فهرست مطالب

پژوهش در مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه پژوهش در مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم رضایی، حمید صالحی، فرزاد کوهیان افضلی صفحه 1
    بخش مهمی از پژوهش هایی که روتین های پیش از اجرا را در ورزش بررسی کرده اند، بر جنبه های رفتاری و زمانی روتین ها متمرکز شده اند. تحقیق حاضر نیز با هدف بررسی نقش ثبات الگوهای رفتاری و زمانی این روتین های پیش از اجرا انجام شد. به این منظور، مدت زمان و الگوهای رفتاری غالب پیش از پرتاب های آزاد شصت مسابقه (1025 = N) از لیگ برتر بسکتبال ایران مشاهده و ثبت شد. انحراف استاندارد زمان روتین های پیش از اجرای هر فرد شاخص ثبات الگوی زمانی مدت زمان روتین پیش از پرتاب در نظر گرفته شد. الگوی رفتاری غالب و درصد پرتاب های موفق هر بازیکن (30 = N) تعیین و پس از آن پرتاب ها به صورت روتین دار و بدون روتین طبقه بندی شد. نتایج نشان داد وقتی بازیکنان از روتین های رفتاری غالب خود تبعیت می کردند (میزان موفقیت 64/66 درصد) موفق تر از زمانی بودند که از روتین های ویژه خود عدول می کردند (میزان موفقیت 55/17 درصد). همبستگی بین شاخص ثبات و درصد موفقیت پرتاب های آزاد از نظر آماری معنادار نشد. نتایج حاکی از آن است که در مسابقات لیگ برتر بسکتبال ایران بازیکنان در اجرای پرتاب های آزاد از الگوهای رفتاری روتین های پیش از اجرا استفاده می کنند. علاوه براین ظاهرا ثبات الگوی زمانی مدت پرتاب ها اهمیت کمی در موفقیت پرتاب ها دارد.
    کلیدواژگان: روتین پیش از پرتاب، ثبات رفتاری، ثبات زمانی، لیگ برتر بسکتبال ایران، پرتاب آزاد بسکتبال
  • مهدی نجفیان رضوی، امیر مقدم، میثم رضایی صفحه 11
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر سن و مکان اشیا بر انتخاب دست در تکلیف دسترسی (هدایت دست به سوی شیء) بود. به این منظور 120 کودک، نوجوان و بزرگسال راست دست قوی انتخاب شدند. برتری دست با استفاده از پرسش نامه استنلی کورن (1999) ارزیابی شد. تکالیف دسترسی، بلندکردن و اجرای واقعی روی سه شیء متفاوت بود. پس از انجام شش کوشش، جای اشیا عوض می شد. هر شرکت کننده باید هجده کوشش انجام می داد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس مرکب استفاده کردیم. سطح معنی داری 0/05 برای تمام روش های آماری در نظر گرفته شد. یافته ها نشان داد در میانگین فراوانی دسترسی در انتهای راست بین کودکان و نوجوانان و بزرگسالان تفاوت معنی داری وجود ندارد (0/05 > P). اما در میانگین فراوانی دسترسی در خط میانی و در انتهای چپ بین کودکان و نوجوانان و بزرگسالان تفاوت معنی داری است (0/05 < P)، به طوری که کودکان در خط میانی و انتهای چپ نسبت به بزرگسالان و نوجوانان و بزرگسالان در انتهای چپ نسبت به نوجوانان از دست غیربرتر خود برای دسترسی بیشتر استفاده می کردند. بنابراین احتمالا تثبیت دست برتر در دوره کودکی کامل نشده است و در نوجوانی تکیه بر انجام فعالیت ها با دست برتر افزایش می-یابد و در بزرگسالی با توجه به موقعیت شیء تمایل بیشتر به استفاده از دو دست وجود دارد.
