فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1394)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین حاجیان نژاد، امید پور حیدری، مهدی بهار مقدم صفحات 7-31
    چارچوب مناسب برای گزارشگری غیرمالی، موضوعی است که علی رغم همه تلاش های صورت گرفته، در بعد عملی و اجرایی، کمتر توسعه یافته است. این پژوهش با مبنا قرار دادن چارچوب مفهومی حسابداری به بررسی ویژگی های مدنظر برای تدوین چارچوب مفهومی گزارشگری اجتماعی و محیطی (غیرمالی) در ایران می پردازد. مطالعه حاضر از نوع پژوهش های توصیفی، پیمایشی بوده و داده ها بر مبنای طراحی و توزیع پرسشنامه محقق ساخته، در جامعه ای متشکل از حسابرسان، مدیران شرکت ها، استادان و دانشجویان دکتری حسابداری، کارشناسان فعالیت های زیست محیطی و اجتماعی و مدیران شرکت های دولتی گردآوری شده است. نتایج نشان می دهد، از نظر اهداف گزارشگری و همچنین ویژگی های کیفی اطلاعات، مشابهت های زیادی بین چارچوب مفهومی حسابداری و چارچوب قابل ارائه برای گزارشگری غیرمالی در ایران وجود دارد. هرچند برخلاف گزارشگری مالی، اهمیت گزارشگری غیرمالی برای مدافعان محیط زیست و دولت بیشتر از سایر افراد و گروه ها می باشد.
    کلیدواژگان: چارچوب های گزارشگری شرکت ها، چارچوب مفهومی حسابداری، چارچوب گزارشگری اجتماعی
  • جواد رضازاده، حمیدرضا خانی لنگلی صفحات 33-53
    محافظه کاری در حسابداری می تواند به صورت سازوکار به تعادل رساندن منافع مدیران و سهامداران شرکت بکار آید و عدم تقارن اطلاعاتی بین این دو گروه را کاهش دهد. بسیاری از تحقیقاتی که محافظه کاری را مورد آزمون قرار داده اند مربوط به کشور انگلستان و آمریکا است؛ در این کشورها مالکیت شرکتها به نوعی پراکندگی بیشتری دارد. اما، در کشورهای آسیایی همچون ایران، مالکیت شرکتها تمرکز بیشتری دارد و حتی بخش عمده ای از مالکیت شرکتها در دست دولت است. در این تحقیق رابطه بین ساختار مالکیت و محافظه کاری شرکتهای ایرانی مورد مطالعه قرار گرفته است. یعنی تاثیر بزرگترین سهامدار، دولت به عنوان بزرگترین سهامدار و دولت به عنوان یکی از سهامداران جزء بر محافظه کاری بطور تجربی بررسی شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1381 تا 1391 است. یافته های تحقیق حاکی از وجود رابطه منفی بین محافظه کاری حسابداری و درصد مالکیت بزرگترین سهامدار است؛ به خصوص این رابطه زمانی قوی تر می شود که درصد سهام بزرگترین سهامدار بیش از 30% باشد. سطح محافظه کاری شرکت های دارای بزرگترین سهامدار دولتی پایین تر از سایر شرکت ها است. همچنین، سطح محافظه کاری در شرکت هایی که حداقل یکی از سهامداران آنها دولت است، بیشتر از سایر شرکت ها است.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، بزرگترین سهامدار، تمرکز مالکیت، مالکیت دولتی
  • داریوش فروغی، پیمان قاسم زاده صفحات 55-71
    یکی از عواملی که منجر به سقوط قیمت سهام می شود اقدامات مدیران در راستای نگهداشت اخبار بد و عملکرد منفی در داخل شرکت است. چنین رفتار مدیریتی علاوه بر انگیزه های نمایندگی می تواند ناشی از یک خصیصه رفتاری تحت عنوان اطمینان بیش از حد نیز باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر اطمینان بیش از حد به عنوان یکی از تورش های رفتاری مدیران بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش تعداد 117 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1383 الی 1392 به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. ریسک سقوط قیمت سهام با استفاده از سه معیار و برای افق زمانی دو سال آتی و همچنین اطمینان بیش از حد مدیریتی بر پایه مفهوم مازاد سرمایه گذاری محاسبه گردید. برای آزمون فرضیه پژوهش از الگوی رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل های پژوهش گویای آن است که اطمینان بیش از حد مدیریتی بر هر سه معیار ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر مثبت و معنادار دارد. به عبارتی وجود اطمینان بیش از حد در مدیران، ریسک سقوط قیمت سهام را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تورش رفتاری، اطمینان بیش از حد، سقوط قیمت سهام
  • صابر شعری آناقیز، علی رحمانی، قاسم بولو، بهرام محسنی ملکی صفحات 73-87
    انتخاب ساختار مطلوب سرمایه و شیوه های مختلف تامین مالی، دغدغه اصلی مدیران مالی شرکتها است. ساختار سرمایه نامناسب در هر شرکتی، زمینه های مختلف فعالیت شرکت را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند به بروز مسائلی نظیر عدم کارایی در بازاریابی محصولات، ناتوانی در به کارگیری مناسب نیروی انسانی و موارد مشابه منجر شود.
