فهرست مطالب

پژوهش در مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1393)

نشریه پژوهش در مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی روزبهانی*، سید محمدکاظم واعظ موسوی، حسن خلجی صفحه 1
    هدف این مطالعه مقایسه یادگیری یک الگوی حرکتی دست در دو گروه سنی کودکان و بزرگسالان جوان است. بنابر سن (کودک- بزرگسال) و شیوه ارائه بازخورد (100درصدی، حذفی، خود کنترل) 60 آزمودنی داوطلب به طور تصادفی در شش گروه تمرینی قرار گرفتند. این مطالعه در سه روز متوالی انجام گرفت. طی روزهای اول و دوم آزمودنی ها در هر روز 100 مرتبه به تمرین الگوی موردنظر پرداختند و آزمون های یادداری در روزهای دوم و سوم و آزمون بازاکتساب در روز سوم از ایشان به عمل آمد. از آزمون های آماریANOVA با اندازه گیری های مکرر و ANOVA دوسویه برای پردازش داده ها استفاده شد (p≤0.05). دقت عملکردی تمام آزمودنی ها در کوشش های تمرینی روز اول به شکل معناداری افزایش یافت، اما در کوشش های تمرینی روز دوم تنها دقت عملکردی بزرگسالان جوان افزایش معناداری داشت. تفاوت بین دو آزمون یادداری در کودکان معنادار نبود، درحالی که این تفاوت در بزرگسالان جوان معنادار بود. کودکانی که بازخورد را به شیوه 100 درصدی دریافت کردند، در آزمون های یادداری و بازاکتساب از دیگر گروه های بازخوردی کودکان به شکل معناداری بهتر عمل کردند، درحالی که در گروه های بازخوردی بزرگسالان در آزمون های یادداری و بازاکتساب تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد بزرگسالان جوان در فراگیری این الگوی حرکتی بهتر از کودکان عمل می کنند، ارائه بازخورد بیشتر به کودکان سبب ارتقای یادگیری آنها شد (مغایر با فرضیه هدایت)، و نباید انتظار داشت کودکان در کسب مهارت های حرکتی همانند بزرگسالان عمل کنند.
    کلیدواژگان: سن، کودکان، بزرگسالان جوان، یادگیری حرکتی، بازخورد، یادداری، بازاکتساب
  • علی محمد امیرتاش، شهین جلالی، فاطمه ضیاعزیزی صفحه 17
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی سه مدل الگودهی ماهر، غیرماهر (یا درحال یادگیری) و مدل نقاط روشن در اجرا و یادگیری مهارت پرتاب آزاد بسکتبال بود. از بین دختران شرکت کننده در کلاس های آموزشی بسکتبال که سابقه هیچ گونه فعالیت در رشته بسکتبال نداشتند و همگی مبتدی بودند، 30 نفر داوطلبانه در پژوهش مشارکت کردند و به شکل تصادفی در سه گروه (الگودهی ماهر، غیرماهر و نقاط روشن) قرار گرفتند. بعد از مرحله پیش آزمون، شرکت کنندگان طی چهارجلسه و در هرجلسه 30 کوشش (در کل 120 کوشش) مهارت را تمرین کردند. نتایج 10 کوشش انتهایی جلسه چهارم تمرین نمره آزمون اکتساب آنها در نظر گرفته شد. آزمون یادداری بعد از 48 ساعت و آزمون انتقال با تغییر در زمینه اجرا انجام گرفت. اطلاعات مربوط به دقت اجرای افراد ازطریق روش نمره گذاری پنج ارزشی زاچری و همکاران (2005) اندازه گیری شد. سپس نتایج ازطریق آزمون های آماری تحلیل واریانس یک طرفه، تحلیل واریانس مرکب با اندازه گیری مکرر (3*3) و آزمون تعقیبی LSD با (0/05=α) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مدل های الگودهی در سه گروه به شکل معنی داری اثرات متفاوتی بر اجرا و یادگیری افراد شرکت کننده گذاشته بود (F=3.079، P=0.023) در مرحله اکتساب مدل الگوی غیرماهر نسبت به مدل نقاط روشن (0/007=P) و در مرحله یادداری و انتقال مدل الگوی غیرماهر نسبت به مدل الگودهی ماهر و نقاط روشن (0/05>P) به شکل معنی داری منجر به عملکرد بهتری شده بود. نتایج تحقیق حاضر نشان داد، الگودهی مدل غیرماهر در مقایسه با الگودهی مدل ماهر و مدل نقاط روشن از اثربخشی بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: یادگیری، مدل ماهر، مدل مبتدی، مدل نقاط روشن، پرتاب آزاد بسکتبال
