فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1394)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اعتمادی*، فروغ رحیمی موگویی صفحات 7-26
    مدل های اولسون (1995) و فلتهام-اولسون (1995) مبتنی بر عایدات غیرعادی ارزش گذاری که بر ارزش دفتری شرکت، سود حسابداری و فرض «تصادفی وثبات سودهای غیرعادی متکی بوده درحالیکه طبق تئوری چرخه عمر و تحقیقات، اهمیت و ثبات معیارهای عملکرد و ریسک شرکت طی مراحل مختلف چرخه عمر متفاوت است. این پژوهش بهبررسی توان بهبود مدل های ارزشیابی مبتنی بر عایدات غیرعادی با در نظر گرفتن جایگاه شرکت در چرخه عمر پرداخته است. نمونه تحقیق متشکل از 110 شرکت طی سالهای 1382 تا 1392 با استفاده از متغیرهای مدل آنتونی و رامش (1992) و روش شناسی پارک و چن (2006) به مراحل سه گانه چرخه عمر تقسیم شده است، سپس با استفاده از مدل اولیه اولسون و فلتهام-اولسونعایدات غیر عادی و ارزش هر شرکت در دو دوره تخمین 5 ساله و 10 ساله برآورد و با ارزش های واقعی آنها مقایسه شده است. در گام سوم عایدات غیر عادی و ارزش هر شرکت به وسیله مدل های تعدیل شده با چرخه عمر برآورد محاسبه نتایج با یکدیگر مقایسه گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از برتری پیش بینی و ارزشیابی مدل های تعدیل شده نسبت به مدل های اولیه در هر دو دوره تخمین است.
    کلیدواژگان: عایدات غیرعادی، ارزشیابی شرکت، چرخه عمر شرکت، مدل فلتهام و اولسون
  • فرزانه یوسفی اصل*، مهناز ملانظری، غلامرضا سلیمانی امیری صفحات 27-46
    شفافیت، هسته مرکزی گزارشگری مالی مدرن است که به استفاده کنندگان در شناخت واحد تجاری کمک می کند. اگر چه در متون نظری، نقش شفافیت به روشنی مشخص نگردیده است؛ اما بر اساس یک ارتباط بالقوه، می توان عنوان نمود که شفافیت، عدم اطمینان را در مورد ارزش ذاتی کاهش می دهد؛ بدین ترتیب انتظار می رود؛ رابطه منفی بین هزینه سرمایه و شاخص شفافیت گزارشگری مالی وجود داشته باشد؛ و نیز انتظار می رود هر چه معیار شفافیت گزارشگری مالی شرکت شاخص مناسب تری برای اندازه گیری شفافیت باشد؛ این رابطه منفی و باشد؛ در گام های پیشین این پژوهش کوشش شد تا جهت سنجش شفافیت گزارشگری مالی، مدلی جامع برحسب ویژگی های محیطی ایران ارائه شود؛ در این گام سعی می شود؛ رابطه امتیاز شفافیت پیشنهادی و امتیاز افشای سازمان بورس با هزینه سرمایه سهام عادی مقایسه شود تا با توجه به مبانی تئوریک موجود، اعتبار این شاخص ارزیابی گردد. مدل شفافیت گزارشگری مالی جامع که با مطالعه ادبیات و پیشینه تحقیق پیشنهاد و بر مبنای نظرات خبرگان حرفه ای و دانشگاهی مورد تایید قرار گرفته؛ مشتمل بر عوامل اطلاعات افشاء شده به عموم، کیفیت اطلاعات، اطلاعات محرمانه و نیز عامل چهارمی است که شامل به موقع بودن افشاء، کیفیت حسابرس و میزان تامین منابع شرکت از محل بدهی است. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ مدل شفافیت گزارشگری مالی پیشنهادی در مقایسه با امتیاز افشای سازمان بورس اوراق بهادار رابطه منفی و معنادارتری با بازدهی مازاد بعدی و هزینه سرمایه مورد انتظار دارد.
