فهرست مطالب

نشریه نوآوری و ارزش آفرینی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی اکبری *، صاحب ایمانی، رویا محمودی، هدی عابدی، هادی طلوع اصل صفحات 1-20
    مقاله حاضر با تکیه بر اهمیت ارتقا پیوسته عملکرد نوآورانه سازمان ها، در پوشش دادن به تحقیقاتی که به دنبال شناسایی پیشایندهای عملکرد نوآورانه شرکت ها هستند، سهیم است. از این منظر، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات ساختار شبکه، ذخیره دانش و ظرفیت جذب بر عملکرد نوآورانه سازمان در جامعه آماری به تعداد 200 شرکت انتخابی صورت گرفته است که با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران، 132 شرکت دانش بنیان مستقر در شهر تهران از طریق روش نمونه گیری ساده به عنوان نمونماری انتخاب گردید. در پژوهش حاضر، به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد عملکرد نوآورانه با 10 سوال، ظرفیت جذب با 8 سوال، ساختار شبکه با 4 سوال و ذخیره دانش نیز با 7 سوال بر حسب طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. روایی هر دو پرسشنامه به صورت محتوایی و سازه تایید شد. ضریب پایایی نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی برآورد گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و نرم افزار Smart-PLS 2.0 صورت پذیرفت. نتایج حاکی از آن است که ساختار شبکه، ذخیره دانش و ظرفیت جذب بر عملکرد نوآورانه موثرند. همچنین، ظرفیت جذب نقش میانجی گری جزیی و میانجی گری کلی را به ترتیب در رابطه بین ذخیره دانش با عملکرد نوآورانه و ساختار شبکه با عملکرد نوآورانه ایفا می کند. ضمن اینکه ظرفیت جذب با ضریب مسیر 0.48 بیشترین سهم و ساختار شبکه نیز کمترین سهم را در مدل پژوهش، در تبیین عملکرد نوآورانه ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: ظرفیت جذب، ذخیره دانش، ساختار شبکه، عملکرد نوآورانه
  • روح الله باقری مجد *، میرمحمد سیدعباس زاده، محمد حسنی صفحات 21-40
    هدف تحقیق حاضر شناسایی فاکتورهای پایداری و ظرفیت های ارتباط دانشگاه و صنعت در نظام آموزش عالی بوده است. روش تحقیق توصیفی-پیمایشی و جامعه تحقیق شامل اعضا هیات علمی 5 دانشگاه کشور و نمایندگان صنایع در نظر گرفته شد. نمونه تحقیق، اعضا هیات علمی مطابق با جدول مورگان به صورت تصادفی طبقه ای 263نفر و نمایندگان صنایع براساس تصادفی ساده 12 نفر انتخاب شدند. روش تجزیه تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS ، تی، تحلیل مانوا و تحلیل رگرسیون چندمتغیره بوده است. ابزار تحقیق شامل دو پرسشنامه فاکتورهای پایداری لی و ظرفیت های ارتباط دانشگاه و صعنت سبیوف بوده است. روایی ابزار مطابق تحلیل تاییدی و پایایی آن براساس آلفای کرانباخ مناسب گزارش شد. نتایج نشان داد، فاکتورهای پایداری دلایل و انگیزش و منافع در بخش دانشگاه مثبت و معنی دار گزارش شد ولی نمایندگان صنایع پایداری منافع را پایین تر از حد مطلوب اعلام کردند. وضع موجود ظرفیت های ارتباط دانشگاه و صنعت مثبت و معنی دار بوده است. همچنین کلیه مولفه های ظرفیت های ارتباط دانشگاه و صعنت بر پایداری اثر مثبت و معنی داری داشته است و کلیه مولفه های ظرفیت ها هر دو مولفه دلایل و انگیزش و منافع را پیش بینی کرده اند.
