فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و پنجم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و پنجم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • سید محمد مقیمی صفحات 5-9
    یکی از گونه های تمایز مدیریت اسلامی با مدیریت مغرب زمین، عوامل تعیین کننده و اثرگذار در فرایند تصمیم گیری مدیران است. در نظریه های تصمیم گیری مدیریت غربی که بر عقلانیت و عقلانیت محدود مبتنی است، اتکا به داده ها و تمرکز بر روش های علمی تحلیل داده ها و هم چنین ارزیابی و انتخاب گزینه ها بر مبنای معیارهای تعریف شده، مبنای تصمیم گیری مدیران است؛ این در حالی است که در مدیریت اسلامی، هر چند همانند مدیریت غربی بر شناسایی تمامی ابعاد مسئله و داده ها و اطلاعات واقعی در فرایند تصمیم گیری تاکید می شود، عنصر مهم دیگری مورد عنایت قرار می گیرد که روح حاکم بر فرایند تصمیم گیری را شکل می دهد که از آن با عنوان توکل به خدا یاد می شود. توکل به مثابه چتری است که تمام فرایند تصمیم گیری را تحت پوشش قرار می دهد و تضمین کننده موفقیت واقعی در عرصه مدیریت است. در این مجال کوتاه تلاش می شود تا این عنصر مهم تصمیم گیری در مکتب الهام بخش اسلام با استناد به آیات نورانی قرآن کریم و دیدگاه اندیشمندان اسلامی مورد واکاوی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توکل، اعتماد به نفس
  • حسین ظفری، علی اصغر پورعزت، محمد مهدی ذوالفقار زاده، محمد هادی همایون صفحات 11-40
    استنباط های عقلی و استنتاج از آیات و روایات نشان می دهد که جهان هدف مند است و کلان روند تاریخ به سمت صلاح، کمال و آینده ای روشن در حال حرکت است. از دید تعالیم شیعی، این حرکت به سمت استقرار شهر عدل آرمانی مهدوی است و فرجام تاریخ را رقم خواهد زد. لکن جامعه آرمانی مهدوی و حیات طیبه، به خودی خود محقق نخواهد شد و نیازمند زمینه سازی است. در این راستا ایجاد یک حکمرانی و نظام حاکمیتی مطلوب می تواند به عنوان یکی از مهمترین عوامل زمینه سازی به شمار آید؛ چرا که نقش الگویی حاکمان و نوع تاثیر نظام حکمرانی، می تواند شکل گیری جامعه زمینه-ساز ظهور را تسریع یا به تاخیر بیاندازد. سوال مهم و اساسی پیش روی این تحقیق، این است که حکمرانی مطلوب آستانه ظهور چه ویژگی هایی دارد. از آنجا که مفهوم حکمرانی دارای معنایی بسیط و گسترده است، لازم بود تا در ابتدا مفاهیم و اجزای آن استخراج، و به صورت الگو ارائه شود. در این راستا با استفاده از شیوه فراترکیب، مقالات و کتابهای مرتبط با موضوع این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت و مفاهیم حکمرانی زمینه ساز استخراج و شناسه گذاری شد؛ سپس، این مفاهیم در الگوی تصویرپردازی زمینه ساز ظهور، جایابی، و با استفاده از آیات و روایات، تصویر حکمرانی زمینه ساز، ترسیم گردید. شایان ذکر است که الگوی تصویرپردازی زمینه ساز ظهور در جلسات و نشست های خبرگی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تصویرپردازی، حکمرانی مطلوب، حکومت حق مدار، آینده پژوهی، آستانه ظهور
  • عبدالحسین نیسی، عادل آذر، عباس مقبل باعرض، ولی الله نقی پور فر صفحات 41-63
    عقلانیت، یکی از پیچیده ترین و مهم ترین مباحث معرفت شناسی است. در مورد عقلانیت و مفاهیم مرتبط با آن آثار و نوشته های زیادی وجود دارد. با این وجود عقلانیت و شاخص های تعقل صحیح همواره مورد بحث و مناقشه بوده و هست و احتمالا خواهد بود. بر این اساس و با توجه به بافت فرهنگی اجتماعی سازمان های کشور این پژوهش با هدف طراحی الگوی چند سطحی عقلانیت در سازمان با رویکرد اسلامی انجام شده است. روش این پژوهش بر حسب داده، کیفی و برحسب نتیجه، بنیادی و برحسب هدف، اکتشافی است. منابع دینی مورد استفاده قرآن و احادیث معصومین(ع) است. با استفاده از راهبرد تحلیل محتوا، که یکی از راهبردهای پژوهش کیفی است، تمام آیات و احادیثی که به تعقل، تفکر، تدبر و موضوعات مرتبط با آنها مربوط می شود، مورد مطالعه قرار گرفت و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد شناسهگذاری شد. به منظور گردآوری داده ها از تفاسیر المیزان، نور و راهنما برای تحلیل محتوای آیات و برای تحلیل محتوای احادیث از کتابهای گرانبهای اصول کافی، میزان الحکمه و نرم افزار جامع الاحادیث استفاده شد. نتیجه این پژوهش نشان داد که الگوی عقلانیت در سازمان با رویکرد اسلامی از یازده بعد تشکیل می شود که در سه سطح نهادی، سازمانی و عملیاتی طبقه بندی شد.
