فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال هفتم شماره 7 (پیاپی 28، مهر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/09
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مسلم عباسی، سمیرا روزبیانی، نادر اعیادی * صفحات 1-16
    با توجه به تاثیر مثبت اندیشی بر جوانب مختلف زندگی افراد، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سبک های دلبستگی و سبک های مقابله با استرس در پیش بینی مثبت نگری دانشجویان بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی اراک بودند که از بین آنها 160 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. اطلاعات موجود بوسیله آزمون دلبستگی بزرگسال کولینز و رید (RASS) ، آزمون مقابله با موقعیت استرس زا اندلر و پارکر (CISS) ، و پرسش نامه مقیاس حالت عاطفی مثبت و منفی (PANAS) مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور آزمون فرضیه ها، از آزمون های آماری همبستگی پیرسون وتحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده شده است. همچنین، تجزیه و تحلیل دادهای پژوهش حاضر با نرم افزار SPSS-16 صورت گرفت. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن و سبک مقابله ای مسئله مدار با مثبت نگری همبستگی مثبت و بین سبک دلبستگی ناایمن و سبک مقابله ای اجتنابی و هیجان مدار با مثبت نگری همبستگی منفی و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که سبک دلبستگی ایمن 27 درصد و سبک مقابله ای مسئله مدار 37 درصد از مثبت نگری دانشجویان را پیش بینی می کند. براساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که سبک دلبستگی و سبک مقابله ای عامل مهمی در پیش بینی مثبت نگری دانشجویان هستند و توجه به نقش تجارب اولیه کودکی و مهارتهای حل مساله در برنامه های آموزشی ضروری است.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، سبک مقابله با استرس، مثبت نگری، دانشجویان
  • نوشین فتحاللهزاده، مهدی رستمی، سیدعلی دربانی، شیلا کارازه * صفحات 17-32
    درمانهای مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش انعطاف پذیری روانشناختی و ارتقاء سلامت روانی و کیفیت زندگی در افراد می شود. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر کیفیت زندگی و رضایتمندی زناشویی مادران خانه دار می باشد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر مادران خانه دار دارای کودکان پیش دبستانی شهر اسلامشهر بودند که جهت تعیین حجم نمونه پژوهش ابتدا از بین پیش دبستانی های موجود 3 پیش دبستانی به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب و از کلیه مادران خانه دار خواسته شد تا به پرسشنامه های کیفیت زندگی و رضایتمندی زناشویی پاسخ دهند و از بین کسانی که نمره بالاتری (طبق معیار نقطه برش) در این آزمون کسب کردند به عنوان نمونه پژوهشی به حجم 40 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل که تعداد هر گروه 20 نفر بود جایگزین شدند. پس از اجرای پرسشنامه های کیفیت زندگی و رضایتمندی زناشویی انریچ روی هر دو گروه کنترل و آزمایش، اعضای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه در جلسات آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند، هیچ یک از اعضای گروه کنترل در جلسات آموزشی شرکت نداشتند. پس از اتمام دوره آموزش، پرسشنامه ها مجددا در مورد هر دو گروه اجرا شد و پس از 45 روز مجددا آزمون پیگیری گرفته و داده های حاصل از پیش آزمون – پس آزمون و پیگیری از طریق تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار Spss-23 تحلیل شد. تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی و مولفه های آن و همچنین رضایتمندی زناشویی را در شرکت کنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش داده است. بنابر یافته های این مطالعه، روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سبب افزایش کیفیت زندگی و رضایتمندی زناشویی مادران خانه دار می شود و نمایانگر افق های تازه ای در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر در افزایش کیفیت زندگی و رضایتمندی زناشویی سود جست.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، رضایتمندی زناشویی
  • مرضیه عزیزی* ، نادر منیرپور صفحات 33-50
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش سبک های فرزندپروری و عوامل شخصیتی والدین در پیش بینی اختلالات رفتاری کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری انجام شد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی بود که به روش همبستگی از نوع مدل پیش بینی انجام گرفت و جامعه آماری آن را کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری مراجعه کننده به مراکز آموزشی و توانبخشی مشکلات ویژه یادگیری شهرستانهای استان تهران در سال تحصیلی 94-1393 تشکیل دادند. با روش نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه، 130 نفر به عنوان نمونه وارد شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه شیوه های فرزندپروری بامریند، پرسشنامه شخصیتی نئو و سیاهه رفتاری کودک برای سنین 18-6 نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین تنها سبک فرزندپروری سهل گیرانه همبستگی منفی و معناداری با مشکلات برون سازی شده کودکان LD دارد. در این پژوهش با توجه به نتایج به دست آمده، سبک فرزندپروری سهل گیرانه پیش بینی کننده های معناداری برای اختلالات رفتاری در کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری هستند.
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری کودکان با اختلال یادگیری خاص، سبک های فرزندپروری، شخصیت والدین
  • امیر کرمی * صفحات 51-62
    نوجوانی یکی از مراحل مهم زندگی است که تغییرات گسترده جسمانی و شناختی در این دوره اتفاق می افتد، یکی از این موارد موضوع استعداد اعتیاد می باشد. بنابراین هدف پژوهش حاضر، پیش بینی استعداد اعتیاد بر اساس افکار خودآیند منفی و عزت نفس در دانش آموزان پسر بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر دبیرستانی شهر مشهد در سال تحصیلی 95-94 تشکیل می دادند، که 480 نفر از دانش آموزان با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرشسنامه های افکار خودآیند هولون و کندال، عزت نفس آیزنک و استعداد اعتیاد وید و همکاران بود. برای تجزیه و تحلیل رابطه میان متغیرها و پیش بینی تغییرات استعداد اعتیاد، آزمون های همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین افکار خودآیند منفی با استعداد اعتیاد رابطه مثبت معنادار (001/0> P) و بین عزت نفس با استعداد اعتیاد رابطه منفی معنادار (001/0> P) وجود دارد. همچنین سهم افکار خودآیند منفی و عزت نفس در پیش بینی استعداد اعتیاد معنادار است (001/0> P).