    از سویی دیگر تحقیقات مختلف نشان داده است که با توجه به مشکلات تئوری های سنتی ساختار سرمایه، یکی از عوامل تاثیر گذار بر مسائل تامین مالی شرکتها، انعطاف پذیری مالی است. این مطالعه به بررسی نقش انعطاف پذیری مالی در سرعت تعدیل اهرم مالی شرکت ها می پردازد. برای این منظور از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، 108 شرکت انتخاب و اطلاعات مالی مربوط به سال های 1382 تا 1392 آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر این استکه برای شرکت های بالای اهرم بهینه، انعطاف پذیری مالی عامل تعیین کننده ای برای سرعت تعدیل اهرم این نوع شرکت ها نمی باشد اما برای شرکت هایی که زیر اهرم بهینه هستند، رابطه مثبت و معناداری با سرعت تعدیل اهرم بدست آمده است.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری مالی، ساختار سرمایه، سرعت تعدیل، اهرم بهینه
  • مهدی صالحی، فریبا عرب بافرانی صفحات 89-109
    پژوهش حاضر اثر اعلان سودهای فصلی و سالانه را بر روی عمق بازار مورد بررسی قرار می دهد. متغیر وابسته در این پژوهش مازاد عمق بازار و متغیرهای مستقل، مازاد شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش، مازاد حجم معاملات سهام و مازاد نوسان قیمت می باشد. برای آزمون فرضیه ها، از داده های تاریخی 97 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های (1388-1391) و روش تحلیل رگرسیونی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد پیش از اعلان سود، بازار بورس ایران از عمق کمی برخواردار بوده، به طوری که این کم عمقی تنها مختص به دوره قبل از اعلان نبوده و با اعلان سود نیز همچنان در بازار مشاهده شده است. از طرفی، در بازار بورس ایران گزارش های سالانه به علت کنترل های بیشتری که نسبت به آن ها صورت می گیرد، بیشتر مورد توجه سرمایه گذاران واقع شده و لذا سطح بیشتری از عمق، در زمان اعلان سودهای سالانه نسبت به فصلی در بازار مشاهده شده است. همچنین، نتایج حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین حجم معاملات سهام با عمق بازار و رابطه منفی و معنادار بین شکاف قیمتی و نوسان قیمت سهام با عمق بازار در محدوده اعلان سود می باشد.
    کلیدواژگان: اعلان سود، شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش، عدم تقارن اطلاعاتی، عمق بازار
  • احمد گودرزی، زهره حاجیها، هادی ایزدی، حسن خلعت بری صفحات 111-128
    برخی انگیزه ها و ویژگی های شرکتی می تواند سبب تحریک مدیران برای دستکاری وجوه نقد شود و این می تواند موجب شود که مدیران در فعالیت هایی درگیر شوند که منجر به تخصیص نادرست منابع و خراب شدن ارزش شرکت و ثروت سهامداران در بلندمدت شود. پژوهش حاضر برای فراهم آوردن شواهدی در ارتباط با نقش ویژگی های شرکتی بر مدیریت جریان وجوه نقد صورت پذیرفته است. بدین منظور، سه مورد از این انگیزه ها شامل: ناتوانی مالی، هزینه بدهی و ارتباط بین جریان های نقدی و بازده سهام، مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از داده های تاریخی سال های 1391-1387 مربوط به 80 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و از تحلیل رگرسیون، استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد هنگامی که مدیران شرکت درمی یابند نسبت های نقدینگی پایین و شرکت در حال ورشکستگی است این انگیزه را دارند تا با دستکاری های وجوه نقد وضعیت مناسب تری را برای سرمایه گذاران و اعتباردهندگان ایجاد کنند. همچنین، نتایج بیانگر این است که در بازار بورس ایران هزینه بدهی و ارتباط بین جریان های نقدی و بازده سهام، نمی تواند انگیزه موثری برای مدیران در دستکاری های وجوه نقد باشد.