    کلیدواژگان: عقلانیت، سازمان، رویکرد چند سطحی، تئوری نهادی، تئوری انتقادی، رویکرد اسلامی
  • مهران رضایی، سیدمهدی امامی جمعه، محمد بیدهندی صفحات 65-93
    «تصمیم گیری» از مهمترین محورها در زندگی انسان است؛ ولیکن در مباحث فلسفی، کمتر مورد توجه بوده است. مسئله این پژوهش این است که بر مبنای تحلیل آرای فلاسفه متعالیه (با محوریت ملاصدرا، علامه طباطبایی و استاد مطهری)، چه الگویی از تصمیم گیری، قابل طراحی و ارائه است. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است. طبق یافته های پژوهش، مولفه های مختلف اعم از ساحات سه گانه انسانی (ساحتهای شناختی، عاطفی و رفتاری) و ابعاد آنها در تصمیم گیری انسان تاثیرگذار است، اما تحلیل الگوی تصمیم گیری، باید جامع و با لحاظ همه این مولفه ها در معیت یکدیگر باشد. هر کدام از این مولفه ها، مطلوب مخصوص به خود را دارد و در «فاعل تصمیم» به سمت آن، کشش ایجاد می کند؛ کشش هایی که بعضی همسو و بعضی غیر همسو (متعارض) است و هم چنین از لحاظ شدت و قدرت متفاوت است. در نهایت، طبق الگو و نظریه پژوهش، موازنه «مجموع کشش ها»، تعیین کننده تصمیم است؛ آن گزینه ای که مولفه های حامی آن، از قدرت و وزن بیشتری برخوردار، و در نتیجه «مجموع کشش های ایجاد شده مولفه های حامی آن» بیشتر باشد، تصمیم خروجی خواهد بود. این تحلیل از تصمیم گیری در قالب الگوی مفهومی ارائه شده است که می توان آن را «نظریه وزن کشی ساحات و ابعاد انسانی در تحلیل الگوی تصمیم گیری» نامید.
    کلیدواژگان: الگوی تصمیم گیری، حکمت متعالیه، فلسفه ملاصدرا، علامه طباطبایی، استاد مطهری
  • سیاوش صلواتیان، غلامرضا گودرزی، میثم حق وردی طاقانکی صفحات 95-121
    الگوی رهبری شهید سید مرتضی آوینی از جمله تجربیاتی است که پس از انقلاب اسلامی در عرصه سازمان های رسانه ای در دست است. دستیابی به این الگو می تواند پیش قدمی برای دستیابی به الگوی رهبری بومی سازمان های رسانه ای باشد. هدف این پژوهش «شناسایی الگوی رهبری شهید آوینی» است. روش نظریه پردازی داده بنیاد به دلیل سازگاری با موضوع و روند پیش رو به عنوان روش این پژوهش انتخاب شده است. مصاحبه باز و عمیق و روش اسنادی، ابزار گردآوری داده ها بوده است. جامعه مورد بررسی این پژوهش آثار شهید آوینی و نوشته ها و مصاحبه هایی است که اطلاعاتی درباره رهبری شهید آوینی در اختیار قرار بدهد و نیز همراهان و همکاران شهید آوینی است. نمونه های این پژوهش با استفاده از «نمونه برداری نظری» انتخاب شده است. طی تحقیق، مصاحبه ها و اسناد به روش نظریه پردازی داده بنیاد مطالعه و داده ها به روش شناسه گذاری کیفی و با کمک فن مقایسه دائمی در سه مرحله شناسه گذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شد. در مجموع، طی این تحلیل ها 197 مفهوم مشخص شد. این مفاهیم نیز طی روند انتزاع در 66 زیرمقوله، 12 مقوله و در آخر سه مقوله محوری دسته بندی شد. نهایتا طی این مراحل الگوی رهبری شهید آوینی در قالب یک الگوی مفهومی طراحی شد. «نظر و عمل دینی»، «نظر و عمل تشکیلاتی» و «ولایت داشتن» مقولات محوری این الگو است.