  • رامین ایرجی نقندر، مریم پورجعفریان، مهرزاد حمیدی صفحه 29
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش هیجانی با رفتار شهروندی سازمانی است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان خراسان رضوی (75=N) تشکیل دادند. نمونه آماری برابر با حجم جامعه در نظر گرفته شد. به منظور جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه هوش هیجانی (شوتز و همکاران، 1993) و رفتار شهروندی سازمانی اورگان و کانوکسی (1996) استفاده کردیم. روایی پرسش نامه ها با بهره گیری از دیدگاه های اصلاحی استادان مدیریت ورزشی تعیین شد و پایایی هردو پرسش نامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب 0/78=α و 0/81=α به دست آمد. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بود که به صورت میدانی اجرا شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری کلموگروف اسمیرنف، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد بین هوش هیجانی با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری (r=0.263، P=0.03) وجود دارد. همچنین بین هوش هیجانی با مولفه های نوع دوستی (r=0.249، P=0.041) و وجدان (r=0.243، P=0.046) رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. اما بین هوش هیجانی با مولفه های جوانمردی (r=0.121، P=0.327)، رفتار مدنی (r=0.063، P=0.612) و ادب و ملاحظه (r=0.107، P=0.384) رابطه معنی داری مشاهده نشد. ازطرفی، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد هوش هیجانی می تواند مولفه های نوع دوستی و وجدان را پیش بینی کند. بنابراین می توان برای استفاده از مزایای رفتارهای فرانقش در سازمان، به تقویت میانگین هوش هیجانی در کارکنان پرداخت و با ارتقای نظام شغلی استاندارد و سازوکار ترفیع مناسب براساس اصول شایستگی های ذهنی و عاطفی، لیاقت در کار و رفتار شهروندی سازمانی را در بین کارکنان سازمان توسعه داد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رفتار شهروندی سازمانی، کارکنان
  • گلارا کلاتیان، رخساره بادامی صفحه 43
    هدف پژوهش حاضر سنجش رابطه ابعاد شخصیت و تحلیل رفتگی شغلی مربیان زن ایروبیک شهر اصفهان بود. این تحقیق از نوع همبستگی بود و به روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را مربیان ایروبیک زن شهر اصفهان تشکیل می دادند که تعداد آنها 400 نفر بود. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران تعداد افراد نمونه 160 نفر برآورد شد که جهت اطمینان بیشتر 200 پرسش نامه به صورت تصادفی ساده توزیع شد و 157 پرسش نامه تکمیل گردید و در تجزیه و تحلیل آماری مورد استفاده قرار گرفت. برای اندازه گیری داده ها از دو پرسش نامه استفاده شد: پرسش نامه تحلیل رفتگی شغلی مسلش و پرسش نامه پنج عاملی شخصیت مک کری و کوستا. نتایج تحقیق نشان داد که تحلیل رفتگی شغلی با مولفه های برون گرایی(r = -0.21)، وظیفه شناسی (r = -0.20)، تطابق پذیری (r = -0.18)، و تجربه پذیری (r = -0.33) همبستگی منفی و معنادار و با مولفه روان رنجوری (17/0r=) همبستگی مثبت و معنادار دارد. بنابراین طبق این نتایج، مربیانی که دارای ویژگی های شخصیتی برون گرایی، وظیفه شناسی، تجربه پذیری و تطابق پذیری باشند، دربرابر عوامل استرس زای شغلی کمتر دچار فرسودگی شغلی می شوند. افراد روان رنجور آمادگی بیشتری برای ابتلا به فرسودگی شغلی دارند.