    کلیدواژگان: مکان شیء، دست برتر، تکلیف دسترسی، دوره های سنی
  • مهربان پارسامهر صفحه 21
    در این مطالعه نظریه رفتار برنامه ریزی شده به منظور درک بهتر قصد مشارکت کنندگان در فعالیت های ورزشی به کار رفته است. پژوهش با روش پیمایشی و به صورت مقطعی انجام شده است. داده های این پژوهش از 360 نفر از دانشجویان دانشگاه یزد جمع آوری شده است. ابزار گردآوری داده ها مقیاس اصلاح شده رفتار برنامه ریزی شده بوده است. آزمون تجربی مقیاس ارائه شده به افراد مشارکت کننده نشان داد که سوالات پرسش نامه دارای پایایی بالاتر از 0/75 بوده است. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد سه متغیر نگرش، کنترل رفتار ادراک شده، و هنجارهای ذهنی با قصد مشارکت در فعالیت های ورزشی رابطه مثبت قوی دارند. یافته های رگرسیون گام به گام نشان داد که نگرش در قدم اول و کنترل رفتار ادراک شده در قدم دوم و هنجارهای ذهنی در قدم سوم از عوامل اصلی در مقیاس رفتار برنامه ریزی شده بوده اند. متغیرهای مستقل (نگرش، کنترل رفتار ادراک شده، هنجارهای ذهنی) 47/5 درصد از واریانس متغیرهای رفتار برنامه ریزی شده را تبیین کرده اند تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای نگرش، کنترل رفتار ادراک شده، و هنجارهای ذهنی توانسته اند بخشی از واریانس متغیر تحت مطالعه را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: نگرش، هنجارهای ذهنی، قصد، رفتار ادراک شده
  • حمید صالحی، فرهنگ یزدان پرست، شهرام لنجان نژادیان اصفهان صفحه 35
    در این پژوهش زمان بندی توزیع نیازهای توجه سرو تنیس با استفاده از روش تکلیف دوگانه بررسی شده است. از بیست بازیکن تنیس باتجربه درخواست شد چند سرو تنیس را اجرا کنند. از این مشارکت کنندگان خواسته شد در زمان اجرای این سروها به صورت کلامی به یک پیام صوتی پاسخ دهند که در چهار موقعیت کاوش (PP) ارائه می شد. از زمان واکنش کاوش، به مثابه شاخص اندازه گیری توجه، در چهاربخش سرو تنیس شامل مرحله آمادگی (PP1)، در طی زمان آغاز گرفتن توپ تا پرتاب آن (PP2)، از لحظه اوج توپ تا قبل از برخورد به راکت (PP3)، و پس از ضربه تا انتهای حرکت (PP4) استفاده شد. وقتی محرک صوتی در PP4 ارائه شد، زمان واکنش به میزان معناداری بیش از دیگر موقعیت های کاوش بود. مشخص شد زمان واکنش PP2 به میزان معناداری بیش از زمان واکنش PP1 و PP3 است. نتایج نشان دهنده توزیع غیرخطی منحصربه فرد برای نیازهای توجه سرو تنیس بود. به نظر می رسد برای اجرای ماهرانه سرو تنیس لازم است پس از آغاز حرکت اطلاعات بازخورد عمقی بازبینی و برخی اصلاحات جزئی در حرکت اعمال شود. بر این اساس، استدلال شد که از نگاه کنترل حرکتی PP2 مهم ترین بخش در اجرای سرو تنیس است.
    کلیدواژگان: توجه، روش تکلیف دوگانه، زمان واکنش به محرک کاوش، سرو تنیس
  • اعظم قندادی، فریدون تندنویس، امین کلانی صفحه 49
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین سبک های رهبری تحول گرا و عمل گرا با شخصیت مدیران دانشکده های تربیت بدنی دانشگاه های ایران بود. مطالعه حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری (N=64) شامل تمام مدیران و معاونان دانشکده های تربیت بدنی دانشگاه های ایران بود و نمونه آماری (N=64) به صورت تمام شمار تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه رهبری چندعاملی MLQ-5X باس (2006) و پرسش نامه شخصیت آیزنک (GEPQ) بود. بعد از تایید روایی صوری و محتوایی پرسش نامه ها، در مطالعه ای مقدماتی، آلفای کرونباخ آن به ترتیب 0/90 و 0/88 برآورد شد. به منظور تحلیل داده های مطالعه از روش های آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام) استفاده شد. نتایج آزمون پیرسون حاکی از آن است که سبک رهبری تحول گرا با بعد برون گرایی شخصیت ارتباط معنی دار و منفی (r=-0.577، p=0.001) و با بعد درون گرایی شخصیت ارتباط معنی دار و مثبت (r=0.547، p=0.001) دارد. بین سبک رهبری عمل گرا با بعد برون گرایی شخصیت ارتباط نیز معنی دار و منفی (r=-0.251، p=0.046) وجود دارد و با ابعاد شخصیتی ثبات، بی ثباتی و درون گرایی رابطه معنادار آماری وجود ندارد. نتایج رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام نیز نشان داد که تنها مولفه برون گرایی پیش بین معناداری برای سبک رهبری تحول گرا است. با توجه به رابطه و نقش درون گرایی و برون گرایی در انتخاب سبک رهبری مدیران و اینکه ویژگی های شخصیتی افراد را مستعد انجام رفتارهای مختلف در موقعیت های مختلف می کند، می توان با درنظرگرفتن شخصیت مدیران از آنها در جایگاه های مناسب سازمان بهره برد و این گونه در تعیین مدیران شایسته گام برداشت.
