فهرست مطالب

رویش روان شناسی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1394)

نشریه رویش روان شناسی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعطاری صفحه 1
    به یاد می آورم که یکی از دوستان از بنده در نگارش مقاله ای در زمینه تصویر بدنی[1] کمک خواست. در روش مقاله چند محدودیت عمده دیده می شد و نگارش ضعیف بود. یافته های آن مطالعه چیزی بود و نتیجه گیری ها چیز دیگری. قبل از این که پیشنهادهایم را به ایشان بگویم، پرسشی کردم که خیلی مورد استقبال ایشان نبود. سوال این بود: « هدف شما از انجام این پژوهش چه بوده ؟» ایشان کمی صبر کردند و با لبخندی آغشته به طعنه و تعجب فرمودند: « چاپ مقاله دیگه!» انگیزه دانشجویان روان شناسی در نگارش مقاله موضوعی جالب توجه است، اما هدف این نوشتار بررسی این موضوع نیست. هدف از این نوشتار، بررسی چگونگی برخورد با یافته های پژوهش است. دو دیدگاه رقیب در اینجا مورد بررسی قرار می گیرند. دیدگاه اول را «گزارش واقعیت» و دیدگاه دوم را «تحقق رویا«نامیده ام.
    کلیدواژگان: تحقیق، روان شناسی
  • سارا صنعت نگار صفحه 5
    این مقاله با نگاهی گذرا به بررسی سه دوره نقد روان تحلیلی قبل از ژاک لاکان می پردازد. دوره اول با پرچم داری زیگموند فروید، بنیانگذار روان کاوی، آغاز می شود و اثر هنری را نوعی مکانیسم والایش در نظر می گیرد که در آن تکانه ها و آرزوهای ممنوع و سرکوب شده ضمیر ناخودآگاه به گونه ای مبدل و بدیع در اثر ادبی نمایان می شود و اثر هنری هنرمند راهی است که هم او را از قطع ارتباط با واقعیت نجات می دهد و در همان حال، از دریافت درمان واقعی باز می دارد. دوره دوم یا نقد متن محورکه بین سال های 1940 تا 1950 تحت تاثیر نقد نو شکل گرفت معنا را نه در ذهن مولف بلکه در خود متن جست و جو می کند و وجود یک معنای معین را در متن رد می نماید. دوره سوم یا نقد مخاطب محور از دهه 1970 به بعد مطرح گردید. این رویکرد در محور نویسنده- متن – خواننده تاکید ویژه ای بر جایگاه خواننده دارد و معنا را در ارتباط دوجانبه مخاطب و متن جست و جو می کند و معانی متعدد را نتیجه گوناگونی نحوه تعامل خوانندگان با متنی یکسان در نظر می گیرد.
    کلیدواژگان: نقد، روان تحلیل گری، ادبیات
  • زهراسالاری راد، دکترنیماقربانی، دکترفریبرز باقری صفحه 15
    گسترش فزاینده سرطان سینه در میان زنان و اثرات روان شناختی ناشی از اطلاع به ابتلا، شدت بدخیمی، و دورنمای بدخیم آن، یکی از مهم ترین شاخص های زنانگی می تواند استرس بالایی را در بیمار رقم بزند. در این پژوهش 116 نفر (85 بیمار مبتلا به سرطان سینه – 31 فرد سالم) مورد بررسی قرار گرفتند. برای این مطالعه آینده نگر مقیاس خودمهارگری، استرس ادراک شده (PSS)، و سلامت عمومی (GHQ) بکار گرفته شد. نتایج و یافته ها نشان داد فرآیند خودمهارگری نقش تعدیل کننده ی در ارتباط بین استرس ناشی از سرطان سینه و شاخص های سلامت روان دارد. در پایان این یافته ها بر مبنای اهمیت خودمهارگری در سلامت مورد بحث قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: سرطان سینه، خودمهارگری، استرس ادراک شده، سلامت روان
  • دکتررضاپورحسین، رزاشفیعی، زینب حاجی رسولیها، نگارمظلوم حسینی صفحه 23
    پژوهش حاضر جهت مقایسه نتایج آزمون ترسیم خانواده کودکان 7 ساله با توجه به کارآمدی و یا ناکارآمدی ویژگی های خانواده صورت گرفته است. به این منظور 60 دانش آموز دختر و پسر در پایه اول ابتدایی تست ترسیم خانواده را انجام دادند و یکی از والدین ایشان پرسشنامه کنش وری خانواده را تکمیل نمودند. نتایج پژوهش نشان داد که بین حل مساله با میزان گستردگی و ناحیه ترسیم در کاغذ رابطه منفی معنادار؛ بین مشارکت عاطفی و نقش ها با ارزنده سازی رابطه مثبت معنادار؛ بین کنترل رفتاری و رسم آدمک پرخاشگر رابطه مثبت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: تست ترسیم خانواده، آزمون فرافکن، کنش وری خانواده
  • دکترفریبرز صدیق ارفعی، زکیه نجاریان صفحه 35