    کلیدواژگان: استعداد اعتیاد، افکار خودآیند منفی، عزت نفس
  • مریم چهره ور، سیدمحسن حجت خواه، الهام پروانه *، قباد نادری، ربابه حصارسرخی، آذر پروانه صفحات 63-78
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی سازگاری زناشویی بر اساس هوش معنوی و حمایت اجتماعی در زوجین مقیم شهرکرمانشاه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی زوجین مقیم شهرکرمانشاه می باشد و حجم نمونه شامل 71 زوج که در سال 1394 برای دریافت خدمات روان شناسی و مشاوره ای به یک مرکز خدمات مشاوره و روان شناسی خصوصی مراجعه کرده بودند به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های هوش معنوی، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده و مقیاس سازگاری زناشویی اسپاینر استفاده شد. تحلیل داده ها با محاسبه ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون و به کمک نرم افزار21SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین هوش معنوی و حمایت اجتماعی با سازگاری زناشویی رابطه معناداری وجود داشته و هوش معنوی و حمایت اجتماعی پیش بین کننده سازگاری زناشویی هستند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهند که هوش معنوی و حمایت اجتماعی نقش مهمی در سازگاری زندگی زناشویی داشته اند
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، هوش معنوی، حمایت اجتماعی، زوجین
  • عزتاللهقدم پور، زهرا خلیلی گشنیگانی* ، لیلا منصوری صفحات 79-92
    هدف پژوهش حاضر، رابطه معنای زندگی و اشتیاق تحصیلی با بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر ایذه در سال تحصیلی 95-1394 بود. روش پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مشغول به تحصیل در شهر ایذه در سال تحصیلی 95-1394 بود که بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 389 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. ابزار جمع آوری دادها شامل پرسشنامه معنای زندگی استگر و همکاران (2006) ، اشتیاق تحصیلی شافلی و همکاران (2002) و بهزیستی تحصیلی پیترنین و همکاران (2014) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان) استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین معنای زندگی و اشتیاق تحصیلی با بهزیستی تحصیلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین معنای زندگی و اشتیاق تحصیلی 14 درصد از واریانس بهزیستی تحصیلی را پیش بینی کردند؛ بنابراین توجه به سازه های اشتیاق تحصیلی و معنای زندگی یکی از ضرورت های آموزش و پرورش در تعلیم و تربیت می باشد.
    کلیدواژگان: معنای زندگی، اشتیاق تحصیلی، بهزیستی تحصیلی
  • فاطمه بیان فر * صفحات 93-118
    هدف این مطالعه بررسی اثر ساختارهای کلاس درس بر انتخاب، کوشش و پافشاری در تکالیف عملی و عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز سمنان بود. در این پژوهش از یک طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایشی و کنترل استفاده شد. شرکت کنندگان 48 نفر بودند که به صورت دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی به سه گروه تحت ساختارهای تبحری، عملکردی و کنترل تقسیم شدند. داده ها با مدل تحلیل واریانس چند متغیری بر روی نمرات تفاوت تحلیل شدند. یافته ها نشان داد متوسط نمرات کوشش در گروه تحت ساختاری تبحری به طور معنادار بیشتر از گروه تحت ساختار عملکردی (p <. 01) و گروه کنترل است (p <. 001). همچنین، متوسط نمرات کوشش در گروه تحت ساختاری عملکردی به طور معنادار بیشتر از گروه کنترل است (p <. 05). متوسط نمرات انتخاب و عملکرد تحصیلی در گروه تحت ساختاری تبحری به طور معنادار بیشتر از گروه کنترل است (p <. 05). بین نمرات پافشاری تفاوت معناداری بین گروه ها مشاهده نشد. نتایج نشان داد برای ایجاد رفتارهای پیشرفت و افزایش عملکرد تحصیلی، ساختار تبحری کلاس درس موثر می باشد. تلویحات کاربردی یافته ها مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ساختارهای تبحری، عملکردی، رفتار پیشر، فت، انتخاب، کوشش، پافشاری، تکالیف عملی
  • احمد آرامون *، صغری ابراهیم قوام صفحات 119-138
    تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط بین تفکر انتقادی و سبک های هویت (اطلاعاتی ، هنجاری و اجتنابی) است. تحقیق از نوع تحقیقات همبستگی می باشد و جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه اول دبیرستان شهر نظر آباد و نمونه ، 320 دانش آموز از پایه اول دبیرستان های شهر نظر آباد می باشند که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد مطالعه در تحقیق آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا و پرسشنامه سبک های هویت وایت ، می باشد که داده های به دست آمده از این دو ابزار در سطح توصیفی که شامل (میانه ، میانگین ، انحراف معیار و همبستگی) و سطح استنابطی (رگرسیون گام به گام) تحلیل شد نتایج نشان داد ارتباط معنی دار و مستقیم تفکر انتقادی با سبک اطلاعاتی بود و عدم ارتباط تفکر انتقادی با دو سبک هنجاری و اجتنابی بود. همچنین نتایج حاکی از پیش بینی تفکر انتقادی توسط سبک اطلاعاتی می باشد. که هویت و تفکر انتقادی در برنامه ریزی آموزشی به صورت کلان و در سطح خرد مد نظر قرار گیرد. .
    کلیدواژگان: سبک هویت، تفکر انتقادی، دوره نوجوانی
  • ندا سیاحی عوفی *، محمد جلیلوند صفحات 139-156
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر بازی های رایانه ای بر کاهش زمان پاسخ به محرک دوم در دوره بی پاسخی روان شناختی بود. بدین منظور از میان کلیه دانش آموزان 14تا18 سال شهر اهواز تعداد 50 دانش آموز با معیار سلامت بینایی و انجام بازی های رایانه ای حداقل سه روز در هفته در طی شش ماه از انجام تحقیق برای گروه آزمایش، به صورت هدفمند انتخاب شدند. از تمامی شرکت کنندگان آزمون تکلیف دوگانه شنیداری-دیداری به عمل آمد. فواصل زمانی بین ارائه دو محرک 50 و 75 (فاصله کم) 200 و 250 هزارم ثانیه (فاصله زیاد) بوده است. (به طورکلی 8 کوشش). نتایج آزمون تحلیل واریانس 2 (گروه) در 4 (پیچیدگی محرک ها) با تکرار سنجش عامل آخر و آزمون تی مستقل با سطح معناداری (05/0>p) نشان داد که در تمامی توالی محرک ها و در هر چهار فاصله زمانی بین گروه آزمایش و کنترل اختلاف معناداری وجود دارد. بازی های رایانه ای به دلیل اینکه مهارت های جهت یابی، بازداری پاسخ، دستوارت چندمرحله ای و حافظه شنیداری و بینایی را آموزش می دهد و نیز از طریق بهبود تجسم فضایی و افزایش مهارت های انتزاعی ذهنی می تواند بر تکلیف دوگانه نیز شنیداری-دیداری با فاصله زمانی کم وزیاد در دوره بی پاسخی روان شناختی تاثیر مثبت داشته باشد.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، دوره بی پاسخی روانشناختی، محرک دوم، انتخاب پاسخ، تکلیف دوگانه
  • سید قاسم سیدهاشمی* ، رحیم یوسفی، مهین قاسم پور، صبا کلاهی حامد صفحات 157-172
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه در بیماران مبتلا به اختلال مصرف مواد صنعتی و سنتی بود.
