فهرست مطالب

نشریه نوآوری و ارزش آفرینی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی سیدی* صفحات 1-24
    یکی از اهداف اصلی شرکت های زیست فناوری پیشتازی در بازار بواسطه داشتن فرآورده ها و یا فرآیندهای جدید به منظور دست یافتن به نفوذ بالا در بازار، اطمینان از آزادی عمل و ممانعت از ورود رقبا می باشد. بطور کلی بازار زیست فناوری به دو بخش عمده تقسیم می شود: گروه اول شرکت ها یا موسساتی هستند که ابزار و یا فناوری ها را ابداع می کنند و گروه دوم شرکت هایی هستند که دست به تولید و تجاری سازی فرآورده هایی می زنند که از این ابزار و فناوری ها بهره برده اند. یکی از موانع اصلی موفقیت شرکت ها ویا موسسات زیست فناوری به قابلیت آنها در انتقال حق مالکیت فکری با بهای مناسب میباشد. ولی مجوز دادن به نوآوری های زیست فناورانه کاری پیچیده و چند رشته ای است. به بخشهای مختلف با تخصص های گوناگون به منظور تعامل با دیگر بخش ها در سطوح پیچیده ، به طور همزمان برای سود آوری متقابل نیاز است. بازار زیست فناوری به کسانی که ابزارها و فناوری ها را تولید میکنند و کسانی که که با استفاده از این ابزارها و فناوری ها محصولات تجاری را بسط میدهند تقسیم بندی میشوند. پتنت های زیست فناوری در توانا ساختن شرکت ها جهت گسترش پیدا کردن، برای مثال، فرآورده های مرتبط با زندگی نقش مهمی را ایفا می کنند که به علت این است که حقوق مالکیت فکری که توسط پتنت برای مدت زمانی محدود اعطا می شود، فرصتی را برای احیاء سرمایه گذاری انجام شده برای بسط دادن اختراع ثبت شده، روانه کردن فرآورده های جدید به بازار، یا مجوز دادن ویا انتقال حقوق گفته شده به شرکت های دیگر فراهم می کند. بنابراین، استفاده از حقوق مالکیت فکری، به ویژه پتنت ها، برای ایجاد فرصت های جدید در بازار، ایجاد انگیزه برای نوآوری لازم است. از سوی دیگر، حفاظت ناکافی از مالکیت فکری و مدیرت ناکارآمد آن، برخی از موانع عمده بر سر راه تجاری سازی در بخش زیست فناوری هستند.
    کلیدواژگان: پتنت، زیست فناوری، مالکیت فکری، نوآوری
  • آقای اسماعیل قادری فر ، آقای حبیب الله طباطباییان*، دکتر جهانیار بامداد صوفی، دکتر مهدی الیاسی صفحات 25-39
    یافته های پژوهشی در ارتقای کیفیت زندگی بشر و توسعه سطح رفاه جامعه و تحولات اقتصادی و اجتماعی بین المللی نقش به سزایی ایفا می کنند، اما این یافته ها تا زمانی که جنبه کاربردی پیدا نکنند و به بازار عرضه نشوند یا در دسترس متقاضیان قرار نگیرند از اهمیت لازم برخوردار نخواهند بود و هزینه های تحقیق را جبران نخواهند کرد. هدف اصلی این تحقیق طراحی الگوی تجاری سازی فناوری های نوظهور در شرکت های دانش بنیان است در واقع این تحقیق به دنبال بررسی این موضوع است که موانع مستقیم و غیر مستقیم موثر در موفقیت تجاری سازی فناوری های نوظهور در شرکت های دانش بنیان را تحلیل و شناسایی نماید. از این رو سعی شده با الگوگیری از تحقیقات پیشین و مطالعات اسنادی چارچوب پایه مناسبی برای انجام این تحقیق ایجاد شود. سپس بر اساس چارچوب اولیه به بررسی عمیق و واکاوی مطالعه موردی ها پرداخته شود. جهت مطالعه دقیق مطالعه موردی های مد نظر تحقیق که 10 شرکت دانش بنیان از لیست شرکت های دانش بنیان صنعتی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری هستند از ابزار مصاحبه و مطالعه اسناد و مدارک این شرکت ها جهت استخراج مدل مفهومی تحقیق استفاده شد. مدل مفهومی حاصل از بررسی این شرکت ها در ابعاد رونمایی کسب و کار، عوامل سازمانی، چرخه عمر، سیاست دولت، اکوسیستم نوآوری، عوامل محیطی ، توسعه بازار، موفقیت دامنه دار محصول تجاری سازی شده ترسیم شدند. روایی و پایایی تحقیق از طریق گروه کارشناسان 15 نفره و 5 مصاحبه مجدد مورد سنجش قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری استفاده شد و از نرم افزار MAX Qda داده های حاصل از مصاحبه ها مورد تحلیل قرار گرفت. در نهایت مکعب فناوری شامل 6 بسته سیاستگذاری به عنوان پیشنهادات تحقیق ارائه شد.