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، رهبری عمل گرا، شخصیت مدیران، دانشکده تربیت بدنی
  • مرتضی اکبر، رحیم رمضانی نژاد، سجاد حاجی زاده، کاظم هژبری صفحه 63
    هدف این پژوهش بررسی رابطه جو سازمانی و دلبستگی شغلی معلمان تربیت بدنی مدارس شهر رشت بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دبیران تربیت بدنی شهر رشت در سه مقطع تحصیلی بودند (199 نفر) که همه آنها در شمار نمونه آماری تحقیق قرار گرفتند و 170 نفر (85 درصد) در پژوهش مشارکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه توصیف جو سازمانی (OCDQ-RS) با ثبات درونی 0/82= α و پرسش نامه دلبستگی شغلی ادواردز و کلیپارتیک با ثبات درونی 0/83=α استفاده شد. نتایج پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن در سطح معنی داری 0/05≥P نشان داد که جو سازمانی هر سه مقطع تحصیلی ازنظر بازبودن در سطح متوسطی قرار داشت. نیز بین جو سازمانی و دلبستگی شغلی (R= o.67) و بین دلبستگی شغلی معلمان با سه بعد جو سازمانی رفتار متعهدانه معلمان (56/0R=)، رفتار صمیمی معلمان (R= o.66)، و رفتار حمایتی مدیران (R= o.58) رابطه مثبت و معنی داری مشاهده شد (0/05≥P). البته رابطه رفتار دستوری مدیران (R= 0.56) و رفتار ناامیدانه معلمان (R= o.62) با دلبستگی شغلی معلمان منفی و معنی دار بود (0/05≥P). بنابراین، رفتار میان فردی معلمان و رفتار مدیر مدرسه می تواند بر دلبستگی شغلی معلمان اثر بگذارد.
    کلیدواژگان: جو باز، رفتار متعهدانه، رفتار دستوری، رفتار صمیمی، رفتار حمایتی
  • محسن بهنام، مهرزاد حمیدی، محمود گودرزی صفحه 73
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر جاذبه تبلیغی بر لذت و انگیختگی مصرف کننده در خدمات ورزشی بود. روش تحقیق نیمه تجربی از نوع طرح فاکتوریل بین آزمودنی 2×3 بود. جامعه آماری دانشجویان تربیت بدنی و غیرتربیت بدنی دانشگاه تهران بودند. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای به تعداد 440 نفر انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های لذت و انگیختگی مهرابیان و روسل (1974) و مشارکت فردی زیچکوفسکی (1994) استفاده شد و پایایی آنها با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 0.93، 0.90 و 0.89 به دست آمد. نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که اثر اصلی نوع جاذبه تبلیغی بر لذت در آزمودنی هایی که تبلیغ عاطفی مشاهده کرده اند از افرادی که تبلیغ شناختی مشاهده کرده اند بیشتر است [0.001 P ≤، 10.637 = (879و1)F]. علاوه براین، اثر اصلی نوع جاذبه تبلیغی بر انگیختگی در آزمودنی هایی که تبلیغ عاطفی مشاهده کرده اند از افرادی که تبلیغ شناختی مشاهده کرده اند بیشتر است [0.001 P ≤، 22.818 = (879و1)F].
