فهرست مطالب

Recherches en Langue et Littérature Françaises - Volume:9 Issue: 16, Spring and Summer 2015

Recherches en Langue et Littérature Françaises
Volume:9 Issue: 16, Spring and Summer 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/12/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آندیا عبایی صفحات 1-19
    شاهنامه فردوسی و رمانس های آرتوری (مجموعه داستانهای قرون وسطی) هر دو از نوع کتاب حماسی و شوالیه گری هستند که کارهای بزرگ قهرمانان آرکتیپی در جامعه ای اشرافی را به تصویر می کشند. در هر دو این سنت های روایی عناصر شگفت انگیز و حتی واقعیتی خارق العاده را می یابیم که با نبردهای پهلوانان آمیخته شده است. این واقعیت خارق العاده به صورت شهر یا قلعه ای با ویژگی های سحرآمیز ظاهر می شود که دستیابی به آن مشکل است. این مقاله به مقایسه دو مضمون اصلی (یعنی شهر گنگ دژ در شاهنامه و قلعه گرآل در رمانسهای آرتوری) می پردازد و نشان می دهد که این دو متن در بازنمایی ادبی برخی واقعیات فرازمینی، دارای نقاط مشترکی هستند. بدین ترتیب می توانیم جهان فرازمینی را در ادبیات رده بندی کنیم: از نظر جغرافیایی، حد و مرز این مکانهای خارق العاده گنگ و تخیلی است؛ برای رسیدن به آنها باید از یکی از عناصر طبیعت، به ویژه آب عبور کرد (رودخانه، دریا یا دریاچه)؛ جهان فرازمینی خارج از فضا، زمان و شرایط عادی واقعیت زمینی است؛ در آخر این جهان برای قهرمانان یک مرحله آزمونی یا مکان وحی به حساب می آید.
    کلیدواژگان: شاهنامه، رمانس های آرتوری، گنگ دژ، قلعه گرآل، دنیای ماورائی
  • مهدی افخمی نیا*، نعیمه کریملو صفحات 21-39
    این مقاله به بررسی «زبان و مکانیسم های آن» در یکی از کمدی های معروف بومارشه ازدواج فیگارو می پردازد. نمایش نامه ای که قبل از هرچیز، با یکی از ابزار گفتاری که همان تک گویی مشهور قهرمان داستان، فیگارو، میباشد، اثری انقلابی لقب گرفته است. خواهیم دید که طنز کلامی در این اثر، از خلال بازی با کلمات، کنایه ها، تلمیحات و تراکم واژگان صورت میگیرد و طنز فراکلامی به ویژه در نواگفتارها و در طنز حرکات پدیدار میشود. علی رغم اینکه جنبه ی طنز بودن گفتار در این اثر، بر جنبه ی تراژیک آن مستولی است اما همین جنبه ی کم پیدای تراژیک که در عبارات جسورانه ی شخصیتهای داستان نمایان می شود قادر است به اندازه ی جنبه ی طنز آن و یا حتی بیشتر، در وجود مخاطب صحنه های طنز تاثیر بگذارد. شادابی و تحرک زبان نیز از ویژگی های بارز این اثر است که اساسا در سایر آثار مجموعه ی سه گانه ی بومارشه نیز به چشم میخورد و در این مقاله بخشی را به مطالعه ی این پویایی کلامی در اثر مذکور، اختصاص داده ایم.
    کلیدواژگان: بومارشه، زبان، گفتار، کلامی، فراکلامی
  • ایرینا آلدئا صفحات 41-50
    مکاتبات ون گوگ نه تنها سند مهمی از حیات و سیر تحول نقاشی محسوب می شود، بلکه می تواند به عنوان یک اثر درخور توجه از یک نظریه پرداز قابل در حوزه «تولید هنری» مطرح گردد. مقاله حاضر می کوشد تا با بهره گیری از چند مفهوم کلیدی در حوزه تولید هنری چون غیرشخصی (عامی) سازی خلاقانه یا پیشامد، به عناصر خاص رفتار نقاش به عنوان یک خالق از ورای نامه های ون گوگ پی برده و نشان دهد که کار او می تواند به لطف همپوشانی بی نقص خود با شاخص های تولید هنری/بوطیقای معاصر «تفسیر» شود.