    روش
    98 نفر از بیماران مبتلا به اختلال مصرف مواد صنعتی و سنتی (دو گروه 49 نفره) کلینیک های ترک اعتیاد شهرستان تبریز به شیوه ی هدفمند، از طریق مصاحبه ساختار یافته بالینی و با توجه به اطلاعات موجود در پرونده آن ها برای تعیین نوع ماده مصرفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی طرحواره های ناسازگار اولیه – فرم کوتاه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه از بیماران در طرحواره های ناسازگار اولیه تفاوت معناداری وجود داشت و نمرات بیماران مبتلا به اختلال مصرف مواد صنعتی در حوزه های بریدگی و طرد، محدودیت های مختل و در طرح واره های رهاشدگی/ بی ثباتی و بازداری هیجانی به طور معناداری از بیماران مبتلا به اختلال مصرف مواد سنتی بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    طرح واره های ناسازگارانه اولیه می تواند بعنوان یک هدف مهم مداخلاتی برای برنامه های درمانی بر حسب نوع ماده مصرفی باشد.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، بیماران مبتلا به اختلال مصرف، مواد صنعتی، مواد سنتی
  • شیما شکیبا *، احمد شریفی صفحات 173-188
    زمینه و هدف
    با توجه به حجم پژوهش های انجام شده روی پرسشنامه 5 عاملی شخصیت گلدبرگ، با اطمینان می توان گفت که اعتبار ساختار عاملی این پرسشنامه کاملا تایید شده است. هدف عمده پژوهش حاضر یافتن پاسخی برای این سوال است که آیا تحلیل شبکه ای می تواند نتایج تایید شده تحلیل عاملی این پرسشنامه را تکرار کند؛ و اگر چنین است، آیا ترسیم گراف شبکه ای گویه های این پرسشنامه اطلاعات جدیدی به همراه دارد؟
    روش
    در این پژوهش با بهره گیری از تحلیل شبکه ای و تحلیل خوشه ای، گراف شبکه ای 25 گویه از پرسشنامه 5 عاملی شخصیت گلدبرگ محاسبه و ترسیم شده و نتایج بدست آمده از تحلیل شبکه ای با یافته های مربوط به تحلیل عاملی اکتشافی مقایسه خواهد شد. جامعه مورد بررسی شامل تمام افرادی است که داوطلبانه از کشورهای مختلف به تارنمای بانک بین المللی گویه های شخصیت مراجعه کرده و به نسخه انگلیسی پرسشنامه 5 عاملی شخصیت گلدبرگ پاسخ داده اند. نمونه شامل 2800 نفر از این جامعه است که در بهار سال میلادی 2010 به تارنمای مذکور مراجعه کرده اند. تمامی تحلیل ها در نرم افزار آماری آر نسخه 3. 4. 4 انجام شده است.
    نتایج
    تحلیل شبکه ای براساس مدل گرافیکی گوسین همراه با تحلیل خوشه ای، ضمن ترسیم گراف ارتباطی 25 گویه، توانست بدون خطا تمامی 25 گویه را در زیرگراف های متناظر با عامل های پرسشنامه دسته بندی کند. علاوه بر این، براساس گراف بدست آمده، گوبه های متناظر با عامل برونگرایی در مرکز گراف قرار گرفت که نشان از اهمیت این عامل دارد. همچنین براساس شاخص های مرکزیت گراف، اطلاعات ارزشمندی از نقش گویه ها در ویژگی های مختلف پرسشنامه بدست آمد.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه ای، مدل گرافیکی گوسین، تحلیل خوشه ای، 5 عامل بزرگ شخصیت، تحلیل عاملی اکتشافی
  • حنانه عبدی *، علی عیسی زادگان، فرزانه میکائیلی منیع صفحات 189-206
    هدف
    هدف از این پژوهش مقایسه اضطراب سلامت ، حساسیت پردازش حسی و آسیب پرهیزی پرستاران شاغل در بخش های ویژه و بخش های عمومی بیمارستان بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر زمینه یابی از نوع علی مقایسه ای است. جامعه این پژوهش عبارت بود از کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر ایلام در سال 1394. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس نمونه ای شامل 120 پرستار در دو گروه 60 پرستار شاغل در بخش های ویژه و 60 پرستار شاغل در بخش های عمومی ، انتخاب گردید. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه اضطراب سلامت نسخه اصلی فرم کوتاه (SHAI) ، پرسشنامه حساسیت پردازش حسی آرون و آرون (1997) و پرسشنامه آسیب پرهیزی (گرفته شده از پرسشنامه سرشت ومنش کلونینجر (TCI) استفاده شد. . داده های به دست آمده از طریق تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) و تک متغیری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان دهنده ی وجود تفاوت آماری معنی دار بین میانگین نمره های اضطراب سلامت با حساسیت پردازش حسی و آسیب پرهیزی در سطح (0001/ > p) در پرستاران بخش های ویژه و بخش های عمومی بود. یافته ها حاکی از آن بود که پرستاران بخش های ویژه اضطراب سلامت بیشتری در مقایسه با پرستاران بخش های عمومی تجربه می کنند. در بررسی متغیر حساسیت پردازش حسی و زیر مولفه های آن نیز نتایج نشان دادند که پرستاران بخش های ویژه نمره بالاتری در مقایسه با پرستاران بخش های عمومی دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر اضطراب سلامت بر جنبه های جسمی و ذهنی پرستاران و تاثیر این مسئله بر فرآیند مراقبتی ارائه شده توسط آنان و همچنین تفاوت مشاهده شده در میزان آن در بخش های مختلف، ایجاد سیستم های حمایتی در بیمارستان ها برای ارائه هرچه بهتر مراقبت توسط پرستاران و ارتقای سلامت و افزایش کارایی جامعه موردنظر ، لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پرستاران، اضطراب سلامت، حساسیت پردازش حسی، آسیب پرهیزی
  • مریم صمدی طاری *، پانته آجهانگیر صفحات 207-218
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی کیفیت زندگی براساس طرحواره های ناسازگار و راهبردهای مقابله ای در بیماران مبتلا به ام اس انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه بیماران مبتلا به ام اس دارای پرونده فعال در انجمن ام اس استان تهران بود. تعداد نمونه 250 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند ابزارسنجش مورد استفاده شامل پرسشنامه سنجش کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (فرم کوتاه) ، پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن و فرم کوتاه طرحواره های ناسازگارانه اولیه یانگ بود. در پایان، داده های پژوهشی، با روش رگرسیون و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بررسی ها نشان می دهد، کیفیت زندگی افراد مبتلا به ام اس، از طریق طرحواره های ناسازگار اولیه و راهبردهای مقابله ای که پرورش می دهند قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، راهبردهای مقابله ای، کیفیت زندگی و بیماری مولتیپل اسکلروزیس
  • فاطمه گنجی *، ایتاللهکریمی باغملک صفحات 219-230
