فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - پیاپی 2 (پاییز 1393)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
پیاپی 2 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عباس هاشمی، مجتبی مطلبیان چالش تری صفحات 7-22
    در مبانی نظری گزارشگری مالی به نقش اطلاعات مالی و مفید بودن آن در تصمیم گیری های سرمایه گذاران اشاره شده است. از طرفی پژوهش درباره محتوای اطلاعات برای مشاهده نقشی است که اطلاعات حسابداری در تبیین بازده سهام ایفا می کند. بر همین اساس، هدف این پژوهش بررسی رابطه بین خالص دارایی های عملیاتی با بازده سهام تعدیل شده بر اساس اندازه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور اطلاعات مالی 80 شرکت طی سال های 1378 تا 1390 به روش داده های ترکیبی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش بیانگر وجود یک رابطه معنی دار و منفی بین خالص دارایی های عملیاتی جاری و غیرجاری با بازده آتی سهام است. در بخش منتظره خالص دارایی های عملیاتی جاری و غیرجاری با بازده آتی سهام هم رابطه منفی تایید شد. همچنین شواهد نشان داد تنها بخش غیرمنتظره خالص دارایی های عملیاتی جاری قادر به پیش بینی بازده آتی سهام است و بین بخش غیرمنتظره خالص دارایی های عملیاتی غیرجاری با بازده سهام رابطه معنی دار مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: خالص دارایی های عملیاتی، بازده سهام، اندازه شرکت، محت، وای اطلاعات
  • ولی خدادادی*، محمد صادق زارع زاده مهریزی، رضا تاکر، حسین عرفانی صفحات 23-40
    در این تحقیق به بررسی تاثیر فرصت های سرمایه گذاری (مجموع نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام و ارزش دفتری دارایی ثابت) و نسبت اهرمی بر رابطه سود- بازده، قیمت گذاری اقلام تعهدی اختیاری و پایداری سود از دیدگاه تحلیل گران پرداخته شده است. دوره زمانی تحقیق 5 ساله (1384-1388) بعلاوه برای بررسی پایداری سود از اطلاعات سال 1389 نیز استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش رگرسیون داده های ترکیبی با استفاده از آزمون اثرات ثابت و آزمون اثرات تصادفی استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین فرصت های سرمایه گذاری و نسبت اهرمی با اقلام تعهدی اختیاری رابطه معنی دار وجود دارد. فرصت های سرمایه گذاری و نسبت اهرمی به ترتیب دارای اثر مثبت و منفی بر قیمت گذاری اقلام تعهدی اختیاری و رابطه سود-بازده می باشند. رابطه بین اقلام تعهدی اختیاری با سودآوری آتی و همچنین پایداری سود در شرکت هایی که دارای فرصت های سرمایه گذاری بیشتر و نسبت اهرمی کمتری هستند قوی تر می باشد.
    کلیدواژگان: فرصت های سرمایه گذاری، نسبت اهرمی، اقلام تعهدی اختیاری، پایداری سود
  • احمد بدری، فرهاد فضیلت، سعید شهابی صفحات 41-55
    مطابق مدل های ارزشیابی بر مبنای سود، قیمت سهام تابعی از سودهای آتی، رشد سودهای آتی و بازده مورد انتطار می باشد. این تحقیق، به دنبال پاسخ به این پرسش است که آیا تغییرات در رشد سود که به آن شتاب سود گفته می شود در خصوص سودهای آتی و بازده سهام اطلاعاتی را منتقل می کند؟ در این راستا آزمون فرضیه ها بر اساس داده های مربوط به 340 سال- شرکت برای مدل سودهای آتی و 541 سال- شرکت برای مدل بازده در طی سالهای 1381 الی 1387 انجام گرفت. آزمون ها بر اساس مدل های رگرسیونی که ارتباط بین شتاب سود با بازده (به تفکیک شتاب سود مثبت، منفی و حالت های شش گانه) و سودهای آتی تخمین می زند با استفاده از روش داده های ترکیبی انجام گرفت. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین شتاب سود مثبت با بازده سهام و همچنین شتاب سود مثبت با سودهای آتی ارتباط وجود دارد. اما شواهدی در مورد ارتباط شتاب سود منفی با بازده و سود های آتی بدست نیامد. این یافته ها می تواند در اتخاذ استراتژی های سرمایه گذاری و پیش بینی سود بر مبنای شتاب سود مورد استفاده قرار گیرد
    کلیدواژگان: شتاب سود1، رشد سود2، پیش بینی سود، بازده سهام
  • نظام الدین رحیمیان، اسماعیل توکل نیا *، محمود قربانی صفحات 57-77
    تاثیر تاخیر گزارش حسابرسی بر تصمیمات سرمایه گذاران، موجب انجام پژوهش هایی متعدد به منظور بررسی عوامل موثر بر تاخیر گزارش حسابرسی شده است. اکثر مطالعات بر بازارهای کشورهای توسعه یافته متمرکز هستند. ارزش اطلاعات صورت های مالی حسابرسی شده، به تناسب روزهایی که ارائه گزارش حسابرسی به تاخیر می افتد، کاهش می یابد، زیرا استفاده کنندگان از منابعی متفاوت، اطلاعات را جستجو می کنند. علاوه بر این، تاخیر گزارش حسابرسی بطور معکوس بر سرعت گزارشگری مالی تاثیر می گذارد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر درماندگی مالی بر تاخیر گزارش حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. فرض بر این است که شرکت هایی که وضعیت مالی ضعیف تری دارند، حسابرس را در معرض خطر حسابرسی بیشتری قرار می دهند و بنابراین، تاخیر گزارش حسابرسی افزایش می یابد. داده های مورد استفاده، مشتمل بر 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1389 است و برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر عدم تاثیر درماندگی مالی بر تاخیر گزارش حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است.