    کلیدواژگان: ابعاد شخصیت، تحلیل رفتگی شغلی، مربیان زن ایروبیک
  • محمد سلطانی، سیده فریده هادوی، فریدون تندنویس صفحه 53
    هدف این پژوهش، توصیف و تحلیل عملکرد، پتانسیل و کارایی تیم های فوتبال لیگ حرفه ای ایران است؛ به-نحوی که آنها در کنار توصیف عملکرد، پتانسیل و کارایی تیم ها، جایگاه آنها در جدول رده بندی لیگ با جایگاه برمبنای پتانسیل (مقام قابل کسب توسط هر تیم در لیگ) و جایگاه آنها برمبنای کارایی (میزان نزدیکی عملکرد به پتانسیل) مقایسه و تحلیل شود. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری هیجده تیم فوتبال حاضر در فصل 89-1388 لیگ حرفه ای ایران است. امتیاز و رتبه کسب شده در لیگ به مثابه عملکرد مد نظر بوده است. پتانسیل (امتیاز و رتبه قابل کسب) و کارایی (نسبت امتیاز کسب شده به امتیاز قابل کسب) تیم ها نیز با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها محاسبه شده است. طبق جدول لیگ، تیم های سپاهان، ذوب آهن و استقلال تهران، رتبه های اول تا سوم و از نظر کارایی، تیم های ملوان، سپاهان، استقلال تهران و مقاومت سپاسی شیراز، چهار تیم رتبه اول، و ذوب آهن و تراکتورسازی، تیم های رتبه پنجم و ششم هستند. بر مبنای پتانسیل، پیش بینی می شد تیم های سپاهان، پرسپولیس و فولاد خوزستان، رتبه های اول تا سوم را به دست آوردند. وضعیت مشابهی درباره تیم های دیگر، به ویژه تیم های انتهای جدول، دیده می شود. نظام ارزیابی لیگ بر اساس نتایج ورزشی بدون توجه به پتانسیل و کارایی تیم ها است. بنابراین ضروری به نظر می رسد عملکرد تیم ها بر اساس شاخص کارایی نیز ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: لیگ حرفه ای فوتبال ایران، عملکرد، پتانسیل، کارآیی، تحلیل پوششی داده ها
  • کیوان مشیری، نجف آقایی، حسین پورسلطانی زرندی، مهدی قربانی صفحه 65
    این تحقیق با هدف تعیین ارتباط بین عدالت سازمانی ادراک شده با فرسودگی شغلی و تمایل به ترک خدمت انجام شد. جامعه آماری را کلیه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران (180=N) تشکیل دادند. به دلیل کوچک بودن حجم جامعه، نمونه آماری برابر با کل جامعه در نظر گرفته شد. روش تحقیق از نوع همبستگی بود. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه های عدالت سازمانی، فرسودگی شغلی و تمایل به ترک خدمت استفاده شد. اعتبار این پرسش نامه ها با استفاده از دیدگاه های استادان مدیریت ورزشی اصلاح شد. پایایی پرسش نامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب 0/94، 0/72 و 0/84 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری K-S، ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون دوربین واتسون جهت عدم وابستگی خطاها و تحلیل رگرسیون چندمتغیره (چندگانه) به انجام رسید. نتایج نشان داد بین عدالت سازمانی با فرسودگی شغلی (r=-0.186، P=0.04) و تمایل به ترک خدمت (r=-0.198، P=0.033) رابطه منفی و معناداری وجود دارد. بین ابعاد عدالت رویه ای با فرسودگی شغلی (r=-0.277، P=0.003) و عدالت توزیعی (r=-0.193، P=0.037) و عدالت تعاملی (r=-0.230، P≤0.01) با تمایل به ترک خدمت رابطه منفی و معناداری مشاهده شد. ازطرفی نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که عدالت توزیعی فرسودگی شغلی (F=2.737، t=-2.442، P=0.016) و تمایل به ترک خدمت (F=3.471، t=-2.38، P≤0.01) را پیش-بینی می کند. درنهایت چنین نتیجه گیری می شود که هرچه رعایت عدل و انصاف از سوی مدیریت سازمان درمقابل کارکنان بیشتر و بهتر باشد فرسودگی و ترک خدمت در بین کارکنان کاهش می یابد و درپی آن عملکرد کارکنان بهبود خواهد یافت.
    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت تعاملی، عدالت رویه ای، فرسودگی شغلی، ترک خدمت، ورزش
  • مژده ایرانمنش، اسماعیل شریفیان صفحه 77
    امروزه وفاداری مشتریان به نام تجاری کلید موفقیت تجاری به شمار می آید و بسیاری از شرکت ها سعی می کنند به منظور افزایش وفاداری، نام تجاری خود را در میان مشتریان گسترش دهند. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر وفاداری مشتریان به نام تجاری پوشاک ورزشی در باشگاه های فوتبال حاضر در یازدهمین دوره لیگ برتر ایران بود. روش تحقیق این پژوهش توصیفی پیمایشی بود و جامعه آماری آن را کسانی تشکیل می-دادند پوشاک ورزشی باشگاه های فوتبال لیگ برتر ایران (شامل مدیرعامل، قائم مقام، سرپرست، سرمربی و مربیان (90=N) را خریداری کنند. نمونه پژوهش شامل60 نفر از جامعه مزبور بودند که به طور تصادفی از پانزده باشگاه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه وفاداری به نام تجاری ونگ فونگ ویاهیا (2008) با پایایی 0/73= α بود. یافته های تحقیق نشان داد عوامل کیفیت پوشاک، مدل و نام تجاری پوشاک ورزشی از دیگر عوامل وفاداری به نام تجاری اهمیت بیشتری داشتند. همچنین بین بیشتر مولفه های وفاداری به نام تجاری رابطه ای معنی دار و مثبت وجود دارد. درنتیجه مدیران و برنامه ریزان صنعت تولید داخلی پوشاک ورزشی با توجه به رتبه بندی عوامل موثر بر وفاداری می توانند زمینه افزایش وفاداری مشتریان و درنتیجه حفظ منافع بلندمدت بنگاه اقتصادی خود را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: فوتبال، وفاداری، نام تجاری، پوشاک ورزشی، ایران
  • علی مهری، مهرداد محرم زاده صفحه 91