    تحقیق حاضر به بررسی ، شناسایی و ارزیابی عوامل موثر بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان و رابطه آن با رفتار شهروندی سازمانی: مطالعه کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان بندرماهشهر می پردازد. برای این منظور از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه بهره برده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان اداری شهرستان بندرماهشهر با حجم 710 نفر بوده که با استفاده از تعیین حجم نمونه کوکران، 249 نفر از آنها به عنوان پاسخگو انتخاب و داده های پرسشنامه با روش نمونه گیری مطبق از میان آنها جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که از مجموع 8 متغیر، 7 متغیر دسترسی اطلاعات، روشن سازی اهداف، حمایت، آموزش، رضایت شغلی، امنیت شغلی، مدیریت مشارکتی، به ترتیب توانمندی روانشناختی سازمانی را بیشتر تبیین می کنند که نشان از بودن در زمره عوامل توانمندسازی است. همچنین همبستگی مستقیم و معنی داری در سطح متوسط بین توانمندسازی روانشناختی و رفتار شهروندی سازمانی وجود دارد. سنجش همبستگی جداگانه ی 7 شاخص تبیین کننده توانمندسازی روانشناختی با رفتار شهروندی سازمانی نشان می دهد که به ترتیب شاخص های دسترسی اطلاعات، رضایت شغلی، حمایت سازمانی، مدیریت مشارکتی، امنیت شغلی، آموزش و در نهایت روشن سازی اهداف بیشترین همبستگی معنی دار را با این شاخص دارند. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد که روند علی متغیرهای پژوهش به این صورت است که ابتدا شاخص های تبیین کننده توانمندسازی روانشناختی بر توانمندی روانشناختی تاثیر گذاشته و در نهایت متغیر توانمندی روانشناختی است که رفتار شهروندی سازمانی را موجب می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی عوامل موثر بر توانمندسازی، توانمندی روانشناختی، رفتار شهروندی
  • منصور بیرامی، تورج هاشمی، محمد شادبافی * صفحات 231-244
    هدف این پژوهش مقایسه ی مشکلات هیجانی، بیش فعالی و سلوک در دانش آموزان مبتلا به اختلالات یادگیری خاص (خواندن و ریاضی) و دانش آموزان عادی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع علی – مقایسه ای و نمونه مورد مطالعه 150 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان تبریز بود که از این بین 50 دانش آموز مبتلا به اختلال خواندن و 50 دانش آموز مبتلا به اختلال ریاضی با مراجعه به مراکز اختلالات یادگیری این شهرستان به شیوه در دسترس انتخاب و در دو گروه اختلال خواندن و اختلال ریاضی گمارده شدند. سپس 50 دانش آموز عادی نیز به عنوان گروه گواه انتخاب شد. در نهایت پرسشنامه توانمندی و مشکلات بر روی گروه ها اجرا شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) و تحلیل واریانس تک متغیره (ANOVA) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مشکلات هیجانی، بیش فعالی و اختلال سلوک در ترکیب گروه های مورد مطالعه تفاوت معنادار دارند و این تفاوت به سود دانش آموزان عادی است. به طوری که مشکلات هیجانی در دانش آموزان مبتلا به اختلال ریاضی و بیش فعالی و اختلال سلوک در دانش آموزان مبتلا به اختلال خواندن بیشتر از سایر گروه ها دیده می شود. بنابراین می توان نتیجه گرفت شاید یکی از علت های زیربنایی اختلالات یادگیری، مشکلاتی نظیر مشکلات هیجانی،بیش فعالی ویا مشکلات رفتاری نظیر اختلال سلوک باشد که بر یادگیری این دانش آموزان تاثیر می گذارد
    کلیدواژگان: مشکلات هیجانی، بیش فعالی، اختلال سلوک، اختلال خواندن، اختلال ریاضی
  • فرشته یزدان پناه*، سعید تیموری صفحات 245-260
    هدف این پژوهش مقایسه اختلال های خواب در افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری و بهنجار بود. روش این پژوهش  علی-مقایسه ایی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه افراد عادی و افراد مبتلا به اختلال وسواسی-عملی شهر مشهد در محدوده سنی 20 تا 30 سال، در سال 1394 بود، نمونه مورد بررسی 56 نفر مبتلا به اختلال وسواسی-جبری و بهنجار بود، که شامل 26 نفر از افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری  بود که توسط روانپزشک یا روانشناس تشخیص  اختلال وسواسی-جبری داده شده بودند و 30 نفر از افراد بهنجار که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های شدت بیخوابی، خواب آلودگی ایپورث، کیفیت خواب پترزبورگ استفاده شد. داده های این پژوهش باروش، آزمون T مستقل و تحلیل کواریانس تجریه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری و بهنجار در شدت بی خوابی و کیفیت خواب تفاوت معناداری وجود دارد، اما در خواب آلودگی تفاوت معنی دار نبود. نتایج نشان داد که افراد وسواسی-جبری میزان بی خوابی بیشتر و کیفیت خواب پایین تری نسبت به افراد بهنجار دارند. در نتیجه می توان گفت که بهبود بی خوابی و کیفیت خواب در افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری اهمیت بسیار دارد.
    کلیدواژگان: خواب، اختلال های خواب، اختلال وسواسی-جبری
  • جهانگیر کرمی، زهرا رفیعی* صفحات 261-274
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه شخصیت درونگرا و برونگرا، عزت نفس و تنیدگی ادراک شده با گرایش به اعتیادانجام شد.جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه رازی شهر کرمانشاه بود که 163 نفر (51 مرد و 112 زن)به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد.ابزار جمع آوری شامل پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت، پرسشنامه شخصیت آیزنک، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران و مقیاس آمادگی به اعتیاد وید و بوچر است. جهت تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار آماری Spss استفاده شد. نتایج نشان داد، بین زیرمقیاس های عزت نفس با گرایش به اعتیاد و بین متغیرهای عزت نفس، برون گرایی، روان رنجورخویی و تنیدگی ادراک شده با گرایش به اعتیاد رابطه وجود دارد و همچنین عزت نفس، برون گرایی، روان رنجورخویی و تنیدگی ادراک شده، گرایش به اعتیاد را در جوانان پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: عزت نفس، برون گرایی، روان رنجورخویی، تنیدگی ادراک شده و گرایش به اعتیاد
  • نیلوفر کتیرایی*، زهرا سرجویی صفحات 275-286
    مقدمه و هدف
    تمرینات ادراکی - حرکتی شامل فعالیت های حرکتی می باشد که هدف عمده آن بهبود مهارت های شناختی یا تحصیلی است و بر برنامه رشدی کودکان دلالت دارد. هدف از مطالعه حاضر، تاثیر تمرینات ادراکی حرکتی بر آگاهی بدنی کودکان دارای اختلال سندروم داون بود.