    کلیدواژگان: تولید هنری، بوطیقا، غیرشخصی سازی خلاقانه، پیشامد
  • الله شکر اسداللهی *، مهرنوش کی فرخی صفحات 51-66
    مده اثر ژان آنوی، برخاسته از اعماق دنیای اسطوره ها، بار دیگر مادر فرزندکش و عاشق را به صحنه می برد. همچون دیگر قهرمانان تراژدی که دچار افراط در تمایلات خود می شوند، مده به دلیل عشق بی حد و حصر خود، فداکاری را از مرحله منطق می گذراند. اما هنگامی که از خیانت ژزون باخبر می شود، پایان خونینی برای عشق خود رقم می زند. مده اثر آنوی به دلیل اینکه زندگی در دنیای افراد حقیر را رد می کند و در نهایت دست به خودکشی می زند، از مده باستانی متفاوت می شود. در واقع، فرزندکشی از خیانت در عشق حاصل می شود و از طرف دیگر این امر در ارتباط با سرنوشت قرار می گیرد. به همین دلیل ما در این مقاله به مطالعه عشق و رابطه ی خود با دیگری و همچنین به بررسی نحوه ی برخورد مده با سرنوشت از پیش تعیین شده می پردازیم.
    کلیدواژگان: فرزندکشی، عشق، سرنوشت، خدا، بدبینی
  • اکرم آیتی*، مائده رحیمی رکنی صفحات 67-82
    هوشنگ گلشیری، نویسنده ی ایرانی و خالق اثر شازده احتجاب، یکی از آثار شاخص ادبیات مدرن ایران، رمان کریستین و کید را در سال 1350 به رشته ی تحریر درآورد. این رمان که الهام بخش آن جریان رمان نو فرانسه بوده است در ساختار و مضمون تقلیدی از رمان حسادت از الن رب گریه می باشد. داستان رمان گلشیری به درون مایه حسادت گره خورده است، اما تلاش های نویسنده در به کار بستن ویژگی ها و جریان نوشتاری رمان نو، آن را به داستان الن رب گریه نزدیک می کند. در مفاله ی حاضر سعی برآنست تا به بررسی این موضوع پرداخته شود که چه میزان اثر گلشیری توانسته است خود را در جریان رمان نو تثبیت کند و از طرفی سعی خواهیم کرد با دیدگاهی تطبیقی، نقاط تشابه این دو داستان را به تصویر بکشیم. در این راستا، چگونگی پرداخت چهار عامل طرح داستان، شخصیت و زمان و مکان را در داستان گلشیری با توجه به نظریه های رمان نو بررسی می کنیم
    کلیدواژگان: کریستین و کید، هوشنگ گلشیری، حسادت، الن رب گریه، رمان نو
  • آذر بابا صفری رنانی*، حمیدرضا شعیری، رویا لطافتی، پریوش صفا صفحات 83-104
    آموزش متون ادبی از طریق افعال موثر فعل یا گزاره ای دیگر را تحت تاثیر قرار می دهند و وضیت آن را دستخوش تغییر می سازند. در اغلب موارد افعال موثر به صورت ضمنی و به عنوان فرضیه یافت می شوند. بدین ترتیب، می توان حضوری فرازبانی برای آن ها در نظر گرفت که نه تنها بر کنش و عملکرد کنشگرها در گفتمان اثر می گذارد، بلکه توانش آنها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
    به دیگر سخن، از طریق برخورد با فعلی کنشی و یا فعلی حالتی، می توان به افعال موثر نهفته در گفتمان پی برد. در این مقاله می کوشیم تا نشان دهیم چگونه دانشجویان با استفاده از افعال موثر می توانند موفق به کشف معنای متون ادبی، ساختن هویت مدالی کنش گران و دریافت جنبه ی عاطفی و تنشی گفته پردازی شوند. به این ترتیب، در این تحقیق بر آنیم تا نشان دهیم چگونه بازی افعال موثر به وسیله ی راه های مختلف دستیابی به معنا تبدیل به روشی مناسب برای ایجاد پویایی در کلاس های درک متون ادبی، که از آموزش و یادگیری زبان جدایی ناپذیرند، می شود. همچنین به چگونگی دستیابی به معنا از طریق افعال موثر می پردازیم.
