
    این مطالعه بخشی از یک مطالعه بزرگتر بر روی صلاحیتهای پرستار بحران است که در سال 1391 در ایران صورت گرفت. 35 مصاحبه با پرستاران دارای تجربه حضور و ارائه مراقبت در موقعیت بحرانی صورت گرفت. مشارکت کنندگان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق بدون ساختار جمع آوری و با روش تحلیل محتوای کیفی نوع مرسوم تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    آنالیز داده های مطالعه کیفی تم صلاحیت های خاص فردی را آشکار ساخت که شامل پنج زیر تم 1- توانمندی جسمی، 2- خود مدیریتی، 3- فراتوانایی، و 4- مهارتهای ارتباطی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه شرایط بحران، استرس و فشار روحی روانی و جسمی زیادی را بر نیروهای ارائه دهنده خدمات در صحنه بحران وارد می کند، بر طبق یافته های این مطالعه لازم است کلیه پرستاران جهت آمادگی برای حضور در موقعیتهای بحرانی یکسری توانمندی های فردی از قبیل توانایی جسمی، خود مدیریتی، مهارت در تصمیم گیری، سرعت عمل، توانایی عملکرد مستقلانه، صعه صدر،، تفکر انتقادی و مهارت برقراری ارتباط حرفه ای و درمانی را داشته باشند تا بتوانند در حین ارائه مراقبت در بحران به طور موثر عمل کنند. یافته های مطالعه اخیر می توانند به عنوان راهنمایی جهت انتخاب پرستاران دارای توانمندی حضور در موقعیتهای بحرانی و آماده سازی پرستاران جهت حضور در این شرایط مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرستاری بحران، صلاحیتهای فردی، پاسخ به بحران، مطالعه کیفی
  • میمنت حسینی *، ژیلا عابدسعیدی، سعید قاسمی صفحات 147-155
    مقدمه
    امروزه پرستاران بامقوله احساس مادری، بهداشت خانواده و معضل افزایش مصرف مواد مخدر زنان مواجه می باشند. توجه به موارد مذکورتوسط نهادهایی نظیر سازمان جهانی بهداشت وسازمان ملل تاکید گردیده است. این مطالعه باهدف تعیین آخرین مطالعات پرستاری درزمینه این پدیده و ساخت یافته هایی از این مطالعات کیفی درمجموعه ای بزرگترانجام گردید.
    روش
    دراین مطالعه، یک متاسنتز ازسه مطالعه در مورد زنان مصرف کننده موادمخدر، انجام شد. دو مطالعه اتنوگرافی ویک مطالعه، کیفی گذشته نگرو56 نفرموردمطالعه قرارگرفتند. بدین منظورروش نوبیلت وهار (،Nobilt Hare) استفاده گردید.
    نتایج
    پنج مفهوم کلی نگرش مثبت به دارو وترس از اثر دارو برفرزند قبل از فرزنددار شدن، احساس یک مادرمعتاد بودن، داشتن احساس دوگانه وجرات مواجهه با رنج، مادرایده آل بودن وبهبوداحساس گناه، فیبریلاسیون عاطفی وبازگشت به اعتیاد درصورت عدم حمایت جامعه و خانواده بدست آمد.
    بحث: توجه به آسیب پذیر ترین قشر جامعه، مادران معتاد، درنظرداشتن این گروه آسیب پذیر و توجه به تجارب آنهادرکاهش مشکلات اجتماعی و موفقیت بیشتربرنامه های مبارزه با موادمخدرموثرخواهدبود. حمایت همه جانبه از این مادران بدلیل مشکلات جسمی و روانی متعدد بعنوان یک اولویت مطرح است.