    کلیدواژگان: خدمات ورزشی، جاذبه تبلیغی، لذت، انگیختگی
  • سیدمهدی رسولی، وحید ساعت چیان، سیدامیراحمد مظفری، امیر قنبرپور نصرتی صفحه 87
    هدف پژوهش حاضر، ارتباط بین سبک های مدیریت تعارض و عملکرد سازمانی روسای فدراسیون-های ورزشی ایران بود. روش پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود که به شکل میدانی انجام شد. جامعه شامل تمام روسای فدراسیون های ورزشی کشور (روسا و نایب رئیسان) بود که با توجه به تعداد 52 فدراسیون، کل جامعه (150 نفر) به منزله نمونه انتخاب شدند و تحت بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه های استاندارد ارزیابی عملکرد هرسی و گلداسمیت (1985) و سبک های مدیریت تعارض پوتنام و ویلسون (1991) انجام گرفت و روایی و پایایی آن به تایید رسید. یافته های تحقیق نشان داد روسا و نایب رئیسان فدراسیون های ورزشی کشور به ترتیب سبک تشریک مساعی، مصالحه، احتراز و تسلط را ترجیح می دهند و درباره عملکرد سازمانی نیز عامل توانایی، وضوح نقش، اعتبار، محیط، ارزیابی، حمایت سازمانی و انگیزش به ترتیب اهمیت قرار گرفتند. بین سبک تشریک مساعی و عملکرد رابطه مثبت و معنادار، بین سبک تسلط و مدار با عملکرد رابطه منفی و معنادار و بین احتراز و مصالحه با عملکرد سازمانی رابطه ای در سطح 0/05>P یافت نشد. با عنایت به یافته های مطالعه حاضر، روسای فدراسیون های ورزشی کشور برای مقابله با تعارض های سازمانی از سبک های مطلوبی بهره می برند.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، تعارض، تضاد، عملکرد، فدراسیون های ورزشی
  • حمیدرضا صفری جعفرلو، سید نصرالله سجادی، سیده فریده هادوی، علیرضا الهی صفحه 99
    هدف این پژوهش شناسایی و مقایسه مهم ترین شاخص های آموزش المپیک در کشورهای منتخب و ارائه راهکارهای پیشنهادی برای ایران بود. پژوهش حاضر از نوع مطالعات کتابخانه ای است که به روش تحلیل محتوای کیفی صورت گرفت. نمونه آماری تحقیق به صورت هدفمند از شش کشور استرالیا، کانادا، چین، روسیه، یونان و ایران تشکیل شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل مشاهده درگاه های الکترونیکی، مکاتبه با مسئولان مراکز آموزشی آکادمی ملی المپیک در کشورهای منتخب و چک لیست-هایی بود که اطلاعات براساس آنها گردآوری شد. یافته ها به روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل شدند. یافته های این پژوهش نشان داد گرچه ایران در کلیه شاخص ها گام هایی را برداشته است ازنظر کیفی وضعیت ضعیف تری نسبت به کشور های تحت مطالعه دارد. ارتباط مستمر آکادمی ملی المپیک با وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم، و نیز ایجاد مرکز مطالعه و درگاه آموزش المپیک ازجمله پیشنهادهای این تحقیق بود.
    کلیدواژگان: آموزش المپیک، المپیزم، جنبش المپیک، مطالعه تطبیقی، ایران
  • مهدی عمادی، هلن حسینی، کوروش قهرمان تبریزی، فرشته محمدخانی صفحه 119
    رضایت مشتریان نوعی نگرانی بزرگ و پیش نیازی برای رقابت در بازار جهانی امروز است. تحقیق حاضر با هدف بررسی و دسته بندی عوامل موثر بر رضایت مشتریان از فروشگاه های ورزشی ایران با استفاده از مدل رضایت سنجی کانو اجرا شده است. روش تحقیق حاضر توصیفی و جامعه آماری این تحقیق تمام مشتریان فروشگاه های ورزشی کشور ایران بوده است که از این بین 5800 نفر از مشتریان این فروشگاه ها به صورت تصادفی به منزله نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار این تحقیق پرسش نامه محقق ساخته ای براساس مطالعه منابع جامع بود که روایی و پایایی آن براساس روش های رایج ارزیابی شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق حاضر از آمار توصیفی استفاده شد. نتایج نشان داد که پیشرو بودن در ارائه اجناس نوین بازار از طریق فروشگاه با ضریب رضایت 0/433 مهم ترین مورد در بین عوامل اساسی؛ محیط فیزیکی فروشگاه با ضریب رضایت 0/765 مهم ترین مورد در بین عوامل عملکردی و نهایتا داشتن اطلاعات دقیق درباره اجناس از طریق فروشندگان با ضریب 0/864 مهم ترین مورد در بین عوامل انگیزشی است.