    روش
    روش اجرای این تحقیق از نوع نیمه تجربی می باشد. 24 کودک دارای اختلال سندروم داون با دامنه سنی 4 تا 7 سال از شهرستان شهرضا به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور مساوی در  دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. مطالعه شامل مراحل پیش آزمون، تمرین و پس آزمون بود. در مرحله پیش آزمون، از شرکت کنندگان هر دو گروه آزمون پردو به عمل آمد. گروه آزمایشی 24 جلسه برنامه تمرینی را هفته ای سه جلسه (در 8 هفته) و هر جلسه به مدت 45 تا 60 دقیقه انجام دادند. پس از پایان دوره تمرینات از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های ویلکاکسون و یومن ویتنی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که یک دوره برنامه تمرینی ادراکی- حرکتی بر آگاهی بدنی و تمامی خرده مقیاس های آن تاثیر معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که برنامه تمرینی ادراکی- حرکتی می تواند روش موثری در افزایش آگاهی بدنی کودکان دارای اختلال سندروم داون باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی بدنی، ادراکی- حرکتی، اختلال سندروم داون، کودکان
  • غلامرضا ثناگوی محرر*، زهرا ثانی، زهرا شاهین پنجه، محبوبه بندگی صفحات 287-298
    هدف
    بررسی ارتباط سلامت معنوی با هوش اجتماعی و سلامت روان دانش آموزان مقطع متوسطه ناحیه یک شهرستان زاهدان بوده است.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی با رویکرد همبستگی می باشد. نمونه پژوهش عبارت بود از 140 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه  که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای ساده انتخاب شدند. پس از گزینش و تخصیص نمونه، پرسشنامه سلامت معنوی، هوش اجتماعی و سلامت روان طی یک مرحله توزیع و جمع آوری گردید. در نهایت داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل به کمک نرم افزار SPSS قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رابطه ی مثبت و معناداری بین سلامت معنوی با هوش اجتماعی(01/0p< ؛ r=0.558) و سلامت روان (01/0p< ؛ r=0.571) دانش آموزان مقطع متوسطه ناحیه یک شهرستان زاهدان وجود دارد. همچنین سلامت معنوی پیش بینی کننده هوش اجتماعی و سلامت عمومی دانش آموزان مقطع متوسطه ناحیه یک شهرستان زاهدان می باشد.
    نتیجه گیری
    لذا با توجه به نتایج میتوان گفت دانش آموزانی که سلامت معنوی بالاتری دارند از ارتباطات اجتماعی سالم تر و سلامت روان بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، هوش اجتماعی، سلامت روان، دانش آموزان متوسطه، شهرستان زاهدان
  • رامین غریب زاده*، سیما علیزاده صفحات 299-320
    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی روابط بین معنویت در محیط کار و اشتیاق شغلی با نقش میانجی گری توانمندسازی روانشناختی انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی و همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه بهورزان شهرستان ارومیه است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 190 نفر بعنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد معنویت در محیط کار میلیمن (2003)، پرسشنامه اشتیاق شغلی کبیرزاده (1392) و پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپریترز (1995) استفاده شد. جهت بررسی ارتباط متغیرهای اصلی پژوهش با همدیگر از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد و روابط بین متغیرها باهم دیگر معنی دار بود. در ادامه جهت بررسی قابلیت تعمیم مدل ساختاری پژوهش، مدل معنی داری پژوهش (مدل t) نیز ارائه شده است. بر اساس نتایج بدست آمده، معنویت در محیط کار بر اشتیاق شغلی تاثیر مستقیم دارد، همچنین معنویت در کار بر توانمندسازی روانشناختی تاثیرمستقیم دارد و در نهایت توانمندسازی روانشناختی بر اشتیاق شغلی تاثیر مستقیم دارد. مدیران سازمان ها باید در توانمندسازی بهورزان خود تلاش کرده و به این طریق بر اثربخشی و کارآمدی کارکنان مراکز بهداشتی بیفزایند. بنابراین توانمندسازی کارکنان یکی از تکنیکهای موثر برای ارتقای بهره وری  کارکنان و استفاده بهینه از ظرفیت ها و توانایی های آنان در زمینه اهداف سازمانی است. از این رو توانمندسازی نیروی انسانی مفهومی روانشناختی است که به حالات، احساسات و باور افراد نسبت به شغل مربوط می شود.
    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، اشتیاق شغلی، توانمندسازی روانشناختی، مرکز بهداشت ارومیه
|
  • Dr Moslem Abbasi, Samira Rouzbayani, Nader Ayadi * Pages 1-16
    According to the impact of positive thinking on various aspects of people's lives, Present research is going to examine the role of attachment styles and coping with stress styles in predicting students' positive thinking. This study was descriptive cross-correlation. The Statically Population of this research was all students of Arak Islamic Azad University that among them 160 people As sample were chosen White available sampling method, The Data were collected by Collins and Reid (RASS) Adult Attachment test and the cope with stressful situation Endler and Parker (CISS) test, and positive and negative emotional state Scale (PANAS) .For data analysis, Pearson correlation and Multivariate regression analysis were used. Also, to present research Data analysis software SPSS-16 were used. The results of Pearson correlation showed that there is a significant positive correlation between secure attachments style and problem-focused coping style with positive thinking and there is a negative correlation between insecure attachment style (Avoidant and ambivalent attachment) and avoidant coping style with positive thinking. Also, Multivariate regression analysis results showed that secure attachment predicts 27 percent and problem-focused coping style predicts 37 of the students' positive thinking.
    Conclusion
    Based on the results of this study can be say that Attachment style and coping style are an important factor in predicting students' optimism and attention to the role of early childhood experiences and problem-solving skills in the training programs is necessary.