    نتیجه گیری
    فراهم بودن شرایط اجتماعی و حمایت از زنان معتاد در بازگشت موفقیت آمیز احتمالی آنها به خانواده و جامعه کمک خواهد نمود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، تجربه مادری، متاسنتز، زنان
  • عفت سادات مرقاتی خویی، جواد ترکمن نژاد سبزواری، شهناز ریماز، راضیه معصومی، علیرضا بیات، سید عباس متولیان * صفحات 156-165
    مقدمه
    علی رغم اینکه بسیاری در سراسر دنیا با اعتیاد دست به گریبانند هنوز شیوه ای که بتواند آنرا به صورت دائمی و قطعی شناسایی و درمان کند، یافت نشده است. آزمایش تشخیص اعتیاد قبل از ازدواج از جمله مواردی است که در این حیطه دارای اهمیت بسیار می باشد چرا که تشخیص نادرست در این آزمایش بر ابعاد روانی–اجتماعی و همچنین روند تصمیم گیری فرد در ازدواج موثر می باشد. هدف این پژوهش تبیین کارآمدی سیستم بهداشتی در تشخیص صحیح آزمایش اعتیاد پیش از ازدواج و اثرات روانی و اجتماعی ناشی از آن است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تفسیری و به روش تحلیل موضوعی بود. داده ها با استفاده از 6 بحث گروهی متمرکز و 2 مصاحبه فردی نیمه ساختار یافته با داوطلبین ازدواج و پرسنل بهداشتی جمع آوری گردید. کلیه مصاحبه ها ضبط، بر روی کاغذ پیاده سازی و سپس درونمایه ها به روش تحلیل محتوای کیفی استخراج گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل محتوای کیفی در این مطالعه، تبیین کننده 2 درون مایه ضعف کفایت حرفه ای و پیامد ازدواج بود.
    نتیجه گیری
    آزمایش اعتیاد پیش از ازدواج از جمله خدمات بهداشتی ارائه شده از سوی سیستم بهداشتی بوده که تشخیص نادرست آن نه تنها بر ابعاد مختلف زندگی داوطلبین ازدواج تاثیر بسزایی دارد بلکه در ارتباط نزدیک با مفهوم روانی اجتماعی آبرو می باشد. لذا کفایت حرفه ای کارکنان در ارائه این خدمات بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، ازدواج، سیستم بهداشتی
  • لقمان ابراهیمی*، کیومرث فرحبخش، معصومه اسمعیلی، حسین سلیمی بجستانی صفحات 166-177
    مقدمه
    فعالیتهای روانشناسی و مشاوره مدرسه مجموعه خدماتی مبتنی بر نیازهای دانش آموزان فراهم می سازد و با مشکلات آموزشی و پرورشی دانش آموزان در بافت مدرسه و از دیدگاه روانشناختی سروکار دارد. با این حال شواهد حاکی از آن است چالش های متعددی کیفیت، عملکرد و اثربخشی این فعالیت ها را دامن زده است. لذا، این پژوهش با هدف شناسایی چالش های فعالیتهای روانشناسی و مشاوره در مدارس اجرا شده است.
    روش شناسی: داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شده است. نمونه گیری از جامعه آماری مدیران، مشاوران، معلمان و دانش آموزان استان آذربایجان غربی در سال تحصیلی 91 – 92، از نوع هدفمند بوده که در پژوهش های کیفی کاربرد بیشتری دارد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل چارچوبی استفاده گردید که براین اساس، یک چارچوب موضوعی تنظیم و موضوعات کلیدی شناسایی گردید.
    یافته ها
    48 مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام گردید. 3 موضوع اصلی و 30 زیر موضوع در تبیین چالش های فعالیت های روانشناسی و مشاوره شناسایی شد که موضوعات اصلی شامل چالش های فردی، محیطی و سازمانی بودند.
    نتیجه گیری
    عوامل متعددی بر کیفیت فعالیتهای مشاوره مدارس تاثیر می گذارد که به صورت متقابل علت و معلول یکدیگرند، بنابراین، هر گونه تلاش به منظور بهبود کیفیت فعالیت های مشاوره ی مدارس، نیازمند اقدامات سیستماتیک و هماهنگ با شناخت عمیق موانع و چالشها است که در این پژوهش، چالش های فعالیتهای مشاوره مدرسه در سه حیطه فردی، محیطی و سازمانی شناسایی و طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: فعالیت های روان شناسی و مشاوره مدرسه، چالش های فردی، محیطی و سازمانی، پژوهش کیفی
  • جواد خدادادی سنگده*، علی محمد نظری، خدابخش احمدی، جعفر حسنی صفحات 178-190
    مقدمه
    والدین موفق نقش اساسی در شکل گیری خانواده سالم دارند و خانواده سالم زیربنای سلامت جامعه را تشکیل می دهد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب والدین موفق درباره زمینه های موثر بر خانواده سالم انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر از به روش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. بدین منظور 13 نفر از والدین موفقی که حداقل 15 سال از عمر ازدواج آنها گذشته بود و سطح بالایی از رضایت زناشویی و سلامت عمومی را دارا بودند به روش نمونه گیری هدفمند و با استفاده از مصاحبه عمیق و اکتشافی در طول یک دوره 12 ماهه مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها جمع آوری، ثبت و سپس کدگذاری انجام شد و در قالب مقوله های اصلی، مقوله بندی شدند.