    کلیدواژگان: رضایت، مشتریان، فروشگاه های ورزشی، مدل رضایت سنجی کانو
  • مهدی قربانی، رحیم رمضانی نژاد، سعید امیرنژاد، میثاق حسینی کشتان صفحه 135
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین جو انگیزشی و رضایتمندی ورزشکاران شرکت کننده در مسابقات فوتسال لیگ برتر تهران بود که از 196 بازیکن، 153 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه های جو انگیزشی درک شده در ورزش (PMCSQ) با 21 سوال و رضایتمندی ورزشکاران (ASQ) با 14 سوال استفاده کردیم و روایی آنها را شش متخصص تایید کردند. در یک مطالعه راهنما، ضریب پایایی این پرسش نامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 0/82 و 0/89 برآورد شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی، تی همبسته و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری p≤ 0/05 تحلیل شدند. نتایج نشان داد جو انگیزش مهارتی میانگین بالاتری نسبت به جو عملکردی دارد. بین ابعاد چهارگانه رضایتمندی ورزشکاران نیز تفاوت معنی داری وجود داشت و رضایت ورزشکاران از رفتار و تعامل مربی بیشتر بود. نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد که فقط رضایت ورزشکار از عملکرد تیمی نسبت به ابعاد دیگر کمتر بود. رابطه مثبت و معنی داری بین جو انگیزشی مهارتی تیم با رضایت از عملکرد تیمی، رضایت از عملکرد فردی، رضایت از رفتار و تعامل مربی و رضایت از آموزش و تمرین مربی مشاهده شد. رابطه جو انگیزشی عملکردی نیز فقط با رضایت از عملکرد فردی مثبت و معنی دار بود. بنابراین، مربیان با ایجاد جو انگیزشی مهارتی بیشتر می توانند رضایت ورزشکاران را تامین کنند.
    کلیدواژگان: جو انگیزشی مهارتی، جو انگیزشی عملکردی، رضایتمندی ورزشکاران، لیگ برتر فوتسال تهران
  • امیر قنبرپور نصرتی، محمد خبیری، حسین پورسلطانی زرندی، نجف آقایی صفحه 149
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش رضایت شغلی در ارتباط فرهنگ سازمانی با تمایل به ترک شغل در کارشناسان فدراسیون های ورزشی بود. به منظور اندازه گیری متغیرهای تحقیق پرسش نامه های رضایت شغلی وود (1986)، فرهنگ سازمانی کامرون و کویین (1990) و تمایل به ترک شغل کامان (1979) استفاده شد. پایایی ابزار تحقیق پس از مطالعه مقدماتی تایید شد و آلفای کرونباخ ابزارها به ترتیب 0/84، 0/93، و 0/86 به دست آمد. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان فدراسیون های ورزشی بود که 227 نفر به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و شناسایی اثر متغیرهای تحقیق از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد، فرهنگ سازمانی بر رضایت شغلی اثر معنی دار (β=0/635، t=15/97)، و بر تمایل به ترک شغل اثری منفی و معنی دار (β=-0/185، t=2/11) دارد. نتایج حاکی از اثر منفی و معنی دار رضایت شغلی بر تمایل به ترک شغل (β=-0/225، t=2/39) بود. دیگر یافته تحقیق این بود که اثر غیرمستقیم فرهنگ سازمانی (β=-0/328، t=5/21) بر تمایل به ترک شغل بیشتر از اثر مستقیم (β=-0/185، t=2/11) آن است (-1/96≤ T value ≤+1/96). به طور کلی با توجه به یافته های تحقیق می توان گفت مسئولان ستادی فدراسیون های ورزشی باید برنامه های کلان خود را درجهت خلق و ایجاد فرهنگ سازمانی قوی هم سو کنند، تا به موجب آن بستری مناسب برای دست یابی به اهداف سازمانی و درکنار آن اهداف فردی اعضای سازمان فراهم شود این موضوع سطح رضایت شغلی کارکنان را ارتقا و میزان تمایل به ترک شغل را در آنها کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، تمایل به ترک شغل، فدراسیون ورزشی
|
  • Rezaeim., Salehih., Kouhian Afzali, F Page 1
    A significant portion of research exploring pre-performance routines in sport has focused on the behavioral and temporal characteristics of the routines. This study aimed to investigate the role of behavioral and temporal consistency in those pre-performance routines. The duration and dominant behavioral patterns exhibited before each free throw (N = 1025) were observed during a total of 60 Iranian Super League games. An intra-individual standardized score was calculated for duration of shots as consistency index for temporal pattern of pre-shot routine durations. Each player’s (N = 30) dominant behavioral pre-shot routines and success free throws percentage rate were identified, then each shot was classified as “routines followed” or “routines not followed”. Results revealed that players were more successful when they followed their dominant behavioral routines (64.66% success rate) than when they deviated from their specific behavioral routines (55.17% success rate). There was no significant correlation between the consistency index and free throws success percentage in observed shots. The results suggest that players in Iranian Basketball Super League solely benefit from behavioral patterns of pre-shot routines in implementation of free throws. Moreover it seems that consistency in temporal pattern of shots duration is of less importance in successful shots.