    کلیدواژگان: شفافیت گزارشگری مالی، بازدهی مازاد بعدی، بازدهی مورد انتظار
  • حسین فخاری، سید روح الله تقوی*، مهدی بشیری جویباری صفحات 47-65
    نگهداشت وجه نقد با توجه به ماهیت سیال بودن آن می تواند نقش راهبردی در حصول اطمینان از توانایی شرکت ها در شرایط عدم اطمینانی بازار داشته باشد. در این تحقیق، ارزش نگهداشت وجه نقد شرکت ها در محیطی با افزایش شدت رقابت در بازار محصول بررسی می گردد. بر همین این اساس، تعداد 159 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1385 الی 1392 به عنوان نمونه آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد افزایش شدت رقابت در بازار محصول تاثیر مثبتی بر ارزش گذاری بازار سرمایه از نگهداشت وجه نقد توسط شرکت ها می گذارد. همچنین، نتایج حاصل از بررسی تاثیر رقابت در بازار محصول به تفکیک صنعت بر ارزش نگهداشت وجه نقد حاکی از آن است که در پنج صنعت، میزان ماهیت رقابتی در بازار محصول بر ارزش اضافی خلق شده ناشی از نگهداشت وجه تاثیرگذار است. این یافته ها بیانگر اثر تعدیل کنندگی رقابت بازار محصول بر ارتباط بین نگهداشت وجه نقد و بازده مازاد سهام است.
    کلیدواژگان: رقابت در بازار محصول، ارزش گذاری بازار از وجه نقد، بازده غیر عادی سهام
  • احمد خدامی پور*، میثم امینی نیا، محمدحسن فدوی صفحات 67-82
    وجوه نقد از عوامل مهم و حیاتی هر واحد اقتصادی است. عوامل متعددی بر میزان نگه داشت وجه نقد تاثیرگذار است. یکی از این عوامل اجتناب از پرداخت مالیات است. بنابراین هدف اصلی این تحقیق بررسی ارتباط بین اجتناب از پرداخت مالیات و میزان نگه داشت وجه نقد در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. همچنین به این موضوع پرداخته شده است که آیا در شرکت هایی که با محدودیت مالی روبرو هستند رابطه بین اجتناب از پراخت مالیات و میزان نگه داشت وجه نقد قوی تر است؟ معیار مورد استفاده جهت سنجش اجتناب از پرداخت مالیات، تفاوت سود حسابداری و سود مشمول مالیات می باشد. نمونه آماری تحقیق شامل 75 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1381 تا 1390 است و برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی و داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین اجتناب از پرداخت مالیات و نگه داشت وجه نقد رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. به عبارت دیگر نتایج تحقیق نشان داد شرکت هایی که از پرداخت مالیات اجتناب می کنند، میزان وجه نقد بیشتری دارند. همچنین در شرکت هایی که با محدودیت مالی روبرو هستند، این رابطه قوی تر است.
    کلیدواژگان: اجتناب از پرداخت مالیات، نگه داشت وجه نقد، محدودیت مالی
  • اسفندیار ملکیان، سیده زهرا نصیری* صفحات 83-99
    شفافیت کم و کیفیت پایین اطلاعات مالی شرایطی را فراهم می سازد که تصمیم گیری را برای سرمایه گذاران مشکل کرده و آنها را با شرایط ابهام مواجه می سازد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کیفیت اقلام تعهدی و کیفیت افشا بر صرف ریسک سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. به این منظور با استفاده از روش داده های ترکیبی، آزمون مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ایی سه عامله با اضافه کردن عامل کیفیت افشا، کیفیت اقلام تعهدی و در نهایت هر دو عامل کیفیت افشا و کیفیت اقلام تعهدی و با استفاده از داده های ماهانه 38 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در محدوده زمانی 1380 تا 1392 انجام شد. نتایج پژوهش نشان دهنده تاثیر معنادار کیفیت اقلام تعهدی و کیفیت افشا بر صرف ریسک سهام می باشد؛ همچنین در این پژوهش با استفاده از ضرایب حاصل از برآورد مدل ها نوع رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و کیفیت افشا در شرح صرف ریسک بازده مورد بررسی قرار گرفت که نشان دهنده محتوای اطلاعاتی مشابه و ماهیت جانشینی این دو عامل در شرح رابطه معنادار با صرف ریسک سهام می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت اقلام تعهدی، کیفیت افشا، صرف ریسک سهام، مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ایی
  • سید کاظم ابراهیمی، علی بهرامی نسب، صادق سربازی آزاد* صفحات 101-119