    هدف این پژوهش مقایسه کیفیت آموزشی رشته تربیت بدنی در دو نظام آموزش حضوری و نیمه حضوری در استان اردبیل بود. جامعه آماری این تحقیق را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی رشته تربیت بدنی در دانشگاه-های دولتی استان اردبیل در سال تحصیلی 90-89 تشکیل دادند. برای جمع آوری اطلاعات تحقیق ازطریق چهار پرسش نامه پاسخ بسته (80 سوال) برای عملکرد تحصیلی دروس تخصصی نظری نمونه تحقیق و پرسش نامه اطلاعات فردی و یک پرسش نامه خودپنداره تحصیلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل از دو بخش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. از آمار توصیفی برای تجزیه و تحلیل تک تک سوالات پرسش نامه به صورت توزیع فراوانی، درصد میانگین استفاده شد و از بخش آمار استنباطی برای آزمون فرضیه های تحقیق و تعیین تفاوت های احتمالی کیفیت آموزشی دو نظام آموزش حضوری و نیمه حضوری و از آزمون تی مستقل و خی دو استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.V.18 انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد کیفیت آموزشی رشته تربیت بدنی در دروس تخصصی نظری در دو نظام آموزش حضوری و نیمه حضوری تفاوت معنی داری دارد و کیفیت آموزشی گروه حضوری در دروس نظری نسبت به گروه نیمه حضوری بالاتر است. کیفیت آموزشی در دروس عملی در دو نظام آموزش حضوری و نیمه حضوری تفاوت معنی داری ندارد و نمره های گروه نیمه حضوری نسبت به گروه حضوری در دروس عملی بالاتر است. بین سطح خودپنداره تحصیلی و معدل دیپلم متوسطه در دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین بین سن، وضعیت تاهل و نحوه تامین هزینه های تحصیلی و ترتیب انتخاب رشته کنکور سراسری تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد در نهایت، مشاهده شد که بین جنس، وضعیت اشتغال و نوع دیپلم متوسطه بین دو نظام آموزش حضوری و نیمه-حضوری تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت آموزشی، تربیت بدنی، آموزش حضوری، آموزش نیمه حضوری، خودپنداره تحصیلی
  • علی ضیایی، نجف آقایی، حسین پورسلطانی زرندی صفحه 105
    هدف این پژوهش اولویت بندی ابعاد سازمان یادگیرنده در اداره های کل ورزش و جوانان غرب ایران بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان این اداره های کل (203=N) و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود که حجم آن با استفاده از جدول مورگان 130 نفر برآورد شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه ابعاد سازمان یادگیرنده مارسیک و واتکینز (1996) استفاده کردیم. روایی این ابزار اندازه گیری را استادان مدیریت ورزشی تایید کردند و با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ پایایی آن 0/96=a به دست آمد.
    روش تحقیق از نوع توصیفی- میدانی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری کلموگروف اسمیرنوف، تی تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شد.
    طبق یافته ها میان سطوح یادگیری فردی، یادگیری گروهی و یادگیری سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (0/05≥P). بین ابعاد سازمان یادگیرنده نیز یادگیری مداوم، اولین و توانمندسازی آخرین اولویت را داشتند.
    درنهایت، پیشنهاد می شود مدیران این اداره های کل با درنظر داشتن یادگیری فردی به منزله اساس یادگیری سازمانی، به ابعادی نظیر توانمندسازی، یادگیری گروهی، سیستم های ادغام شده و پیوند با سیستم نیز بیشتر توجه کنند و با استفاده از راهکارهای عملی زمینه تحقق سازمان یادگیرنده را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، کارکنان، اداره کل ورزش و جوانان
  • امین کلانی، وحید ساعت چیان، مهدی قربانی صفحه 117
    هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین قابلیت یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی در اداره های ورزش و جوانان استان های شمالی ایران بود. روش تحقیق از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن را کلیه مدیران، معاونان و کارشناسان مسئول اداره های کل ورزش و جوانان شمال ایران (استان های گیلان، مازندران و گلستان) به همراه مدیران و معاونان پنج شهرستان منتخب تابعه در سال 1391 تشکیل دادند (N=108). به علت محدود-بودن جامعه، نمونه آماری به صورت تمام شمار در نظر گرفته شد (n=108). ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش-نامه قابلیت یادگیری سازمانی (گومز، 2005) و عملکرد سازمانی (براون، 2001) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار، جداول توزیع فراوانی) و استنباطی (کالموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل عاملی تاییدی) در سطح معنی داری p≤0.05 انجام گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که خرده مقیاس دید سیستمی بیشترین میانگین را نسبت به دیگر قابلیت-های یادگیری سازمانی به دست آورد (3/35=μ). همچنین یادگیری سازمانی رابطه معناداری با عملکرد سازمان دارد (p≤0.05، r=0.621). با توجه به وجود رابطه هم خطی بین متغیرها و فرض استقلال خطاها از یکدیگر، متغیرهای پیش بین (قابلیت های یادگیری سازمانی) 37 درصد تغییر در میزان عملکرد سازمانی را تبیین می کنند. همچنین ضمن تایید شاخص های مدل برازش شده، می توان گفت مدل ارائه شده مناسب و داده های تجربی به-خوبی با آن منطبق هستند. درمجموع با عنایت به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود مدیران سطوح مختلف برای درک اهمیت یادگیری سازمانی و چگونگی ایجاد این قابلیت ها در کارکنان اهتمام کافی بورزند.