    کلیدواژگان: درماندگی مالی، تاخیر گزارش حسابرسی، بورس اوراق بهادار تهران
  • کیهان مهام*، محمدرضا حیدری صفحات 79-98
    این تحقیق به بررسی تاثیر رشد سرمایه گذاری بر رابطه بین ارزش بازار سهام و متغیرهای حسابداری می پردازد. هدف اصلی این تحقیق، بررسی کاملتر روابط بین داده های حسابداری و ارزش بازار سهام شرکت ها است. به طور مشخص، این تحقیق، به این مساله می پردازد که سرمایه گذاری های قبلی شرکت ها و رشد مورد انتظار سرمایه گذاری چه تغییری در نحوه اثرگذاری داده های حسابداری بر ارزش سهام شرکت ها ایجاد می کند. نتایج این تحقیق نشان می دهد رابطه بین ارزش سهام و سود، و نیز ارزش سهام و ارزش دفتری، چگونه از رشد سرمایه گذاری تاثیر می پذیرد و به این ترتیب، شناخت بهتری از عوامل تعیین کننده نسبت هایی نظیر قیمت به سود و قیمت به ارزش دفتری به دست می دهد. به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای بازه زمانی1374 الی 1389 و به صورت الگوی داده های مقطعی مورد پردازش قرار گرفت. با استفاده از مبنای نظری ژانگ (2000)، تاثیر رشد سرمایه گذاری بر رابطه بین ارزش بازار سهام و متغیرهای حسابداری به صورت تجربی آزمون شد. نتایج تحقیق نشان داد که در سطح مشخصی از ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام، رشد تاثیری مثبت بر شیب رابطه بین ارزش با سود در نواحی با سودآوری بالا دارد. همچنین، در سطح مشخصی از سود، در شرکت های با سودآوری بالا، ارزش بازار سهام با ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام رابطه ای معکوس دارد؛ و رشد، شیب رابطه بین ارزش بازار سهام و ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام را در نواحی با سودآوری بالا کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: رشد سرمایه گذاری، ارزش بازار سهام، سود، ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام، سودآوری
  • پرویز پیری*، شهروز توبره ریزی صفحات 99-116
    تئوری نمایندگی بیانگر آن است که غالبا بین مدیران و سهامداران تضاد منافع وجود دارد و معمولا این تضاد تحت عنوان مشکلات نمایندگی مطرح می شود. هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی رابطه بین مسائل ناشی از نمایندگی جریان وجوه نقد آزاد با محتوای اطلاعاتی سود و ارزش دفتری در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران با بهره گیری از الگوی داده های ترکیبی می باشد. دوره زمانی مورد بررسی نیز از سال 1383 لغایت 1389 بوده ونمونه آماری، شامل 107 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
    نتایج تحقیق نشان داد که محتوای اطلاعاتی سود هر سهم در شرکت های که با مساله هزینه های نماینده روبرو هستند، کمتر از سایر شرکت هاست، لیکن در مورد محتوی اطلاعاتی ارزش دفتری هر سهم، نتایج معناداری حاصل نشد.
    کلیدواژگان: جریان نقدی آزاد، محتوای اطلاعاتی سود، محتوای اطلاعاتی ارزش دفتری
  • یونس بادآور نهندی *، رسول برادران حسن زاده، زینب برزگر نوشهر صفحات 117-132
    این تحقیق، اعمال نظر مدیریت بر اقلام تعهدی از دو جنبه مدیریت افزاینده سود و مدیریت کاهنده سود مورد توجه قرار گرفته است و در این راستا وجود انگیزه های فرصت طلبانه از طریق تبعیت مدیر از یک سود هدف، در جهت مقایسه توانایی پیش بینی کنندگی ارقام گزارش شده اولیه با ارقام تجدید ارائه شده در پیش بینی جریانهای نقدی آتی، بررسی شد. نمونه آماری تحقیق شامل 478 شرکت- سال از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند که در طی سالهای1384تا 1389حداقل یکبار تجدید ارائه داشته اند. نتایج حاکی از این است که توان اطلاعات اولیه حسابداری در تبیین تغییرات جریان نقد آتی، از توانایی اطلاعات تجدید ارائه شده، بالاتر است. در این میان، تفاوت توان اطلاعات اولیه و تجدید ارائه شده در پیش بینی جریانهای نقدی آتی در نمونه های مدیریت افزاینده سود فرصت طلبانه و نمونه مدیریت کاهنده سود غیر فرصت طلبانه، به لحاظ آماری معنادار است.