    Keywords: Pre, shot routine, behavioral consistency, temporal consistency, Iranian basketball super league, basketball free, throws
  • Najafian Razavim., Moghaddama., Rezaei, M Page 11
    The purpose of this study was to investigate the effect of age and object location on the hand selection in reaching task 120 right-handed children, adolescents and adults were selected as aur as a participant. Handedness was determined by Stanley-corn (1992) handedness Questionnaire. The tasks included lifting, reaching, and making actual use of three different objects. After the participants made 6 attempts, the objects location was changed. Each of the participants had to make 18 attempts. Data were analyzed through Two-way ANOVA and the significant level of 0/05 was used for all statistical analysis. The results showed that there is no significant difference in mean frequency of reaching in right hemi space among children, adolescence and adults (p≥ 0/05). But, there is a significant difference in the mean frequency of reaching in middle line crossing and left hemi space among children, adolescence and adulthood) p≤ 0/05). The results also indicated that, Children, compared with adults and adolescents, used non-preferred hand in middle line crossing and left hemi space in reaching objects. In the same way, adults compared with adolescents, used non-dominant hand when reaching objects in middle left hemi space. So, in childhood, it is probable that the consolidation of the dominant-hand has not been established; in adolescence, however, relying on dominant-hand to do the tasks increases. In adulthood, regarding the object location, tendency of using both hands, dominant- and non-dominant hands, increases.
    Keywords: Object locations, preferred hand, reaching task, age gropes
  • Parsa Mehr, M Page 21
    Purpose
    In this study, the theory of planned behaviour was used to better understand participation in sport.
    Method
    This study used survey & cross-sectional method. Data were gathered from 360 student's university of Yazd. The collection instrument of data was planned behaviour scale revised.
    Results
    Results from the empirical test of the theory of planned behaviour with students participating in sport activities showed that the items formed reliable scales (up. /75). Pearson correlation test demonstrated that three variables predictor's attitude, subjective norms and perceived behaviour control were related to participation of students in sport activities. The results of stepwise regression analysis revealed that attitudes in the first place and perceived behaviour control in the second place and subjective norms in the third place were the dominant predictors in scale planned behaviour. Independent variables (attitude, subjective norms and perceived behaviour control) accounted for 47.5 unique variance participation intentions in sport.
    Conclusion
    The stepwise regression analysis showed that attitude, subjective norms and perceived behaviour control predictors of explained partly of variance under study variables.
    Keywords: Attitude, Subjective norms, Intention, Perceived behaviour
  • Salehih., Yazdan Parastf., Lenjan Nejadian, S Page 35
    In the current research, the dual-task paradigm was used to examine the temporal distribution of attentional demands during a tennis serve. Twenty experienced tennis players to performed tennis serves. The participants were asked to respond verbally to an auditory tone presented at four probe positions (PPs) during tennis serves. The probe reaction time measure of attention was administered during four segments of a tennis serve including preparation period (PP1), from onset of backswing-loading (PP2), from onset of forward movement just before stroke in the exploding period (PP3), and after the stroke during follow-through (PP4). Reaction time was significantly longer when the probe stimulus was presented at PP4 than those of the other segments. Reaction time at PP2 was significantly greater than those of PP1 and PP3. The results showed a unique non-liner distribution of attentional demands for tennis serves. It appears that monitoring of proprioceptive feedback following movement begins, and that initiation of corrective sub-movements is necessary for skillful performance of tennis serves. So it is concluded that from a motor control perspective, PP2 is the most important segment during a tennis serve.
    Keywords: Attention, dual, task paradigm, reaction time to probe stimulus, tennis serve
  • Ghandadia., Tondnevisf., Kalani, A Page 49
    The purpose of this study was to investigate the relationship between transformational and transactional leadership styles with the personality of Physical education (P.E) faculty manager`s in Iranian universities. Research method was a correlation and the statistical population (N=64) included all the managers and assistants of Physical Education Colleges in Iran. Data collection tool was the multi factorial leadership questionnaire MLQ, Bass (2006), Eysenck Personality Questionnaire (GEPQ) and in a pilot study, the Cronbach's Alpha, were respectively estimated as 0.90 and 0.88. To analyze data descriptive and inferential statistics were used. Results indicate that the change-oriented leadership style correlated with the extraversion personality correlated negatively and meaningfully (r=-0.577, p=0.001) and correlated significantly and positively with introversion personality dimension (r=0.547, p=0.001). Furthermore, there is a negative correlation between the action-oriented leadership style and the extraversion personality (r=-0.251, p=0.046) and there is no significant statistical relationship between stability, instability and introversion. The results of stepwise multiple regression showed that the only significant extraversion component is meaningful prediction in the development-oriented leadership style. With respect to the correlation of introversion and extroversion in choosing the leading style of managers and having understood that the personal characteristics make people do different actions and have different behaviors in different situations. According to the personality of managers, can place them in proper positions in an organization and take steps to determine appropriate managers.