    این پژوهش به بررسی حساسیت سطح نگهداشت وجه نقد نسبت به مقدار بهینه در شرایط کیفیت گزارشگری مالی متفاوت می پردازد. بدین منظور اطلاعات 111 شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1391 از به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تعیین انحراف از سطح بهینه نگهداشتوجه نقد از مدل اولر و پیکونی(2014) و برای محاسبه کیفیت گزارشگری مالی از مدل فرانسیس همکاران (2005) استفاده شد. نتایج حاصل از الگوی رگرسیون داد های تابلویی با اثرات ثابت و تصادفی نشان می دهد، سطح نگهداشت وجه نقد در شرایط متفاوت کیفیت گزارش های مالی دارای انحراف از مقدار بهینه خود می باشد. به عبارت دیگر در کل نتایج مبین این است که در هرچه کیفیت گزارش های مالی بالاتر باشد، سطح وجه نقد نگهداری شده توسط شرکت ها دارای انحراف کمتری نسبت به مقدار بهینه آن می باشد. همچنین دیگر نتایج حاکی از آن است که هرچه کیفیت گزارشگری مالی بالاتر باشد، شرکت ها با کسری وجه نقد کمتری نسبت به مقدار بهینه مواجه خواهند شد.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، انحراف از وجه نقد بهینه، وجه نقد بیشتر از حد بهینه، وجه نقد کمتر از حد بهینه
  • عسگر پاک مرام*، قدرت قادری، حسنعلی اصغری صفحات 121-137
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه متغیرهای حسابداری و قیمت سهام بوسیله معیارهای سودآوری، معیارهای ریسک، نسبت سود سهام پرداختی، رشد دارایی های عملیاتی، نسبت قیمت به سود و ارزش دفتری هر سهم با قیمت سهام بر اساس الگوهای جریان نقدی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. داده های مورد مطالعه این پژوهش سال های 1385 الی 1390 و تعداد مشاهدات 460 سال-شرکت بر اساس سطوح الگوهای جریان نقدی تحلیل گردیده اند. پس از تحلیل داده ها آشکارگردید که متغیرهای حسابداری مربوط به شرکت هایی که چرخه عمرشان در مراحل اولیه (ظهور، رشد و بلوغ) می باشد نسبت به شرکت هایی که در مرحله پایانی چرخه عمر(رکود و افول) منتج شده از الگوهای جریان نقدی قرار دارند، رابطه قوی با قیمت سهام در بازار سرمایه دارند.
    کلیدواژگان: الگوهای جریان نقدی، ارزش بازار سهام، چرخه عمر، معیارهای سودآوری
|
  • Pages 7-26
    Ohlson Model (1995) and Feltham-Ohlson Model (1995) are valuation models based on abnormal earnings that are based on firm book value، accounting profit and the assumption of «randomized and stabilized abnormal earnings». The significance and stability of risk and performance indicators during the firm’s life cycle is different according to the life cycle theory and researches. This study review the ability to improve the Valuation models based on abnormal earnings considering the firm’s life cycle variable in firms listed in Tehran Stock Exchange. So a sample of 110 between 2003 and 2013 was selected. Using Anthony and Ramesh model (1992) and Park and Chen methodology (2006)، the life cycle was divided into three stages. Abnormal earnings and firm’s valuation first time are computed by Ohlson Model (1995) and Feltham-Ohlson Model (1995) in two short-term and long-term estimation periods of 5 and 10 years. Third time abnormal earnings and firm’s value are computed results with the initial model. The results show that during both estimation periods، the adjusted model has a better performance in predicting abnormal earnings and firm’s valuation compared to the initial model.
    Keywords: Abnormal earnings, Firm Valuation, Firm Life Cycle, Ohlson Model (1995), Feltham, Ohlson Model (1995)
  • Pages 27-46
    Transparency is the core of modern financial reporting and assists users in understanding the business unit stems. Despite the importance of this concept, the general definition of it is not provided in the Literature. Several methods for the measurement of transparency used that result in different justifications. So we expected there be negative relationship between the cost of capital and transparency of financial reporting. Since transparency reduces uncertainty about the intrinsic value of firms so that it results in expected negative relationship between cost of capital and transparency of financial reporting. We expected more Comprehensive transparency model led to stronger test of the economic Consequences of transparency. Research findings show that the Comprehensive proposed transparency of financial reporting has significant negative correlation with subsequent excess returns and expected costs of capital. While the relationship between disclosure index of the Securities and Exchange Organization with these variables is not significant. There are significant relationship between dimensions of Public disclosure information and Insider information and with subsequent excess returns and expected costs of capital.