    پژوهش های انجام شده درباره نظریه دلبستگی، بیان گر اهمیت آن در ابعاد متعددی از زندگی افراد می باشد. بر طبق این نظریه، کیفیت دلبستگی تبیین کننده تفاوت های فردی در تنظیم روابط بین فردی می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های دلبستگی با ابرازوجود در دانشجویان انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه ی آماری، دانشجویان دانشگاه های کاشان در سال تحصیلی 91-90 بودند که از این تعداد، 400 نفر با شیوه نمونه گیری طبقه ایی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شاور (AAI) و ابرازوجود گمبریل-ریچی (AI) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از هر دو نوع آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون به روش گام به گام) استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن با ابرازوجود رابطه مثبت معنادار وجود دارد. همچنین، بین سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی و دوسوگرا با ابرازوجود رابطه منفی معنادار مشاهده گردید. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون در دختران و پسران نیز بیانگر آن است که در تبیین متغیر ابرازوجود توسط سبک های دلبستگی، در دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنادار وجود ندارد .لذا نتایج این پژوهش همسو با یافته های پژوهش های پیشین، نشان دهنده آن است که سبک های دلبستگی، واریانس متغیر ابراز وجود را به صورت معنادار پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی ناایمن، سبک دلبستگی ایمن، ابراز وجود، دانشجویان
  • دکترمرتضی طاهری صفحه 49
    هدف از این مطالعه مقایسه زمان عکس العمل و تعادل در کودکان اوتیسم و طبیعی بود. تحقیق حاضر از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری، کلیه پسران سنین بین 8 تا 10 ساله اوتیسم و عادی شهر قزوین بودند. 15 کودک مبتلا به بیماری اوتیسم به صورت داوطلبانه و هدفمند، و در مقابل، تعداد 15 کودک سالم و همسان با گروه اوتیسم (از لحاظ متغیرهایی همچون سن، شاخص توده بدنی، اختلالات نافذ رشدی، آزمون های ثبت حسی برای سنجش نیمرخ حسی، عدم وجود اختلالات ارتوپدیک و قلبی تنفسی، عدم بروز حمله ی تشنج در دو سال اخیر و عدم مصرف دارو با عوارض حرکتی) به صورت تصادفی انتخاب شدند. از ابزار سنجش زمان واکنش برای ارزیابی زمان عکس العمل و از دستگاه بایودکس برای سنجش تعادل گروه ها استفاده شد. برای تعیین طبیعی بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد. پس از اطمینان از عدم معنی داری در بین گروه ها، از آزمون t مستقل جهت بررسی تفاوت های بین گروهی استفاده شد. نتایج نشان داد در سطح دشواری تکلیف تعادلی، گروه کودکان اوتیسم عملکرد ضعیف تری را در هر سه شاخص تعادلی (تعادل کلی، تعادل طرفی، تعادل قدامی طرفی) از خود نشان دادند (به ترتیب 001/0P=، 03/0P=، 001/0P=) در حالی که مقایسه سه شاخص تعادلی در سطح بی ثباتی کم، بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد. مضافا اینکه، در آزمون زمان واکنش ساده و انتخابی دیداری، گروه اوتیسم عملکرد ضعیف تری داشتند (001/0P=). مشخص شد در تکالیفی که مستلزم عملکرد تعادلی بالاتری هستند افراد مبتلا به اوتیسم دچار اشکال بوده و همین طور زمان عکس العمل آنها در قیاس با همقطارانشان ضعیف تراست که می بایست تمهیداتی در این خصوص برای مبتلایان درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: زمان عکس العمل، تعادل، اوتیسم
  • دکتررضا پورحسین، زهرا هدهدی صفحه 61
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین تحمل ناپذیری بلاتکلیفی با نگرانی انجام گرفته است. تعداد 254 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران (114 زن، 140 مرد) در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس تحمل ناپذیری بلاتکلیفی فرم کوتاه (IU-12)، پرسشنامه حالت نگرانی پن (PSWQ-16) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان فرم کوتاه (CERQ-18) را تکمیل نمودند. نتایج پژوهش نشان داد که بین تحمل ناپذیری بلاتکلیفی و راهبردهای انطباقی و غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان به ترتیب رابطه منفی و مثبت وجود دارد. همچنین، نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین تحمل ناپذیری بلاتکلیفی با نگرانی در این پژوهش تایید شد. یافته ها نشان می دهند که بین نگرانی و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی رابطه خطی ساده برقرار نبوده و راهبردهای انطباقی و غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان می توانند بر این رابطه تاثیر بگذارند.
