فهرست مطالب

نشریه نوآوری و ارزش آفرینی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر محمد ولی پور خطیر، دکتر محمد محمدپور عمران، زین العابدین اکبرزاده* صفحات 1-18

    چابکی این امکان را برای سازمان ها فراهم می آورد که با ارائه پاسخ های سریع، نوآورانه و خلاق بقای خود را در محیط های پیچیده و دائما در حال تغییر امروزی تضمین کنند. در همین راستا، تحقیق حاضر درصدد است تا شاخص های اصلی چابکی را در سازمان توسعه برق ایران مورد مطالعه قرار دهد. در ابتدا با استناد به ادبیات موضوعی، چهار معیار اصلی «اهرمی کردن اثر افراد و اطلاعات»، «روابط همکارانه»، «اغنای مشتریان» و «غالب آمدن بر تغییر» انتخاب شدند. پس از طراحی پرسشنامه و تعیین روایی محتوا با نظر متخصصان دانشگاهی، داده های تحقیق از طریق نظر خواهی از خبرگان سازمان توسعه برق ایران جمع آوری گردید. سپس به منظور تعیین پایایی، سازگاری ماتریس مقایسات زوجی با روش گوس مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چند معیاره فازی اطلاعات تجزیه و تحلیل شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد که، مهم ترین معیار در انتخاب واحد سازمانی چابک تر «روابط همکارانه» با درجه اهمیت (301/0) است. این در حالی است که در سازمان توسعه برق ایران، روابط همکارانه در رتبه سوم قرار گرفته است. لازم به ذکر است که، معیارهای اهرمی کردن اثر افراد و اطلاعات با درجه اهمیت (277/0)، غالب آمدن بر تغییر با درجه اهمیت (238/0) و اغنای مشتریان با درجه اهمیت (184/0) مهمترین معیارهای بعدی در انتخاب واحد سازمانی چابک تر محسوب می شوند. نتایج حاکی از آن است که، سازمان توسعه برق ایران به منظور حداقل سازی شکاف میان وضعیت موجود و مطلوب چابکی سازمانی می بایست تمرکز بیشتری بر اولویت شاخص های موثر بر چابکی سازمانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، فرآیند تحلیل شبکه ای فازی، تاپسیس فازی، سازمان توسعه برق ایران
  • دکتر محمد علی نعمتی، طیبه موسوی امیری* صفحات 19-32
    هدف از پژوهش حاضر، تببین مدل علی چالش ها، موانع و محدودیت های تحقق دانشگاه پژوهی در دانشگاه های تخصصی کشور است که در این پژوهش، دانشگاه علامه طباطبایی به عنوان بزرگترین دانشگاه تخصصی علوم انسانی در کشور، مورد مطالعه قرار گرفته است. جامعه پژوهش فوق مشتمل بر اعضای هیات علمی ، و مدیران و کارشناسان ستادی دانشگاه علامه طباطبایی بوده که به ترتیب شامل 413 و 124 نفر است. همچنین تعداد اعضای نمونه با بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، برابر با 52 نفر از مدیران و کارشناسان ستادی و 173 نفر از اعضای هیات علمی این دانشگاه بوده است. در این پژوهش، ابتدا از طریق مطالعه گسترده مبانی نظری و تحقیقات پیشین در سطوح ملی و بین المللی، مطالعه اسنادی منابع مرتبط در دانشگاه علامه طباطبایی و همچنین بر مبنای الگوی ولکواین(1999)، چالش ها، موانع و محدودیت های تحقق دانشگاه پژوهی در دانشگاه علامه طباطبایی در شش محور: الف) فرهنگ دانشگاهی، ب) مدیریتی- ساختاری، ج) علمی- حرفه ای، د) مالی- اعتباری، ه) قانونی- حقوقی و و) فناوری اطلاعات، شناسایی شده و بر آن اساس، مدل علی پژوهش، تبیین گردیده است. سپس بر اساس چالش های شناسایی شده و همچنین تلفیق پرسشنامه های موجود در این زمینه، پرسشنامه محقق ساخته پژوهش تدوین شده است. در ادامه، روایی صوری و محتوایی ابزار پژوهش، از طریق مصاحبه با 12 نفر از متخصصان و صاحبنظران این حوزه تعیین گردیده و روایی سازه مربوط به این ابزار، و تایید چالش های شناسایی شده در زمینه تحقق دانشگاه پژوهی در دانشگاه علامه طباطبایی و همچنین مدل علی مربوط به آن، از طریق تحلیل عاملی تاییدی و روش معادلات ساختاری، صورت پذیرفته است. شایان ذکر است که پایایی پرسشنامه فوق با بهره گیری از ضریب آلفای کرونباخ، برابر با 95/0 محاسبه شده است. نتایج حاکی از آن است که تمامی چالش های شناسایی شده مطروحه، از سوی پاسخگویان مورد تایید قرار گرفته و چالش مدیریتی- ساختاری نسبت به سایر چالش ها، از دیدگاه آنان، دارای اولویت بالاتری بوده است. علاوه بر آن، نتایج گویای آن است که تفاوتی میان دیدگاه های دو گروه از پاسخگویان در ارتباط با چالش های شناسایی شده، به تفکیک دانشکده و پست سازمانی، مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه، دانشگاه تخصصی، دانشگاه پژوهی و چالش ها