    Keywords: Transparency, Subsequent Excess Return, Expected Cost Of Capital
  • Pages 47-65
    Cash holding due to its liquid nature, can be a strategic role in ensuring the firm's ability to Uncertainty in the market. In this research investigate the value of cash holdings in an environment with increasing intensity of competition in the product market. Therefore this basis, 159 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 1385 to 1392 as the sample have been analyze. The results of the data analysis show that the impact of increase in competition in the product market positively on Value Company's cash holdings. In other words, with increasing the intensity of product market competition, increases in cash holding by companies will lead to increased shareholder value. Also, the results show that effect of product market competition in the industry to separate the value of cash holdings and Reflects the impact of the competitive nature in product market of on surplus value created by cash holdings in six industries.
    Keywords: Aggressive Behavior Rivals, Predation Hypothesis, Pattern Portfolio Returns, Concentration in the Industry
  • Pages 67-82
    Cash is critical and main factor in any economic unit. Several factors affect on the cash holding. One of these factors is tax avoidance policies. Therefore the main objective of this study Investigating the Relationship between Tax Avoidance and Cash Holding for companies at Tehran Stock Exchange (TSE), and also whether the Relationship between Tax Avoidance and Cash Holding for firms that face with financial constraint is stronger? The index that used to tax avoidance is difference between accounting profit and taxable profit. The study sample consists of 75 Firms listed in Tehran stock Exchange during the 2002 to 2012 and for testing the hypothesizes of this research, regression method and Ordinary Least Squares (OLS) technique was used for panel data. The results show that there is a significantly positive relation between corporate tax avoidance and cash holding. In other word the results show that firms that avoids to pay tax, have more cash. Also this relationship for firms that face with financial constraint is stronger.
    Keywords: Tax Avoidance, Cash Holding, Financial Constrain
  • Pages 83-99
    Low transparency and poor quality of financial information provided to decision-making conditions difficult for investors and provide them with the face of uncertainty.This study with purpose examined the impact of accrual and disclosure quality on return risk premium in companies listed in Tehran stock exchange has been done. For this purpose the test was conducted using panel data method and with three-factor asset pricing model that adding the disclosure quality factor, the accrual quality factor and disclosure and accrual quality factor and using monthly data from 38 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period 1380 to 1392. The results show a significant impact of accrual quality and disclosure quality on the stock risk premium; Also in this study examined type of relationship the accrual and disclosure quality in explanation return risk premium using coefficients of the estimated models that show the same information content and nature of these two factors in description the meaning relation with return risk premium.
    Keywords: Accruals quality, Disclosure quality, Stock risk premium, Capital asset pricing model
  • Pages 101-119
    This study investigates the sensitivity level of cash holding associated with the optimalamount in different financial reporting quality. In this study, the financial data between the years 2008 to 2012 of 111 listed companies in Tehran stock market have been accumulated. In order to do that, Oler and Picconi (2014) as measures to calculate deviation from optimal level of cashmodel and Francis et al (2005)was used as an indicator to measure Financial reporting quality.The results of Regression Model of panel data with fixed and random effect show that the level of cash holding different financial reporting quality has deviation from its optimal level. In other words, the overall results delineate that as financial reporting quality is ameliorated, the amount of cash held by companies indicates less deviation from the optimal level.Other results also shows that as the quality of financial reporting quotes are improved, the companies confront with less sufficient optimal level of cash.
    Keywords: Financial reporting quality, deviation from optimal level of cash, insufficientlevel of optimalcash, excesslevel of optimal cash
  • Pages 121-137
    The overall goal of this research is to test the relationship between accounting variables and stock prices are based on cash flow patterns. In particular, the profitability measures such as earnings per share, return on assets, return on equity, and sales growth, involve risk measures the ratio of market value to book value of equity and financial leverage ratio Dividend Growth in operating assets relative price earnings and book value per share plus the control variables, firm size, firm age and the stock price of the previous period were analyzed. The population of all listed companies on the Tehran Stock Exchange. During the period under study is 1385 to 1390 And Views 460 year-company on the Based of cash flow Patterns have been analyzed. The experimental results obtained show that accounting variables in firms in the early stages of their life cycle (emergence, growth and maturity) than companies that are at the end of the life cycle (decline) has been derived from cash flow models they have a strong relationship with stock prices in the capital market.
    Keywords: cash flow patterns, stock prices, life cycle, accounting variables