    Keywords: Transformational leadership, transactional leadership, manager's personality
  • Akbarm., Ramezani Nejadr., Haji Zades., Hazhiri, K Page 63
    The purpose of this study was to investigate the relationship between school organizational climate and job involvement of physical education teachers in city of Rasht. The statistical population of this study were consist of physical education teachers in city of Rasht who were comprised of three educational levels (N=200). One hundred and seventy people (85%) participated in this study. The data were collected using the Organizational Climate Description Questionnaire Revision Secondary Schools (OCDQ-RS) with high validity (α= 0.82) and Edwards and Kilpatrick Job Involvement Questionnaire with high validity (α= 0.83). The data was analyzed by using Spearman Correlation Coefficient (p≤0.05). The results indicated that open school climate of primary, guidance, and secondary schools were in middle level. The findings of this study also indicated that organizational climate (R= o.67), and its dimensions of engaged teachers behavior (R= 0.56), intimate teachers behavior (R= 0.66) and supportive managers behavior were positively significant related to teacher job involvement, However, directive managers behavior (R= -0.56) and frustrated teachers behavior were negatively significant related to the teacher job involvement. Therefore it was concluded that, the relationship between behaviors of physical education teachers and supportive behaviors of school managers can effects on their job involvement.
    Keywords: Open climate, Commitment behavior, Directive behavior, Intimate behavior, Supportive behavior
  • Behnamm., Hamidim., Goodarzi, M Page 73
    The purpose of this research was to investigate the influence of advertising appeal on pleasure and consumer’s arousal in sport service. Research method was the 3×2 between subjects quasi-experiment factorial design. The statistical population consisted of physical education and Non-physical education students at Tehran of university. 440 subjects were selected by using the stratified sampling. To data collection, From Russell & Mehrabian’s pleasure and arousal scale (1974), Zaichkowsky’s Personal Involvement Inventory (1994) were used. Their reliability obtained using the Cronbach's alpha 0.93, 0.90 and 0.89, respectively. The MANCOVA results indicated that a main effect of the advertising appeal on pleasure in subjects who have observed an affective appeal is more than subjects who have observed a cognitive appeal [F(1,879) = 10.637, P ≤ 0.001]. Moreover, the results indicated that a main effect of the advertising appeal on arousal in subjects who have observed an affective appeal is more than subjects who have observed a cognitive appeal [F(1,879) = 22.818, P ≤ 0.001].
    Keywords: Sport service, Advertising appeal, Pleasure, Arousal
  • Rasoolim., Saatchianv., Mozaffari, S. A. A., Ghanbarpour, A Page 87
    The aim of this study was to investigate the relationship between conflict management styles and performance of national sport federations heads.The statistical population of this investigation included presidents and vice- presidents of national sport federations. (According to 52 federations, they were 150 people) that all of them considered as the survey samples. According to the aims of survey standard questionnaire of conflict management styles (Putnam & Wilson) and Achieve (Hersey and Goldsmith) were used. Reliability of questionnaires was estimated by Cronbach Alpha that the coefficients for these instruments were r=0/82 & r=0/84. The data analysis was done using descriptive and inferential statistics.Results indicated that federations’ heads prefer to use collaboration and compromising styles first and then avoidance, accommodation and domination. In the case of performance, seven factors of achieve model in order were found as ability, clarity, validity, environment, evaluation, organizational support and incentive. There was a significant positive relation between performance and collaboration style and also significant negative relation between performance and domination & compromising, but there was not any relation between performance and avoidance accommodation styles.