    کلیدواژگان: ترتیبات نهادی و تعاملات ساختاری، راهبرد سازمانی در مدیریت خارجی و حقوق مالکیت معنوی، هیات علمی و برنامه درسی، بودجه، کانال ارتباطی، دلایل و انگیزش، منافع، مشارکت دانشگاه و صنعت
  • حسن رضا زین آبادی، سیده طیبه موسوی امیری * صفحات 41-56
    یکی از پیشرفت های نوظهوری که در حیطه آموزش الکترونیکی اهمیت چشمگیری یافته، دوره های آموزش آنلاین فراگیر (موک) است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت آموزش مبتنی بر موک در سیستم آموزش عالی ایران، شناسایی چالش ها و ارایه راهکارها انجام گرفت. این پژوهش از نوع ترکیبی (کیفی و کمی) است و به صوت متوالی انجام گرفت. جامعه آماری در بخش کیفی اعضای هیآت علمی دانشگاه های دولتی شهر تهران بودند که تعداد 11 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی کاربران دوره موک در سال تحصیلی 94-95 با حجم 400 نفر بودند که با توجه به جدول کرجسی – مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی ساده 196 از آنان انتخاب شدند. ابتدا با استفاده از مصاحبه، اطلاعاتی در خصوص چالش ها و راهکارهای پیش رو از شرکت کنندگان گروه اول (اعضای هیات علمی) گردآوری شد و سپس با روش کدگذاری سه مرحله ای، گویه ها استخراج گردید. در مرحله دوم با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته (با پایایی 89/0 = α) وضعیت دوره های موک از نظر 196 کاربر این دوره ها و با استفاده از آزمون فریدمن بررسی گردید. نتایج نشان داد چالش ها در حیطه های مسائل آموزشگاهی و سازمانی، مسائل مدیریتی، مسائل فناورانه، مسائل روش تدریس و آموزش، مسائل طراحی واسط کاربری، مسائل پشتیبانی منابع و مسائل ارائه منابع و ارزیابی قرار دارند. همچنین برای تحقق آموزش مبتنی بر موک راهکارها در حیطه های علمی – حرفه ای، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریتی و پشتیبانی منابع و طراحی، اجرا و ارزشیابی شناسایی شدند. در نهایت بررسی وضعیت آموزش مبتنی بر موک در آموزش عالی کشور نشان داد که ضعف و مشکلات مشهودی در این زمینه وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی ایران، آموزش نوین، آموزش آنلاین فراگیر، چالش و راهکار
  • محمد خان عزیزی *، علی اکبر امین بیدختی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، مقصود فراستخواه صفحات 57-80
    پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی عوامل درونی ارتقاء دانشگاه ها در رتبه بندی های ملی و بین المللی از طریق روش آمیخته اکتشافی انجام گرفت. جامعه آماری در بخش کیفی شامل سیاست گذاران و خبرگان آموزش عالی و مدیران و اعضای هیئت علمی دانشگاه ها بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با تعداد 17 نفر مصاحبه صورت گرفت. همچنین در بخش کمی جامعه آماری شامل 600 نفر از مدیران دانشگاه های دولتی شهر تهران بود که از این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی سهمی طبقه ای 302 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق اجرای مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از طریق اجرای پرسشنامه محقق ساخته بر روی نمونه آماری استخراج و با استفاده از نرم افزار spss و smart-pls تجزیه وتحلیل گردید. روایی پرسشنامه پژوهش با نظر متخصصان و نیز انجام آزمون روایی واگرا و همگرا تایید گردید. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی توسط نرم افزارهای مذکور محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. مطابق یافته های به دست آمده، عوامل درون دانشگاهی موثر بر رتبه دانشگاه ها را می توان به ترتیب در هشت عامل شامل: حکمرانی خوب، نظام تضمین کیفیت، بهره وری منابع انسانی، سلامت اداری، توسعه منطقه ای، استقلال دانشگاهی، زیرساخت فناوری اطلاعات و امکانات آموزشی طبقه بندی نمود.
    کلیدواژگان: عوامل درون دانشگاهی، رتبه بندی، پژوهش اکتشافی
  • سعید ویسی *، اسفندیار محمدی، وحید شرفی صفحات 81-98
    هدف از این پژوهش مطالعه و بررسی تاثیر نوآوری استراتژیک بر تمایل به خرید مشتری با توجه به نقش تعدیل گر قابلیت های نوآوری است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه کارمندان و مشتریان بانک مسکن شهرستان ایلام بود که تعداد آن ها به ترتیب در سال 1396، برابر با 90 نفر و نامحدود بود. همچنین حجم نمونه به دست آمده برابر با 73 و 384 نفر بود که برای به دست آوردن آن از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و جدول مورگان استفاده شد. برای بررسی روایی، از روایی محتوایی استفاده شد که به تایید 8 نفر از اساتید حوزه مدیریت رسید، و برای بررسی پایایی تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفا برای تمامی متغیرها و ابعاد بالاتر از 0.9 بدست آمد که نشان از پایایی بالای پرسشنامه ها دارد. داده ها بر اساس روش های مختلف آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار pls و spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور آزمون فرضیه ها از تجزیه و تحلیل حداقل مربعات جزئی استفاده شد، که تحلیل عاملی تاییدی بر روی گویه های پرسشنامه صورت گرفت و تمامی سوالات دارای بار عاملی بالای 0.5 و مقادیر معناداری بالای 1.96 بودند. در پایان با توجه به نتایج آزمون های آماری، تمام فرضیات تایید شدند به این معنی که نوآوری استراتژیک و شاخص های آن بر تمایل به خرید مشتری با توجه به نقش تعدیل گر قابلیت های نوآوری تاثیر معنادار داشتند.