    کلیدواژگان: رهبری و الگوی رهبری، رهبری سازمان رسانه ای، الگوی سازمان های رسانه ای، شهید سید مرتضی آوینی
  • سعید مسعودی پور، بهروز قاسمی صفحات 123-149
    امروزه بازاریابی به عنوان دانشی فراتر از حوزه کسب و کار شناخته می شود. کاربست اصول و ابزارهای این رشته علمی در موضوعات غیر تجاری گسترش یافته است. یکی از این حوزه ها استفاده از دانش بازاریابی در حل مسائل اجتماعی است که از آن با عنوان بازاریابی اجتماعی یاد می شود. به جرات می توان فقر و محرومیت را یکی از مهمترین معضلات جوامع انسانی دانست. رشته های گوناگون علمی از ابعاد مختلف سعی کرده اند راهکارهایی برای این مسئله ارائه کنند. یکی از این رشته های علمی که توانایی ارائه راه حل برای مسئله فقر دارد، بازاریابی اجتماعی است که تلاش می-کند با استفاده از ابزارهای خود اقدام به جلب مشارکت های عمومی و مردمی برای کمک به محرومین نماید. این پژوهش به دنبال طراحی الگویی برای تبلیغات اجتماعی به منظور جلب کمکهای مردمی در حل مسئله فقر است. برای این کار با استفاده از روش تحلیل مضمون، همه آیات قرآن با کلیدواژه انفاق مورد بررسی قرار گرفت تا چارچوب تبلیغی قرآن در موضوع دعوت برای محرومان مشخص شود. در گام دوم با استفاده از شیوه تحلیل سلسله مراتبی به وزندهی و اولویت بندی ابعاد اقدام شد. در نهایت مشخص شد پرداختن به مولفه های دانشی و نگرشی برای دعوت به خیر و نیز پرداختن به نیت و چرایی رفتار به عنوان دو مولفه اصلی محتوایی برای ساخت تبلیغات اجتماعی انفاق است.
    کلیدواژگان: بازاریابی اجتماعی، تبلیغات اجتماعی سازمان های خیریه، حل مسئله فقر، الگوی دینی بر طرف کردن فقر
  • حسین عظیمی، نبی الله شاکرمی، فاطمه اونق صفحات 151-174
    سبک زندگی کارکنان و تاثیر آن بر نگرش شغلی آن ها و شاخص های زیر مجموعه آن از قبیل (رضایت شغلی، وابستگی شغلی و تعهد سازمانی) از جمله مسائل مهم در کیفیت زندگی کاری به شمار می رود. این موضوع در جوامع اسلامی، زمانی اهمیت دو چندان می یابد که تاثیر سبک زندگی اسلامی بر نگرش شغلی مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش ضمن بررسی تاثیر سبک زندگی اسلامی بر نگرش در حالت کلی، تاثیر آن بر هر یک از مولفه های نگرش شغلی (رضایت شغلی، وابستگی شغلی و تعهد سازمانی) و هم چنین اثر مولفه میانجی ارزشهای درون سازمانی در میزان تاثیرگذاری سبک زندگی اسلامی بر نگرش شغلی کارکنان 12 سازمان منتخب مراکز استانهای لرستان و زنجان سنجیده شد. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، بین 430 نفر از کارکنان، توزیع و نتایج از طریق الگوی معادلات ساختاری و با نرم افزارهای 23Spss و PLS2 تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش سه پرسشنامه به منظور سنجش نگرش شغلی کارکنان، سبک زندگی اسلامی و تبیین ارزشهای درون سازمانی طراحی شد. اعتبار این سه پرسشنامه با استفاده از ضریب همسانی درونی آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 0/966 و 0/94 و 0/947 تایید شد که از 0/7 بیشتر بود. ضمن اینکه روایی پرسشنامه و برازش الگو از طریق نرم افزار PLS2 تایید شد. در این پژوهش، هشت فرضیه از نه فرضیه تایید و نشان داده شد که سبک زندگی اسلامی می تواند بر نگرش شغلی و سازمانی کارکنان تاثیر مثبتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، نگرش شغلی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، وابستگی شغلی، ارزشهای درون سازمانی
  • حسین صیادی تورانلو، سپیده ثقفی صفحات 175-202
    هدف این پژوهش تببین پیامدهای اخلاق کار اسلامی در سازمان است و بدین منظور ابتدا با بررسی ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و حوزوی شهرستان کرمان پیامدهای اخلاق کار اسلامی در سازمان شناسایی گردید. پس از شناسایی پیامد ها، پرسشنامه تحقیق طراحی و بین جامعه مورد مطالعه توزیع گردید. جامعه آماری تحقیق را کارکنان دانشگاهی شهرستان کرمان تشکیل می داد. این جامعه در زمان پژوهش حدودا شامل 740 کارمند بود. بدین منظور نمونه ای تصادفی مشتمل بر 350 نفر از کارکنان دانشگاهی شهرستان کرمان براساس جدول مورگان انتخاب و درنهایت 216 پاسخ معتبر پس از چندین بار پیگیری گردآوری شد. پس از