    کلیدواژگان: الگوی تجاری سازی، فناوری های نوظهور، شرکت های دانش بنیان
  • خانم محبوبه کریمی طرارانی، دکتر فتاح شریف زاده*، دکتر میر علی سید نقوی، دکتر داود حسین پور صفحات 40-54

    الگوی خط مشی پارک های علم و فناوری مشابه هر خط مشی دولتی، باید به دقت طراحی شود تا منجر به توسعه نوآوری شود. نوآوری همواره نقشی حساس در توسعه ی اقتصادی و اجتماعی کشورها ایفا می نماید به طوری که از آن به عنوان منبع اصلی رشد اقتصادی، بهبود تولید، مبنای رقابت و ارتقا دهنده سطح رفاه یاد می شود. جهت ارائه الگویی خط مشی گذاری پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان از روش تحقیق کیفی در این مطالعه استفاده شد. جامعه آماری مشتمل بر مصاحبه اکتشافی با خبرگان (سیاست گذاران، برنامه ریزان و مدیران مرتبط با حوزه پارک های علم و فناوری و مدیران شرکت های دانش بنیان) است. در این تحقیق با استفاده از روش های کیفی گردآوری داده ها و مصاحبه با خبرگان درباره وضعیت موجود اطلاعات جمع آوری و سپس با استفاده از روش های کدگذاری باز و محوری و نرم افزارmax qda الگوی تحقیق جمع بندی و ارائه شد. نتیجه تحقیق شامل شناسایی ابعاد شبکه خارجی، سازمانی، نهادی، برون سازمانی موثر بر خط مشی گذاری پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان است. بر اساس تجمیع نظرات خبرگان پیشنهاد می شود موضوع مورد بررسی این پژوهش در سایر محیط های سازمانی (اعم از سازمان های بزرگ و یا کوچک و متوسط) یا در صنایع مختلف مورد بررسی و مقایسه ی تطبیقی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری علم وفناوری، پارک های علم و فناوری، شرکت های دانش بنیان
  • هومن شبابی* ، محمود یحیی زاده فر، سعید راسخی، میثم شیرخدایی صفحات 55-78

    سهم خدمات دانش بنیان و صنایع مبتنی بر فناوری های پیشرفته در تولید ناخالص داخلی بسیاری از کشورها رو به افزایش است به طوری که در اقتصادهای توسعه یافته ای نظیر آمریکا این سهم به 40 درصد می رسد. ورود عنصر دانش و فناوری در تابع تولید به معنای افزایش چشمگیر بازدهی هاست و غفلت از اهمیت روزافزون فناوری در رشد و توسعه اقتصادی، شکاف میان کشورهای پیشرو و عقب مانده تر را به صورت نمایی افزایش می دهد. پژوهش حاضر ضمن مطالعه عمیق ادبیات و مشخص کردن معیارهای اثرگذار بر سه حوزه توسعه علم، توسعه فناوری و رشد اقتصادی و تعیین روابط میان آنها، 14 معیار مشترک در ارتباط این سه حوزه را شناسایی نموده و با بهره گیری از نظر خبرگان این حوزه ها (13 خبره ایرانی ساکن داخل و خارج از ایران) ، در قالب رویکرد پویایی سیستم و با استفاده از نرم افزارونسیم، به بررسی رابطه میان متغیرهای این سه حوزه در ایران پرداخته است. با بررسی چهار سناریوی مختلف طی بازه زمانی ده ساله، نتایج پژوهش نشان می دهد سه حوزه مورد بررسی در شبکه ای از ارتباطات پیچیده با هم در تعامل بوده و نفش کلیدی همگرایی سیاسی- اقتصادی در این ارتباط، زمینه ساز توسعه علم، توسعه فناوری و رشد اقتصادی در ایران است. این پژوهش می تواند راهگشای سیاستگذاری های بهتر در ایران در حوزه های مورد بررسی باشد.
