فهرست مطالب

English Language Teaching and Learning - Volume:8 Issue: 18, Fall-Winter 2016

Journal of English Language Teaching and Learning
Volume:8 Issue: 18, Fall-Winter 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد علوی، مصطفی پورحاجی*، باقر یعقوبی صفحات 1-18
    الگوی غالب در تعاملات کلاسی یک توالی سه بخشی تحت عنوان آی آر اف (IRF) (مبادرت معلم، پاسخ شاگرد و بازخورد معلم) می باشد (سینکلر و کلتهارد، 1975). گرچه این الگو دارای مزایای تعاملی خاصی است، ولی به دلایلی، به ویژه به واسطه ی ایجاد فرصت مشارکت محدود برای شاگردان (کاسپر، 2001)، مورد انتقاد قرار گرفته است. به همین سبب، کنش جایگزین معطوف به اعتلای مبادرت و عاملیت شاگرد در تعاملات کلاسی از طریق برون رفت از آی آر اف می باشد. اما وقتی ساختار تعامل معلم محور باشد، آی آر اف کانون تعامل گشته و برون رفت از آن دشوار خواهد بود. مطالعه ی حاضر به دنبال پاسخی برای دو پرسش تحقیقی می باشد: اول اینکه شاگردان برای مبادرت و یافتن عاملیت در تعاملات معلم محور به چه چیزی نیاز دارند؟ و دوم، معلمین چگونه می توانند به شاگردان در رسیدن به این هدف کمک کنند؟ گفتمان کاوی تعاملات کلاسی یک معلم در خلال مرور تکالیف نشان داد که چگونه به کارگیری زمان انتظار مبسوط به یکی از شاگردان فضای تعاملی لازم را برای مبادرت و طرح پرسش ایجاد کرد. علاوه بر این، استفاده مداوم معلم از زمان انتظار مبسوط پس از مبادرت شاگرد، فرصت را برای سایر شاگردان به منظور مشارکت و مذاکره در تعاملی شاگرد محور‍ پدید آورد. گزیده هایی از تحلیل داده های این مطالعه، مدیریت و جهت دهی یادگیری توسط شاگردان را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: آی آر اف، گفتمان کاوی، مبادرت شاگرد، تحلیل موردی واحد، فضا، زمان انتظار
  • علی اکبر انصارین، فیروزه جمشیدی، زهره محمدی* صفحات 19-42
    نظر به لزوم یادگیری حجم بالای از لغات و دسترسی اندک زبان آموز به اطلاعات لازم در محیط آموزشی زبان، بررسی تکنیک های تسهیل کننده یادگیری لغات اجتناب ناپذیر است. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر حاشیه نویسی تصویری با تدریس ریخت شناسی بر توانایی استنباط لغوی فراگیران ایرانی زبان انگلیسی در سطح متوسط بوده است. برای اطمینان از هم سطح بودن زبان آموزان و ایجاد یک نمونه همگن از شرکت کنندگان، انتخاب آن ها از طریق آزمون استاندارد PET انجام شد و محققین آنها را میان دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم کردند. پیش از شروع دوره آموزش، تمام گروه ها در پیش آزمون استنباط لغوی که به صورت تست خودسنجی بود شرکت کردند. این دوره تحقیقی شامل 6 هفته تدریس استنباط لغوی لغات ناآشنا بود که در متون انگلیسی زیر آنها خط کشیده و پر رنگ شده بودند. در تمام گروه ها مقدار تدریس و نوع مواد آموزشی یکسان بود با این تفاوت که به یک گروه ریخت شناسی تدریس شد و در گروه دیگر از حاشیه نویسی تصویری استفاده شد. شایان ذکر است، در گروه کنترل از روش های سنتی یادگیری لغات بهره گرفته شد و فراگیران هیچ دسترسی به حاشیه نویسی تصویری و ویژگی های ریخت شناسی لغات نداشتند. نتایج حاصل از تحلیل واریانس یک طرفه پیش آزمون و پس آزمون استنباط لغوی که توسط محققین ساخته و استاندارد شده بود، هیچ تفاوت معناداری میان عملکرد زبان آموزانی که به آنها ریخت شناسی لغوی تدریس شده بود با عملکرد زبان آموزان گروه کنترل نشان نداد. یافته ها اثبات کرد عملکرد گروه آزمایشی که به آن حاشیه نویسی تصویر داده شده بود به طور معناداری از گروه ریخت شناسی بهتر بود. از این رو، محققین امیدوارند نتایج این تحقیق بتواند گامی نو در جهت رفع بسیاری از مشکلاتی را که مدرسان و فراگیران زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی در حدس زدن لغات ناآشنای موجود در متن با آنها روبرو هستند از میان بردارد.