  • دکتر محمد شرفی*، دکتر عباس عباس پور صفحات 33-48
    هدف تحقیق حاضر بررسی و شناسایی قابلیت های اشتغال پذیری در بین دانش آموختگان دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی بود. روش تحقیق: روش مورد استفاده در این پژوهش روش تحقیق کیفی و مبتنی بر نظریه برخاسته از داده ها بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموختگان کارشناسی ارشد بودند و شیوه نمونه گیری مورد استفاده، روش نمونه گیری هدفمند بوده است و اطلاعات لازم از طریق هدایت کلیات و مصاحبه نیمه ساختار یافته از 21 نفر از دانش آموختگان جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل محتوا مصاحبه ها تحلیل شده است.
    یافته ها
    پدیده محوری پژوهش، اشتغال پذیری بود بر اساس بررسی به عمل آمده اشتغال پذیری مفهومی چند وجهی است که دارای مجموعه ای از عوامل، شرایط، ویژگی ها و قابلیت ها می باشد و در دنیای کنونی در صورتی که دانش آموختگان به مهارت های اشتغال پذیری تجهیز نگردند موفق به یافتن شغل نخواهند شد.
    نتیجه گیری
    نقطه عطف این تحقیق در مقایسه با تحقیقات قبلی شناسایی قابلیت های اشتغال پذیری به انضمام عوامل، شرایط، زمینه و راهبردهای تقویت آن می باشد وتوجه و تمرکز بر این امر مستلزم رویکرد و نگاه سیستماتیک می باشد تا در کاهش بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی نقش ایفا نماید .
    کلیدواژگان: آموزش عالی، اشتغال پذیری، دانش آموختگان، نطریه داده بنیاد
  • دکتر سعید غیاثی ندوشن*، کامران مالک پور صفحات 49-64
    دانشگاه ارتباط تنگاتنگی با سایر ابعاد جامعه از قبیل اقتصاد، تکنولوژی، سیاست و غیره دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف، بررسی دانشگاه های ایران و همگرایی آنها با مولفه های دانشگاه سازگارشوند اجرا شده است که به طور موردی دانشگاه علامه-طباطبایی را مورد بررسی قرار داده است. روش پژوهش کمی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی که در سال تحصیلی 94-1393 مشغول خدمت بودند، می باشد که با اسفاده از روش نمونه گیری تصادفی 100 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای بود که محقق پس از استخراج مولفه های دانشگاه سازگار شونده آن را در 46 گویه بسته پاسخ بر اساس طیف 5 درجه ای لیکرت از کاملا موافق تا کاملا مخالف تدوین کرده است. برای تعیین صحت روایی این ابزار از نظرات متخصصین و خبرگان در این زمینه استفاده گردید. و برای اطمینان از پایایی پرسشنامه از فرمول ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است: که نتایج بدست آمده برای گویه ها 87/0 گزارش شده است. برای تحلیل داه ها از دو بخش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. در قسمت آمار توصیفی از آماره هایی از قبیل میانگین، انحراف استاندارد و فراوانی استفاده و در سطح آمار استنباطی از آزمونT تک نمونه برای پاسخ به سوالات پژوهش و از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی (HSD) برای مقایسه متغیرهای دموگرافیکی استفاده شد. برای توصیف و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزاز SPSS20 استفاده گردید. طبق یافته های تحقیق هر شش مولفه ی دانشگاه سازگارشونده در دانشگاه علامه طباطبایی بیشتر از حد وسط گزارش شده اند. یعنی اینکه وضعیت موجود دانشگاه علامه طباطبایی از نظر همگرایی با مولفه های دانشگاه سازگار شونده نسبتا خوب می باشد.