    کلیدواژگان: توسعه علم، توسعه فناوری، رشد اقتصادی، پویایی سیستم، سناریو
  • آرمان خالدی ، دکتر شعبان الهی*، دکتر مهدی مجیدپور، دکتر رضا اسدی فرد صفحات 79-104
    با توجه به رقابتی شدن محیط کسب و کار در طی چند دهه اخیر، شرکت ها به منظور حفظ حیات و جایگاه خود در فضای کسب و کار به خلق نوآوری روی آورده اند. با این حال از آنجایی که خلق نوآوری در انزوا رخ نمی دهد بنابراین شرکت ها در زمینه خلق نوآوری و فناوری به همکاری با یکدیگر روی آورده اند. در این میان شدت همکاری فناورانه بین شرکت های بزرگ و کوچک فناوری محور با توجه به ویژگی های متفاوت و همچنین دسترسی آن ها به منابع مکمل یکدیگر بیشتر است. همکاری فناورانه بین شرکت ها موضوعی پیچیده و چالش برانگیز است که عوامل متعددی در شکل گیری و موفقیت آن تاثیرگذار هستند؛ بنابراین شناسایی عوامل (نیروهای تسهیل کننده و بازدارنده) موثر بر همکاری فناورانه و توجه به آن ها در طول فرآیند تعامل بین شرکت های بزرگ و کوچک فناوری محور می تواند به موفقیت همکاری کمک کند. به همین منظور با استفاده از روش مرور نظام مند و با جستجو در پایگاه داده Web of Knowledge تعداد 1488 مقاله در زمینه همکاری فناورانه استخراج شدند که پس از ارزیابی آن ها، 57 مورد به عنوان مقالات مرتبط و معتبر شناسایی شدند. در ادامه نیز با استفاده از روش فراترکیب مقالات منتخب بررسی و کدگذاری شدند. نتایج حاصل از کدگذاری مقالات و ترکیب آن ها حاکی از آن است که در مجموع عوامل (نیروهای تسهیل کننده و بازدارنده) موثر بر همکاری فناورانه بین شرکت های بزرگ و کوچک فناوری محور را می توان ذیل 6 بعد دسته بندی کرد که عبارتند از: راهبردی، ویژگی های سازمانی، زیرساخت قانونی و نهادی، فناوری و صنعت و رابطه ای. ​شایان ذکر است که در مقاله حاضر علاوه بر این که به صورت جامع کلیه عوامل موثر بر همکاری فناورانه شناسایی شده اند، نوع و شرایط تاثیرگذاری عوامل (تسهیلگر یا بازدارنده) نیز مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: همکاری فناورانه، شرکتهای بزرگ، شرکتهای کوچک فناوری محور، مرور نظام مند، فراترکیب
  • سیدامیرحسین طیبی ابوالحسنی* ، دکتر محمدرضا حمیدی زاده صفحات 105-120
    سهم صنایع و خدمات با فناوری برتر در هر اقتصاد، یکی از شاخص های سنجش درجه نیل به اقتصاد دانش محور می باشد که در این میان، تجاری سازی اختراعات و دستاوردهای پژوهشی یکی از موضوعات مهم در جوامع مختلف می باشد. هدف این پژوهش، شناسایی و بررسی مهم ترین راهبردهای بازاریابی اختراعات از دیدگاه مخترعان است. این پژوهش، از نوع تحقیقات کاربردی، توصیفی- پیمایشی و با روش تحقیق آمیخته است که ابتدا به رویکرد کیفی و سپس کمی پرداخته است. در مرحله ی کیفی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته با روش نمونه گیری هدفمند با 8 نفر از خبرگان حوزه تجاری سازی و مدیریت فناوری، راهبردهای بازاریابی اختراعات شناسایی شدند. سپس در مرحله ی کمی، از ابزار پرسشنامه در نمونه پژوهش شامل مخترعین شرکت کننده در جشنواره منطقه ای نوآوری و شکوفایی اختراعات «رویش خراسان» استفاده شد که نمونه آن طبق جدول مورگان و با توجه به روش تحلیل، 36 مخترع در نظر گرفته شدند. ضمن این که تحلیل داده ها نیز به کمک آزمون t و همچنین روش TOPSIS، صورت گرفته است. نتایج نشان داد که 91% مخترعان اهمیت تجاری سازی و به ویژه بازاریابی اختراع خود را بسیار زیاد می دانند. در مورد آمیخته بازاریابی نیز این نتیجه حاصل شد که مخترعان برای اهمیت ویژگی های خوب محصول خود با 46% ، بیشترین امتیاز را قائل شدند و بعد از آن، قیمت با 28%، تبلیغات با 18% و نهایتا توزیع مناسب با 8% قرار گرفت. همچنین درنهایت با عنایت به 10 راهبرد مطرح شده، مخترعان، شرکت در نمایشگاه های فناوری بین المللی، شرکت در نمایشگاه های فناوری ملی و بازاریابی اینترنتی را 3 راهبرد برتر بازاریابی اختراعات خود می دانند.