    Keywords: Human resource management, conflict, performance, sport federations
  • Safarih., R., Sajadis., N., Hadavis., F., Elahi, A Page 99
    The aim of this study was to identify and compare the key indicators of Olympic education in selected countries to make suggested strategies for Iran. This research was a study in the library that performed through qualitative content analysis. The purposive sample was six countries included Australia, Canada, China, Russia, Greece and Iran. Data collected via websites, contact with Olympic education centers in selected countries and the check lists which were based on the studies. The content analysis method was used for analysis of data. The findings of this study showed that Iran has taken steps although all indicators, but its status is weaker than other studied countries. Constant contact with the Ministry of Education and Ministry of Sciences as well as making a study center and Olympic education website by the National Olympic Academy is the suggestions of this research.
    Keywords: Olympic education, Olympism, Olympic movement, comparative study, Iran
  • Emadim., Hossinih., Ghahreman Tabrizik., Mohammad Khani, F Page 119
    Customer satisfaction is the major concern and prerequisite for competitiveness in today’s global. This study aims to examine and categorize the factors affecting on Attracting of customer's satisfaction from sports stores in Iran with based on Kano satisfaction model. Research mehod was descriptive Statistics community includes all of the Iran sport stores` customers that between them. 5800 people selected by random selecting as a sample. Research tool in this research was a made researcher questionnaire based on a comprehensive study of the resources that it`s Reliability and validity were evaluated by current methods. To analyze data discritive statistics were used. The Results showed that to offer new products to market with satisfaction coefficients 0/433 was most important case among fundamental factors. Have appropriate physical environment of stores with satisfaction coefficients 0/765 was most important case among Functional factors and having good information about the characteristics of goods by retailers with Satisfaction coefficients 0/864 was most important case among Motivational factors too.
    Keywords: Satisfaction, customer, sport stores, Kano satisfaction model
  • Ghorbanim., Ramezani Nejadr., Amir Nejads., Hoseini, M Page 135
    The purpose of this study was to examine the relationship between motivational climate and athlete's satisfaction. Population included all the adult players participating in futsal premier league of Tehran (N= 196); 153 people were selected by simple random sampling. Perceived motivational climate in sport questionnaire (PMCSQ) with 21 questions and athlete's satisfaction questionnaire (ASQ) with 14 questions were used as a data. The validity of Questionnaires confirmed by 6 specialists. The reliability coefficient of the questionnaires in a guide study was estimated respectively 0/82 and 0/89. Data were analyzed by using the ANOVA with repeated measures, Bonferroni post hoc test, depended t-test, and Pearson's correlation coefficient at p≤ 0/05. The results showed that motivational mastery climate have higher average than motivational mastery climate. Also, there were significant differences between four aspects of the athlete's satisfaction, and players were more satisfied with coach treatment in comparison to other aspects. The results of Bonfferoni post hoc tests showed that the team performance satisfaction was significantly less than other satisfaction aspects. In addition, there was a positive and meaningful relationship between motivational mastery climate of the team with team performance satisfaction, individual performance satisfaction, coach treatment satisfaction, and coach training and instruction satisfaction. Meanwhile, there was a positive and meaningful relationship between motivational performance climate of the team and individual performance satisfaction. Therefore, the coaches can supply player's satisfaction through creating motivational mastery climate.
    Keywords: Motivational mastery climate, Motivational performance climate, Player's satisfaction, Tehran Futsal Primer League
  • Ghanbarpour Nosratia., Khabirim., Poursoltani Zarandih., Aghai, N Page 149
    The purpose of this study was to determin the role of job satisfaction in relationship between organizational culture and turnover intention in expert of sport federations. Research instruments was Wood job satisfaction (1986), Cameron and Quinn(1990) organizational justice, and cummann(1979) turnover intention Questionnaires. Reliability of research questionnaires after a pilot study approved. Cronbach's alpha of research instruments equal to 0/84, 0/93, 0/86 respectively. Statistical Society of the study was expert of sport federations and sample population included 227 experts. For data analysis and identification the effect of research variable structural equation modeling used. Findings showed, the effect of Organizational culture on job satisfaction is significant (β=0/635, t=15/97), and on turnover intention was negative. (β=-0/185, t=2/11). Also finding showed that the effect of job satisfaction on turnover intention is significant and negative effect (β=-0/225, t=2/39). Other finding of research is that indirect effect of organizational culture (β=-0/328, t=5/21) on turnover intention greater than direct effect of it (-1/96≤ T value ≤+1/96). Generaly, can be said, to create an strong organizational culture, officials headquarters of sport federations, should be Aligned Their strategic plans together, thereby provide the proper background for achievement of organizational and individual goals, that improve the level of job satisfaction of staffs and decrease the level of turnover intention of their.
    Keywords: Organizational culture, Job Satisfaction, Turnover Intention, Sport Federation