    کلیدواژگان: دانشگاه، دانشگاه های ایران، دانشگاه سازگارشونده
  • محبوبه خسروی*، مانی آرمان صفحات 65-84
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های موثر بر اجرای نوآوری های آموزشی در نظام آموزش عالی ایران صورت گرفته است. نوع پژوهش کاربردی و از نوع اکتشافی بود. برای جمع آوری داده های مورد نیاز پژوهش ، از ابزار پرسشنامه برای اخذ نظرات خبرگان برای تعیین اعتبار مدل و چارچوب پیشنهادی و همچنین اخذ نظرات آنها در مورد اهمیت هر یک از شاخص ها بر ساس طیف لیکرت و در قالب اعداد نه گزینه ای استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل اساتید حوزه آموزش و برنامه ریزی درسی(به عنوان خبرگان موضوع) بود . بر اساس نتایج پژوهش 6 دسته عوامل که بر اجرای نوآوری های آموزشی در نظام آموزش عالی ایران تاثیر مستقیم دارند شامل فرهنگ برنامه درسی، ویژگی های پذیرندگان نوآوری، ویژگی نوآوری، سیاستهای محیط کلان، عوامل تسهیل کننده و عوامل محدود کننده شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، نوآوری در آموزش عالی، آموزش عالی، اجرای نوآوری درآموزش عالی
  • دکتر قاسم سلیمی*، الهام حیدری، فهیمه کشاورزی صفحات 85-104
    تحولات دانشگاه های آینده به شایستگی ها، ابتکارات، سیاست گذاری ها وبرنامه های امروز توسعه حرفه ای اعضای هیات علمی بستگی دارد. دراین مطالعه تلاش می شود تا از منظر دانشجویان، شایستگی های مورد انتظار اعضای هیات علمی برای یک دهه آینده مورد بررسی قرار گیرد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانشجویان دکتری دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 93- 92 می باشد. نمونه ای با حجم 214 نفر بر اساس روش نمونه گیری تصادفی نسبتی بر اساس جنسیت و رشته تحصیلی انتخاب شد. ابزار این پژوهش،پرسشنامه محقق ساخته شایستگی های اعضای هیئت علمی(با اقتباس از پژوهش کیفی هیات و ویلیامز(2011)) می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از دیدگاه دانشجویان دکتری،مهم ترین شایستگی اعضای هیئت علمی در یک دهه آینده، شایستگی پژوهش خواهد بود، این در حالی است کهدر شرایط موجود، شایستگی تدریس اعضای هیات علمی از وضعیت مطلوب تری برخوردار است. بعلاوه این مطالعه آشکار نمود که بین وضعیت موجود و مطلوبشایستگی های تدریس، پژوهش، مشاوره، ارائه خدمات و همکاری و همیاری اعضای هیات علمی با همکاران شکاف زیادی وجود دارد. در پایان بین ابعاد مختلف شایستگی ارتباط معناداری یافت شد. باتوجه به اینکه مشابه این مطالعه درایران کاری انجام نشده است، این مقاله به دانش موجود درزمینه دانش توسعه و بالندگی اعضای هیات علمی و سیاست گذاری در این زمینه درکشور می افزاید، همچنین مقاله پیشنهاد هایی راجهت سیاستگذاری بالندگی اعضای هیات علمی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: شایستگی اعضای هیات علمی، توسعه حرفه ای اعضای هیات علمی، دانشجویان دکتری، آینده
  • سید محسن طباطبایی مزدآبادی* صفحات 105-116
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش هوش هیجانی و هوش فرهنگی در گرایش به تحول سازمانی مدیران شهرداری تهران است. این پژوهش، مطالعه ای توصیفی- همبستگی می باشد که به بررسی گرایش به تحول سازمانی، براساس دو متغیر هوش هیجانی و هوش فرهنگی پرداخته است. جامعه پژوهش 144 نفر از مدیران مناطق شهرداری تهران در سال 1393 است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده 105 نفر انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از آزمون هوش هیجانی گلمن با 33 سوال، پرسشنامه هوش فرهنگی آنگ و همکاران با 20 سوال و پرسشنامه چندعاملی رهبری تحولی بس و آوولیو با 20 سوال استفاده شد . پایایی پرسشنامه هوش هیجانی با ضریب آلفای کرونباخ 88/0، پرسشنامه هوش فرهنگی 86/ 0و پرسشنامه چندعاملی رهبری 78/0 تایید شد. توصیف و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام، انجام گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین هوش هیجانی و ابعاد آن (خودآگاهی، خودتنظیمی، انگیزش، همدلی و مهارت اجتماعی) با گرایش به تحول سازمانی، همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد و از بین ابعاد هوش هیجانی، خودتنظیمی و خودبرانگیختگی، پیش بینی گرایش به تحول سازمانی را دارند. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که بین هوش فرهنگی و ابعاد آن (فراشناختی، شناختی، انگیزشی و رفتاری) با گرایش به تحول سازمانی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد و از بین ابعاد هوش فرهنگی، هوش فرهنگی شناختی و رفتاری توانایی پیش بینی گرایش به تحول سازمانی را دارند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش فرهنگی، تحول سازمانی، مدیران، شهرداری تهران
|
  • Dr Mohammad Valipour Khatir, Dr Mohammad Mohammadpour Omran, Zeinolabedin Akbarzadeh* Pages 1-18