    کلیدواژگان: استباط لغوی، ریخت شناسی، حاشیه نویسی تصویری و یادگیری لغات
  • عزیزاله دباغی*، حسین براتی، عادله حیدری صفحات 43-63
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر چهار روش تدریس واژگان تخصصی زبان اقتصاد، یعنی تدریس از طریق تفصیل ریشه ای، تعریف بافتی، ترجمه ی فارسی و تدریس ضمنی، بر درک مطلب متون تخصصی اقتصاد بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که در زمینه درک مطلب کلی تفاوت معنی داری بین روش های تدریس وجود ندارد اما در مورد درک ایده ی نویسنده ، روش تدریس تفصیل ریشه ای بر سایر روش ها برتری داشت.
    کلیدواژگان: انگلیسی تخصصی اقتصاد، تفصیل ریشه ای، تعریف بافتی، ترجمه ی فارسی، تدریس ضمنی
  • سوسن قهرمانی قاجار، عاطفه نوارچی، مرجان وثوقی* صفحات 87-122
    در تحقیق حاضر، محققان انجام روش های تحقیق اقدام پژوهی(action research) را که در سال های اخیر رنگ و بوی نظام مند به خود گرفته است با استناد به انجام تحقیقی در این قالب به چالش کشیده اند. در پژوهش انجام گرفته بر روی پانزده دانشجوی فارسی زبان در رشته بهداشت (خانواده و محیط)، تدریس نوشتار دانشگاهی در ژانر مقاله نویسی در مدت یک ترم تحصیلی به طریق اقدام پژوهی صورت پذیرفت. مشکلات دانشجویان 1) در انتخاب موضوع و 2) سخن پردازی در موضوعات منتخب آنان دو چالشی بود که سنجش دو نوع روایی را بر اساس مدل اندرسون (1994) شامل روایی فرایندی(process validity) و فروگشا(catalytic) برای محققان دشوار ساخت.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، مدرس متفکر، مقاله نویسی، اقدام پژوهی فنی، اقدام پژوهی مشارکتی
  • علی جهانگرد*، ندا خانلرزاده، اشکان لطیفی صفحات 123-143
    تحلیل بینافرهنگی کنش های گفتاری از جمله مسائل داغی بوده است که نظر پژوهشگران مختلفی را به خود جلب کرده است و تحقیقات زیادی تا امروز پیرامون این موضوع صورت گرفته است. یکی از کنش گفتاری هایی که اصلا مورد مطالعه قرار نگرفته، کنش «تبریک» می باشد. پژوهش زیر به این پرسش که آیا ملیت افراد بر انتخاب این که چهنوعی از دسته های کنشهای گفتاری در فضای فیسبوک مورد استفاده قرار می گیرد تاثیر معنی داری دارد یا خیر می پردازد. داده های برگرفته از پیام های تبریکی که تعداد 60 ایرانی و 60 آمریکایی در فیسبوک ارسال داشته اند مورد بررسی قرار گرفته اند. بر اساس داده های جمع آوری شده، تعداد 7 دسته غالب و اصلی که عبارتند از: ابزار شناساندن نیروی منظور، آرزوهای خیر، جملات دعایی، شعر و قطعات ادبی، ابراز احساسات، و تمجید به دست آمدند. ضمنا، تفاوت های احتمالی بین دو گروه از لحاظ کاربرد این دسته ها نیز مورد بررسی قرار گرفتند که معلوم شد در کاربرد 5 دسته از مقولات کنشهای گفتاری، تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود دارد و در کاربرد دو مقوله آرزوی خیر و ابزار شناساندن نیروی منظور تفاوت مهمی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تحلیل بینافرهنگی، کنش گفتاری تبریک، منظورشناسی، فیسبوک
  • علی اکبر خمیجانی فراهانی، معصومه احمدی شیرازی، احمد موسوی*، صالح عریضاوی صفحات 145-165