    کلیدواژگان: راهبرد، بازاریابی، دانش محور، اختراعات، تجاری سازی
|
  • Seyed mahdi Seyedi Pages 1-24
    This paper explores several characteristics of patents in the biotechnology field, comparing and contrasting them to patents in other fields of research. We find that biotechnology patents face a longer lag between application and grant date, and their secrecy would be heavily affected if legislation were to permit publication 18 months after application. They are highly concentrated geographically, as well as in industrial origin, and are used most heavily in the health sector, but have a wider spread in use than in origin. They use many more (and much more recent) references than the average patent, with a special weight on academic or scientific literature, foreign patents, and a tight circle of research fields. While they are not cited frequently on average, their use as germplasm is rising. Future research should focus on the questions that have been uncovered
    Keywords: Patent, Biotechnology, Intellectual Property
  • Esmaeil Ghaderifar Mr , Dr Habibollah Tabatabaeian* , Dr Jahanyar Bamdad Soofi , DrMahdi Elyasi Pages 25-39

    Research findings play a significant role in promoting the quality of human life and the development of the community's welfare and international economic and social developments, but these findings, as long as they are not applied and are not available to the public or available to applicants They will not be of much importance and will have the cost of research Will not be compensated. The main purpose of this research is to design the Emerging Technologies Commercialization Model in knowledge-based companies. In fact, this research seeks to analyze and identify the direct and indirect barriers to the success of the commercialization of emerging technologies in knowledge-based companies. Make Therefore, it has been tried to create a good framework for this research by drawing on previous research and documentary studies. Then, based on the original framework, we will examine the case studies and analyze them. To study the case studies of 10 research companies that were selected from the list of knowledge based companies of the Vice Presidency of Science and Technology, the tools of interviewing and studying the documents of these companies were used to extract the conceptual model of the research. The conceptual model derived from the review of these companies in terms of business disclosure, organizational factors, life cycle, government policy, ecosystem of innovation, environmental factors, market development, and the success of the commercialized product. Validity and reliability of the research were measured through a group of 15 experts and 5 re-interviews. To analyze the data, open and axial coding was used and the software MAX QDa Data from the interviews were analyzed. Finally, a technology cube including 6 policy packages was presented as research proposals.
    Keywords: Commercialization Model, Emerging Technologies, Knowledge Based Enterprises
  • Mahbobeh Karimi Tararani, Dr Fattah Sharifzadeh*, Dr Mir Ali Sayyed Naghavi, Dr Davod Hoseinpor Pages 40-54


    The pattern of science and technology parks like any government line should be carefully designed to lead to the development of innovation. Innovation always plays a crucial role in the economic and social development of countries, which is considered as the main source of economic growth, improvement of production, the basis for competition and promotion of the level of prosperity. To provide a policy template Park park Science and technology and company Knowledge based on qualitative research method was used in this study. The statistical community includes an exploratory interview with experts (politics Programmers Rizan and managers associated with the field of science and technology parks and company directors Knowledge base). In this research, using qualitative data collection methods and interviewing experts about the current status of the information gathered, then using open source and software coding methods max qda The research pattern was summarized and presented. The result of the research is to identify the dimensions of the external, organizational, institutional, external organizational network that influences the science and technology parks policy and knowledge base companies. Based on the aggregation of experts' opinions, it is suggested that the subject of this research be investigated and compared in other organizational environments (large or small organizations) or in different industries.