    Agility makes it possible for organizations in today's complex and constantly changing environment to ensure their survival with rapid, innovative and creative responses. In this regard, the present study attempts to study main indicators of agility in Iran Power Development Organization (IPDO). Firstly, four main criterions referring to the literature selected include of “leveraging impact of people and information”, “cooperate to enhance competitiveness”, “enriching customer”, “mastering change and uncertainty”. Subsequently, by designing questionnaire and determining it’s content validity by academic members, intuitive data from IPDO experts has been collected. Then, reliability has been evaluated using Gous method for consistency examination of pairwise comparisons matrix. Finally data were analyzed using fuzzy multi-criteria decision making technique. The findings shows that “cooperate to enhance competitiveness” with the importance degree (0.301) is the most importance of the main criterion for selecting the more agile organizational unit. While in Iran Power Development Organization it has third priority. The main criteria “leveraging impact of people and information” with the importance degree (0.277), “mastering change and uncertainty” with the importance degree (0.238), “enriching customer” with the importance degree (0.184), were three next most important criterion in the selection of organizational units are more agile. The results point out that IPDO should be more focus on the priority of indicators affecting the agility to minimize the gap between current and desired situation.

    Keywords: Organizational Agility, Fuzzy Analytic Network Process, Fuzzy TOPSIS, Iran Power Development Organization
  • Dr Mohamad Ali Nemati, Tayebeh Musavi Amiri* Pages 19-32
    The purpose of this study model challenges, obstacles and constraints in the implementation of research at Universities specialized in the research, Allameh Tabatabai University, the largest university in the humanities specialist, has been studied. The study population consisted of members Lmy above, and managers and experts Tabatabai University, which included 413 and 124 people. In this study, initially through extensive theoretical study and previous research at national and international, related resources aimed at Allameh Tabatabai University and on the pattern Vlkvayn (1999), Challenges, obstacles to the realization of University Scholarships at Allameh Tabatabai University in six areas: a) academic culture, b) structural Mdyryty- c) scientific and professional, d) financial credit, e) rights and legal) IT has been identified on the basis model of causal research is explained. Then, based on the identified challenges and the integration of the questionnaire in this regard, MhqqSakhth research questionnaire has been developed. Then, face and content validity of the instrument, through interviews with 12 experts in the field and determine the validity of this instrument, and acknowledged the challenges identified in the implementation of research at the University of Allameh TabatabbaI University and model Ali about it, through confirmatory factor analysis and structural equation modeling carried out. It should be noted that the above reliability using Cronbach's alpha coefficient, equal to 95/0 calculated. The results showed that all the identified challenges posed by the respondents approved Mdyryty- structural challenges than other challenges, from their perspective, has been a higher priority. Furthermore, the results suggest that differences in points of view in the two groups of respondents in relation to the challenges identified, segregated schools and organizational position, has been observed.
    Keywords: university, technical college, university, research challenges
  • Pages 33-48
    Objective
    This study aimed to investigate and identify the capabilities of the employability of the graduates of the universities and higher education institutions.
    Research
    Method
    The research method used in this study is based on qualitative research method and grounded theory. Statistical population of the study was graduates of master and the sampling method used is purposive sampling and needed information gathered through semi-structured interviews of 21 graduates and analized by content analysis method.
    Findings: The central phenomenon was employability, results showed that employability is multi-faceted conception that has a set of factors, conditions, features, and capabilities and In today's world, if graduates do not equip with the employability skills to find employment don’t success.
    Conclusion
    The turning point of the study compared with previous studies identifying employability capabilities, as well as factors, circumstances, contexts and strategies to strengthen it and attention and focus it requires a systematic approach and is looking to play a role in reducing unemployment graduates.