    این مطالعه به بررسی تاثیر استفاده از دو نوع مواد اموزشی واقعی با موضوع اشنا ولی متفاوت از لحاظ ساختار بلاغی بر کیفیت شنیداری زبان آموزان سطح بالای ایرانی می پردازد. این مواد از لحاظ استدلال و منطق بیانی متفاوت هستند. براساس عملکرد زبان آموزان بر امتحان تعیین سطح فاولر و کو (1976) تعداد 60 نفر انتخاب شدند. پس از آن یک تست محقق – ساخت که دو نوع ساختار بلاغی توضیحی و مباحثه ای برای دو گروه اجرا شد. نتیجه نشان داد که شناخت موضوع به تنهایی تاثیر مهمی بر عملکرد زبان آموزان نداشته است هرچند عملکرد انها بر تست های توضیحی نسبت به مباحثه ای بهتر بود. به نظر می رسد که دانش کلی و مبهم به تنهایی کافی نیست و عملکرد ضعیف انها بیشتر مربوط به سختی ساختارهای بلاغی از لحاظ شناختی و زبانی بود. برداشت اصلی از ین موضوع می تواند این باشد که زبان آموزان سطح بالای ایرانی نیاز به شناختن این نوع ساختارها هم از لحاظ موضوعی و هم از لحاظ ساختار زبانی، اجتماعی و فرهنگی دارند. بعلاوه موضوع تعیین سطح زبانی مثلا به عنوان سطح بالا می بایست برای تک تک مهارت های زبانی در مقایسه با سطح کلی به گونه ای دیگر تعریف شود.
    کلیدواژگان: پیچیدگی شناختی، واقعی بودن، تکالیف بلاغی، شناخت موضوع، محیط زبان بیگانه
  • سعید مهرپور، زهرا سادات میرسنجری* صفحات 167-198
    مطالعه حاضر به بررسی نمود تخصص در تدریس معلمان انگلیسی در محیطهای رسمی آموزشی ایران پرداخته است. به طور خاص این تحقیق با این هدف شکل گرفت که نشان دهد چطور معلمان زبان انگلیسی در دبیرستانها و اساتید زبان عمومی در یک دانشگاه دولتی ایران خصوصیات تخصص در تدریس را آشکار میسازند. این تحقیق همچنین به مقایسه خصوصیات تخصص در تدریس معلمان و اساتید تازه کار و باتجربه در دبیرستان و دانشگاه پرداخته است. به این منظور طی یک تحقیق کیفی، 10 معلم دبیرستان و 10 استاد دانشگاه به صورت هدفمند برای مشاهده و مصاحبه انتخاب شدند. هر گروه شامل 5 معلم تازه کار و 5 معلم با تجربه بود. بعد از 3-2 جلسه مشاهده کلاس درس معلمان (به عنوان منبع اصلی داده ها) و یک جلسه مصاحبه با همه شرکت کنندگان، همه موارد و نمونه های تخصص در تدریس معلمان استخراج شد. این نمونه ها بعدا به صورت 6 نوع تخصص در تدریس طبقه بندی شدند: تخصص در مدیریت، تخصص در ایجاد انگیزه و ارائه راهنمایی و بازخورد، تخصص آموزشی، تخصص در شناخت مفاهیم، تخصص در ایجاد ارتباط بین موضوعات مختلف درسی و تخصص در مدیریت چالش ها. سپس جدولی طراحی شد که شامل همه انواع تخصص در تدریس و نمونه ها و مثالهای هر کدام بود (که از گزارشات مشاهدات و هم چنین از ادبیات موضوع استخراج شده بود). داده ها برای هر کدام از معلمان دوباره به صورت دقیق مورد بررسی قرار گرفت و مواردی که در تدریس عملی آنها وجود داشت در جدول علامت گذاری گردید. قدم بعدی مطالعه دقیق الگوهای تخصص در تدریس برای هر گروه از معلمان بود. تحلیل داده های جمع آوری شده نشان داد که تخصص در تدریس به صورت تقریبا مشابهی در تدریس عملی معلمان 4 گروه نمود پیدا کرده بود. سه گروه یعنی معلمان با تجربه دبیرستان و اساتید تازه کار و با تجربه دانشگاه موفقیت 100 درصدی را در حداقل یکی از انواع تخصص در تدریس نشان دادند که مربوط به ایجاد ارتباط در بین موضوعات درسی بود. این نوع تخصص تدریس برای معلمان تازه کار دبیرستان تنها 60 درصد بود. اساتید با تجربه دانشگاه تنها گروهی بودند که در دو نوع از تخصص یعنی تخصص در شناخت مفاهیم و ایجاد ارتباط بین موضوعات درسی به موفقیت کامل (100 درصدی) رسیدند. و معلمان تازه کار دبیرستان تنها گروهی بودند که در هیچ کدام از انواع تخصص در تدریس موفقیت کامل 100 درصدی را به دست نیاوردند.
