فهرست مطالب

آموزه های فقه مدنی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه آموزه های فقه مدنی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیف الله احدی، محمد تقی فخلعی* صفحه 3

    بسیاری از فقها و مفسران به آیه ی شریفه ی«تعاونوا علی البر و التقوی و لا تعاونوا علی الإثم و العدوان» بر حرمت اعانت بر اثم و عدوان استدلال کرده اند، اما برخی این استدلال را نپذیرفته و از جهت به کار رفتن واژه ی تعاون و نیز وجود قرینه ی تنزیهی بودن نهی، در دلالت آیه ی شریفه اشکال کرده اند. نویسندگان پس از تحلیل و بررسی ادله ی هر دو گروه بر آنند که آن چه از تتبع در آرای لغت شناسان و مفسران و فقهای اسلامی بدست می آید این است که کلمه ی تعاون و اعانت در بیشتر موارد در یک معنی استعمال شده اند، هم چنین صرف دنبال هم بیان شدن و مقابله ی دو جمله ی پایانی آیه ی شریفه، صلاحیت قرینه بودن برای دلالت نهی بر کراهت را ندارد و اعاده ی فعل تعاون در جمله ی دوم و عدم اکتفا به حرف«لا» مفید استقلال این دو جمله است؛ لذا بر اساس حکم عقل و تناسب حکم و موضوع، دلالت آیه ی شریفه بر حرمت اعانت بر اثم و عدوان مسلم می باشد.

    کلیدواژگان: حرمت، اثم، عدوان، معاونت بر گناه
  • پژوهش ها
  • علیرضا یزدانیان، مریم ثقفی صفحه 31
    رسالت حقوق مسئولیت مدنی حمایت از زیان دیده و جبران خسارات وارده است. اما در برخی مواقع زیان دیده، عامل زیان نیز می باشد. بیمار مبتلا به بیماری واگیردار، نمونه زیان دیده ای است که در صورت انتقال بیماری خود و آسیب به دیگران می بایست خسارات وارده را جبران نماید. از این رو حقوق به این گونه بیماران هنگامی که به بیماری خود واقف هستند، تکالیف متعددی تحمیل می نماید. تعهد به ایمنی اشخاص دیگر و اجتناب از اضرار به آن ها، اعلام بیماری به اشخاص مرتبط با بیمار و انجام اقدامات احتیاطی از سوی بیمار از جمله تکالیف مزبور است. حمایت از سلامت انسان ها به حدی حایز اهمیت است که گاه مسئولیت انتقال بیماری گریبان گیر مادران و انسان های نیکوکار نیز می شود. برای مثال اهمال مادر در انجام آزمایشات بارداری و تزریق واکسن های مورد نیاز قبل از بارداری از موجبات مسئولیت اوست و همچنین اهدای خون توسط بیمار مطلع از بیماری واگیردار خود، مسئولیت اهداکننده را به همراه دارد و انگیزه احسان، سبب مصونیت او نمی شود. از سوی دیگر مسئولیت ناشی از انتقال بیماری تنها مخصوص بیماران مطلع از بیماری خود نبوده و بیماران ناآگاه را نیز شامل می شود. از این رو مسئولیت بیماران اخیر را می توان با مبانی اتلاف و تسبیب ثابت نمود.
    کلیدواژگان: بیماری واگیردار، بیمار، مسئولیت مدنی، تعهد به ایمنی، احتیاط
  • حسین سیمایی صراف صفحه 51
    دربارهی لزوم رعایت «حسن نیت» در قراردادها به عنوان یک تعهد قراردادی میان نظام های حقوقی اتفاق نظر نیست. برخی از نظام های حقوقی (عمدتا نظام های حقوق نوشته) رعایت حسن نیت را به دلایل «ضرورت»، «مصلحت» و «عدالت» ضروری می دانند و به عکس برخی دیگر (عمدتا نظام های حقوق عرفی) به استناد «اصل حاکمیت اراده» و «اصل حتمیت و قطعیت قرارداد» عدم رعایت آن را مسوولیت آور تلقی نمی کنند. در این میان موضع فقه اسلامی روشن نیست. در حالی که از برخی نهادهای فقهی لزوم رعایت حسن نیت در موارد خاص استنباط می شود امکان برداشت قاعده ای عام و الزام آور دشوار و تردیدآمیز است. در این مقاله همه ی ظرفیت های فقه اسلامی برای امکان ساخت قاعده ای فقهی به عنوان لزوم رعایت حسن نیت در قراردادها مورد بررسی قرار می گیرد. گرچه در سنجش نهایی به نظر می رسد فقه اسلامی از جهت عدم اذعان به حسن نیت به عنوان یک قاعده عام و الزام آور مشابهت فراوان با نظام های کامن لا(نظیر حقوق انگلیس) دارد.