    Keywords: policy Science, Technology Science, Park Science &, Technology, Inc. Knowledge base
  • Hooman Shababi* , Mahmood Yahyazadehfar , Saeed Rasekhi , Maisam Shirkhodaie Pages 55-78
    Knowledge-Based services and high-tech industries contributions in Gross Domestic Product (GDP) of countris are increasing, since these contributions are reaching about 40 percent in countries such as USA. Entrance of Knowledge and technology elements in production function means an enormous increase in returns and ignorance from the daily importance of technology in economic growth and development will lead to a gap between developed and poor countries, exponentially. The present research reviewed the related literature of the three fields of science development, technology development and economic growth and their relationships thoroughly, and found 14 cofactors that affect the three fields and their relationships. Using experts' suggestions (13 Iranian experts which resides in Iran and abroad), the cofactors were applied in system dynamics approach in Vensim software to test the relationship and dynamics of the three fields in Iran in four different scenarios and in a 10-year period. The results showed that the three fields are interact with eachother in a complex, interwined structure in Iran and political- economic convergence is the key factor in this relationship. The results will be useful for policymakers of the three fields in Iran.
    Keywords: Science policy, Technology Policy, Economic Growth, System Dynamics, Scenario.
  • Arman Khkaledi , Shaban Elahi* , Mehdi Majidpour Pages 79-104
    With regard to the competitive environment of the business over the past few decades, companies have been innovative to maintain their vitality and position in the business environment. However, since the innovation does not occur in isolation, companies are collaborating with each other to create innovation and technology. Meanwhile, the intensity of technological collaboration between large and small technology based firms is greater in term of their different characteristics, as well as their access to complementary resources. The technological collaboration between companies is a complex and challenging subject, which different factors influencing its formation and success. Therefore, identifying the factors (Driving and restraining forces) affecting technological collaboration and pay attention to them in the process of interaction between large and small technology based firms can help to succeed. for this purpose, using a systematic literature review and searching the "web of Knowledge" database, 1488 articles about technological collaboration were extracted which after evaluating them,57 of them were identified as valid and related articles. In the following, using meta-synthesis methods to analyze and coding the selected articles. The results of coding and their composition suggest that, in total, the factors (Driving and restraining forces) affecting the technological collaboration between large and small technology based firms can be categorized as six dimensions: strategic, organizational features, legal and institutional infrastructures, technology and industry, relational. It is worth noting that in the article, in addition to the fact that all the factors influencing technological collaboration are identified comprehensively, the type and condition of the influence of factors (Driving forces and Restraining forces) are also discussed
    Keywords: : Technological collaboration, large firms, small technology based firms, systematic review, meta-synthesis
  • Amirhossein Tayebi Abolhasani*, Mohammad Reza Hamidizadeh Pages 105-120
    The share of industries and services with the highest technology in each economy is one of the indicators for assessing the degree to which a knowledge-based economy is at work. Among these, commercialization of inventions and research achievements is one of the important issues in various societies. The purpose of this research is to identify and review the most important marketing strategies for inventions from the perspective of inventors. This research is an applied research, a descriptive survey, and a research mix method that first approaches the qualitative and then quantitative approach. In the qualitative stage, marketing strategies of inventions were identified using library studies and semi-structured interviews through targeted sampling with 8 experts in the field of commercialization and technology management. Then, at a small stage, a questionnaire was used in the research sample including the inventors of the regional festival of innovations and flourishing of the Roish Khorasan inventions. According to the Morgan table, according to the analysis method, 36 inventors were considered. Data analysis was done by t-test and TOPSIS method. The results show that 91% of inventors know too much importance of commercialization and marketing of their invention. In the case of the marketing mix, it was concluded that the importance of good features products with the highest scores were 46% and after that, the price of 28%, the promotion with 18% and finally advertising place was 8% by inventors. Finally, with notice to the 10 strategy outlined in the paper, inventors chose three of strategy marketing contain participation in international technology exhibitions, participation in national technology exhibitions and Internet marketing.
    Keywords: Strategy, marketing, knowledge-based, innovation, commercialization