    Keywords: Higher Education, Employability, Graduates, grounded theory
  • Dr Saeed Ghiasi Nodooshan*, Kamran Malekpour Pages 49-64
    University closely related to other aspects of society such as the economy, technology, and politics and so on. Therefore, this study aimed to investigate the Iranian Universities and their convergence is implemented with components Adaptive University that Allameh Tabataba’i University case is examined. Quantitative research is the method of survey. The population of this research was Allameh Tabatabai University faculty members who were serving in the academic year 94-1393, is the use of random sampling of 100 subjects participated in the study. Data collecting tools, here, is questionnaire made by the researcher that were set based on components of adaptive university in items 46 with likert From totally agree to totally disagree. To verify the validity of the opinions of specialists and experts in the field were used. And to ensure the reliability of Cronbach's alpha coefficient formula is used: the results have been reported for Components 87/0. Analysis of both descriptive and inferential statistics were used .The descriptive statistics of the variables-such as mean, standard deviation, and frequency and inferential statistics, T- test to answer questions on the research and analysis of variance and Tukey test (HSD) for comparing the variables used out. To describe and analyze data from SPSS20 mail tool was used. According to research findings every six Components adaptive University of Allameh Tabatabai University have been reported more than mediocrity. This means that the current status of Allameh Tabatabai University of convergence of the adaptive component is the relatively good.
    Keywords: University, Iranian University, Adaptive University
  • Mahboobeh Khosravi*, Mani Arman Pages 65-84
    The purpose of this study was to identify the factors affecting the implementation of educational innovations in higher education has taken place in Iran .This research was applied and exploratory.. The study sample consisted of teachers training and curriculum area ( as experts ), respectively. Based on the results of six categories of factors that affect the implementation of educational innovations have a direct impact on Iran's higher education system , including culture curriculum, the characteristics of acceptors innovation , innovation , the characteristics of policies of the macro environment, limiting factors and facilitating factors were identified .
    Keywords: curriculum innovation in higher education, higher education, higher education innovation performance
  • Dr. Ghasem Salimi*, Elham Haidari, Fahimeh Keshavarzi Pages 85-104
    The evolution of future universities highly depends on the current initiatives, policies and professional faculty development programs. This study is an attempt to examine the expected faculty members’ competencies for the next decade from doctoral students’ viewpoint. The studied sample consisted of full-time doctoral students of Shiraz University in the academic year of 92-93 214 students were randomly selected according to their gender and fields of study for the survey. The research instrument was a questionnaire constructed by the researcher. The results showed that according to doctoral students, the most expected competency on the part of faculty members in the following decade, would be research competency, however, currently their teaching competency is more favorable than others. Furthermore, this study revealed a huge gap between the current and the desired situations as far as teaching, research, counseling services and collaborative with colleagues competencies are concerned. A significant correlation was found between the different dimensions of faculty members’ competencies. This study can inspire the policy-makers of professional faculty development at Iranian universities by the suggestions offered finally.
    Keywords: Competeny, faculty member's competencies, faculty professional development, doctoral student's expectations, teaching competency, research competency
  • Seyed Mohsen Tabatabaeimozabadi* Pages 105-116
    The aim of this study was to evaluate the role of emotional intelligence and cultural intelligence in organizational transformation tends of Tehran municipality managers. The research is across Correlation/ Descriptive which survey tend to organizational transformation, based on two variables: emotional intelligence and cultural intelligence. The target population is 144 Tehran municipality managers in 1393 in which 105 people were selected by simple random sampling. For data gathering was used Goleman emotional intelligence test with 33 questions, Ang et, al cultural intelligence questionnaire with 20 items and Multifactor transformational leadership questionnaire for Bass and Avolio with 20 questions. EI reliability Cronbach's alpha coefficient scale 0.88, cultural intelligence 0.86 and multifactor leadership questionnaire was confirmed 0.78. Describe and analyze data using Pearson correlation and stepwise regression analysis was conducted. The results showed that between the dimensions of emotional intelligence (self-awareness, self-regulation, motivation, empathy and social skills) and organizational transformation, there is a significant and positive correlation and between the dimensions of emotional intelligence, self-regulation and self-motivation can forecasting trends to their organizational transformation. Also the results showed that between cultural intelligence and its dimensions (Metacognitive, cognitive, motivational and behavioral) and organizational transformation there is a significant positive correlation and between the dimensions of cultural intelligence, cognitive and behavioral cultural intelligence can anticipate trends to organizational transformation.
    Keywords: Emotional intelligence, Cultural intelligence, Organizational transformation, Managers of Tehran Municipality