گردآوری داده های تحقیق روایی و پایایی پرسشنامه پژوهش با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از تایید پایایی و روایی پرسشنامه تحقیق بود. به منظور پاسخ دهی به فرضیات تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. یافته ها حاکی بود که پیامد های اخلاق کار اسلامی در دو حوزه فردی و اجتماعی محقق می شود. در حوزه فردی پیامدهای اخلاق کار اسلامی برای افراد در سازمان شامل حفظ کرامت انسانی، آرامش فردی و آرامش در محیط کار است. در حوزه اجتماعی پیامدهای اخلاق کار اسلامی برای جامعه مورد نظر، تقویت ارتباطات اجتماعی و عدالت اجتماعی را در پی دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، اخلاق و کار، کار و اسلام
  • محرم عباسی، حسین خنیفر، مائده سادات واعظ موسوی، میثم صمیمی صفحات 203-230
    این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر مدیریت منابع انسانی اسلامی بر عدالت سازمانی، رضایت شغلی و ترک خدمت کارکنان است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی پیمایشی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان سازمان های اسلامی شهر قم هستند که با استفاده از روش نمونه گیری دو مرحله ای، ابتدا با روش نمونه گیری خوشه ایشش سازمان انتخاب، و در مرحله دوم از میان 1960 نفر، طبق فرمول کوکران 322 نفر به صورت تصادفی انتخاب شد. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد با مقدار پایایی پیش آزمون عدالت توزیعی0/830، عدالت رویه ای 0/854، عدالت مراوده 0/781، رضایت شغلی 0/791، ترک خدمت کارکنان0/751 و مدیریت منابع انسانی اسلامی 0/801 انجام شد. نتایچ این پژوهش نشان می دهد که بین مدیریت منابع انسانی اسلامی با عدالت توزیعی، رویه ای و رضایت شغلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و بین مدیریت منابع انسانی اسلامی با ترک خدمت کارکنان رابطه منفی و معنادار وجود دارد و برخلاف فرض پژوهش، رابطه معناداری بین مدیریت منابع انسانی اسلامی و عدالت مراوده ای یافت نشد. هم چنین عدالت توزیعی و رویه ای نقش میانجی میان مدیریت منابع انسانی اسلامی و رضایت شغلی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی اسلامی، عدالت سازمانی، رضایت شغلی، ترک خدمت کارکنان، سازمان اسلامی
|
  • Hussein Zafari, Ali Asghar Pourezzat, Mohammad Mahdi Zolfagharzadeh, Mohammad Hadi Homayoun Pages 11-40
    Rational deductions and inferences from the verses and traditions indicate that the universe is purposeful, and that the general procedure of the history is moving towards a clear, perfect, and cheerful future. From Shiite teachings viewpoint, this move will lead to the establishment of the city of Mahdavi justice which illustrates the end of history. But the idealist society of Mahdavi and Hayat Tayyebah (pure life) will not be realized by itself and needs to be grounded. The establishment of a dominant ruling power and good governance system can be considered as one of the most important factors for Zohoor. The role of the just rulers and the type of influence of the governing system can accelerate the formation of the emerging society or postpone it. The key question underlying this research is: “What are the characteristics of good governance for paving the way for Zohoor?” Since the concept of good governance has a broad and deep meaning, it was necessary to identify its components and to present it as a model. In this regard, using metaanalysis method, the articles and books related to the topic were reviewed and the concepts of good governance which paved the way for Zohoor were identified. Then, the concepts underlying emergence were positioned properly. Referring to the verses of the Holy Qur’an and Hadiths, good governance was visualized. It is worth noting that the model of visualization of grounding governance for emergence was discussed and evaluated in several meetings.