    یافته ها
    تحلیل تجارب شرکت کنندگان به شناسایی 429 کد اولیه، 27 زیر مضمون و 6 مضمون اصلی شامل زمینه های فردی، زمینه های زوجی، زمینه های خانوادگی، زمینه های والدگری و زمینه های اجتماعی منجر شد.
    نتیجه گیری
    بر این اساس در ایجاد خانواده سالم عوامل مختلفی همچون مسئولیت پذیری،گذشت، پختگی، تعهد، قدردانی، صمیمیت، تلاش برای خشنودی یکدیگر، همکاری، حمایت متقابل، رضایت جنسی، خانواده گرایی، نظارت، انعطاف پذیری، اوقات فراغت، مدگرا نبودن و ارتباط با اقوام وآشنایان نقش دارند. این عوامل در سلامت خانواده نقش بسیار مهمی ایفا می کنند ولی در عین حال مورد توجه لازم قرار نگرفته اند. بنابراین لزوم توجه بیشتر به مبانی فرهنگی و اجتماعی در پرداختن به ازدواج اهمیت بنیادی دارد.
    کلیدواژگان: والدین موفق، خانواده سالم، پدیدارشناسی
  • روح الله زابلی*، زینب مالمون، مریم گلی کناری صفحات 191-205
    مقدمه
    یادگیری از همتایان یکی از ابزار های توانمند سازی پرستاران در کسب و ارتقای مهارت های بالینی و مدیریتی است. این مطالعه به دنبال شناسایی مهمترین استراتژی های یادگیری همتایان از همتایان در بخش های پرستاری است.
    روش
    این مطالعه کیفی در گروه مطالعات پدیدارشناسی و از نوع تفسیری است. شرکت کنندگان در این تحقیق از میان پرستاران بخش اورژانس بیمارستان های آموزشی تهران انتخاب شدند. نمونه گیری مبتنی بر هدف با حداکثر تنوع بود که با 35 نفر از شرکت کنندگان صورت گرفت. روش گردآوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختارمند بود. مصاحبه ها تا رسیدن به مرحله اشباع ادامه یافت. در تحلیل داده ها روش تحلیل چارچوبی با کمک نرم افزار Atlas-Ti استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه از 512 کد اولیه، 7 موضوع اصلی شامل اهمیت یادگیری از همتایان، موانع یادگیری از همتایان، میزان مواجهه با یادگیری از همتایان، عوامل موثر بر یادگیری از همتایان، انواع روش های یادگیری از همتایان، نقش محیط در یادگیری از همتایان و ویژگی های کارکنان و21 زیر موضوع شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    یادگیری از همتایان نقشی مهم در ارتقای توانمندی های حرفه ای پرستاران دارد. بر اساس نتایج این تحقیق از بین استراتژی های یادگیری حین کار، شرکت کنندگان یادگیری از راه مشاهده عمل، یادگیری از طریق بررسی حقایق، یادگیری از طریق ارتباط با خبرگان را برشمردند. اما با توجه به نقش محیط در این نوع یادگیری باید برنامه هایی در مدیریت استعدادها، فرآهم نمودن محیط آموزش، چیدمان مناسب پرسنلی و استقرار نظام پرداخت تشویقی عادلانه در بیمارستان فراهم شود.