    کلیدواژگان: جریان وجوه نقد عملیاتی، دستکاری جریان وجوه نقد، ویژگی های شرکتی
  • محمد امید اخگر، نسرین شانظری صفحات 129-147
    در این پژوهش رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و عدم تقارن اطلاعاتی در شرایط متفاوت ریسکی و علاقه سرمایه گذاران بررسی شده است. برای اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی از مدل کازنیک و برای سنجش عدم تقارن اطلاعاتی از دو مدل شکاف دامنه قیمت پیشنهادی خریدو فروش (گسترش) و حجم معاملات (حجم) و برای سنجش ریسک شرکتها از مفهوم سطح تکنولوژی، بهره گرفته شده است. تعداد خرید و فروش سهامداران نهادی به عنوان نماینده علاقه سرمایه گذاران به تجزیه و تحلیل گزارشات شرکتها، در نظر گرفته شده است. برای آزمون فرضیه ها، تعداد 102 شرکت که صورتهای مالی حسابرسی شده آنها طی سالهای 88 تا پایان 92 در دسترس بوده به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد رابطه معنادار و معکوسی بین کیفیت گزارشگری مالی و عدم تقارن اطلاعاتی بر اساس گسترش وجود دارد. ولی بین کیفیت گزارشگری مالی و عدم تقارن اطلاعاتی بر اساس حجم رابطه معناداری یافت نشد. همچنین تاثیر متغیرهای ریسک و علاقه سرمایه گذاران، بر رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و عدم تقارن اطلاعاتی، مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: ریسک، کیفیت گزارشگری مالی، عدم تقارن اطلاعاتی، علاقه سرمایه گذاران
|
  • Pages 7-31
    Appropriate framework for effective reporting، is something، despite of all efforts، less developed in the practical and operational dimensions. The study is based on the conceptual framework of accounting to account for suitable characteristics in developing a conceptual framework of non-financial reporting (NFR). The research kind is descriptive and has a survey method and the data is collected based on design and distribute a researcher making questionnaire، in a society of auditors، managers، masters'' and doctoral students of accounting، environmental and social activists and experts، and managers of governmental companies. The results shows، there is a lot of similarities between the conceptual framework of accounting and potential framework for NFR in objectives and in the qualitative characteristics of information. However despite of financial reporting، the importance of corporate non-financial reporting for environmental advocates and the government is more than other individuals and groups.
    Keywords: Non, Financial Reporting, Conceptual Framework, Conceptual Framework of Accounting
  • Pages 33-53
    Accounting conservatism can serve as a mechanism to balance the interests of managers and shareholders and to reduce the effects of information asymmetry. Much of the research examining conservatism has been conducted in Anglo-American settings، in which ownership is typically widely dispersed. In Asian countries، such as Iran، ownership structure tends to be more concentrated، and state owners are more prevalent. In this paper، we examine the relationships between ownership structure and conservatism in Iran. Three ownership structure issues are examined: the influence of the largest shareholder، whether the largest shareholder is the government، and the power and governmental status of minority shareholders. The research population takes all the companies listed in Tehran Stock Exchange in the years 1381-1391. We find that conservatism is negatively associated with the percentage of shares held by the largest shareholder، and that this effect is particularly significant when the ownership percentage exceeds 30%. The results indicate that if the state is the largest shareholder of the company، such firms have less Level of conservatism than the other companies. Also، our results indicate that privately controlled companies in which the state owns a minority interest are more conservative than those without material state minority ownership.