    Keywords: visualization, good governance, righteousness-oriented governance, futurology, threshold of Zohoor (emergence)
  • Adel Azar, Abbas Moghbel Baarz, Valiollah Nagipourfar, Abdolhussein Neisi Pages 41-63
    Rationality is one of the most complex and most essential issues of epistemology. There is a great deal of literature about the rationality and the concepts associated with it. Nevertheless, the rationality and indicators of correct reasoning have always been and may be discussed as challenges. Therefore, according to the social and cultural context of the organizations in the country, this research is aimed at designing a multilevel organizational model of rationality with an Islamic approach. This research is qualitative in terms of data, and it is basic in terms of the result. In terms of purpose, it is an exploratory research. Religious sources used in this research include the holy Qur’an and the Hadiths of the Infallibles (AS). Using the content analysis strategy, which is a method of qualitative research, all the verses and Hadiths related to reasoning, rationality thought, and related subjects were reviewed. They were coded according to grounded theory method. Al-Mizan, Noor, and Rahnama Interpretations were referred to analyze the contents of verses. For the analysis of the content of Hadiths Osool Kafi, Mizanolhekmah, and Jameolahadith software were used. The results indicated that the model of rationality in the organization with Islamic approach consists of eleven dimensions, which were classified into three levels of institutional, organizational and practical.
    Keywords: rationality, organization, multilevel approach, institutional theory, critical theory, Islamic approach
  • Mehran Rezaei, Sayyed Mahdi Emami Jomah, Mohammad Bidhendi Pages 65-93
    Decision-making is one of the most important aspects of human life; however, it has been neglected in philosophical discourse. The following question is handled in this research: “What kind model can be presented for decision-making based on the analysis of the ideas of transcendental philosophers such as Mulla Sadra, Allameh Tabatabaei and Allameh Motahhari?” This qualitative research follows library method for data collection and content analysis for analyzing the data. According to the research findings, various components of the three human aspects (cognitive, emotional and behavioral areas) and their components are effective in human decision-making. However, the analysis of decision-making model should be comprehensive, and all of its components must be taken into account. Each of these components involves its own attractiveness and draws the attention of decisionmakers. Some of these fascinations are consistent and some others are noncontiguous. They vary a lot in in terms of intensity and power. Finally, according to the findings of the research, it is the "total attraction balance" that governs the decision. The option whose components are more powerful and more substantial, and therefore its total attraction by the supporting components are more, can dominate the decision-making. This analysis of decision-making is presented in the form of a conceptual model called "human aspect measurement theory in the analysis of decision-making pattern".
    Keywords: model of decision-making, transcendental philosophy, the philosophy of Mulla Sadra, Allameh Tabatabai, Allameh Motahhari
  • Siavash Salavatian, Gholamreza Goodarzi, Meisam Haghverdi Taghanaki Pages 95-121
    A model of leadership presented by Martyr Sayyed Morteza Avini is a novel experience in the field of media organizations after the Islamic Revolution. Identifying this model can be a stepping stone for local leadership model for media organizations. This study is intended to identify martyr Avini’s Leadership Model. Grounded theory has been selected as the method for research because of its compatibility with the subject and the current trend. Open and deep interviews and documentary methods have been used to collect data. The research population includes all the works by Martyr Avini, writings and interviews that provide information about his model of leadership, as well as his colleagues and companions. The samples of this study are selected according to theoretical sampling method. The interviews and documents are analyzed through grounded theory method and the collected data are analyzed by qualitative coding getting help from constant comparison in three stages of open, axial and selective coding. Totally, 197 concepts were identified by this analysis. These concepts were categorized in an abstract process including 66 subcategories, 12 categories, and three main aspects. Eventually, Avini's leadership model was designed as a conceptual model. The main aspects of this model includes ‘religious ideas and practice’, ‘organizational ideas and practice’, and ‘Vilayah’.