    کلیدواژگان: افعال موثر، معنی، هویت، متون ادبی
  • محمدرضا فارسیان صفحات 105-121
    انقلاب صنعتی که به تدریج از اوایل قرن 19 در فرانسه آغاز گردید در نیمه قرن جای خود را در زندگی و کار مردم پیدا کرد. رمان نویسان و به خصوص واقع گرایان نیز با توجه به اهمیت فراوان این پدیده توجه خود را به آن معطوف داشتند. در حالی که بورژوازی شروع به بهره برداری از این انقلاب نمود و روز به روز فربه تر گردید، جمعیت کارگری بوجود آمده در دل این پدیده به نان شب خود هم محتاج بود. علاوه بر رنج کارکردن در شرایط غیرانسانی، او باید رنج زندگی در فقر مطلق در خانه های بسیار کوچک و بدون دسترسی به حداقل مواد غذایی را نیز تحمل کند.
    این مقاله در پی آن است تا اندیشه های این دسته از نویسندگان را از خلال رمان هایشان به دست دهد. اندیشه هایی که قصد داشته است وضعیت پرولتاریای زاییده از انقلاب صنعتی در مهد آن، یعنی شهر صنعتی، را به خواننده منتقل نماید. لذا ضمن برشمردن ویژگی های شهرهای توصیف شده در رمان نیمه دوم این قرن، تلاش خواهیم نمود تا با نگرش تحلیلی انتقادی، به همراه شخصیت های رمان، تحلیلی از این نماد مدرنیته قرن در فرانسه به دست دهیم.
    کلیدواژگان: ادبیات قرن 19 فرانسه، رمان، انقلاب صنعتی، شهر، پرولتاریا
  • مژگان مهدوی زاده *، لیلا دیده بان صفحات 123-136
    پس از استقرار در یک مکان، فرد شروع به بازسازی آن می کند. هنگام تنهایی، به «گوشه»ای پناه می برد و تنهایی اش را با مکان سهیم می شود. به علاوه، با تقسیم خاطرات و رویاهایش با اشیا، امید آن دارد که هندسه از مرز خود عبور کند. در این باره، مکان کاوی مطرح شده توسط گاستن باشلار، مطالعه ی روان شناختی مکان های صمیمی زندگی انسانی را نشانه می گیرد. بافت فلسفی اثر باشلار، یعنی پدیدار شناسی، شرح روشی است که وی از طریق آن تصمیم به دریافت مکان های انسانی کرده است.با این تصور که زندگی شخصیت های اصلی ولتر و کوئیلو، به شدت به مکان وابسته است، در صدد بر آمدیم تا این مکان کاوی را در کاندید ولتر و کیمیاگر کوئیلو بررسی کنیم. مکان های تداعی شده در این آثار، بیش از این که شیء باشند، پدیده اند و هویت خودرا زمانی به دست می آورند که با آگاهی انسانی در می آمیزند. در تحقیق حاضر سعی ما بر این است که ببینیم چگونه قهرمان ولتر و کوئیلو نمایانگر موجوداتی خواهند شد متمرکز بر خود و در عین حال گشوده بر دنیای بیرون. رمز اینکه که چگونه ولتر و کوئیلو از خلال این دو فرد جوان و با گذر از دنیاهای بیرون غنای ناب ترین تجارب درونی را به تصویر خواهند کشید را بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: مکان کاوی، کاندید، ولتر، کیمیاگر، کوئیلو، بوطیقای مکان، گاستن باشلار