    کلیدواژگان: یادگیری از همتایان، استراتژی های یادگیری، توانمندی حرفه ای، مطالعه کیفی، پرستاران
  • نغمه رزاقی، محبوبه عبدالرحیمی *، مهوش صلصالی صفحات 206-217
    مقدمه
    یادآورنویسی، ثبت یادآورهای فکورانه در مورد آنچیزی است که محقق از داده ها می آموزد. فقدان یا کم توجهی به یادآورنویسی یک کمبود عمده مطالعات کیفی به شمار می رود و از آنجا که غفلت در یادآور نویسی، در نتیجه نهایی پروژه تحقیقی تاثیر منفی خواهد گذاشت، این مطالعه باهدف بررسی ابعاد مختلف یادآورنویسی، در حوزه پژوهش کیفی انجام شده است.
    روش
    مطالعه حاضر به شیوه مروری و با کلید واژه Memo و Memoing و «qualitative research» از طریق جستجوی پایگاه های اطلاعاتی و مرور کتب مربوط به روش تحقیق کیفی قابل دسترس انجام شد. حاصل این جستجو 41 مقاله و کتاب در محدوده سالهای1978 تا 2013 بود.
    یافته ها
    پژوهش کیفی یک سفر تکاملی است. پژوهشگر باید انتظار شکل گیری ایده های متفاوت و تغییر در جهت های عملکردی را داشته باشد. این تفاوت ها از طریق یادآور نویسی قابل تشخیص و اثرگذاری هستند. یادآورنویسی فرآیندی است که وقایع و افکار و تغییرات آنها را با رعایت ترتیب زمانی و با توجه به دلایل و شرایط، بدون سبک نوشتاری خاص، ثبت می کند. یادآورنویسی نوعی باز اندیشی است و برای انعکاس و شرح معانی منسوب به کدهای مربوط به شرکت کنندگان و پژوهشگر؛ برای روشن شدن، مرتب نمودن و گسترش ایده ها و برای ثبت نقل قول ها یا عبارات مهم، برای شناسایی روابط بین کدها و فرضیه های مربوط به یک موضوع نوشته می شوند. یادآورها به انواع یادآورهای کد، نظری و عملی تقسیم می شوند
    نتیجه گیری
    یادآور نویسی یک ابزار موثر است که می تواند به منظور غنی شدن تجربه پژوهشی، در همه روش های کیفی مورد استفاده قرار گیرد. پژوهشگران مطالعات کیفی با داشتن دید جامع پیرامون یادآورنویسی می توانند به داده ها و جهانی که داده ها از بستر آن تولید شده است صادق بمانند و روایی و پایایی پژوهش خود را ارتقا دهند.
    کلیدواژگان: یادآور، یادآورنویسی، تحقیق کیفی
|
  • Monir Nobahar Pages 99-111
    Introduction
    Care is the basis and foundation of nursing. In the cardiac intensive care unit (CICU), rescuing patients in critical conditions depends on the nursing care process. The aim of this study was the exploration of the nursing care process in the CICU.
    Method
    This study was conducted using the qualitative research method of grounded theory. Sampling was begun purposefully and gradually continued, according to the obtained codes and categories, using theoretical sampling until data saturation. Data collection methods included semi-structured interviews, observations, and field notes. In this study, interviews were conducted with 15 nurses, 3 physician, 3 patients, and 2 relatives of patients in Semnan Fatemieh Hospital in 2012-2013. The time duration of interviews was between 40 to 90 minutes. Interviews were digitally recorded and immediately transcribed verbatim. Data analysis was performed simultaneously to data collection using the constant comparative analysis method of Strauss and Corbin. The accuracy and rigor of the study were confirmed using the criteria of Lincoln and Guba.
    Results
    In the present study, 3235 primary codes, 22 primary categories, and 6 categories in the nursing care process were extracted. The categories include "threatening patient’s life ", "low attention to nurses’ professional identity", "nursing competence", "undesirable professional communications", "stressful environment", and "adequacy/inadequacy". Each of these categories contained subcategories with specific characteristics.
    Conclusion
    The results show that the nursing care process in the CICU is a correlated, dynamic, and complex concept continually influenced by factors effective on care. On the one hand, life-threatening conditions of patients, and the other hand, environment, working conditions, communication, and competence of nurses are effective on the patient care process in the CICU.