    کلیدواژگان: تحمل ناپذیری بلاتکلیفی، نگرانی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان
  • سیدمهدی حسینی، دکترجوادحاتمی، دکترعباس رحیمی نژاد، دکترهادی بهرامی احسان، رزاشفیعی، مسعود شریف زاده صفحه 75
    هدف از این مطالعه بررسی نحوه ی سازمان یافتگی هویت دینی و مدرن در نسل جوان و رابطه آن با بهزیستی است.
    روش
    تعداد360 دانشجو دانشگاه تهران (180 دانشجو پسر، 180 دانشجو دختر) در این پژوهش شرکت و پرسشنامه های هویت مدرن (حاتمی، 1390)، پرسشنامه هویت مذهبی (رحیمی نژاد و احمدی، 1374)، پرسشنامه سبک هویت (ISIG33، بزونسکی، 1992) و پرسشنامه بهزیستی ( دنیر و همکاران، 1985) را تکمیل کردند. از ضریب همبستگی برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین هویت مذهبی و مدرن جوانان در سطح (01/. ) رابطه منفی وجود دارد. بین هویت مدرن و سبک اطلاعاتی در سطح (05/.) و همچنین هویت مذهبی و سبک هنجاری در سطح (01/. ) رابطه مثبت معنادار وجود دارد. بهزیستی با هویت هنجاری رابطه مثبت معنی دار و با هویت اطلاعاتی و اجتنابی و همچنین سبک های هویت (هویت مدرن و هویت مذهبی) فاقد رابطه معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن بود که سبک هویت مدرن و مذهبی هر دو سازمان یافتگی مستقل، سازگار و یگانه دارند که می توان از آن با عنوان هویت یکپارچه نام برد. تفاوت های هویت مدرن و مذهبی در پویایی درونی بیشتر مدرن به نسبت هویت مذهبی است و این پویایی بیش از آنکه در سطح ساختار هویت باشد در سطح محتوای آن است و در نهایت بهزیستی با نحوه مواجهه دانشجویان با اطلاعات مربوط به هویت و نه با محتوای هویت در ارتباط بود.
    کلیدواژگان: هویت مذهبی، هویت مدرن، سبک های پردازش هویت، بهزیستی
  • دکترمجتبی دلیر، دکترعلیرضا اقایوسفی صفحه 93
    اختلال اعتیاد اینترنتی جلب توجه فزاینده ای در رسانه های عمومی و در میان پژوهشگران داشته، به عنوان مقوله ای از اعتیاد رفتاری مفهوم سازی شده و معیارهای تشخیصی مختلفی برای آن پیشنهاد گردیده است. هرچند، توافقی درباره درستی تشخیص اختلال اعتیاد اینترنتی وجود ندارد، اولین نگرانی درباره همبودی های آن است. هدف عمده پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان وابستگی به اینترنت، هراس اجتماعی و خودکارآمدی در میان دانش آموزان بود. بدین منظور، نمونه ای به روش خوشه ایو به تعداد 100 نفر از دانش آموزان انتخاب شد. تمامی شرکت کنندگان به سوال های سه پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسشنامه هراس اجتماعی و خودکارآمدی عمومی شرر پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده ها نتایج با استفاده از روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میان وابستگی به اینترنت و هراس اجتماعی (791/0=r و 01/0P <) و همچنین میان هراس اجتماعی و خودکارآمدی (752/0- =r و 01/0P <) رابطه معناداری وجود دارد. بعلاوه، نتایج رگرسیون گام به گام مشخص کرد که خودکارآمدی و هراس اجتماعی می توانند در مجموعه 66 درصد از واریانس وابستگی به اینترنت را پیش بینی کنند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر بر لزوم توجه به حضور همزمان هر دو اختلال مذکور در یک فرد و تقویت خودکارآمدی دانش آموزان تاکید می شود.