  • عاطفه نوارچی صفحات 137-153
    مقاله حاضر در نظر دارد در حیطه خودآموزی و باز آموزی اساتید دانشگاه، استفاده از پرسشنامه را مطرح کند. از آنجا که سنجش بخشی لاینفک در هر نوع آموزش است، ما در این تحقیق قصد داریم به تجزیه و تحلیل نتایج پرسشنامه ای بپردازیم که در دو نوبت، جلسه اول و جلسه آخر در یک کلاس پر شد و امیدواریم دستاوودهای آن بتواند نه تنها امر سنجش را میسر سازد بلکه تامل و تفکر در آموزش را به همراه داشته باشد. وانگهی پرسشنامه، که به عنوان ابزاری در تحقیق در بین محققین از جمله اساتید دانشگاه شناخته شده است، دستیابی به مسائل روانشناختی و تربیتی را نیز برای برنامه ریزی درسی فراهم می کند که عواملی موثر در بهبود بخشی در نتایج آموزش به شمار می آیند و به مدرس در «مدیریت و پردازش محدوده اختیاراتش» (پورن، 1999، ص 4) کمک می کند.
    کلیدواژگان: خودآموزی مدرسین، پرسشنامه، خود سنجشی مدرسین، انگیزه، تامل و تفکر در آموزش، برنامه ریزی کلاس
  • آزاده پیله وریان*، مهوش قدیمی صفحات 155-178
    یکی از جاذبه های اسطوره های کهن در ادبیات، تحول و دگرگونی آن هاست. از دوران باستان تا کنون ورود اسطوره در ادبیات و ارتباط آن با ملزومات نوین جامعه در زمینه های معنوی، اجتماعی و یا سیاسی منجر به تغییر داستان های اسطوره ای پیشین گردیده است. در قرن بیستم به دلایل گوناگون شاهد تغییر ویژگی و خصلت های اسطوره ها در آثار بسیاری از نمایشنامه نویسان، نویسندگان و شعرای فرانسوی و ایرانی از جمله ژان ژیونو و منیرو روانی پور هستیم. پس از مطالعه «سه گانه پان» و «اهل غرق» به منظور بررسی نحوه دگرگونی اسطوره ها و دلایل آن، به این نتیجه رسیدیم که تغییرخلق و خو و خصلت های ایزد پان و پریان دریایی در این آثار تنها به منظور بیان نمادین حقیقتی اجتماعی صورت گرفته است. در حقیقت، درنده خویی، ظلم و ویرانگری این اسطوره ها نه تنها جنایات، قتل عام، خشونت و فجایع جنگ جهانی اول یا جنگ تحمیلی ایران و عراق را تداعی می کنند، بلکه بیانگر جهان بینی این دو نویسنده و تنفر آنها از جنگ و ظلم نیز هستند.