    Keywords: attachment styles, coping with stress styles, optimism, students
  • Nooshin Fatolahzadeh , Mehdi Rostami , Ali Darbani , Shila Karazeh * Pages 17-32
    Based on acceptance and commitment therapy can increase psychological flexibility And promoting mental health and quality of life in people. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on quality of life and marital satisfaction of the mothers were housewives. Quasi-experimental study with pre-post test Was conducted with a control group. The study sample homemaker mothers with preschool children in Branch were among the first to determine the sample size of 3 preschool Cluster randomly selected from all of homemaker mothers were asked to respond to a questionnaire on quality of life and marital satisfaction And among those who scored higher (according to the standard cut-off point) won the test As study samples of 40 individuals using randomly selected And in both control and experimental groups that each group had 20 patients were replaced. After running the QOL questionnaire and ENRICH Marital Satisfaction Both the control and experimental groups, the experimental group for 8 sessions And each session lasts 90 minutes participated in training sessions on acceptance and commitment therapy, None of the members of the control group did not participate in training sessions. After completing the course, The questionnaire was administered in both groups after 45 days follow-up test And data pre - test and track using analysis of covariance And were analyzed using Spss-23 software. Data analysis showed that based on acceptance and commitment therapy, Quality of life and its components as well as marital satisfaction in participants The experimental group compared with the control group significantly increased. According to the study's findings, based on acceptance and commitment therapy, Improving quality of life and marital satisfaction mother is a housewife And represents new horizons in clinical interventions can be As an effective intervention to benefit the quality of life and marital satisfaction.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Quality of Life, Marital Satisfaction
  • Marziyeh Azizi *, Nader Monirpour Pages 33-50
    This study aimed at assess The role of parenting styles and parents’ personality factors in predicting LD children behavioural disorder was conducted.This research method was a descriptive study was conducted using correlation and prediction model and statistical population formed by children with learning disorders referred to the education and rehabilitation centers of special learning problems in Tehran Province in the academic year 1393-94. By Purposive and voluntary samples, 130 subjects were selected. Data collection was included Baumrind's parenting styles questionnaire , the NEO-Personality inventory-Revised (NEO-PI-R) and Child Behavior Checklist for ages 6-18 Achenbach system of empirically based assessment (CBCL). data using Pearson’s Correlation Coefficient and multiple regression analysis was performed with SPSS software. The results showed that only the permissive parenting style was a significant predictor for LD children's externalizing problems. According to the results obtained in this study, Permissive parenting style significant predictors of behavioral disorders in children with learning disorders.
    Keywords: learning disorders children behavioural disorders, parenting styles, parental personality
  • Amir Karami * Pages 51-62
    Adolescence is one of the important stages of life, with widespread physical and cognitive changes happening in this period, one of these is the subject of addiction potential. Therefore, the purpose of this study is to predict addiction potential based on negative automatic thoughts and self-esteem in the boy students. The research design was descriptive-correlational study. The study population consisted of all male high school students in Mashhad in the 2015-2016 academic year. The sample consisted of 480 students selected by the convenience sampling method. The measurement tools were the Kendall and Hollon Negative Automatic Thoughts questionnaire, the Eysenck Self-esteem questionnaire, and the Wade and colleagues Addiction Potential questionnaire. To analyze the relationships among the variables and to predict variances in addiction potential, the correlation tests and the stepwise regression analysis were used. The results showed that there was a significant and positive relationship between the negative automatic thoughts and addiction potential (P<0.001) and there was a significant and negative relationship between the self-esteem and addiction potential (P<0.001). Also, the results of regression analysis showed that the negative automatic thoughts and self-esteem were able to significantly predict addiction potential (P<0.001).
    Keywords: Addiction Potential, Negative Automatic Thoughts, Self-esteem
  • Maryam Chehreparvar, Dr Mohsen Hojjatkhah, Elham Parvaneh *, Ghobad Naderi, Robabeh Hesar Sorkhi, Azar Parvaneh Pages 63-78
    Introduction
    This study aimed to investigate the prediction of marital adjustment based on spiritual intelligence and social support in couples living in Kermanshah done.
    Materials and Methods
    The study population consisted of all couples living in solidarity and Kermanshah. The sample included 71 couples in 1394 to get Consultancy Services Psychology and private psychology counseling and referral to a service center had been sampling method were selected. To collect data from questionnaires spiritual intelligence, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Marital Adjustment Spanier Shd.thlyl using data correlation coefficient and regression analysis was performed with the help of 21 SPSS software.
    Results
    The results of this study showed that social support and marital adjustment between spiritual intelligence and spiritual intelligence correlates and predictors of social support and marital adjustment.
    Conclusion
    The findings suggest that spiritual intelligence and social support plays an important role in marital adjustment Dashth¬And.
    Keywords: marital, spiritual intelligence, social protection, couples
  • Ezatollah Ghadampour , Zahra Khalili Gashnigani *, Leila Mansouri Pages 79-92
    The aim of the present study was the relationship between meaning in life and academic engagement with acdemic well being in the first prieod of high school students of Izeh city in academic year of 2015-2016. This was descriptive, correlational study. The statistical population cosisted of all students studying in Izeh city in academic year of 2015-2016, that from among them 389 individuals were selected based on cochran formula and in the way of statified random sampling method as sample of study. Data collection tools included meaning in life questionnaire (Steger & et al, 2006), Academic engagement questionnaire (Schafeli & et al, 2002) and acdemic wellbeing questionnaire (Pietarinen & et al, 2014). To analyze the data, descriptive statistical methods (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and simultaneous multiple regression analysis) were used. the result of Pearson correlation coefficient indicated that ther was a negative and significant relationship between meaning in life and academic engagement with academic well being (P<0/01). Also meaning in life and academic engagement perdicted %14 of the variance in academic well being. Therefor, one of the necessities of education is noticing to the structures of academic engagement and the meaning of life.
    Keywords: meaning in life, academic engagement, acdemic well being
  • Fatemeh Bayanfar Dr * Pages 93-118
    The purpose of this study was to investigate the effect of perceived classroom structures on the choice of problem, effort and persistence in practical tasks and academic performance of students. The method used in this study was a pretest-posttest. 48 individuals were selected randomly and were divided into three groups of mastery structure, performance structure and control. The data was analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA). Results revealed that the mean scores for effort in mastery group were significantly higher than that of performance (p<0.01) and control group (p<0.001). In addition, the average scores for effort in performance group were significantly higher than the scores in control group (p<0.05). The average scores for choice of problem and academic performance in mastery group were significantly higher than the scores in control group (p<0.05). Finally, there was no significant difference between the average scores of persistence among groups. Mastery structure of the classroom is very effective in creating progress behavior and increasing academic performance.
    Keywords: Mastery Structures, Performance, Progress Behavior
  • Ahmad Aramoun *, Soqra Ebrahim qavam Dr Pages 119-138
    in this research we have tried to examine the relation between critical thinking and identity styles. present research is correlation and its population is all the first grade high school students in Nazarabad. Its sample includes 320 first grade high school students in Nazarabad and they were chosen through multistage cluster sampling. California Critical Thinking Skills Test (CCTST) and White’s Identity Style Questionnaire have been used to collect the data. And the data collected through these tools were analysed at a descriptive level including mean, median, standard deviation and correlation. this research shows that there is a meaningful and direct relation between critical thinking and informational style. The results also show that there is no relation between critical thinking and normative and avoidable style. So we can infer that identity and critical thinking should be considered widely in educational planning.