    کلیدواژگان: حسن نیت، قاعده فقهی - حقوقی، حقوق نوشته، حقوق کامن لا
  • احمد عارفی نیا، سید محمد مهدی قبولی درافشان، سعید محسنی صفحه 75
    به موجب قاعده انحلال قرارداد واحد به قراردادهای متعدد، عقدی که بر مجموعه ای مرکب واقع گردیده، در مواردی، به قراردادهای متعدد تجزیه می شود. به رغم استناد به قاعده مزبور در ابواب مختلف فقهی ایراداتی نیز نسبت به آن مطرح شده است. در این میان مرحوم امام خمینی (ره) ضمن طرح برخی ایرادات به قاعده انحلال، برای برون رفت از مشکل، به جای تجزیه قرارداد، تجزیه عرفی آثار قرارداد را مورد پذیرش قرار داده اند. این جستار از سویی به بررسی ایرادات مطرح شده در مورد قاعده انحلال و پاسخ به آن و از سوی دیگر به تبیین و تحلیل دیدگاه مرحوم امام در این خصوص پرداخته و در نهایت سعی در ایجاد نوعی وفاق میان دیدگاه مشهور فقی هان با رویکرد ویژه امام خمینی (ره) نموده است. توضیح این که به رغم تحلیل ویژه حضرت امام خمینی (ره) و تفاوت مبنایی آن با تحلیل طرفداران قاعده انحلال، در عمل هر دو تحلیل به آثار مشابهی دست می یابند و این مهم ریشه در پذیرش نقش اساسی برای عرف در تعیین موارد قابل تجزیه (تجزیه قرارداد یا آثار آن) در هر دو دیدگاه دارد.
    کلیدواژگان: قاعده انحلال، قرارداد، عرف، ایرادات
  • محسن جهانگیری، مجید حدادی منش، محمدحسن امام وردی صفحه 101
    زارع، شخصی است که با رضایت دیگری در زمین او مبادرت به کشاورزی با ابزارها و امکانات خویش می نماید. محصولی که با دسترنج زارع به دست آمده میان مالک و زارع مشترک است. سهم مالک از منافع، بابت مالکیت او بر زمین و سهم زارع از منافع، بابت کار و ابزارآلات و هزینه هایی است که برای دستیابی به محصول بکار برده است. پس از پایان قرارداد آنچه در زمین ایجاد شده شامل درخت، بنا، ریشه های قابل بقاء و... متعلق به زارع می باشد. این مالکیت، حق تقدم در استفاده از زمین را برای او به وجود می آورد که در قوانین به صراحت بیان نشده است. حق یادشده باعث می شود رابطه میان زارع و مالک زمین بعد از پایان قرارداد نیز ادامه یابد و هیچ یک از طرفین نتواند یک طرفه آن را منحل نماید.
    کلیدواژگان: زارع، مالک، حقوق زارعانه، مالکیت، حق تقدم، حق ریشه
  • حسن آب سواران، سید احمد میرحسینی صفحه 125
    یکی از موجبات ضمان قهری، تسبیب است. تسبیب یعنی فردی به طور غیرمستقیم موجب ایراد آسیب به دیگری شود. از آنجایی که مشخص کردن ضامن واقعی برای قضات و طرفین دعوا اهمیت بسزایی دارد و از طرفی، تعریفی که در قانون ذکر شده و دیگر تعاریف ارائه شده، به دلیل اشکالات و ابهاماتی که دارند، نمی توانند از عهده این مهم بر آیند، بر آن شدیم تا نقاط تاریک و اشکالات آن را با تجزیه و تحلیل در کلمات نورانی اهل بیت علیهم السلام، رفع و با در نظر گرفتن تک تک روایات مربوطه و استفاده از نظریات فقی هان برجسته، ملاک ها و ضوابطی را در مورد تشخیص ضامن واقعی در ضمان تسبیب، بدست آوریم. از نتایج به دست آمده این است که عنوان ضرر، به دلیل گستردگی مفهومش، بجای عنوان تلف یا جنایت بکار گرفته شود تا تمامی ضررهای نفسی، مالی و حتی عرضی را هم شامل شود. همچنین بی اختیار شدن شخص زیان دیده، مجاز بودن افعال مسبب و زیان دیده، ملاک هایی هستند که می بایست در تشخیص ضامن به تسبیب، مورد توجه قرارگیرند. در آخر بر هر شخص یا اشخاصی که ملاک ها و ضوابط ضامن واقعی در ضمان تسبیب، منطبق شد، ضامن است و دور یا نزدیک بودن وی در سلسله علل ایجاد ضرر، نباید مورد توجه قرارگیرد.