    کلیدواژگان: خصوصیات تخصص در تدریس، محیط های رسمی آموزشی ایران، معلمان تازه کار و با تجربه
  • امیررضا نعمت تبریزی* صفحات 199-221
    نیمه دوم قرن بیستم را می توان عصر فردسازی نامید که در آن تفاوتها و ارزشهای شخصی شناخته شده و مورد احترام قرار می گیرند. هوش یکی از جنبه های مختلف تفاوت های شخصی است که آموزش و یادگیری زبان را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین هوش چندگانه و توانائی خواندن و درک مطلب زبان آموزان ایرانی زبان انگلیسی می باشد. برای نیل به این هدف، 117 نفر دانشجوی سال آخر زبان انگلیسی به طور تصادفی انتخاب گردید. پس از توزیع دو نوع ابزار تحقیق (پرسشنامه میداس و بخش خواندن و درک مطلب تافل)، داده ها جمع آوری شده و تحلیل آماری انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که تمامی انواع هوش چندگانه زبانآموزان ارتباط معنی داری با نمرات خواندن و درک مطلب داشته و هوش شفاهی-زبان شناختی معنی دارترین پیشگوئی کننده خواندن و درک مطلب زبان آموزان است؛ در حالی که هوشهای بصری-فضائی و میان فردی به ترتیب دومین و سومین پیشگوئی کننده هستند. علاوه بر این هوشهای درون فردی و حرکتی پیشگوئی کننده خواندن و درک مطلب زبان آموزان نمی باشند.
    کلیدواژگان: هوش چندگانه، هوش شفاهی، هوش بصری، هوش میان فردی، هوش موزیکال، هوش حرکتی، خواندن و درک مطلب
|
  • Mohammad Alavi, Mostafa Pourhaji *, Bagher Yaghoubi Pages 1-18
    The prevailing pattern of classroom interaction is a tripartite exchange structure known as IRF (teacher initiation, student response, teacher follow-up/feedback; Sinclair & Coulthard, 1975). Although it has its own contributions to classroom discourse, it has been criticized on several grounds, particularly for affording minimum learner participation opportunities (Kasper, 2001). An alternative practice has been promoting learner initiation and agency through moving out-of-IRF. However, when the form of interaction is teacher-fronted, IRF becomes the centerpiece and moving out of it tends to be difficult. This paper aims at exploring first what learners need to take initiatives and exercise agency in teacher-fronted interaction, and second how teachers can play a facilitative role in this process. Conversation analytic study of an EFL teacher’s naturally-occurring interaction with learners during a homework review activity demonstrates how the teacher’s extended wait-time practice affords a learner the interactional space needed to initiate a question and voice her locus of trouble. Moreover, the teacher's consistent extended wait-time practice after the learner’s initiation functions as an invitation bid for other learners to orient to the trouble and successfully negotiate it in their learner-learner interaction. Extracts of this study portray learners’ management to drive their own learning.
    Keywords: IRF, conversation analysis, learner initiation, single case analysis, space, wait, time
  • Ali Akbar Ansarin, Firouze Jamshidi, Zohreh Mohammadi * Pages 19-42
    One of the main ways to acquire unfamiliar words is to make guesses about words meaning. This study investigates the comparative effects of pictorial annotations and morphological instructions on Iranian EFL learners’ lexical inferencing ability. Considering homogeneity issues using PET (Preliminary English Test), the researchers assigned the participants into two experimental and one control groups. All groups took a vocabulary self-report test before the treatment. The treatment contained 6-weeks long reading texts tasks with 40 underlined and boldfaced target words. Groups differed as one experimental group was taught mainly through the annotated pictures technique while the other experimental group through the aid of morphological analysis of unknown words and the control group receiving the traditional root vocabulary learning technique. The results of a one-way analysis of variances (ANOVA) between the self-report vocabulary test and a piloted researcher-made lexical-inferencing post-test revealed no significant difference in performances of morphological instruction group and control group. The results also indicated that the pictorial annotation group significantly outperformed the morphological group on inferring the unfamiliar lexical items. It can be concluded that the outcomes of this study may provide insights to EFL teachers as well as students on how to best approach guessing target words while reading a text.