    کلیدواژگان: اسطوره، تحول، حقیقت اجتماعی، بیان نمادین، جنگ، خشونت، جهان بینی، ژان ژیونو، منیرو روانی پور
  • امیررضا وکیلی فرد صفحات 179-207
    در میان مهارت های زبانی، درک متون نوشتاری با سرعت مناسب مهمترین مهارت است. یادگیرندگان یک زبان خارجی یا دوم می توانند با تاکید بر مهارت درک خوانداری، پیشرفت چشمگیری در زمینه های علمی دیگر به ویژه در محیطهای رسمی آموزشی به دست آورند. عوامل بیشماری ممکن است بر فهم متون نوشتاری به یک زبان خارجی تاثیر گذارد. به نظر می رسد که تاکنون پژوهشهای پراکنده و ناقصی برای مطالعه ی این متغیرهای تاثیرگذار انجام شده است. هدف از این پژوهش، ارائه چارچوبی جامع تر برای شناخت این تنوع متغیرهای گوناگون می باشد. بدین منظور، در مرحله نخست پژوهشهای انجام گرفته در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت و انواع مختلفی از متغیرها و عوامل استخراج گردید. سپس، مراجع و منابع این متغیرها شناسایی و طبقه بندی شد. واکاوی های این پژوهش نشان می دهد سه گروه اصلی از متغیرهای را می توان بر اساس منابع تولید آنها تشخیص داد و دسته-بندی کرد: متغیرهای خاص خوانندگان، متغیرهای مربوط به متون و متغیرهای وابسته به متن. به کمک نتایج حاصل از این پژوهش، ما انگاره ای را به عنوان نمایشی طرحواره از متغیرهای موثر بر درک متن زبان خارجی طراحی کرده ایم. در آموزش کارامد درک متن که برای اثربخشی بر متغیرهای درگیر در درک متن نوشتاری، از تکنیک های گوناگون آموزشی استفاده می کند، از این انگاره می توان بهره گرفت.
    کلیدواژگان: مهارت خوانداری، درک متن نوشتاری، زبان اول، زبان خارجی، نظریه ی پیش زمینه، دانش نحوی، دانش واژگانی
|
  • Andia AbaÏ Pages 1-19
    Le Shâhnâmeh (Livre des rois) de Ferdowsi et les romans arthuriens du Moyen Âge occidental appartiennent tous deux au genre de l’épopée et du livre chevaleresque, racontant les exploits de héros archétypiques à l’intérieur d’une société royale. Ces deux traditions narratives entremêlent aux combats des héros des éléments fantastiques, et notamment la présence d’une réalité surnaturelle, typifiée par une ville ou un château aux propriétés magiques et à l’accès difficile. Cet article compare deux motifs majeurs – la ville de Gang Dej dans le Shâhnâmeh et le château du Graal dans les romans arthuriens – et montre que, dans la représentation littéraire de réalités extra-terrestres, ces textes partagent un certain nombre de points communs. On peut ainsi distinguer une typologie littéraire de l’autre Monde: ces lieux extra-ordinaires se situent à la croisée d’une géographie aux contours plus ou moins imprécis et d’une géographie imaginaire; accéder à ces lieux s’effectue toujours par des moyens non ordinaires; l’accès à l’autre Monde implique le franchissement d’un élément naturel, essentiellement de l’eau (rivière, mer ou lac difficilement franchissables); l’autre Monde se situe au-dehors de l’espace, du temps, des conditions ordinaires de la réalité terrestre; enfin, il constitue, pour les héros ou les rois, un lieu de révélation ou d’épreuve.
  • Mahdi Afkhaminia *, NaImE Karimlou Pages 21-39
    Cet article essaie d’aborder «le langage et ses mécanismes» dans l’une des fameuses comédies de Beaumarchais, Le Mariage de Figaro qui est considéré révolutionnaire, avant tout par l’un des éléments de la parole, le célèbre monologue de Figaro qui joue un rôle primordial dans le déroulement de l’aspect tragique de la pièce où le comique verbal se fait généralement à travers les jeux de mots, les sous-entendus, les mots d’esprits et l’accumulation et celui de paraverbal se manifeste précisément dans les éléments prosodiques et le comique gestuel. Bien que l’aspect comique de la parole prévale dans cette pièce, contre son aspect tragique, celui-ci marque clairement l’esprit du spectateur, en particulier par les morceaux de bravoure qui sont les tirades et les monologues. Ainsi, les dialogues, les apartés et les stichomythies concourent-ils au dynamisme et à la vitalité du langage chez Beaumarchais et nous montrent à quel point les mots s’y battent en liberté.