    کلیدواژگان: إتلاف، تسبیب، سبب، ضرر، ضمان، علت، قوانین موضوعه، مسبب
  • محمدعلی خورسندیان، ریحانه نصری پور صفحه 147
    از شرایط تاثیر گذار بر روابط طرفین در اجرای تعهد، زمان و موعد اجرا است. در اغلب نظام های حقوقی اصل اولی در تعیین زمان اجرای قرارداد، حاکمیت اراده طرفین است و سپس قانون، دادگاه و عرف ایفای نقش می کنند. موضوع مورد اختلافی که در این مقاله مطالعه شده است آن است که در صورت تعیین زمانی برای اجرای تعهد، آیا متعهد می تواند قبل از موعد مقرر مبادرت به اجرا نماید؟ بیان می شود که آثار مترتب بر اجرای زودهنگام قرارداد به حسب اینکه زمان اجرای قرارداد به صورت شرط ضمن عقد باشد و یا قید موضوع اصلی قرارداد متفاوت است. همچنین ماهیت این اجرا می تواند عقد یا ایقاع یا واقعه حقوقی باشد و نظریات عدم پذیرش، و پذیرش مشروط ابراز شده است. مقاله حاضر موضوع را بسته به این تقسیم نموده که در توافق صریح یا ضمنی طرفین و یا با توجه به اوضاع و احوال، مدت به نفع کدام طرف باشد و حکم حالت سکوت را تفسیر به نفع متعهد می داند.
    کلیدواژگان: اجرای تعهد، زمان اجرای تعهد، ماهیت اجرای تعهد، اجرای زودهنگام
  • علی اکبر ایزدی فرد، محمد محسنی دهکلانی، شهرام شامیری شکفتی صفحه 171
    اگر در ضمن عقد قرض شرط شود که پس از گذشت مدت زمانی معین، قارض حق مطالبه طلب داشته و مقترض نیز پس از مدت مزبور متعهد به تادیه دین باشد، میان فقها در درستی و نیز اثر چنین شرطی اختلاف نظر وجود دارد. منشا این دوگانگی نظر، اختلاف دیدگاه در مسئله لزوم و جواز عقد قرض است. در پاسخ به مسئله اخیر سه نظریه در فقه امامیه قابل بازخوانی است. مشهور فقها عقد قرض را لازم الطرفین می دانند. برخی در نقطه مقابل این عقد را از طرفین جایز و دسته سوم قرض را از طرف مقرض لازم و از طرف مقترض جایز می دانند.
    اکثر قائلین به لزوم عقد، شرط مدت در قرض را شرط فاسد دانسته و معظم ایشان این فساد را موجب فساد عقد نمی دانند. در مقابل قائلین به جواز عقد و شرط، اثر اشتراط چنین امری را غیر الزام آور دانسته و برای الزام آوری آن پیشنهاد درج این شرط در ضمن عقود لازم دیگر را داده اند.
    نویسنده اگرچه همچون مشهور فقها عقد قرض را لازم الطرفین می دانند اما برخلاف نظر اکثر فقها اشتراط مدت در این عقد را مصداق شرط سائغ دانسته و درنتیجه درج آن در ضمن عقد قرض را موجب لزوم اتباع می داند.