    Keywords: Nursing, Nursing care, Cardiac intensive care unit, Grounded theory
  • Shahla Khosravan, Mehdi Moshki*, Alireza Moslem, Vajiheh Arman, Mehr Pages 112-124
    Introduction
    Although divorce is related to marriage and is usually due to unsuccessful marriage, the marriage of divorced couples is less studied.
    Method
    This research was performed using a qualitative exploratory research design. Unstructured indepth interviews were conducted with 12 divorced subjects. The collected data were analyzed using constant comparative method.
    Results
    The main theme of “problematic marriage” with two subcategories of “motivations” and “conditions” were achieved in this research. The subcategories consisted of 2 subclasses of “marriage criteria” and “decision-making conditions for marriage”. It seems that the traditional function of marriage is changing even in small and traditional societies and couples’ willingness to end unsatisfying marriages has increased.
    Conclusion
    The majority of divorces in this study were related to problematic marriages especially marriages begun in haste, with inadequate knowledge of each other, and without consent of either party. Therefore, it is necessary that the marriage ceremony is performed in a way that increases the stability and continuity of the marriage.
    Keywords: Divorce, Marriage, Qualitative study
  • Marzieh Haghgoie, Isfahani, Alireza Nili, Ahmadabadi*, Vajiheh Arman, Mehr, Noorallah Moradi, Kalelo Pages 125-136
    Introduction
    Drug use has many psychological and behavioral consequences. The elimination of psychological dependence on drugs is much more difficult than that of physical dependence and it requires the passage of time and different stages, and internal care. The purpose of this study was the identification of factors affecting drug withdrawal stability among Narcotics Anonymous (NA) members.
    Method
    This research was conducted using qualitative methods and focus groups interviews. The statistical population included all members of NA who lived in Isfahan, Iran, in 2011 and at least two years had passed since their drug withdrawal stability. For this purpose, data were collected from 18 NA members using purposive sampling. Data were collected and analyzed using content analysis method in 3 stages of conceptualization, interview, and data analysis.
    Results
    The 2 major themes of "social relations and support received from them" and “individual character and identity" were extracted. The former theme consisted of 2 subcategories of “the quantity and type of relationship” and “social support network”. The later theme included the subcategories of “cognition”, “emotion”, and “dignity”. Instance and themes of each subcategory was explained in detail.
    Conclusion
    The findings indicate that the most effective factor in drug withdrawal stability is receiving cognitive support from sympathizers (other members of the association). This support results in the changing of attitudes and self-awareness. Other factors that have impact on drug withdrawal stability included reforming family relationships, receiving emotional support and support regarding dignity from family members, increasing of confidence, and recovery of social status.
    Keywords: Drug withdrawal stability, Social support, Narcotics Anonymous (NA)
  • Fateme Aliakbari, Masoud Bahrami, Freshte Aien*, Hamidreza Khanke Pages 137-146
    Introduction
    In recent years, the number of natural and man-made disasters has increased considerably around the world. Iran has a long history of disaster events. Because of nurses’ unique role as professional and volunteer responders in times of disaster, more information is required regarding the personal competencies they need in order to provide more effective disaster response. This paper presented the results of a study aimed to explore the required specific personal competencies of nurses in disaster response.
    Method
    This study was part of a larger qualitative content analysis on nurses’ competencies in disaster response in 2012 in Iran. In the present study, 35 interviews were conducted with nurses who had recent experiences of providing care in a disaster situation. Purposeful sampling was performed and continued until data saturation. The data were collected through in-depth unstructured interviews and analyzed using a conventional content analysis approach.
    Results
    Data analysis resulted in the identification of the main theme of “specific personal competencies” and its 4 subcategories of physical abilities, self-management, meta-competencies, and communication abilities.
    Conclusion
    Considering the stress and biopsychospiritual pressure of disaster on nurses, personal competencies such as physical abilities, self-management, decision-making skills, speed in taking action, the ability to act independently, tolerance, critical thinking skills, and professional communication skills are necessary for nurses for effective disaster response. Our findings can be used as a guide for selecting nurses with appropriate personal abilities for effective disaster response and preparation of nurses for such circumstances.