    کلیدواژگان: وابستگی به اینترنت، هراس اجتماعی، خودکارآمدی
|
  • Page 1
  • Sara Saanatnegar Page 5
    This article take a glance of three periods of psychoanalytic Criticism before Lacan. The first phase starts with flagship of Sigmund Freud, founder of psychoanalysis and he considers work of art as a kind of sublimation Mechanism which through forbidden and repressed impulses and wishes of unconsciousness unfold converted and novel and the work of art is the way that save the artist from disconnecting with reality and at the same time the actual treatment. The second phase or text-based criticism that was form between 1940 and 1950 influenced by New Criticism looks for meaning in the text but not in author,s mind and denies existence of definite meaning in the text. The third or audience-oriented criticism came from the 1970s onwards. This approach puts special emphasis on the reader,s place in the author-text-audience axis and looks for meaning within the bilateral relationship between audience and text and takes multiple meanings as a result of variety of readers interaction with the same text.
    Keywords: Criticism, psychoanalysis, Literature
  • Mrs Zahra Salari Rad, Dr Nima Ghorbani, Dr Fariborz Bagheri Page 15
    Evidence of several psychological consequences due to know the disease, intensity, and the medicament future. This disease as a one of the problem criteria of femininity can cause high stress. In this study 116 persons (85 patients and 31 non patients) were investigated. In a prospective way, self-control scale, perceived stress scale, general health questioner were administered and the results showed that self-control as a moderating role in the relationship of stress and breast cancer. The results were discussed according to importance of self-control in health.
    Keywords: Breast Cancer, Self, Control, Perceived Stress, General Health
  • Dr Reza Pourhosein, Roza Shafie, Zeinab Hajirasouliha, Negar Mazloom Hoseini Page 23
    This study is to compare the results of family drawing test in seven-year-old children in attention to parent’s family functioning. For this purpose, 60 boy and girl students in the first- grade did the family drawing test and one of their parents completed family assessment device. The results showed that problem solving had a significant negative association with extent and area on paper, affective involvement and roles had a significant positive association with worthy of family and control behavior had a significant positive association with drawing dummy aggressive.
    Keywords: family drawing test, projection test, family drawing test
  • Dr Fariborz Seddigh Arfaei, Mrs Zakkieh Najaryan Page 35
    Different researches conducted on attachment theory demonstrate its significance in various aspects of individual's life. According to this theory, there is a constant impact of the quality of the attachment that signifies individual differences in regulating the interpersonal relationships.Considering the importance of this topic,The goal of the present research was to examine the relationship among attachment styles & assertiveness among university students. In doing so, a descriptive-correlation research method was adopted. The statistical population involved students of Kashan University studying in academic year of 2011-2012. From among them, a number of 400 students were selected using stratified sampling method. To collect data, 2 questionnaires including Hazen & Shaver's Adult Attachment Interview (AAI) & Gambrill & Richey's Assertiveness Interview (AI) were utilized. To do data analysis,both descriptive (mean & Standard deviation) & inferential (Pearson's Correlation Coefficient Test & stepwise and hierachial Regression) statistical methods were adopted in this study. The results indicated that there was a positive meaningful relationship among secure attachment style & assertiveness. Also, there existed a negative meaningful relationship among avoidant and ambivalent insecure attachment style & assertiveness. Results of regression analysis from male & female students showed that, in terms of the act of expressing assertiveness performed by attachment styles, there was not a meaningful difference between boys & girls. Being congruent with those of other studies, our results represented the point that attachment styles meaningfully predicted assertiveness variance.
    Keywords: insecure attachment style, secure attachment style, assertiveness, students
  • Dr Morteza Taheri Page 49
    The purpose of this study was to compare the reaction time and balance in autism and normal children. The research method was casual-comparative research. 15 children with autism were recruited voluntarily and 15 normal children (consistent with their peers in age, Body Mass Index, effective developmental disorders, chronological age, sensory profile measurement, lack of orthopedic and cardiovascular problems, no convulsion in the last two years and no drug use which affects the motor control) were chosen randomly. The reaction time apparatus and Biodex were respectively used for measuring Reaction time and balance. Ks test was used to specify the data normality and independent- t test was used to compare the mean in two groups.The results suggested that the balance performance of children with autism were disturbed in all three balance tests including total, anterior-posterior and lateral tests in high difficulty level of balance tasks (respectively, p=0.001, p=0.03, p=0.001) while no significant difference was found in low difficulty level of balance tasks.
    conclusively, it was found that visual simple and choice reaction time were significantly weaker in children with autism that must be taken into consideration.