    کلیدواژگان: لزوم، جواز، قرض، شرط مدت
  • ترجمه چکیده ها
  • محمد سلامی صفحه 191
|
  • Seifollah Ahadi, Muhammad Taqi Fakhlaei* Page 3

    Most of the Islamic jurisprudents and the Quranic exegetes have inferred that the noble verse  لا تعاونوا علی الإثم والعدوان (Do not help one another in sin and aggression) indicates the prohibition of help in doing sin and transgression. But some have not agreed to it and because of using the word تعاون (Help) and being the indication (evidence) to Nahi Tanzihi (it is advisable not to do this) they have determined problems in the indication of the noble verse. The authors after analyzing and studying the reasons of both parties try to explore what is understood from the opinions of Islamic philologists, jurisprudents (fuqaha) and the Quranic exegetes shows most of the time and cases the words تعاون (Collaborate) and امانت (help) have the same meaning. Also, merely following one after the other and examining comparing) the two last sentences of the noble verse are not appropriate for the indication (of prohibition to Kerahat (not recommended) and repetition the verb تعاون (Help) in the second sentence and not using only the word لا (No) in this sentence stating the independence of the both sentences and therefore according to the intellect and the nexus between subject of the matter and hukm, it is certain that the noble verse indicates the prohibition of helping in doing sin and transgression.

    Keywords: Prohibition, Sin, Transgression, To help in doing sin
  • Ali Reza Yazdanian, Maryam Thaqafi Page 31
    The goal of civil liability is to protect the injured persons and compensates all loss. But in some cases, the injured person is also the one who causes damage himself. An ill person with contagious disease is a sample of injured ones who should compensate the loss if he transmits his illness and damages others. For this, the law determines duties for theses ill people who are aware of their illnesses. Some of the mentioned duties are care for the safety of others and preventing from others losses, announcing the disease to whom are related to him and carrying out the cautious affairs to avoid dangers. The protection of human safety is as important that sometimes the responsibility of transmitting diseases are being involved the generous persons and mothers. For instance, carelessness of mothers to do pregnancy tests and injecting the necessary vaccines before pregnancy causes responsibility for them. Blood donation by someone with contagious disease who is aware of his disease is accompanied the responsibility of the donor and the intention of charity does not make him be protected. From the other side, the responsibility that originates from transmitting diseases is not included ones who are aware of their diseases but those who are not aware. Therefore the responsibility of unaware ill persons can be proved by the principles of damaging and causation.
    Keywords: Contagious disease, Ill persons, Civil liability, Care for the safety, Cautious
  • Hussein Simaii Saraf Page 51
    There is no agreement about the necessary consideration of good faith among the legal systems as a contractual duty. Some of the legal systems (mostly civil law systems) regard the consideration of good faith to be a requisite for necessity, advantage and justice, conversely, the other legal systems (mostly common law systems) with regarding the principle of autonomy of the parties and the principle of legal certainty do not view the violation of good faith creating responsibility for parties. But the position of Islamic jurisprudence is not obvious. Meanwhile, it is understood the necessary duty (consideration) of good faith from some Islamic jurisprudential institutes, it is difficult and doubt to deduce a public and enforceable principle. This note is going to study the all capacity of Islamic jurisprudence (fiqh) in order to induce an Islamic jurisprudential principle as the necessary duty (consideration) of good faith. Even though, in last assessment it seems that the Islamic jurisprudence from the point of the absent implication to good faith as a common and necessary principle is more like the common law systems (like England legal system).
    Keywords: Good faith, Legal–jurisprudential principle, Civil law, Common law
  • Ahmad Arefinia, M. Mahdi Ghabooli, Saeid Muhseni Page 75
    According to the principle of severability of one contract to several contracts, a contract which is constructed on the whole of a compound contract can be divided to several contracts in some cases. In spite of adducing to the mentioned principle in different sections of Islamic jurisprudence, Imam Khomeini has accepted the customary (public) divisibility of contract effects instead of divisibility of contracts in order to solve the problems; meanwhile, he has stated some objections. This research tries to study from one side, the determined objections in the severable principle and answering them and from other side, it is going to determine and analyze Imam attitude about this issue and at last it tries to create harmony between the opinion of the most famous Islamic jurisprudents and Imam’s Khomeini’s approach. It should be stated here that in spite of the specific analysis of Imam Khomeini and its fundamental variety with the analysis of the proponents of the severable principle, the both analyses achieve the same effects in function and it is because of the acceptance of the basic role for mores in the determination of the divisible cases (division of contract or division of its effects) in both opinions.