    Keywords: identity style, critical thinking, adolescence
  • Neda Sayahi oufi *, Mohammad Jalilvand Dr Pages 139-156
    The aim of this study was to investigate the effect of video games on reducing the response time to the second stimulus in psychological refectory period. For this the whole student population from 14 to 18 years in Ahvaz, 50 students were chosen to purposefully. For this the whole student population from 14 to 18 years in Ahvaz, 50 students were chosen to purposefully. Inclusion criteria Subjects was healthy vision and do video games at least three days a week, during six months of research to experimental group. The dual task test and audio-visual was done of all subjects. The interval between the two stimuli was 50 and 75 (short distance) 200 and 250 ms (long distance) (Generally 8 trial). The results of analysis of variance (2 x 4) and independent t-test showed that all sequences in all four stimulus onset between test and control groups there was a significant difference. Computer games because training orientation skills, response inhibition, multi-step instructions and auditory memory and visual and as well as through improved spatial visualization and increase skills mental abstractions can have a positive impact the dual task auditory-visual in the psychological refectory period.
    Keywords: Video Games, Psychological Refectory Period, Second Stimulus, Select Reply, Dual Task
  • Ghasem Seyed Hashemi Seyed *, Rahim Yousefi , Mahin Ghasempour , Saba Kolahi Hamed Pages 157-172
    The aim of this study was to compare early maladaptive schemas in patients with traditional and industrial Substance use disorder.
    Methods
    98 patients with industrial and traditional substance use disorders (two groups of 49 persons) Addiction clinics in the city of Tabriz by purposive sampling, through structured clinical interview and according to the information in the file to determine the used drug type they were selected. For data collection, the short form of the Young Schema Questionnaire (SF-YSQ) were used.
    Results
    The results showed that between two groups of patients there was a significant difference in the early schema and scores of patients with industrial Substance use disorder in the areas of cuts and exclusion, impaired limits and in the scheme of abandonment / instability and emotional inhibition significantly higher than patients with traditional Substance use disorder.
    Conclusion
    The early maladaptive schema could be an important target for therapeutic intervention in terms of the type of substance consumed.
    Keywords: early maladaptive schema, patients with substance use disorders, Industrial substances, traditional substances
  • Shima Shakiba *, Ahmad Sharifi Pages 173-188
    Objective
    Regarding numerous studies in the literature involving Goldberg’s big 5 factor inventory (BFI), it is safe to assume that factor structure of BFI is highly valid. The main goal of this study is to assess whether network analysis can reproduce the results of exploratory factor analysis and if so, will the plotted network of items provide new insights?
    Method
    In the present study, the network structure of 25 items of BFI will be presented by conducting network analysis and cluster analysis; In addition, the results of network analysis will be compared with findings from exploratory factor analysis. The statistical population encompasses all people from different countries who voluntarily referred to website of international personality item pool and took part in the English version of Goldberg’s big 5 factor personality assessment tool. The data sample includes 2800 people from statistical population who referred to this website in the spring of 2010. All the statistical analysis has been carried out in R statistical software (version: 3.4.4).
    Results
    The network analysis using Gaussian graphical modeling alongside cluster analysis was able to accurately categorize the 25 items in 5 subgraphs in complete accordance with exploratory factor analysis results. In addition, items corresponding to extraversion sit in the center of the graph which denotes the importance of extraversion among other factors. Last but not least, the centrality analysis revealed invaluable information regarding the role and importance of items in the personality questionnaire.
    Keywords: Network analysis, Gaussian Graphical models, Cluster analysis, big five personality traits, exploratory factor analysis
  • Hanane Abdi *, Ali Eissazadegan Dr, Farzaneh Michaeli manee Dr Pages 189-206
    Objective
    The aim of this study was comparing the health anxiety, Sensory processing sensitivity and harm avoidance in the nurses of Special sector and the public sector of hospital.
    Method
    This research is a survey study of casual-comparative type. The population of this study included all nurses in the hospital of Ilam in 1394.by using available sampling method selected a sample consisted of 120 nurses In two groups60 nurses in critical care units, 60 nurses in public care units. For data collections were used Health Anxiety Questionnaire Original short form (SHAI), Sensory Processing Sensitivity Questionnaire (1997) and Harm Avoidance Questionnaire (Taken from the Temperament and Character Inventory of Cloninger (TCI). Data obtained was analyzed through multivariate analysis of variance (MANOVA) and univariate.
    Results
    The results indicate that there are significant differences between mean scores of health anxiety with harm avoidance and sensory processing sensitivity in level (0001/ > p) in critical care nurses and public sectors. The findings suggest that critical care nurses compared with nurses in the public sector more health anxiety experience. In the study sensory processing sensitivity variable and its subcomponent Results also showed that critical care nurses higher scores compared to nurses in public.
    Conclusion
    According to the impact of health anxiety on the physical and mental aspects of nurses And the impact this has on the process of care provided by them As well as the differences in the various sectors, it would seem creating support systems in hospitals to provide better care by nurses And health promotion and increase the efficiency of the target society.
    Keywords: nurses, health anxiety, sensory processing sensitivity, harm avoidance
  • Maryam Samadi tari *, Pantea Jahangir Dr Pages 207-218
    This study aims to predict the quality of life based on maladaptive schemas and coping strategies in patients with Multiple sclerosis. The study is descriptive and in correlational type. Participants of the study include all patients with MS who had an active file in Tehran MS association. The size of participants were selected according to accessibility method and they were 250 people who responded the questionnaire of world health organization on life quality (short form), Lazarus and Volkmann coping strategies questionnaire and short form of Yang’s early maladaptive schema. In conclusion, data of the study were analyzed by regression and T-test method. Results of the investigation show ,The quality of life people with MS, Through early maladaptive schemas and coping strategies that grown predictable.
    Keywords: early maladaptive schema, coping styles, life quality, multiple sclerosis (MS) disease
  • Fateme Ganji *, Ayatollah Karimi baghmalek Pages 219-230
    The This paper tries to Study The Identification and Evaluation of effevtive factors of Official Staff Psychological Empowerment and its Relation with Organizational Citizenship Behaviors Within Mahshahr City’s Health Network. H ere, unit of analysis is official staff of Mahshahr. samples are determinated by coockran’s statictical way and collected in survey method via questionnaire. Results show that access information, clarification purposes, organizational support, organizational education, job satisfaction, job security, participatory management variables among 8 study Variables in priority arrangement are more related to Psychological Empowerment. Also result statement that there is positive intermediate significant correlation between Psychological Empowerment and organizational citizenship behavior. Furthermore, measurement of correlation for 7 explanation variables with organizational citizenship behavior shows that in priority arrangement access information, job satisfaction, organizational support, participatory management, job security, organizational education and clarification purposes variables are more related to organizational citizenship behavior.