    Keywords: reaction time, balance, autism
  • Dr Reza Pourhosein, Zahra Hodhodi Page 61
    The present study seeks to investigate moderating effect of cognitive emotion regulation strategies on the relationship between intolerance of uncertainty and worry. 254 (114 females, 140 males) students of University of Tehran participated in the present study. Participants completed Intolerance of Uncertainty Scale - short form (IU-12), Penn State Worry Questionnaire (PSWQ-16) and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-18). Results indicated that there were negative and positive significant relationships between intolerance of uncertainty and adaptive and non-adaptive cognitive emotion regulation strategies at p
    Keywords: Intolerance of Uncertainty, Worry, Cognitive Emotion Regulation Strategies
  • Mr Seyyed Mahdai Hoseini, Dr Javad Hatami, Dr Abbas Rahiminejad, D. Hadi Bahrami, Miss Rpza Shafiei, Mr Massod Shrifzadeh Page 75
    The aim of this study was to determine the arrangement of religion and the modern youth identity and its relation to the well-being. For this purpose, 360 youth participated in the study. The method of sampling was convenience. Modern identity questionnaire, Islamic identity questionnaire, identity processing style (ISIG3; Berzonsky, 1992) and The satisfaction with life scale (Diener, E. D., & et al, 1985) were applied. Results showed that there was a negative relationship between religious and modern identity in youth. Between modern identity and informational style as well as between religious identity and the normative style was a significant positive correlation. Well-Being positively related to normative identity and the informational identity and avoidance identity was no significant relationship with Well-Being. The findings suggest that the style of modern and religious identity both independently is organized, consistent and unique, which can be used as a form of monolithic identity. The Modern and Religious identity differences was in the internal dynamics and Well-being was associated with structure of identity rather than it's content.
    Keywords: religious identity, modern identity, identity processing style, well, being
  • Dr Mojtaba Dalir, Dr Ali Reza Aghayoosefi Page 93
    Internet Addiction Disorder (IAD) is a growing attention in the media and among researchers has been conceptualized as a category of behavioral addictions and different diagnostic criteria have been proposed for it. Although there is no consensus on the correct diagnosis of Internet addiction disorder, co-morbidity is its first concern. The main objective of the present study was to investigate the relationship between Internet dependency, social phobia, and the self-efficacy. For this purpose, 100 subjects of student by Cluster sampling method were selected. All the subjects fill three questioners; the Young's Internet Addiction Questionnaire, the Social Phobia Inventory (SPIN), and the General Self-efficacy Scale- Sherer. Data analysis with Pearson correlation and Multivariate regression analysis has shown that there were significant relationship between internet dependency and social phobia (P
    Keywords: Internet Dependency, Social Phobia, Self, Efficacy
  • Razieh Chgini, Mohammad Attari Page 105
    Background
    assessment of psychopathy has gained much attention in the past few decades. The four-factor model of psychopathy has proved to be an efficient model for assessment of psychopathy in forensic and non-forensic samples. Several measures have been developed to capture the four-factor model. These four factors are labeled as interpersonal manipulation, criminal tendencies, erratic lifestyle, and callous affect. Research on psychopathy has remained quite limited in Iran. The present study aimed to validate a 20-item measure of psychopathy consistent with the four-factor model of psychopathy. Williams et al. (2007) model and high-loading items were subjected to a Confirmatory Factor Analysis (CFA). Moreover, reliability coefficients and gender differences were evaluated.
    Methods
    a convenience sample of 260 university students was recruited from Tehran, Iran. For each factor, a battery of 5 high-loading items (c.f., Williams et al., 2007) was prepared and translated into Persian following the standard back-translation technique. Of note, item 13 (I enjoy drinking and doing wild things) was altered a little to be consistent with Iranian culture. The response option was provided in a 5-point Likert-type format. Potential participants were approached and invited to take part in a psychological study about social behavior. Descriptive statistics, factor structure, internal consistency, and gender differences were evaluated.
    Results
    item 6 (I’ve stolen a motor vehicle) had the lowest mean while item 13 (I enjoy drinking and doing wild things) had the highest. For interpersonal manipulation, criminal tendencies, erratic lifestyle, and callous affect, the alpha coefficients were 0.55, 0.78, 0.70, and 0.52, respectively. Additionally, the full-scale alpha was 0.79. Goodness-of-fit indices suggested an acceptable fit for the hypothesized four-factor structure of the scale (CMIN/DF = 1.80, RMSEA = 0.056, CFI = 0.90, TLI = 0.88, and GFI = 0.91). An evaluation of gender differences indicated that men had higher scores in all four subscales (0.40
    Conclusion
    the present findings supported the factorial validity and internal consistency of the 20-item self-report measure of psychopathy in Iranian university students. Consistent with previous findings, men showed higher psychopathy, as measured by this newly validated measure. This measure could capture the four-factor model of psychopathy. Therefore, this short scale may be used in future psychopathy research in Iran.
    Keywords: Psychopathy, Factor Analysis, Antisocial Behavior, Psychometrics, Iran