    Keywords: Disaster nursing, Personal competences, Disaster response, Qualitative study
  • Meimanat Hosseini*, Zhila Abedsaeedi, Saeed Ghasemi Pages 147-155
    Introduction
    Today, community nurses are challenged by the issues of motherhood, family health, and increased addiction among women. Attention to these issues has been emphasized by many organizations like the World Health Organization (WHO) and United Nations (UN). The aim of the present study was to determine the most recent nursing studies about these phenomena and to create a large compilation of the results of these qualitative studies.
    Method
    This was a metasynthesis of 3 studies on addicted women; 2 studies were ethnographies and 1 was a retrospective qualitative research. The sample consisted of 56 women. The Hare and Nobilt procedure was used in the present study.
    Results
    The 5 core concepts obtained included positive attitude toward drugs and fear of the effect of drugs on the child before birth, the feeling of being an addicted mother, ambivalence and the ability to confront suffering, being an ideal mother and decreasing the sense of guilt, affective fibrillation and addiction recurrence due to lack of community and family support.
    Conclusion
    Paying attention to addicted mothers, as the most vulnerable segment of society, and consideration of their experiences will be effective in reducing social problems and success of counter drugs programs. Providing support for these mothers because of numerous physical and mental problems is a priority. The availability of suitable social conditions and support for addicted women will increase the probability of their successful return to family and community.
    Keywords: Addiction, Maternal experience, Metasynthesis, Women
  • Effat Merghati, Khoei, Javad Torkamannejad, Sabzevari, Shahnaz Rimaz, Raziyeh Masoomi, Alireza Bayat, Seyed Abbas Motevalian* Pages 156-165
    Introduction
    Although many people around the world are dealing with addiction, still no method that can detect and permanently treat it has been found. Premarital addiction test is one of the factors of great importance in this field. An erroneous detection in this test affects the psychosocial aspects and marital decisions of the individual. The purpose of this study was to determine the effectiveness of the health system in premarital addiction tests and its psychosocial effects.
    Method
    This interpretive qualitative study was performed using content analysis. Data were collected from 6 focus group discussions and 2 semi-structured individual interviews with couples and health care personnel. All interviews were tape-recorded and transcribed verbatim, and themes were extracted using content analysis method.
    Results
    Qualitative content analysis determined the 2 themes of lack of professional adequacy and consequence of marriage.
    Conclusion
    Premarital addiction test is one of the health services provided by the health care system. An incorrect diagnosis not only has a considerable impact on different aspects of individuals’ life, but is also closely related to the psychosocial concept of dignity. Therefore, the professional competence of the staff in providing these services is very important and necessary.
    Keywords: Addiction, Marriage, Health system
  • Loghman Ebrahimi*, Kiumars Farahbakhsh, Masumeh Esmaaili, Hossein Salimi, Bajestani Pages 166-177
    Introduction
    Psychology and counseling activities in schools provide services based on the needs of students and solve the educational problems of students in the school context and through the psychological perspectives. However, evidence suggests that numerous challenges exist in terms of the quality, performance, and effectiveness of these activities. Therefore, the present study was conducted with the aim to identify the challenges to the psychology and counseling activities in schools.
    Method
    Data were collected through semi-structured interviews. The research population included principles, counselors, teachers, and students of West Azarbaijan, Iran, during the educational year of 2012-2013. The study subjects were selected using purposive sampling (which is mainly used in qualitative studies). Data were analyzed using framework analysis. Accordingly, a thematic framework was developed and the main themes were identified.
    Results
    Semi-structured interviews were conducted with 48 participants. The results showed that 3 main themes and 30 subcategories were identified to explain the challenges of psychology and counseling activities. The main themes included personal, environmental, and organizational challenges.
    Conclusion
    Numerous factors affect the quality of school counseling activities that have a cause and effect relationship. Therefore, any attempt to improve the quality of school counseling activities requires a systematic and coordinated effort with a deep understanding of the barriers and challenges. In this study, challenges in school counseling activities were identified and classified in 3 areas of personal, environmental, and organizational factors.