    کلیدواژگان: نوآوری استراتژیک، قابلیت های نوآوری، تمایل به خرید مشتری، بانک مسکن شهرستان ایلام
  • صادق ملکی آوارسین، حورا سودی *، نیر سید نظری صفحات 99-120
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش آموزش های کاردانش درایجاد نگرش کارآفرینانه درهنرجویان این رشته ها از دیدگاه هنرآموزان شهرستان خوی درسال تحصیلی 95- 1394 است. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه هنرآموزان این شهرستان به تعداد 100 نفر است. به دلیل جلوگیری از افت آزمودنی ها از روش نمونه گیری سرشماری (نمونه برابر جامعه) استفاده شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مولفه های نگرش کارآفرینانه از دیدگاه رابینسون استفاده و داده ها از طریق آزمون T تک نمونه ای و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها بیانگر نقش مثبت و معنی دار آموزش های کاردانش بر روی تمامی مولفه های نگرش کارآفرینانه هنرجویان است. مطابق با نتایج آزمون فریدمن ترتیب مولفه ها بدین صورت است: 1- کنترل شخصی ادراک شده؛ 2- عزت نفس؛ 3- خلاقیت و نوآوری؛ 3- تشخیص وبهره برداری از فرصت؛ و 5- میل به موفقیت.
    کلیدواژگان: کار آفرینی، نگرش کارآفرینانه، آموزش های کاردانش
|
  • M.Akbari *, S. Imani, R. Mahmoudi, H. Abedi, H. Tolou Asl Pages 1-20
    The innovative performance of companies has been studied quite extensively and for a long period of time. The aim of this study was to investigate the effects of network structure, knowledge stock and absorptive capacity on innovative performance of Tehran knowledge- based companies. About 132 companies were selected as the sample in Tehran province, Iran. In order to collect data, standard questionnaires of innovative performance with 10 questions, absorption capacity with 8 questions, network structure with 4 questions, and knowledge stock were also used with 7 questions. In all items were measured using a five-point Likert scale ranging from 1 (totally disagree) to 5 (totally agree). Data collected through a questionnaire which its validity confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed using structural equation modeling (SEM) software Smart- PLS 2.0. The results showed that the network structure, knowledge stock and absorptive capacity effect on performance knowledge-based companies. Also, the absorptive capacity have had partial and complete (perfect) mediating role on the relationship between knowledge stock with innovative performance and network structure with innovative performance. In addition, the absorptive capacity (0.48) has the largest and network structure has the lowest rank in explaining performance of innovative companies.
    Keywords: Network Structure, Knowledge Stock, Absorptive Capacity, Innovative Performance
  • R. Bagheri Majd *, M. Seyed Abbas Zadeh, M. Hasani Pages 21-40
    The aim of this study was identification of Sustainability factors and capacities of university-industry relations in higher education system. The research method was descriptive survey. the research community, was including faculty members five universities country and industry representatives. Research sample, was selected in faculty members with random stratified of Morgan table 263 people and sample in industry representatives with randomly 12 people. Analysis procedures was multivariate regression, Manova and t with using the software SPSS. The research tools included two questionnaires sustainability factors Lee and capacities capacities of university-industry relations Ssebuwufu. According to the analysis Confirmatory validity and its reliability by Cronbach's alpha was appropriate. The results showed that sustainability factors, reasons and motivation and benefit in the university sector was positive and significant. But industry representatives, the sustainability benefits announced lower than optimal. Existing capacities has been a positive and significant relationship between university and industry. All components of capacities university-industry relations has been a positive and significant effect on Sustainability. All components of capacity, has predicted the reasons and motivations and benefit.