    کلیدواژگان: قابلیت های یادگیری سازمانی، عملکرد سازمانی، اداره ورزش و جوانان
  • زهرا شاهی، بهرام جدیدی، محمد خبیری صفحه 131
    پژوهش حاضر با هدف ارائه راهی برای چگونگی گذران اوقات فراغت دانش آموزان نابینا با تاکید بر فعالیت های جسمانی تهیه شده است. پژوهش از نوع توصیفی و به روش میدانی است که طی سال تحصیلی 90- 1389 درباره 517 دانش آموز نابینا صورت گرفته است. پژوهش ابتدا با روش گزینشی تصادفی ساده و سپس با تنظیم پرسش نامه ای 85 سوالی، تحقق مراحل نخستین خود را طی کرد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (خی دو) استفاده شد. یافته ها نشان داد که بیش از 50 درصد دانش آموزان نابینا روزانه بیش از 8 ساعت وقتشان را بدون هدف می گذرانند. بیش از 70 درصد آنان نیز فضای ورزشی در مدرسه یا در نزدیکی محل سکونتشان ندارند. براساس نتایج این پژوهش، بین مدت زمان گذران اوقات فراغت ورزشی و گذران اوقات بدون هدف تفاوت معنی داری وجود دارد؛ عوامل بازدارنده فعالیت های فراغتی- ورزشی بر انجام یا عدم انجام این فعالیت ها تفاوت معنی داری برجای می گذارند؛ درباب میزان مشارکت دانش آموزان نابینا در فعالیت های فراغتی و فراغتی- ورزشی نیز در مقایسه با درجات مختلف بینایی تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نابینایان، فعالیت های بدنی، اوقات فراغت، دانش آموز
  • عاطفه ابطحی نیا، سیده عذری میرکاظمی، محمد کشتی دار صفحه 149
    جایگاه ویژه اداره های تربیت بدنی دانشگاه ها در ارتقای سلامت قشر دانشجو اقتضا می کند تا عملکرد آنها به طور مرتب تحت بازنگری قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف به کارگیری روش مناسب جهت ارزیابی عملکرد اداره های تربیت بدنی دانشگاه ها انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات به شکل میدانی جمع آوری شده اند. جامعه تحقیق شامل کلیه خبرگان ورزش دانشگاه اعم از استادان دانشگاه، ارزیابان اداره کل تربیت بدنی و مدیران اداره های تربیت بدنی دانشگاه ها بود؛ که براساس مبانی نظری روش دلفی 25 نفر به طور هدفمند براساس مدرک تحصیلی و سابقه کار انتخاب شدند. درنهایت از نظرات 17خبره که به طور کامل پرسش نامه ها را تکمیل کردند در تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. ابزار تحقیق پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی آن را گروهی از استادان تایید کردند و اعتبار آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (0/78=α) تایید شد. خبرگان پس از اجرای دو مرحله نظرسنجی (W=0.703) سیزده معیار با 61 زیرمعیار را در چهاربعد اصلی کارت امتیاز متوازن قرار دادند. ضریب هر معیار در هر بعد با استفاده از روش تحلیل عاملی محاسبه شد. در بعد مالی جذب منابع دولتی، در بعد مشتری برنامه های اجرایی جهت مشارکت مشتری، در بعد فرآیندهای داخلی مدیریت و برنامه ریزی و در بعد رشد و یادگیری معیار رشد از ضریب بالاتری برخوردار شد. کارت پیشنهادی ارائه شده در این پژوهش می تواند همچون ابزاری توانمند در برای ارزیابی و تدوین استراتژی اداره های تربیت بدنی دانشگاه ها در اختیار مدیران این اداره های قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، روش کارت امتیازی متوازن، اداره های تربیت بدنی دانشگاه ها
|
  • Rouzbahani M., Vaez Mosavi S. M. K., Khalaji H Page 1
    The purpose of this study was to determine the effect of two different age groups (children and young adult) to learning of temporal-special coordination hand movement pattern. Sixty subjects according to the age (children – young adult) and receiving feedback (100%, omitted, self-control) were randomly divided into six groups. This study was done in three days. All subjects practice 100 trails of movement task in each day of first and second days. Retention tests were done in second and third days and reacquisition test was done in the third day. Analysis of variance (ANOVA) with repeated measures and two way ANOVA was used to data analysis. All participants in the first day improved their accuracy across practice trials. In the second day children did not improve their accuracy but young adult experienced improvement across practice trials. There was not significant difference between retention children tests but that was significant about young adult. During the retention tests children who received 100% feedback was significantly better than other children feedback groups and there was no significant between young adult feedback groups. During the reacquisition test children who received 100% feedback was significantly better than other children feedback groups and there was no significant between young adult feedback groups. Results from this study showed young adult are better than children in the learning of this pattern, receiving more feedback can improve motor learning in children (in contrast with guidance hypothesis) and we must not expect motor skill acquisition occur in children like young adult.