    کلیدواژگان: تجدید ارائه صورت های مالی حسابداری، اقلام تعهدی، توان پیش بینی اطلاعات حسابداری، مدیریت سود
|
  • Ahmad Badri, Farhad Fazilat, Saeed Shahabi Pages 41-55
    Earnings-based equity valuation models show that over finite forecast horizons, the price of a stock is a function of (a) expected earnings, (b) the expected earnings growth rate, and (c) the expected rate of return. In this study, we examine whether the current (realized) change in earnings growth, which we label “earnings acceleration,” is informative about future earnings and, consequently, affects stock prices. So, we aggregate data of 350 firm-year for future earnings model and 541 firm-year for return model from accepted firms in Tehran stock exchange witch were available. In order to examine the hypothesis of the study four regression models witch two models investigate relationship between earning acceleration (separated by positive and negative earning acceleration and six partition) and returns and two others investigate the association with future earnings according by using data panel method. The results of our study show that there are significant relationship between positive earning acceleration and stock return and also future earnings. But the evidences in the case of negative earning acceleration associated with future earning and return were not found. These findings can be used in choosing investment strategies and earnings prediction based on earning acceleration.
    Keywords: earnings acceleration, earnings growth, earnings prediction, stock returns
  • Nezam-Oddin Rahimian, Esmail Tavakolnia *, Mahmood Ghorbani Pages 57-77
    The effect of audit report delay on investors’ decisions has motivated numerous researchers to investigate factors affecting that delay. Most studies have focused on markets in developed countries. The informative value of audited financial statements decreases proportionately as the number of days it takes to obtain audit report signatures increases, because users will seek information from alternate resources. Moreover, audit report delay adversely affects the timeliness of financial reporting.The main purpose of this study is investigating the impact of financial distress on the audit report delay in the companies listed in the Tehran Stock Exchange. It is assumed that companies with a weaker financial condition will expose the auditor to greater audit risk, thus increasing the audit report lag. The dataset includes 110 companies listed in the Tehran Stock Exchange during the period 1385-1389 and for processing and testing hypotheses, linear regression method is used.The study finds no evidence of the impact of financial distress on the audit report delay in the companies listed in Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Financial Distress, Audit Report Delay, Tehran Stock Exchange
  • Keyhan Maham *, Mohamadreza Heidari Pages 79-98
    This paper focuses on surveying the effects of investment growth on the relationship between equity values and accounting variables. The main purpose of this research is more comprehensive study of relations between accounting data and companies'' equity values. Specifically, this paper deals with the fact that what changes previous investments of companies and investment expected growth impose in conditions of accounting data effectiveness on companies'' equity values. Research findings will indicate that how the relationships between equity values and profit and also equity values and book value are influenced by investment growth and consequently better conception of determinative factors of ratios such as cost to profit and cost to book value can be achieved. For this purpose, the data related to accepted firms in Tehran Stock Exchange in time period of to were used in cross-sectional data model. Using Zhang as the theoretical basis, the effect of investment growth on the relation between equity values and accounting variables was predicted and empirically tested. Research findings indicated that given book value, growth increases (positive) slope of the relation between equity value and earning for high-profitability firms. Also given earnings, equity value conversely depends on equity book value for high-profitability firms and growth reduces slope of the relation between equity value and equity book value.
    Keywords: Investment growth, Equity value, Earnings, Equity book value, Profitability
  • Parviz Pyri *, Shahrouz Toubreh Riezi Pages 99-116
  • Younes Badavar Nahandi *, Rasool Baradaran Hassanzadeh, Zeynab Barzegarnoshahr Pages 117-132
    In the present research, the enforcement of management's ideas on accruals was considered in two perspectives of earning's additive management and earning's regressive management. Thus, the existence of opportunistic incentives of a manager through following a target earnings were studied in order to compare the predictability of the figures reported primarily with the revised figures. The statistical sample of the research entails 478 company-years accepted in Tehran Stock Exchange which have revised their figures at least once between the years 2005 and 2010. On the whole, the results showed that the predictability of the primary accounting information is higher than the revised accounting information in identifying the future cash flow changes. Meanwhile, the difference between the predictability of the primary information and the revised information in opportunistic earnings additive management and non-opportunistic earnings regressive management is statistically meaningful
    Keywords: statement accounting revision, accruals, predictability of accounting information, earnings management