    Keywords: Institutional arrangements, structure interaction, organizational strategy in outside management, intellectual property rights, faculty, curriculum, budget, communication channel, the reasons, motivations, benefit, University, Industry Collabo
  • H.R. Zin Abadi, S.T. Mousavi Amiri * Pages 41-56
    One of the emerging developments that have significant importance in the field of e-learning is Massive Open Online Course (Mooc). Therefore, this study aimed to evaluate education based on Mooc in system of Iran's higher education was conducted to identify challenges and provide solutions. This study was mixed (qualitative and quanitative) and was done sequentially.The population in the qualitative part were Professors of state universities of Tehran that 11 person, among them purposefully were selected. The population in the quanitative part were users of mooc in 94-95 academic year that 196 person with kregci-Morgan table and by ranom method were slected. First, with the interviews, information about the challenges and solutions ahead of the first group of participants (faculty) were collected and then coded with three-step method, the items were extracted. In the second stage by using a questionnaire (with reliability α =0/89) Mooc periods status of the user 196 courses using FrIedman test was evaluated. The results showed the challenges are in the areas of institutional and organizational issues, management issues, technical issues, issues of teaching and learning methods, user interface design issues, problems and issues to provide resources and support resources and evaluating. Also for the realization of teaching based on Mooc, solutions are in the fields of science - professional, information technology and communications, management and support resources and the design, implementation and evaluation. Finally, investigate the status of teaching based on Mooc in Iran's higher education showed that in most sectors there are obvious weaknesses and significant problems.
    Keywords: Iran's higher education, modern education, Mooc
  • Mohammad Khanazizi *, Aliakbar Aminbeidokhti, Abdolrahim Naveh Ebrahim, Maghsood Farasatkhah Pages 57-80
    The present study aimed at designing the internal factors model for promoting universities in national and international Rankings through exploratory mixed method. The statistical population in the qualitative section included policymakers and experts in higher education, university administrators and faculty members who were selected through targeted sampling and 17 interviewes were done. Also, in the quantitative section of the statistical society, 600 university administrators ,state universities of Tehran, among which 302 people by Stratified random sampling method were selected. The data in the qualitative section were analyzed through semi-structured interviews and in the quantitative section, a researcher-made questionnaire was extracted from the statistical sample and analyzed using spss and smart-pls software. Validity of the questionnaire was confirmed by experts and a divergent and convergent validity test. The reliability of the questionnaire was also calculated using Cronbach's alpha and Composite Reliability software. According to the findings, the intra-university factors of university promotion can respectively be classified into eight factors including: good governance, quality assurance system, human resources productivity, administrative health, regional development, university autonomy, IT infrastructure and educational facilities.
    Keywords: Intra, University Factors, Ranking, Exploratory research
  • Saeid Vaisi *, Esfandyar Mohammadi, Vahid Sharafi Pages 81-98
    The purpose of this study was to study the impact of strategic innovation on the Customer’s Willingness to Buying Through the moderator role of innovation capabilities. The research method is descriptive correlational. The statistical population of the research was all employees and customers of the Maskan bank of Ilam city, whose number in year 2017 was 90 and unlimited. Also The sample size was 73 and 384, which was used to obtain of them a stratified random sampling and Morgan table. To assess validity, content validity was used which was approved by 8 professors in the field of management. Cronbach's alpha coefficient was used to investigate the reliability of the research, The alpha coefficient for all variables and dimensions was higher than 0.9 which indicates a high reliability of the questionnaires. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics using pls and spss software. In order to test the hypotheses, partial Least squares analysis was used, That Confirmatory factor analysis was performed on questionnaires and all questions had a factor load above 0.5 and significant values higher than 1.96. In the end, according to the statistical results, all the assumptions were confirmed, meaning that strategic innovation and its indicators on the on Customer’s Willingness to Buying, Through the moderator role of innovation capabilities had a significant effect.
    Keywords: Strategic Innovation, Innovative Capabilities, Customer's Willingness to Buying, Maskan Bank of Ilam city
  • Sadegh Maleki Avarsin, Hura Sudi *, Nayer Seyednazari Pages 99-120
    The aim of the present research is investigate the role of vocational trainings in creating an entrepreneurial attitude in the students of these fields from the viewpoints of Tutor of Khoy in the School year of 1394-95. The research method is the descriptive-survey. The statistical population of this research includes all 100 students in this County. Due to the prevention of subject’s decline, the census sampling method (Sample Equal to Society) has been used. For collecting data, a self-made questionnaire based on the components of entrepreneurial attitudes from Robinson's point of view was used and data has been analyzed by SPSS software by the sample T-test and Friedman test. The results of data analysis indicate that the vocational trainings have a positive and significant role on all the components of entrepreneurial attitude in students. According to Friedman's test results, the sequence of components is as follows: 1.Perceived personal control; 2.Self-esteem; 3.Creativity and innovation; 4.Identification and exploit of opportunities; and 5.the desire to succeed.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial attitude, vocational trainings