    Keywords: Age, young adult, children, motor learning, feedback, retention, reacquisition
  • Amirtash A. M., Jalali Sh., Zia Azizi F Page 17
    The aim of this study was to compare the effectiveness of three modeling skilled, non-skilled and point light in performance and learning of basketball shot skill. Among novice girls who participant in educational classes of basketball, 30 persons participated voluntarily and administrated randomly in three groups (skilled, non-skilled and point light modeling technique). After pre-test, Participants trained the skill, 30 trials for each four sessions (120 trials). The ten lasting trials of fourth session were considered as acquisition test. Retention test after 48 hours and transfer test were implemented with background variation. Information about performance accuracy of participants was measured base on Zacheri et al. (2005). The results of the tests were analyzed by ANOVA, repeated measures (3*3), and LSD post hoc test (α=0.05). results showned that; modeling method were significant different effects on performance and learning of three goups participants (F=3.079, P=0.023), non skilled modeling from point light modeling in acquisition test (p=0.007) and non skilled modeling from point light and skilled modeling in retention and transfer tests had better performance significantly (P<0.05). the results of this study recommended, non skilled modeling have greater effectiveness compared with skilled and point light modeling.
    Keywords: learning, skilled model, novice model, point light model, basketball shot
  • Iraji Noghondar, Pourjafarianm., Hamidim. Page 29
    The aim of this study was to analyze the relationship between emotional intelligence and organizational citizenship behaviors. The statistical population of this study was the staff members of Physical Education Organization of Khorasan-e Razavi Province (N=75). The size of population was selected as, the size of sample. For gathering data, two standard questionnaires, driven from emotional intelligence (Schuz et al, 1993) and organizational citizenship behavior (Organ and Konovsky, 1996) were used. Validity of questionnaires was achieved through considering comments of professors of sport management course and by using Cronbach’s alpha test the reliability of knowledge management and creativity questionnaires were found to be 0.78 and 0.81, respectively. The research method is descriptive and correlational which has been done through field method. Descriptive scales and Kolmogorov-Smirnov statistical tests, Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data. The results of correlation test indicated that there is a positive and significant relation between (r=0.263, P=0.03) emotional intelligence satisfaction and organizational citizenship behavior. Furthermore between Emotional Intelligence and factors altruism (r=0.249, P=0.041), the conscience (r=0.243, P=0.046) positive and significant relationship was observed. But between emotional intelligence and factors sportsmanship (r=0.121, P=0.327), civic virtue (r=0.063, P=0.612) and courtesy (r=0.107, P=0.384) no-significant relationship was observed. Furthermore the results of regression analysis showed that emotional intelligence is expect to qualify altruism and conscience. Therefore can take the advantage of learned behaviors in the organization, to improve the emotional intelligence of employees paid out and standard work and by improving systems of proper promotion system based on merit principles of mental and emotional efficiency in work and organizational citizenship behavior in the organization expanded.
    Keywords: Emotional Intelligence, Organizational Citizenship Behavior, Staff
  • Kalatian G., Badami R Page 43
    The aim of the present study was to investigate the relationship between the five personality dimensions and burnout in female aerobics coaches of Esfahan. This was a correlation research performed using survey method. The statistical population included all 400 female aerobics coaches of Esfahan. The sample volume size was estimated 160 using Cochran formula. For more security, a total of 200 questionnaires were distributed among the population using simple random sampling method 157 of which were filled out completely and were used in statistical analysis. The two questionnaires of "Maslach Burnout Inventory", and McCrae and Costa's "NEO Five Personality Inventory" were applied for data measurement. Results indicated a negative significant correlation between burnout with extroversion (r = -0.21), conscientiousness (r = -0.20), agreeableness (r = -0.18), and openness (r = -0.33); and a positive significant correlation with neuroticism (r = 0.17). Therefore, coaches with extroversion, conscientiousness, agreeableness, and openness personality traits are less likely to become burnout against stressful job factors; and those with neuroticism are at a higher risk to be affected by job burnout.