    Keywords: lexical inferencing, morphological instruction, pictorial annotation, vocabulary learning
  • Azizollah Dabaghi *, Hossein Barati, Adeleh Heidari Pages 43-63
    The present study aimed to examine and compare the impact of teaching economic terms through etymological elaboration with three more conventional methods of vocabulary instruction in ESP courses in Iran, that is, teaching through contextual definitions, L1 translation, and implicit instruction on the learner's general comprehension of economic texts and their understanding of author's opinion. As for general comprehension, the performance of students on the reading comprehension test was not affected by vocabulary instruction method in the four groups. In other words, it seemed that there was no causal relationship between the vocabulary instruction method and general reading comprehension. Regarding author's opinion, the results showed a superiority of etymological elaboration over contextual definition, translation, and implicit instruction.
    Keywords: etymological elaboration, English for Economics, contextual definitions, L1 translation, implicit instruction
  • Masoomeh Estaji *, Saeedeh Fassihi Pages 65-86
    This study sought to examine the relationship between the use of formative assessment strategies and the Iranian EFL teachers’ sense of self-efficacy. Moreover, this study investigated the relationships and interactions between the EFL teachers’ use of formative assessment strategies, their gender, level of experience, and sense of self-efficacy. This is a descriptive ex post facto design study which employed a three-part questionnaire, including demographic information, teachers’ formative assessment strategies, and teachers’ sense of self-efficacy. In order to collect data, sixty-one EFL teachers, including thirty-one female and thirty male participants who were selected through convenience sampling, completed the questionnaire. Multiple statistical strategies were employed to analyze the research questions of the study. The findings of Pearson’s and Spearman Rho correlation indicated that the EFL teachers’ use of formative assessment strategies was positively correlated with their sense of self-efficacy. However, the results of eta correlation coefficients revealed that there was no statistically significant relationship between the teachers’ implementation of formative assessment strategies and two other variables of gender and level of experience. Finally, the results of a three way factorial Analysis of Variance (ANOVA) evinced that there was no statistically significant interaction between the teachers’ use of formative assessment strategies, teachers’ sense of self-efficacy, their gender, and level of experience. Therefore, when the teachers become more aware of the ways to implement formative assessment strategies to inform instruction, their sense of self-efficacy can increase. This study has some implications in language testing, English pedagogy, and syllabus design and materials development.
    Keywords: Assessment, formative assessment strategies, teacher self, efficacy, EFL Context
  • Sue, San Ghahremani Ghajar, Atefeh Navarchi, Marjan Vosoughi * Pages 87-122
    The researchers in this study aimed to demonstrate how impossible it could be for a language teacher to take fixed, systematic routes of action in recent Action Research designs. This was instantiated in an L2 (here, English) 'essay writing' course among some Persian speaker university students majoring in Hygiene Sciences (Family and Environment). Evidences regarding individualistic progress of students in 1)selecting a topic for their writing assignments, and 2) initiating talk on their selected topics are discussed to verify how complex it was to undertake the "process" and "catalytic" trustworthiness check of the present study via fixed action plans.
    Keywords: Action Research, Reflective Teacher, Essay Writing, Technical AR, Participatory AR
  • Ali Jahangard *, Neda Khanlarzade, Ashkan Latifi Pages 123-143
    Cross-cultural analyses of speech acts are among the hot topics in contrastive studies and up to now various researchers have explored this very issue. Despite the ample studies in this field, the speech act of congratulation, especially the subject of ‘birthday congratulation’ remains untouched. The study investigates the possible effects of being an Iranian or an American typical Facebook user upon the kind of the category which is drawn upon to send an addressee a birthday congratulation note on Facebook. The data collected are 120 birthday congratulation notes issued by 60 Iranians and 60 Americans on Facebook. Seven dominant categories emerged from the study namely ‘Illocutionary Force Indicating Device’ (IFID), ‘Blessing Wishes’, ‘Divine Statements’, ‘Poem and Pieces of Literature’, ‘Endearments’, ‘Felling Expressions’ and ‘Compliments’. Moreover, the possible significant differences between the two groups within these categories were explored. The paper concluded that, in five categories, the differences between the two groups proved significant where the two categories ‘IFID’ and ‘Blessing Wishes’ did not show any significant differences.