    Keywords: Beaumarchais, langage, parole, verbal, paraverbal
  • Irina Aldea Pages 41-50
    La correspondance de Van Gogh représente non seulement un document important sur la vie et l’évolution du peintre, mais aussi une œuvre remarquable d’un véritable théoricien de la poïétique. En faisant appel à quelques concepts clé de la poïétique comme l’impersonnalisation créatrice ou le hasard, la présente étude cherche à déceler dans les lettres de Van Gogh les éléments spécifiques du comportement auctorial du peintre et à démontrer que son travail peut être «lu», en s’intégrant parfaitement dans les paramètres de la poïétique/poétique contemporaine.
    Keywords: poïétique, poétique, impersonnalisation créatrice, hasard
  • Allahshokr Assadollahi *, Mehrnoosh Keyfarokhi Pages 51-66
    larticle 4, Volume 9, Numéro 16, Automne 2015, page 51-66 XML PDF (477 K)type de document: Research Paperauteurs1Professeur à l’Université de Tabriz2Docteur en langue et littérature françaisesRésuméMédée d’Anouilh, resurgie des profondeurs de la mythologie, met en scène la mère passionnée et infanticide. Atteinte de la démesure, Médée sacrifie tout pour l’amour de Jason. Mais confrontée à la trahison, elle met une fin sanglante à sa passion débordée. Médée d’Anouilh se diffère de Médée antique par ce fait qu’elle refuse de continuer à vivre dans le monde des médiocres, par-là elle préfère se suicider et imposer un deuxième désespoir à Jason, le premier étant le meurtre de ses enfants. En effet, l’infanticide dans cette pièce résulte de la trahison dans l’amour, il est aussi lié, d’autre part au destin. C’est pourquoi, nous allons nous occuper d’étudier les nuances de l’amour et du rapport du moi avec autrui mais aussi la façon selon laquelle Médée confronte le destin. Il est évident que l’analyse de ces éléments sera en rapport avec les réflexions de l’auteur et les conditions socio-politiques de son temps.
    Keywords: infanticide, amour, destin, Dieu, pessimisme
  • Akram Ayati *, MaEdE Rahimi Rokni Pages 67-82
    larticle 5, Volume 9, Numéro 16, Automne 2015, page 67-82 XML PDF (551 K)type de document: Research Paperauteurs1Maître-assistante, Université d’Ispahan2Étudiante de la maîtrise en langue et littérature françaises, Université d’IspahanRésuméHouchang Golchiri, écrivain iranien et auteur du Prince Ehtejab, l’une des œuvres capitales de la littérature moderne persane, a rédigé en 1971 un roman intitulé Christine et Kid, inspiré largement du Nouveau Roman français et imité même, sur le plan thématique et structural, de La Jalousie d’Alain Robbe-Grillet. L’histoire du roman de Golchiri se tisse autour de l’hyperthème de la jalousie, mais les efforts de l’écrivain à mettre en œuvre les caractéristiques et les procédés d’écriture du Nouveau Roman dans son œuvre, la rapproche bien de l’écriture d’Alain Robbe-Grillet. Notre objectif consiste dans ce présent article à voir dans quelle mesure l’œuvre de Golchiri pourrait s’inscrire dans la lignée du Nouveau Roman et à analyser, par une approche comparée, les points convergents et divergents de ces deux histoires. Dans ce sens, compte tenu des théories du Nouveau Roman, nous étudierons quatre éléments du récit: étude de l’intrigue, du personnage, du temps et de l’espace dans le roman de Golchiri.