    Keywords: The principle of divisibility, Contract, Mores (Custom), Objections
  • Muhsen Jahangiri, Muhammad Hasan Imamverdi, Majid Hadadi Manesh Page 101
    A farmer is a person who farms with his instruments and implements in the land of someone else with his consent. The crop which is obtained by the farmer’s work is contributed to both the farmer and the landowner on a share- cropping. The landowner’s share of profits is for his possession of land and the farmer’s share of profits for his work and tools and the expenses which he has done to run his operation. After the end of the contract, what have been produced which are included trees, buildings, Utilizable roots and etc. in the land for the farmer. This ownership causes the right of priority for the farmer in land use which it has not been mentioned clearly in laws. The determined right leads to continue the relationship between the farmer and the landowner after the end of the contract and none of them is able to cancel it one-sided.
    Keywords: Farmer, Landowner, Farmer rights, The right of priority, The right of cultivating root
  • Seyyed Ahmad Mir Husseini, Hasan Absavaran Page 125
    The causation is one of the reasons of the obligatory liability. Causation means a person make someone be hurt indirectly. Because it is important for judges and two sided of quarreling to be known the real liable and from the other side, the definition which is mentioned in the statue and the other determined definitions for having problems and ambiguities cannot clarify this matter we decided to shed light on the dark points and problems with analyzing and investigating in the lightening words of ahl al-Bayt (peace be upon them) and with considering all related traditions and using the prominent Islamic jurists to get standards and rules to recognize the real liable in the causation liability. The results show that the title of loss for its expanding concept applied for harm or penalty in order to be included all psych and property and also reputation losses. Also losing the will of the hurt (damaged) person, the allowable acts of causative agent and hurt person are criteria to be considered in recognition of liable to causation. At the end, the criteria of real liable in causation liability are accorded to every person or persons, he or they are liable and it should not be considered and he being far or close in the chain of reasons which creating loss.
    Keywords: Damaging, Causation, Loss, Cause (Reason), Positive law, Causative agent
  • Muhammad Ali Khorsandian, Reyhaneh Nasripour Page 147
    The time and date of the execution are of conditions which effect on the relation of both parties in the execution of the obligation. In most legal systems, the fundamental principle is the governance of both parties’ intent in the determination of the time of contract execution and then law, court and custom play roles. If the time of the execution of the obligation is determined the obliged can carry out it before the fixed date is the subject of argument which is studied by this note? The effects of early execution of agreement are dissimilar due to the time of the contract execution is as a condition within a contract or it is as a stipulation of the main subject. The quiddity of this execution can be unilateral or bilateral contract or a legal fact and attitudes of non-acceptance or restricted acceptance have been determined. The present note has divided this subject according to this the period of time is in favor of whom that in the implicit or direct agreement of both parties or with consideration of situations and circumstances and interprets the silent situation that it is in favor of the contractor.
    Keywords: Execution of the obligation_The time of the execution of the obligation_The quiddity of the execution of the obligation_Early execution (Putting in to effect of a contract before its fixed_definite time)
  • Ali Akbar Izadifard, M. Muhseni Dehkalani, Shahram Shamiri Shekofti Page 171
    If within a loan contract sets out a condition that after a period of specified (fixed) time the loaner has been a right to demand repayment and the borrower has responsibility to return, among the Islamic jurists there is no agreement if it is valid or invalid. The origin of these two opinions is the different attitudes toward the obligation and permissible or allowed. In response to the late problem, there are three opinions should be investigated in Imami jurisprudence. The well-known Shia jurists believe that the loan contract is a mutual obligation. But some others believe that it is a mutual allowable and the third group believes that it is obliged from the loaner and permissible from borrower. The most of who accept the obligation of the contract believe that the condition of time within the loan contract is void and majority of them accept that it does not cause the void of the contract. Contrary to them who accept the permissible of the contract and condition believe that the effect of this condition is not force able and for being forcible they suggest that it should be included among the other obliged contracts. Although the author like other famous jurists accepts the mutual obliged but contrary to the most of jurists believes that the condition of time in this contract is a permissible condition and therefore setting it out within the contract causes the obligation to be followed.
    Keywords: Obligation, Permissible, Loan (qard), The condition of time