    Keywords: leadership, leadership model, media leadership, media organization model, Martyr Sayyed Morteza Avini
  • Saeed Masoudipour, Behrouz Ghasemi Pages 123-149
    These days, Marketing is known as a type of knowledge beyond the scope of business. The application of the principles and tools of this field has expanded to non-commercial fields. One of these areas is the use of marketing knowledge in solving social problems, which is referred to as social marketing. Poverty and deprivation can be regarded as the most important challenges of human societies. Different scientific disciplines have tried to come up with different approaches to solve this issue. One of these scientific disciplines which can provide a solution to the problem of poverty is social marketing, which makes an attempt to help deprived people by using its devices for attracting popular support. This research is aimed at designing a model for social advertising for attracting popular help for solving the problem of poverty. Applying theme analysis, all of the verses of the holy Quran relating to keyword charity were reviewed in order to identify the publicizing framework of the holy Quran for attracting people to help the poor. In the second stage, the researchers used a hierarchical analysis method to measure and prioritize aspects. Finally, it was found out that paying attention to the components of knowledge and attitude, as well as addressing the intentions of behavior are two main content components for social advertising of charity.
    Keywords: social marketing, social advertising of charity organizations, solving the problem of poverty, religious model for poverty elimination
  • Hossein Azimi, Nabiollah Shakarami, Fatemeh Ownagh Pages 151-174
    Lifestyle of employees and their effect on job attitudes and their components such as job satisfaction, occupational affiliation and organizational commitment, are vitally important issues in the quality of work life. This becomes much more important when it refers to examining the effect of Islamic lifestyle on job attitude. In this research, the effect of Islamic lifestyle on attitude is generally assessed, and its effect on the components of job attitudes, job satisfaction, occupational affiliation and organizational commitment are discussed. Moreover, the effect of the components of inter-organizational values relating to the influence of Islamic lifestyle on job attitude is assessed. The data were collected through a questionnaire from a stratified random sample, distributed among 430 employees in 12 selected organizations in Lurestan and Zanjan provinces. The results were analyzed by structural equation modeling with the SPSS and PLS2 software. In this phase, three questionnaires were designed to assess the employee's job attitude. Islamic lifestyle and explanation of internal values. The validity of these three questionnaires was confirmed by the internal consistency coefficient of Cronbach's alpha as much as 0.966, 0.49 and 0.447 respectively. Meanwhile, the reliability of the questionnaires and the model were confirmed by the PLS2 software. Eight of nine hypotheses of this research were confirmed. The results indicated that Islamic lifestyle can have a positive effect on employee's attitudes toward work and organization.
    Keywords: Islamic lifestyle, job attitude, job satisfaction, organizational commitment, job affiliation, inter-organizational values
  • Hussein Sayyadi Tooranloo, Sepideh Saghafi Pages 175-202
    This study is intended to identify the consequences of the Islamic work ethic in the organization. Hence, the consequences of Islamic work ethics in the organization were first identified by reviewing the literature and interviewing the experts at academic centers and religious schools of Kerman. Having identified the consequences, a questionnaire was designed and was distributed among the subjects. The statistical population of the study consists of university staff of Kerman including about 740 employees. A random sample of 350 university staff was selected based on Morgan's table. 216 valid responses were collected. The validity and reliability of the research questionnaire were tested using Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis. The results confirmed the reliability and validity of the questionnaire. Confirmatory factor analysis was used to answer the research hypotheses. Findings indicate that the implications of Islamic work ethics are realized in both individual and social domains. In the individual domain, the implications of Islamic work ethics include protecting human esteem, individual peace, and peaceful workplace. The implications of Islamic work ethic for the target community resulted in the strengthening of social communication and social justice in the social domain.
    Keywords: Islamic ethic, ethics, working, working, Islam
  • Muharram Abbasi, Hussein Khanifar, Maedehsadat Vaezmoosavi, Meisam Samimi Pages 203-230
    This research is intended to assess the effect of Islamic human resource management on organizational justice, job satisfaction and employees’ leave. This applied research follows a descriptive survey method based on structural equations modelling. The statistical population of the research includes the employees of Islamic organizations in Qom selected by a two-stage sampling method. Six organizations were selected in the first phase and in the second stage 322 people, from among 1960 people, were selected randomly according to Cochran's formula. Data was collected through a standard questionnaire through the pretest reliability: the distributive justice was 0.830, the fairness justice of the procedures was 0.847, the interference justice was 0.781, the job satisfaction was 0.791, leave of service was 0.751, and the Islamic human resources management was 0.801. The results indicate that there is a positive and significant relationship between Islamic human resource management and distributive justice, attitudes and job satisfaction. There is a negative and significant relationship between HRM with the leaving of employees. Contrary to the research hypothesis, no significant relationship was found between Islamic Human Resource management and communication justice. Furthermore, distributive and procedural justice show a mediation role between Islamic HRM and job satisfaction.
    Keywords: Islamic human resource management, organizational justice, job satisfaction, staff leave, Islamic Organizations