    Keywords: Personality dimensions, Job burnout, Female aerobics instructor
  • Soltani M., Hadavi F., Tondnevis F Page 53
    In the case of football it could be argued that the purpose of teams is to win the competitions in which they participated. However, the assessment of football teams from the efficiency aspect would be relevant in judging whether the results have been obtained without waste. The purpose of this research is to compare and analysis of league ranking with Potential and efficiency ranking. The chosen sample is football teams who played in 2009-2010 season of Iranian pro league and the method of calculating the efficiency will be output- oriented version of Data Envelopment Analysis (DEA). In this research, performance, potential and efficiency of each team respectively considered as, The points and ranks achieved by each team in league. The points and ranks achievable by each team and the ratio of points achieved to points achievable by each team.The main conclusion is that the ranking of teams based on performance, potential and efficiency is not the same. performance evaluation system of league that based on sporting results, don’t represent the efficiency of teams. Therefore, it seems, that performance of teams evaluated based on efficiency and with respect to their potentials is needed.
    Keywords: Iranian Football pro, league, Performance, Potential, Efficiency, Data Envelopment Analysis
  • Moshiri K., Aghaei N., Pour Soltani Zarandi H., Ghorbani M Page 65
    This research was done to specify the relationship between perceived organizational justice and job burnout & intent to leave the profession. The statistical population was the entire staff of the Office of Youth and Sports of Tehran (180 = N). Due to the small population size, the statistical model was considered equal to the total population. Research method was correlation. In order to collect the data, the questionnaires of organizational justice, job burnout, and intent to leave were used. The validity of these questionnaires was corrected by using the opinions of a number of sport management specialists. The reliability of the questionnaires was obtained respectively as 0.94, 0.72 and 0.84 by using of Cronbach’s alpha test. Data analysis was performed by the use of explanatory indexes and K-S statistical test, Spearman correlation coefficient, Durbin Watson test for independence of errors and Regression stepwise analysis. The results showed that there was a negative and significant relation between organizational justice and job burnout (r=-0.186, P=0.04) and intent to leave the profession (r=-0.198, P=0.033). Also, there is a negative and significant relation between procedural justice dimensions and job burnout (r=-0.277, P=0.003) and distributional justice (r=-0.193, P=0.037) and transactional justice (r=-0.230, P≤0.01) with intent to leave the profession. Besides, according to the results of regression analysis, the distributional justice can predict job burnout (F=2.737, t=-2.442, P=0.016) and intent to leave the profession (F=3.471, t=-2.38, P≤0.01). Finally, it is concluded the justice is paid more attention by management towards employees, it causes decreasing job burnout and turnover among them proportionally which leads to improvement of employees performance.
    Keywords: Distributional Justice, procedural justice, transactional justice, Job burnout, Intent to leave, Sport
  • Iran Manesh, Sharifiyan E Page 77
    Today, the brand's customer loyalty is key to business success, Many companies try to increase loyalty among customers to expand their brand. The aim of this study was to identify factors influencing the loyalty of purchase decision makers of the clubs and football players to sports apparel brand in the eleventh round of the Premier football League. Methodology of this research was surveying and population of this research formed as sports apparel purchase decision makers in the Premier League football clubs of Iran(the director and deputy director of the club, and the head coach and team coaches N=90). The study sample included 60 individuals purchasing decision makers in clubs and 263 people of Premier League football players of Iran. Questionnaire data collection tool for brand loyalty was Wong Foong and yahyah (2008) with reliability of (α=0.82). The results showed that the factors of the product quality, model and brand of sports was more effective than other factors in loyalty of sport apparel brand in the Premier League football clubs of Iran. Therefore, sports apparel industry planners should try to modify models to increase brand loyalty and other factors affecting brand loyalty to expand their brand through customers. They provide basis increasing rate of customers loyalty and thus provide the long-term interests of their business.
    Keywords: Football, Loyalty, Brand, Sportswear, Iran
  • Mehri A., Moharram Zade M Page 91
    The present study aimed to make a comparison between the qualities of physical education in part time and conventional educational systems in Ardabil province. The target population of the study included all students majoring in physical education in Ardabil province in 1389-90. To collect data, 4 close-ended questionnaires (80 items), a bio-data questionnaire, and a self-concept questionnaire were developed and then were given to the participating groups. The mean, percentile, and frequency of individual items were computed. Student’s t-test and chi-square were used to analyze the data. The results showed that the students of the conventional system outperformed the students of the part time system in gymnasium, but in practical courses the difference did not reach statistical significant. The difference between their self-concept and high school average scores did not appear to be statistically significant. The participating groups were approximately the same in terms of their bio-data.