    Keywords: Cross, cultural analysis, Congratulation speech act, Pragmatics, Facebook
  • Aliakbar Khomeijani Farahani, Masoumeh Ahmadi Shirazi, Ahmad Mousavi *, Saleh Arizavi Pages 145-165
    This study examined the effect of two different authentic topic-familiar rhetorical L2 listening tasks (expository and argumentative) differing in reasoning demand on the listening comprehension scores of a number of Iranian EFL advanced learners. Sixty homogeneous advanced learners were recruited based on their performance on an English Language Proficiency test (Fowler & Coe, 1976). Then they took a researcher-made test of the two rhetorical listening tasks. The results showed statistically insignificant effect of topic-familiar rhetorical listening tasks on the participants’ listening scores. However, learners’ performance on familiar expository tasks was statistically, though not meaningfully, better than their counterparts’ performance on the argumentative tasks. It was also shown that general, vague topic familiarity cannot exclusively help affect listening quality, but it seems different rhetorical listening tasks would expose more cognitive and linguistic complexity demands on the participants’ performance. The main implication would be that Iranian advanced language learners need more precise instruction on different rhetorical tasks in conjunction with elaborated social and cultural background knowledge of topics. In addition, participants’ general proficiency level should be cautiously construed as their proficiency in listening skill, too.
    Keywords: Cognitive Complexity, Authenticity, Rhetorical Tasks, Topic Familiarity, EFL Context
  • Saeed Mehrpour, Zahraossadat Mirsanjari * Pages 167-198
    The present study was an attempt to investigate the manifestation of teaching expertise of EFL teachers in Iranian formal educational context. More specifically, it was intended to study how teachers of English in Iranian high schools and General English instructors in a state university manifest features of teaching expertise. The study also compared the expertise features of novice teachers with those of experienced ones in both high schools and university. To achieve these goals, through a qualitative research, 10 high school teachers and 10 university instructors were purposively selected to be observed and interviewed. Each group consisted of 5 novice and 5 experienced teachers. After 2-3 sessions of observation (which functioned as the main source of data) and one session of interview with all participants, an attempt was made to extract cases or instances of expertise in their teaching practice. These instances were later categorized into 6 types of expertise: expertise in management, motivational expertise and providing guidance and feedback, instructional expertise, content knowledge expertise, expertise in making connections between subjects of study, and expertise in dealing with challenges. A table consisting of these expertise types and all those instances or cases of expertise (extracted from the observation reports and also the literature) was designed. The data for each teacher was analyzed closely again and those cases which were present in their teaching practice were checked in the table. The next step was to look carefully at the patterns of expertise in each group of teachers. The analysis of the collected data revealed that teaching expertise was manifested almost similarly in the teaching practice of the four groups of teachers. Three groups i.e. experienced high school teachers, and novice and experienced university instructors exhibited 100% success in at least one type of expertise, namely making connections between subjects of the study. This aspect of expertise in novice high school teachers proved to be just 60%. Experienced university instructors formed the only group who achieved perfect performance (100%) in two types of expertise, namely, content knowledge expertise and expertise in making connections between subjects of study. And novice high school teachers formed the only group who did not achieve perfect performance in any of the teaching expertise types.
    Keywords: Teaching expertise features, Iranian formal educational contexts, novice, experienced teachers
  • Amir Reza Nemat Tabrizi * Pages 199-221
    The second half of the twentieth century can be called the age of individualization when individual values and differences are recognized and respected. Intelligence is among the various aspects of individual differences which affect education and language learning. As such, the present study aimed at investigating the relationship between Multiple Intelligence and Reading Comprehension Abilities of Iranian EFL learners. For the purpose of study, 117 senior English students were randomly selected. After administering two types of instruments including MIDAS Adults (Shearer, 1996) and Reading Comprehension Section of TOEFL (2005, Longman), the data were collected and analyzed. The results indicated that all types of the learners’ MI profile have significant relationship with the reading comprehension scores and the Verbal-Linguistic Intelligence is the most significant predictor of the learners’ reading comprehension abilities, while Visual-Spatial and Interpersonal Intelligences are the second and third predictors of the learners’ reading comprehension respectively. Furthermore, Intrapersonal and Kinesthetic Intelligences could not predict the reading comprehension of the learners.
    Keywords: Multiple Intelligence, Verbal Intelligence, Visual Intelligence, Interpersonal Intelligence, Musical Intelligence, Kinesthetic Intelligence, Reading Comprehension