    Keywords: Christine et Kid, Houchang Golchiri, La Jalousie, Alain Robbe, Grillet, Nouveau Roman
  • Azar Babasafari Renani *, Hamidreza Shairi Shairi, Roya Letafati, Parivash Safa Pages 83-104
    La modalité est définie comme un prédicat qui détermine un autre prédicat tout en modifiant son statut. Elle appartient bien souvent au domaine de limplicite, à titre de présupposé. Ainsi, nous pouvons généralement y attribuer une existence métalinguistique qui affecte non seulement la performance des actants du discours, mais aussi leur compétence. Autrement dit, en rencontrant un faire ou un être dans un discours, il est possible den déduire les modalités sous-jacentes. Cet article a pour objectif de montrer en quoi les modalités font participer les étudiants à la découverte du sens des textes littéraires, à la construction de lidentité modale des actants, aussi bien qu'à dégager laspect passionnel et tensif de l'énonciation. De cette façon, cette étude visera à montrer comment l’enjeu modal devient un moyen approprié pour dynamiser les cours de compréhension des textes littéraires qui s’avèrent indissociables de l’enseignement et de l’apprentissage de la langue. Il sera en outre question daccéder à la signification par le biais du parcours modal.
    Keywords: modalité, signification, identité, faire et être, textes littéraires
  • Mohammad Reza Farsian Pages 105-121
    L’apparition de la révolution industrielle et de la technicité dans le roman français survient vers le milieu du XIXe siècle, en pleine émergence de ce courant qui influence la vie et le travail de la population. Le processus d’industrialisation débute par l’exode massif des paysans vers les villes industrielles nouvelles. Tandis que la bourgeoisie profite pleinement de l’essor industriel, le prolétariat naissant se trouve confronté à une existence précaire. Travailler dans des conditions inhumaines ne permet pas à celui-ci de mener une vie normale; il souffre de la promiscuité dans les logements, de la misère générale dans la vie et du manque d’une alimentation normale. Cette recherche étudie la manière dont certains écrivains de la deuxième moitié du XIXème siècle, comme Zola, Daudet, Lemonnier, Malot, Verne, etc., ont évoqué les conséquences de la révolution industrielle et ont décrit les nouvelles cités où évoluent leurs personnages. L’article s’intéressera d’abord à la représentation des villes dans le roman de l’époque, ensuite il analysera le statut des personnages de ces romans confrontés aux nouvelles conditions de vie de la cité moderne.
    Keywords: Littérature du XIXe siècle, Roman, Révolution industrielle, Ville, Prolétariat
  • Mojgan Mahdavi Zadeh *, Leila Dideban Pages 123-136
    Une fois installé dans l’espace, l’homme commence à le reconstruire. Se sentant seul et se réfugiant dans un «coin», il partage sa solitude avec l’espace. De plus, en partageant ses souvenirs et ses rêves avec des objets, il estime que la géométrie est transcendée. À cet égard, la topo-analyse, lidée représentée par Gaston Bachelard, vise à étudier psychologiquement les sites intimes de la vie humaine. Le contexte philosophique de l'œuvre bachelardienne, à savoir la phénoménologie, clarifie la manière dont Bachelard choisit de percevoir les espaces humains. Étant donné que la vie des protagonistes de Voltaire et celle de Coelho, sont fortement et intimement liées à l’espace, nous avons choisi dappliquer cette topo-analyse dans Candide de Voltaire et LAlchimiste de Coelho. Les espaces évoqués dans ces œuvres sont également des phénomènes plutôt que des objets et gagnent leur identité quand ils sentremêlent avec la conscience humaine. Dans cet article, nous essayerons de voir comment le héros de Voltaire et celui de Coelho vont devenir la désignation dun être saisi en son centre, en même temps que celui ouvert sur le monde. Puis, nous allons déchiffrer comment Voltaire et Coelho vont illustrer à travers ces deux jeunes hommes et en traversant les mondes extérieurs, la richesse des expériences intérieures les plus pures.