    Keywords: Conservatism, Ownership concentration, State ownership
  • Pages 55-71
    One of the factors that led to stock price crash is managers’ activities to conceal bad news and negative performance inside of the company. This managerial behavior in addition to agency incentives could be due to a behavioral trait which is called the overconfidence. The purpose of this study is to determine the effect of overconfidence as a managerial psychological bias on the future stock price crash risk. In order to attain the research purpose، 117 companies among the listed companies in Tehran Stock Exchange during the years of 1383 to 1392 (2005 – 2014) were selected as statistical sample. Stock price crash risk was computed by utilizing the three criteria and the time horizon over the next two years، also، managerial overconfidence was calculated based on the concept of excessive investment. In order to test the hypothesis، multivariate linear regression model and panel data have been used. The results of this study indicated that Managerial overconfidence has a positive and significant effect on each three criterion related to the stock price crash risk. In other words، overconfidence in management can increase the stock price crash risk.
    Keywords: Behavioral Bias, Overconfidence, Stock price crash
  • Pages 73-87
    Selection the optimal capital structure and the method of financing، is the main concern of the financial manager. Inadequate capital structure، affect different areas of the company and can create problems such as inefficiency in the marketing of products، inability to use the manpower and the same result. On the other hand، several studies have shown that due to the problems of the traditional theory of capital structure، the factors affecting the issues of financing companies، the financial flexibility. This study examines the role of financial flexibility to adjust speed of corporate financial leverage. For this purpose، the companies listed in Tehran Stock Exchange، 108companies were selected and financial data for the years 1382 to 1392 were studied. The results indicate that for companies that are above optimal leverage، financial flexibility is not the main factor to adjust speed of leverage. But for companies that are below optimal leverage، a significant positive correlation is obtained with the adjustment speed of leverage.
    Keywords: Financial Flexibility, Capital Structure, Adjustment speed, Optimal Leverage
  • Pages 89-109
    The current study aims to investigate the effect of quarterly and annual earnings announcements on the abnormal market depth (representing information asymmetry). The dependent variable is the excess-depth and the independent variables are the excess-spread، abnormal trading volume and excess-volatility. To test the hypotheses، data of 97 listed companies on the Tehran Stock Exchange during 2009 - 2012 is used. Further، in order to testing of hypotheses a regression analysis employed. The results show that before the announcement، the Tehran Stock Exchange had a low depth and this is not only for the prior announcement period، so that after the announcement the low-depth is also observed. On the other hand، in the Tehran Stock Exchange، because of the more controls on annual reports، they are attracted by more investors and therefore a higher level of depth is visible during annual earnings announcement rather than quarterly. Also، the results show a significant correlation between the depth and the other independent variables around the earnings announcements.
  • Pages 111-128
    Some incentives and firm characteristics can induce the managers that manipulate operating cash flow and this can causes that they involve in activities that can lead to incorrect allocations and threat shareholders wealth in long-term. This research provides evidence in relation with operation cash flow management and the role of firm characteristics on operating cash flow management. These characteristics include financial distress، debt cost and higher associations between stock returns and operating cash flow. Then، for hypothesizes test، by collection of financial data in 1387 to 1391 years about 80 listed companies in Tehran securities and exchange، we used of regression analysis. Results of research show that، in studied firms in Tehran stock exchange، when the firm is distressing، managers have incentives to manipulate cash flow for showing a good position. But، debt cost and higher associations between stock returns and operating cash flow are not effective incentives for managing the cash flow.
    Keywords: Operating Cash Flow, Cash Flow Management, Firm Characteristics
  • Pages 129-147
    The present study has been investigated relationship between quality of financial reporting and information asymmetry under different firm riskiness and investor-interest. Kasznik model has been used as a measure of the quality of financial reporting and two alternative proxies have been used for information asymmetry: bid–ask spread (spread) and trading volume (volume) and for firm riskiness، technology of companies. The number of buying and selling by institutional investors as representative of the investor-interests to analyze company''s reports has been considered. with consideration of limitations for companies under research، 102 organizations that had accessible audited financial statements during the years 2009 to the end of 2013 were selected as statistical sample. The results show that in regular situations، meaningful and inverse correlation exists between quality of financial reporting and the information asymmetry based on spread but meaningful correlation wasn''t found with transaction volumes. Also investor-interest and risk dosn''t affect the relationship between quality of financial reporting and asymmetric information.
    Keywords: Information Asymmetry, Investors, Interest, Quality of Financial Reporting, Risk