    Keywords: Psychological Empowerment, Psychological Capability, organizational citizenship behavior, participatory management, organizational education
  • Mansour Bayrami Dr, Touraj Hashemi Dr, Mohammad Shadbafi * Pages 231-244
    The aim of this study was the compression of emotional problems, hyper activity and conduct disorders in students with learning disabilities in reading (dyslexia), mathematics (dyscalculia), and normal students. The research method was descriptive and causal – comparative and the sample was 150 elementary school students in Tabriz in the 2015-2016 Academic years. All samples were chosen by available. Then The SDQ questionnaire were administered on the sample. For data analysis, multivariate analysis of variance (MANOVA) was used. Results showed that emotional problems, hyper activity and conduct disorders in children with learning disability (dyslexia and dyscalculia) was more than normal students. So that emotional problems in students with Reading disabilities, and hyper activity and conduct disorders in students with Mathematics disabilities were more than other groups. Because of significant difference between groups we conclude that we should concern about emotional problems, hyper activity and conduct disorders in students with specific learning disorders.
    Keywords: Emotional problems, Hyper Activity, Conduct Disorders, Reading Disorders, Mathematics Disorders
  • Fereshteh Yazdanpanah* Pages 245-260
    This study compared sleep disorders in patients with obsessive-compulsive disorder and normal. This study was causal-comparative method. The Statistical Society included all normals and people with obsessive-compulsive Mashhad, aged 20 to 30 years, was in 1394 The sample of 56 patients with obsessive-compulsive disorder and normal Which included 26 patients with obsessive-compulsive disorder OCD who had been diagnosed by a psychiatrist or psychologist. And 30 normal subjects who were selected for sampling. To collect the data, used  the questionnaires   Insomnia Severity Index (ISI), Epworth sleepiness scale, Pittsburgh sleep quality index. Data collection with method, independent T-test and analysis of covariance were analyzed. . Results showed that the severity of OCD and normal insomnia and sleep quality there is a significant difference , but there is not a significant difference in sleepiness. The results showed that people with OCD have insomnia more than normal, And a lower sleep quality than the normal. As a result, we can say that insomnia and improve sleep quality in patients with obsessive-compulsive disorder is very important.
    Keywords: sleep, sleep disorders, Obsessive-Compulsive Disorder
  • Zahra Rafiei* Pages 261-274
    The present study investigated the relationship between extrovert and introvert, self-esteem and perceived stress with a tendency to addiction. The number of participants in this study was 163 students who study in RaziUniversity in Kermanshah. They were both males and females. The available simple consisted of 51 males and 112 females who were randomly selected. The instruments employed in this study were one questionnaire by kooperSmithwhich measures self-esteem, one questionnaire byAznack on personality, perceived stress questionnaire by Kohen and a questionnaire by Weed and Butcher on tendency to addition. The data was analyzed bySpss. The data analysis revealed that there is a relationship between self-steam and tendency to addiction. Moreover, there is a relationship between self-steam, extrovert style, Neuroticism, perceived stress and tendency to addiction. The data analysis also revealed that self-steam, extroversion, Neuroticism and perceived stress can predict addiction among young people.
    Keywords: self-steam, extroversion, Neuroticism, perceived stress, tendency to addiction
  • Niloofar Katiraee* Pages 275-286
    Background and Objectives
     Perceptual-Motor Training is including motor activity the main objective of this activity's is improvement cognitive skills or education and it refers to the developmental program for children. The purpose of this study was to examine the effect of perceptual-motor trainings on body awareness children with Dawn Syndrome disorder.
    Methods
     the research method was semi-empirical manner conducted through a pretest-posttest design. For this purpose, 24 children Dawn Syndrome disorder (4-7 years old) from Shareza city and through a purposive sampling method were located in two groups experimental and control with randomly and equally. This study was included pretest, practice and posttest phases. In pretest phase, participants executed Pordo test. Experimental group 24 sessions training program executed during 8 weeks (3 sessions per week). After training program completed, participants executed Pordo test. Data analyzed with Wilcoxon and U Mann Whitney statistical methods.
    Results
    The results indicated that a perceptual-motor training program effect on body awareness and their sub scale.
    Conclusions
    Thus, perceptual- motor training program could effective method in enhance body awareness of children with Dawn Syndrome disorder
    Keywords: body awareness, perceptual- motor, Dawn Syndrome disorder, children
  • Gholamreza sanagooy mohraz* Pages 287-298
    Objective
    To review the relationship of spiritual health with social intelligence and mental health among the high school students of area 1 of Zahedan.
    Methodology
    The present study is of descriptive type with correlation approach. Research sample consisted of 140 high school students who were selected through simple stratified random sampling. After selection and sample allocation, spiritual health, social intelligence and mental health questionnaires were distributed and then collected. Eventually, data were analyzed through Pearson correlation test and multiple regression by SPSS software.
    Findings
    The results showed that there is significant and positive relationship between spiritual health and social intelligence (p<0/01, r=0.558) and mental health (p<0/01, r= 0.571) among the high school students of area 1 of Zahedan. In addition, spiritual health predicts social intelligence and general health among the high school students of area 1 of Zahedan.
    Conclusion
    Given the results, we can say that students, who have higher spiritual health, possess more fluent and heathier social connections.

    Keywords: Spiritual health, social intelligence, mental health, high school students, the city of Zahedan
  • Ramin Gharibzadeh*, Sima Alizadeh Pages 299-320
    The purpose of this study was to model the relationship between spirituality in the workplace and job aspiration with the role of mediation in psychological empowerment. The research method is descriptive and correlational modeling of structural equations. The statistical population consisted of all the well-educated people in Urmia city. Using a simple random sampling method, 190 individuals were selected as the statistical sample. For collecting the data, three standard questionnaires of Spirituality in Millenniums’ work environment (2003), Kabirzadeh Job Expiry Questionnaire (1392) and Spreader's Psychological Empowerment Questionnaire (1995) were used. To investigate the relationship between the main research variables, Pearson correlation test was used and the relationships between the variables were significant. In order to investigate the generalizability of structural model of research, a meaningful model of research (t model) is also presented. Based on the results, spirituality in the workplace has a direct impact on job thirst. Also, spirituality has a direct impact on psychological empowerment, and ultimately, psychological empowerment has a direct impact on career enthusiasm. Managers of organizations have to work on empowering their health professionals and thus increase the effectiveness and efficiency of health workers. Therefore, empowering employees is one of the effective techniques for enhancing employee productivity and optimally utilizing their capabilities and capabilities in the field of organizational goals. Hence, empowerment of human resources is a psychological concept that relates to the states, emotions and beliefs of individuals towards the occupation.
    Keywords: Spirituality in the workplace, Job Excitement, Psychological Empowerment, Urmia Health Center