    Keywords: Topo, analyse, Candide, Voltaire, LAlchimiste, Coelho, Poétique de lespace, Gaston Bachelard
  • AtÉfÉ Navartchi Pages 137-153
    Le présent article propose, dans le cadre de l’autoformation des enseignants des universités, de se servir du questionnaire. L’évaluation faisant partie intégrale de toute formation, nous essayerons de présenter les apports du questionnaire à cet effet et son rôle dans la planification du cours. En effet, il s’agit de l’usage d’un même questionnaire à deux reprises dans le même cours, à la première et à la dernière séance, et son analyse, qui pourrait permettre, d’une part, l’auto-évaluation et de l’autre la réflexion didactique de l’enseignant; les éléments sur lesquels s’appuie toute autoformation. D’ailleurs, cet outil d’enquête, familier de tous, dont nos collègues enseignants et chercheurs, présente des intérêts pédagogiques et psychologiques qui aideraient les enseignants dans l’amélioration du «processus» d’enseignement aboutissant à de meilleurs «résultats», et lui occasionnerait «un ménagement et un aménagement de l’espace de liberté». (Puren, 1999, p. 4)
    Keywords: autoformation des enseignants, questionnaire, auto, évaluation des enseignants, motivation, réflexion didactique, programmation du cours
  • Azadeh Pilehvarian*, Mahvash Ghavimi Pages 155-178
    L’un des intérêts des mythes antiques réside dans leur évolution littéraire. Depuis l’antiquité, le passage du mythe dans la littérature et sa relation avec les nouvelles exigences d’une société dans les domaines moral, social ou politique ont abouti au changement des anciens récits de la mythologie. Nombreux sont les dramaturges, écrivains et poètes français et iraniens du XXe siècle qui modifient à divers fins les caractéristiques des mythes dans leurs oeuvres. Parmi eux, nous pouvons mentionner Jean Giono et Moniru Ravâni Pur. Étudiant la Trilogie de Pan et Ahl-e qarq1de Ravậni Pur afin de vérifier la raison de cesmétamorphoses, nous sommes parvenues à ce résultat que les personnages des mythes comme le dieu Pan et les sirènes n’y sont décrits comme des créatures féroces, méchantes et destructrices que pour exprimer symboliquement une vérité sociale. Incarnant soit les atrocités de la première Guerre Mondiale, soit les violences de la Guerre entre l’Iran et l’Iraq, ces mythes nous démontrent également la vision du monde de ces deux écrivains.
    Keywords: mythe, évolution, fonction symbolique, guerre, vision du monde, Jean Giono, Moniru Ravâni Pur
  • Amirreza Vakilifard Pages 179-207
    La compréhension des textes à un rythme convenable est la compétence la plus fondamentale parmi les habiletés langagières. Les apprenants d’une langue étrangère ou seconde peuvent, en insistant ainsi sur la lecture, réaliser de grands progrès dans tous les autres domaines académiques, surtout dans un contexte formel. Plusieurs facteurs sont susceptibles d’affecter la compréhension de texte écrit dans une langue étrangère. Il semble que les recherches effectuées pour étudier les facteurs les plus importants qui régissent la compréhension écrite, sont dispersées et incomplètes. L’objectif de cette recherche est de fournir un cadre plus complet pour comprendre la diversité de différentes variables. Pour ce faire, nous avons étudié des recherches effectuées dans ce domaine comme un point de départ de notre étude. Ensuite, plusieurs types de facteurs ont été extraits. Subséquemment, les référentiels et les sources de ces variables ont été identifiés et classifiés. L’ensemble de notre analyse indique que trois groupes principaux de variables peuvent, en fonction de leur source d’origine, être identifiés et classifiés: les variables spécifiques aux lecteurs, aux textes et aux contextes. À la lumière de résultats, nous avons mis en oeuvre un modèle, illustré comme une représentation schématique, des variables influant l’accès à la compréhension de texte. Ce modèle sert à l’enseignement efficace de compréhension lequel consiste à faire usage de diverses techniques d’enseignement qui visent à influencer des variables particulières impliquées en compréhension.
    Keywords: Habileté de lecture, compréhension de texte, Langue première, Langue étrangère, Théorie des Schéma, Connaissances syntaxiques, Connaissances lexicales, Connaissances linguistiques