    Keywords: Psychology, counseling activities, Personal, Environmental, organizational challenges, Qualitative research
  • Javad Khodadai Sangdeh*, Dr Ali Mohammad Nazari, Dr Khodabakhsh Ahmadi, Dr Jafar Hasani Pages 178-190
    Introduction
    Successful parents have a crucial role in creating a healthy family and a healthy family is the foundation of a healthy community. Thus, the present research was conducted with the aim to investigate successful parents’ experiences regarding factors affecting a healthy family.
    Method
    In the present qualitative research, the phenomenological approach was used. For this purpose, 13 successful parents with a minimum of 15 years of marital life and high level of health and marital satisfaction were selected using purposive sampling method. The participants were studied via exploratory and in-depth interviews during a 12-month period. Data were collected, registered, encoded, and classified into 5 main categories.
    Results
    Through the analysis of the participants’ experiences 429 primary codes, 27 subthemes, and 5 main themes were identified. The main themes included personal, marital, familial, parenting, and social factors.
    Conclusion
    Different factors such as responsibility, forgiveness, maturity, commitment, intimacy, acknowledgment, attempting to please one another, cooperation, reciprocal caring, sexual satisfaction, familism, monitoring, flexibility, leisure time, not following fashion, and contact with relatives contribute to building a healthy family. Although these factors have a fundamental role in shaping a successful family, they have been overlooked. Therefore, with regard to marriage, it is necessary to pay more attention to social and cultural factors.
    Keywords: Successful parents, Healthy family, Phenomenology
  • Rouhohllah Zaboli*, Zainab Malmoon, Maryam Goli Kenari Pages 191-205
    Introduction
    Peer learning is one of the tools used to empower nurses in obtaining and improving their clinical and administrative skills. This study was performed to determine the most important peer learning strategies in the field of nursing.
    Method
    This was a qualitative, interpretive, and phenomenological study. The participants were selected from among nurses who worked in emergency wards of general hospitals in Tehran, Iran. Through purposeful sampling with maximum variation, 35 participants were selected. Semi-structured interviews were used to collect data. The interviews were continued until data saturation. Analytical framework and Atlas-Ti software were used for data analysis.
    Results
    In this study, 521 primary cods 7 main themes, and 21 subthemes were extracted. The main themes included the importance of peer learning, barriers of peer learning, exposure to peer learning, factors affecting peer learning, different peer learning strategies, the role of environment in peer learning, and psychological characteristics of employees.
    Conclusion
    Peer learning has an important role in the improvement of the professional skills of nurses. The results showed that the participants listed the 3 strategies of learning through observation of the process, through exploring the facts, and from experts as learning while working strategies. Because of the role of the environment in this learning strategy, clear plans must be made for the management of talents, and providing appropriate learning environment, alignment of personnel, and fair pay in hospitals.
    Keywords: Peer learning, Learning strategies, Professional empowerment, Qualitative study, Nurses
  • Naghmeh Razaghi, Mahboobeh Abdolrahimi*, Dr Mahvash Salsali Pages 206-217
    Abstract
    Introduction
    Memoing is a logical recording of that which the researcher learns from the data. Lack of memoing in qualitative researches is a major problem which has a negative effect on the final outcome of a project. Therefore, this research was conducted with the purpose of evaluating different aspects of memoing in qualitative research.
    Method
    This was a narrative review study performed through searching the keywords of "memo", "memoing", and "qualitative research" in databases and available printed materials related to qualitative research. Therefore, 42 books and articles published between 1978 and 2013 were reviewed.
    Results
    A qualitative research is a developmental journey. The researcher should expect the formation of different ideas and changes in performance. These differences can be detected and affected through memoing. Memoing is a process in which events, thoughts, and their changes are recorded in chronological order according to reasons and circumstances without a specific writing style. Memoing is a kind of reflection written to consider and explain the meanings ascribed to codes related to the participants and researchers, to clarify, arrange, and develop ideas, to record important quotations or statements, and to identify relationships between codes and hypotheses related to a topic. Memos are divided into code, theoretical, and operational memos.
    Conclusion
    Memoing is an effective tool for a rich research experience in all qualitative research methods. Qualitative researchers, through a comprehensive view of memoing, can stay true to the data and data context and increase the validity and reliability of their research.
    Keywords: Memo, Memoing, Qualitative research