    Keywords: Quality of education, physical education, conventional educational system, part time educational system, schooling self, concept
  • Ziaei A., Aghaei N., Pour Soltani Zarandi H Page 105
    The purpose of this study was to prioritize dimensions of learning organization in sport and youth head offices of west of Iran. The statistical population of this research included all staff of these head offices (N=203) and sampling method was stratified random that estimated 130 people using Morgan's table. For data collection, dimensions of learning organization questionnaire of Marsick and Watkins (1996) was used. validity of this measuring instrument was confirmed by sports management masters. Using Cronbach's alpha test, it’s reliability was obtained 0/96. This study was a descriptive method that was implemented in the field.Descriptive statistical indicators and Kolmogorov Smirnov, one samplet test, Pearson and Friedman ranking tests, were used to analyze data. Results showed there is a significant positive correlation between levels of individual learning, group learning and organizational learning (P¬≤¬0/05). Also among dimensions of learning organization continuous learning and empowerment had first and last preference, respectively. Finally, it is suggested, these head offices managers also should pay more attention to aspects such as empowerment, group learning, system connection and embedded systems in addition to individual learning as base of organizational learning for providing conditions to become learning organization through practical solutions.
    Keywords: Learning organization, Staff, Sport, youth head office
  • Kalani A., Saatchian V., Ghorbani M Page 117
    The purpose of this study was to determine the relationship between organizational learning capability and organizational performance in sport and youth offices of Iran's Northern provinces. Statistical population included of all managers, deputies and experts of the sport and youth offices in Iran's Northern provinces (Guilan, Mazandaran and Golestan) and managers and deputies from five selected cities in the year 1391 (N=108). Due to the limited population, the statistical sample was considered as a whole (n=108). For this purpose, organizational learning capability (Gomez, 2005) and organizational performance (Brown, 2001) questionnaires were used. Data analysis was performed at a significant level (p≤0.05) using descriptive statistics (mean and standard deviation, frequency distribution tables) and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov, Pearson correlation coefficient, multiple regression, and conformity factor analysis). Research results indicated that the systematic perspective subscale acquired the highest average in comparison with other organizational learning capabilities (μ=3.35). Also, there was a significant correlation between organizational learning and organizational performance (p≤0.05, r=0.621). With regard to the linear relationship among variables and the assumption of errors independence from each other, predictor variables (organizational learning capabilities) revealed 37% changes in the rate of organizational performance. Also, while confirming the model parameters, it can be said that the presented model is appropriate and experimental data are coincided enough well with this model. Totally, according to the findings of this research, it is recommended that the different levels of managers make enough efforts to perceive the importance of organizational learning and how to establish these capabilities among the staff.
    Keywords: Organizational learning capabilities, organizational performance, sport, youth office
  • Shahiz., Jadidib., Khabiri M Page 131
    The current research has been prepared for giving away for quality of spending the leisure time with emphasis on doing physical activity. The research was done on 517 Individuals with visual impairments students in 1389- 1390 school year using a descriptive research in the field way. The research past its primary phases using cluster random sampling way and then using the 85 question questionnaire. The descriptive and inferential statistics of (chi-square) have been used in analyzing the findings. The findings showed that more than 50% of the Individuals with visual impairments students spend more than 8 hours per day aimlessly. More than 70% of the Individuals with visual impairments students have no sport facilities in their schools or near their homes. According to the findings of this research, there is a meaningful difference between the duration of leisure sport activities and spending time aimlessly. The preventing factors of doing leisure sport activities make a meaningful difference on doing or not doing these activities. Also there is a meaningful difference in relation with the amount of Individuals with visual impairments student’s participation in leisure activities and leisure sport activities in comparison to the different vision acuities.
    Keywords: Blind, Individuals with visual impairments, physical activities, Leisure time, student
  • Abtahi Nia A., Mirkazemi S.O., Keshtidar M Page 149
    The present study aims to find a suitable method for the performance evaluation of physical education offices of Iranian universities. The method used is of descriptive-analytical with field-gathered data. Were used The population was comprised of all the academic sports scholars including university lecturers, the physical education headquarters evaluators, and the managers of physical education offices of universities, out of sample 25 were purposefully selected on level of education and job experience basis using Delphi theoretical framework. In terms of the 17 experts who fully completed questionnaires were used in data analysis. The Res tool was a researcher-made questionnaire whose face and content validities were approved by a group of lecturers and their validities by Chronbach’s Alpha coefficient(α=78%). Following two steps of Delphi implementation, the scholars came to an agreement(W=0.703)putting a number of 13 elements with 61 criteria in the four main perspectives of Balanced Score Card(BSC).Subsequently, each criterion’s coefficient was measured using factor analysis. The Criteria of Government Resources Acquirement, Executive Plans for Customer Participation, Management and Planning, and Growth enjoyed higher coefficients in Financial, Customer, Internal Processes, and Growth and Learning Perspectives, respectively. The proposed BSC can be a powerful tool for the evaluation and formulation of physical education offices of universities strategies available to the managers of such offices.
    Keywords: Performance evaluation, Balanced Score Card method, Physical education offices of universities